Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• martonx
    veterán

Ez a "selectionHistory?.selections?.filter" js szintaxis egyáltalán? Sosem láttam ilyet, de kezdem elveszíteni a fonalat a nyelvvel kapcsolatban, annyira gyorsan változik.

Pedig az ES6 se most kezdett terjedni :D :B

• cattus
    addikt

Milyen könyvtárat ajánlotok most kliens oldalra? Ilyen klasszikus dolgok kellenek, hogy táblázatok, egy-egy rekord szerkesztése, kb. mint egy ügyviteli rendszerben, semmi extra, de azért ne a 90-es évek table kinézete. A szerverről JSON-LD-t küldenék, vagy max JSON-t valami REST-es megoldással. Ha lehet ne legyen nagyon elrugaszkodott, nem vagyok oda a túlzott absztrakcióért.

Én ag-grid-et használtam korábban, az ingyenes része is elég sokat tud, és van integráció a három nagy framework-höz.

• nevemfel
    senior tag

Köszönöm mindkettőtöknek! Azt hiszem átnézem a licenszeket és árazást is mielőtt döntök. Sokszor csak akkor ingyenes valami, hogyha nem üzleti célhoz használom. Nem tudom a vue esetében mi a helyzet ilyen téren.

szerk:
    Datatables is ingyenes MIT licensszel. Úgy tűnik a support, ami pénzbe kerül. [link] A Vue szintén MIT. [link]

A datatables ingyenes, de az editor plugin nem tűnik annak. Persze lehetséges, hogy van mód az ingyenes használatra, ebben a részében nem mélyültem el.

• nevemfel
    senior tag

Milyen könyvtárat ajánlotok most kliens oldalra? Ilyen klasszikus dolgok kellenek, hogy táblázatok, egy-egy rekord szerkesztése, kb. mint egy ügyviteli rendszerben, semmi extra, de azért ne a 90-es évek table kinézete. A szerverről JSON-LD-t küldenék, vagy max JSON-t valami REST-es megoldással. Ha lehet ne legyen nagyon elrugaszkodott, nem vagyok oda a túlzott absztrakcióért.

Én a Datatablest használtam párszor. Van hozzá editor plugin, de ezzel még nem próbálkoztam, és az ráadásul fizetős, de talán ez kiváltható más megoldással.

• martonx
    veterán

Vuejs + element-plus + vue good table

• martonx
    veterán

ip-t írtál id helyett, azért nem működik.

Igen ez volt az egyik hiba, de annyira látványos volt, hogy gondoltam elsők között fogja észrevenni :D ;]

• TheProb
    veterán

ip-t írtál id helyett, azért nem működik.

Bakker..., tényleg, köszi. Sztem az életbe nem jöttem volna rá, hogy azt írtam el...

Meg is csináltam, elvileg jól működik. Legalábbis nekem úgy tűnik 1-2 teszt után.

• Sk8erPeter
    nagyúr

"Ha nem baj, megfordítanám a dolgot: arra mutathatnál nekem olyan általánosítható bizonyítékot, hogy minden esetben gyorsabb összeállítani egy gigarendszerben - annak összes függőségével, aktuális használati esetnek megfelelő konfigurációjával, stb. - egy valóban komplett tesztkészletet egy kisebb/nagyobb feature időre történő fejlesztéséhez, mint TDD/BDD aktuális alkalmazása nélkül azt elkészíteni."

Nem tudok ilyesmiről, de nem nagyon szoktam statisztikák után nyomozni. A kezdeti fejlesztési idő valamivel lassabb, a bug sűrűség viszont sokkal kisebb. Egy tanulmány szerint kb 15-35%-al több időt kell beleölni a projektbe, és valahol 40-90% közötti mértékben esett vissza a release előtti bug sűrűség, máshogy fogalmazva, kevesebb, mint fele annyi bug volt. [link] A 15-35% idő többlet a 2x annyi debug-nál tapasztalatom szerint bőven visszajön. SO-n volt ilyesmi kérdés. [link] Ha ennyire izgat a téma, akkor utánakereshetnél te is, nincs kedvem olyan dolgokra pazarolni az időmet, amiből nem tanulok semmit, max megnyerek egy vitát. A többi már tényleg nagyon off.

Engem aztán pont nem izgat a téma (hogy ezt hogy hoztad ki, fogalmam sincs), pont rólad szól a topic már egy ideje. No de lezárhatjuk.

• Sk8erPeter
    nagyúr

Én jelenleg hobbi projekteknél fejlesztek így, most éles projektjeim nincsenek. Régebben éles projekteknél még nem ismertem ezeket a technikákat, személyes tapasztalatom annyi, hogy volt olyan projekt, aminél utólag írtam meg a teszteket, és az SQL-ek felében volt kisebb nagyobb hiba, amik nem derültek ki azonnal, mert csak ritkán használt útvonalakról volt szó.
    Tudok olyan multiról, ahol TDD + SOLID + OOP alapvető, és a backend-et így fejlesztik, nem véletlenül írtam. Nem hinném, hogy nyugis munkahely lenne, inkább csak elvárják a minőségi kódot, meg egy méret (pár ezer sor) felett széthullik a szemét, amit tesztek nélkül fejlesztesz. A GUI-t nem feltétlen éri meg e2e tesztekről indulva fejleszteni, de azért érdemes lehet bedobni párat a fontosabb feature-ök ellenőrzésére, ha nem is minden apróbb hülyeségre. A DDD egy projekt méret felett éri meg jobban, mint a monolit, én személy szerint ezzel nem értek egyet, próbálom kisebb projekteknél is alkalmazni. Arra, hogy a TDD/BDD többlet idővel járna mutathatnál valami bizonyítékot, mert pont az ellenkezője igaz. Debugra összességében több idő megy el, mint arra, hogy a teszteket előre megírd, és az alapján fejlessz. Persze ha nem veszed komolyan az egészet, vagy nem fotnos a minőség, akkor nyugodtan fejleszthetsz tesztek nélkül is.

"Arra, hogy a TDD/BDD többlet idővel járna mutathatnál valami bizonyítékot, mert pont az ellenkezője igaz."
    Ha nem baj, megfordítanám a dolgot: arra mutathatnál nekem olyan általánosítható bizonyítékot, hogy minden esetben gyorsabb összeállítani egy gigarendszerben - annak összes függőségével, aktuális használati esetnek megfelelő konfigurációjával, stb. - egy valóban komplett tesztkészletet egy kisebb/nagyobb feature időre történő fejlesztéséhez, mint TDD/BDD aktuális alkalmazása nélkül azt elkészíteni. Mint minden általánosítás, a tiéd is itt sántít. Ha előre megvan hozzá minden infrastruktúra, valóban csakis mindenki úgy készített kódot, és valóban mindenki töltötte az idejét a minden esetre kiterjedő tesztesetek lefedésével, akkor előfordulhat, hogy nem akkora para, de van, amikor tényleg para.
    De hidd el, ezt nem bántásból vagy kötekedésből írtam le, hanem azért, mert a gyakorlat sokszor sajnos messze kell, hogy kerüljön az elméleti bullshittől, még ha az elméleti bullshitnek nyilvánvalóan lehet bőven létjogosultsága.

"Persze ha nem veszed komolyan az egészet, vagy nem fotnos a minőség, akkor nyugodtan fejleszthetsz tesztek nélkül is."
    Hümm, tehát arra, aki valaha életében merészelt leírni TDD/BDD-elvek alkalmazása nélkül kódot céges környezetben (alap, hogy az első kör nem az éles), Te most itt ünnepélyesen kijelentetted, hogy nem veszi komolyan az egészet, meg annak nem is fontos a minőség, értem. :DDD
    Sajnos nem lettem meggyőzve - de még egyszer megemlíteném, cseppet sem becsülöm le a TDD/BDD előnyeit és szépségeit. (Egyébként meggyőzésként említettél EGY multit, ahol állítólag csak olyan kódot adnak ki a kezükből, ami ezen elvek mentén készül - egyrészt nem tudhatjuk ennek valódiságát, másrészt nem egy nagy merítési minta. De a gondolkodásmódod alapján biztos csakis ott lehet a szakma krémje, ahol ez percről-percre szem előtt van, máshol csak noobok és igénytelen k×csögök vannak. ;] :P)

• Jim-Y
    veterán

Neki valamilyen deprecated modullal sikerült csak megoldania. Egyébként ja, nagyjából ennyi a történet, de gondoltam, akkor már megcsinálom rendesen olyan formában, amire lehet később hivatkozni, ha felmerül ugyanez a kérdés, meg belövök hozzá teszt környezetet sourcemaps, el, meg minden ilyesmivel. Így is, úgy is kelleni fog nekem a master branch saját projektekhez, a babel-es branch meg nem sokban különbözik, úgyhogy belefér az időmbe, hogy pár órát annak az összevakarására is rászánok.

"gulp": "^3.9.0",
    "gulp-jasmine": "^2.2.0",
    "gulp-rename": "^1.2.2",
    "gulp-replace-task": "^0.11.0",
    "gulp-sourcemaps": "^1.6.0",
    "gulp-task-file-loader": "^1.0.0",
    "gulp-uglify": "^1.4.2",

Nekem ez a bajom a gulppal meg a grunttal is, hogy ezer meg egy dependencia es kb ennyi sorbol meg ennyi kodbol ossze lehet amugy hozni a buildelest mindenfele build tool nelkul. Vagy akar egy makefile.

• Jim-Y
    veterán

Konkrétan Zedz küzdött azzal, hogy a babel nem megy neki browserify-al.

Fene se tudja, nekem ennyi beallitas kellett browserify-hoz, hogy menjen a babel.

"devDependencies": {
    "babelify": "^5.0.3"
    },
    "browserify": {
    "transform": ["babelify"]
    }

Ja es a fene se szorakozott gulppal vagy grunttal, npm o/

• Jim-Y
    veterán

Életemben talán az az első sor, amit ES6-al írtam, annyi volt a cél, hogy legyen gyorsan valami ami ES6 featureöket használ, valid, és tudok hozzá tesztet írni. Sosem használtam babel-t, és nagy valószínűséggel nem is fogok. Az egész babel-es branch-et amúgy nektek szórom össze.

Mi az, hogy nekunk?!

• Jim-Y
    veterán

Sikerült közben megtákolnom babel-hez a node teszteket is. [link] most már van náluk is source map, azaz hogy nem tudom, hogy sourcemap, vagy mi alapján megy, de az eredeti fájlokat írja, amikben a hiba keletkezett, a cél meg ez volt.

FYI:

export function add() {
    var result = 0;
    for (var i = 0; i < arguments.length; ++i)
    result += arguments[i];
    return result;
    }

Ha mar ES6, akkor miert nem hasznalod ugy, ahogy kene, vagy ahogy lehet? :) Gondolok itt..

export default (...nums) => nums.reduce((acc, num) => acc + num, 0);

Es ugyanez a tobbinel is.

• martonx
    veterán

Nem kommunikálják kifelé, egyik haverom dolgozott náluk. Megígértem neki még régebben, hogy nevet nem mondok. Egyébként meg ez elég off topic itt.

értem

• martonx
    veterán

Én jelenleg hobbi projekteknél fejlesztek így, most éles projektjeim nincsenek. Régebben éles projekteknél még nem ismertem ezeket a technikákat, személyes tapasztalatom annyi, hogy volt olyan projekt, aminél utólag írtam meg a teszteket, és az SQL-ek felében volt kisebb nagyobb hiba, amik nem derültek ki azonnal, mert csak ritkán használt útvonalakról volt szó.
    Tudok olyan multiról, ahol TDD + SOLID + OOP alapvető, és a backend-et így fejlesztik, nem véletlenül írtam. Nem hinném, hogy nyugis munkahely lenne, inkább csak elvárják a minőségi kódot, meg egy méret (pár ezer sor) felett széthullik a szemét, amit tesztek nélkül fejlesztesz. A GUI-t nem feltétlen éri meg e2e tesztekről indulva fejleszteni, de azért érdemes lehet bedobni párat a fontosabb feature-ök ellenőrzésére, ha nem is minden apróbb hülyeségre. A DDD egy projekt méret felett éri meg jobban, mint a monolit, én személy szerint ezzel nem értek egyet, próbálom kisebb projekteknél is alkalmazni. Arra, hogy a TDD/BDD többlet idővel járna mutathatnál valami bizonyítékot, mert pont az ellenkezője igaz. Debugra összességében több idő megy el, mint arra, hogy a teszteket előre megírd, és az alapján fejlessz. Persze ha nem veszed komolyan az egészet, vagy nem fotnos a minőség, akkor nyugodtan fejleszthetsz tesztek nélkül is.

"Tudok olyan multiról, ahol TDD + SOLID + OOP alapvető" - melyik az? És valóban alapvető, vagy csak kifelé ezt kommunikálják?

• Sk8erPeter
    nagyúr

Szvsz a TDD nem advanced dolog, hanem alapvető, ha fejleszteni akarsz. Ha nem ismered, nagyjából arról szól, hogy először a tesztet írod, utána meg az implementációt, mindezt kis kód részletekben. Így a végére a kód nagyjához lesz automatizált teszted. Menet közben is hasznos, mert a hibák azonnal kiderülnek, és nem kell utánanyomoznod órákat debug-al, hogy hol hasal el a kód. Én már inkább a BDD fele hajlok, annál először szövegesen írod le, hogy mit akarsz, aztán azt fordítod át tesztekre. Így a teszteket bármikor kicserélheted, úgy, hogy a szöveg változatlan marad. Ez sokkal rugalmasabb, mint a TDD, pl ugyanazok alapján a leírások alapján egy csomót azonos képességű eltérő klienst tudsz fejleszteni, esetleg eltérő API-kat kipróbálni, és így tovább.

"Szvsz a TDD nem advanced dolog, hanem alapvető, ha fejleszteni akarsz"
    Bocs, de most már muszáj beszólnom, annyira folyamatosan erőlködsz ezzel a TDD-BDD-HDD-SSD-DDD-XXX-ASDASD-QWEQWE-BLABLA-HABLATY-vonallal (:]), hogy kezd már picit irritáló lenni. Azért komolyan kíváncsi lennék, hogy létezik olyan munkahely, ahol a fejlesztők tényleg MINDEN kódot TDD/BDD/akármi-vezérelt elven írnak? Van erre idő? (Persze elméletben ez is létezhet, ahol irreálisan nyugis a tempó.) Csak mert általában a megrendelők várnak a termékükre, a főnökök az eredményre (joggal), majd jön a következő feladat, és így tovább. Vagy ezek csak jól hangzó elvek, amiket a hobbiprojektjeidnél alkalmazol? Mert az egyébként úgy tök jó, és szép dolog, de amúgy akkor még csomó vezérelvhez tartozó mozaikszót vagy buzzwordöt be lehetne dobálni, ami a gyakorlatban azért inkább fenntartásokkal kezelendő, mert vagy működik, vagy nem, jó, ha sikerül annak mentén csinálni, de sokszor inkább az erre való törekvés jön csak össze (és már az is valami).

• Zedz
    addikt

Megértelek, a dev környezet kiépítésére sajnálom leginkább az időt. Inkább leülök olvasni, vagy kódolok, minthogy erre menjenek el napjaim. Nekem nem tűnik annyira szélesen támogatottnak ez a sourcemap dolog, de egyelőre még csak firefox-ban néztem meg, elképzelhető, hogy más böngészőkben jobb a helyzet. Az elvet sem pontosan tudom, ami mögötte van, pl hogy lehetséges e több fájlt és azok kódjait betenni egy sourcemap-be, az is kérdés. Jelenleg csak a babelhez meg a minifyolt változathoz kellene, máshoz nemigen, szóval meg tudnám oldani nélküle is. Amit idáig összetákoltam dev környezetnek karmával meg nodejs-el az egész jó, át fogok térni rá a projektjeimnél, fejlettebb, mint amit előtte toltam.

Nekem is el kellene kezdenem Karmával teszteket írni, vagy valami hasonló, mert sajnos még ez is kimarad a repertoárból. :( Mondjuk jelenleg most inkább a stabil JS tudásra hajtok, aztán jöhetnek az advancedebb dolgok amik már a fejlesztést fogják segíteni. Túl sok már a lehetőség. :))

• Zedz
    addikt

Nem, de ha a működő kódról jelentenek valami hibát, akkor jó lenne, ha az eredeti fájlok neveit meg az azokban lévő sort tartalmazná, nem az agyoncsomagolt fájl első sor x-edik oszlopát, amiből nem egyszerű kikeresni.

Persze, ez igaz. Őszintén szólva én babelt most csak itthon használok, és nem tömörítem a kódot vagy változtatok nevet, csak a fícsöröket próbálom ki egy hobbi projekt keretein belül. Igazából fejlesztenem kellene a fejlesztési módszeremen. :DDD

• Zedz
    addikt

Próbálkoztam sourcemaps-el, de nem nagyon lehet ráhúzni. Nekem legalábbis nem sikerült egyelőre. Te hogyan debuggolsz babellel? Én egyelőre sima browserify + ugify-al próbáltam sourcemaps-et a gulp-sourcemaps-el, de csak a bundle tartalmát látom firebug-ban, a forrás fájlokat nem, illetve hibánál a sor is a tömörített fájlra vonatkozik, szóval mindig 1. Így egyáltalán nem használható debug-ra. Még próbálkozom. Ha mégis összejönne, akkor megpróbálom babel-re is.

Láttam, hogy van karma-cucumber, szóval elvileg cucumber-el is lehetne tesztelni, nem muszáj a jasmine. Majd megpróbálom azt is, mert nekem a BDD szimpatikusabb, mint a szimpla TDD, amit jasmine jelenleg támogat. Furának tartom, hogy azt írják jasmine dokumentációban, hogy BDD keretrendszer, amikor köze nincsen hozzá.

Fejlesztés során egyből áttolod uglifyn a kódot?

• PumpkinSeed
    addikt

Közben átgondoltam, hogy mire jó a Docker. Bár nem vagyok benne biztos, hogy tényleg így működik. :DD

A docker elvileg egy mini oprendszer az aktuális oprendszer felett. Minden oprendszer fölé ugyanazt teszi fel. A programok ezen a standard interface-en keresztül kommunikálnak, és nem látják a tényleges oprendszert. Tehát ha csinálsz egy docker image-t, azt bármelyik oprendszerre feltelepítheted, amin ott van a docker. Ez nyilván azt hozza magával, hogy webfejlesztésre nagyon jó, asztali app fejlesztésre pocsék, mert manapság egyáltalán nem gyakori, hogy a felhasználó gépén fut a docker, kivéve, ha Linux-os hozzáértő emberről van szó. Nyűg külön telepíttetni olyan Win felhasználókkal, akik analfabéták a géphez, márpedig ha ilyen a célközönséged, akkor próbálod minimumra venni a next-ek számát is, nehogy valamit elállítsanak. A webfejlesztésnél azért lehet jó, mert nem kell szerver meg oprendszer kompatibilitást tesztelni, elég csak felszórni az imaget egy container-be, aztán megy. Ennyi. Asztalinál is ez lenne az előnye, valszeg ezért el is fog terjedni.

A VM egész máshogy működik, az eltérő oprendszereket szimulál, szóval azon tudod tesztelni, hogy eltérő oprendszerekkel hogyan működik az alkalmazásod. Az asztali fejlesztés annyiból rosszabb vele, mint a docker-el lenne, hogy több környezetre kell tesztelni, és többször megírni a kód egy részét. A java ezen segít valamennyit, kb ugyanazt csinálja, mint a docker, elfedi az eltéréseket. A webfejlesztés kb ugyanolyan, mint docker-el, annyi, hogy a szerver gépet szimulálod vele, így az oprendszered lehet valami tök más is, pl Linux szerver Windows oprendszer. Még annyi előnye van, hogy kimentheted az image-t, aztán megoszthatod a többi fejlesztővel, ha csapatban nyomulsz. Így szerver beállítások beli különbség, meg ilyesmi nem okoz majd konfliktusokat, feltéve ha fel tudod szórni a szerverre ugyanazt az imaget.

Van még a vagrant, elvileg azzal leírhatod, hogy az aktuális imaget hogyan hoztad létre, szóval hogy hogyan került ebbe az állapotba a virtuális géped vagy a docker container-ed. Elvileg mindkettőnél lehet menteni az image-t is futás közben, gyakorlatilag nem tudom, sosem használtam egyiket sem. A vagrant azért lehet jó, mert belenyúlhatsz a szoftvercsomagba és a beállításokba anélkül, hogy mindent kézzel kellene nulláról újratelepítened. Valami olyasmi ránézésre, mint egy verzió kezelő a futási környezetre.

Nekem ránézésre egyikre sincs most szükségem, de csapatban mindenképp hasznosnak tűnnek, ugyanígy asztalihoz is, ha több oprendszert akarsz támogatni.

A VM-el az a bajom, hogy ha a legkisebb OS-t is teszem fel akkor is sok helyet foglal, viszont ott nincs megfogva a kezem, mert ki tudom használni az OS lehetőségeit. A Java is VM-t használ amúgy aminek a neve igen találóan JVM lett, ezért is platform független. Várom, hogy kicsit jobb legyen ez a Docker, mert most még eléggé bugos pár helyen, de szerintem jó lesz.

• PumpkinSeed
    addikt

Találtam bug reportot, +1-ezzél rá, hátha hamarabb javíták. [link] Windows-on még csak pár hónapos a docker valszeg amiatt bugzik még. Fél év múlva már biztosan jobb lesz. Majd kipróbálom én is, hátha többre jutok, bár fogalmam sincs, hogy mire tudnám használni.

Windowson próbáltam igen. Na mindegy, csak eljutottam odáig, hogy felszemeteltem a gépemre a Jenkins-t mert szükség törvényt bont. :D

• PumpkinSeed
    addikt

Nézem közben, hogy cisz (bocs) van linux-on is valamilyen formában. [link] Talán majd egyszer. Én most jól elvagyok node-al. :-)

Kipróbáltam a Docker-t hát igazából elég sok a negatív tapasztalatom vele. Feltelepítettem járt hozzá egy Kinematic névre keresztel GUI alpha verzióval. Eddig nagyon jó is volt, tényleg szép letisztult külső könnyű használat, beépített log felület. Feltettem a Jenkins-t meg akkor már pár más dolgot is kipróbáltam. Működött is, majd elszállt egy connectionEx tcp hibával, kerestem rá pár megoldást nem működött semmi. Újratelepítettem, ment egy darabig meg megint hiba. Újratelepítettem és egyből hiba, szóval felhagytam vele.

Viszont a másik probléma, Jenkins-t használ valaki? Letöltöttem hozzá a Go plugin-t és elszáll az egész. A beállításoknál folyamatosan BETÖLTÉS-t ír ki és használhatatlan, de ha kikapcsolom a plugin-t akkor megy mint régen.

• PumpkinSeed
    addikt

Ha a VM nem játszik, akkor próbáld meg a docker-t. Az kevesebbet eszik, és ugyanazt tudja. (Még nem foglalkoztam vele, de mások nagyon ajánlják.)

Nekem a projekt mappa külön HDD-n van, az összes projektnek abban van a kódja egy-egy mappában. A felosztásnál nekem most bejön a forrás az src-be a build meg a dist-be, a build task-ek mennek a tasks-be, a tesztek meg a spec-be. A runnerek a project root-ban vannak. Nagyjából ennyi a történet. Ha csapat van, akkor még bejön a képbe a CI szerver, a kódokat ott kell integrálni, aztán tesztelni és release-elni. Ha nincs csapat, akkor én nem szoktam ilyesmivel foglalkozni, letesztelem itthon, aztán kitolom a release script-el. Egyedül a rollback hiánya, ami aggasztó ilyenkor, de magabiztos vagyok. :DDD Nem jellemző, hogy oprendszerbeli eltérések miatt bármi történne. Legalábbis webes fejlesztésben nagyon ritkán találkozok ilyesmivel legtöbbször mod rewrite meg env vars témában, asztalra meg mobilra nem fejlesztek (még), azoknál gondolom nagyon más a helyzet. Nálam kb ennyi a történet.

Én nem tudnám megszokni, hogy több oprendszert használok fejlesztésre. Most váltok majd linux-ra win7-ről, teszteltem egy csomót. De hogy ide-oda váltsak az oprendszerek között meg rebootoljak, amikor egy projekthez akarok nyúlni, az kizárt. Akkor már jobb a VM vagy a docker.

Ezt a dockert akkor kipróbálom. :R

• Zedz
    addikt

C#-ot valszeg nem fogom, mert búcsút mondok a windows-nak. A java szimpi, de csak fél évet foglalkoztam vele, akkor se túl komolyan. Jobb szeretem a könnyű súlyú dolgokat. Majd talán kisebb asztali alkalmazásokat rakok össze java-ban. De elvileg már node-al is lehet ilyesmit. Az android még ami izgat.

Android az nem rossz, én egy kicsit foglalkoztam vele. Szerver kommunikációig jutottam, kamerát meg hasonlókat már nem kezeltem. Szerver oldalon amit egyszer ki szeretnék próbálni itthon az a Django lesz, csak jussak el odáig. :DDD Nodejs-hez milyen frameworköt használsz? Express?

• Zedz
    addikt

Persze egy ideje ismerkedek vele, tisztább, szárazabb érzés a PHP után. PHP kb olyan, mintha a fél karom hiányozna, mert a webszerver kezeli a thread-eket, meg csak szinkron kódot lehet írni vele. (Tudom, hogy van appszerver, meg nagyon próbálják pusholni páran az aszinkron PHP-t, de rajtuk kívül senki nem veszi komolyan.)

Azért a nodejs is gyerek még, nagyon kell neki, hogy stabil támogatás legyen az ES7 async function-ön. Így future-ökkel el lehet bohóckodni, de nem az igazi. Most próbálok egy object stream-hez hasonló belső üzenetküldőt csinálni aszinkron kódoláshoz. Meglátjuk hova jutok vele. Igazából már 1 éve elkezdtem hobbiból, aztán azóta már egyszer újraírtam, és most fogom másodszor is. Tisztul a dolog. Nem tudom mások hogy írnak keretrendszereket, de nekem mindig kell 2-3-4 újraírós ciklus, amitől egyre szebb meg egyszerűbb lesz a kód. Úgy néztem azért másoknál is jellemző, hogy teljesen újraírják őket, pl ext4 vagy nanomsg (ami zeromq2), symfony2, és így tovább. Nagyon ritka, hogy elsőre megtalálja a legjobb megoldást az ember.

"Nem tudom mások hogy írnak keretrendszereket, de nekem mindig kell 2-3-4 újraírós ciklus"

Minden egyes alkalommal. :DDD

Nehezebb súlyú szerver oldalt is próbáltál? C#, Java?

• Zedz
    addikt

Magával a nyelvvel csak annyi, hogy xarból nem lehet várat építeni. A PHP4 kb olyan volt, mint a js-ben a típusellenőrzés. Azóta rátákoltak a tetejére egy oop réteget, kb. ennyi történt. Ugyanúgy szinkron, nem lehet aszinkron kódot írni benne, sem többszálút. Általában aztán az van, hogy az ügyfél kiválasztja magának a legolcsóbb tárhelyet, megveszi, kattintgat párat joomlában, vagy hasonló CMS-ben, aztán rájön, hogy ehhez nem ért, és akkor fejlesszek neki PHP-ben LAMP-ra valamit, feléből mennyit engedek alapon. A másik lehetőség ugyanez, csak az első versenyző spagetti kódban már félig összegányolta mielőtt belezavarodott a saját kódjába, és feladta, és hát nekem már csak "alig valamit" kell lekódolni. Meguntam ezt az életérzést. Úgy döntöttem, hogy ez így nem vezet sehova. Inkább elméletben képzem magam addig könyvekből, amennyi nekem kell, DDD, BDD, REST, SOLID, meg hasonló betűszavak terén, aztán ezentúl csak saját projekteket csinálok, pénzt meg másból keresek. Ennyi a bajom az egésszel.

Itt a karmás [link]. Egyelőre nem találtam még olyat, amivel jasmine teszteket össze tudok kombinálni babel-el, más dolgom volt. A Jest elvileg jó rá, gyakorlatilag jobb szeretném megoldani először anélkül.

Miért nem próbáltál ki más nyelvet szerver oldalon? Igaz amit mondasz, pár cikket és reddit posztot én is olvastam a témában, hogy a PHP csak úgy létrejött valahogy.

Nekem nincs sok tapasztalatom benne, főiskolás évek alatt CodeIgnitert nyúztam, végzés óta pedig Laravel. Én úgy gondolom a rossz hírnévhez lehet a sok kontár pistike "programozó" járul hozzá. Mondjuk én is szívesen kipróbálnék mást is, sok féle lehetősége van már az embernek. Nodejs-t próbáltad már esetleg?

• PumpkinSeed
    addikt

Egy jó ideje már jasmine-el tesztelek TDD-vel, újabban meg cucumber-el BDD-vel. Szerintem jasmine teljesen alkalmas munkára. Mocha-t is megpróbáltam annak idején, de nem sikerült elindítani sem... :D Most nem melózok egy ideje, biomérnök állást keresek, meguntam a programozást, mármint azt a részét, hogy tucat webshopokat kell php-ben programozni. Ki nem állhatom azt a nyelvet, elég volt belőle pár év.

Jövőre ha lesz egy kis szabadidőm labor mellett, akkor összeszórok egy cucumber+jasmine kombinációt, mert a mostani cucumber elég fapados, és csak annyira lenne szükség, hogy jasmine fölé építsünk egy speckó test loadert, ami a gherkin syntax-os scenario-kat lefordítja jasmine-re. Ezt azért pár hét alatt össze lehet hozni sztem. Elvileg talán még gherkin parser is van készen, csak össze kell tákolni a jasmine-el.

Közben sikerült összekombinálni jasmine+browserify+karma+gulp-ot. Még dolgozok rajta pár órát, aztán felteszek egy project templatet github-ra. Jó lenne még ilyen finomságokat, hogy sourcemap meg coverage meg ilyesmik is beletenni. Talán majd később. Ha fent van, akkor hozzácsapok egy babelify-t is külön branch-en aztán belinkelem.

Csak érdekel, hogy ezeket így hogyan szoktátok megcsinálni, ugyanis nekem most Win7 + Kali van a laptopomon. Win7 alatt megy a PHP PHPstorm alatt Go webStorm alatt Kali alatt meg ami webprog kurzusra kell Java GWT. Már így is annyira tele van szemetelve a laptopom, hogy alig látom át mi merre van, ezért nem tudom elképzelni mit csináljak más dolgok tesztelésére. A virtuális gépek se nagyon játszanak ugyanis 120GB-os SSD-m van ami nem épp egy leányálom két oprendszer mellett. Szóval érdeklődnék, hogy ezt mind hogyan szoktátok megoldani.

• Zedz
    addikt

Egy jó ideje már jasmine-el tesztelek TDD-vel, újabban meg cucumber-el BDD-vel. Szerintem jasmine teljesen alkalmas munkára. Mocha-t is megpróbáltam annak idején, de nem sikerült elindítani sem... :D Most nem melózok egy ideje, biomérnök állást keresek, meguntam a programozást, mármint azt a részét, hogy tucat webshopokat kell php-ben programozni. Ki nem állhatom azt a nyelvet, elég volt belőle pár év.

Jövőre ha lesz egy kis szabadidőm labor mellett, akkor összeszórok egy cucumber+jasmine kombinációt, mert a mostani cucumber elég fapados, és csak annyira lenne szükség, hogy jasmine fölé építsünk egy speckó test loadert, ami a gherkin syntax-os scenario-kat lefordítja jasmine-re. Ezt azért pár hét alatt össze lehet hozni sztem. Elvileg talán még gherkin parser is van készen, csak össze kell tákolni a jasmine-el.

Közben sikerült összekombinálni jasmine+browserify+karma+gulp-ot. Még dolgozok rajta pár órát, aztán felteszek egy project templatet github-ra. Jó lenne még ilyen finomságokat, hogy sourcemap meg coverage meg ilyesmik is beletenni. Talán majd később. Ha fent van, akkor hozzácsapok egy babelify-t is külön branch-en aztán belinkelem.

Mindenki fúj a PHP-ra, mondjuk jómagam nem nagyon dolgoztam még vele. Neked mi a konkrét problémád vele?

• Zedz
    addikt

Nem sikerül összehozni, bugzik karma, úh. nem tudom kiküldeni automatikus tesztre böngészőbe a bundle-t. Ha sikerül összehozni egy fejlesztői környezetet karmával, jasmine-el és browserify-al és sourcemap-el, akkor tudok majd foglalkozni vele. Nem ma lesz, az már biztos.

Nem semmi, én eddig nem tudom mikor jutottam volna el. :DDD Marad akkor a sima gulp-browserify, nekem jelenleg még tökéletes megteszi.

Munkahelyen is használod a Jasminet, vagy csak otthon?

• Zedz
    addikt

A gulp-browserify-al a helyedben vigyáznék. Most nézem, hogy 2 éve nem tartják karban, és azt írják, hogy nem is fogják már. [link]

Igen, ezt én is olvastam, de nekem csak arra kell, hogy összemeccselje a modulokra szedett kódot. Esetleg találtál mást ez helyett?

• Zedz
    addikt

Azt nézem hatalmas különbség nincsen, csak annyi, hogy streamelhetővé teszi browserify-t. Elméletileg enélkül is működnie kellett volna sima callback-el. Így azért szerintem sokkal szebb, hogy tudja a gulp src-t használni, és nem kell glob-ot meg ilyesmiket beletákolni a kódba. Majd ha kipróbálom babel-t, akkor visszatérek ehhez. A webpack-re azt mondják, hogy babel-el gyorsabban csomagol, meg hogy kisebb a minified fájlméret is. Azért nem olyan egyszerű belőni, mint a browserify-t.

Karmával van tapasztalatod? Azzal küzdök, hogy gulp task-el szervert indítsak, ami nem záródik be a gulp task végén sem. Gondolom child process-be kellene tenni valahogy, és belőni daemon-nak a child process-t. Egyelőre idáig jutottam:

var karma = require("karma"),
    gutil = require("gutil");

module.exports = function (done) {
    var server = new karma.Server({
    configFile: "../../../karma.conf.js"
    });
    server.on("browser_error", function (browser, err) {
    gutil.log("Karma Run Failed: " + err.message);
    throw err;
    });
    server.on("run_complete", function (browsers, results) {
    gutil.log("Karma Run Complete: " + results.failed ? "Some of the Tests Failed" : "No Failures");
    done();
    });
    server.start();
    };

module.exports = function (config) {
    config.set({
    basePath: __dirname,
    frameworks: ['jasmine'],
    files: [
    {pattern: 'src/nodelist.js', included: true},
    {pattern: 'tests/*.js', included: true}
    ],
    exclude: [],
    reporters: ['progress'],
    port: 9876,
    colors: true,
    logLevel: config.LOG_INFO,
    autoWatch: true,
    browsers: ['Firefox'],
    captureTimeout: 6000,
    singleRun: false
    });
    };

Az a kínja most, hogy a teszt futása közben megakad az egész a singleRun: false miatt. Gondolom ezt a részt valahogy ki kellene szervezni child process-be, aztán megpingelni a szervert, hogy fel van e lőve. Ha igen, akkor meg hagyni, hadd dolgozzon. A gond csak az, hogy elvileg ezt a karma magától megteszi. Szóval nem tudom, hogy melyik részt lenne érdemes child process-be tenni, és hogyan kommunikálni vele. Láttam, hogy van olyan, hogy karma client, lehet, hogy a szervert miután a child process-be tettem csinálni kell egy client-et, ami majd kommunikál vele. Gondolom a fájl frissítéseket az autoWatch automatikusan megcsinálja, szóval azzal a részével nem lenne gond. Hát egyelőre zavaros, dokumentáció meg általában nem nagyon van ilyen mélyebb dolgokról. Majd feltúrom a kódot, aztán lesz valami.

Tyűűű, ehhez sajnos nem tudok hozzászólni. :DDD

• Zedz
    addikt

Persze, érdekel. Nézem közben, hogy van ilyen is, hogy webpack. Próbáltad már azt is?

Szállítom az ígért kódot. :)

Szóval az volt a baj, hogy sima browserifyn akartam használni a babelifys transformot, ezt kellett lecserélni a gulp-browserifyre.

Így néz ki most a task, kipróbáltam, nekem működik a dolog:

var gulp = require('gulp');
    var sass = require('gulp-sass');
    var browserify = require('gulp-browserify');
    var babelify = require('babelify');

gulp.task('js', function () {
    gulp.src('./resources/assets/js/*.js')
    .pipe(browserify({
    transform: ['babelify']
    }))
    .pipe(gulp.dest('./public/_assets/js'))
    });

gulp.task('js-w', function () {
    gulp.watch('./resources/assets/js/*.js', ['js']);
    });

Webpackot még nem próbáltam, csak olvastam róla.

• Zedz
    addikt

Közben kiderült, hogy a sorrend stimmel. A gond nem ezzel van, hanem nagy valószínűséggel az entries nem fogad glob patternt, csak útvonalakat egy tömbben. Szóval ha egy glob kimenetet rátennél, akkor valszeg működne. Legalábbis a példakódok alapján, amiket eddig láttam. [link]

Időközben megoldódott a probléma. Sima browserify helyett gulp-browserifyt kell használni, persze a task is változik. Most nem vagyok otthon, nem tudok kódot mutatni, de ha érdekel a megoldás akkor holnap bemásolom ide is.

Szerk.: köszönöm a válaszokat amúgy. :)

• Zedz
    addikt

Babel-el kapcsolatban tudsz némi információval szolgálni? Leginkább az érdekelne, hogy async function és Object.observe mennyire működik vele msie alatt (gondolom babelify + browserify amit használni kellene hozzá). Ha ott megy, akkor mindenhol. Ha meg ennyire széles a support, akkor nem szórakozok ES5-el, hanem inkább áttérek rá én is.

Őszintén szólva én csak Chrome alatt próbáltam ki pár dolgot, éles projekten még nem mertem bevetni. De ha jól emlékszem az async functionök még a Babelben is csak mint kísérleti dolog szerepelnek.

IE supportot tekintve azt hiszem IE9 az ami még jobban támogatva van, a 8 pedig mintha csak részben lenne támogatott. Meddig gondoltad az IE kompatibilitást?

• zsolti_20
    senior tag

keyup azért nem jó, mert ha csak egérrel másolják be az értéket, akkor nem történik semmi.

Igen ez hasznos gondolat, keyup-ot szeretném elkerülni ilyen szempontból. :R

• Jim-Y
    veterán

Ha van szabadidőd, akkor a helyedben beleolvasnék a "ddd strategic design" részébe egy-két cikknek, könyvnek, ilyesmi, hátha találsz valamit, amit erre az esetre lehet alkalmazni. Rosszul megírt projekteken is lehet vele javítani valamennyit. Azért csodát ez sem tud tenni az eddigiek alapján.

A tesztek nélküli refaktorálás meg nem egy ajánlott dolog. Érdemes lenne legalább 1-2 e2e tesztet beletenni így utólag a main feature-ök tesztelésére, hogy nagyon fontos dolgok ne törjenek el, ha átírtok valamit. Ez azok alapján, amit elmondtál, bármikor megtörténhet, amikor hozzányúltok a kódhoz.

Sajna a legacy-val ez van általában. Egy idő után túl nagy erőfeszítés megjavítani, az ember legszívesebben újraírná az egészet, de azért meg nem fizet senki, mert hát a mostani a rendszer is "jól" működik. A refaktorálásért sem fizetnek, hacsak nem sikerül elmagyarázni nekik, hogy minél többször nyúltok hozzá a kódhoz ilyen formában, annál valószínűbb, hogy széthullik az egész.

Úgy emlékszem, hogy for-in-el próbálkoztam a bejárással, és az Object.defineProperty-nél az enumerable: false eltérően öröklődik az egyes böngészőkben. Valahol nem kerül be bejárásnál a listába az öröklött tulajdonság, valahol meg bekerül. Azt hiszem ugyanígy hibák voltak a setter, getter, congfigurable terén is, de ezt nem mondom biztosra. Küldtem mindegyik major böngészős cégnek bug report-ot, hogy jó lenne közös nevezőre jutni ezzel kapcsolatban, de egyik sem reagált, úgyhogy én inkább nem használom többet azt a függvényt meg a for-in-t bejárásra (kivéve config objecteknél, meg 1-2 helyen). Sugar syntax-hoz kellett volna csak, megoldottam másképp, úgyhogy nem lényeges.

Protip: for ..in + hasOwnProperty helyett Object iteration-re:

Object.keys(obj).forEach(function(key) {
    // obj[key]
    })

• Jim-Y
    veterán

A BDD-t és a DDD-t próbáltátok már, vagy ahhoz meg még túl kicsi a projekt?

Én most olvasom a Vaugh Vernon könyvet DDD-vel kapcsolatban. Elég jól leírja, hogy hogyan lehet szétszedni kezelhetőbb méretű részekre óriás alkalmazásokat. Szerintem kliens oldalra is használható az elv, ha már akkora lenne a kód.

A BDD-ehhez többé-kevésbé szorosan kapcsolódik. Nálam kb annyiról szól, hogy cucumber-ben megírod a use case-eket a domain model nyelvén, utána ezeket lefordítod tesztekre step definition-ökkel. Aztán teszteled vele az alkalmazást. Lehet csak a domain model-t is tesztelni, amiben a business logic van, de akár e2e teszteket is lehet írni, és a kliens oldalról megközelítve tesztelni az egész alkalmazást (ez jóval lassabb). Elég széles a tárház, hogy mit tudsz tesztelni, és nagyon rugalmas, mert a step definition-ök szabadon cserélhetőek úgy, hogy közben a use case-ek ugyanazok maradnak felettük. Ha változik a megrendelői igény a logikát tekintve, akkor változik a use case is, ellenkező esetben viszont csak a step definition-höz kell hozzányúlni, ha éppen gombra kell kattintani link helyett vagy ilyesmi egy űrlap küldéshez. Egyelőre ezzel is csak kísérletezek, de egyre inkább úgy tűnik, hogy be tudom venni hagyományos TDD helyett a napi rutinba.

A kliens oldalon örök szopás, hogy 1000 féle környezetet kell megtámogatni. Nem új dolog. Én futottam már bele mostanában natív js bug-ba is. Nagyon kellemetlen, mert órákon át lehet keresni a kódodban, hogy hol a hiba, miközben nem ott van, hanem a js motorban... Ha nem TDD-vel írtam volna a kódot, akkor elkapálhattam volna magam, mert debug-nál még nehezebb egy ilyet leszűkíteni pár sor kódra. TDD-nél azért képben vagy, hogy éppen mire írtad 1 perce a tesztet.

Async-hez te milyen lib-eket használsz?

Sajnos amikor keszult a projekt akkor nem igazan gondoltak fejlesztesi modszertanokra azota pedig annyira kinotte magat a projekt hogy eleg nehez (khmmm ain't noone will pay for this) akar csak egy TDD-t is bevezetni. Az eddig megirt kodbazis 90% nem tesztelheto modulokban lett megirva nem olyan szempontok szem elott tartasaval, szv fck :( De azert probalkozik az ember mert igeny (most mar) lenne ra. Legalabbis fejlesztoi oldarol.

Async-hez sima jQuery -> AJAX/Deferred, legacy product es mint olyan jQuery-t hasznal, sajnos :(

A nativ hiba az mi volt?

• Jim-Y
    veterán

Elhiszem. :-)

Mivel vannak nagyobb gondok, ha nem céges titok?

A kliens altal tamasztott kovetelmenyekkel altalaban. A business logic neha-neha annyira bonyolult es a specifikacio annyiszor valtozik menet kozben, hogy eleg nehez egy tenyleg jol mukodo feature-t osszehozni.

Illetve a oldalak kozti navigaciot sokszor eleg nehez hibamentesen osszehozni mert a kapcsolati halo eleg bonyolult es a statemanagement is problemassa valik(hat).

Ami mar inkabb programozas kozeli az a kulonbozo platformok tamogatasanak igenye es az ebbol fakado gondok. Kulonbozo WebView verziokat kell tamogatni es kulonbozo Oprendszereket es nem minden mukodik ugyanugy ezeken. Ezekkel nagy szivas van. Erdekes nyelvi szinten ebbol nincs problema. Szinte minden tamogatott environmenten mar olyan WebView van ami az Ecma 5.1-et teljes koruen tamogatja szv ebbol nincs gond.

Kb ugy ennyi.. :)

• Jim-Y
    veterán

"inf3rno: typescript, dart, coffee, elm.. egyeni preferencia kerdese, szerintem ezek csak akkor hasznosak ha Java-n nevelkedett embernek kell JS kodot irnia. <tapasztalat>"

Személy szerint én annak idején js-el kezdtem, mint script kiddie, és nekem tetszik a TypeScript. Java-t tanultam egy keveset, de inkább az erős oo alap, ami miatt bejön, nem pedig a Java tudás miatt. Te funkcionálisan programozol js-ben, legalábbis a kódjaid alapján, ahhoz gondolom megfelel az a validálási forma, amit használsz. Én inkább az oo fele hajlok, ahhoz meg más eszközök a jobbak, pl TDD, vagy újabban BDD az alap, meg hogy minden sor kód tesztelve van. Ennél a megközelítésnél nekem kifejezetten zavaró, ha típusellenőrzésre kell teszt kódot fecsérelni. Nagyjából ennyi a különbség.

En Dartoztam egy darabig es nagyon tetszett, tenyleg, jo kis nyelv az, csak nem talalta meg a helyet a vilagban, de maga a nyelv az fasza :) Ennek ellenere most egy baromi nagy JS heavy projekten dolgozom es latom, hogy a tenyleges problemak csak egy baromi kis szeletet jelentik a tipusossagbol adodo gondok?. Nem neveznem gondoknak oket..mondjuk ugy hogy baromi ritkan van abbol gond, hogy a JS dinamikusan tipusos az esetek kb 1%-ban szamit. Es ha azt vesszuk alapul, hogy jo JS fejlesztoink vannak akkor egesz egyszeruen nem lenne elonye egy TypeScriptnek egy vanilla JS-hez kepest :/

• Jim-Y
    veterán

1.
    Hja, meglepődtem. Leginkább a null-on... Ezt a validációs részét a js-nek már 10 éve is újra kellett volna írni szerintem. Az egész egy jó nagy katyvasz. Elég hasonló a PHP-hez ilyen téren.

2.
    Erre mondtam, hogyha annyira a típus validálással akarsz molyolni, akkor érdemesebb TypeScriptet használni.

Én személy szerint így oldanám meg a dolgot sima js-el:

function doStuff (inputArray) {
    if (!(inputArray instanceof Array))
    throw new TypeError("Array required.");
    return inputArray.map(makeChange);
    }

aszinkron esetben meg

function doStuff (done, inputArray) {
    if (!(inputArray instanceof Array)) {
    done(new TypeError("Array required."));
    return;
    }
    done(null, inputArray.map(makeChange));
    }

Primitíveknél is ugyanúgy jó a typescript, vagy ha nem szeretnél compile-t, akkor valóban írhatsz olyat, hogy

if (utils.typeOf(value, String))

és hasonlókat.

Szvsz. nem muszáj minden esetben ennyire szigorúan típusellenőrizni. Attól függ, hogy mire fejleszted a kódot. Ha valami kisebb projekthez kell gyorsan összeszórni olyasmit, amit ránézésre átlátsz, akkor felesleges erre időt pazarolni.

Leginkább az a hátránya ennek a nem beépített típusellenőrzésnek, hogy TDD-vel a teszt kód nagy része erre megy el, ahelyett, hogy a tényleges funkciókat tesztelné az ember.

Nem szabad kizarolag sem typeof -ot sem instanceof -ot hasznalni type checkingre. Van amire ez jo, van amire az. Univerzalis megoldas nincs, peldaul amire te hasznaltad az instanceof-ot arra nem valo es nem ajanlott mert hibakhoz vezethet.

instanceof and multiple context (e.g. frames or windows)

Different scope have different execution environments. This means that they have different built-ins (different global object, different constructors, etc.). This may result in unexpected results. For instance, [] instanceof window.frames[0].Array will return false, because Array.prototype !== window.frames[0].Array and arrays inherit from the former. This may not make sense at first but when you start dealing with multiple frames or windows in your script and pass objects from one context to another via functions, this will be a valid and strong issue. For instance, you can securely check if a given object is in fact an Array using Array.isArray(myObj)

Epp ezaz, hogy nem muszaj mindig tipusellenorizni, ezert is irtuk itt tobben is, hogy a !x es tarsai hasznalata javvallott! ;)
    De asszem mar boven korul lett ragva a topic :))

Udv

inf3rno: typescript, dart, coffee, elm.. egyeni preferencia kerdese, szerintem ezek csak akkor hasznosak ha Java-n nevelkedett embernek kell JS kodot irnia. <tapasztalat>

• Jim-Y
    veterán

Nekem még mindig azt jelenti, hogy
    x == false
    Boolean(x) === false
    !!x === false
    !x === true

és így tovább, de hallgatom az ellenpéldákat, hogy ezek mikor nem adnak azonos eredményt, mint a !x.

Amugy hogy miert nem ugyanaz.

null == false vs. !null

null == false
    =========

1. http://www.ecma-international.org/ecma-262/5.1/#sec-11.9.3
    If Type(y) is Boolean, return the result of the comparison x == ToNumber(y).

2. assert(typeof null === 'object')

3.
    If Type(x) is Object and Type(y) is either String or Number,
    return the result of the comparison ToPrimitive(x) == y.

4. ToPrimitive(null) http://www.ecma-international.org/ecma-262/5.1/#sec-9.1
    -> Null The result equals the input argument (no conversion).

5. http://www.ecma-international.org/ecma-262/5.1/#sec-11.9.3
    10. Return false.

!null
    ===

1. !ToBoolean(null)
    2. Boolean(null) -> false
    3. !false -> true

• Jim-Y
    veterán

Szvsz. nem bad practice. Nem minden esetben kell annyira szigorúan venni a típusellenőrzést. Főleg nem ha általában kivételeket dobunk hibánál, nem null-al és hasonlókkal térünk vissza. Ha mégis kell komolyabb típusellenőrzés, akkor ott a typescript, és megintcsak használható a !x vagy !!x, stb...

Ezeknek nem az az ertelme, hogy tipusossa tegyunk egy dinamikusan tipusos nyelvet, ennek ondokumentacio meg self validation miatt van ertelme.

Pl ha van egy fuggveny ahol azt varod hogy tombbel hivjak meg, de biztosra akarsz menni, akkor

rossz esetben igy irod meg

function doStuff(inputArray) {
    }

Jo esetben pedig igy

/**
    * @param {Array} inputArray
    * @return {Array}
    */
    if (!inputArray || !utils.isArray(inputArray)) {
    return [];
    }
    }

Ondokumentalas, es annak a kodbeli leirasa, hogy te mint programozo milyen mukodesre irtad meg a fuggvenyt. Persze lehet ezt kevesbe expliciten is irni, pl:

return (inputArray || []).map(makeChange);
    }

De ez utobbi megint csak a falsy value-k ellen ved, az ellen nem ha pl egy stringet adnak meg.

• Jim-Y
    veterán

Nekem még mindig azt jelenti, hogy
    x == false
    Boolean(x) === false
    !!x === false
    !x === true

és így tovább, de hallgatom az ellenpéldákat, hogy ezek mikor nem adnak azonos eredményt, mint a !x.

Hat... Chrome console ->

function x_test(val) {
    console.group();
    console.log(!val);
    console.log(val == false);
    console.groupEnd();
    }

[0, null, void 0, '', Number.NaN, [], {}, 2, "test"].forEach(x_test);

// output

VM586:3
    VM586:4 true
    VM586:5 true
    VM586:5 false
    VM586:4 false

Nekem ez nem ugy tunik mint ami ugyanaz lenne :)

• Mr Dini
    addikt

if (xy == 0 || yx == 0)

de ha tudod, hogy csak számok lehetnek, akkor

if (!xy || !yx)

elképzelhető, hogy bináris operátorokkal trükközve még gyorsabb, de ahhoz nem értek, és valszeg neked sem lesz rá soha szükséged, ha webre tákolsz.

Ok köszi!

A másik nem kell, mert konkrét számra kellene.

Amúgy az helyes, ha így hivatkozok egy integer változóra?: [int[var]]

Mert pythonban így kell, gondoltam megpróbálom és ment.

• Zedz
    addikt

Ennyire nem folytam bele babel-be. Nekem van saját class lib-em úh. nem adna semmi extrát, amíg a böngészők nem támogatják es6-ot, addig meg nem foglalkozok vele. Nem szeretnék compilert, ha nem muszáj, megszoktam már így. Később lehet, hogy változik, ha rászokok a browserify-ra böngészőnél meg arra is, hogy sűrűbben használjam a gulp-ot.

"amíg a böngészők nem támogatják es6-ot"

Szerintem ez téves hozzá állás. Olyan szempontból, hogy ebben a szakmában nem árt, ha naprakész az ember. A teljes ES6 támogatásra még várni kell, illetve az visszafelé nem tudom hogyan fog működni, ezzel pedig a régebbi böngészőkre is tudod használni az ES6 fícsöröket.

Én a fentebb említett hobbi projekt keretein belül pont a browserifyt, babelt és reactot próbálgatom. :)

(#5412) martonx: ES7 pár funkciója még kísérleti fázisban van a Babelben. ES6 (ES2015) most kezd divatba jönni, a hype vonat már elhagyta az állomást. :))

• Zedz
    addikt

Hát sok sikert, van amúgy kismillió ilyen nyelv, ami js-re fordul, itt [link] a felső sor nagyjából lefedi, hogy mivel érdemes foglalkozni. Persze még ezen kívül is van egy csomó, mint pl coffee, de attól meg már falra mászok. Én a normál js-t szeretem, az ilyen compiler-ekkel nem vagyok kibékülve. Azért lehet, hogy később én is csinálok egy saját nyelvet compiler-el aszinkron dolgok kezelésére, mert megvan róla a saját elképzelésem.

Igazából ez is normál JS, csak az ES6 (ES2015 újabb nevén) fícsöröket lefordítja ES5-re. Például ha azt írod, hogy Class App { .. }, akkor abból egy var App = (function() { ... })(); lesz.

• Zedz
    addikt

A gond itt, hogy az ajax aszinkron, te meg szinkron gondolkodsz. Az ajax-nál elmegy a kérés szerver felé, és egy eseményt vált ki, ha megjött a válasz, hasonlóan, mint pl onclick-nél is csak akkor fut az eseménykezelő, ha kattintás történt. Szóval miközben megy az ajax, a szinkron kód ugyanúgy dolgozik tovább, nem vár arra, hogy megjöjjön a válasz, a választ lekezelni az eseménykezelő dolga. Két dolgot tehetsz. Vagy alkalmazkodsz és aszinkron kódot írsz callback-el, vagy beállítod, hogy szinkron legyen az ajax kérés. Általában inkább az előbbit szokták javasolni, és a szinkron ajax-ot bad practice-nek tekintik, de te döntöd el, hogy neked mi a jó.

Megnézem mik a lehetőségeim. Semmiképp sem lesz sync az ajax hívásom. Most a babel.js-t próbálgatom egy hobbi projekt keretein belül, szóval ennek lehetőségeit nézem most, kutakodok. :)

A d3 csak arra kell, hogy data binding legyen az SVG-vel, és így tudjon realtime frissíteni pl websocket-en ékező szenzor adatok alapján. Ha ez nem szempont, és mondjuk egy szerver oldali script állítja elő az SVG-t, akkor valóban nincs rá szükség (de kétlem, hogy nodejs-ről lenne szó). Persze lehet manuálisan is data binding-ot csinálni, ha neked ahhoz van kedved, nem fog vissza senki.

+1, maga a business logic egy szimpla egyenes arányosság, nem kihívás, ahogy a többi része sem.

@Carasc0

Szó sincs több napról, néhány óra az egész. Amit linkeltem, abban meg csak ugyanúgy át kell állítani, mint Karmájéban, hogy mettől meddig veszed a skálát.

Én inkább angularral mennék/mentem neki, mert bár az is 125 KB (vö. D3 150 KB), ezért a méretért cserébe a teljes feladatot, no meg az esetleges hálózati kommunikációt, meg bármi mást ami egy teljes alkalmazáshoz kell, meg lehet csinálni könnyen vele.

Akkor hűltem el nagyon, amikor próbáltam D3 + NVD3 + angular direktívákkal összerakni háromféle chartot, 500 KB-nyi lib olyan chartokért, amik közelében sincsenek a designer igényeinek... Ezért írtam meg inkább kézzel.

Nézz körül d3.js és svg témakörben. Vannak hasonlók: [link]. Egyébként a progress bar az teljesen más, mint amit te akarsz. Nulláról max 1 hét alatt összehozod, ha nagyon lassan tanulsz. Ingyen általában csak akkor dolgozunk, ha saját magunknak csinálunk valamit (én legalábbis így vagyok vele).

A D3 egy brutál nagy lib egy ilyen egyszerű feladathoz. Mostanában elég sokat csináltam egyedi chartokat egy Angular alapú projektben (közvetlenül SVG-t állítok elő template-ből), és teljes nyugalommal jelentem ki, hogy az adat hatására frissülő szintező összesen 20 sor kódból elkészíthető animáció híján :)

Mondjuk tiszta lappal indulva szerintem az egy hét bőven kevés.

• Carasc0
    őstag

Nézz körül d3.js és svg témakörben. Vannak hasonlók: [link]. Egyébként a progress bar az teljesen más, mint amit te akarsz. Nulláról max 1 hét alatt összehozod, ha nagyon lassan tanulsz. Ingyen általában csak akkor dolgozunk, ha saját magunknak csinálunk valamit (én legalábbis így vagyok vele).

Köszönöm a választ. Segítséged precíz, gyors, részletes. Hasonlókat kívánok! :C

Egyébként most nem USB perifériáról van szó, hanem integrált bluetooth-ról. A régi verziós bt megy is, csak a 4.0 nem, legalábbis nem ismeri fel az eszközt. Windows-ban már sikerült párosítani, de az is csak sokadikra ment, úgyhogy nem tudom, hogy a kapcsolódással van e a gond, vagy a bt smart nem működik. Valószínűbb, hogy inkább az utóbbi, és vagy a vmware vagy az android-x86 nem támogatja a bt smart-ot. Próbáltam release logokban utánakeresni, de google semmit nem dobott róla, a vmware fórum regisztrációnál meg csak a személyi számomat nem kérdezik meg...

Az integrált BT-d is 99%, hogy belül USB porton csatlakozik az alaplapodhoz. :U

• dqdb
    nagyúr

Közben felszórtam a laptopomra vmware-t player-t. Úgy gondoltam, hogy a rövidebb utat választom, és felteszek rá egy androidot, ahhoz vannak programok, és úgy nem kell GATT-al bohóckodni. Feltettem egy android-x86-4.4-rc2-t elsőnek, hát befagyott az induló képernyőnél, azt mondják ez ismert hiba 4.2 óta. Feltettem így egy 4.0-t, azon viszont nincs net, és a bluetooth-nál sem látom a bt smart eszközömet, csak a régi bt-os mobilomat. Biztos, hogy lehetséges vmware-el bluetooth smart-ot megosztani az emulált rendszerrel?

Virtualizált Androiddal nem foglalkoztam még. Az évek során Windows hostokról (XP, Vista, 7, 8.1) adtam már át Linux (Ubuntu, Xubuntu, CentOS, Manjaro) és Windows (XP, 7, 8.1, 10, 2012 Server) guesteknek USB-s perifériákat (webkamera, fényképezőgép, tuner, kriptotoken).

A periféria sikeres átadásának természetesen feltétele, hogy a guest rendszerben legyen hozzá driver, az Android guest itt nagyon hamar el tud bukni, mert simán elképzelhető, hogy a kernelbe nincsen belefordítva a szükséges driver (ezen csak saját kernel fordításával tudsz továbblépni). Az ellenben nem feltétel, hogy a hoston legyen hozzá a VMware úgy is át tudja adni (például egy őskövület fényképezőgépről, amelyhez nincsen 32 bites XP-nél frissebb driver, virtualizált Linuxon keresztül tudom letölteni a képeket).

De eddig WinJS-ről volt szó, annak mi köze az Androidhoz?

Közben felszórtam a laptopomra vmware-t player-t. Úgy gondoltam, hogy a rövidebb utat választom, és felteszek rá egy androidot, ahhoz vannak programok, és úgy nem kell GATT-al bohóckodni. Feltettem egy android-x86-4.4-rc2-t elsőnek, hát befagyott az induló képernyőnél, azt mondják ez ismert hiba 4.2 óta. Feltettem így egy 4.0-t, azon viszont nincs net, és a bluetooth-nál sem látom a bt smart eszközömet, csak a régi bt-os mobilomat. Biztos, hogy lehetséges vmware-el bluetooth smart-ot megosztani az emulált rendszerrel?

A lehető legrosszabb megközelítést választottad szerintem. Az Android szinte teljesen biztos, hogy nem fogja a random USB-s BT eszközödet támogatni.

• PumpkinSeed
    addikt

"The company I work for make test equipment and one of my co-workers has to test the USB drivers we supply for this equipment under a range of operating systems; he says VirtualBox is useless for this but he can use VMware." - jul 14 [link]

Ezek szerint a WMware jobban passzol ehhez az USB adapteres Bluetooth Smart-os fejlesztéshez, mint a VirtualBox.

A VMware erre specializálódott, a piacon nekik van a legjobb hypervisor programjaik. Több ezer gépes clustereket szerintem esélytelen lenne VB-vel használni.

• dqdb
    nagyúr

Bármi ötlet, hogy win7-ről hogyan tudom megoldani a winjs befordítást és tesztelést? :D Gondolom az integrációs tesztekhez kell majd virtualbox meg emulált 8.1, jól sejtem? Egyáltalán bluetooth kapcsolatot hogyan tudnék tesztelni egy olyan gépen, amin nincs is? :D

Lehet, hogy egyszerűbb lenne, ha a win8 adaptereket a tabletemen tesztelném(azon 8.1 van), a kódot meg git push-al frissíteném rajta. A maradék integrációs teszteknél meg kimockolnám a win8 specifikus adaptereket. Életszerű ez az elgondolás?

Rendelsz Kínából USB-s BT4.0 adaptert (bár itthon sem sokkal drágább), azután VMware Playerben telepítesz Windows 8-at, és ott át tudod adni* neki az USB-s eszközt. Ha van elegendő mennyiségű memóriád és megfelelő processzorod, akkor a legkényelmesebb VM alól végignyomni a teljes fejlesztést.

* elvileg ilyet a VirtualBox is tud, csak kölcsönösen nem kedveljük egymást, így olyan messzire kerülöm, amilyen messze lehet ;]

• PumpkinSeed
    addikt

Szerintem bővíts. min 20k egy Webstorm licensz, min 15k egy SSD, ha megenné, 4gb memóriát meg 8k-ért kapsz már jót.

SSD van WebStorm-ért meg nem fizetek mikor vannak ingyenes alternatívák. :)

(#5354) Zedz

NetBeans. :D

• Zedz
    addikt

Tudom, hogy van, de nem szeretnék Visual Studio-t használni. Webstorm-ot használok, megszoktam, fizettem érte, szeretem. Ennyi. Az ingyenes VS-t kipróbáltam annak idején, nagyon lebutított volt emlékeim szerint, de ez már évekkel ezelőtt volt.

Nem írtad, hogy WebStormozol. :) De amúgy WS után ( és a PhpStorm után, de ez mondhatni ugyan az az IDE ) szerintem a VS a legjobb. Mondjuk a WS-ben az nagyon jó, hogy hamar támogatják a trendet.

(#5342) PumpkinSeed: Az én laptopomban is 4GB RAM van, meg egy gyenge B960-as Intel, de nekem a Community teljesen jól fut, úgy, hogy nagy monitorra van kötve a gép. Akkor feküdt meg a kicsike, amikor a WinJS-hez indítottam egy Win8 szimulátort az érintőkijelzőt szimulálva, és egy batár nagy SVG-vel kellett dolgoznia a gépnek. :D

• martonx
    veterán

Tudom, hogy van, de nem szeretnék Visual Studio-t használni. Webstorm-ot használok, megszoktam, fizettem érte, szeretem. Ennyi. Az ingyenes VS-t kipróbáltam annak idején, nagyon lebutított volt emlékeim szerint, de ez már évekkel ezelőtt volt.

Ez a VS2013 Community előtt abszolút igaz volt, az ingyenes VS-ek használhatatlan szarok voltak, épp csak arra jók, hogy az ember elkezdjen pötyögni rajtuk valamit. Változnak az idők :) szerencsére.
    A VS2013 Community pedig a nevével ellentétben valamikor 2014 második felében jött ki, szóval ez is egész tűrhető.

• Jim-Y
    veterán

Ha van WebStorm akkor nem igazán szól semmi a leváltása mellett :))

• Zedz
    addikt

Ez csak hobbi projekt, nem üzleti. Magamnak írok egy edzéstervezőt meg naplózót, mert már unom az Endomondo meg Strava hülyeségeit.

Hát lehetne éppen C#-al is, csak ahhoz nem értek, meg nincs kedvem megvenni a Visual Studio-t. Más alternatíva meg js-ben sajnos most nincsen. Van olyan, hogy NodeRT, ami szintén valami WinRT-s C-s dolgot fordít be dll-be, ha jól tudom, de ahhoz meg node-gyp-et vele együtt meg Visual Studio-t meg Pythont, meg minden hülyeséget fel kellene telepíteni, akkor meg már kézenfekvőbbnek tűnt, hogy WinJs-el lekódolok gyorsan egy Bluetooth-ot használni képes klienst, aztán átküldöm a nodejs szervernek vele az adatokat valamilyen protokollon.

Visual Studionak van ingyenes változata, innen tudod letölteni. Ha vársz még egy kicsit, hamarosan kijön ( vagy már jött? ) a 2015-ös verzió is. :)

Ha minden igaz már NodeJS support, meg efféle finomságok is vannak már benne.

WinJs-el és Bluetooth-al van valakinek tapasztalata? Szeretném lekérni az adatokat pulzusmérőről, de nem igazán tudom, hogy milyen irányba induljak. Van egy csomó hardver id, amikből néhány szabvány, mások gondolom nem, de hogy ebből én hogy kapok majd adatokat, arról lövésem sincs. Tudom rtfm, de nem lehetne egy kicsit meggyorsítani a folyamatot? :DDD

Maga az eszköz egyébként Mio Link, gondolom nem open az api-ja, de windows-hoz sajna nem szórtak össze semmit a srácok, bt4-es androidos eszközöm meg még nincsen, úgyhogy gondoltam teszek egy próbát, hátha ki tudok csikarni belőle valamit. Mérni mér, villognak a színes ledek rajta, elvileg ha jól be tudnám állítani, akkor az én edzettségi szintemnek megfelelően tolná a szivárványos színeit a pulzus zónákról, nem valami átlaghoz viszonyítva. Meg jó lenne látni a konkrét számokat is legalább egy crossfit edzésen, ha már futáshoz nem tudom a hátamra szíjazni. :D

A WinJS alkalmazáshoz lehet más nyelven írt WinRT komponenseket csatolni, én lehet inkább átvinném a problémát a C# világba. A BLE kezelés lépéseit egyébként ez a blog leírja - még az is lehet, hogy át lehet ültetni JS-be soronként.

Ha szerencséd van, a kütyü az összes fontos paramétert kiajánlja GATT attribútumokként, amiket tudsz olvasni vagy írni. Ha nincs szerencséd, és pl. a FitBithez hasonlóan egy titkosított blobként tárolnak mindent, akkor elég esélytelen a feladat.

Szerk.: Most látom, hogy WP-s blogot linkeltem be. Az elv meg a használt osztályok ettől még hasonlóak. Morzsák meg MSDN-en is vannak.

• Zedz
    addikt

WinJs-el és Bluetooth-al van valakinek tapasztalata? Szeretném lekérni az adatokat pulzusmérőről, de nem igazán tudom, hogy milyen irányba induljak. Van egy csomó hardver id, amikből néhány szabvány, mások gondolom nem, de hogy ebből én hogy kapok majd adatokat, arról lövésem sincs. Tudom rtfm, de nem lehetne egy kicsit meggyorsítani a folyamatot? :DDD

Maga az eszköz egyébként Mio Link, gondolom nem open az api-ja, de windows-hoz sajna nem szórtak össze semmit a srácok, bt4-es androidos eszközöm meg még nincsen, úgyhogy gondoltam teszek egy próbát, hátha ki tudok csikarni belőle valamit. Mérni mér, villognak a színes ledek rajta, elvileg ha jól be tudnám állítani, akkor az én edzettségi szintemnek megfelelően tolná a szivárványos színeit a pulzus zónákról, nem valami átlaghoz viszonyítva. Meg jó lenne látni a konkrét számokat is legalább egy crossfit edzésen, ha már futáshoz nem tudom a hátamra szíjazni. :D

Miért WinJS-sel csináljátok? :) Csak kíváncsi vagyok, mert nálunk is épp hegesztünk egy Win 8 appot, és azt hittem az országban egyedül szopunk ezzel. :DDD

Új hozzászólás Aktív témák