Köszönöm mindenkinek a "koffeinszegény" választ, cserébe hátha érdekel valakit, amit a citromsavról találtam:
A leggyakoribb háromféle vízkőtelenítő a kávégépekhez a citromsav, a tejsav és a szulfonamid sav.
A citromsavnak két hátránya van, egyik, hogy könnyen megmarja a fémeket (ha jól értem, nem csak a rezet, de a rezet azt biztosan), ezért nagyon óvatosan kell bánni az adagolással és hogy mennyi ideig áll a felületen, a másik, hogy magas hőmérsékleten kiválik belőle kálciumcitrát, ezért ha a kávéfőző forró vízkőtelenítés közben (márpedig az enyém működéséből adódóan fűt közben, ráadául a fűtőszál a bojler belsejében kígyózik), akkor bizony kiválik, és pont, hogy eltömíthet dolgokat, több kárt okozva, mint hasznot.
A tejsavról nem kerestem infót, de annyiba belefutottam, hogy az alumíniumot és a cinkezett felületeket megtámadja.
A gépem gyártója a szulfonamid-ot ajánlja (Puly Descaler Espresso), ez nem támadja az anyagait, ráadásul sokkal gyorsabb és hatékonyabb is a másik kettőnél (úgy írták, hogy 10-szer gyorsabb és 6-szor hatékonyabb, ki tudja, hogy hasonították össze...), ezért amikor csak gyorsan átnyomatja a gépen az ember (ahogy kell), akkor sokkal jobb is.
Amikor semmi sem biztos, akkor minden lehetséges.