perpill azon agyalok, mit iszok, amíg szervizben lesz a delonghi....
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
perpill azon agyalok, mit iszok, amíg szervizben lesz a delonghi....
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
Valóban.... Bosszantó szerintem is a kényelmi felár sok esetben. Nekem sem ér meg annyit egy jó kávé, hogy kiadjak egy laza százassal többet egy kávéért. Ráérek, megcsinálom a jó öreg Brikkával és saját darálóval.
(Hagyjuk a fenébe a kékfoggal - mobillal is összekapcsolható baromságokat. Könnyű kezelhetőség és társai - nem tudsz odamenni a kurva kávéfőzőhöz bekapcsolni???? )
Megvan a szabadság, hogy olyan kávét veszek, amit akarok és nem vagyok hozzákötve a kapszulák határához.
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
Veszel egy gépet és visszaviszed 14 napra. Ezeöccá lesz!
[ Szerkesztve ]
Nespressonál érdemes figyelni az akciót, mert a -10k gépből - 250 kapszula esetén az általános akció, de van amikor leviszik 9900 Ft-ra ha veszel 250 kapszulát. Illetve ha jársz Media Markt környékén, érdemes benézni, ugyanis mi is úgy vettük, hogy akcióban 22k volt, meg kaptál mellé kupont, amivel 250 kapszula 19k volt. Ami jó üzlet Szóval ha nem sürgős, akkor érdemes figyelni és elég jó kedvezményeket ki lehet fogni. Igaz a kapszula később attól még nem lesz olcsóbb (125-től kezdődnek a nespressosok, de most már jöttek ki 195 Ft-os kapszulák is ). De kényelem - minőség arányban szerintem verhetetlen. Nekem amúgy "utángyártottból" a L'or kapszulái jöttek be legjobban, akciósan 80 Ft / darab szokott lenni. Minden másnak fura mellékízét éreztem (lehet a műanyag kapszula miatt? L'or is aluminiumban van).
konzumpro:
100ezer Ft-os automata által főzött kávé szerintem vállalhatatlan a Nespressohoz képest. Brikka közelebb áll, de még annál is jobbat hoz a Nespresso.
[ Szerkesztve ]
á, majd veszek aldi-lidles 3in1-bent
(#2004) Cathfaern ezek szerint rosszul vagy factory default beállítású automatából ittál csak kávét. a kapszulás olyan mint a mekis burger, egységsugarú garantált minőség, kinézet, íz.
aztán betéved az ember a Zing/Attaboy/Bamba marhába...
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
Ugyan azt hozza az automata kávéfőző is ha jól be van állítva. Nem mindegy az alapanyag.
Főleg hogy a Nespressoba 5,5 gramm a töltet.
Jujj.
Vagy egy jó kis talponállóban egy retro burger.
moszkva tér feat this
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
Kávé az jó volt benne, de mondjuk beállítva biztos nem volt egyik sem amit automatát ittam. Szóval azon tényleg múlhatott. Akkor viszont tényleg csak a kényelem és kisebb hely szól a Nespresso mellett
Tisztul már a kép milyen setupot szeretnél?
Sárgacsibóra és pattintós tejszínre váltasz?
Sajnos ebben a topikban nem szabad hirdetni a rendes kávésban igen.
Onnan ki vagyok tiltva , de törölheted is .
Vagy ott beillesztheted.
Úgy néz ki már van is gazdája.
Igen.
Hogy állsz a voodooval köpköd még a naked kar?
[ Szerkesztve ]
Nem a köpködés most a legnagyobb bajom, hanem a lefolyás vagy a vízterítés, vagy döglött a kávé vagy nemtom
Szerintem döglött a kávé, nálam akkor szokott ilyet csinálni.
Jajj, most nézem ez nem is az automatás topik.
Rossz helyre linkeletem.
[ Szerkesztve ]
Bluecup vagy sealpod kapszula + egy kézi őrlő és kész a saját, friss és olcsó(bb) kávé. Így a kapszula ára nagyon hamar 0 ft lesz, a fedél rá egyedül tétel (kb. 20ft/db) és csak a kávé ára jön rá (én mikor ezt csináltam, akkor egy beyond within kávéval készült kapszula olyan 70ft körül jött ki).
"Censorship tells the wrong story..."
Megnéztem a tesztjét, egész jónak tűnik. Valóban nagyon friss a cucc, szinte még alig van tapasztalat vele. Az örlő is meggyőző. Viszont a szerző szerint cserélni kell a felső és a kar szűrőjét. Ezt amúgy is megtettem volna. Ennyi pénzért jobbat biztos nem kapok. A közeljövőben beruházok egyre.
[ Szerkesztve ]
Gondoltam egyet és a törökös kávén csavartam egyet.
Kuktában főztem ki.
Így egyszerre van főzve és nyomás alatt tartva, hogy az aromából minél több megmaradjon.
Meglepően jól sikerült!
Az aromája kellemesen lágy lett, az erőssége pedig a kotyogós és a törökös közé esik.
(az edényeket mosogatógéppel mosom, így más íz nem zavar be)
Basic cucc joarasitva, sztem ebben az arsavban nem nagyon fogsz hasonlo tudasut talalni. Ha meg kinovod es tobbre vagysz akkor eladod.
Csak az sem javít azon sokat, hogy max. 5,5 gramm kávét tudsz beletenni a kapszulába. Mármint ha nespresso-ról van szó.
Egy Brikkával vagyok, Graeffel a háttérben (évek óta), hát ezeknél az AVX biztosan előrelépés lesz
[ Szerkesztve ]
Ez így van, hibák vannak a képletben, a lenti csak a 150 ft / kapszula és (szerintem) rossz kávé problémára megoldás. A többire nem Hátrány még, hogy a gyorsaság is elvész így...
"Censorship tells the wrong story..."
Nálam ezzel a töltögetős kapszulával mindig az volt a gond ,hogy pont elveszi az egyetlen előnyét a többivel szemben a "bedoboméskész". Töltögettem én is párszor a dolce gusto-t aztán rá kellett jönnöm,hogy ennyi flanccal egy kotyogóst is megtöltök plusz akkor még kikerülöm a matrica/elhasználódó kapszula költségét is.
Ez nyitás előtt lett felvéve egy kocsmában?
Szinte ÚJ Xiaomi légmosó E L A D Ó!
Fogalmam sincs, de egy falusi kocsmában ilyen körülmények lehetnek.
Automatával, karossal meg még gyors is vagy.
A L'or az tényleg a best, ami nem nespressos, de ha nem kell annyira a minőség akkor a sima Jacobs is jó. Lungo 8 és Espresso 10 van 40-es dobozban. Ha akciós 2290 vagy teljesáron újabban 2499 egy 40-es doboz, [link] így ~60Ft egy aluminium kapszula, ami fele a nespressonak. Bár ízben is alulmarad. Kényelemesebb mint a kotyogós és gyorsabb is.. ha meg nem brikka az a kotyogós, hanem sima occó kínai, akkor meg annál jobb is.
A L'or-t én még 990FT/10db alatt sehol nem láttam, nem tudom hol jön ki 80 ra darabja :D
Viszont ha már ennyire megy fillérb@szás, ezt próbálta valaki? Ehhez nem kéne a 20Ft-os sealpods(?) se. [link]
Az más kérdés, hogy kávéfőző árban van.
[ Szerkesztve ]
Lehet keverem és 990 akciósan? Elég rég vettem már L'or-t.
"Viszont ha már ennyire megy fillérb@szás, ezt próbálta valaki?"
Felteszem a lehető legjobban kinéző videót tették ki, de azon is borzalmas ahogy az a kávé kinéz. Nagyon gyorsan átfolyik az egész az amúgy se sok kávén, vizes löttynek tűnik. Én egy fillért nem adnék érte, nem hogy ennyit.
De én elfogult vagyok, szerintem az egész kapszulás kávéfőzésnek a kényelem és emellett elfogadható minőség a lényege, utántöltővel meg egyik se valósul meg igazán Ha annyira spórolni akar valaki, akkor a kotyogós verhetetlen (french press kicsit olcsóbb, de több kávé kell bele), és jó technikával még mindig jobb kávét főz, mint egy "utántöltött" kapszula.
[ Szerkesztve ]
Sokan félnek a kotyogóstól, hogy felrobban, meg macerásnak tartják, illetve nem akarják takarítani, azért kapszuláznak.
Fel van gyorsítva a videó, de jogos amit mondasz, nem veszek, csak érdekelne van-e itt ilyesmivel tapasztalat. Van French Press-em, de valahogy sosem jó bele az örleményem. Bolti téglákat próbáltam csak, de ha ehhez is kellene örlő, akkor már inkább egy jó kotyogóst is vennék hozzá.
Polarstar: Nekem egy dolog miatt van nespressom, de szerintem már írtam itt. A családban csak én kávézom. Ha egy kotyogós főzetet lefőzök, akkor nem birom ki hogy ne igyam meg egy nap mindet. És sajnos van hogy a 2 személyes is sok egy napra. Fél adaggal meg nem csinál jó kávét. Naponta egy, nagyon néha két kávét iszom, de azt a legfinomabbat akarom. Van erre a felhasználásra más alternatíva? Amit egy nem kávézó barátnő (még a szagát se szereti..) meg tud oldani?
Drága..drága.. de manapság mi nem az? Vagy a gépet/parkot veszed meg több száz eFt-ért vagy a kapszulákat. Nem tudom mennyi idő lenne míg megtérül ilyen használat mellett egy legalább ilyen kávét főző gép.. És akkor még magyarázzam el asszonynak hogy miért van tele a fagyasztó babbal
[ Szerkesztve ]
Ja..... 70 évig megvoltunk kotyogóssal, előtte meg biliben kotyvasztottak.
És nem esett le a karikagyűrű a kezükről, hogy el kell készíteni.
Ez a megnyomom és jön világ szerintem sem hovátenni, sem értékelni nem tudja az elkészítés igyekezetét és szertartását?
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
Erről van szó.
Mobilnál is tettenérhető ez. Némelyek szinte háborognak, hogy miért kell megtanulni a szoftverek működését, miért nem találja ki a program az ő gondolatát?!
Hogy őneki csak meg kelljen nyomni egy gombot, és menjen minden úgy, ahogy szeretné.
Elkelt.
Sziasztok!
Örülök ennek a topiknak, mert a másik már átváltott "Kávégépek mélyvíz" topikba.
Nekem kotyogóim vannak, egy 1 személyes és 3 személyes kínai alu, egy 4 személyes Bialetti Kitty acél és egy 2 személyes Brikka. Melléjük egy Graef CM70 örlő (702 elődje) meg french press.
A french presszel mostanában tejhabot készítek cappuccinohoz. Nagyon gyorsan lehet vele készíteni, csak még próbálom kitapasztalni, mert néha túl kemény lesz.
Akinek van rozsdamentes acél kotyogója, az észrevette-e, hogy azonos őrlésfinomságnál hígabb kávét készít, mint az alu? Valamivel finomabbra kell őrölnöm a kávét, hogy ne legyen hígabb, persze vigyázni kell, mert különben nehezen folyik ki és az is vacak lötty lesz.
Kávék közül legtöbbször a Kapuczínerből rendelek, de MM-ben szoktam AVX-et is venni vagy boltból a Lavazza D'Oro szemes vált be.
Szerintem kotyogósban remekül működik a Barazil Santos, ha szépen közepesre pörkölték, akkor jó kávé készül belőle. Kedvencem még az Indian Monsooned Malabar.
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
A kotyogóim közül (Brikka 2, Aeternum Divina 2, Mokina) a Mokinát tartom a legérdekesebbnek, de szeretnék majd kipróbálni 1-es és 2-es Mokát is. Meg lemezből is jó lenne egy, de valahogy a Brikka jobb súlyszelep nélkül, mint az Aeternum pl, persze nagyobb a kávétölcsér. Meg mintha jobb lenne az alu hővezetése és gyorsabban főzne.
Friss pörkölésből is érdemes próbálni, brazil és hondurasi kávékból.
Nekem van acél is a Brikka mellett. A brikkához IMS felsőszűrőt használok, így finomabbra tudom darálni a kávét, ami viszont az acélhoz már nem valami jó, mert annak a nyomása alacsonyabb.
Pacificaffe - La Piazza, amit én renszeresen iszok, a kiegyensúlyozott ízvilága miatt. A Brikkában eléggé testes és crema is szépen képződik.
[ Szerkesztve ]
" Meg mintha jobb lenne az alu hővezetése és gyorsabban főzne."
+1
Nekem is van hagyományos öntöttvas kotyogós (kb. 40 éves), meg alu. Az alumíniumos sokkal gyorsabban melegszik és ízre is jobb a végeredmény.
Akkor már meg is válaszoltad: A kilúgozási idő a kulcs.
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
Köszi a szakértői magyarázatot.
Én indukciós tűzhely miatt nézegetnék acél kotyogóst, bár gondolom valamilyen acél alátéttel ezt is át lehetne hidalni, meg mostanában elég sok rosszat olvastam az alu edények szervezetre gyakorolt hatásáról (bár egy kávénál csak 1-2 percig érintkezik vele), ezért is keresgélek acél irányba, aztán lehet feleslegesen aggódom emiatt. Mi számít jónak az indukció kompatibilis kotyogósok közül, csak a Bialetti valamely típusa?
Évekig lehet inni belőle kávét, akkor se viszel a szervezetedbe annyi alumíniumot mint amennyi egy savlekötő tablettában van.
Itt az derül ki, hogy 5 főzés után kb. ugyanannyi oldódik ki mint egy acélból, de ha utána mosogatógépben mosod át, leoldódik az oxid réteg és megint kioldódhat annyi mint újkorában.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388725/
[ Szerkesztve ]
Ez az IMS felsőszűrő mit változtat az elkészült kávén?
Nyilván nem lesz presszó, de ha játszunk a víz mennyiségével (kevesebb kell) és eltaláljuk az őrlési finomságot és a szelepnyitási időt, akkor a gyárihoz képest, kevésbé lesz kotyogós jellegű, inkább cremásabb, jobban kiérezhető ízvilággal. Persze kávé fajtától is függ a dolog.
Tehát ugyanúgy működik a Brikka vele, csak finomabbra kell őrölni a kávét, esetleg kevesebb víz kell bele?
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
Nekem annyira nem jött be, nagyon belassult a szelep nyitása után az átfolyás, komótosan átszuszog finom őrleménnyel, ettől kissé keserű lesz. Lehet hogy lehet finomhangolni és akkor jobb lesz, annyit nem kísérleteztem vele. Talán ki kéne próbálni egy Moka 3-mal, elvileg azzal kompatibilis. Nem tudom a 2-esnek mekkora a szűrője.
Ezt lelopom mert hasznos lehet:
Ezt meg csak belinkelem.
[ Szerkesztve ]
Igen, mert a Brikka valamivel nagyobb nyomással dolgozik, ha a szelep jól működik. Én egy picit csalni is szoktam és nem engedem rögtön a szelepet nyitni (mikor már jönne), pár másodpercet még "rátartok" és elengedem, ilyenkor már gyorsan jön, majd gyors kiöntöm. A szűrő pedig kisebb lyukakkal készül, a gyárinál pontosabb megmunkálással.
konzumpro igen, ezt ki kell kísérletezni.
[ Szerkesztve ]
Ahogy látom, létezik belőle Moka 1,2,3,6 méretekhez és a 2-es Brikka a Moka 3-as méretével egyezik:
https://shop.gardellicoffee.com/equipment/232-189-basket-for-moka-competition-series-eb-lab
Akkor viszont kipróbálnám a 3-as Mokát is.
Igen azt elfelejtettem írni, hogy 2 személyesem van.
Itt azért rávilágítanak, hogy a 3-as Mokába 150 ml víz megy, a Brikkába meg 80 ml. Nem tudom Brikka alsóra lehet-e Moka Express 3 felső részt tekerni. Merthogy van acél csere alsó rész Brikkához, valahol olvastam régebben. Bár az acél lehet hogy nem jó hővezető és megint egy rossz összetevő a sok paraméterben.
https://www.home-barista.com/brewing/secrets-of-moka-pot-how-to-video-t30707-10.html
[ Szerkesztve ]
Köszi! Akkor ezért felesleges aggódni. Már csak az a kérdés, hogy alátéttel van-e bármilyen hátránya, ha indukción főzök alu kotyogóssal (csak indukciós van a házban)? Mert ha nincs, akkor már megyek is venni egy 2 személyes Brikka-t vagy Moka-t.