Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• inf3rno
    nagyúr

"Szvsz a TDD nem advanced dolog, hanem alapvető, ha fejleszteni akarsz"
    Bocs, de most már muszáj beszólnom, annyira folyamatosan erőlködsz ezzel a TDD-BDD-HDD-SSD-DDD-XXX-ASDASD-QWEQWE-BLABLA-HABLATY-vonallal (:]), hogy kezd már picit irritáló lenni. Azért komolyan kíváncsi lennék, hogy létezik olyan munkahely, ahol a fejlesztők tényleg MINDEN kódot TDD/BDD/akármi-vezérelt elven írnak? Van erre idő? (Persze elméletben ez is létezhet, ahol irreálisan nyugis a tempó.) Csak mert általában a megrendelők várnak a termékükre, a főnökök az eredményre (joggal), majd jön a következő feladat, és így tovább. Vagy ezek csak jól hangzó elvek, amiket a hobbiprojektjeidnél alkalmazol? Mert az egyébként úgy tök jó, és szép dolog, de amúgy akkor még csomó vezérelvhez tartozó mozaikszót vagy buzzwordöt be lehetne dobálni, ami a gyakorlatban azért inkább fenntartásokkal kezelendő, mert vagy működik, vagy nem, jó, ha sikerül annak mentén csinálni, de sokszor inkább az erre való törekvés jön csak össze (és már az is valami).

Én jelenleg hobbi projekteknél fejlesztek így, most éles projektjeim nincsenek. Régebben éles projekteknél még nem ismertem ezeket a technikákat, személyes tapasztalatom annyi, hogy volt olyan projekt, aminél utólag írtam meg a teszteket, és az SQL-ek felében volt kisebb nagyobb hiba, amik nem derültek ki azonnal, mert csak ritkán használt útvonalakról volt szó.
    Tudok olyan multiról, ahol TDD + SOLID + OOP alapvető, és a backend-et így fejlesztik, nem véletlenül írtam. Nem hinném, hogy nyugis munkahely lenne, inkább csak elvárják a minőségi kódot, meg egy méret (pár ezer sor) felett széthullik a szemét, amit tesztek nélkül fejlesztesz. A GUI-t nem feltétlen éri meg e2e tesztekről indulva fejleszteni, de azért érdemes lehet bedobni párat a fontosabb feature-ök ellenőrzésére, ha nem is minden apróbb hülyeségre. A DDD egy projekt méret felett éri meg jobban, mint a monolit, én személy szerint ezzel nem értek egyet, próbálom kisebb projekteknél is alkalmazni. Arra, hogy a TDD/BDD többlet idővel járna mutathatnál valami bizonyítékot, mert pont az ellenkezője igaz. Debugra összességében több idő megy el, mint arra, hogy a teszteket előre megírd, és az alapján fejlessz. Persze ha nem veszed komolyan az egészet, vagy nem fotnos a minőség, akkor nyugodtan fejleszthetsz tesztek nélkül is.

Új hozzászólás Aktív témák