Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- Szólánc.
- Öregszem
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- A fénynél gyorsabban
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rive
veterán
Ha lekapcsolom a kapcsolót ugyebár a ventik még forognak egy ideig, az általuk termelt áram nem süthet ki valamit a gépembe?
Nem, nincs semmi veszély.A kapcsolón 6 lábacska van, esetleg a GND-t is kössem rá...?
Inkább ne. Haszna tuti nincs, kára - nagyon-nagyon csekély eséllyel - lehet./// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Rive
veterán
Ha a gépet földeletlenül használod, akkor a táp 'földjével' összeköttetésben álló fémrészeken a fél hálózati feszültséget mérheted, amíg feszültség alatt van a gép. Persze elég nagy ellenálláson keresztül, úgyhogy ha hozzáérsz és rajtad keresztül záródik az áramkör a tényleges föld felé, akkor csak nagyon kis áram folyik - de egy elég kellemetlen bizsergéshez/szúró érzéshez elég. A ventiknek ehhez semmi köze.
Ugyanakkor érdemes lenne rendberakatni a földelést, mert ez így nem igen buli, a számítógép - mint a mellékelt szitu is mutatja, ugye - nem duplaszigetelésű eszköz, hogy földeletlen dugaljban is szabályszerűen lehessen használni.
[ Szerkesztve ]
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
mezis
félisten
Én még a busz rendszerű, 93 ohmos koax ethernet idejében találkoztam védőföldelési problémákkal. Az internet hálózat működésében keletkeztek zavarok időnként, de nem mindíg a védőföldelés nélküli számítógépnél !
A számítógépek tápegységének kialakítása miatt a védőföldelés használata kötelező. (Felnőttek között is akad olyan, aki különösen érzékeny az áramütésre !)
egyáltalán nincs földelve a konnektor (csak a 4es, kapcsolós, túlfeszvédelmes elosztómnak van földelése, de amicsatlakozik ott nincs). Évek óta így mentek nálam a gépek, semmi sem romlott még el bennük.
mezis
-
fero02
nagyúr
-
mezis
félisten
Nem vagyok szakember, de szerintem ennél már az is jobb, ha a villanyórától vezetsz egy védőföldet (0 vezetőtől).
Egyébként véleményem szerint egy magánháznál (családi ház) rá kellene szánni azt a 15-20 ezer forintot arra, hogy földbeveretsz egy hosszú. vastag betonacélt, amit összekötsz a 0-val.
Ez a pont egyben arra is jó, hogy védőföldet innen vezesd. Ez a valódi földelés bizonyos fokú védelmet jelent azon ritka esetekben, amikor valahol megszakad a szolgáltató 0 vezetője.
Ebbe a költségbe belefér talán egy érintésvédelmi fi relé is....(Nálam már kétszer volt alkalma bizonyítani, egyszer egy hűtőszekrény kapott vizet a 230 környékére, másik alkalommal egy konyhai fali vízmelegítő fűtőbetétjének réz csöve lyukadt ki.)
A radiátorod szerinted földelve van ?
Jobban megfogdosva ráz az máskor is... A földelést megoldhatom úgy, hogy a házom levő egy csvar alá teszek egy kivezetést és rákötöm a fűtőtestre? (magánház, saját központi, szal a szomszédokat nem fogja megrázni ) Más megoldás nem jutott az eszembe, "gyárilag" nincs földelés a 220as aljzatokba.
[ Szerkesztve ]
mezis
-
Rive
veterán
Nálunk a lépcső mellé verte le a szondát a mester, kívülről. Onnan vezette el a vastagját egy nagyobb dobozig, onnan meg már rézkábelen a megszakítószekrénybeli csomópontig.
Az eredeti kérdést lehet, hogy érdemes lenne feltenni az Index szaktopikjában, oda jár néhány HC villamos arc.
-
mezis
félisten
Csak nem lakáson belül gondoltad a betonacélt leverni ?!?
Házon kívűl, a villanyóra doboz környékén szokás, ahonnan rövid úton összeköthető a 0-val.
(Szokás még földkábel esetén a kábel mellett vezetni a "földelő" vasat.)(A legszerencsésebb, ha még az építés kezdetén az alapbetonba kerül a földelő vas.)
földbeveretés sajna nagyjából kihúzva, 2 éve volt lecsmpézve az egész lakás, a földelés ténylegesen a mi hibánkból maradt ki,
mezis
-
Rive
veterán
Továbbra sem értek hozzá, úgyhogy ez csak filózgatás, OK??!
A földet és a nullát a villanyóra mellett egy bontható csomópontban össze szokás kötni, és onnan vinni tovább a lakásba. Ha egy belső földszondát csinálsz, és azt próbálod védőföldként használni, akkor annak komoly ellenállása lesz a nulla felé, azaz baj esetén marad valamekkora feszültség a gép dobozán. Ami nem egészséges.De igazából továbbra is szakember bevonását tartanám üdvösnek.
-
-
DuplaZso
aktív tag
Digi gépet ne járass nyersen ilyen gagyi tápról !
Legegyszerűbben egy általad is használt stabkocka és egy piros LED segítségével (+ 1-2 kondi) kiegészítve tudod a normális tápellátást biztosítani.
De ha nem tartasz tőle, akkor a sz.gép tápjának 3,3V-os ágát is használhatod hozzá, a biztonság kedvéért egy sorba kötött, legalább 1A-es diódával.Ha érdekelnek a részletek, csinálhatok róla Mórickaábrát.
Szerk.: a megnyekkent LM317-est valószínűleg a kimenetére adott feszültséggel küldhetted el véletlenül. Általában attól haláloznak el.
[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
Lítiumakku sorbakötve egy szilícium egyenirányító diódával.
Ideális hordozható táp, csak a töltése kényes dolog,
azt a legjobb gyári töltővel megoldani.
Magát az akkut kis szerencsével olcsón be lehet szerezni.
Egyszerűen venni kell a bolhapiacon egy notebook akkut.
Ezek zömében nem a cellák, hanem az elektronika a rossz.
Egy ilyen akkupakk általában 4-12 db 18650-es cellát tartalmaz.[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
And
veterán
-
mezis
félisten
-
And
veterán
Azért ejthetett volna pár szót a szomszéd arról, hogy mégis miféle tok lehet az (op-amp?), vagy egyáltalán, hogy 'mérte ki', hogy az a rossz? Van hozzá rajza? Sejthető, hogy nem egy bonyolult valami, de ezzel a típusjelzéssel, és más hasonlóval (ezeket próbáltam: βL108, BL108, Bi08, L108) gyakorlatilag megtalálhatatlan az adatlapja, így sosem derül ki, hogy mivel is lehetne helyettesíteni. Lehet, hogy valami szoci gyártmányú IC, mániájuk volt, hogy a nyugatival azonos toknak valami totál más típusjelet adtak.
De elnézve ezt a (már bocs, de) tyúkok alól kihalászott vackot, lehet, hogy jobban járnál egy teljesen új panel építésével, ha már úgyis ez jutott eszedbe először. Mert ahogy nézem, azokkal az ősöreg elkókkal meg potméterekkel is meggyűlhet a bajod, nemcsak az ismeretlen IC-kkel. Ledsor meghajtására kész célvezérlőket kapni párszáz forintért, ilyen pl. az LM391x-család (x: 4, 5, 6), amely épp 10 ledhez való: [link], HE-fórumon: [link]. -
-
And
veterán
Továbbra is az a véleményem, hogy ezzel kár szenvedni. Úgy néz ki, ez a kétféle IC egy erősítőfokozat + ledmeghajtó közös tokban, ráadásul egymást átfedő tartománnyal (minden második ledet vezérli az egyik, a köztük lévőket pedig a másik IC). Namost hogy ilyeneket már nem találsz, abban szinte biztos lehetsz, és helyettesíteni sem nagyon tudod ezeket. Ennél sokkal közismertebb (egykoron még Magyarországon is gyártott) ledmeghajtót sem lehet már réges-rég beszerezni, ilyen pl. az UAA180, másnéven A277D. Van helyettük az említett LM39xx-sorozat, meg pár másik fajta, esetleg megoldható a dolog egy egyedileg felprogramozott általános célú konrollerrel is (amellyel a dinamikatartomány, a karakterisztika és a ledek száma szinte 'szabadon' megválasztható). Láttam, hogy a HE-fórumon sem nagyon tudtak segíteni. Sajna ez egy túl régi és egyedi IC-ket tartalmazó áramkör. Hamarabb célt érhetsz egy új építésével, mint ennek a javítgatásával.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz valory #32400 üzenetére
Igen, a fém felület össze van kötve az ilyen tokozású IC-k esetén az egyik lábbal. Szóval mindenképpen válaszd szét őket egymástól. Van erre való szigetelő lap, meg csavar alátét, vagy magát a hűtőbordát válaszd szét.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz valory #32403 üzenetére
Egy jó ideig voltak ilyen jellegű szabályzóim, csak kézi poti helyett egy ptc volt bent, így magától állította a fordulatszámot, de mára meguntam a macerát vele, mindent bekötöttem fixre. Az adatlapomnál lévő gépet összesen két venti hűti, abból a táp alján lévő nagy venti mindössze 3.3V-ról jár.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- BestBuy topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Megérkezett a Snapdragon X-hez tervezett Windows 11 lemezkép
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- iOS alkalmazások
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ingatlanos topic!
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5-1600x, Gigabyte G1 Gaming GTX 960 4 GB, 16 GB Kingmax
- 75" Neo QLED 8K QN800D Smart TV (2024) illetve Neo QLED 8K TV// QLED 4K TV // Neo QLED 4K TV
- Intel Core 2 Quad Q8400
- Thinkpad E14 Gen2 14" FHD IPS i7-1165G7 Iris Xe G7 16GB 256GB NVMe magyar
- Intel Core i5-9400F, Asus GTX 1050 Ti 4 GB, 8 GB DDR4
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest