Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• DuplaZso

aktív tag

válasz Hujikolp #7141 üzenetére

Heló ! :)

1: Ez emitterkövető (földelt kollektoros) kapcsolás, bázis és emitter közt sosem lesz 5V.
    Mindazonáltal ha a gondolatmenetedet követjük, akkor a 12V felé tekerve is ugyanúgy rövidzárat okozna a poti. Annyiban van igazad, hogy ha a két végálláshoz van tekerve a potméter, akkor semelyik, tehát a szabályzott ventimadzag-kivezetést sem szabad a házhoz érinteni. De gondoltam, ez alap. Előtétellenállat az emitterkövető üzemmód miatt felesleges.

2: Tudom, hogy milyen feszültségek szoktak kikolbászolni egy tápegyégből. A ház pedig a földeléssel és a nullával is össze van kötve még a tápon belül, de ha ez nem lenne elég, csomó hadverelem házzal érintkező része is galvanikus összeköttetésben áll a betápja nullájával. Csillám pedig nem szükséges a második rajznál. Mégegyszer : földelt kollektoros kapcsolás pnp-tranyóval.
    Mellesleg furcsa volna, ha bármely pozitív (védett) ág rövidzára nem tiltaná le a tápegységet. Bár az ultragagyi kategóriában biztos van ilyen is.

3: Nem láttam még olyan 12V-os ventillátort, amelyik névleges tápfeszültséget igényelt volna ahhoz, hogy egyáltalán elinduljon. 6V környékén mindegyik stabilan megteszi, egyébként direkt a nehezen indulós típusok miatt írtam oda, hogy mekkora tartományban szabályoz a szerkezet, gondoltam nem kell külön szájba rágni az alacsony feszültségű táplálás hátulütőit. Egyébként ha összeépítés után próbára kerül a sor, nyilván az lesz az egyik fontos momentum a tesztelésnél, hogy elindulnak-e a lapátok minimális feszen.
    Kitapasztalja, és annak megfelelően használja. De ha akarod, módosítok a rajzon miattad, csak mondd meg, mekkora legyen a minimális feszültség !

Az építkezésen pedig a fí-relé oldott le, ha valóban a nullát érintettétek a földeléshez.

Nnna. Písz ! :)

Új hozzászólás Aktív témák