Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Szólánc.
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Digitális Állampolgárság Program
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
addig is, amíg válaszolnak a caravel-doktorok, monologizálok:
- a francesco-féle kiegészítő gyűrűk természetesen rámennek a dugattyútömítésre és be is lehet tenni jól így is, elsőre kódolva volt a bukás (tömítés-csipkézés), másodjára már könnyedén ment- ezzel együtt a dugattyú nem hangtalanul siklik, hanem súrlódva "nyafog", amikor fel-le mozgatom
- nem vettem észre, hogy egy pici tömítés is van még a dugattyú legaljában, most azt is cseréltem. ez egy picit fura megoldás így, ha felfelé húzom a kart és ott megemeli a zégergyűrű alatti részét a dugattyúrúdnak, tuti, hogy át tud jönni víz. kár, hogy ekkora holtjátéka van annak a résznek
na mindegy, melegszik újra a pid , megpróbálom mégegyszer, immáron felhízlalt tömítésekkel, 12 grammal (tamperem sajnos nincs és semmit sem találtam, ami jó méretű lenne)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
weinmaker
őstag
Nana, azért gőzölni is lehet vele, de az biztos, hogy iszonyat jó volt a Catleren, hogy azonnal rendelkezésre állt a gőz. Baromi kényelmes dolog. A Gaggiánál meg mehet a melegítés, majd visszahűtés, légtelenítés, de azért nagyon jó tejhabot tudok vele készíteni.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Keresztapper
senior tag
Tapasztalatból mondtam, mert hogy én is eláztattam a konyhapultot párszor. Egy keveset kell csak visszaengedni a kart, és nem lesz semmi gond, meglátod.
A mennyiség nekem is bajom, de azzal meg nincs mit kezdeni. Itt sajnos nem lehet pótolni a vizet csapolás közben, pedig csak egy visszacsapó szelep kérdése lenne a dolog.
[ Szerkesztve ]
http://palscoffeetech.com/
-
HÁZIGAZDA
na, ez használt azért, tényleg így nem folyik (de nagyon kicsi a mozgástér, szinte tökig fel kell emelni, hogy jöjjön a víz egyáltalán, ott már szinte holtjátékon belüli, hogy túlemelem).
és a fellini is használt, lett nagyobb mennyiség a csészében (egy teljes szimpla).
de egyelőre csak tömény, túlextrahált shotokat tudtam csinálni.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
Miért nem kérsz Fragolától egy tampert? Vsz le tudná gyártatni. Vagy írj Kalmárnak, neki szinte biztos van raktáron (remélhetőleg nem csak ceruzás)
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
hifis50
csendes tag
Abszolút egyetértek veled, a HB Strietman fórumán is lehurrogják a pidelést, pedig igazán pontos a gép csak ezzel lesz. Sőt a Strietman a spéci, jól elhelyezett fejfűtése révén halál pontossá válik a piddel, ahol a vízhőmérséklet és a fejhő megegyezik, tehát a kávépogácsára tényleg annyi fokos víz megy, amennyit a pid mutat.
"Fellinizni", vagyis a kart többször huzogatni éppen nem lehetetlen, de azért nem igazán egészséges.
Egy maximális húzás kb. 40ml-t ad, tehát ez sem igazi dupla. -
soldier2
őstag
"de mi köze ennek ahhoz, amit írtam" - semmi, csak eszembe jutott
BMW001: kavekorzo.hu automata topic, hátha lesz aki ismeri. Itt leginkább olyan elborult elméjű emberek vannak, akik neten rendelik, hogy friss legyen a kávé, maguk darálják, és járják hozzá az esőtáncot, hogy végül kb 5 perc alatt ihassanak egy olyan presszót, amit semmilyen automata nem tud. Az említett gépeddel szvsz magyarországon nem sok tapasztalat lesz, érdemes külföldi fórumokon nézelődni. Viszont szerviz tapasztalat sincs vele attól tartok.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Ábi
tag
Én döntően 12-12,5 g kávéval etetem a dupla szűrőt. Én sem találtam tuning kosarat hozzá, de nem is hiányzik. Előáztatáshoz felhúzom majdnem koppig, ahol várok kb 5 s, utána az első cseppek megjelenéséig lassan lehúzom, majd ismét felső kopptól végéig húzom. Jellemzően 30-45s alatt 19-25g csurran-csöppen a csészébe. Igen, szirupos, sűrű, de én pl. ezért szeretem.😉 Értelemszerűen őrleménytől függően tud hígabbat is, de az nálam nem nyerő. 1:15-2 arányt szeretem. Az elején még én is tartottam a másik kezemmel, de mostanra már a nagyobb erőkifejtésnél sem kell hozzányúlni, csak a technikát kellett elsajátítani. Nem félkarú rabló 🎰, a gép irányába is kell nyomni egy kicsit a kart és stabilan fog állni. A felső végállásnál van egy kis szivárgás, de nem mindig. A tömítések még az "eredetiek", amit az olasz srác tett bele. Visszafelé nem ereszt még. Remélem addig lesz valami jó minőségű forrás.
-
Kávé Kálmán
tag
Caravellel illetve a analogiaiddal kapcsolatosan kapcsolatosan 2 dolog jut eszembe. 1. a 100 fokos viz eleresehez a legritkabb esetben van pid-re szuksege egy halandonak. 2. Attol, hogy parkoloasszisztens van az autodban, nem biztos, h jobb sofor leszel.
Ja, meg egy: ha bekapcsoltad volna pideletlen az elmult honapokban kiderult volna a shot volumen
-
Kávé Kálmán
tag
"nyűszít a vaskalapos" :-) Bulls eye
Well, tudod valszeg, h a Pavoni egy zárt bojleres dipper (mint a Cremina és még számos rugós karos), mint ilyen totál más állatfajta, mint a nyitott Caravel. Ugyanis a fej rántja a kb 120 fokos vizet a kívánt hőmérsékletre. Aki a fej hőmérsékletét nem ismeri, az egy dipperrel esetlegesen fog fasza kávét készíteni. Lehet másodperceket számolgatni a bekapcsolás kezdetétől, csak nem érdemes, mert még így is 10-ből öt esetben mellétalálsz. Ennyit a hőmérőcsíkról, meg a kretén logikáról.
A nyomásmérőt nem fogom magyarázni :-). Az ennél lényegesen hosszabb történet.
Ajánlottam anno figyelmedbe a HB Caravel megatopik-ját, ami a HB-n belül talán a legnagyobb téma. Nem okosabbak az amerikaiak a magyaroknál, csak azon a fórumon kb 80 ember használ napirenden Caravelt, és így - értelemszerűen - több bölcsesség gyűlik össze a témakörben. Annyi, amennyire egy emberként kísérletezve pont egy emberöltő sem lenne elég. Csak el kell olvasni. Arra elég egy délután is.
Azt is írtam Neked, hogy én voltam a legszkeptikusabb Caravel-tulajdonos, amikor azt olvastam minden "második" hozzászólásban, hogy a Caravel-lel művészet eltolni az eszpresszót. Aztán rákényszerültem, hogy minden nap csak azt használjam. És rájöttem, hogy jé tényleg.
Azt is írtam Neked, ha nem fogod meglépni azt, hogy 1-2 hétig nem kapcsolsz be más gépet, akkor előfordulhat, hogy mindig csak a felszínt fogod kapargatni. Tari Attilától vettem 4 éve, hogy a NAKED-ekhez (hehe) legyen próbadarab. Szarul működött benne a bimetál, folyamatosan fűtött. Ez azt jelentette, hogy forralta a vizet. Az 100 fok körül van ezen a magasságon. És szórta jobbnál jobb shotokat. Nemcsak szerintem. Egymás után. Ja, jó rövideket. A legjobban nekem 11-12g-mal működött. 4 féle kosaram van hozzá. Egyet favorizálok. 5 db Caravel van csak a közvetlen ismerőseimnél. Egyikőjük egy ECM-et tolt le vele a konyhapultjáról, a másik a Pavoni-ján adott túl, a másik három (ketten erősen gasztrovonalon) kotyogóról upgradel-t. Egyikőjük sem vágyik jobb gépre, pedig lazán megtehetnék, majdnem mindannyian.
Ehhez képest Nálad ott csücsül a gép hónapok óta, és addig "be sem kapcsoltad" (legalábbis erre enged következtetni az, hogy meglepett a rövid shot), amíg a PID-et össze nem tették hozzá. Hiába egy egység a Caravel, ez nem jelenti azt, hogy a dugattyú/a henger, a bajonet és a szűrőtartó is ugyanolyan meleg mint a vized. Ugyanis pont ebben a sorrendben egyre kitettebbek a környezeti hőmérsékletnek (hűtik vissza a vizet), ami persze még az előáztatás hosszától is jelentősen függ.
Vaskalaposan továbbra is úgy gondolom, h az ember többet tanul meg pideletlenül egy-egy gépről, amit aztán ha később szabályoz, vitathatatlanul komfortosabban készít el egy kávét mint anélkül. Továbbra is azt gondolom viszont, hogy nyitott bojlernél nem ad hozzá érdemben a csészében landoló kávé élvezetéhez, sem elkészítésének komfortjához.
Nem méricskéltem eddig a Caravel kilépő vizének hőmérsékletét. Nem volt szükséges, mert faszák a vele készített kávék, méricskélés nélkül is. A PID-ed volt az a "billentés", ami kilökött a kényelmi zónámból. Miért ne mérjem meg? Csak egy Ponte Vecchio szűrőmbe kerül.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
"hőkamera híján nem tudom a dugattyú, fej és kilépő víz hőfokát, de kösz, hát milyen okosakat írtál egy kávégép bemelegedéséről!"
Akkor hozzáfűzök még egy okosat (csak azért merem leírni mert nem tőlem származik): a hőkamera (mi is játszottunk CAT S-60 okos telefonnal másfél hónapja, lásd képek, nagy élmény volt), akárcsak a lézeres hőmérő totál zavarba jön a krómozott felületeken. Tudni kell, mire használható. A fejre konkrétan nem, hacsak be nem mázolod valamilyen nem reflektáló hőálló festékkel. Egy 2000 ft-os húshőmérő viszont szétberhelhető, ha tizedfokos pontosságú számokat akar látni az ember (ezt már sokan megtették itt is). Nyilván nem lesz hiteles :-), de kapaszkodónak klasszisokkal jobb (és kevésbé fajdalmas), mint mondjuk a tenyerem. Aki nem ragaszkodik a digitális kijelzőhöz és a drótokhoz, annak marad a temp strip.
Mítoszok: EZ CSAK FELTÉTELEZÉS, mert még nem mértem meg. De meg fogom, ígérem, mert nagyon érdekel most már a téma. Azt gondolom, hogy a Caravel-hez jenkik által fűzött kommentár (nehéz vele szar kávét csinálni), ahhoz kapcsolódhat, hogy nagyon nem / nem nagyon képes olyan hőmérsékletű vizet produkálni, ami megfelelő őrleményfinomságnál túlextrudálást :-) eredményezne. Nagyobb lehet a hőveszteség az "odajutás" és előáztatás alatt, semmint, hogy erre képes lenne. De mondom, mérés nélkül ez csak egy vaskalapos kretén okoskodás (egyelőre).
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Na ígértem mérést Caravelre. közben látom mindenki rendesen ráizgult a témára. Az üzemben küzdünk egy megfáradt szilárdtest relével :-). 10,5kW-ot próbálunk terelgetni a PID-del.
Amíg a cimbi a drótokat meg a vezérlő panelt rendezgeti nekem pünkt bele fog férni két szimpla, meg egy mérés a Caravellel.
K hőelem
és kávé (így teljesen valósak a körülmények van előáztatásra is mód)
folytköv
-
Kávé Kálmán
tag
Well, a Caravel pid-elés diskurzust az alábbi videóval zárnám. Bocs Parci, kétségtelenül erős volt az "entrée"-m. Nem volt rosszindulatú (ahogy írtad), mindössze cinikus. Nem kicsit. Azért volt az, mert már tanácsokat adtam Neked Caravel témában, amiket valamiért elengedtél a füled mellett. A Caravel pid-elésének értelme is megkérdőjelezésre került. Mások is mondtak a róla itt véleményt, nagyjából pont a HB-n szajkózott "művészet eltolni a Caravellel az eszpresszót" értelműt.
Szerintem az odavetett jelzőiddel, kijelentéseiddel erősen túlreagáltad a dolgot, ráadásul olyan területre tévedtél, ami Számodra - már megbocsáss, de - meglehetősen ingoványosnak bizonyult.
Ahogy láttad a szenzor totál kikandikált a párnából. A "gép" épp fél órája volt üzemben (ennek jó a bimetálja). Kettő shot-ot elkészítettem vele, és kb 4 csésze vizet áthúztam rajta a mérés előtt. Jobban ez a "test" képtelen átmelegedni. Szerintem elég egyértelmű, hogy égett kávéízt ez a hőfok nem bír produkálni. Ha Neked ez sikerült, akkor lehet, hogy inkább a pörkölés a ludas, mert a pid-del is borzalmasan nehéz a vizet egy nyitott bojleresben 100 fok fölé melegíteni.
[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
Lehet, hogy nem tudja, hogy ennyi a bojler, mert amugy a hivatalos szerviz ar az ennek a tobbszorose.
En is kb 2 hete tudom, hogy ez is jo bele meg ha hivatalosan nem is ehhez a fajtajoz gyartjakMindenesetre aki ert egy kicsit a szereleshez annak tovabbra is eleg ajanlott. Max nem veszi meg
Mi lehet meg rossz amugy ? Pumpa 3e, 3 jaratu az ures ?[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
jó de azokat takarítani lehet. meg ha valami esztétikailag rossz, szerintem beírta volna, vagy telefonon rá lehet kérdezni, értelmetlen elhallgatni ilyet,mert élőben egyből kiderül. kell még belőle alkudni egy 5-öst ha az esztétikailag rendben, pumpa meg kb tényleg minden hogy jó mert 3e ft. én nagyon gondolkodok amúgy rajta. csak most épp nem igen van rá keret
-
And06
aktív tag
ez mind rendben van, de nem tudom észrevetted-e, én nem reagáltam az agymenésre!
arra próbáltam rávilágitani, hogy nincs PID-esek és PID ellenesek tábora, bármennyire is szeretnéd. mindenki belátja szerintem, hogy a PID amire kitalálták, mindenben jobb mint a termosztát, de vannak olyan konstrukciók ahol ez pont 0-val jobb kávét eredményez. a pavonira soha nem tennék PIDet, a gaggiámon meg van. -
Ábi
tag
Mi a hozadéka nálad a PIDnek a Caravel esetében? Mekkora különbséget érzel mondjuk 2 fokos beállított különbség között?
Nekem abszolút nem hiányzik a Caravelről. Az ikeás hőmérőt is csak az első pár alkalommal használtam, amíg beállítottam a termosztátot. Az eddig látott megoldások infúziós betegre emlékeztettek. Zavarna a sok kilógó vezeték.
Milyenek az utoljára rendelt babok?
-
Csápájev
őstag
-
Xabi78
aktív tag
-
kaligula
tag
A Macskakő a szívem csücske, és ha nincs visszaút, azt mindenképp közlöm mindenkivel, ennyi a minimum. Nem titok, hogy elkezdtem állás után nézni, hogy ha egy mód van rá, akkor anyagilag biztosíthassam magam, de a Macskakő kávés vonala se érjen véget. Nem tudom, lehetséges-e ez. Senkit sem szeretnék átverni, most sajnos a pénzkérdés nagyon szorít.
rovidkv.reblog.hu
-
Zewa
senior tag
Kicsit megkésve de köszönöm az infokat.
A témánál maradva van még olyan őrlő ami ajánlott a Mazzer SJ-n és a Compak K10-en (esetleg másik e
gyártótól?) kívül? Oké,Parci szerintem még az SM90 is jó lehet.
Esetleg ezek a gépek nem alternatívák és ha drágállom az SJ-t vegyek egy Graefet oszt' onnan majd lehet továbblépni?"Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan…"
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Ukrajnai háború
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Mass Effect sorozat készül az Amazonra
- Óra topik
- Milyen monitort vegyek?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest