Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
valory
tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Mivel nem működik rendesen, nincs a helyén, szóval nem érintkeznek a burkolattal. A hűtőbordák egymás közt talán összeérnek. De az első működik, csak a többi nem (9v mérek akármerre tekerem)
Egyébként most nézem, h a 3ik rendesen összeér a 2 ill. 4el
lehet ez a hiba... -
valory
tag
-
valory
tag
Sziasztok,
Csináltam egy ventilátorvezérlő panelt, LM317T IC-vel, pontosabban 4 IC van egy lapon. Külön-külön működött mind, most h befejeztem, csak az első működik rendesen a többi kb. 9 volton áll, hiába tekergetem a potit. Egy közös pontból kapják a + ill. - ez lehetne a baj ? Ha igen, akkor mit csináljak? Van egy-egy közös pont, ahonan 4-4 drót megy a pluszhoz, ill. minuszhoz.
Válaszotokat előre is köszönom!
-
valory
tag
Sziasztok,
kérdésem nem éppen hobby, de elektronikai, remélem tudtok segíteni. Van nekem egy Uher UA120 típusú erőlködőm, és 1-2 napja a jobb oldali hangfal randomra néha pukkadozik egyet kettőt (természetesen hátul a kijöveteleket teszképpen cseréltem, ugye akkor a bal oldali csinálta ezt). Mi lehet a gond? Nagyon súlyos? Ha nem, akkor orvosolnám én itthol lehetőleg. Nem bánnám a gyors választ, mert így már nem igazán merem használni, nehogy kimenjen a végfok, elég drága dolog...Válaszotokat előre is köszönöm!
-
valory
tag
Esetleg aki ért az elektronikához (nem úgy mint én
) nem tudná újratervezni egy külön nyákra a beteg IC-nek (BL108) a működését új alkatrészekből, hogy csak szálakkal becínezzem oda ahol vannak ennek a lábai és újra működne. Remélem érthető amit akarok mondani.
Nagyon szépen köszönöm előre is!
-
valory
tag
Hát lehet az új hamarabb menne, de nagyon megfogott a kinézete. Amúgy az "alsó részt" (amin van az áramkör, meg a "beteg" IC) ha valaki újratervezné nekem a rajz alapján, annak nagyon örülnék és akkor új is lenne meg nem is
(sajna én nem értek az elektronikához, így én nem tudom rajz nélkül megcsinálni...) -
valory
tag
Szerencsére volt kapcsolási rajz, remélem tudod (vagy valaki tudja), milyen IC-vel helyetesítsem a "beteget" (amúgy I.P.R.S. Baneasa gyárban készült, ha ez is segít vmit)
-
valory
tag
megérdeklődöm, ha lesz valami, írok
Más: kellene egy nagyon egyszerű kapcsolási rajz amit olcsópénzért összerakok, olyan Knight Rider futófényhez, aminek a futó-sebességét tudom állítani egy potival (amiket találtam, vagy bonyolult volt, vagy nem volt álítható, 8-12 led közötti legyen)
Köszönöm előre is! -
valory
tag
Sziasztok,
szeretnék építeni egy VU-méter panelt és segítséget is kértem a szomszédtól, aki fiatalabb korában foglalkozott ilyesmivel, adott egy ledes sztereo vu métert, amin 2 sor led van, egy régebbi román gyártmányú erősítőből lett kiszerelve. Mondta, hogy az egyik IC rosz benne, lemérte nekem, h melyik, mondta h vegyem meg, bár olyat már nem találok, de van helyetesítője és kicseréli nekem rajta. A boltban persze nem volt, és nem is tudta az eladó, mivel tudnám helyetesíteni ... az IC kódja B L 108 (a B az béta). Szóval a segítségeteket kérem.
Válaszotokat előre is köszi!
-
valory
tag
okés, akkor maj keresek olyat ami 2V-ról is képes világítani.
Amúgy ha 220ra kötöm a kapcsolót, akkor mind2 szálat rá kell kössem, h világítson (fázist meg a nult is), vagy amúgyis mind2 szálat meg kell szakítsam, ha ki/be kapcsolok vmit? (mert külön erre a célra is vettem "világítós" kapcsolót, csak nagyobbat mint a tápokon) -
valory
tag
Sziasztok,
vettem olyan kapcsolókat, amilyenek vannak a tápokon is, csak olyat amelyik világít ha be vagy ki van kapcsolva, de ez nem működött 12V-on, miért?
-
valory
tag
válasz
DuplaZso
üzenetére
hát a sz.gép táp nem jó, nem akarok a lakásban magam után cipelni 1 tápot
1 gyufás/cigisdoboznyi cucc okés, gondolom a másik elfér annyiban. Móriackaábra az jó, csak nem tudom leolvasni
nem azért mert Móricka, nem értek az elektronikához, szal hülyegyerek ábra kell, mint a ventiszabályzóhoz linkelt oldalon, szájbarágósan 
az IC meg nemigazán volt hogy kapjon áramot külön, mert akkor lett kipróbálva, amikor elkészült teljesen a nyák, vagyis egyszerre a másik 2vel. A lényeg, hogy volt másik és azzal műxik!

hamarosan képek a gányolós topikban
-
valory
tag
Még egy kis segítség kellene:
van egy 12V-os trafóm, amin lehet állítani a V-okat 1,5 és 12 között 1,5V-ként, a baja az, h 1,5V van állítva és 3,8V ad le. Ezzel nem is lenne baj, mert nemigazán használom, de kellene, h néha rákössem a digi-fényképezőgépemet, aminek kerek 3V kell, így nem merem rákötni. Szóval, mi kell, h a 3,8-ból 3 legyen? Gondolom valami ellenállás, és aztis hogyan kössem be? simán a + szálon legyen rajta és kész?
Segítségeteket előre is köszi!
-
valory
tag
válasz
Hujikolp
üzenetére
ennél jobbakat nem tudok csinálni jelenleg, de a forrasztások ugyaúgy vannak és az alkatrészek is ugyanúgy állnak, párszor átnéztem már, mivel nem értek az elektronikához, vigyáztam is, h mindent jól forraszak be... (amúgy az első amelyik nem műkszik, onnan nézve, ahonnan csak a forrasztások látszanak, alulról)
Cseréljem ki a nem működőnél az IC-t? -
valory
tag
sziasztok
a problémám a következő: csináltam 3 ilyen vezérlőt 1 nyákra és csak kettő működik rendesen, a 3iknál mikor a potit letekerem 7,5V ad, mikor meg teljesen fel akkor meg 6,9-et, kb negyed állásba meg 5,4V-ot. Mi lehet a hiba? (nem értek az elektronikához...)
Válaszotokat előre is kösz!
-
valory
tag
földbeveretés sajna nagyjából kihúzva, 2 éve volt lecsmpézve az egész lakás, a földelés ténylegesen a mi hibánkból maradt ki, faterel egyszerűen elfelejtettük h nincsen, lett volna itthol az a 2-3 méter hosszú betonacél, ami nagyjából elég 1-2 szobának. A radiátorra csak azért gondoltam, mert behálózza az egész lakást, mondjuk a föld alá nem megy (kivéve a szomszédos szobába, ahol kb. 5m hosszúságba, kb. 20cm mélyen végigfut a szoba alatt a 2 rézcső, ami ráadásul szigetelve van, korózió védelem szempontjából).
Másszóval ha most kellene leverni, kellene 1 lyukat fúrni az egyik csempébe, amit így utúlag nehéz eltüntetni... -
valory
tag
köszönom a válaszotokat, a cikket el fogom olvasni. De valaki megmondaná konkrétan, hogy ha "leföldelem" a gépem, úgy ahogy leírtam, az jó lesz valamire?
-
valory
tag
Jobban megfogdosva ráz az máskor is... A földelést megoldhatom úgy, hogy a házom levő egy csvar alá teszek egy kivezetést és rákötöm a fűtőtestre? (magánház, saját központi, szal a szomszédokat nem fogja megrázni
) Más megoldás nem jutott az eszembe, "gyárilag" nincs földelés a 220as aljzatokba. -
valory
tag
-
valory
tag
Kis segítség kellene, remélem itt valaki segíteni tud. Adott egy 3 pozicíós kapcsoló, mely 3 ventit vezérel. Ha lekapcsolom a kapcsolót ugyebár a ventik még forognak egy ideig, az általuk termelt áram nem süthet ki valamit a gépembe? (egyenáramú motorokat ha forgatunk ugyebár dinamóként működnek). A kapcsolón 6 lábacska van, esetleg a GND-t is kössem rá(logikusan a szabadon maradt 3 lábra)? Így nem húz át a + részre, nem csinál zárlatot?
Ilyen a [kapcsoló], (jobb fotóm most nincs róla) a lényeg, hogy van még egy sor lábacska rajta.
A válaszotokat előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion Go 512GB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Apple Mac Mini 2023 M2 16GB 256GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16 2023 M3 Pro 36GB 512GB macbook garanciával hibátlan működéssel
- Proc. hibás DELL Latitude 3510 Black i3 256 SSD alkatrésznek eladó
- Eladó Apple iPhone 14 Pro Max 128GB / 12 hó jótállás
- Bontatlan iPhone 17 (256 GB) (rendelhető)
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3644, 100% Akksi
- AKCIÓ! DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 1G, áfás
- Microsoft Surface Laptop 5 i5-1245U 16GB 512GB 13.5" Gorilla Glass TouchScreen 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
lehet ez a hiba...
) nem tudná újratervezni egy külön nyákra a beteg IC-nek (BL108) a működését új alkatrészekből, hogy csak szálakkal becínezzem oda ahol vannak ennek a lábai és újra működne. Remélem érthető amit akarok mondani.
(sajna én nem értek az elektronikához, így én nem tudom rajz nélkül megcsinálni...)
nem azért mert Móricka, nem értek az elektronikához, szal hülyegyerek ábra kell, mint a ventiszabályzóhoz linkelt oldalon, szájbarágósan 
ekkold