- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- eBay-es kütyük kis pénzért
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cs1csó
titán
-
tibaimp
nagyúr
-
Kergeboci
aktív tag
Hja, hogy ez egy opció, hogy szótáras ebook..? mondjuk logikus, gondolhattam volna rá, jó reggelt magamnak... Adtál egy ötletet.
Nyelvtudásom egészséges 3.6 (nem jó, nem tragikus), szakmai anyagot csak angolul olvasok, tanulok, de szórakoztató irodalomnak, nem nagyon álltam eddig neki. Gyerekkoromban a Gyűrűk urának csak.. hát az nem volt egy túl sikeres ötlet
.Valamelyik évben gondoltam rá, hogy így vénülő fejjel, azért csak kéne eme képességeimen is fejleszteni, úgyhogy egyik külföldi utam során, kiszemeltem egy jó egyszerűnek gondolt könyvet:
The Disaster ArtistMivel a világ egyik ("leg")rosszabb filmjéről szól, ráadásul az egyik (általam nem túl műveltnek gondolt) mellék/főszereplő írta, gondoltam ez egy egyszerű bevezetés lesz az angol nyelvű könyvolvasás kalandjaiba.
Hát, nagyon lenéztem Greg Stesterot. A színészi képességei ellenére, ez a könyv alaposan meg van írva. Irtózatosan jó a stílusa, de bakker, számomra olyan volt, mintha minden mondatát átkergette volna a word szinonima szótárán. Szerintem, ameddig eljutottam benne, a leírtak 60%-ának a jelentését csak a szövegkörnyezetből és a filmes háttértudásom miatt raktam csak össze. Vagy csak rosszabb az angolom, mint gondoltam volna.Nem vagyok ebook-os, de lehet egy újabb (könnyebb célpontú) próbát még teszek ezzel az angol tervvel, így is.
-
Bozek
nagyúr
-
doc
nagyúr
En nagyon szeretem oket, az Ido gyermekei szeriat imadtam, es az amugy elegge leszolt Eden kapui sem volt rossz, bar azert ott eleg sok volt a fantasy elem
En meg a fantasyrol elegge leszoktam (bar most a Sokasag Akarata azert kicsit visszahozott), lehet ideje megint bevenni nehanyat a scifik koze 
-
Bozek
nagyúr
-
tibaimp
nagyúr
-
doc
nagyúr
-
Fred23
nagyúr
Ja, papír alapú könyvben még egy szimpla szóra keresés se működik. Másfelől extra biztonságtudatot ad, hogy áram nélkül is olvashatod, és ha összedől a fél világ, az akkor is megmaradhat. És jó dolog ránézni; szimbólum is lehet a tulajdonos számára, illetve egyfajta eszköze az ember önjellemzésének. Az általunk választott és birtokolt könyvekkel látványosan elválasztjuk a számunkra jelentős és/vagy szép gondolati tartalmakat a többitől; egy számunkra szép halmazt építünk számunkra szimpatikus / érdekes gondolatokból úgy, hogy aztán bármikor ránézhetünk egyben az egészre a nappaliban / hálószobában.

Én digitális jegyzeteket szoktam írni egyre gyakrabban; megy az még füzetekbe is azért, de érezhetően kevesebb, mint akár csak 4-5 éve.
-
Bozek
nagyúr
Az alkohol is ugyanez ilyen az alapon, sűrűbben mondják azt, hogy igyál egyet, ha magad alatt vagy, mint azt, hogy itt egy kis kokain... Utóbbival még sose kínáltak. És érdekes, az alkoholizmus kapcsán sose hibáztatták a szeszgyárakat... Sőt, a pálinkafőzés még adómentes is.
"És ha a szülő elb***ta, és a gyerek függő lett, akkor mégis hol a megoldás?"
Hát biztos nem az a megoldás, hogy a Google-t és a Meta-t szidjuk, hogy ők tehetnek róla.
-
Bozek
nagyúr
Nehogy már a Facebook-ot a kábítrószerhez hasonlítsuk. Meg a bepalizás... Megint a mások hibáztatása megy. És mégis, hogy lehet valakit bepalizni? Azt mondják, hogy porcukor?
Ha te nem akarsz kokaint használni, nem fogsz."ha gyerekkorában nem volt nekik kiemelten kitéve"
De ez is az egyén felelőssége. Tény, hogy nem a gyereké, hanem a szülőé, de nem a Google vagy a Meta tehet róla.
-
Bozek
nagyúr
Kifejti, hogy szerinte miért nem az egyén felelőssége. Ilyen alapon, ha valaki elvisz egy autót, mert nyitva van az ajtaja és benne van a kulcs, akkor védekezhet ezzel, hogy nem az ő felelőssége, mert hát adott volt rá a lehetőség? Az alkoholizmus se az egyén felelőssége? Mert hát ott a boltban a pia, lehetőséget adnak rá, hogy igyon. Tudnék durvább példát is mondani, de az 18+-os...
Lehet másra mutogatni, de a legnagyobb felelősség mindig az egyéné.
-
Apollyon
Korrektor
Mondjuk azt sem értem, hogy miért baj, hogy ha a gugli meg a meta gonoszként van beállítva, amikor valójában azok...
Cambridge analytica botrány megvan? Bár még reggelig lehetne sorolni az egyéb aljasságokat, amiket ez a két cég nap mint nap leművel, és ezt szóvá teszik, te meg ezen fennakadsz, hát, akkor nem tudom mit gondoljak, talán akkor ez a könyv tényleg nem neked való. -
Apollyon
Korrektor
Nekem egyáltalán nem az jött le, hogy rühelli a tech cégeket. De ha mégis rühelli, nem értem mi baj lenne vele, mivel a big tech eléggé erősen kihasználja a fogyasztókat és visszaél a bizalmukkal de ez már egy másik topik.
Annyira nagyfokú nyitottságot nem kell itt elvárni, ez egy non-fiction könyv, ami dokumentálja a jelenben történő eseményeket. Aki már leül egyáltalán könyvet olvasni, az nem fogja előbb lerakni mint egy 200 éves, régi szövegezésű regényt.
Ha meg dolgozatot íratnak belőle, ígyis-úgyis meg kell ismerni a tartalmát.
Kicsit úgy érzem, le kell írnom: nem állt szándékomban senkivel sem kiszúrni a könyv ajánlásával, hanem bemutatni egy perspektívát arról, hogy miért káros a szüntelen tartalomfogyasztás. Az offos könyves topikba linkeltem egy rövid videót, az is remekül ábrázolja a modern kori viselkedést.
-
Apollyon
Korrektor
A mondanivalója sokkal fontosabb, mint a stílusa vagy hogy az író, aki egy újságíró egy újságíró stílusjegyeit hordozza.
Bár engem a szociál média sosem szippantott úgy be mint a többséget, azért nekem is jópár dologban szemfelnyitó volt a könyv, mert tényleg jó pár más aspektusa is az életünknek mentálisan fáradttá tesz bennünket. Sok cukor, rossz levegő, stressz, arcba tolt reklámok stb.
Most ha valaki olvassa itt az értékeléseiteket, azt fogja levágni, hogy ez egy kínlódós könyv => nem éri meg elolvasni, holott >szerintem< ennek is kötelező olvasmánynak kéne lennie. Legalábbis tizenéves fejjel jobban díjaztam volna ilyesmit, mintsem A kőszívű ember fiait. -
-igu-
veterán
-
Pitterix
őstag
-
gbors
nagyúr
Dragonlance - Chronicles & Lost Chronicles
A megválaszolt hsz-ben leírt Dragonlance Krónikák-maraton után nem gondoltam, hogy még valaha visszatérek az eredeti- és a kiegészítő trilógiához, viszont pár hónapja a Humble Bundle-ön vagy kéttucat Dragonlance könyvet hirdettek 20 EUR körüli áron, ráadásul angolul, szóval azt nem bírtam kihagyni, és amikor 1-2 hete éppen kicsit kifogytam olvasnivalóból, újra nekiláttam a hatkötetes ámokfutásnak
Érdekes élmény volt ezeket a könyveket eredeti nyelven olvasni. Általában nagy híve vagyok az eredeti nyelvű művek felsőbbrendűségének, de az eredeti Krónikák esetében ebből szinte semmit nem tapasztaltam. Volt pár furcsa apró részlet, ami a helyére került, valamint egy orbitális easter egg a később megjelenő Legendákhoz, amit a Tavaszi Hajnal fordítója nem szúrt ki és pont annyira fordított félre, hogy ne legyen felismerhető, de ezen felül a magyar fordítás kb. egyenrangú az eredetivel. Más a helyzet az Elveszett Krónikák esetében: az angol eredetiben ordít, hogy technikailag mennyivel jobban ír a Weis-Hickman páros 20+ évvel később - ez a magyar fordításban abszolút nem jött át.
A konklúziók hasonlók, mint 4 éve - a Krónikák minden kisebb-nagyobb gyengeség ellenére is hozzák a varázslatot, míg az Elveszett Krónikák jobban megírt, de kevésbé érdekes sztorik - a saját lábukon alig-alig állnak meg, de a Krónikákba befűzve érdekes és (többnyire) szórakoztató kiegészítést jelentenek.
Az olvasási sorrenden kicsit finomítok:
- Autumn Twilight book 1-2
- Dwarven Depths book 1-2
- Winter Night book 1
- Highlord Skies book 1-4
- Winter Night book 2-3
- Spring Dawning book 1
- Hourglass Mage book 1-2
- Spring Dawning book 2
- És végül a Spring Dawning és az Hourglass Mage 3. könyvei tényleg majdnem egymás mellett mennek, érdemes ugrálni közöttük -
elfelejtette
veterán
-
k.kristof
őstag
-
koncsik
MODERÁTOR
-
Apollyon
Korrektor
A politikát nem keverném ide, mert már más kategória, ellenben a többire azt tudom mondani, hogy olvasd el azt a könyvet, amit a #8712-ben ajánlottam. Nem az a könyv formálta a véleményemet, inkább alátámasztotta, részben.
#8718 doc: nem feltétlen videókat megszakító reklámok, de az ajánlók között ott van.
Szerk: az újságírás mint tájékozódás a világról, rendben van. Azt nem mondom, hogy mindenki ássa el örökre a telefonját, inkább csak hogy ne napi 6-8 órában nyomogassa mint egy másra oda sem figyelő zombi. Ennyi idő alatt meg belefér a reklámszűrés azokra a siteokra, amik méltánytalanul járnak el a felhasználókkal szemben. ;p
Plusz azért erősen meg kell válogatni, hogy milyen újságot olvas az ember, mert nagyon sok köztük a manipulatív, kizárólag kormányhatalmat fenntartani próbáló propaganda.
-
Apollyon
Korrektor
Az igaz, hogy okostelefonon is lehet olvasni, kérdés mennyire hatékony egy dedikált könyvolvasóhoz képest, ami csak könyvolvasásra van, és nincsenek felugró értesítők, üzenetek.
Az egyénnek is van némi felelőssége valóban, de vannak jobban befolyásolható rétegek, másrészt akik ebbe nőttek már bele (gen z +) azoknak az a normális hogy telóapp van mindenhez.
Szerintem felesleges őket hibáztatni, és de, nagyon nagy felelőssége van a big technek abban, hogy mindenki a telefonját nyomja, mivel ebből van pénzük. Lehetne másképp is csinálni, pl. fb-on, tiktakon, meg hasonló junkie appokban lehetne valamilyen felugró figyelmeztető, korlátázó értesítő, hogy mára már eleget nyomtad... De nem véletlenül nincs.
Szóval az egyént felelősségre vonni szerintem áldozathibáztatás, persze nem minden esetben, de az tény hogy már maga az internet is nagyrészt az okostelós sekélyes tartalomfogyasztásra orientálódott.Pont nemrégiben fejeztem be ezt a könyvet: Johann Hari - Tönkretett figyelem és a könyv egy részének illetve ennek az írásnak a mondanivalója némileg korrelál.
-
Dinomano
őstag
-
Apollyon
Korrektor
-
doc
nagyúr
-
Dinomano
őstag
-
doc
nagyúr
-
-igu-
veterán
"A Phlebas az elején felskiccel egy képet az Idirek és a Kultúra ellentéteinek alapjairól"
Pont errol beszelek: ebben a szakaszban meg nem. A konyv elso harmada akcio
es gyomorforgato jelenetek onceluan reszletes abrazolasa.(a Feny temploma, a Megahajo, vagy akar csak ahogy Horza helyet talal maganak az FNT-n) Kizarolag az elso konyv elejerol tudok velemenyt formalni, es abban csak hatterkent/keretkent van jelen az Idiri-Kultura haboru. Ebben a szakaszban meg nincs kibontva az a retegzes, a bonyolult vilag es az a bonyolult ellentet, amirol te - a teljes, 9 kotetnyi muvet ismerve - beszelsz.
-
-igu-
veterán
"átlagos kaland / akciónak nevezni a két szöges ellentétben álló társadalmi berendezkedésű civilizáció háborúját, és annak a keretein belül zajló eseményeket... hát, mondjuk, hogy jelentős túlegyszerűsítése a dolgoknak "
ezt is odairtam:
"Legalabbis ameddig eljutottam."
Ez a pont egyebkent a Zabalok fejezet azon resze, ahol a profeta aprankent megeszi Huszonhetediket. Nem akarom olyannal tolteni az idomet, amit nem jo olvasni, mikozben rengeteg szamomra tetszo konyv van a listamon. Inkabb azokkal foglalkozom. Tudom, hogy neked nagy kedvenced Banks, nekem viszont mas jon be.
De akkor mar ajanlas is legyen:
Ez ugy az tudott az egyik legjobb skandinav krimi lenni (szamomra), hogy a szerzo angol, a helyszin pedig Oroszorszag.

-
Dinomano
őstag
Majd sorra kerül a Hyperion... Az az igazság, hogy régen sci-fiből csak Asimov-ot, Clarke-ot, Lem-et olvastam (meg még Trek könyveket, sok-sok Alien, Pred. és AvP könyvet). Így nagyon sok mindenki kimaradta régiek közül. Ezért Kozmoszos könyvek (Kuczka) nekem "újdonságok". A nagyja aprópénzért elérhető, úgy hogy vásárolgatom össze őket szorgalmasan. (Annyiban jók, hogy általában rövid terjedelműek.)
Térség: Oké volt a sorozat, bár az volt vele a bajom, hogy (Lehet, a könyvek is ilyenek) építkezés terén statikusnak hatott. Úgy értem, hogy ugyanazon a nyomvonalon és sebességen haladt a sorozat, és nem volt bent semmi eszkalálódás, felfutás a főcselekmény szempontjából. Én legalábbis mindig vártam, hogy történik valami nagy dolog, de mindig ugyanazokat a pici köröket futották a szereplők. (Oké, ez valahol reális, de a sorozat /annak ellenére, hogy szeretem/ középszerűségbe fulladt a végén.)
-
Cs1csó
titán
-
Andris...
aktív tag
-
Andris...
aktív tag
Most fejeztem be az Átjárót, és nagyon vártam a nagy durranást a végén, amit itt említettetek (bár már nem találom, hogy ki írta, de rémlik, hogy nagyot szól a befejezés). De nekem nem volt ilyen, és nem értem az egészet. Valaki segítene, hogy talán én nem vettem észre valamit? (Megnéztem a regény magyar és angol wikipédia bejegyzését is, de nem lettem okosabb.)
Szerk.: Megvan, itt volt említve ez:
#3807 S1M0N Vannak egészen beteg, de elgondolkodtató történetek is, egyik kedvencem Az átjáró, főleg a vége miatt, ott azért koppantam egyet -
brownus
veterán
-
gbors
nagyúr
Robert Heinlein - Citizen of the galaxy / A galaxis polgára (1957)
Hát, az eddig olvasottak alapján ez is vintage Heinlein, ennek a ténynek minden előnyével és főleg hátrányával. Remek ötletek, remek szituációk, amiket tudományos igényességgel fejt ki a szerző, akár egy egyetemi előadás-sorozatot is lehetne egyes részekből tartani (a trader-kultúra bemutatása különösen tetszett) - ehhez csatolunk egy teljesen szétesett narratívát, jó esetben is megkérdőjelezhető karakterfejlődést, és a már megszokott didaktikus moralizálást. A befejezés meg... hagyjuk.
Ez megint egy olyan könyv, amit nem sikerült igazán megkedvelni, de igen nehéz (és unfair) lenne az értékeit nem kiemelni. Sajnos, egyre inkább úgy fest, Heinlein nem az én íróm. Még a filmben über-szarkasztikus Starship troopers-t elolvasom tőle, aztán meglássuk. -
Apollyon
Korrektor
Azt nem állítottam hogy nem lesz fejlődés, de a mostani hype kb. a tetőfokára ért, nagy változások egy ideig nem jönnek.
Továbbra is tartom, hogy az emberi munkát nem váltja ki, maximum segíti.
Ha már támogatom a magyar könyvkiadást, azért elvárom a minőséget, és gagyi AI fordításokat nem tűrök el. De ha mégis csökken a színvonal akkor visszatérek az angol nyelvű kiadásokra. -
Apollyon
Korrektor
Mostanra az összes, elektronikusan elérhető kiadványt (könyveket, magazinokat stb) betrainelték a nagyobb modellekbe, nem véletlen, hogy ha használsz már valamilyen big tech szolgáltatást, akkor garantált, hogy minden egyes inputod szintén menni fog training datába, ha beleegyezel, ha nem. Tehát a kereséseid, emailek, chatek, minden is.
Mivel már nincs mit beadni a modelleknek, csak a user által frissen generált datát. Meg nyilván minden egyes, megjelent új könyv megy automatikusan a training datába.Oké, hogy ezek alapján tanul és jobb lesz, de ez még mindig csak generatív AI (LLM), nem pedig AGI, tehát nem tud mérlegelni, továbbra is sokszor hallucinál, nem fogja kijavítani magát magától stb.
Lehet, hogy tud magyarra fordítani valamennyire egy LLM, de a mögöttes tartalmat nem érti, nem fogja fel. A magyar nyelv nehézségei és különbözőségei miatt ez még nehezebb, nem beszélve arról, hogy magyar nyelven csak töredék kontent érhető el elektronikusan – szemben egy olyan nyelvvel, amit több tíz- vagy százmillióan beszélnek.
Szóval így, hogy eddig már minden data is benne van egy chatgpt, vagy a legfullosabb deepseek modellben és még mindig nem tud rendesen magyarul, pláne fordítani, azért sok mindent elmond.
Kvantumgépeknél a programozás módja is megváltozik, a számítási kapacitás kb. a végtelenjére fordul (qbittól függően), de ez még arrébb van, addig biztos nincs miért aggódnia a fordítóknak. Szerintem inkább örülhet az, aki tudja használni a jelenlegi modelleket, és gyorsabban el tud majd készülni (ha csak nem akadályozza) 1-1 munkával. -
Apollyon
Korrektor
Generatív AI hype el fog múlni, eléggé korlátozott, hogy mire lehet használni. Persze klassz, meg minden, én is használom, de van egy limitje, ami a kvantum számítógépekig nem igazán fog változni.
Esetleg el tudom képzelni, hogy a fordítók használják mint segítség.
De kompletten rábízni a munkát, hogy a fordítókat kiváltsa, szerintem a mi életünkben már nem lesz.
Főleg, hogy a nyelv folyamatosan változik, mármint nemzeteken belül is, így nem hiszem, hogy az "AI" ezt le tudná követni.Egyelőre humán fordításból egy dolog fájt nagyon, az pedig a "húsvéti tojás". De kétlem, hogy ezzel egy AI is megbirkózott volna.
-
Cs1csó
titán
-
Dinomano
őstag
Starship Trooperst és Citizen of the Galaxy-t el akarom olvasni én is. Butler: Hajnalt olvasom még mindig. 100 oldal van vissza, lassan haladok vele. 10-ből 5-6 pontot adnék rá. Másik két kötet nem tudom mennyire indul be. Az elsőt mindenképpen kiolvasom, és majd eldől, hogy rászánom-e magam a többire.
-
doc
nagyúr
fene tudja, en ugy veszem eszre hogy rajtam kivul mindenki odavan erte, szoval lehet hogy bennem van a hiba

Star Wars konyvek: anno gyerekkent rengetegszer olvastam az eredeti trilogia regenyeit, imadtam. Ami feltunt, hogy teljesen mashogy kezelik a 'nembeszedet'. Az egyik leirta hogy Chewbakka artikulalatlanul uvolt, vagy R2D2 csipog, a masik probalta hangfesto modon leirni 'bip biiiip chip chip biiip' modon, a harmadik meg nem is tudom, talan azt irta amit mondani akartak?

-
doc
nagyúr
-
rjg
őstag
-
doc
nagyúr
-
Mr K
őstag
-
Dinomano
őstag
Solarist nagyon szeretem, de van, hogy lepattanok Lem-ről. Néha elvagyok a szatirikusabb írásaival is, de van hogy fárasztónak találom.
Cooper és Karl May rendesen ifjúsági irodalom azért.. Nem különben a Tarzan regények. Mondjuk, nekem nagyapám előszeretettel olvasta ezeket felnőtt fejjel is!
-
Dinomano
őstag
-
sztanozs
veterán
-
Kergeboci
aktív tag
Csatlakozom.
Raadasul nekem a szines szagos boritoju Old Shatterhand, Sam (Hawk?), Old Death, Old Firehand, Old Fuletlen (bocs, fejbol nyomom), Winnetou kiszerelesben. Aztan Borharisnya ezerrel.
(kesobb meg wyatt earp konyvek, ami atvezetett fater vegtelen filleres konyveire, onnan meg cerburion ej-hajnal triologia, aztan mar ember legyen a talpan aki kovetni tudta az amokfutasaim) -
Mr K
őstag
-
Dinomano
őstag
Átjáró 1-et elolvasom akkor, illetve előre veszem. Űrbázison játszódós jöhet, esetleg megastruktúrán játszódó (Ráma pl.) könyvek is tetszenek. (Meg még az idegen bolygón felfedezős... Talán Alan Dean Fosternek volt egy könyve (picit butus volt, az igaz), amiben a főszereplő egy szilikátbolygón próbált túlélni. Ott érdekes volt az élővilág leírása, milyen is lehetne, stb.)
-
rjg
őstag
-
Dinomano
őstag
Nagyon nagyra értékelem én is az öreget. De sajnos úgy jártam, hogy nekiálltam pár éve olvasni tőle (talán valamelyik alapítványt). 10 oldal után le kellett tennem. Ami tinédzserként, a '90-es években hú, meg há volt; idősebb fejjel ifjúsági irodalomnak hatott/hat.
Banks-től a játékmestert olvastam. Egynek jó volt, de nem húzott be.
(1979-es vagyok.) -
Egon
nagyúr
-
Rigormortiis
veterán
-
doc
nagyúr
-
doc
nagyúr
-
k.kristof
őstag
-
Dinomano
őstag
Én még papír alapon olvasok, bár pihen egy E-ink E-book a szekrényben. Majd egyszer be lesz üzemelve. Korábban volt egy kínai LCD E-bookom is, azon elolvastam pár könyvet anno (A korábban megjelent AvP és Alien könyveket azon olvastam ki). Meg volt egy T-C0M által forgalmazott pici E-book-om is, a nevét már nem tudom. Pár könyv "lement" azon is.
-
Cs1csó
titán
Ki kellene próbálnod egy 7 vagy 7,8"-osat. Nagy igényem nekem sincs nagyobbra hiszen a betűméret optimális a sortáv is annyi változna egy nagyobb olvasónál, hogy:
- hosszabb lenne egy sor
-kevesebbet kellene lapozni
- kicsit nehezebb és nagyobb lenne(Engem lehet nem is zavarna mert fedlapos kihajtós tokom van amit úgy fogok, hogy a bal kezem az olvasó alsó gerincénél, az ujjaim kicsit a fedlapon, a jobb kezem meg az olvasó "hátán" tehát kb. mint egy könyvet.
-
tibaimp
nagyúr
-
Sonja
nagyúr
-
tibaimp
nagyúr
Köszi az infót
A magyar oldalak, melyik formátumot árulják?
És még nincs e-könyv olvasóm, de ezeket néztem ki (lényeg: színes e-ink + 10col + ceruza): ONYX BOOX Note Air 3C/4C vagy PocketBook Inkpad Eo. -
Apollyon
Korrektor
-
gbors
nagyúr
-
doc
nagyúr
-
doc
nagyúr
-
doc
nagyúr
-
doc
nagyúr
-
Cs1csó
titán
-
doc
nagyúr
-
doc
nagyúr
-
sztanozs
veterán
Ha mar plagium es konyvek, ha valakinek meg ujdonsag: [Nemere vs Hollywood] [Nemere vs Hollywood 2]
-
doc
nagyúr
-
doc
nagyúr
-
doc
nagyúr
-
Apollyon
Korrektor
Olyan jó véleményeket írsz, hogy én is újból nekiugrom a PKD könyveknek.
Sajnos még csak 1-et olvastam el végig, az Álmodnak-e az Androidok... – azonkívül elkezdtem mást is, de végül nem jutottam el a végére.
Előbbi könyvet ismerem, könnyű olvasmány.
Így kerestem ötleteket, melyik másik könyvvel kezdjem a PKD olvasást, milyen sorrendben. Szinte mindegyik könyvéhez írja valaki, hogy "ne ezzel kezdd".
Úgyhogy megvettem akciósan A kozmosz bábjai 2024-es kiadását, állítólag ez új fordítás. Ha megvagyok vele, írok róla. Aztán jobb híján szerintem igyekszem tartani a keletkezési sorrendet. -
Dinomano
őstag
-
gbors
nagyúr
Egy kis Lars Kepler / Joona Linna follow-up. Az irdatlanul hatásvadász 3. könyv után kicsit pihentettem a svédeket, de aztán nem lett örökös a pihenő, megint kedvet kaptam hozzájuk. Elkezdtem olvasni a sorban következő Lesbent, aztán 60-80 oldal után rájöttem, hogy itt valami marhára nem stimmel, és elkezdtem olvasni a sorban ténylegesen következő Homokembert

A 4. regény pozitív meglepetés volt. A hatásvadászás nem tűnt teljesen el, de erősen korlátok közé lett rakva, az első két könyv remek helyzetrajzai visszatértek, és a belebegtetésével is sikerült egész jó egyensúlyt találni. Szóval a Homokembert jó szívvel tudom ajánlani - nem egy Harry Hole, de a maga kissé ponyvás módján egészen jó.természetfeletti
És akkor ha már elkezdtem a Lesbent, akkor annak is a végére jártam - na azt viszont megbántam. Olyan a könyv, mintha egy 300 oldalas tűrhető krimit és 200 oldalnyi erőszak- / trash-pornót összemixeltek volna. Sok a teljesen felesleges szex, a gyilkosságok öncélúan elnyújtott bemutatása nagyon hamar unalmas lesz, és a karakterek annyi eszetlen hülyeséget csinálnak, hogy egy fél tucat hollywood-i kalandfilm kitelne belőle. Vannak benne élvezhető momentumok, és a , de összességében ez a könyv a "kérem vissza a 6-8 órát az életemből" kategória. Népszerű, jó a sajtója - de szerintem akkor is szar...megoldás is egészen jó... lenne, ha nem hazudtak volna előzetesen vele kapcsolatban az Olvasó arcába -
Dinomano
őstag
Ezek a Delelő univerzumos könyvek mennyire jók Sztrugackijéktól? Utánaolvasva moly-on úgy tűnik, mintha ezek régebbi és újabb novellák, kisregények lennének több kötetben?
Úgy olvastam, hogy Borotva éle elvontabb valami... Egyszer nagyon régen nekiálltam, úgy rémlik, de csak pár oldalig jutottam. -
Dinomano
őstag
-
doc
nagyúr
-
elfelejtette
veterán
-
Dinomano
őstag
-
Apollyon
Korrektor
Mondjuk 5 ezer forintért nem tűnik túl akciósnak, bár az is igaz, hogy magyar nyelvű könyveket túlnyomórészt már csak a dibookon veszek, ott meg átlag 3-4 ezer a legdrágább könyv akció nélkül is...
-
abridabri
veterán
-
Vitee
aktív tag
Hmm, erdekes, ha jol emlekszem nekem a Hyperion bukasa jobban tetszett mint az elso konyv.
Az elso abszolut felvezetes, a vege miatt meg plane. Lehet teszek majd vele egy probat.
Amit kifejezetten nem szeretek a konyvekben, az az, amikor a vallast tulnyomjak, engem hidegen hagy. Ha jol remlik azert itt is volt boven, de meg emeszheto volt es erdekes modon, Sol Weintraub fejezeteit szerettem a legjobban!Mas:
Tudom szamotokra ez nevetseges es trivialis lehet, de a napokban fejeztem be eletem elso konyvet angolul, a kedvenc iromtol, Brandon Sandersontol, megpedig a Tress of the Emerald Sea-t.
Most meg a Yumi and the Nightmare Painter-t olvasom, amik a 4 secret project konyvei (amiket a korona alatt, titokban irt) es termeszetesen a Kozmerum reszei!
Szamomra ez azert nagy szo, mert soha nem tanultam angolul, csak filmek, jatekok, sorozatok miatt tanultam meg.
Nyilvan szotaraztam, mert sok ismeretlen kifejezes meg szo van, amit nem ismertem, de az egeszhez kepest elenyeszo volt. -
Oldman2
nagyúr
-
Oldman2
nagyúr
-
Cs1csó
titán
A háromtest trilógiát 2022 szeptemberében olvastam, piszok nagy scifi, méltán ott a helye a legnagyobbak között, bár nekem a harmadik rész kicsit már-már túl sok volt de a második mindent visz. persze a komplett trilógia zseniális.
Ajánlom tőle a Gömbvillám c. regényét is az is lehengerlő, bár akkorát nem üt mint a trilógia. -
doc
nagyúr
-
elfelejtette
veterán
-
Szevam
senior tag
-
doc
nagyúr
-
Bozek
nagyúr
Azt még nem láttam. És különben se szeretek olvasni.
Na jó, inkább úgy fogalmaznék: ha olvasni akarok, könyvet veszek elő, nem feliratos filmet/sorozatot.De amúgy anno a Magicians is úgy indult, hogy az elején még eléggé követte a könyvet, aztán a későbbiekben meg már nagyon nem. A The Expanse közelebb állt a hű adaptációhoz, de ott se minden stimmelt.
-
thesound
addikt
-
doc
nagyúr
Eleg sok regenyt olvasok angolul, most is eppen az 'Eyes of the Void'-ot olvasom, de ha mar megjelent magyarul, olvasnam az anyanyelvemen, DRM-mel sem kell szenvedni, es egyszeruen nem ertem hogy miert kellett a DV-nek eltuntetni az ebookjaikat. Azt tudom hogy jo aron voltak, en is vettem anno parat, szivesen fizetnek most is erte, de nincs...
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Hardcore café
- A Blizzard meghátrált: külön letölthető lett a Warcraft III klasszikus változata
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Háztartási gépek
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gyúrósok ide!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- LEGO klub
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- 100.000 ft tól elvihető RÉSZLETRE Lenovo Pro 7 16IRX9H 4090
- G.SKILL Trident Z5 Neo RGB 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 - Alza élettartam garancia
- Palit GeForce RTX 4070 Ti SUPER GamingPro OC WHITE 16GB - Alza garancia 2027.11.10 - BESZÁMÍTOK
- PowerColor Radeon RX 7900 XTX RED DEVIL OC 24GB - Garancia - BESZÁMÍTOK!
- Új, Gamer félgép - GIGABYTE B650 EAGLE AX + Ryzen 7 7800X3D + Corsair 2x16GB DDR5 6200MHz
- Apple iPhone 16 128GB récezöld
- Dell 27" USB-C Hub Monitor - P2723DE - 27% ÁFÁs
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- HP ProBook 450 G8 15,6" i5 1135 G7, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- iPhone 13 128GB Red -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4570, 100% AKKSI
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

.
En meg a fantasyrol elegge leszoktam (bar most a Sokasag Akarata azert kicsit visszahozott), lehet ideje megint bevenni nehanyat a scifik koze 
Most olvasom a Vándorló földet, hát, a címadó történet elég összecsapott volt, a narrátor pálfordulása is a végén, aztán az az olcsó fordulat. Mintha nem magát a novellát olvasnám, hanem a nyers nulladik változatot.
)

Nekem van “rossz” régión, vagy neked túl jón?