- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
sutyi^
senior tag
válasz
MaxxDamage #28898 üzenetére
7V-os adapter alacsonyabb fordulathoz ha esetleg ne DC szabályzós a csati amire dugod. PWM-hez nem kell, nem is hiszem hogy menne vele értelmesen.
-
MaxxDamage
félisten
válasz
MaxxDamage #28890 üzenetére
Erre valaki?
Továbbá ez milyen célt szolgál? (ez a kábel jár a 3 pines Nanoxia ventikhez...ha ennél maradok) akkor az miként fog menni 4 pin pwm kábellel?MD
L -
zolee5016
őstag
Grózi mester!
Kiraktam a DS-eket pihenni....
Jonsbóék eclipse beköltözött....
Ha összeraktam kiváncsi leszek a teljesítményükre én is.... -
sutyi^
senior tag
-
martin66
senior tag
válasz
sutyi^ #28894 üzenetére
Értem. Akkor ez lesz a folyamat?
2 db 3 pines ventilátort akarok egy Y elosztóra rákötni. Egy 9mm noctua és egy 12mm Aeroocool. Indulási feszültség 5 és 6V. Először beállítom az advencedben a görbét, hogy minimum 50% legyen. De gondolom utána még tudok játszani a görbével?! Ez lesz a folyamat, jól gondolom? -
sutyi^
senior tag
válasz
martin66 #28892 üzenetére
Ha mindegyik ventid PWM akkor hagyd PWM vezérlésen. Ő arra gondolt ha egyedi görbét adsz meg a BIOS-ban, akkor 50% alá ne vidd az induló pontot különben az AeroCool nem fog megindulni.
Egyedi görbénél valami Q-Fan Control / Q-Fan Tuning feliratú izét keress akár egyszerű, akár advanced nézetben. Ha jól rémlik valahol az alatt voltak a hiszterézis görbék...
-
korcsi
veterán
Arctic Bionix ventilátorral van már valakinek tapasztalata?
-
martin66
senior tag
Erre valaki?
Léccii
-
Sziasztok!
Alpenföhn Groß Clockner hűtőt szeretnék cserélni egy hasonlóra, mert ez kezd csapágyas lenni. Mit tudok ajánlani ami hasonlóan halk és kijön 2-3ezerből? Köszönöm! -
MaxxDamage
félisten
válasz
MaxxDamage #28889 üzenetére
Elvileg a lapnak 5 db (Nanoxia PWM) ventit (max) el kell bírnia Ezzel egy 4 pin alaplapi csatira kötve, vagy tévedek ?
MD
L -
MaxxDamage
félisten
EZ mennyire jó megoldás / kivitelezhető ? 1 db alaplapi csatira kötve + 4 db 4 pin pwm FAN-t csatlakoztatva / vezérelve ?
MD
L -
MasterHUn
senior tag
Sziasztok. Mivel nem találtam fórumot rá (vagy rosszul kerestem) kérdezném, hogy milyen ventilátorokat ajánlanátok egy enthoo pro M be.
12cm
Fehér led
PWM szabályozás
jó légszállítás
Ezek lennének az"elvárások". 6db kellene. Válaszotokat előre is köszi -
fogtunder
nagyúr
válasz
MaxxDamage #28885 üzenetére
én mondjuk ezért vettem volna pwm Y kábelt, csak külső táp nélkülit, azt bármilyen ventivel tudod később használni.
-
MaxxDamage
félisten
válasz
chopin42 #28884 üzenetére
Inkább hagyom az eredeti megrendelésem, mert van (5 db) Nanoxia Deep Silence 140 - 1100 , Nanoxia 3-pin - 4x3-Pin adapterkábel 60 cm fekete és Nanoxia 3-Pin Y-adapterkábel 60 cm is (szóval ugrott a PWM már..) mondom 3-pines ventikhez 3-pines elosztó kábelt is rendelek... csak jó lesz így!?
Meg Alpenföhn Brocken 3 + Alpenföhn 140mm Wing Boost 2 (mint 2.-ik FAN)
MD
L -
chopin42
őstag
válasz
MaxxDamage #28883 üzenetére
Ha még nem értek oda, ajánlom az alpenföhn wb2 plus 14-et, nagyon meg vagyok elégedve velük, még jön kettő, a mostani kettő mellé, ráadásul gyári y csatis, egymásba dughatóak.
-
MaxxDamage
félisten
válasz
chopin42 #28882 üzenetére
Hmmm..
Elvileg halk ventik ezek a Nanoxia 1100rpm csak. Elvileg nem lesz vele gond. Számomra a legfontosabb a halkság ! (meg az, hogy azért legyen megfelelő levegő szállítás/csere a házban) Amúgy még a rendelés változtatható, mert pár dolgot rendeltem és vannak köztük olyanok amik "beszerzés alatt" vannak...Korábban voltak a 120 -as"LEPA" ventik úgy feltüntetve , hogy "nagyon halkak" de annyira nem is (van a Blue LED verzióból 5 db -om , de különösebb baj nincs velük, mert mindet a lap szabályozza (4 pin PWM) és BIOS -ba megfelelően beállításra került , hőfok érték alapú vezérléssel..
MD
L -
chopin42
őstag
válasz
MaxxDamage #28878 üzenetére
Mivel hibrides lapod van, mint kiderült, Grózi tévesen ajánlott 3 pines ventit, de ez NEM az ő hibája. Asus f@sz volt, mikor megírta a kézikönyvet a lapodhoz. Vehettél volna tehát pwm ventit is. De így is jó lesz
-
xDamien.10
csendes tag
Annyi fejlemény történt, hogy sikerült beszereznem egy ilyen kábelt az egyik ph-s tag ajánlásával akinek haaználatban van egy ugyanolyan lapon mint ami nekem is van: [link]. Ami elvileg a nem az alaplapról veszi az áramot, hanem a tápról, de ugyanúgy szabályozható (csak így egyszerre az összes.
Illetve ha minden igaz akkor sikeresen beszerzek egy MSI GTX 1080 Sea Hawk X-et: [link] így ez a radiátorral és a ventivel a gépház hátuljára kerülne.
Így a rá szánt maximum 16-20 ezer Ft-ból kéne 3 db 14 cm-es PWM-es venti aminek jó a légszállítása illetve viszonylag halkabb is. -
arnoldito
senior tag
Hy All!
Tervezem a házcserét, mert a mostani Sharkoon Scorpio 2000 kicsit ki nőttem. Amit kinéztem az Evga DG-85 gaming ház, viszont ahogy látom ebbe még kevesebb ssd fér mint a mostaniba!? Kérdésem az lenne, hogy lehet ebbe venni tovabbi hdd tartót, mert a 86-ba már 12db ssd/hdd fér! Mert ha nem lehet tovább bővíteni, akkor, nem sok értelme van megvenni...Válaszotok előre is köszönöm!
-
CSB29
aktív tag
Halihó!
Lehet RGB-be fognék, csak fogalmatlan vagyok még a témában, múltkor nem jött válasz.
A tervem, hogy veszek 4x Cooler Master MasterFan Pro 120 Air Balance RGB ventit (jó márka, ár/értékben jó, rgb, pwm). Arra már rájöttem hogy a lapom MSI x370 SLI PLUS tudja is a 4x ház fant pwmben hajtani. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy kell a rgb controllert beállítani. Van egy darab "RGB LED connector" a lapon. Kellene venni egy Cooler Masteres fan controllert és azt kéne oda dugni? MSI mystic sync elvileg működne vele.
Ezt így jól gondolom?
Üdv.
-
abridabri
veterán
-
Lalee88
csendes tag
Na, szóval...
Ház: Phanteks Enthoo Pro M TG
Lap: MSI B350 GAMING PLUS
CPU hűtő: be quiet! Pure Rock 120mmVan 2 PWM és 4 DC csati. Mivel lesz a házban ODD, így talán a max ami játszik elöl 2db 140-es, felül 2db 140-es és hátul 1db 140-es.
A procit hűti majd a Pure Rock, ami felfelé fog fújni az AM4 felfogatással, és ez akkor el is veszi az egyik PWM-csatit, és akkor a 2 felső mehetne talán elosztóval pumpa csatijára. Az első kettő SYS3 és 4-re, a hátsó meg SYS1 vagy 2-re.
A házban elvileg új Phanteks ventik vannak, ezek visszavéve talán maradhatnak mondjuk elöl? Mondjuk semmi más nem lesz a házban fehér, szóval inkább cserélnem kellene ezt is...
Árban Be Quiet! Pure Wings 2 körül gondolkozom. Az színben is jó lenne, de más fekete vagy piros venti is jöhet.
És akkor ami még kérdés: Így hogy a proci hűtő felfelé fúj, hátra érdemes tenni? Felülre kell 2, vagy mondjuk elég 1 közvetlenül a proci fölé? Mondjuk ott fix a keret, nem lehet arrébb húzni, úgy mint elöl. De elöl gondolom nem árt a 2db, itt elvileg az ODD-től is elférne 2db 140-es, de 2db 120as biztos.
Köszi előre is.
-
martin66
senior tag
Ez azt jelenti, hogy 50% feletti értéket kell beállítanod. - Kérlek, segíts, hogy az mit takar értékileg, illetve egyáltalán én ezt, hogyan fogom tudni beállítani az alaplapomon
DC és PWM módban sem tudok feszültséget megadni csak annyit lehet állítani, amit a képen látsz
. Vagy rossz helyen keresem?
Próbáltam már, hogy elöl is van 2 venti, de úgy tapasztaltam, hogy hatékoynabb a rendszer, ha közvetlenül a CPU bordáin van két venti.
Felülre nem tudom rakni, mert felül az asztal miatt csak 1cm van a ház fölött, szóval nem lenne túl hatékony.
Az Y-ra akkor a noctuar és az aeroocool hátsó ventijét kötném, mely mindkettő 3 pin-es ventilátor.
Mi lesz a folyamat? Jól gondolom?
1. Y elosztó fel a Case_Fan-ra.
2. Két ventit bekötöm az Y elosztóra.
3. Most mit kell csinálnom? Vagy menni fog automatán?
-
Grózi
Topikgazda
válasz
xDamien.10 #28861 üzenetére
Oké,hogy 4 pines-de le is ellenőrizted a user manualban a lábkiosztást,hogy pwm-s e?
-
sutyi^
senior tag
Ha megjöttek az ventik OCUK-tól (zöld meg kék lesz végül, elbacták a termék leírást) majd kisérletezem hogy lesz a jó. Természetesen kipróbálom az ajánlott leosztást.
Viszont lehet hogy a felső két 120-as hely lesz a dedikált exhaust, mert megnézem mit szól ahhoz a gép ha a hátsó 120-ast is átforgatom szívóra. Lévén most egy TF Kabuto 3 van hogy a deszkán lélegeztesse a VRM-et mikor videótcsócsál a CPU.
-
Grózi
Topikgazda
válasz
xDamien.10 #28859 üzenetére
Kéne egy árkeret és hogy 3 vagy 4 pin-de előtte ellenőrizd az aljzatok lábkiosztását,ha nem vagy benne biztos akkor töltsd fel ide a képet.
-
xDamien.10
csendes tag
Sziasztok!
Egy NZXT S340-nek vagyok tulajdonosa. Szeretnék bele vásárolni 3db 14 cm-es ventilátort és egy 12 cm-est. Ez ügyben milyen ház ventiket tudnátok ajánlani, nagy légszállítással ami viszonylag halkabb?
Köszönöm előre is!
-
Grózi
Topikgazda
válasz
MaxxDamage #28854 üzenetére
Van 3 cha_fan aljzatod+a aio is feszültségalapon szabályoz-szóval akár egy Y kábellel is meg tudod oldani.Mondjuk én 2 Y-ra raknám,egyikre a befújókat és a másikra a kifújokat-így jól tudsz variálni.
Várom majd a tapasztalataid! -
dqdb
nagyúr
válasz
MaxxDamage #28854 üzenetére
-
-
dqdb
nagyúr
válasz
martin66 #28844 üzenetére
Noctua: 5-13V alul látható, Aerocool: Rated voltage 12V Starting voltage 6v alul látható
Ez azt jelenti, hogy 50% feletti értéket kell beállítanod, amin az Aerocool pörög, amennyit pörög és a Noctua pörög, amennyit pörög (nincsen náluk grafikon erről). Ha szerencséd van, akkor jól jönnek ki az arányok, ha peched, akkor rosszul. Ugyanez igaz a Noctua-BQ párosra, remélhetőleg tudnak "nem hallható" összhangban dolgozni.A folyamatos terhelés miatt én a rendszeredet elöl erősíteném meg, hogy két egyforma befújó ventilátor legyen, azok mehetnének ugyanarra a csatlakozóra Y kábellel.
Esetleg kipróbálhatod még azt is, hogy a Noctuát a házban felülre rögzíted (ha máshogy nem megy, mert nincsen 92 mm-es csavarhely, akkor kábelkötegelővel). Ez csak egy ötlet, nem tudom, hogy nyersz-e vagy veszítesz-e vele (ha kipróbáltad, írd meg).
Az Y kábel két csatlakozóján a két ventilátor cserélgetésével meg tudod nézni, hogy melyik milyen fordulatszámon megy. Annak a ventilátornak a fordulatszámát fogod látni, amelyikhez 4 pines elosztó esetében 4 vezeték megy vagy ha a kábel azonos, akkor amelyiknél 4 pin van a csatlakozóban, 3 pines elosztó esetében eggyel kisebb számok lesznek.
Úgy nézem, hogy az ASUS-nal meglehetősen sokat sikerült visszalépni az általam jól ismert, teljesen hasonló kategóriába tartozó (besorolás szerint középső chipset, PLUS elnevezés, közel azonos ár) H170M-PLUS-hoz képest hűtés és dokumentáció terén. Az egy teljesen vállalható középkategóriás lap volt, itt pedig csak a spórolást látom
-
Radomer
aktív tag
válasz
fogtunder #28847 üzenetére
Köszi!
így már teljesen tiszta a kép.
Érdekesség képen hozzáteszem 3 pines csatlakozó aljzatról is elmegy a WB2. Mivel van hozzá 7V-os adapter, így a fordulatszámot ahhoz igazítottam az alaplapi vezérlőben.
Mini teszteltem a Fractal R5 házban lévő gyári ventikkel, és azt kell mondjam a Fractal GP-14 jobban tejesít, és halkabb mint a WB2 7 ill 12V-on is.
Lehet maga a ház nem engedi kiteljesedni, de ebben a környezetben a gyári a nyerő eddig. Legközelebb lehet AC Deep silence tesztelem majd a GP-14 ellenében. -
fogtunder
nagyúr
válasz
DroiDMester #28846 üzenetére
egyrészt helyesbítés eggyel fentebb.
másrészt, hogy a gyártók miért csinálják ezt, nem igazán értem, honnan kellene nekem tudnom, illetve miért is lenne az én felelősségem. az, hogy te mit hogyan használsz, a te dolgod, én részemről szeretem, ha a hardvereim üzemszerűen működnek, ahogy az ki lett találva. ha NAS-ba kérdezi valaki, hogy milyen HDD-t vegyen, nem fogok neki asztali, vagy surveillance HDD-t ajánlani annak ellenére, hogy nyilván működnek, legalábbis egy darabig biztosan, de nem véletlenül vannak kifejezetten erre a célra szánt eszközök.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
Radomer #28845 üzenetére
közben dqdb privátban írt némi helyesbítést, idézem:
PWM esetében a negyedik lábon, ahol ugyebár a PWM vezérlőjel közlekedik, 5 voltos a feszültséget szaggatnak. A második lábon, ahol a tápfeszültség megy, ott tényleg fix 12 volt közlekedik.
Ha egy PWM-es ventilátor esetében a gyártó nem 12 voltos feszültséget ír, hanem tartományt, akkor az probléma nélkül szabályozható DC módon is.szóval létezik olyan venti, ami bár pwm-es, de lehet feszültség alapon is szabályozni, de ez nem általános és az ökölszabály továbbra is az, hogy pwm-es csatira pwm-es ventit, fesz alapúra meg 3 pinest.
-
válasz
fogtunder #28842 üzenetére
Akkor arra adj magyarázatot hogy szinte az összes régebbi Asus alaplap ilyen, illetve még jópár más gyártó lapja is, hogy 4pines csatlakozókat raknak a lapjaikra és a pwm jel helyett +5v ot irnak a manuálba!
A jó nép megveszi ezeket a lapokat és mondván 4pines ajzat van rajta szépen ilyen pwm.es ventit kötnek rá, mivel 100. userből 99. nem jön ide a fórumba kérdezgetni milyen ventit rakjon a gépébe, akkor mind a 99 embernél elfüstölnek a pwm.es ventik?
Nálam több mint 5.éve pwm.es venik vannak az ilyen asus alaplapon ami papír szerint +5voltot ad a pwm lábára, de egyik ventinek se lett baja, és szépen lehet szabályozni is ezeket a ventiket, akkor hogy is van ez?? Minek raknak 4pines ajzatokat ha oda nem köthető pwm venti?
-
martin66
senior tag
Szia,
Elnézést kérek, hogy csak most válaszolok és ezúton köszönöm a választ.
Nagyjából jól leírtad a szituációt, de
- A noctua hűtőm nem új, hanem 10 éves, Noctua NH-U9F (eddig hibásan 12cm írtam, de csak a 9cm)
- PW2 megvettem és is felraktam rá, mert 1 hétig hallgatni a Noctua full + 10%-on pörgését nagyon irritáló volt.
- Noctua ventilátort egy alaplapi csatlakozóra szeretnéd kötni egy Aerocool ventilátorral - Igen, sikerült kiderítenem az infókat az indulási fesz infóakt, a gyártó honlapjain fent volt, én vaksi. (Noctua: 5-13V alul látható, Aerocool: Rated voltage 12V
Starting voltage 6v alul látható)
- Az elérendő sebesség nagy vonalakban van csak az, hogy halk legyen és ne pörögjön túlságosan, ami azt jelenti, hogy jó lenne, ha a 12cm
aerocool a max 1200 helyett max 900-on pörögne
noctua a max 1700 helyett max 1250-en pörögne stabilan, nem kell változni a sebességnek.
- Az alaplapomon összesen 2 venti csati van a CPU-t nem számolva, ezért az egyikre menne az első venti, a másik kettő pedig a másik Chase_Fan-ra Y elosztóval.
- Az aeroocool az maradna hátul és fújná ki hátulra a meleget.
- A noctua pedig felmenen a bordára szintén szívóként, így nézne ki elölről hátulra a sorrend: első ház venti fújja a gépbe | CPU cooler fújja a bordára | második ház venti a CPU cooleren ez lenen a noctua és szívja le róla a meleget, melyet fúj tovább a | harmadikra fújná ki a meleget.Azért örülnék, ha a CPU hűtőn két venti lenne, mert a CPU-m folyamatosan megy 50% (6 szál) kihasználtsággal és ez stabil 55-59 fokos hőt eredményez. Ezt kb 3-5 fokkal lejjebb vinné az a plusz alacsony fordulatos Noctua.
(Azért megy folyamatosan az idő 100%-ban minimum 50% + a rendszer és a progik, mert ha van már 12 szálam, akkor engedélyezem, hogy folyamatosan számoljon a CPU az IBM által üzemeltetett orvosi kutatások kiszámításához. Ezzel is segítve a világot, hogy hamar találjanak ellenszereket.) Illetve azért lenen jó, mert ha adottak a ventik meg minden akkor csak nagyon minimálisan kellene ráköltenem.Így, hogy kiderült, hogy 5 és 6V az indulás ebben az esetben hogyan tovább?
-
krokostamas
tag
Köszi az ajánlást!
Milyen alternatívára gondolsz a BQ-k helyett előre? Hátra ugye egy db 12-es fér, oda mire gondoltál? Esetleg szintén BQ, Pure wings 2?
Azért gondoltam a BQ-kra, mert ezeket találtam legolcsóbbra beszerzés szempontjából.
Az a kérdés még, hogy akkor a 3 ventilátor közül 1 db ugye nem PWM-es lesz, a maradék 2 tud úgy menni. Melyikek menjenek PWM-ben? Pl. a hátsó mehet 3 pinesben, az első 2 meg menjen PWM-ben? Vagy az első közül az egyik mehet 3 pinben?
-
fogtunder
nagyúr
válasz
Radomer #28841 üzenetére
azért, mert az egyik PWM, a másik fesz alapú aljzatra való, bár feltételeztem, hogy ez egyértelmű abból, amit írtam.
a PWM nem ad 5V-ot, fix 12V, impulzusokban, azért van az, hogy ezekhez használható külső tápos elosztó kábel, míg a nem pwm ventikhez nem, illetve igen, de akkor azok max fordulaton fognak menni folyamatosan. van olyan pwm-es venti, ami jobban tolerálja a fesz alapú működést, van, amelyik rosszabbul, de ez nem üzemszerű és innentől fogva potenciális hibaforrás, nem véletlenül az a téma itt folyton, hogy milyen aljzatok vannak az alaplapon, ha tökmindegy lenne, mire mit köt az ember, nem kellene folyamatosan ezzel tölteni az időt és nem lenne külön ajánlás rájuk az összefoglalóban.
-
Radomer
aktív tag
válasz
fogtunder #28840 üzenetére
Passz.
Az alaplapi tüske 5V-ot ad pwm vezérlés helyett nem tudtam mennyire okoz-e kárt egyik a másikban.
Vagy a pwm 5V-ot ad ugyanúgy csak impulzusonként adagolja a vezérléshez ezek szerint? A fix 5V meg egy 100% rpm jelet adhat a pwm ventinek pótlék képen, hogy működjön, és ezáltal fesz alapon tudja az alaplap szabályozni!?.
-
Radomer
aktív tag
4 pines nem pwm-es aljzatra ráköthető a pwm-es venti?
-
Skynet258
veterán
Rákerült a radira a két NB-eLoop ITR-B12-PS... hát ezek tényleg tök némák...
-
MaxxDamage
félisten
válasz
abdulka1 #28835 üzenetére
Szia!
Nem haragszom, félre ne érts, de nem erről a lapról van jelenleg itt szó (ha rendesen figyelnél)
Azért köszöntem !
Amúgy a K9ND SPEEDSTER2 lapon jelenleg is 5 db 120 -as venti van (Lepa Blue LED) és azon is van használatban egy 2-es 4 pines elosztó (mert máshogy nem lehetett rákötni.... és az mint PWM vezérelt.Lapon van
CPU_FAN (ez a CPU)
CPU_OPT (ez nem tudom mi célt szolgál)
AIO_Pump (talán vizes cucchoz ?)
CHA_FAN_1,2,3 (na ez a ház hűtés ez biztos)Grózi-nak szól a kérdés, te hogy csinálnád ? (5 db említett 1100rpm -es 3 pin ventiből a kiépítést)
Tudom mit fogsz válaszolni... "már meg is válaszoltam magamnak a kérdést, van még kérdés?"MD
L -
abdulka1
őstag
válasz
MaxxDamage #28834 üzenetére
-
bandika0626
senior tag
Mondjuk ha úgy állítom hogy 60 foknál 100% legyen akkor a gyári 1100-at a másik meg 1200-at fordul.
Vagy ha a CPU fan tud dc-vel szabályozni akkor úgy megpróbàlni. Igaz akkor nincs értelme a pwm-s ventinek.
Van egy 3pin csatlakozási lehetőség amire a hátsó centi van kötve meg egy 4pines amire most van egy 120as ami a hűtőben van most.Ez most dc-vel szabályozza a 120-t. Viszont erre a csatira rátenném
még a másik 120at ami befelé tolja a házba a levegőt.Így lenne az hogy 2x120 tolja befelé a levegőt ez lenne a cha fan 4pinre kötve de a ventik csak 3 pinesek mivel gyárilag fix 12v-ról mentek a másik cha fanra a hátsó vagy felső venti.
A CPU fan-ra meg menne a két alpenföhn. A CPU hűtő meg 90fokkal el van fordítva tehát a VGA felöl szívja a levegőt. Ezért tettem még egy ventit a bordás mert így egyből kivágja a meleget a házból. Nem szükséges felülre venti. Így nyertem 5 fokot a CPU hőfokból.
Na akkor ez most jó hosszúra sikeredett.
-
Grózi
Topikgazda
válasz
MaxxDamage #28831 üzenetére
Elég lesz a három abból is.Akár 3-t is tehetsz 1 aljzatra elosztókábellel,de van bőven aljzatod is-szóval akár külön-külön is vezérelheted.
-
MaxxDamage
félisten
Köszönöm!
(pont ezért vagyok itt)
CPU: AMD Ryzen R5 1600X
Hűtő: Alpenföhn Brocken 3 vagy be quiet! Dark Rock 3 vagy Thermalright Archon IB-E X2 hűtő (még nem döntöttem el)Akkor a Nanoxia Deep Silence 140 - 1100 amit választanék. (hány db köthető a lapra ebből pontosan ? elfér még ha több is van annál ami kell)
MD
L -
Grózi
Topikgazda
válasz
bandika0626 #28819 üzenetére
-
Grózi
Topikgazda
válasz
MaxxDamage #28807 üzenetére
Na mielőtt elkezdesz dobálózni decibelekkel és vennél pwm-s ventit,előtte nézz már rá a lábkiosztásra!
A cpu_fan és cpu_opt az ugyan hybrid,de az kell a cpu hűtőnek és Asuséknál jó szokás hogy csak egyformán szabályozhatok-szóval az kiesik.
Viszont az összes cha_fan aljzat és a vízpumpa csatlakozó feszültségalapon szabályoz,szóval 3 pines ventikre lesz szükséged.
Kezdésnek(90%-ban bőven elég,de nem írtad milyen proci és mi hűti) vennék 3 db 140-s ventit,2-t előre és egyet hátra.Ezek közül válassz:
Nanoxia Deep Silence 140 1100 rpm
Be Quiet Pure Wings 2 140 (akadnak még mindig hibás darabok,így ebben az árkategóriában a Nanoxia-t javasolnám inkább)
Aerocool Dead Silence 140 (a Black Edition kivételével ledes,3 válaszható szín)(én erre voksolnék)
Noiseblocker eLoop B14-2 -
törölt tag
válasz
bandika0626 #28814 üzenetére
Tehát akkor sehogy sem tudom lejjebb vinni a fordulatszámot? Nekem olyan 600 Rpm körül kellene hogy menjenek a ventik.
-
-
-
Flashcash
Közösségépítő
válasz
haiiro_o #28808 üzenetére
Szerintem ahogy korábban is írtam a lap ott támogatja a 3-pin-es ventilátorok, DC feszültség szabályzását ahol be tudod állítani a CPU Q-FAN control-t advanced mode-ra.
Ha a többi csatlakozón nem megy akkor valószínűleg BIOS-ból nem támogatja a lap.
Amit esetleg még megpróbálhatsz, hogy szedj le az alaplaphoz egy szoftveres ventilátor vezérlő alkalmazást, hátha az alatt be lehet állítani a DC vezérlést: [link] -
abdulka1
őstag
válasz
#12681728 #28809 üzenetére
Szia!
A B150 PRO lapomnál találkoztam ilyen problémával. Tőlem okosabb tanácsára a Q-fan beállításoknál elvégeztem a ventilátorok kalibrációját (1. kép) . Ez után már lehetett állítani a fordulatszámot. Utóbb felhívták a figyelmemet a Fan Xpert használatára mivel azzal jobban beállítható a vezérlés mint az UEFI-ben.(2. kép)
-
MaxxDamage
félisten
válasz
MaxxDamage #28807 üzenetére
Az kimaradt, hogy 20dBA legyen max. (21 is lehet még) a max. zajszint.
140 -es helyre ez jó lehet ? BeQuiet Silent Wings 2 PWM 140 mm hűtő ventilátor fekete (BL031)
Ház és alaplapi csatik megfelelő kiépítése szempontjából, nem tudom mit és hogyan lenne érdemes (120 és 140 -es keverve, vagy csak 140 -es PWM és abból ? db...)MD
L -
MaxxDamage
félisten
Sziasztok,
ASUS ROG STRIX B350-F GAMING lapon , Phanteks Enthoo Pro M (PH-ES515P) házba milyen ventit / ventiket ajánlanátok ? (ház és alaplapi FAN támogatottságot nézve, jól kiépítve) VGA egy ASUS ROG Matrix GeForce® GTX 980 Ti Platinum (aminek a tempjével nincs gond (28-30c fok az alap nála)
MD
L -
-
Grózi
Topikgazda
válasz
krokostamas #28800 üzenetére
Sokkal jobb a kettő elöl,1 hátul felállás.A BQ jó választás előre,bár akad azért más alternatíva is-viszont ha csendet szeretnél akkor száműzd az F12-t és egy nagyobb teljesítményű,de csendes darabot válassz.
-
haiiro_o
tag
Sziasztok.
Új házikóba költöztem ami egy: NZXT S340 EliteGyárilag 2 darab 120-as 3pin-es venti van benne. Elvielg [ilyen] fajták..
Ezekkel az a gond hogy akármit állítgatok az alaplapomon (Asus b85 pro gamer) folyamatosan 1200as fordulaton tekeri őket..
Közben a cpu-n lévő ventik 400 körül forognak..
Tudok ezekkel valamit kezdeni v legjobb ha cserélem őket?
köszi
Új hozzászólás Aktív témák
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Dolce Gusto
- A HyperOS 3-ra helyezi a fókuszt a Xiaomi
- Futás, futópályák
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- Újszerű Asus ROG Strix G16 G614 -16" WUXGA 165Hz - i5-13450HX - 16GB - 512GB -RTX 4050 -1,5 év gari
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 PRO - Garancia
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkel