A sz.r is egy minőség... Igaz, azért nem szeretünk mi fizetni.
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
A sz.r is egy minőség... Igaz, azért nem szeretünk mi fizetni.
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
Próbáld minél rövidebbre főzni.
Most nézem, minden egyes kapszulán a fólián van 1 kis szúrás vajon minek? Így fel sincs puffadva, mert nem zárt. Ennyire szar lenne a technológia is?
Fel ne puffadjon. Nem tudom. Én legutóbb az ilyesmit kotyogósban használtam el.
Kóstolta már valaki a MOL kutakon kapható úgynevezett sajátmárkás "Fresh Corner"szemes kávét?
1 kg-os 5,000.- Ft
[ Szerkesztve ]
"A Világegyetem fényévmilliókkal is mérhetetlen irdatlan nagyságát emberi ésszel lehetetlen fölfogni. A jó hír viszont: nincs is rá semmi szükség, hogy fölfogjuk."
Lemaradtunk az ALDI Amaroy speciálnál. Ez már túl sok kérdés!
Megvárjuk, míg topiktàrs felbontja és megköstolja a sajátjàt.
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
Utazós szettbe most már megvan a tejhabosító, a kéziőrlő, meg a Brikka, de most gondolkodom azon, hogy a Mokinát kéne felturbózni egy "Marcutti moddal" hogy legyen "cremája". https://www.youtube.com/watch?v=c9FjaK5mnI8
Innen rendeltem 10-es szelepet, megfelelő rugót még keresni kell hozzá hogy működjön.
Ja, arra vársz?
Nekem bejön, alap koffi, enyhén csokis utóízzel.
Bár közepesnél kicsit sötétebb.
18g > 36g ital.
[ Szerkesztve ]
Már itthon van! Szuperfriss! Kellemes illatú! Egy próbát vígan megér.
Jövő héten szépen cserélem is.
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
Üdv! Először is köszönet FPSTunkernek a múltkori tanácsáért. Megvettem a Graef őrlőt, és valóban nagy ugrás volt az eddigi Hario Mini Milles technológiához képest... pláne a csibó kapszulához képest
Most gondolkodom, hogy a kávéfőző oldaláról tudnék-e tuningolni még valamin. Ahogy írtam korábban, Saeco Poemia-m van (nyomásfokozó kiiktatva). Van esetleg olyan szűrő ill szűrőkar, ami kompatibilis a Poemiával és jobb eredményt ad a gyárinál? Esetleg a felsőszűrő cserélhető, és van annak értelme? Tudtok olyan egyadagos szűrőt, ami a Poemiakkal kompatibilis?
[ Szerkesztve ]
Aliról szinte biztosan találsz mindent, szorgos barátaink bármit legyártanak. De feltehetően aktív keresés kell hozzá, pontos méretekkel.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Ha egy kávéból időnként kakukkfűre emlékeztető íz ugrik ki a többi közül, az milyen készítési hibára utal? Túl magas hőfok, túl finom őrlemény, túl hosszú kivonatolási idő, túl kevés őrlemény? Éreztem már ezt az ízt Starbucksban, azóta irtózom tőle és néha befigyel, de nem tudom eldönteni mi okozza.
Most nem tudom. De a Malabar szokott ilyen rettenetes akármi ízű lenni, meg valami honduraszi kávé. Fűszeres, fàs, sóska íz. hidegrázás!
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
Jó hasonlat! Beugrott régebbi tapasztalat, hogy amikor kezd megdögleni a kávé akkor csinál ilyet, amikor nem sikerül elérni azt az őrlésfinomságot, ami a jó lefolyáshoz kell. Kicsit csaltam, EX4-es ulkára cseréltem, kisebb vízhozammal jobb lett a lefolyás, eltűnt a kiugró fura íz.
Kapuczineres Ruanda Rugali Natural-t kostolta valaki? En szeretem a citrusos vonalat, de ezen a kaven nem tudom tultenni magam, buntetes kozeli meginni. Delonghi automataval pedig nem is nagyon tudok mit modositani rajta, homerseklet maxon, szinte legfinomabb orlesen van mar.
eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok
Aha, jó cucc volt, de nem automatába való, ez egész biztos. Tuning GC vitte rendesen. Én nem tudok ódákat írni a virágos, gyümölcsös ízjegyekről, vörösborban se; finom, vagy sem. Finom volt
ui.: 1 perc fölött savanyú lett, 50mp alatt se volt az igazi. Ebből majdnem 20mp előáztatás. Ilyet meg nem tudsz automatával sajna...
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Koszi, akkor igy jartam, maradok a bevalt dolgoknal. Az ujan probalt dolgokbol az indonez gayo izlett legjobban, a repetazasra erdemesekbol a velencei gondolasok jott es a felsobb polcos kolumbiai szureti gyumolcskave, nem tudok betelni az illataval .
eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok
ja én is úgy emlékszem a gayot elég nehéz volt elrontani (megbocsátó), hálás cucc és jó, fűszeres ízvilág
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Az előáztatással kapcsolatban, ezt érzésre csinálod? Őszintén szólva próbálkoztam (tuning Baby) de nem vettem észre különbséget. Olasz vonalon iszogatok, a spec nekem drága és elég sokat kóstoltam kávézókban (Budapest Baristas, Fekete, Bean Busters (20g-os dupla!!!)) de sajnos nem ízlenek különösebben. Az illatuk beájulós, fantasztikusan jó, de az ízben csak kalmopirin és citromlé jön. Szóval ennek inkább spec vonalon van jelentősége?
Mindent tudok a rákászszakmáról...
sötétebb pörinél inkább ront az eredményen az előáztatás. gondolom van a gépedben szűkítő. bőven elég a 8-10s, amíg felépül a nyomás. sőt, nem is biztos hogy kellene ez a szűkítő sötétebb pörinél. de ha már belerakták az enyémbe is a nyomásszabályzóval együtt, egyenlőre marad. /egy másik olasz vonalon mozgó
/
Köszönöm az infót :-) Sajnos nem tudom, szűkítő került-e bele, ami biztosan: 10 barra beállítva a nyomás (ez van szűkítővel megoldva?), rézkígyó a bojlerre, PID és egy Rancillio gőzkar. Remélem sokáig jó lesz még :-)
A HC topicban régebben szóba került többször (már nem nagyon olvasom) az alubojler-"probléma", azaz hogy kerül-e alumínium a kávéba és ha igen, az milyen gonddal járhat. Ez izgatott akkoriban engem is, de valahogy feledésbe merült. Ti mit gondoltok?
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-A szűkítő korlátozza a vízhozamot, jó esetben 10mp\50-60ml értékre.
-alumínium: #mindmeghalunk!
Gyárilag eloxált, amíg ezt nem teszed tönkre, nem sok jön le róla. Plusz a kv pogi egy nagy szűrő, azon is fennakad. #lekellszarni.
Előző:
Áztatásnál minaz, hogy érzésre? Lekapcsolom a pumpát 2-3 bar körül és várok míg a szűrő alján kigyöngyöz a lé. Akkor feltekerem a nyomást és kifolyik. Ez a terv, aztán persze nem feltétlenül klappol. Ma reggel citromlét főztem, mert nem lett elég lassú a kifolyás. Mindez csak világos anyagra érvényes, olasz vonalnak rosszat tesz az áztatgatás.
Ha menő kvzóban Olympost adtak "specialty" címen, akkor rosszul készítették el. Vannak igen erőteljes savakkal rendelkező kv-k (pl. A perui amivel most próbálkozom ilyen), de ez nem egyenlő azzal, hogy "savanyú". Kell lennie egy komplex íznek+a sav, ami a pörkölés és a kv fajta sajátja. Ha a sav dominál, az rossz. Olasznál meg különösen...
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Oké, nálad állítható a nyomás, akkor itt meg is van a válasz, nálam nincs ilyen lehetőség Az "érzésre" az e nélkül szerelt főzőknél lép fel, de akkor ha figyelem a szűrő alját (nyitott kar) és megjelenik az előnedv
akkor hagyni kell. A sav a fenti spec kávéknál jelentkezett, de ahogy olvasom, ezt is tanulni kell. Szerintem ha sokadszorra sem jön be, nem érdemes vele foglalkozni, az nem a te stílusod. Szóval az olaszt próbáltam előáztatni, de nem éreztem különbséget, de nem szoktam, csak próba volt. Tökéletesek így is, az egyszerű Aldis kávékból
Most hozok a Coolcaffe-ból pár zacsival, decaf és sima, tesztelgetek kicsit :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
Ez meg mindig erdekelne. Senki nem mert caffeburotol rendelni? :) Orulnek a sok 10-15k/kg mersekelt csalodas mellett egy 3-4k/kg elfogadhato kavenak :)
[ Szerkesztve ]
eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok
Valamint van meg egy , a lagocafe.hu, 7-8k/kg, 1kg felett ingyen szallitas. Ez is erdekelne, hatha probalta valaki.
eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok
Eleve nem szabad automatába túl jó kávét tenni. Megbízható ipari egyenkávék valók bele, nem a kézműves temékek, ahol neked is kézműveskedned kell a beállításokkal. Van egy csomó, ami bevált, most pl. a Penny félkilós espresso kávéját isszuk elégedetten, ez egy sötétebb de nem keserű pörkölés, enyhébb pörkölésnek ami nem volt savanyú az az Aldi égszínkék kilós amaroy kávéja, a legjobban eddig a pellini rosso ízlett. Ennyi van ezekben a gépekben, cserébe gombnyomásra bármikor pár másodperc alatt iható kávét kapsz, nálunk azért került a karos gép a szekrénybe, mert ha online előadás közben tartok 10 perc szünetet, akkor a kávékészítésre pont rá is ment a teljes szünetem, meg untam is naponta ötször (plusz még a feleségemnek is) vacakolni vele.
Próbáltad már hogy presszó finomságúra őrölsz külön őrlővel és azt főzöd le automatával?
Gépfüggő, a Jura eldobja az egészet ha befullad, de a befulladás határán korrekt presszót főz, nyomásfokozós fajtát az igaz, de nagyon közel van a karoshoz, olyan 80%.
Philipsnél pumpacserével vagy szűkítőzve jön meg a varázslat, de kell neki extra nyomásfokozó még így is. Viszont így van értelme saját pörkölésnek, vagy olcsóbb kis pörkölők kávéit használni, ugrásszerű a különbség, kár lenne kihagyni.
Napolom a caffeburot, kiprobalom ezeket, kivancsi vagyok mit tudnak kihozni 2k/kg-bol, de veszesen kevesnek tunik. Koszi a tippet (+viktorhu).
eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok
Újra lehet kapni a Pennyben azokat a Selection-öket? Juhúúú :-)
Hétfőn vettem a Cool Caffe-nál 2 negyed kilós saját pörkölésűt és egy fél kilós Dallmayr koffeinmentest. Én össze szoktam keverni fele-fele arányban, így nem üt meg a dupla és többször is jöhet :-)
szerk: nekem ez volt a kedvenc robis blendem azok közül, amiket eddigi rövid kávés pályafutásom alatt kóstoltam (kb. 40-50 féle kávé). Akkor itt az ediginél csak 2000 Ft/kg volt, de baromi friss. Caffe Corsini Superior
szerk2.: (#4230) maross: nem fogod megbánni :-)
[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
A munkahelyemen automata gép van (valami DeLonghi). Ehhez pl a Costa kávék beváltak, elég stabilan jó, iható kávét főz belőle. Sőt, néha még ízek is vannak benne De azért őrlő+karos géppel ezek is jobbak.
Előtte csibóval próbálkoztunk az automatában, de ebből időnként szörnyű dolgokat alkotott. A legalja persze a Segafredo vot, attól egyhangú döntéssel gyorsan megszabadultunk
Vagyunk ezzal a szegával mi is így jó páran.
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
Aldiban nem találtam szemes kék Amaroy Milde Crema verziót, csak félkilós piros meg fekete volt, meg téglák. A feketéből vettem, mert az arabica. Lidlben megint van Bellarom Bio. Nekem bevált, nem mindenki szereti.
A Bellarom Bio-t néztem én is, de 2022-es lejárati dátum volt rajta, a pörkölés idejéről semmi infó, így otthagytam. Inkább Kapucziner Velencei Gondolások lett, tegnap vettem, 10-ei pörkölés.
A Kapuczínert árulják Budapesten is?
Mindent tudok a rákászszakmáról...
Az a biztos! Karoshoz lutri, ez is 2022 7 18-ig jó, szerintem másfél évet adnak a pörkölési dátumhoz. Ahhoz túl friss szokott lenni hogy két év legyen.
A fekete Amaroy egész kellemes, régebben vettem már de dohos volt.
Nem tudok róla. Viszont ha jól rémlik 650Ft foxpostba. Ez konkrétan említésre sem érdemes díj
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Azt a kéket nem a kávék között találtam, hanem az ételkülönlegességek között, ahol ilyen prémium tészták meg szószok meg ilyesmik vannak.
Szerintettek szüleimnek kottyogós helyett a linkelt jó lehet?
[link]
Legolcsóbb őrőlt kávét használnak
Van hogy napi 2db 4személyes is elfogy
Én nem kávézok így fogalmam sincs
[ Szerkesztve ]
( ͡° ͜ʖ ͡°) Samsung Galaxy A52S / Samsung UE48H6400 / Touran 1.9PDTDI 90LE (2005)(BRU) ( ͡° ͜ʖ ͡°) ---->"A nők pedig olyanok, mint a parkolóhelyek. A jobbak mind foglaltak, a maradék meg vagy rokkant, vagy fizetős..." - By:elfelejtette
Á, köszi! Na majd legközelebb.
Nemigazán ajánlottak az ilyen típusú főzők.
Kotyogósba jobb kávét lehet főzni. (persze nem árt ha a kotyogós is jobb féle).
De van akinek mindegy, csak kávé legyen, nekik jó lehet.
Igazából ez is kotyogós, csak egy modern, elektromos fajta, mint a Szarvasi gépek. Nincs motor, nincs bojler, az összes beleöntött vizet felforralja és ez távozik a kar felé. Szóval ha szeretik a kotyogós kávét, jó eséllyel ezt is szeretni fogják és ebbe is ugyanaz a gyári tégla (előreőrölt kávé) mehet. Az eszpresszó macera, ez nem. Azt nem tudom, mennyire lesz minőségben előrelépés, de elképzelhető, hogy jobb lesz vele a kávé. Esetleg egy olcsóbb olasz téglát is adhatsz mellé ajándékba (Lavazza, Segafredo) hogy új ízeket tapasztaljanak.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
Lényegében igen, de kotyogósnál még lehet befolyásolni kicsit eredményt a gáz lang erősségével, itt az ugye fix.
Kicsit többért már kapni brikkát, amin már szelep is és nem csak át folyik a víz.
De ha tényleg csak gyorsan egyszerűen akarnak kv csinálni akkor lehet jobb nekik az az elektromos
Igen, az jól hangzik, de nem értenék, miért előrelépés a jelenlegi kotyihoz képest. Őszintén szólva én nagy lelkesen beszereztem egyet pár éve, de elég ritkán használom. Az, hogy egy pici kávé mindig kifolyik és ráég, az eléggé befolyásolja az elkészült kávé ízét, nekem ennyi a bajom vele. A román verzióm van, nem tudom, az olasznál is fellép-e ez az előnedv (ehhe :-) ) gond. Ennyiért nem sok az a gép és egy próbát szerintem megér.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
Persze, hogy jó.
Muternak is ilyesmi van.
Bolti téglához tökéletes.
Kory24 nem fognak vele szórakozni, fojjon ki a kávé és kész.
Muternak levittem a darálót, kávéfőzőt.
Nem is használta csak a Szarvasit.
[ Szerkesztve ]
Egyébként nem jobb választás akár használtan egy Poemia, vagy valami hasonló, nyomásfokozós gép?
Ha valaki kotyogós technológiához van szokva, kevésnek fogja találni az adagot. Szarvasihoz szokottak hiányolni szokták a kis karosoknál az üveg kávékiöntőt.
Delonghiból ittam jót ilyen kisnyomásúból, tejjel cukorral ahogy kell.
Presszógép, tehát kell hozzá őrlő, a gyári téglával sokkal rosszabb lesz a kávé, mint egy alacsony nyomású eszközzel. Vagyis plusz macera. Kíváncsi lennék a kérdezőre, hogy tudtunk-e segíteni :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
Ezért írtam, hogy nyomásfokozós karral rendelkező gép. Abba jó a téglás sárgacsibó is. :)
Mondjuk, ha a levesnyi adag az elvárt, akkor érthető, de pl egy Poemiaval is annyit főzöl, amennyit szeretnél, csak alá kell tenni egy lábost. :D