Hirdetés
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Milyen mosógépet vegyek?
- Évente csak egyszer látod! 11 11 11 11 11
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Cs1csó
félisten
Igen, nem volt benne, mondta a rendező is hogy sokat agyaltak rajta mert fanatikus Tolkien rajongó és ő volt az aki legjobban akarta hogy minél pontosabban kövessék a könyvet, végül a többiek győzték meg, hogy hagyják ki belőle Peter Jackson valahogy így fogalmazott: nem működött volna, a cselekményt is megakasztotta, nem volt dramaturgiai szerepe. hiszen ez végülis egy film, nem könyv.
Ha jól emlékszem (a könyveket még a 90 -es évek közepén olvastam a nagy hájp előtt)
az egy gyűrűnek sem volt "hatása" Tomára sőt látta Frodót amikor rajta volt "A"gyűrű.Van pár ilyen ötletes megoldás, pl. amikor a két Hobbitot a fűzfa gyökerei "lehúzza" és Szilszakáll segít rajtuk, ez is még a történet elején történt de ott is a cselekmény "feszessége" miatt maradt el de ide be tudták illeszteni.
Vagy van egy érdekes jelenet nekem fel sem tűnt anno, itt az idővel, időponttokkal játszik: amikor Faramir a második rész végén végül útjára engedi Samut, Frodót és Gollamot előtte még van egy jelenet amint egy térjépen mutogat hogy ki hol támad stb.
Majd a 3. rész elején mikor találkozik Gandalffal Minas Tirithben akkor mondja hogy még csak pár napja engedte el Frodót, de a második részben ez a Farami-Frodó eset úgy tűnik mint ha még a Kürtvár elleni csata idején játszódna.
Az egy külön érdekesség hogy az első rész még EGY cselekmenyszálon halad: a "szövetség"
A második részben, már 2 van: Frodó és Samu páros és a tünde-törp-ember hármas akik a Trufát és Pippint próbálják kiszabadítaniA harmadik rész még erre is rá "tromfol"
(forgatókönyvíró bravúr az a rész)
1. Frodó és Samu (plusz Gollam)
2. tünde-törp-ember
3. Gandalf-PippinA lényeg hogy dramaturgiailag vannak dolgok amik kimaradtak, és vannak amik kicsit módosítva de megmaradtak esetleg máshol jelentek meg.
-
Cs1csó
félisten
A háromtest trilógiát 2022 szeptemberében olvastam, piszok nagy scifi, méltán ott a helye a legnagyobbak között, bár nekem a harmadik rész kicsit már-már túl sok volt de a második mindent visz. persze a komplett trilógia zseniális.
Ajánlom tőle a Gömbvillám c. regényét is az is lehengerlő, bár akkorát nem üt mint a trilógia. -
Cs1csó
félisten
válasz tibaimp #7210 üzenetére
Szinte mindig jobb a könyv hiszen az írót nem korlátozza az IDŐ ami egy filmet igen 2-3 órába illik beleférnie, a regényben szép komótosan be lehet mutatni mindenkit.
Persze sorozatban már érdekes felvetés, ott inkább a költségkeret szabott határt a történet alapos kifejtésére bár ma már a CGI ezt a "határt" is kezdi áttörni pl. ott van a Monarch amiben hatalmas szörnyek vannak + Kurt Russel meg a fia (nem láttam még, de a szinopszist nagyjából tudom.)
Pont volt egy cikk nemrég hogy a Spielberg, Tom Hanks páros "Elit alakulat" c. sorozata volt az 25 éve amire kb. 120 milliót költöttek anno most az vagy 200-at jelent, ennyiből egy Marvel film kijön, most. Nagyon nagy szó volt hogy az HBO ennyit rá mert tenni a projektre (bár nekem anno a "Spilberg" név egy bianco csekk kiállításával felért volna)
De akkor is kellett vér a pu.ába hiszen ilyet korábban más nem tett. -
Cs1csó
félisten
James Clavell-től a Shógunt olvsstátok? A belőle készült új sorozatra vagyok nagyon kíváncsi!
James Clavell-ről felemás a véleményem:
A Shógun 10/10-es, elképeszően izgalmas, a Tajpan már nem ennyire lehengerlő de nagyon izgalmas 10/9, a Gajdzsin már gyengébb de izgalmas talán 10/7 a Nemes ház a sűrűbb, rövidebb cselekményével sem az igaz 10/6,
A Forgószél már valahogy még vontatottabb volt (ezt félre is tettem)
Az ezzel párguzamos Menekülést nem olvastam de azt írják még gyengébb.
A Patkánykirály kimaradt, de pótolni szeretném. -
Cs1csó
félisten
válasz Oldman2 #7237 üzenetére
Nekem a környezetvédelemről másféle elképzelésem van: a földünk kb. "félidős" talán 4,5milliárd éves, kb. ugyanennyi idő múlva a nap "üzemanyaga" kifogy és előbb hatalmas óriás lesz majd törpe aztán fekete lyuk (ha jól tudom ez a sorrend de ez lényegtelen) az óriás fázisban magába fogja olvasztani kb. a Szaturnuszig az összes bolygót (de a földet mindenképpen) ezzel vége lesz a földnek. (tartós tejet már ne vásároljunk)
Na de ha most egyik pillanatról a másikra eltűnne az emberiség pár száz millió év múlva valószínűleg NYOMA sem lenne már az emberi tevékenységnek. (de 1 milliárd év múlva tuti) A környezet rendbe tenné önmagát.
Tehát visszakanyarodva: nem a környezetet kell megvédeni önmagáért hanem azért kell vigyázni rá mert különben nekünk reszeltek, ez egy teljes szemléletváltást igényel rengeteg dolog van amit azonnal be kellene szüntetni, hogy legyen esélyünk persze nem lesz ilyen mint a béka aki alatt forralják a vizet nekünk is reszeltek. -
Cs1csó
félisten
Igencsak minőségi lista, amiket ismerek vagy olvastam
1. A legyek ura - magáért beszél alap mű kőkemény szociológia, piszok híres mű
2. Gesztenye a honalapító - alap műnek tartják, angolszász területen kiemelten fontos mű
3. Cormac McCarthy minden regénye magas minőséget képvisel
4. Orwell művét sem kell bemutatni mint a Legyek ura társadalomkritika
5. Philip Roth-tól az Összeesküvés Amerika ellen c. könyvét olvastam ami egy fikciós történelmi regény de egyben hátborzongató alternatív jövőképet vázol fel, a többi regénye is magas szintű a sok vélemény alapján, igazi "A" listás író
7. Tolkien - kell e bárkinek bemutatni? Gyakorlatilag a fantasy irodalom atyja.igen minőségi lista. Az látszik, hogy hangsúlyosak az emberek egymás közötti társadalmi, politikai kapcsolatait taglaló művek.
megjegyzem ehhez a vonalhoz két műve is nagyon passzol: A búra alatt és a Végítélet. Mindkettőben láthatjuk, hogy egy kis közösség hogy próbálja magát kvázi a semmiből megszervezni, ki miért kerül a hatalom közelébe, kinek mi a motivációja stb. -
Cs1csó
félisten
válasz tibaimp #7342 üzenetére
A sorozat amúgy milyen? Lehet megnézem, de szigorúan ha végeztem a könyvekkel.
Az új Dűne filmeket sem néztem sőt a régit sem láttam még. Most az összes Dűne regénybe belevágok a Brian Herbert és Kevin J. Anderson által írt köteteket is. A A Dűne legendái trilógiát befejeztem most az Előjáték a Dűne következik majd a Caladan trilógia amiből csak kettő van meg magyarul aztán jön a 6 eredeti Dűne ciklus és még utána is van 2 új könyv.
-
Cs1csó
félisten
válasz Cheesus #7348 üzenetére
A Dűne legendái trilógia kicsit fárasztó volt, nem a cselekmény (bár volt pár bugyuta) dolog, inkább ahogy említették is túl bőre letf eresztve. De most az Előjáték trilógia sokkal jobban tetszik (nemrég kezdtem az Atreides-házzal) ha ez a szint marad végig egy rossz szavam sem lesz.) -
Cs1csó
félisten
E-bookon 27% az AFA, papirkonyvon 5%
Az a kedvencem amikor azt akarják memagyarázni hogy a azért kb. ugyanannyi a fizikai könyv mint az elektronikus mert nyomdai költségek "elhanyagolhatóak"
Dolgoztam nyomdában, hát van ott költség bőven, sok munkafázis, nagy energiaigény, sok munkafolyamat, drága gépek stb.[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
válasz Rendo84 #7436 üzenetére
+1 gbors
3 részes csak. A szerző rajongójának Bao Shu-nak Az idő oltárán c. regénye biztos jó és reflektál a Háromtest-trilógiára attól még nem az eredeti szerző könyve.Megjegyzem Chixin Liu Gömvillám c. művében is van olyan szereplő aki visszaköszön a Háromtest-trilógiában.
-
Cs1csó
félisten
válasz Apollyon #7559 üzenetére
A Wayward Pines tetszett, hangulatos, de az alap szerintem totál logikátlan.
Ugye az a feltevése a tudósnak, hogy rövid időn belül elkorcsosul az emberiség ezért megment pár embert akikkel ha már kipusztult az emberiség újra tudja kezdeni. Ami zavaró: 1. miből gondolja, hogy pár száz ember elég lesz erre? 2. amikor látta milyen az állapotok az ébredés után - itt ugye az elkorcsosult emberekre gondolok - akkor azt kellett volna lépni amivel zárul a tehát újabb nagy alvás. DE még ez sem győzött meg, hiszen ha ekorcsosult az emberiség akkor ez a pár túlélő miért ne jutna - idővel - ugyanarra a sorsra. [ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
Hangulatban, humorban jobb az Armageddon akcióban is, de a Deep Impact sokkal racionálisabb, ott Rober Duvall karakterét bírom, kedvencem amikor fikázzák a fiatalok mert hogy ő már öreg erre rendesen leoltja őket azzal, hogy élesben még egyikük em vezetett űrsiklót és hogy a szimulátor nem a valóság.
-
Cs1csó
félisten
válasz tibaimp #7615 üzenetére
Érdekes ez. Elvileg trilógiának indult. Majd unszolásra végül 6 kötet lett. Ezek az eredeti regények, de hagyott vázlatokat és ha jól tudom a 7-8-at ezek alapján írták. (Nyilván aki átrágta magát a 6 köteten már ezt is letudhatja)
Az eredeti 6 Dűne és a 2 folytatáson kívül már van 3 teljes trilógia:
A Dűne legendái trilógia nekem tetszett mindenképpen érdemes elolvasni ebből tisztán kiderül, miért ilyen "számítógép-robot- M.I" ellenes a Dűne világa.Az "Előjáték a Dűnéhez" trilógia már fárasztóbb nagyon nyújtott az érdekessége, hogy talán 50 évvel játszódik a Dűne előtt ezért ezen is érdemes lehet "átküzdenie" magát az embernek
DE még írtak egy trilógát ami már teljes terjedelmében olvasható magyarul:
"Dűne: Caladan trilógia" ezt még nem olvastam, de itt már tényleg a klasszikus Dűne története előtt vagyunk "nem sokkal" ezt lehet kihagyom egyesek szerint erre már nincs szükség a klasszikus Dűne könyvek megértéséhez vagy jobb áttekintéséhez, ettől még persze el lehet olvasni. Érdekessége, hogy a 3. kötetet 2022-ben jelentették meg és magyarul 2024-ben jött ki tehát még "ropogós"Ha így nézzük akkor a 3 részesnek indult alap sorozat végül 6 kötetes lett és azt kibővítették az elmúlt kb. 25 évben még 11 kötettel (3x3 könyv + 2 záró kötet)
Tehát így már a Dűne univerzum 17(!) kötetből áll.
-
Cs1csó
félisten
Annyi áthallás van, amit írtak már előttem, hogy a sivatagban élő nomádok kvázi szinonímája pl. a Tuaregeknek (akik nem is arabok)
Az egy külön érdekesség, hogy a Dűne Legendái trilógiában kiemelt szerepe van a vallásnak, és ezek a vallások a korábbi földi vallások "keresztezése" pár példa amire emlékszem: zensíta, zenszunni, bbuddiszlám.
Ahogy látod ezek: buddhista, zen, síta, szunnita létező vallások/irányzatok keveréke.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- RPI 4 és 5 Service: komplett gépek (2, 4 és 8 GB RAM) összeállítása, alkatrészek
- AKCIÓ! HP ProDesk 600 G5 SFF számítógép, CPU: i7-9700, 16 GB RAM, 512GB SSD, Win10/11 PRO, telepítve
- 31.5" 2K QHD AORUS FI32Q G-Sync Super Speed (SS) IPS Panel 170Hz HDR400 + HLG Valós 1ms Garancia
- Hibátlan Lenovo Thinkpad X270 (I7-7500U, 16GB/256GB, 12,5 FHD) eladó!
- -50% Bontatlan Lenovo Yoga Slim 7i Pro Prémium Fémházas Ultrabook 14" i5-1240P 16/512 2,2K
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest