Lehet azért jókat találni, pl 1Zpresso JX 25e használtan
[ Szerkesztve ]
Lehet azért jókat találni, pl 1Zpresso JX 25e használtan
[ Szerkesztve ]
Abból a Pro a presszóképes igazából. De egy Kingrinder k4-k6 avx akcióban (ha még van) sem veszélyes ár.
Egy használt Dedica kb 60-70k és kész is vagy alapszintre.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Sziasztok.
Esetleg valami jóféle és Bialetti brikkába sem 'overkill' kv-t tudtok esetleg ajánlani? 10k/kg ár felett kicsit túlzásnak érzek bármit kotyogósba. Mostanában ezt ittam, de Pacifi La Piazza is bejött.
Szia, sziasztok,
Most az az otthoni ukáz, hogy prismo-tol független kell egy kotyogós a hátartásba
Így a kérdésem azon része ismét él, tudnátok-e ár/érték bestbuy kotyogóst ajánlani.
Igen ritkán használnánk, ezért nem költenék rá sokat. De akkor azért legyen vállalható. Ezért gondoltam elsősorban Bialettire, de sokféle van, nem tudom, melyik javasolt, illetve melyiket gyártják esetleg még Olaszországban (ha ez számít).
Két fős elegendő, nagyon ritkán lenne szükségem 3 vagy 4 fő számára, akkor főzök kétszer.
Előre is köszönöm az ajánlásokat!
(#10555) RetepNyaraB válasza Peterhappy (#10554) üzenetére
Bialetti, Pascucci. Brikka nekem kamu - a moka sokoldalúbb személyiség, hamár úgyse presszó. Állítólag sok a minőségi probléma az elsővel, mióta a románok gyártják. Sztem az olaszok pont olyan linkek minőségbiztosítási szempontból; csak annyit tudok, hogy az én Moka Indukciósom oké. Mokából 3 személyesig szokták ajánlani régebben, mint jól működő konstrukciót.
Figyelj, hogy lehetőleg acélból legyen a kosár. Bialetti ilyen.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Egy ilyen [link] ?
[ Szerkesztve ]
Itt jobb fent a képen (szemre, szerintem) jó nagy adag kv kerül a kosárba (két személyre) Nem kap ettől az ember lábrángást / tikkelést / arczsibbadást / hasonlókat?
[ Szerkesztve ]
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
10g körüli kávé kerülhetett abba a kosárba (ha az tényleg a 2 adagosé), én 11.2g-ot szoktam legtöbbször ebbe a kétszemélyesbe.
Egy double shot espresso (60ml) pedig 14-16g-ból születik, szóval nem sok.
De egyébként a kép szerintem nem a két adagosról van, mert a kosár nem ekkora azon.
[ Szerkesztve ]
Én 9 g-os kosárból főzőm az egy adagos kv-m, az sokkal kevesebb így ránézésre. De lehet a néni keze nagyon apró - és a kv-s kanál meg nagyon nagy... Illúzió...
Jah, h ez lehet 3-4 adagos kosár? Annak inkább kinéz
[ Szerkesztve ]
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
Jó presszóhoz nem az az ökölszabály hogy 1:2 arány és kb 25 sec a lefolyás? Tehát 14 gr kávéból kb 30 ml kész ital kb 25 sec alatt? Nyilván finomhangolni kell kv és kv között de én így tudtam mint ökölszabályt. Vagy ezt nem jól tudom?
Köszi!
ˣ
Én a reggeli kv-nál 18-as VST-be 18.5-19g-ot töltök (41-42ml végeredmény) .... magamnak.
Eddig még nem rángok ... ha meg igen, nem ettől.
[ Szerkesztve ]
Ökölszabálynak ez megfelel, főleg sötét/közepes kávéknál, fix 9bar (körüli, amit a gép hoz) nyomással; 1:2 arány, 25-35s.
(Csak nem 30 ml, hanem 30 gramm A bemenő kávénak is a súlyát mérjük, a változó mennyiségű (térfogatú) crema miatt az ital térfogata változó (ugye időben is, idővel "összeesik" kicsit), ellenben a súlyával.)
Azt érdemes még szem előtt tartani, hogy a kosárnak van egy optimális töltete, amit viszont térfogatban értelmes felfogni: lehet egy kosár névlegesen 18g-os, de egy (nagyon)sötét kávéval lehet, hogy már 16-16.5g kávéval eléri az optimális töltetet (pogácsavastagságot ), míg egy extrém világos kávéval akár 19-20g is beleférhet (és a pogácsa magassága a két esetben azonos).
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
az arány elmehet 1:3-ig. nálam 1: 2.5 kb. idő se kőbe vésett, 20-30-35s is lehet. de vannak ezek az extra világos pörik, ott ha jól tudom elmennek 40-50s-ig is.
Én is kb. így szoktam, bármost megnéztem az olasz nemzeti espresso intézet definicióját és ott egy kicsit más
[ Szerkesztve ]
tegnap este hét felé nyomtam 17.5g-ból 40g-ot goriziani blue-ból. ez 40%robis fél nyolc felé éreztem már a bizsergést a véremben. nyolckor kezdődött a pinyó edzés. verhetetlen voltam. mentek vissza olyan labdák is, amin én is meglepődtem
ezek a paraméterek a régi olasz szénre vannak megadva. manapság a hőfok elmegy 92-94 fokig is.
Megivászat után 10 perccel már hat. Mellesleg a teljesítmény fokozására jó. Sportban sem gond. A kávé nem kizárt az edzésekből. Segít a mikrokeringésben. Ha már bemelegedtél - szépen ki is ürül. Sport közben nem lesz lejtmenet és bealvás.
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
Igen, és az se mindegy miből főz le ennyit az ember. Én speciel 0%-os robit iszom mert attól minden bajom van. Erre is mire rájöttem, simán elkávézgattam úgy 20-25 évet
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
mellé megy pár sör+ tüzes víz kombó, ami ad még egy kis energiát.
Igen nagyjából így értettem....
"(Csak nem 30 ml, hanem 30 gramm A bemenő kávénak is a súlyát mérjük, a változó mennyiségű (térfogatú) crema miatt az ital térfogata változó (ugye időben is, idővel "összeesik" kicsit), ellenben a súlyával.)" -> természetesen igazad van és én fogalmaztam rosszul. Gr a kimenet mértékegysége is!
De a lényeg hogy nagyjából jól tudtam. Nekem 12-14 gr-os kosaram van és ha nem teszek bele 12 gr-ot nem is igazán jó a végeredmény (ha beleteszem se jó , de sokkal jobb mint 9-10 gr-al).
Köszönöm a kiegészítést!
ˣ
Neked is köszi a kiegészítést. Ezek mind hasznosak itt mindenkinek...
ˣ
Bocs, nem értek hozzá különösebben, én a moka-val szoktam csak bohóckodni (egyelőre), emlékezetből mondtam a számokat (60ml mondjuk legyen 50g, és akkor a 16g bemenővel hunyorítva 2 méterről már majdnem jó a matek ), a lényeg hogy amúgy nem sok, csak a kép tényleg egy átverés.
Ez most kapufa. Mert az alkohol ép érszűkítő plusz ugye dekoncentráltá is tesz.
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
(#10574) Peterhappy válasza RetepNyaraB (#10555) üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget! Ahogy olvasom, a Pascucci-k Olaszországban készülnek. Megpróbálok abból acélkosarasat találni - ha nincs, akkor rámegyek a Bialettire.
Moka, max. három személyes. Vettem, és köszönöm!
@Jolida, Neked is! Ez egybe is vág akkor RetepNyaraB javaslatával
A kétszemélyes kotyeszból lefőtt adag leginkább egy személynek elég. A képen amúgy szerintem amúgy a 4 személyes szűrő van.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Moka Express is Made in Italy
Köszönöm, lehet hogy az lesz
Hát jó lenne, de Romániában csinálják egy ideje (meg is látszik), csak a szűrő van Olaszországból.
ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
Erről honnan van az info? Minden mokaexpress nagy made in Italy-s logóval jön, beleütve a testbe, lóg rajta 6 helyről a made in Italy-s címke.
[ Szerkesztve ]
Köszönöm a segítségeteket, és hoztam egy kis infot is.
A Media Marktban megtapogattunk pár kotyogóst.
Bialetti Venus lett végül a befutó. Picike, kétszemélyes.
Az volt ráírva, hogy "Developed and designed in Italy" - na akkor már tudtam, hogy nem olasz gyártású
Made in India...
Racionális döntést hoztunk. Én korábban azt mondtam, Bialetti, pont.
A Feleségem, pedig a boltban rámutatott, hogy neki ez tetszik a legjobban.
A 'Made in Italy' dolgot elengedtem, azzal a kikötéssel, hogy a kosarát megnéztem, az is acél, ahogy javasoltátok. Általában az egész készülék rozsdamentes acél.
Sajnos tömítést nem tartalmazott a csomag. Nem tudom, az mennyire létfontosságú, most csináltunk egy tesztfőzést, és nagyon finom kávét csinált.
Azt érdemes lehet/kellene azért venni hozzá? Miért nem volt hozzá gyárilag? Vagy hülye kérdés?
Info: A Moka Expressből egyedül az ezüst színű az, ami 'Made in Italy'. Ez a készülékre is rá van írva (a dobozra is). Az olasz színezésű Moka szintén Made in Italy, a többi (pl. piros színű) made in Romania.
Ugyanakkor a Mokának a kosara is alumínium volt, viszont a kiállított darab tartalmazott tömítést.
Minden rosszindulat nélkül írom, hogy a romániai gyártás ránézésre is mintha picit silányabb (nem találtam jobb szót) lett volna, és nekem egy picivel könnyebbnek is tűnt, mint az ezüst színű, talján testvére.
Sajnos rohanásban voltunk, így nem tudtam a többit végignézegetni (pedig érdekelt volna), pl. a Moka Induction, vagy a Brikka (most) hol készül.
Kb egy éve körbe néztem az MM-ben (Aréna pláza) bialetti ügyben a kiállított 5-6 darab közül egyben volt csak meg a tömítés, a többiből hiányzott, gondolom kilopták. Úgyhogy nem akarlak elkeseríteni, de lehet hogy a tied is kiállított darab volt és eltűnt belőle.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
Csodas hir. koszonom. Utanajarok.
Az mondjuk meglepő, hogy ennek ellenére nem folyt ki oldalt a kávé...
Mindent tudok a rákászszakmáról...
Ööö... annyira nem is meglepő... Most megnéztem, meg van a tömítés, én voltam balhimbilimbi. Gyárilag rajta volt.
Csak a MM-ben nem volt rajta a kiállított Mokán, amit néztünk, és ott azt mondták, az így normális, a csomagban lesz, külön zacskóban.
És mivel a Venusnál van egy pici hézag a kotyogós két része között, azt hittem, majd oda fog kerülni.
Hát nem vagyok egy nagy kotyogós szakértő, ezt most újfent kiderült
[ Szerkesztve ]
Szerintem ezt a román-olasz dolgot nagyon egyszerűen el lehet dönteni: ha nem sorjás a fém, akkor szerintem tökmindegy hol gyártották. Egyébként az olasz Moka Express műanyagja (nyele) atomsorjás nálam (az olasz zászlós van most nálam), ez ilyen. Makettező tapasztalatommal könnyen lehetett orvosolni Alu mokaexpressben meg alu lesz a kosár is, ott az feature, nem bug.
[ Szerkesztve ]
Igen, én is így gondolkodtam. Lehet, hogy indiai, amit vettünk, és nem olasz, de abszolút szép, minőségi munka.
Értem. Én azt hittem, hiába alu a kütyü, de a kosara attól még lehet acél.
Ha veszek 1 kg frissen pörkölt kv-t az impressotól és ez az 1 kg kb 1 hónapig tart ki, akkor érdemes 250 gr-onként lefagyasztani, vagy elég ha csak simán a zacskójába visszazárva a sötét szekrényben tárolom?
Lesz érezhető különbség a végére már, vagy hogyan érdemes tárolni ilyen felhasználásnál?
Köszönöm!
ˣ
Érdemes szétlorciózni, igen. A hónap végére már rendesen gyengül különben. Négy 250-es zacsi fagyóban és levan a gond.
Szerk.: ha friss a pöri, azzal fagyasztás és fogyasztás előtt is illik várni 10 napot, de én rákaptam az egy hónapra. Egy kiló mindig pihen, vetésforgóban. Mikor felbontom, akkor teszem hűtőbe.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Köszönöm!
ˣ
én is 4-5 felé osztom a kilót de nem fagyasztom. igaz ha lenne fagyasztóm, akkor a legtutibb mézesüveges adagolást csinálnám. még az alsópolcos olasznál is észreveszem a vége felé amit kb10-szer nyitogatok zacskót, hogy állítani kell a darálón.
Sima befőttes/lekváros üvegekbe teszem én is, 6-8 üvegbe tudok kiporciózni 1 kilót.
10g-ot használok egy főzésre, kb. 100 csésze jön ki elvileg, naponta iszok kettőt így kb. 1.5 hónap alatt fogy el. A vége felé érzem hogy másabb, lehet többet kéne inni (vagy többet tenni a kosárba)
A 702-est nem takarítottam egy ideig (kb. 2 hónapig, egyfajta teszt volt mi fog változni), csak a szokásos hátbaveregetés. Egy fajta kávé volt benne végig. Arra tippeltem hogy gyorsabban átfolyik vagy negatív irányba viszi el. De épp az ellenkezője lett: olyan finom lett, hogy 3-4 fokozattal feljebb állítva se bírta átnyomni a vizet a gép. Kitakarítás után egyből helyreállt a világ rendje (és a kávé is jobb lett, főleg mivel új bontás volt).
Szóval takarítsátok rendszeresen.
egy jó mazzerral megoldódnának a takarítási problémáid nem is emlékszem mikor szedtem szét utoljára.
Sziasztok!
Jó 1 év Dedica-zás után felmerült bennem, hogy upgrade-elnék. Mit lehet egyáltalán egy upgrade-től várni? Miben lenne jobb egy komolyabb gép? Dedica-val igazából egy komoly gondom van, hogy képtelen vagyok vele normális tejet csinálni. Akárhogy próbálom, mindig iszonat híg/vízes lesz a végeredmény, hiába nyomatom ki a rendszerben marad vízet az elején.
Ársávban 100-200 közötti range-re gondoltam, innen mit javasolnátok?
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
Sziasztok! Ma próbáltam ki a DEDICAT és először egyáltalán nem nyomta át a vizet a k4-gyel finomra őrölt kávén. Aztán kipróbáltam egy lidl-es őrölt kávéval és nagyon szép kávét főzött. Először 4-et kattintottam vissza de akkor sem főzte le. utána Kb. 12-őt kattintottam vissza a k4-en akkor lefőzte a kávét de erőlködött és gyenge crema volt.
Most csak annyit tudok tenni, hogy még durvábbra őrölöm, de az már kérdéses, hogy presszó kávé lesz-e. Vajon ez a duplafalú szűrő miatt van?
Vajon ez a duplafalú szűrő miatt van? -> Majdnem biztos…..
ˣ
(#10596) RetepNyaraB válasza Sodrás Géza (#10594) üzenetére
A duplafalú kosár (aka nyomásfokozós, a bolti teveszarra van kitalálva). Extrém durvára őröld hozzá, mintha filtert csinálnál. Ám ha nem volt krém a nyomifoki+k4 kombóval, akkor talán döglött babod van 🤷
Legjobb egy normális kosarat venni bele, illetve az egész kart cserélni tisztességes öntvényre ÉS kosárra. Itthonról AVX, vagy kintről aliexpress .
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Én a Dedica-hoz a K4-et 55-60 körül használom. (P&Y Choco Madness babhoz). Csak, hogy tudj mihez hasonlítani. (Azaz a 0 állásról [szinte zárt] majdnem egy teljes fordulatnyit nyitok.) 50 alatt tuti le-leáll.
It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
mintha filtert csinálnál..
Erre valaki?
Látom a Bambino Plus-t szoktátok ajánlani. Ez most pl 156-ért megy mall.hu-n. Ez mivel tud többet a Dedica árának duplájáért?
58mm-es gépet lehet/van értelme venni 150-200e-ig?
Az emlegetett "hófehérke" 58mm-es verziójáról van hír? Van egyáltalán értelme várni az 58mm-es verzióra? Az 51mm-es 60e-ért értelmes upgrade lehetne vagy kb Dedica kategória?
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
hogy van e értelme, azt neked kell eldönteni. ha nem csak újban gondolkodsz, akkor egy gaggia classic fragola35-től. a legnépszerübb gép még mindig a pumpás 200e-ig kategóriában, bambínó-meg fehérke ide vagy oda ezek teljesen felújított tuningolt gépek. /mindenki a saját lovát dicséri, én is / igaz szipi-szupi tejet ez se gyárt állítólag, /én sose tejezek/. ahhoz dual bojleres gépeket szoktak ajánlani, de ott már vastagabban fog a ceruza. vagy vannak ezek a tejhabosító kézi ketyerék. ezeket sokan használják itt is /inkább a hardcore fórumon/