- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bambano: Bambanő háza tája
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
Hirdetés
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
-
ekkold
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Hölgyek, Urak! Eléggé elkanyarodtunk szerintem a hobbi elektronikától, légyszi ne OFF-oljatok tovább. Ha a kamerás témát folytatni szeretnétek, akkor annak megfelelő témában tegyétek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
DuplaZso
aktív tag
A hozzászólás szerkesztéséhez rendelkezésre álló idő természetesen letelt, mire észrevettem, hogy hülyeséget írtam az utolsó mondatban, mivel a BD 135 komplementerpárja nem a 136-os - pédául a 240-es sorozattal ellentétben - , hanem a 140-es.
Szóval !
Az alább bebiggyesztett ábra a tranzisztor hűtésének leegyszerűsítése, biztonságosabb rövidzár"védelem" (inkább lustaság), és némi tyúkbél(inkább munkaidő)spórolás után a következőképp néz ki :
Itt elég csupán a potméter kivezetéseire ráheftölni a két pozitív tápágat, a negatív oldalt a tranyó kollektora a hűtőlapján át kapja meg - az előző hsz.-ben "Fém !"-mel jelölt rész a rajzon - a gép fémházától, ezért biztosítani kell a jó elektromos érintkezést a tranyó hátoldala és a ház közt. Hővezető anyag használata itt is ugyanúgy szükséges, mint a korábbi kapcsolás esetében.
Mivel minden, általam eddig látott ház váza eloxálva van, ezért javaslom a vasfelület (most nehogy valaki azzal jöjjön, hogy az bizony nem vas, hanem acél, mert megbúbolom !) tranyóval érintkező részét csiszolóvászonnal, vagy bármely más eszközzel nagyjából fémtisztára puccantani.Kiegészítésképp még annyit, hogy az említett BD135 és BD 140 tranyók 1,5 Amperes típusok, tehát ugyan lehet, de nem nagyon illik 1A feletti árammal terhelni őket.
Ez persze erősen ventillátortípus-függő, de nagyjából 5-10 légkavaró együttes szabályzását teszi lehetővé, a kimeneti feszültség pedig hozzávetőleg 4,5 és 11,5V közötti lesz.Erről a témáról mellesleg született már egy-két cikk a Logouton...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- alza vélemények - tapasztalatok
- World of Tanks - MMO
- Autós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Gumi és felni topik
- Fujifilm X
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Dell P2419H / P2419HC Full HD LED IPS 24" LCD monitorok
- Dell Optiplex 7050 SFF + Quadro K620
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix Thor Platinum II 1200W 80+Platinum Prémium tápegység!
- AKCIÓ! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook- Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB SSD W11
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest