Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#14851) King Unique válasza GU-81M (#14850) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Korábbi hsz-emben találsz egy kis ajánlót, 3,5"-os jobb választás lehet TV-s célra, a fix tápellátás és kikapcsológombja miatt, ha folyamatosan rá lenne dugva. Viszont ezekbe 1 TB alatt nem érdemes vásárolni, sőt inkább már 2 TB+.
Ha mégis s hordozható 2,5"-os kellene, akkor arra nem árt figyelni, h TV a sima 5 V 0,5 A USB IN port nem biztos, h elég áramot ad neki, az 5 V 1 A HDD IN, viszont már igen.
Seagate-ek külsőbe nem igazán a legjobbak, főleg az az Expansion széria, ami hasonló a WD Elements-ekhez, kevésbé megbizhatóak. Találsz jobb alternatívákat a fenti linkekben. ;)

[ Szerkesztve ]

(#14852) GU-81M válasza King Unique (#14851) üzenetére


GU-81M
tag

Szia!

Nagyon köszönöm a segítséged! Az igazat megvallva, nem saját felhasználásra lesz, hanem édesanyámnak, így 1TB a felső határ, amit ésszerűnek tartok. Valószínűleg egy Western Digital My Passport Ultra 1TB (WDBZFP0010) lesz a kiválasztott.

(#14853) Poo


Poo
aktív tag

Sziasztok,

Van egy külső egységem(Thermaltake BlackXduett) amin van esata és 2.0 usb.A gondom az lenne hogy ha van benne 2 db hdd akkor usb porton keresztül felismeri egyszerre mind a 2 hdd-t de ha esatával dugom össze akkor mindég csak az egyiket.van valami beállítás erre hogy esatán is megjelenjen egyszerre a 2 hdd vagy mi okozza ezt a jelenséget? :R

Veszek eredeti tonereket,patronokat

(#14854) King Unique válasza Poo (#14853) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Dokkolókkal kevés itt a tapasztalat, inkább főként gyári külső vinyókkal és külső HDD házakkal.
Én ilyen dual bay megoldásokat még nem próbáltam, de lehet csak beállítás kérdése az egész.
Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja és HDD probléma (nem adatmentés) topikokat tudom javasolni.

(#14855) Poo válasza King Unique (#14854) üzenetére


Poo
aktív tag

köcce,megnézzük hátha :R

Veszek eredeti tonereket,patronokat

(#14856) Viki84


Viki84
tag

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Külső vinyót vennék. 500 GB vagy 1TB méretben. Árban max 20K-ra gondoltam, úgyhogy lehet csak az 500gigás fér bele. Mik ajánlottak és mik nem? Egy Samsung tv-vel is lenne használva felvételre. Egy ősöreg, winxp-s géppel is működne?

(#14857) King Unique válasza Viki84 (#14856) üzenetére


King Unique
titán

Épp nemrég kérdeztek hasonlót: [link] --->válasz : [link] ---> eredmény: [link].
Természetesen XP-vel és USB 2.0 porttal is működnek. :K

(#14858) King Unique válasza Viki84 (#14856) üzenetére


King Unique
titán

"Samsung tv-vel is lenne használva felvételre"

Felvételkor a TV regisztrájla a külső USB-s eszközt, saját védett fájlrendszert alakít ki rajta, ami utána PC-n nem lesz használható, mert oprendszer nem fogja felismerni :N Tehát, ha ilyen célra lesz, akkor erre figyelj oda, mert ha XP-n is szeretnéd használni, akkor pl. 2 partícióra kell bontani és felvételkor csak az egyikre rögzítesz, a másikat "elvileg" utána látja PC is, de biztonságosabb megoldás ilyen célra külön külső vinyót fenntartani.

[ Szerkesztve ]

(#14859) Turbo B.


Turbo B.
csendes tag

Sziasztok!

Vennék egy WD My Passport Essential 2 TB vinyót valamint hozzá egy Nomad tokot, csak Nomad tokot nem találok seholse... Valaki esetleg tudja hol lehetne beszerezni személyesen Budapesten?

say_world pf! ||| say_team pipulj! ||| tell_attacker ktb!

(#14860) King Unique válasza Turbo B. (#14859) üzenetére


King Unique
titán

Szerintem átmeneti készlethiány lehet, mert valóban alig találni vhol, én is hirtelen csak ebben a webshopban leltem rá [link], de elő kell rendelni x hétre itt is..
Viszont, ami a másik gond, h a 2 TB-os Passport Ultra = 21 mm vastag, így nem fog beleférni :N , nekem még 1 TB Essential SE Passportom van, az 18 mm vastag, de annál is ki kellett szedni a kis műanyag ékeket [link], mert alapból a 15 mm-es vastagságú Passportokra van méretezve. Szerintem az a + 3 mm már sok lenne, enyém így is már elég passzosan van benne.
Tehát az 1 TB Passport Ultra menne csak bele, a 2 TB-os eléggé necces...

[ Szerkesztve ]

(#14861) King Unique válasza King Unique (#14860) üzenetére


King Unique
titán

Másik alternatíva:

• veszel más tokot, ebbe, v egy ilyenbe már bele fog férni. De strapabíróság terén szerintem jobb egy kemény Case Logic tok, ami, amiben van leszorító pánt is és kényelmesen elfér benne kábel is, mert az elsőnek linkeltnél elég szűkös a hely (olyanom is van :) )

• ott a My Passport Slim, abban a 2 TB-os is csak 18 mm vastag, ha van rá keret, akkor egy olyat beszerezve nem lenne gond Nomadban se.

Viszont most nézem WD oldalán, h kiegészítők között már nincs ott a a Nomad [link], lehet alakítanak rajta vmit, h az új, vastagabbak is beleférjenek és vsz ez lehet az igazi oka a készlethiánynak is...

[ Szerkesztve ]

(#14862) Turbo B. válasza King Unique (#14861) üzenetére


Turbo B.
csendes tag

Értem, köszi.
Azért gondoltam a Nomadra, mert ki se kell venni belőle és úgy lehet használni a vinyót.
Árban ahogy nézem a slim vs normal kb ugyanannyi (kicsit drágább a slim).
Hát érdekes, hogy miért nincs ott a kiegészítők között, lehet akkor várok egy kicsit vele...

[ Szerkesztve ]

say_world pf! ||| say_team pipulj! ||| tell_attacker ktb!

(#14863) King Unique válasza Turbo B. (#14862) üzenetére


King Unique
titán

OK. :K
Különben jó ez a Nomad, elég frankón ki van belül bélelve ütéselnyelő, rezgéscsillapító elemekkel. Van a piacon több gyári 2,5" ütésálló külső HDD is, de ez a tok vsz nagyobb védelmet ad.
Annyi hátránya van csak, h ebben használva a méret kicsit nagy és van egy kis súlya, de annyira nem vészes, ami inkább az, h nyáron jobban melegszik benne pár fokkal a Passport, de igaz műanyag házban amúgy is.

Nem tudom mit terveznek WD-nél Nomaddal kapcsolatban, mikor lesz megint újra elérhető, de ha veszel egy Case Logicot, az is bőven jó megoldás.

(#14864) Turbo B. válasza King Unique (#14863) üzenetére


Turbo B.
csendes tag

Igen, jó ez a Nomad. Van egy 1 TB-os My Passportom + Nomad tokom hozzá kb másfél éve. A vinyó betelt, ezért kellene újra beruházni ezekre (mert nekem bevált) :D

say_world pf! ||| say_team pipulj! ||| tell_attacker ktb!

(#14865) King Unique válasza Turbo B. (#14864) üzenetére


King Unique
titán

Ja, értem, akkor már van Nomaddal tapasztalatod. Nem tudom milyen típusú és milyen vastag Passportod van, de láthattad, h számítanak a mm-ek a tok belsejében.
Tárhelyből pedig sosem elég, ez örök igazság... :K

(#14866) Louro


Louro
őstag

Sziasztok!

Olvasgattam a fórumot és egyelőre ez a befutó a fórum ajánlása alapján.

De erről mi a véleményetek? Abszolút kerülendő? Néztem a 2 GB-os verziókat, de 35k már sok nekem. Így is 20-at szántam csak rá.

TV-re (LG 42LK530) is lenne néha kötve - jellemzően .avi filmek és nem Full HD-s filmek miatt -, de általánosságban inkább laptopra, ami rendelkezik USB3-as prottal adattárolás miatt.

Köszönöm!

Mess with the best / Die like the rest

(#14867) King Unique válasza Louro (#14866) üzenetére


King Unique
titán

Jók a WD My Passportok, kiforott széria. :K
Viszont Samsungok se rosszak, nagyobb méretekben (1,5- 2 TB) annyi előnye van, h a kilapított 3 x 667 GB tányéros Spinpoint M9T vinyók vannak benne, ami vékonyabbak, minimálisan gyorsabbak. A nagykapacitású Passportokban a 4 x 375 / 500 GB tányéros WD20NPVT/-NPVX HDD-k vannak, amik vastagabbak (15 mm) ezáltal.

Továbbá mind2-nek nem hagyományos SATA csatlakozója + SATA-USB átalakítója van, hanem közvetlenül a NYÁK-ra van integrálva az USB csatija [link], ami egyrészt jó (kisebb hosszméret, áramigény minimálisan kisebb), másfelől rossz (nem tehető át másik rackbe, ha megsérül a csatlakozó, az cinkes..).

Programok terén min2-höz jár egy komolyabb kis pakk, amiben van drive diagnosztikai rész, backup, titkosítás stb., a WD-é kicsit komolyabb.
+ TV használatnál érdemes ezekre odafigyelni [link], [link].

(#14868) füstike


füstike
csendes tag

Keresek olyan vállalkozó emberkét, aki hibás külső hdd tokot meg tud javítani.
Van egy 500as WD passportom (külső USB-s hdd), a csatlakozónál érintkezési hiba lép fel. Szétszedtem és sajna a dolognak saját vezérlője van - nem sata vagy IDE. Szóval bukó a külső tok. Az adatok nem fontosak rajta. Inkább csak backup-olni kellene.
Ha van valaki aki javított már ilyet és vállalná jelezze. Akár telón is: 20.922.16.24
köszi
attila

(#14869) füstike válasza King Unique (#14867) üzenetére


füstike
csendes tag

Rögtön az köv postban arról értekezem, hogy micsoda szívás a nem szabványos csati... még szerencse, hogy le tudtam menteni az adatokat. Az én WD passportom kb 2 éves és nagyon durván csati hibás. Így forrasztás nélkül menthetetlen és használhatatlan...
Uh szerintem érdemes normál hdd és rack vagy szabványos egybeépítésben gondolkodni.

(#14870) King Unique válasza füstike (#14869) üzenetére


King Unique
titán

Igen a 2,5" WD-k NYÁK-ra integrált USB csatlakozóval rendelkeznek, aminek fentebb is megemlítve, van azért nagatívuma, viszont rendeltetésszerűen használva, nem feszegetve, nem szokott csak úgy tönkremenni, kontaktos lenni. :N
A régebbi USB2 micro-B csatis Passportoknál voltak néha kontaktgondok, volt aki csatlakotót beletörte aljzatba, de az új USB3-as szériáknál kevésbé jellemző. Nekem is van kb.2 éves USB3-as Passportom én szerencsére nincs vele ilyen téren gond, szerencsére... :)
A régi Passportok voltak sima SATA HDD + külön SATA-USB átalakítósak, mint egy alap külső HDD ház, az újaknál a hardveres titkosítás miatt is integrálják NYÁK-ra, h ne lehessen egy másik házba áttéve a vinyót, csak úgy kiiktatni.
HDD probléma (nem adatmentés) topikot, illetve ottani adatmentő szakitl - liksoft - tudom ajánlani, valamint vidéken hoember 2 vállal HDD-elektonika tákolást.

[ Szerkesztve ]

(#14871) füstike válasza King Unique (#14870) üzenetére


füstike
csendes tag

Köszi a javaslatot a megoldásra...

az enyém tényleg elég régi darab... azt nem mondom, hogy vigyáztam rá mint a hímestojásra de nem is nagyon barbárkodtam... meghalt.. usb3 gondolom ilyen szempontból jobb..

(#14872) King Unique válasza füstike (#14871) üzenetére


King Unique
titán

Akkor neked még a régi USB2-es Passport Essential van, Micro-B csatival [link] :F Az újabb USB3-asoknál is Micro-B van, de az vasz jobban bírja a strapát. A régi 2.0-ás szériát pedig szidták emiatt, ahogy fentebb is említettem...
Vannak külső HDD házak és akad gyári kompaktba is olyan, amelyiken Mini-B, vagy A típusú csatlakozó van, azok stabilabbak valamelyest. [link]

(#14873) bozont


bozont
veterán

Üdv

Gondolkozom egy kis tárhelybővítésen és megfordult a fejemben egy külső vinyó is. De nem tudom mi lenne jobb, egy ilyen vagy lecserélni a mostani kettőt egy nagyobbra (2-3TB). Főleg a megbízhatóság a lényeg, de az sem lenne utolsó ha megszűnne a rezonancia a házban. Erre menne a torrent is, meg filmet is erről néznék, ezért mindenképpen USB3-as verzió kell és 2,5"-os aminek nincs külön tápja.

(#14874) Viki84 válasza King Unique (#14858) üzenetére


Viki84
tag

Köszi!

(#14875) King Unique válasza bozont (#14873) üzenetére


King Unique
titán

Általánosságban a gépbe érdemes + adattár vinyót tenni, mert az úgy stabil, de ha már van bent 2 (2 és 3 TB?), akkor azokról lementeni, átpakolni a cuccot az újra is kicsit macera. De, ha van hely harmadiknak, akkor az lenne a legegyszerűbb, legolcsóbb megoldás. :K
Persze külső USB-s HDD is jó elképzelés [link], 2,5"-osban jelenleg 2 TB (4 TB is van, de az drága) a max tárhely, ha az elég, akkor meg lehet próbálni.
Oda kell figyelni rá, h ne érje esés, ütődés, ne melegedjen túl, főleg a most következő nyári hónapok alatt.
Ezért mondtam, h a gépbe téve, ahol stabilan van rögzítve, kap hűtést jó esetben, vannak a legjobb helyen, de a külső használat is bejáratott dolog manapság.

(#14876) bozont válasza King Unique (#14875) üzenetére


bozont
veterán

Igaz, gépházban stabilabb, meg nekem egy 12cm-es venti hűti őket. Mivel azért folyamatos használatban lenne, jobb lesz inkább a házba tenni. A mentés meg nem probléma, jelenleg egy 1TB-os és 640GB-os van a gépben (+1 SSD a rendszernek), de a kettő elég nagy rezonanciával jár, ezt szeretném likvidálni. De ha az 1DB is hangos lesz, majd kitalálok valamit.

(#14877) King Unique válasza bozont (#14876) üzenetére


King Unique
titán

Jó, én lebeszélni se akarlak külső vinyókról :N , mert tényleg praktikus és kényelmes megoldás, de eleve akkor érdemes venni, ha vki határozottan fizikálisan külön helyen szeretné tárolni adatait, hordozni A--->B-be, v mert gépébe már nincs hely, laptopja van stb.
Rezgéscsillapításra vannak spec. HDD beépítőkeretek, vinyó topikban biztos tudnak segíteni, ez ügyben.

[ Szerkesztve ]

(#14878) zazahoho


zazahoho
őstag

Sziasztok!
Külső merevlemezt keresek legfőképpen adatmentésre, és fényképek tárolására. Heti 1x lenne kb 1-2 órát használatban.
WD My Passport Ultra (1TB)
Samsung M3 Portable 2,5" 1TB USB3.0
Ezeket néztem ki, mi a véleményetek illetve más készüléket ajánlotok-e?

[ Szerkesztve ]

Az idő nem magnószalag, amit oda-vissza lehet tekerni. (...) Az idő itt van. Használd ki.

(#14879) King Unique válasza zazahoho (#14878) üzenetére


King Unique
titán

Ha 2,5"-os kell, itt találsz néhány alternatívát [link]. Jók a Passportok és Samsung se rossz, de ezeknél NYÁK-ra integrált USB csatlakozó van [link], de nem attól még ajánlottak.
Tehát, v ezek (inkább WD), v más kompakt, esetleg külön megvenni vinyót és hozzá házat. :K

(#14880) jacksonfive


jacksonfive
tag

Sziasztok!
Milyen eszközzel lehet azt megoldani, hogy a PC-ről tudjak filmeket másolni a TV-hez kötött HDD-re? Mivel a PC és a TV kb. 10m-re vannak egymástól ezért gondolom az usb kilőve, esetleg LAN-on? Nézegetten NAS-t, de az drága nekem, valami olcsóbb megoldás létezik?

(#14881) zazahoho válasza King Unique (#14879) üzenetére


zazahoho
őstag

Köszönöm, wd régóta bevált pc-ben, samuval sem volt még gondom. wd-re 2 év a garancia samsungra 3 év.
Legfontosabb szempont a hosszútávú stabil működés. Belső felépítésben, tányérok számában, elektronikában a legmegbízhatóbb kéne.

Az idő nem magnószalag, amit oda-vissza lehet tekerni. (...) Az idő itt van. Használd ki.

(#14882) King Unique válasza zazahoho (#14881) üzenetére


King Unique
titán

A mai kapitalista gazdaság és néhány bónusz velejárója (költséghatékony gyártás = sok esetben xarabb minőség; tervezett elavulás) révén manapság nem igazán lehet " legtartósabb, legmegbízhatóbb" termékekről beszélni, külső HDD fronton se.. :N
Megbízhatónak mondottak külső vinyóba a WD-k, de azoknál is ugyanúgy fordulnak elő gyári selejtek stb.
Belsőleg 2,5" 1 TB-soknál szinte egy kaptafára épül nagyon sok, 2 tányéros HDD, ASMedia / JMicron vezérlő stb.

Ha nagyon biztosra akar menni vki, akkor érdemes jó hőelvezetés, szerelhetőség miatt külön külső alu HDD házat venni Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja, és abba az átlagnál strapabíróbb vinyót venni, mint amilyen a WD RED széria, ami elérhető 2,5"-os méretben is [link].
Általánosan meg elég a fenti linkekben említettek valamelyike, akár egy My Passport, de 100 %-os garancia a megbízhatóságra nincs egyiknél se...

(#14880) jacksonfive: most nem azért, de gondolom külső USB-s HDD-ről van szó, amit a felmásolás idejére nem lenne egyszerűbb rádugni a PC-re, aztán vissza TV-re, v annyira helyhez kötött, gyakorta kéne oda-vissza másolgatni :F
USB valóban kilőve, mert a max kábelhossz, aminél még nem gyengül drasztikusan az adatátvitel, USB2-nél 4,5-5 m, USB3-nál 3 m.
Vezeték nélküli megoldás lenne jó, de akkor ahhoz olyan ház kéne, amin van (Gigabit) Ethernet csatlakozó.

[ Szerkesztve ]

(#14883) zazahoho válasza King Unique (#14882) üzenetére


zazahoho
őstag

Köszönöm a választ, minden megoldást átgondolok.Valószínű WD lesz, asztali gépben már majdnem 7 éve megy egy wd raid, és még mindig 100/100%-os.

Az idő nem magnószalag, amit oda-vissza lehet tekerni. (...) Az idő itt van. Használd ki.

(#14884) Dolby


Dolby
senior tag

Sziasztok!

Ismerősöm vásárolna külső hdd-t, az itt olvasottak alapján wd my passport ultrát javasoltam neki. A kérdésem, hogy ha olyan helyen veszi ahol nem adnak rá 3 év garit, akkor a gyártónak visszaküldve érvényesíthető a garancia? Hova kell küldeni a wd-t ebben az esetben? Van ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalata?

Köszi

- Nyugalom, a hosszú élet ritka!

(#14885) King Unique válasza Dolby (#14884) üzenetére


King Unique
titán

ilyenkor érvényesíthető igen :K , regisztrálni kell a WD honlapján [link] és azon kersztül történik az RMA-ügyintézés. Azt nem tudom pontosan, h ilyenkor amcsiba kell küldeni, v vmi helyi márkaképviselet / szervíz felé, talán az utóbbi: [link]. Ha jól nézem van Lengyelországban is szervizük, ami ebből a szempontból jó.

De persze érdemes inkább vétel előtt olyan honi boltban megvenni, ahol megadják rá a 3 évet (akad), illetve jó volt a javaslatod, jók az Ultrák :K

(#14886) DrojDtroll


DrojDtroll
addikt

Sziasztok
Az a problémán lenne, hogy a régi laptopom meghalt. A HDD-jét kivenném belőle, és azt egy usb-s külső házba tenném. Lementeném róla a régi adatokat, és használnám tovább. Linuxot szeretnék rátenni. Szóval a gépem arról is kellene tudni bootolnia. A gép usb eszközökről tud bootolni,csak azt nem tudom, hogy ez így működik-e. Ebben kérném segítségeteket.

(#14887) King Unique válasza DrojDtroll (#14886) üzenetére


King Unique
titán

Pendrive-ról könnyű bootolni, viszont külső HDD-ről már macerásabb, lehet néhány buktatója, főleg Windows esetén...csak néhány leírást tudok mellékelni [link], [link], [link].
Linux futtatása esetén talán jobban összehozható a dolog, illetve , h sebesség is normális legyen USB2-nél gyorsabb portra célszerű dugni, de USB3 esetében, ha a rendszerbe nincs beépítve az USB3 drivere, az is szívás...ilyen szempontból jó a Win8, amiben gyárilag benne van, Linuxokat nem tudom, illetve telepítőbe is lehet integrálni, de macerás az is.

(#14888) mr.krizsi.69


mr.krizsi.69
tag

Helló tel számot adna valaki gyors kérdésre??
Fontos lenne külső HDD-vel kapcsolatos.
thx a választ.

KK

(#14889) King Unique válasza mr.krizsi.69 (#14888) üzenetére


King Unique
titán

Mondjuk kicsit extrém kérés egy ilyen fórumon, de előbb szerintem írd le, mi lenne a problémád, akár screenshotokat, fényképeket is tehetsz be, ha olyan jellegű és megnézzük.Nem hiszem, h szimplán szóban annyival jobban el lehetne mondani (max Skype-on megmutatva), főleg, h ha vmi összetettebb dologról van szó, pl. sokkal többet ér egy screenshot. Ha vmi bizalmas jellegű, akkor meg privátban kérdezz, akár engem is!

Ha csak a szokásos, "milyet vegyek" jellegű kérdésed lenne, akkor első körben ezt tudom ajánlani [link].

(#14890) mr.krizsi.69 válasza King Unique (#14889) üzenetére


mr.krizsi.69
tag

Azért lenne jó telón mert korlátlan az előfizum.
Röviden tömören....
Vettem egy Verbatim 1Tb 2.0 külső HDD-t Linuxal formázták se az xbox360 se a TV-m se a Vin 7-tel nem tok vele mit kezdeni HDD senitál látja a win7 is de nem tom formázni mert nem adja be....

KK

(#14891) King Unique válasza mr.krizsi.69 (#14890) üzenetére


King Unique
titán

Gyári külső vinyók, mint a Verbatim Store 'n Go (ha az) gyárilag előformázottak FAT32, v NTFS-re, felesleges volt formázni...Mivel TV, Windows e kettő fájlrendszert kezeli, vélhetőleg vmi másra lett formázva, pl. Ext3/ 4.
Ez pont az az eset, ahol jó lenne vmi screenshot (lemezkezelő?). Ilyenkor külső particionáló progikkal - MiniTool, Easus, magyarul is tudó Aomei Partition Asisstant - tudod visszaformázni a fentebb említettek valamelyikére, célszerű az NTFS. Pl. Aomei-ben [link] a legegyszerűbb. :K

[ Szerkesztve ]

(#14892) DrojDtroll válasza King Unique (#14887) üzenetére


DrojDtroll
addikt

Köszönöm a választ :)
azért pont Linux mert tanulni akarok vele, így nem baj ha kicsit macerás legalább ezzel is tanulok :)

(#14893) King Unique válasza DrojDtroll (#14892) üzenetére


King Unique
titán

OK. :K
Ha sikerült összehozni a linkben szereplő, v más módszerrel, majd beírhatod ide is a instrukciókat, mert külső vinyóról bootolást kevesen próbálnak, viszont egyre többet kezdenek érdeklődni ezen megoldás iránt.

+ szerintem Linux topikoban is kérdezz rá, mert ott még inkább többet tudnak segíteni, külső progis megoldásokat javasolni.

[ Szerkesztve ]

(#14894) DrojDtroll válasza King Unique (#14893) üzenetére


DrojDtroll
addikt

Köszönöm a tanácsaidat :)
Kezdő vagyok még.
Szombaton vagy vasárnap próbálkozok majd vele, de ha van eredmény azt rögtön kiírom :)

(#14895) mr.krizsi.69


mr.krizsi.69
tag

Probléma szerintem átmenetileg megoldva.
De miért írja ki a HDD Sentinal hogy rossz kondíció? :)) :F

KK

(#14896) King Unique válasza mr.krizsi.69 (#14895) üzenetére


King Unique
titán

Akkor sikerült átalakítani, átformázni a partíciót NTFS-re, előtte milyenen volt amúgy :F
Screenshot kellene főablakról és SMART tábláról decimális adatmezővel, anélkül látatlanba nem sokat lehet mondani.

(#14897) mr.krizsi.69 válasza King Unique (#14896) üzenetére


mr.krizsi.69
tag

Nem igazán figyeltem, de az biztos h Linuxnak volt valamelyik patriciója.....

KK

(#14898) DrojDtroll válasza King Unique (#14887) üzenetére


DrojDtroll
addikt

Sima volt.
Egyszerűen feltelepítettem mint a normál winyóra és működik.
A bios ugy van beállítva, hogy ha van külső winyó akkor arról bootol, ha nem akkor a laptop eredeti beépített vinyójáról :)

(#14899) King Unique válasza DrojDtroll (#14898) üzenetére


King Unique
titán

Kicsit bővebben, nem kellett mókolni semmi extrát :F
Milyen Linuxot tettél rá, illetve ha azt, akkor csak simán kiválasztottad BIOS / UEFI-ben boot sorrendnél USB HDD-t, aztán restart és ment külső vinyóról lazán, az jó ? :K
Akkor vsz oprendszer függő is a dolog, mert Windows-oknál kicsit macerásabb a helyzet.

(#14900) DrojDtroll válasza King Unique (#14899) üzenetére


DrojDtroll
addikt

Szia
Most jövök rá, hogy nem egészen így van a helyzet, ahogy leírtam, mert reggel amikor bekapcsolatam a gépet az usb fel volt rá dugva, de a windows indult el :(
Hamar rá is jöttem mi a baj: nem tud olyan hamar elindulni a külső winyó mint amilyen hamar a bios már tesztelné, hogy van-e rajta os.
A problémát ugy oldottam meg, hogy mindent amiról soha nem fogg bootlni a gép előre hoztam (usb fdd, usb cdrom, network,)
Ez után a boot sorrendem a következő:
cdrom, usb hdd, hdd
Így már bootol rendesen.
Először debian-t akartam feltenni és ez sikerült is, de mivel az nem tette fel a rendszertöltőt ezért az nem akrt indulni. Ment volna minden szépen indult is volna a gép az usb hdd-ről, csak os-t nem talált rajta a rendszertöltő hiányában.
Így úgy döntöttem ubuntut rakok fel. Az ubuntu telepítés nagyon szépen bégigment, egyetlen dolgom anyi volt, hogy beállítottam hogy a külső winyóra menjen a rendszer, a teljes lemez felhasználásával. Az Ubunto már feltelepítette a Grub-ot szóbal a gép már boot-ol rendesen.
(ezt is az Ubuntu alól írom)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.