- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Arc összefoglaló szerkesztés
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Okos Otthon kezdőknek
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
No, akkor én meg azt mondom el, hogy miért nincs: két ember beszélget arról, hogy jó-e a kávé, amit az egyik készít, akit nem ismernek, a másiknak meg nincs információja. Mindezt úgy, hogy maga a "jó kávé" csupán valamelyest egzakt fogalom - ahogy magad is írtad többször. Hát, erről ennyit.
Másrészt: nem tudom, figyelted-e, hogy a hozzászólásaimban általában reagáltam egy másikra, amiben valaki gagyinak, felejtősnek stb. nevezett valamit alátámasztás nélkül, amit pl. több -nem feltétlenül magyar- fórumon másképp értékeltek, helyenként nagyon másképp.
És igen, az őrlőcserénél is olvasgattam, így lett az, ami, a jóféle évjárat. Persze én tudtam ezt akkor is, amikor azt írtad, hogy valószínűleg nem olyan az enyém. A "tökéletest" sem én írtam, meg azt sem, hogy pl. egy kávézóban részben mások a szempontok a jó választáshoz, mint az otthoni környezetben - utóbbival "tökéletesen" egyetértek.
A Batthiány csarnokban ez van: [link] EK43-mal, ezt a kávét ittam, vettem: [link].
Lehet, hogy könnyű felülmúlni - nem tudom. Amit ebből itthon főztem, picit más volt, de annyira nem ragadott el, hogy sokat ügyködjek vele.
No, ezt a témát részemről lezártam. Jó éjt! -
bl4ze
veterán
Sajnálom ha másnál gond van vele, nálam ahogy látod 8.5 éve tökéletesen megy, eredeti késsel.
Én pedig olyat nem írtam, hogy tökéletes az őrleménye. Mihez képest? Egy 4000 eurós őrlőhöz képest?
Nonszensz.Nekem, az én használatomra saját részre tökéletes. Van ennél jobb, szebb, nagyobb, nehezebb, fémebb - én nem kérek belőle. Nekem a Vario tökéletes már 8.5 éve. Ennyi, sem kevesebb, sem több
-
Nem tudom, hogy van-e ertelme ennek a parbeszednek, arra hajlok, h keves.
Azert erre meg valaszolok felig.
A pucerral keszitett abyssinian moccam jobban izlett, mint a Batthiany teren a csarnokban kapott brazil. citrusos kavekat kevesbe preferalom.
A Memoriest mar emlitettem, de az ottani szintet sztem nem nehez megugrani.
Ritkan jegyzem meg, hogy hol mit iszom. -
bl4ze
veterán
Tőlem ezeket nem hallottad, max fórumtárs írta le. Sem Őt , sem a kávéit nem ismerem.
Én nem szördvév kávézok, de amikor annó párszor olyat ittam avagy teszteltem nem volt gond a Vario-val.
Azonban ha minden nap azt innám lehet, hogy kevés lenne már egy 8.5 éves Vario az eredeti (kerámia) késsel.
Jelenleg azonban az általam fogyasztott kávékhoz tökéletes. Ennyi -
*Mukeey*
addikt
Persze,hogy jók.Nekem is eszméletlenül tetszenek.De nem tudom megfizetni sajnos,de lehet,ha megtudnám se vennék,egyszerűen nincsen ár-érték arányban.Egy linea mini megéri szted az 5000€-t?Persze,hogy maradjak mondjuk telefonos összehasonlítással,az iphone x se éri meg,mégis rekordokat adnak el belőle...
-
*Mukeey*
addikt
Egyébbként nekem a La Marzocco mindíg inkább egy "műalkotásnak" tűnt,erősen túlárazva.Más márkák is tudják,vagy legalábbis nagyon közel vannak hozzá technikában,ők meg a kávézás apple-je.Kicsit sznobság is La Marzoccot használni.De ez full szubjektív vélemény,amúgy meg atomra elfogadnék egy linea minit😁
-
And06
aktív tag
igen, arra gondolok, hogy az anyagok nem arra vannak terveze, hogy napi 12 órát menjenek.
az őrlőknél is meg van adva, hogy napi hány adagra vannak kitalálva, ezért gondolom, hogy a kávézó üzem (=egész napos használat) nem rendeltetésszerű használata a kisgépeknek.
#Bazsee71, nem egy alkalomra gondoltam
-
norkov84
tag
Bizonyos szempontból egyetértek, ezért is írtam, hogy egyéni preferencia, kinek mi - mennyit ér meg.
OFF
A korábbi autós hasonlatoddal élve pl. volt lehetőségem hosszabb távon a manapság divat szídni konszern két pólusához (négy karika vs indián nyilas): azonos méret kategórián belül (kisautók) bár éreztem némi előre lépést, de azért lenyűgözve nem voltam. A különös az volt, hogy kategória váltás esetén sem dobtam hátast (A4 vs. Octavia), pedig ott a plattform is különbözött (MLB vs. MQB). Szerencsére egyiket sem én fizettemEl tudom fogadni, hogy valakinek ez a különbség megér több mint dupla annyi pénzt De pl. az én igényeimmel, felhasználásommal egyszerűen nekem nem érné meg, ha tehetném sem.
Ugyanez van szerintem darálóval is: valakinek az az x% plusz, amit egy EK, Robur... stb. hoz, megéri. Vagy kíváncsi... vagy csak szimplán megengedheti magának és akkor már miért ne.
Én így a jelen szettemhez eljutva (full tunning Silvia + tunning Major) úgy érzem, nekem ez a plafon, ami anyagilag belefér. És bár érzek különbséget a kiinduló GB + Lelit Fred szetthez képest, közel sem akkora az ugrás, mint a kotyogós/szarvasi vagy akár a munkahelyi automatás vonalról volt annó 2.5 éve.Magyarán: értem és elfogadom, amit írsz, ezért is tanácsoltam a kérdés-felvetőnek, hogy valószínűleg a Catlerrel is teljesen jó kávét tud főzni.
Egyébként meg tudod: elnök élet EK és Slayer alatt úgy sincs
-
adp
őstag
42coffee kezdte el tolni, 20g vagy 22?! nem is tudom van e olyan vst kosarba elvileg belefer 30g koruli kave,es ebbol huznak kb 40gt en mindig megkostolom kaves rendezvenyen aztan nem rossz, utana iszok casmot normal adagbol 1:2.5 arannyal aztan rajovok hogy ez ezerszer jobb
-
Nem volt rossz a kave, de nekem nagyon ipari hangulatu a kavezo. Tulsagosan szemelytelen es porgos kb mint az embassy.
Lenne annyi penzem esku nyitnek egy spec kavezot Siofokon. Komolyan mondom siralmas, hogy milyen minosegu hulladekokat arulnak a legtobb helyen, horror aron raadasul. Eddig egy kavezot talaltam ami elfogadhato, de pl pesti viszonylatban ez se allna meg a helyet. -
Bazsee71
őstag
Dede, viszont felszabályozás nélkül előállhat ugyanaz, mint nálam a Majornál, hogy vért izzadva sem tudod pontoson beállítani az őrleményfinomságot. És San Marco-t tudtommal nem vállal, mert nagyon körülményes. (Hát igen, hajszálon múlt, hogy most HC-m van.
)
Rush77: szívesen adnék tippet, de nem tudok.
A helyzet az, hogy ha nem lenne a HC, most én is baromi nagy bajban lennék a váltással. Talán egy fragola-féle ZM késes Royalra kuporgatnék, de ez az info sem válik hasznodra.
-
Bazsee71
őstag
Ahogy én látom, ha egy rendes őrlőt akarsz (csapágyazva, felszabályozva), akkor minden út fragolához vezet, akkor meg már lényegtelen, hogy egy SJ-vel toppansz be, vagy egy HeyCafé-val.
Parci: Ha jól tudom, San Marco-t pont nem vállal a mester. Illetve a 84mm késes változat ritka, mint a HC.
-
adp
őstag
hulyen irtam, nekem nem a leglenyegesebb, persze a mechanika elso osztalyu ez ketsegtelen, de ha a san marco nincs leharcolva es pontos jobb valasztas sztem mint a major, amit mar ezer helyrol olvashattunk h ujhullamra nem igazam a legjobb, de lehet trukkozni aki ert hozza fordulatszam szabalyzolval is, de az sem ket forintos tetel ahogy egy szep major sem.
szerk: abbol az arbol mar majdnem kijon a royal is hasznaltba
-
adp
őstag
igen az alacsony fordulat miatt jobb, persze a fokozatmentesseg jo dolog de attol az orlemeny meg nem lesz jobb szvsz az nem egy a lenyeges szempont, az idiota garat sepregetes nekem sokkal inkabb fajo pont
bazsee: gondoltam, hogy irom a HC t is de az meg mint a feher hollo, bar nem keresgeltem meg sose
-
prandris
tag
Ad le hőt gondolom idővel stabil lesz az is és nem melegszik tovább. Kivárható idő alatt a fej nem stabilizálódik más a kávé 20 perc elteltével és más lesz 30 vagy 40 perc elteltével. 10-15fok állandó különbség simán lehet ez az én válaszom mdav88-nak. SoundOn topiktársnak is ugyanez volt a gondja ha visszanézitek, a rézbojler tudta ezt orvosolni neki
-
prandris
tag
Valóban hülyeséget írtam, a saját észjárásom szerint fogalmaztam amiben benne vagyok pár napja. Felfűtött stabil pid állásnál azaz kb 15-20perc eltelténél +10percnél már ha a pid 93 akkor a fej 100+ körül lehet. Ha nincs rajta fedél akkor 90-92fok a fej ahogy telik az idő x perc alatt.
Vannak pontosabb méréseim meg képek itt mérve meg ott mérve de nincs nálam ezért csak kb értékek. De az tuti hogy a fej folyamatosan forrósodik az idő elteltével. -
hifis50
csendes tag
A wdt-zésről az én különbejáratú véleményem az, hogy nem a rögmentesítésről szól, hanem az őrlemény homogenizálásáról. Többen írták itt korábban, hogy a mini habverő nem tetszett nekik, mert a használatával éppen rögösebb lesz az őrlemény. Szerintem ennek nincs jelentősége (mármint annak, hogyan néz ki). Amióta viszont nem csak éppen keverek egyet a habverővel, hanem 5-6 másodpercig többféle mozdulattal kutyulom, (keverés, pörgetés, alulról felfelé dobálás), szebbek, egyenletesebbek a lefolyásaim.
Ehhez a homogenizáláshoz köthető, hogy a szűrőtartó kocogtatása, tenyérrel ütögetése szerintem pont ellenkező hatást vált ki. (Az ipari rázógépek éppenhogy szétválogatják az eltérő méretű, súlyú akármiket.) A Lin Weberes shaker szerintem a legrosszabb ebből a szempontból. Én egy nagy edénybe darálok, és próbáltam ilyen rázással keverni az őrleményt, mielőtt a szűrőbe öntöttem, de csak rosszabb lett a kihozatal, vagyis a lefolyás. -
Csápájev
őstag
Olykor olvasgatom újhullámos kávézók értékeléseit.
Rengeteg olyan hozzászólás van,hogy savanyú volt a tej vagy a kávé
Nyilván itt az esetek 100%-ban a kávé volt az...
Szerintem nincs az a laikus,aki elsőre egy gyümölcsösnek mondott kávéra ne azt mondaná,hogy "savanyú".
Aki a klasszik vonalhoz szokott annak ez elsőre biztosan nagyon furcsa, még jól elkészítve is. -
Libretom
aktív tag
Üdv Kávéguruk! Én is imádom a jó kávét, bár nekem is megvannak a nyesegetni való vadhajtásaim (egy kanál cukor, azért kerül a kávémba, ha más nem is). Élvezettel olvasom a hsz.eiteket, és máris sok ragadt rám. Azért "ragadtam tollat" mert a téma összefoglalóban, a gép ajánlatokban szerepelt pl. a Brikka, a komoly apparátok mellett, de nem láttam egyetlen 35-40-ezres karos kisgépet. Nekem Gaggia Gran Style-om van, és most pl. Vergnanot iszogatok. (Persze falmelléki vízzel...). Nekem ízlik. Nem jók ezek a gépek a Ti szemetekkel és szakértelmetekkel? Jobb a Brikka? Mi lenne a következő, megfizethető lépés?
-
sz.zs.
senior tag
A az is lehet hogy ez a magyarázat például arra, hogy az utóbbi időben a kezeim között megfordult ~ 30 gépből kb. 10-ben volt teljesen ép a fej krómozása a víztérben. Lehet, hogy ezekkel soha, vagy nagyon keveset gőzöltek?! De ez tényleg csak spekuláció…
Igen rézbojleresítette, de ha jól tudom a bojlert is lekrómoztatta. -
-
handrash
őstag
"sokan persze a savasságot is összekeverik a savanyúsággal, főleg akkor, ha először találkoznak vele több évtized keserűre pörkölt kávé fogyasztása után. szokni kell."
Basszus, abban a kevés esetben amikor lehetőségem volt Tbone sztéket enni, az érdekes rögtön ízlett, nem kellett szokni. A tökfőzeléket meg szokom már kaporral 53 éve de utálom, hidegen kapor nélkül meg szeretem....
Ízlésekről: eléggé el vagyok ájulva a saját magam álltal készített olaszos eszpresszótól. A családom is szereti, A lányom azóta nem is szívesen issza a munkahelyi automatásat. Ha idegeneket kínálok (pl. Vízszerelő), direkt nem szoktam nekik mondani, hogy figyeljenek oda, hogy mit isznak, de nem is szoktak mondani semmit, illedelmesen megköszönik maximum.
Na ennyit az izlésekről.... -
Bazsee71
őstag
-
sz.zs.
senior tag
-
SoundON
tag
Akkor kezdünk egy húron pendülni
Mert én is csak megérteni szeretném hogy miért lett hányinger a zsír új űrgaggia 3hónap alatt és én sem a citromsavazásra gyanakszom elsősorban, ezért írtam, hogy ebből a szempontból tök mindegy milyen víz és milyen sav érte a gépemet, persze mindez norda, flow, citromsav tengelyen maradva, ahogy azt az elején is írtam.És bár még mindíg nincs objektíven igazolható tettes, de a témát itt ezen a ponton kimaxoltnak érzem
-
SoundON
tag
Az a vicces hogy ha azt írtam volna hogy még nem savaztam akkor az lett volna a baj, így meg az a baj hogy savaztam
1x
Mint amikor egyszer az a baj hogy nyuszikán nincs sapka, másodszor meg az hogy miért van
Tök mindegy hogy milyen vízzel használtam és mivel savaztam így nem nézhet ki normál esetben egy 3hónapos gép ha minden kóser.
Az eddigi egyetlen értelmes lehetséges indok cotagg-tól jött, mégpedig hogy a hőfok körül lehetett a probléma. Nálam pedig teljesen szarul működött a pid, így folyamatosan forráspont körülre vagy fölé melegítette a vizem.
Szerencsére ezt az ordas elbaszást már megoldottam, így most tökéletesen működik minden és soha nem megy a beállított 95-96fok fölé a bojler hőmérséklete, így a víz sem serceg, bugyog benne.
És mivel most ismét zsír új mindenem, fej, pumpa, 3járatú, remélem egy darabig tényleg semmi bajom nem lesz az ürgaggiával amikkel persze azóta is brutál jó kávékat csapolok...persze több magyarázat is lehet, de most csak ezt írtam le
-
SoundON
tag
nem kell messzire menni, itt a fórumon rákeresel és látod hogy mire alapozom.
2014 és 2018 között sem nagyon változott ebben semmi. van aki 1 van aki 2-3 evőkanállal tolja a citromsavat, van aki mindezt 0,5liter vízhez, van aki 1,5literhez, van aki szerint sok a 3 van aki szerint semmit nem ér 1kanál, van aki 1,5órát basztatja vele a gépet van aki csak 2perc alatt átengedi stb stb
mindenki úgy csinálj ahogy akarja.
de én a 3ban hiszek -
soldier2
őstag
Vegyész nem vagyok, nem tudom mi kell a réz oxidhoz. Nálam a levegő a bojlerben adott, a réz is és a Norda (néha csapvíz) valamint a gőzölés is néha. Legutóbb kb egy éve néztem, nyoma nem volt a vízkőnek vagy egyéb lerakódásnak. Ha megint kifogyóban lesz a bojler akkor ránézek megint, de nem hiszem, hogy bármi lenne benne. Ami nincs az magas nyomás a bojlerben.
And06: nem igen lesz jobb semmi ami motoros és fél milla alatt van. Kézihajtányban azért van pár nulla retenciós darab, motorosban meg a Monolith, EG1, Titus grinding (ez utóbbi a kedvencem, ha nyerek a lottón (2x) tuti veszek egyet LOL)
-
fragola.6035
aktív tag
Nem citromsavazom, kb. 2 hónapja használom. Szerintem Norda használatnál nincs miért citromsavazni, de most kíváncsi lettem és szétszedem.
Az már majdnem biztos, hogy a magyar csapvíztől korrodál az alubojler és a króm is lejön a fejről. Nem tudom, hogy mitől lehet, de ez a tapasztalat. Valószínű, hogy a gőzölés miatt közel 200 fokra fűtött bojler is jelentősen gyorsíthatja a korróziót. -
SoundON
tag
-
cotagg
tag
Azt mondják a réz alap állapotban nem lép kölcsönhatásba a vízzel (nem kezdôdik réz-oxid képzôdés), viszont forralás hatására megindul a folyamat és lassan létrejön a fekete réz-oxid réteg. Ezt a folyamatot gyorsíthatja a víz ásványianyag tartalma és persze levegô is, de nem szükséges hozzá. (Ha valaki tudója ezeknek a folyamatoknak, akkor javítson ki legyen kedves, csak annyit tudok a témáról, amennyit kénytelen voltam kideríteni miután egy túltolt vízkôtelenítés eredményeképpen eltûnt a La Pavoni kazán belsejét védô réz-oxid réteg.)
-
SoundON
tag
-
GAgyiXyXy
aktív tag
Nem vicc, két hete én is keverem a vizet és tényleg édesíti. Pedig én kb 80mg/l-re emelem a mg tartalmat az elnök 150 helyett, de szembeötlően (pedig botnyelvű vagyok) édesebb. A klasszik csokis vonalra akkora hatása nincs, de a filter és világos (nekem jellemzően savanyú) kávékat ihatóvá tette. De, mintha éreznék valami "egyen" ízt (ami édeskés), mint a németek generálszósza ha érted mire gondolok. Most egy ideig ezzel dolgozom, még van 20 literre való tinktúra
-
CB
senior tag
Igen, nekem a barista srác mondta, hogy szekszárdról a LuckyCap-tól vannak a friss pörkölések. Terveztem is, hogy a Füredi nyaralás utolsó napján veszek valamelyikből egy zacsival, aztán eszembe jutott, hogy a héten Veszprémben leszünk. Gondoltam akkor ráér, mert párszor átugrunk fürdeni a strandra. Addig marad a reggeli Senseo a lányomnál.
Egyébként tényleg igaz, hogy semmi wdt, meg szitálás, hőfok állítgatás, mégis finom kávét kaptam minden alkalommal. Gyors örlés, tamperelés, és már csepegett is a coffee.
Az is érdekes, hogy minden fajta kávét ugyan azon a hőfokon készítik. Nem állítanak semmit.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- iMac Pro 1.1 2017 Intel Xeon W2150B 64GB 1000GB 1 év garancia!
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- Lenovo Legion Pro 7 i9-14900HX 64GB RAM 2TB SSD 16" QHD+ 240Hz RTX 4080 12GB 175W DOBOZÁBAN, MAGYAR
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix Thor Platinum II 1200W 80+Platinum Prémium tápegység!
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest