Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#13651) Zola007 válasza greggorius (#13650) üzenetére


Zola007
veterán

sajátgép vagy windows -> futtatás ->diskmgmt.msc
itt jobb gomb a meghajtóra, formázás, ntfs

Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

(#13652) Gooffancs


Gooffancs
tag

Sziasztok!
Szükségem lenne egy külső HDD-re adattárolásra, erre ki is néztem a Hitachi 5K1000-t. Ehhez vennék valamilyen USB 3.0-ás alu külső házat. Általában a laptopra lenne rádugva USB 3.0-ra, de szeretném használni más gépen is, ami csak USB 2.0-t tud. A kérdésem az lenne, hogy az utóbbi esetben is elengendő áramot fog kapni a működéshez? Vagy ilyen igényekkel mást kellene választanom? Előre is köszönöm a választ!

(#13653) King Unique válasza Gooffancs (#13652) üzenetére


King Unique
titán

Általános esetben el fog menni 1 db usb2 portban is, a lényeg, h usb kábel ne legyen túl hosszú (rövid gyári kábelével) és hátlapi portba legyen dugva, ha van rá mód.
Persze hosszú távon, ahogy sokx szakik is javasolják, usb2-ben célszerű Y kábelt használni, mert függetlenül attől, h gyári értéknél kevesebbel is elindulnak sokx 5400-asok, címkéjén 700 mA van feltüntetve [link] egyfajta maximális / optimális áramfelvételként és 4.5 W indításra [link].
Tehát olyan külső mobilracket veszel, amihez Y kábelt adnak (usb3-nál ritkább), v veszel hozzá egyet külön és 2.0-ban azzal, 3.0-ban meg csak egyik vonalát bedugva használod. :K

Másik dolog, h Hitachi és Toshiba notivinyók (igaz WD is, Seagate kevésbé, de annak megbízhatósága is olyan többnyire) eléggé parkolnak [link], azt meg idővel pl. HDS-ben érdemes visszafogni [link * helyett elég lemez sorszáma 0 /1/ 2 stb.]

[ Szerkesztve ]

(#13654) majestic


majestic
őstag

Gyors kérdés lenne a hozzáértőkhöz!

Mindenképpen kell vennem egy külső vinyót. Kinéztem magamnak két WD-t, kérlek titeket, hogy mondjátok meg légyszi, hogy ezen kicsi típusok (2,5) közül jó-e választásom (esetleg más típust, márkát vegyek-e), illetve hogy a kettő közül melyiket vegyem meg. A két HDD, tehát:

WD My Passport Ultra: WDBZFP0010BBK 1 TB
WD My Passport Slim: WD WDBGMT0010BAL 1 TB

A másik kérdésem, hogy a HDD-t egy Routerhez szeretném kötni, ergo folyamatosan menne, csak akkor venném le, ha elvinném magammal. A folyamatos működén nem cseszi el a vinyót egy idő után?

Előre is köszönöm a gyor válaszokat!

Macbook Pro 15' (2017), iPhone 15 Pro Max 256GB, Apple Watch Ultra 2, iPad Pro LTE 256GB (2021), G30

(#13655) King Unique válasza majestic (#13654) üzenetére


King Unique
titán

Jó mind2 :K , az Ultrában 9,5 mm-es 2 tányéros Scorpio Blue van, a Slimben uez, csak a kilapított 7mm.es verzió, azért vékonyabb is jóval, viszont utóbbi aluházas és 3 év garis, tehát ha keretbe belefér, talán azt érdemesebb venni.
Viszont torrent célra, folyamatos non-stop üzemre, lehet jobb lenne egy 3,5".os példány, már csak saját fix külső táp miatt is, mert router usb2 port tápellátása is bizonytalan, esetek többségében elég 5400-as notivinyónak, de van hogy nem...egébként folyamatos nyúzás nyilván rövidíti élettartamot, ezért is ajánlott erre a lentebb említett RED széria.
Ha mégis 2,5" -os os mellett döntenél, akkor jobb megoldás lehet a WD RED NAS vinyók direkt ilyen célra, 24/7 üzemre tervezett modelljének beszerzése (3,5" megoldásnál is ajánlott külső rackbe), kapható 2,5"-os méretben is [link] + hozzá egy jó alu külső ház ( Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja) és árban még kedvezőbben is jössz ki, mint a Slim, ami olyan 30k körül van. :K

[ Szerkesztve ]

(#13656) majestic válasza King Unique (#13655) üzenetére


majestic
őstag

Köszi szépen a tanácsot! Nem gondoltam korábban külön-külön venni, de elfogadom, hogy jobb megoldás amit ajánlasz. Most azt kérdezném, hogy milyen külső racket ajánlasz (2,5), mindenképpen kiválló minőségű érdekelne... Illetve még 2tb-os kapacitással melyik konkrét HDD típust ajánlanád (minőség, gyorsaság, megbízhatóság nagyon fontos!)?

Macbook Pro 15' (2017), iPhone 15 Pro Max 256GB, Apple Watch Ultra 2, iPad Pro LTE 256GB (2021), G30

(#13657) King Unique válasza majestic (#13656) üzenetére


King Unique
titán

Külső 2,5" rack ügyében, a megfelelő topicban érdeklődj, ha csak uccsó oldalt futod át, rengeted jó alternatívát, tanácsot találsz ott, nem akarom még1x itt is leírogatni...
Vinyó ügyében most 2,5"-osra gondolsz, mert van abban is 2 TB (pl. WD, Seagate), v 3,5".osra :F
De naprakész infókért Milyen winchestert vegyek? és Ajánlott HDD-k lesz a barátod. ;)
Általánosan adattárnak 2,5" WD-k (blue, green, red), Toshibák (MQ...) és Hitachik is jók, 3,5"-esbe RED-et favorizálják mostanában nagyon.

(#13658) fero02


fero02
veterán

Hi!

Legyetek szívesek segíteni a választásban:

Western Digital My Book Essential vs. Toshiba Stor.E Canvio

Mindkét jószág 2 Tb és 3.5", USB3.

A WD-nél még mindig meg van a "fej parkolgatós" fjúcsör? Toshiba manapság milyen lemezeket gyárt?

Köszi! :R

(#13659) King Unique válasza fero02 (#13658) üzenetére


King Unique
titán

WD inkább, a MyBook már bizonyított :K
Teljesítményre nem rossz Canvio se (új 1 TB/ tányér vinyók miatt), de ha még kapható a 3,5" Alu2S, az jobb választás lenne alu ház és normál usb3 B csatlakozó miatt is.
Tehát vagy utóbbi, v MyBook, v a fentebb is említett külső mobilrack + bele egy vinyó megoldás.

(#13660) OldAkita


OldAkita
aktív tag

Karácsonyi ajándéknak vettem egy Adata HD 710-es külső hdd-t. Sentinellel írás+olvasás tesztet csináltam, ahol rövid idő után 45 fokig ment fel a hőmérséklete és a teszt végéig úgy is maradt. Most 21-22 fok van a szobában, feltételezem ha nyáron 28 fok lesz, akkor egy ilyen teszt alatt tartósan, órákon át 50 fok fölött lesz. Gond ez?
Sentinel után a windows nem ismerte fel a wincsit. Hál istennek kiderült, hogy ha újrapartícionálom, formázom a hdd-t akkor újra látja az oprendszer, Sentinel persze előtte is látta.
Közben elkezdtem olvasgatni a fórumokat és azóta egyre jobban parázok, fogok e tudni elég tápot adni az Adata-nak.
Két számítógép van a családban, mindkettőről szeretnénk mkv vagy bluray filmeket másolgatni rá, majd a tv-re dugva lejátszani.
Egyik gép z77-es asrock alaplappal usb 3.0-t is tud, a másik egy régebbi gigabyte ep35 alaplappal amin csak usb 2.0-ák vannak. Tv-nek 3 usb bemenete van, egyik bemeneten hdd in felirattal. Feltételezem, akarom mondani a fórumkommentekből azt tanultam hogy a tv-nek usb 2.0-ás bemenetei vannak, valamint a problémamentes tápellátás miatt ezek az usb 2.0-ás portok képesek akár 1A-t is szolgáltatni. Az persze kérdés hogy a tv weblapján usb 3.0/2.0 van jelezve, ez vajon azt jelenti e hogy az egyik port 3.0, vagy csak jelzés hogy a 3.0-ás cuccok is bedughatók?
Mivel nem lehetek benne biztos hogy mennyi ampert adnak ezek az usb portok a tv-n, ezért úgy gondoltam, veszek egy usb 2.0-ás Y kábelt (ilyet találtam ) Azonban ez elég rövid és az Adata HD710-hez szintén igen rövid kábelt adtak, ezért vettem egy 50cm-es Hama hosszabbítót, így már nem fog lógni a kábelen.
A kisebb gépen, ahol csak 2.0-ás usb csatlakozók vannak, szintén csatlakoztatnék egy y kábelt, de ott már van egy 1.8m-es usb 2.0-ás kábel, remélem nem esik rajta annyit a feszültség hogy az Adata hiányt szenvedjen.
Nagyobb gépen, ahol van 2 darab usb 3.0 csatlakozó, nagy dilemmában vagyok. Ha az usb 3.0 900mA-t ad, akkor vajon érdemes oda usb 3.0-ás y kábelt vennem? (ilyet találtam)
Mellékkérdés hogy ennek a kábelnek az a furcsa csatlakozója jól fog passzolni az Adata kábelének fogadó egységébe, és az 1.8 nem túl hosszú?
Fő kérdés ide, kell egyáltalán y kábel a 3.0-hoz? Mondjuk a Sentinel 980mA-t ír felpörgési áramerősség igénynek az Adata-nál, ami 80mA-el több mint amit a 3.0 tud, illetve azt olvastam valahol hogy mind a 2.0, mind a 3.0 messze többet tud adni mint 500 és 900 mA. Mi az igazság ez ügyben?
Bocs a hosszú regényért, :) és előre is köszönök minden tanító kommentet.

[ Szerkesztve ]

(#13661) King Unique válasza OldAkita (#13660) üzenetére


King Unique
titán

Nem írtad milyen TV-d van, de ha 3 db usb(2) aljzat van rajta, akkor 2 elég lesz neki Y kábeles megoldással, de ahogy említetted, ha van "HDD In" feliratú, akkor az is önmagában, mivel azok megnövelt áramerősségű (1A) portok. :K
USB 3.0 900mA elég lesz neki :K , az hogy Sentinel 980-at ír egy dolog, az se kell mindig készpénznek venni, bár vinyóra 1A van címkézve [link], de ez amolyan max felvett érték (indításnál van a csúcs), de ha annál is Y-t használsz, az se baj, bár az inkább 2,5"-os 7200-soknál ajánlottabb.
Megfelelő lesz a Y átalakító rész, gyári kábel végére, de a másik 1,8 m-es USB3 Micro-B Y is jó, persze lehetne rövidebb is akár, de 2 portból már kap annyit így is, h elég legyen. Én régebben hasonló vinyós (MK1059GSM) külsőt hajtottam 1 db usb2 portból ilyen hosszú kábellel és elment simán, fontos, h ilyenkor régi gépen mképp hátlapi usb aljzatba legyen dugva.

Melegedést illetően nem meglepő, mivel ez ütés-vízálló, speciális műanyag-gumi stb. burkolattal, ami rossz hővezető, egy aluházas nyilván előnyösebb e téren. Persze főként intenzív igénybevétel löki így meg, de 4x még elfogadható, lehetőlég 50+ ne legyen tartósan. Esetleg nyáron lehet próbálkozni akár szobai ventit mellétenni, de legjobb pl. egy noti hűpadot alátenni, nálam az frankón lehűti őket és pár-néhány ezerért még kapni.

[ Szerkesztve ]

(#13662) calamites


calamites
őstag

Sziasztok!

Szeretnék egy 1TB-s külső tárat venni magamnak, amin leginkább fotókat tárolnék, de szeretném ha a 80-as LG tv felismerné, és le is játszana róla usb-n keresztül. Van ilyenre lehetőség, vagy kell valamilyen egyéb áramfelvétel a tárnak a működéshez.

(#13663) OldAkita válasza King Unique (#13661) üzenetére


OldAkita
aktív tag

LG LA 660s a TV. Megpróbálnám első nekifutásra a TV hdd in portján keresztül azzal az 50 cm-es 2.0-val magában. Ha nem veszek észre semmi rendelleneset akkor hagyhatom y kábel nélkül így?
Kisebb géphez feltétlen veszek 2.0 y kábelt és persze a hátlapról hozom fel az asztalra, azzal az 1.8m-el.
Ami pedig a 3.0-át illeti, hallgatnék rád és ott is kihagynám az y-t. Helyette vennék 1 méteres 3.0-ás kábelt ami pont a felébe kerül mint az y 3.0 Mondjuk itt. Ugye ez a kábel is illik az Adata gyári fogadó részébe?
Ha véletlen rosszul döntök, milyen jelenségre kell figyelni abban az esetben ha nem elég az Adata-nak az amper vagy a feszültség? Nem akarnám tönkretenni.

(#13664) fero02 válasza King Unique (#13659) üzenetére


fero02
veterán

Azt nem tudod, hogy a WD-ben milyen lemez van? Ez is egyfolytában parkoltatja a fejet, vagy már elfelejtették ezt a hülyeséget? Az igaz, hogy a WD saját titkosítást használ, amit nem lehet kikapcsolni és ha megadja magát az elektronika, akkor oda a lemez tartalma? (Ezt ma hallottam, szerintem baromság, de sose tudni.)
A Toshibánál nagyon szimpi a 2 tányéros megoldás. Ahol vásárolok, ott nincs Alu2S.

Jelenleg is egy db 1 Tb-os hdd van egy Coolink alu házban, de elegem van az ilyen kínai szarokból (igénytelen, gyenge szar táp; legolcsóbb sérülékeny műanyag, stb). Minőségre vágyom.

(#13665) King Unique válasza OldAkita (#13663) üzenetére


King Unique
titán

Ha dedikált megnövelt áramerősségű usb port és valóban tudja 1A-t, akkor mehet Y nélkül. Leírásában usb3-at említenek, ott is elég 1 aljzat, pereme milyen színű, ha kék, akkor biztos az, bár újabban fekete színben is pompázik?
A linkelt kábelt hozzá lehet fűzni a gyári végéhez (A male--->A female), de ezzel se lesz sokkal rövidebb (ez+gyári), a korábbi Y se volt rossz megoldás.
Ha nem kap elég tápot, akkor általában kattog, nem pörög fel rendesen, amit érezni rezgésen is, Érdemes gépen HDS-el nyomonkövetni vinyó állapotát, 3-as Spin Up Time és 10-es Pin Retry Count attribútom van összefüggésben táppal.

(#13664) fero02 : A hírhedt Green van bennük...de fejparkolás talán nem annyira intenzív ezeknél, illetve emiatt nem nagyon láttam MyBook-ot tönkremenni, bár függ attól is milyen Green kerül bele, vmint csomó progiban lehet tiltani - HDS, HDD Scan, HDParm - elsőnél könnyű állítani [link].
Ezek valóban titkosítanak, a mellékelt programban lehet élesíteni / kikapcsolni a jelszókérést haszálatbavételhez, viszont az USB chip alapból titkosítva pakolja a merevlemezre az adatokat, tehát ha vinyót máshova tennéd belőle (gép, rack), előfordulhat, h nem ismeri fel, (v csak újraparticionálás, törlés után), de végülis ez részben a hw-es titkosítás lényege, hogy ne lehessen csak úgy tartalomhoz hozzáférni.
Ha erre nincs szükséged, jobb megoldás lehet külön megvenni összetevőket, a sokat emlegetett RED széria parkolása elenyésző és mobilrackben is akad sok jó prémium kategóriás. :K

[ Szerkesztve ]

(#13666) fero02 válasza King Unique (#13665) üzenetére


fero02
veterán

És vajon ez így van a Toshibánál is? Mármint a titkosítás. Nem célom ide-oda pakolgatni a lemezt a házából, de ne adj' Isten ha tényleg besz@rik valami, akkor megőrülnék, ha elvesznének az adataim.

Esetleg ilyen fasza rack-et tudsz mutatni? :U

(#13667) LanyUs válasza King Unique (#13665) üzenetére


LanyUs
senior tag

Dontottem :) Az usb-s aramellatasi gondok miatt nem lesz notivinyo kulso adathordozokent medialejatszohoz. Tancsodra inkabb a wd red fele huz a szivem. Tehat 2 tb 3.5es wd red lesz. A kulso rack ugyeben is fejlettebb technika mellett tettem le a voksom a natur rack hez kepest. Ezt a nast neztem ki hozza [link]. Mi a velemenyed? :R

(#13668) Kabel15


Kabel15
aktív tag

Sziasztok!

Sony W805 hez keresek külső HDD-t. 2,5" lenne jó hogy ne keljen külön áramforással bajlódnom.
1TB bőven elég lenne. Olvastam hogy 5400RPM es jó filmekhez. Akkor érdemes lenne nekem is ilyet keresnem? Elég nagy MKV-k lennének rajta és meg is lenne pakolva rendesen. Szerintetek elég lesz ez a sebesség ehhez? És ez a 32-64mb mennyit számít filmek lejátszásánál? Ilyet néztem ki
Ez megfelelne a céljaimra?

Asus P8H67 / Asus GTX 750Ti / Intel I5 2500 / Kingston fury hyper 2x4gb

(#13669) dudi6


dudi6
senior tag

Sziasztok! Korábban (kb. 1,5 hete) írtam. Elolvasgattam pár hozzászólást stb. és végül a Adata NH13 1TB mellett döntöttem, viszont nem nagyon kapható már sehol. Így újra keresgélni kezdtem, ezek közül melyik lenne a legjobb választás adatok tárolására, filmek laptopon és TV-n való lejátszásra?
Seagate Backup plus bár itt csak sima backup van írva, a kód alapján backup plus
Samsung M3 portable
Store.E Basics
Platinum 1TB MyDrive Colour
Seagate
WD Elements Portable SE
Adata
Seagate backupról olvastam sok jót, így elsőkörben ő a kiszemelt, de jó még a platinum is a 3 év gar. miatt.
Melyiket vegyem? Esetleg valami mást?
Köszönöm

[ Szerkesztve ]

(#13670) King Unique válasza fero02 (#13666) üzenetére


King Unique
titán

Toshibánál nincs hw-es titkosítás :N , de ettől még jó a MyBook, 3,5" Toshiba vinyók (ha az van benne) meg nem a legjobbak, fejszerelvény hibás sok, az meg azért xarik majd be idővel... :D
Legbiztosabb megoldás idővel több külső hdd-n tárolni, ill a sokat dicsért WD RED NAS vinyók használata.
Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja tudom ajánlani, ott a favorizált Sharkoon mellet, ha van rá keret, érdemes InXtron, Enermax, Raidsonic, Revoltec kínáltát is megnézni.

(#13667) LanyUs: médialejátszókon több usb port szokott lenni, nem biztos, h gond lett volna, inkább TV-ken, túl hosszú usb kábel esetén szokott.
De ha már döntöttél, legyen az, ZyXel NAS téren jónak számít, de konkrétumokat topikjában kérdezz.

(#13668) Kabel15::K , + fenti TV, médilejátszóval kapcsolatos hsz-okat is fusd át.
5400 RPM és USB2 is elég önmagában mostani Full HD filmekhez, 40-5x Mbit/s, tömörítettnél 25 körül van aszem [link], szal 8-cal leosztva bőven USB2 kb.3x MB/s belülre esik. Lassulás lehet akkor, ha vmi miatt TV USB vezérlője gyatra és nem hozza kívánt értékeket, v a külső vinyó nagyon melegedik, mert utóbbi is teljesítmény eséssel járhat.

(#13669) dudi6: nem tudom ezek az új Seagate-ek mennyire megbízhatóak, mert notivinyóban is van amelyik bírja a strapát és sok elég hamar behal, ill 3,5" Expansion is társai se a legtartósabbak.
Ha már onnan kell választani, szerintem jobb egy WD Passport (2 TB ára is hogy lement), v a vékonyabb Ultra verziója, Transcend 25M3, Toshiba Alu2S is bevált db-ok. Ha 3 év gari, akkor Adata és Silicon Power.

[ Szerkesztve ]

(#13671) dudi6 válasza King Unique (#13670) üzenetére


dudi6
senior tag

Köszi!
A bolt az mindegy, csak Bp.-n legyen. Akkor is ezeket ajánlod? Esetleg bolt ajánlásokat is elfogadok. :)
Melyik az amelyik megbízható, normális a garancia részük, stb.

(#13672) King Unique válasza dudi6 (#13671) üzenetére


King Unique
titán

Ezeket nagyjából, de érdemes az utoljára említett 3 év garit kínáló két gyártó háza táján is körülnézni, Adata és SP, meg van még csomó gyártó, Freecom, Lacie stb., de azok drágábbak.
Másik alternatíva külön notivinyót venni (akár a tartós WD RED szériából) + hozzá 2,5" külső aluház, utóbbi paraméternél ház is anyaga is számít, mert abban nyáron sem fő meg, igaz fentebb említettek közt is akad alu.

[ Szerkesztve ]

(#13673) Kabel15 válasza King Unique (#13670) üzenetére


Kabel15
aktív tag

Köszönöm :K

Asus P8H67 / Asus GTX 750Ti / Intel I5 2500 / Kingston fury hyper 2x4gb

(#13674) calamites válasza King Unique (#13670) üzenetére


calamites
őstag

Ezek szerint, ha az ember 2,5-öst választ, azt a tv-k többsége el tudja látni árammal USB-n keresztül? Nekem is hasonló lenne, mint Kabel15-nek.

(#13675) Kabel15 válasza calamites (#13674) üzenetére


Kabel15
aktív tag

Elvileg van egy külön USB csati ezen (Meg más tévéken is) ami kezeli ezeket. Ha jól tudom 6V ad nekik ezen keresztül. De csak ez az 1.

Asus P8H67 / Asus GTX 750Ti / Intel I5 2500 / Kingston fury hyper 2x4gb

(#13676) King Unique válasza calamites (#13674) üzenetére


King Unique
titán

Egy 5400 RPM-eset általában igen :K , csak usb kábel ne legyen túl hosszú, de legjobb ha TV-n van külön "HDD in", v hasonló elnevezésű port, mert az 1A-t tud, a 0,5 A-el szemben. Pl. egy Samsung UE46ES8000 TV ilyen a kiosztás: 3 x USB ports (2 x 5V 0.5A and 1 x 5V 1A)., tehát uccsó a tuti ilyen célra, ha tieden is van, az a legjobb.

[ Szerkesztve ]

(#13677) calamites válasza King Unique (#13676) üzenetére


calamites
őstag

Nekem LG 3450-esem van egy darab usb-vel. Semmi egyéb lehetőség. Akkor majd figyelek a rövid "drótra"

(#13678) OldAkita válasza King Unique (#13665) üzenetére


OldAkita
aktív tag

Köszönöm a jó tanácsokat, ha időm engedi lelevelezem az LG-val hogy mit is tud az a hdd in port. Arra pedig alszok párat hogy a nagyobbik gép usb 3.0-as portjáról rövidebb 1m-es de egy szálon futó kábelt, vagy 1.8m-es de y kábelt vegyek. Az y több ampert biztosít de a hosszabb kábel csökkentheti a feszültséget, az 1 méteres meg fordítva :)

(#13679) Tin


Tin
veterán

sziasztok!

tudnátok ajánlani (mondjuk i*on kinálatából) egy usb3-as, fémházas, 2.5"-os normális vinyókeretet (csak rack, vinyóim vannak bele)? használnám, hordoznám, nem ártana, ha bírná (ház, kábelcsatlakozás), és fel is ismernék a gépek.

köszi!

[ Szerkesztve ]

(#13680) Franyo


Franyo
csendes tag

Ave!

WD Studio II külső hdd használok 2 db 1-1 TB os hdd- vel (gyárilag ez volt benne) RAID0- ban

Hideg szobahőmérsékleten az egyik hdd kattog 5-6x, nem áll össze a raid tömb, 10 perc elteltével - bemelegedve - már nincs semmi gond, müxik.. már mentettem róla mindent. A kattogó hdd (b jelű) kivéve satán is kattog, majd bemelegedve már rendesen mükszik. Kényes adatokat már nem bíznák a tárolóra.

A kattogó hdd -t kukázzam a jót használjam, a házba meg vegyek másik green hdd ket, ez tűnik a legjobb alternatívának, de a legdrágábbnak is.. mit tegyek?

- vagy használjam raid 1 ben amíg ki nem purcan a kattogó winyó?
- volt már v. kinek hasonló hibája?
- fw frissítés segíthet?
- milyen hdd-ket érdemes a házba tenni?

Kérlek vigyázzatok a csalókkal!

(#13681) King Unique válasza OldAkita (#13678) üzenetére


King Unique
titán

Azért az 1,8 m nem a világ vége, én is használtam ilyen usb2-es szimpla kábellel 1 usb2 portban külső vinyót (ráadásul 3 tányéros 1A címkével ellátott Toshiba) és simán ment, ha 2 portból megy, az már biztonságosan elég neki, hátlapiba legyen dugva.

(#13679) Tin: Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja találsz alternatívákat (# 661-től igazán érdekes), ott is emlegetett type A csatolósat vegyél, az jobban bírja, mint a Micro-B.

(#13680) Franyo: ha kattog az nem jó jel, Sentinel mit mond rá (RAID-ben lehet semmit...) :F
Ha WD Green lehet fejparkolás ért el egy kritikus értéket és döglődik (topik , ezért lenne fontos pontos SMART állapot.
WD RED javasolt ilyen célra, ha vennél 1-et.

(#13682) Tin válasza King Unique (#13681) üzenetére


Tin
veterán

köszi, az utolsó párszázat már tegnap átolvastam, de ott sincs teljes egyetértés, azt sem tudom hogy csavaros vagy nem csavaros, stb. azért kérdeztem be itt, mert az a topik nem igazán pörög. mindenesetre köszi!

(#13683) Peczek


Peczek
aktív tag

Tisztelt fórumtársak, nem tudom, hogy jó helyre írom-e a kérdésemet (biztos nem).

Olyan programot keresek (lehetőleg ingyeneset), amellyel a laptop adott mappáit biztonsági mentésként kiírja a külső HDD-re. Vagy időzitve (pl. mindennap este 6-kor) ráfrissít, vagy ha egy adott mappát kijelölök, és pl jobb egérgomb: frissités (általában tudom, melyik mappában dolgoztam egy adott napon). És lehetőleg hülyebiztos legyen, ha hajnalig dolgoztam, félálomban se tudjam a frissités irányát elrontani, és az új fájlt felülírni a régivel. tehát pl. a Total Commander ezért nem jó.

És nem valami képfálj kell a HDD-re, hanem normál fájlok, hogy onnan is tudjak elérni fáljokat, pl. ha a laptopot nem hoztam be az irodába.

Korábban vol a Samsung Station vinyónak egy ilyen (valami Samsung) programja, csak valami miatt egy ideje nem akar működni. Az azt is tudta, hogy beállíthatttad, hogy ha az anyagépen törölsz valamit, azt a duplikán helyen törölje-e, vagy ott ne (az utóbbi ugye biztosabb).

(#13684) fifth81


fifth81
tag

Sziasztok,

Tanacsot kernek hogy az alabbi ketto laptop HDD kozul melyiket erdemesebb megvasarolni?
Cel: "kicsi"/mobilisan hordozhato adattarolonak hasznalnam: filmek,zenek stb..

Western Digital 1TB 5400rpm 8MB SATA3 Scorpio Caviar Red - WD10JFCX
Csatoló: SATA III
Fordulat: 5400
Méret: 2.5"
Puffer: 8MB
Tárolókapacitás: 1000 GB

Ar: ~23.000 HUF

Western Digital AV-25 1TB 16MB SATA2 notebook merevlemez (WD10JUCT)
Méret 2.5 "
Belső csatoló SATA
Csatoló szabvány 2.0
Kapacitás 1000 GB
Cache 16 Mb
Fordulatszám 5400 rpm

ar: ~26.000 HUF

A Vaz amire gondoltam belerakni:
Eminent USB 3.0 2,5-es SATA merevlemezház (EM7033)

Esetlegesen ha van jobb ajanlasotok szivesen veszem. Ar/ertek arany szamit, de nem szamottevoen szoval lehet feljebb menni arban.
Mennyire szamottevo hogy SATA III vagy SATA II veszem? En azon a velemenyen vagyok hogy mivel kizarolag adattarolasra hasznalom es nem napi szinten fogok rajta adatmozgatast vegezni igy a SATA II is megteszi, viszont ha pl egy DVD film masolasanal nem -itt msot csak hasrautesi erteket adok meg- 5 percet kell vanrom hanem csak 2-3 egy SATA III-nal akkor inkabb azt preferalnam.

Koszonom elore is a hozzaszolasokat!

[ Szerkesztve ]

(#13685) King Unique válasza Peczek (#13683) üzenetére


King Unique
titán

Van rengeteg backup progi manapság (pl.Macrium, Acronis, Paragon), de én leginkább rendszer (image) mentésre használtam nagyját , de van beépített biztonsági mentés windowsban is, az nem jó [link] :F De ezt szerintem inkább vmi backup, v oprendszer topicjában kéne feszegetni, mert többség külső vinyóra csak simán rádobálja cuccokat.
Samsungokhoz mellékelt Auto Backup tényleg jó volt, de az csak samsung külső vinyóval megy, hasonló a WD Smartware progija. A Pro verziót próbálgattam, más típusú külső vinyókra in enged már menteni, de lehet csak próbaidőszak végéig, amíg le nem jár, a sima nemtom tudja e ezt, ki kell próbálni.

(#13684) fifth81: jó ez az Eminent rack, 5 év gari is kecsegtető, én is nézegettem :K . Ezen Mini-B USB 3 csatlakozó van :F Rögzítés milyen, sima belecsúsztatós, belepattintás, v vinyó csavarozási lehetőség is van (esetleg tudnál róla lőni pár képet) ?

Vinyót illetően 24/7-es üzemre tervezett az AV-25 is, de szerintem bőven jó a RED, hasonlóan strapabíró széria, 3,5"-ben nagyon dícsérik és még így is túl vagy biztosítva, mint egy "sima" notivinyóval. :K Elvileg mindkettő 3 év garis, de figyelni kell, hol veszed, mert sok csíra webshopban csak 1-2 éveket adnak és ha már felárat fizetsz érte, legyen max garancia idő.

[ Szerkesztve ]

(#13686) generic válasza calamites (#13662) üzenetére


generic
senior tag

Szia, én nemrég vettem 1 TB-os, toshiba HDD-t, és szintén 80-as LG TVvel használom, simán, semmi plusz áraforrás nélkul.

(#13687) OldAkita válasza King Unique (#13681) üzenetére


OldAkita
aktív tag

Na akkor az lesz hogy az usb 3.0 hátlapiból 1.8m-es y kábel jön majd fel az asztalra, a 2.0-ás gépből szintén hátlapról y. A tv-vel kapcsolatban meg kiokosodtam mert írtam az LG-nek. Ezt a választ kaptam "Tisztelt Ügyfelünk!

Köszönjük, hogy levelével ügyfélszolgálatunkat megkereste.

Ha HD-s set-top boxot néznek mi javasoljuk, hogy a HDMI ARC csatlakozást használják. Rendelkezünk olyan készülékekkel amik támogatják az USB 3.0 támogatást, de az Ön készülékén az USB aljzat 500mAh áramot tud leadni, ezért szükséges külső tápegység a használatához."
Szóval, akik LG LA 660s tv-vel rendelkeznek itt az infó hogy szó nincs emelt amperű 2.0-ról, úgyhogy a tv-hez is veszek egy y kábelt.

(#13688) Franyo válasza King Unique (#13681) üzenetére


Franyo
csendes tag

Sentinel SMART:

A:

B:

B egyértelműen haldoklik.. kondíció 52%

Ami brutál: 21.131 Az összes indulás/leállás száma 1442 nap működéi idővel..

[ Szerkesztve ]

Kérlek vigyázzatok a csalókkal!

(#13689) fifth81 válasza King Unique (#13685) üzenetére


fifth81
tag

Szia,

Igen mini-B csatlakozos az Eminent vaz.

A [Kép] róla!

Mit értettél az alatt hogy "..és még így is túl vagy biztosítva, mint egy "sima" notivinyóval. "
Igazabol ez is laptopba szerelheto HDD csak en kulso HDDkent fogok hasznalni amint beraktam az Eminent vazba...
Az akkor hogy az egyik csak SATAII nem huzza le a teljesitmenyt mondjuk egy nagyobb adat masolasanal?
AMugy jokat olvastam itt a RED-rol szoval lehet amellet fogok donteni a mar emlitett Eminent tokkal.
Természetesen a vinyo vasarlasnal figyelni fogok a garira hogy 3 ev legyen. Ipon-nal pont lehet kapni 3 ev gyari garival.

(#13690) King Unique válasza OldAkita (#13687) üzenetére


King Unique
titán

Sokx elmennek rövid gyári kábellel egy sima 500mA portból is 5400-asok, de vinyó áramfelvételtől is függ, az Y az "egészséges" megoldás, mivel nálad 3 db port van, mákod van. :K Azért gyártói oldalon USB 3.0/2.0 most sima usb2.0, v mi akar lenni, mert ez a jelölés usb3-ra utalna, az is félrevezető...?

(#13688) Franyo : igen látom, fejparkolás mellett (nem is sok 21k érték) sokx indulás-leállás ami élettartam rövidítő tényező, állítólag ez is parkolás velejárója, v NAS ház állítja le-pörgeti fel állandóan.
Tehát a B-re nem érdemes fontos adatokat bízni már :N , vaz romlani fog az állapota. Egy RED jó lenne a helyére.
azért betehetted volna nagyobb képbe, decimális adatmezővel, de azért kibogarásztam :)

(#13689) fifth81: ilyen képet én is tudok, magára a belső rögzítésre lettem volna kíváncsi, csavarozás stb :F
Túlbiztosítást vinyókra értettem, mert egy simánál (pl.Blue) többet bírnak. Egy ilyen notivinyó a SATA II-t sem tudja kihasználni teljesen, szal elég hozzá bőven, USB3 a lényeg.

(#13691) robi222


robi222
senior tag

Sziasztok !
Szerintetek melyiket válasszam ?
Western Digital My Passport Essential 1TB WDBBEP0010BBK
Western Digital Elements 1TB USB 3.0 WDBUZG0010BBK
Western Digital My Passport Ultra 1TB WDBZFP0010BBK
A lényeg hogy 2.5" legyen és sokat lesz-rá bd iso föl le töltögetve,és hordozgatva+erről nézem a filmeket.De lehet hogy folyamatosan torrent fogja mozgatni a szabad idejében.
Ha más jobb is van akkor azt is írjátok légyszi.
Sajna a belső vinyó ,meg a doboza össze szereléséhez nem értek, és nem is tudom az mennyire megbízható ?
És max úgy 25000-ig tudok elmenni.
Köszi!

(#13692) King Unique válasza robi222 (#13691) üzenetére


King Unique
titán

Ha nem kellenek programok, hw-es titkosítás, mehet az új Elements, ha kell, akkor az Ultra. Mind2-ben a sima Passporttal ellentétben az újabb 9,5" mm-es 2 tányéros vinyók vannak=vékonyabb ház, gyorabb, még a simában a 12,5 mm-es 3 tányéros.
Viszont, ha sokat lesz nyúzva, lehet nem ártana egy aluházas modell, Passportokba is van - Slim - de az 25k+, olcsóbban kijössz, ha notivinyót (akár egy 2,5" RED WD10JFCX, de akor megint túlfuthatsz kereten) megveszed és hozzá házat (3-5k) és összerakni egyáltalán nem bonyolult.
Ha párat visszaolvasol, megtalálod 2,5" rack topic linket és egyebeket.

[ Szerkesztve ]

(#13693) robi222 válasza King Unique (#13692) üzenetére


robi222
senior tag

Ez a WD10JFCX, tud usb3-at?És ez van olyan gyors mint az wd Elemements?

[ Szerkesztve ]

(#13694) King Unique válasza robi222 (#13693) üzenetére


King Unique
titán

Ejj...ez csak a vinyó maga, ha berakod egy usb3 házba, akkor tudni fogja ;)
Elementsben vsz WD10JPVT van, ami uolyan paraméterekkel bír mint ez, 5400 RPM, 500 GB adattányérok, tehát sebesség terén is uaz.
De ez csak egy javaslat volt, ha extrém nyúzásnak lenne kitéve a vinyó, RED tovább bírja, de ha Passportot / Elementset veszel azok is megfelelnek a célnak.

[ Szerkesztve ]

(#13695) robi222 válasza King Unique (#13694) üzenetére


robi222
senior tag

Köszi ! Akkor majd Red lesz. Már csak egy hozzá valót házat kel találnom ami tudja az usb 2-3 is .Remélem a rack fórumon tudnak segíteni benne. :R

(#13696) BoneDragon


BoneDragon
veterán

Sziasztok!

Tudnátok ajánlani kb 15ezer ft értékben usb 2.0-as 500 gigás hdd-t? Nézegettem az árakat, de elég necces ez az ár, viszont többet nem nagyon tudnék rászánni. Persze azért működjön pár évig... :)
Köszi!

(#13697) f4cg80


f4cg80
tag

Sziasztok!

2TB-os,2,5 zollos külső merevlemezt keresnék. Melyik típusokat ajánlanátok? Természetesen a megbízhatóság fontos szempont,ár/érték arány,illetve TV-hez is használnám usb-n keresztül,tehát minél kisebb az áramfelvétel,annál jobb. (viszont ebben sajnos nem vagyok otthon,hogy melyik megfelelő erre). Hitachi Tuoro Mobile 1Tb-met barátnőm örökölte,tv-hez azt nem tudtuk használni,illetve végtelen mennyiségű fejparkolást végzett (bár ez lemezhibát nem vonzott magával),ha HDSentinelben nem állítottam max. energiafogyasztásra.

(#13698) King Unique válasza BoneDragon (#13696) üzenetére


King Unique
titán

USB 2.0 manapság nem nagyon játszik, inkább 3.0-t vegyél, viszont 15k tényleg szúkös, gyári kompaktok nagyja 15k+ -os árkategória, ha külön megveszed notivinyót [link] + hozzá USB 2 (1-2k) / USB 3 (3-4) külső mobilrack, akkor talán ki is jössz annyiból ( Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja)

(#13697) f4cg80: neked is alternatíva lehet fenti mobilrackes megoldás , v kompaktba feljebb említettek (#13670 / 72 stb). :K Ott is le volt írva, azért egy 5400-as rövid kábellel elmegy TV-n is, de ha külső vinyós usb port van rajta az még jobb, parkolást meg lehet sokféleképpen szabályozni / tiltani (HDS), de a fentebb is megemlített 2,5" RED kevésbé csinálja, ha van rá keret.
Toshiba és Hitachi vinyók intenzíven parkolnak, esetleg egy SMART képet tudnál majd lőni róla (ha nem használja bnő), meg h hány napot ment?

(#13699) Cavalera


Cavalera
tag

"Samsung M3 Portable 500GB HX-M500TCB" típusról valami vélemény? Nagyon jó áron van és nekem tényleg csak adatok tárolására kellene, esetleg a médialejátszóval/konzollal kötném még össze esetleg.

(#13700) King Unique válasza Cavalera (#13699) üzenetére


King Unique
titán

Korábban még Seagate felvásárlása előtt viszonylag jónak számított, akkor M2 néven futott.
De igazából semmi extra, esetleg Drive Manager progija +ba, ha ezekkel is kompatibilis.
NYÁK-ra integrált USB csatlakozója, műanyag háza van, mint WD-nek, de utóbbiak (Passportok) szerintem jobbak, v a fentebb is említett mobilrackes megoldás.
Mi volt az a jó ár, mert árgépen kb. uannyi, mint a többi :F
De ha már kinézted magadnak, végülis a célnak megfelel, akár meg is lehet venni. :K

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.