- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grózi
Topikgazda
válasz
MaxxDamage #26197 üzenetére
Ha feszültségalapon akarsz ventit szabályozni,akkor ne pwm-st válassz hanem 3 pines ventit és teljesen felesleges a 6 darab,nem nyersz vele annyit amennyit zaj terén veztesz(ugye biza az hatványozódik).Ha a vezérlőről 4 ventit tudsz vezérelni,akkor válassz 4 darab 3 pines ventit és a molexet felejtsd el.
És (#26199) fogtunder-nek igaza van,ez ugyanakkora hülyeség mint a gyártói adat. -
fogtunder
nagyúr
válasz
ez a 20dB alatt nem nagyon halljuk a hangokat gondolom ugyanattól az embertől jöhet, mint a 25 fps felett nem érzékel a szemünk
nekem 5 Lepa van a házban, itt mennek minimumra szabályozva, nem hangosak egyáltalán, de ha nem szól semmi, akkor egyértelműen hallom őket. max fordulaton meg aki nem hallja meg, annak komoly halláskárosodása lehet.
-
Televan74
nagyúr
válasz
Nyáron légkondi kell,nem max fordulatszám.Hiába a jó ventilátor,ha csak a meleg levegőt fújja be.
-
Megszállottság. (amúgy a jelenlegi ventik is teljesen alapon mennek /rendszernek és ami a házban van, mindennek elég/ és nincs hangjuk) csak elgondolkodtam, hogy ilyen LEPA-ra lecserélem mind és ha nyáron a nagy kánikulába meleg lenne a házba is, akkor lehet maxra tekerni és hangtalan marad...
Igen, van PWM , de nem használom! Inkább 4 db-ot vezérlőről használok (felső 2 és oldalsó 2) első és hátsó az átalakítóval használom molex/tápról (elvileg molex-re kötött az alapba maxon megy, vagy tévedek?Amúgy biztos halk, és valós spec.infok vannak megadva, anno Phanteks ventik is hangtalanok (20 dB felett hallod a venti zaját, az alatt nem különösebben érzékeli az emberi fül) voltak (140-es) a DeepCool meg 25-26 dB maxon ami csak 1300 rpm , LEPA meg csak 18 dB és 1600 rpm (van különbség légszállítás és halksagban is a LEPA javára)
L
-
Grózi
Topikgazda
válasz
MaxxDamage #26194 üzenetére
Mi a francnak folyamatában maxon járatni?
Vezérelni kell hőfok függvényében és nem tudom milyen konfighoz akarod,de 6 db eléggé overkill-nek tűnik...
És igen,halkak(bár a gyártói adatokban hinni,olyan mint a gólyában)-de mint minden mínőségi venti ami kellő légszállítással bír,felül azért van hangjuk.
Van legalább 2 db valóban pwm-s aljzatod? -
Megrendeltem a Noctua NF-A4x10 FLX ventit , de házba van még 6 db DeepCool Wind Blade 120 (kék) amik maxon tekerve kicsit van hangja és azon gondolkodom lecserélem 6 db Lepa BOL.Quiet 120mm PWM Blue LED fan -ra , ahogy nézem a gyári specifikációt ez bőven 20 dB alatt van (18 dB pontosan) maxon járatva és a légszáll. is megfelelő 1600rpm -en. Jó döntés lenne egy ilyen teljes venti pack csere ? (hosszú távra gondolok)
Wind Blade csak 53 CFM (AirFlow) és említett LEPA már (jobb) 81.45 CFM (és halk marad)
2 db Procira is NOCTUA NF-R8 redux-1800 PWM lett pakolva és nem bántam meg, nagyon jó kis ventik ! (halk és hűvös) "gyárilag" Everflow volt rajt...ami nagyon hangos volt és pocsék... !
L
-
fogtunder
nagyúr
válasz
mate182 #26191 üzenetére
Én biztos nem járatnék így pwm-es ventit, pláne nem egy drága Noctuat, de ahogy érzed. Egyébként nem volt hozzá gyárilag elosztó kábel? Mintha azokhoz járna.
A lábkiosztás értelmező segédlet meg ott van az összefoglalóban, én is onnan tanultam meg pár hónapja. Illetve csak a ventik miatt vagy hétszer szereltem a házban, amíg minden jó lett, ha normális végeredményt akar az ember, szerintem nem olyan nagy áldozat, bár ez gépház függvénye is.
-
mate182
tag
válasz
fogtunder #26190 üzenetére
Itt olvastam PH-n
Meg nem keresem már neked, hogy mikor, hol, ki. Teganap este találtam.
A láb kiosztást én is látom. A rá vonatkozó DC szabályzós irományt már kevésbé...
Nem nagyon akarok hozzá nyúlkálni már. Nekem így megfelel egyenlőre.
Baja gondolom nem lehet ?! A PWM ventinek. Én már semmin nem lepődöm meg. -
fogtunder
nagyúr
válasz
mate182 #26189 üzenetére
egyrészt ott van a pontos lábkiosztás a manualban, direkt letöltöttem, ha az összefoglalóban megnézted volna, hogy ez mit is jelent, akkor látod, hogy ez 4 pines aljzat, ami DC alapon szabályoz. másrészt az, hogy milyen aljzatokat raknak a lapra, egyrészt a vezérlő chip, másrészt a gyártó döntésének függvénye, ezzel is pozícionálnak valamennyire. nem tudom hol olvastad, amit írsz, de javaslom, hogy felejtsd el azt az oldalt.
a 3 pin aljzatok meg amennyire én tudom, fix 12V-ot adnak le és nem lehet szabályozni rajtuk keresztül.
amúgy meg pwm-es aljzatról akárhány ugyanolyan ventit tudsz hajtani külső tápos elosztóval, de 2-3 elmegy sima eolósztó kábellel is, én ezért nem raknám DC aljzatra a pwm-es ventit
-
mate182
tag
Eközben:
Az ASUS Z170 Pro Gaming lapomon úgy tűnik hiába 4 pin-es a CHA_FAN3 foglalatom, csak DC controlon (BIOS) hajlandó kezelni a ventilátort. Ott sikerült 30%-os teljesítménnyel ( ez a legkevesebb ami még mutatja a fordulatot ) 500RPM-re beállítanom a ventilátort. ( Ez alatta teljesítmény alatt N/A-ra tehát nincsre írja a ventit tehát pl.: 20% )
Konklúzió ha valakinek segít. : Olvastam valahol, hogy hiába nem kezel PWM ventit az alaplap, a gyártás leegyszerűsítése miatt ugyan olyan 4 pin-esre gyártják a foglalatot. ( értsd: nem gyártanak le feleslegesen 3 pin-eset. 4 pin azt 'jovan az úgy )
Hogy ez miért van azt nem tudom. Mindenesetre megtévesztő, sehol nem olvastam a manualba hogy a CHA_FAN3-as foglalatomban csak DC-ben tudom működtetni a PWM ventimet. Így nem vettem volna PWM venti...Szóval ennyi.
-
DJZoliboy
aktív tag
Hi! Van előnye a PWM es ház hűtőknek a DC vel szemben? Megéri a PWM és ha igen akkor miért? Köszönöm! Szerkesztve a másik kérdéshez.
-
DJZoliboy
aktív tag
A PWM nek mennyi elönye van a DC-hez képest?
-
mate182
tag
Szóval.
Megvan a probléma... vagyis remélem. Méghozzá a Noctua oldalán találtam egy szösszenetet.-Én úgy gondolom ha jól vettem ki, hogy a PWM ventimnek van egy minimum fordulata.
-Ez legyen 400 RPM.
-Ha én DC-ről PWM re veszem a controlt, az levenné a telejsítményt 10%-ra ami nincs meg rpm ben 400 TEHÁT:Mivel a 10% nem éri el RPM-ben a 400-at ezért a foglalat úgy érzékeli, hogy nincs venti bedugva... akció reakció a venti full speed. ( Viszont a DC alapból 0 foktól 60% teljesítménnyel kezd. Ott jól működik a 800-as RPM en. )
Bővítés: Tehát valószínű manual controlban kitudnám kísérletezni melyik az a fordulat-százalékos teljesítmény arány ahol nem "kapcsol le" a venti. Vagy megnézem a dobozán... lol
Ez így lehetséges ? -
mate182
tag
Feldobtam a legújabb BIOS-t (legalábbis nekem
)
Nyilván nem oldotta meg. Marad a DC control a 3-as ventimen. PWM control még mindig maxon teker.
A többi simán hozza PWM controlon a 430 RPM-et.Kérdés: Akkor a többi miért nem csinálja ? Mármint , hogy PWM-en jól működik mind, ez az egy meg nem
-
Grózi
Topikgazda
-
mate182
tag
Hát én dobok fel mindjárt egy BIOS frissitést.
Aztán fogom hozok gázolajat meg gyufát....Az a baj tudod, hogy múlthónapban mikor betettem a házventiket semmi baja nem volt.
-
mate182
tag
Sziasztok!
Van az ASUS Z170 PRO GAMING alaplapomra kötve 3 darab 4 pin-es Noctua ház venti.
Most az egyik elkezdett maxon tekerni, de hogy miért....
Belementem a Q-fan controlba. Tapasztalom hogy ha DC-re állítom simán visszaál akár 400RPM-re. Ha beállítom PWM controlra maxon teker. Eddig egy. CPU hűtő szintén Noctua. Eddig nem baszogattam de most beraktam DC-ről PWM-re az is ezt csinálja.Segítsetek kérlek. Köszönöm! ( Elég új a rendszer.... Ház ventik 1 hónaposak, CPU hűtő 5 hónapos )
-
válasz
DJZoliboy #26166 üzenetére
Jo haz az ne aggodj , 2db 14es elore es kesz is vagy
Ha nem bantja a szemed , akkor eredmes kiszedni azt a muanyag takarolemezt a front ventik elol (siman kicsavarozhato), ugy sokkal tobb levegohoz jutnak.
Meg persze erdemes kidobni a nem hasznalt HDD ketrecet is. -
DJZoliboy
aktív tag
válasz
abridabri #26165 üzenetére
Köszi, a phanteks enthoo luxe az jó ház hűtés szempontjából , igaz? Vagy cseréljek? Hátul van egy 14 es lent és fent. I7 7700k és egy msi 1080 gaming x van, a CPU t egy noctua nh d15 ös hűti. Jó ez a ház összességében hűtés ben? Köszi!
ha lecserélem a 20ast 2 14 esre akkor a noctua az jó választás?
-
DJZoliboy
aktív tag
Sziasztok!
Bocsi az offért, de hátha ti jobban tudjátok, van egy Phanteks Enthoo Luxe házam és abba elöl van egy 20 cm es hütő, és kezd dögledezni. a kérdés az hogy vegyek bele egy ugyanolyan 20 cmest vagy 2 db 14 cmessel jobban járnék? melyik volna az ideális hütés és zaj szempontjábol?
Köszönöm! -
-
Televan74
nagyúr
A Noiseblocker BlackSilent család nem ajánlott,vagy csak túl hosszú lenne a lista.
Xilence Red Wing -ből negyed áron kijöttem volna,de gondolom a minőség rovására.Volt már mind a kettő a birtokomban, Aerocool Dead Silence és a Red Wing is.
Eddigi legcsöndesebb az Aerocool DS volt,de nem volt gondom a Noiseblockerel sem,sőt ami még nagyon tetszett és sokáig meg volt,az a Bitfenix Spectre Pro.De még a Red Wing -et sem dobnám ki a kukába ha csak arra tellene. -
-
sittes79
addikt
-
-
Grózi
Topikgazda
válasz
MaxxDamage #26152 üzenetére
Persze hogy jobb,de ezeknél a 40-s ventiknél vagy légszállításnak nem nevezhető fuvallat van csendben vagy üvöltés minimális légszállítással.
-
KRoy19
őstag
Üdv, újra kérdeznék
Van arra lehetőség, hogy PWM-es rendszer ventillátorokat a GPU hőmérséklethez igazodva vezéreljük? (erre alkalmas alaplappal, vagy külön venti szabályzóval)
-
Gondolom azért ennél "csak" jobb [link] (és a Noctua nem kerreg, zakatol...majdnem hogy szorul a házban, maga a venti..)
Amúgy már kb. le is tettem róla, mert Chipsetre kell és annak vonalában van a VGA (aminek a PCB -je eléri a venti tetejét , vagy max. 0.9 mm hely man közöttük
)
Külön FAN -t néztem még (adott specnek megfelelő) Evercool (fekete 3pin) , GDSTime (kék LED-es 3pin) ... de ezek ilyen silány ventik lehetnek..
L
-
Grózi
Topikgazda
válasz
MaxxDamage #26147 üzenetére
Ezzel a specifikációval ez a Noctua az egyik legjobb választás,viszont csodát ne várj tőle ebben a méretben.
-
Televan74
nagyúr
Elszántam magam.Megrendeltem 4 db piros Aerocool DS 120mm 4.800 ért találtam rá.,meg ahol kinéztem ott volt 720 Ft -ért Phanteks (fekete) 3pines Y elosztó.Abból is rendeltem kettőt.
Köszönöm a segítséget,a döntésben. -
válasz
MaxxDamage #26146 üzenetére
Találtam is
[link] (ennél van jobb - adott spec szerint?)
L
-
Sziasztok,
Minőségi (Noctua , egyéb...) 3pin -es (legalább) ventit (halk) vásárolnék a következő spec. megfelelően (van ilyen?
ár nem számít)
40 x 40 x 7.5 mm (chipsetre kell , méretek nem térhetnek el , magasság lehet(ne) "akár" kevesebb is)
L
-
sittes79
addikt
Sziasztok,
Vásároltam egy asrock b250 pro 4 lapot, de sajnos most jöttem rá, hogy nem igazán támogatja a cpu és ház ventillátor szabályozást, illetve kérdésem, hogy milyen szoftvert ajánlotok erre a célra?CPU ventim 4 pin pwm-es, de a ház ventik 3 pinesek...
-
dqdb
nagyúr
válasz
Televan74 #26139 üzenetére
Ha problémamentes, akkor a legjobb olcsó választás. Sajnos azonban többen panaszkodtak az utóbbi időben motorhangra, így valószínűleg van/volt egy problémás széria (ami természetesen garanciális probléma), ezért amíg korábban vakon volt ajánlható, jelenleg csak ezzel a felhívással együtt.
Szerencsére vagy sajnos engem a memória ára tart vissza attól, hogy elverjek egy rakás pénzt egy tervre, de 64 GB memória nagyon nem olcsó most, azalatt pedig nem lenne értelme belevágni.
-
Televan74
nagyúr
Hát akkor ez patt helyzet.Sokat nem szeretnék ráfordítani,de szeretném a csendet és a megfelelő mennyiségű levegőt.
Bár ahogy most, a memória árak állnak és még emelkednek is,lehet hogy nem kell házhűtésen gondolkodnom.Eladom a maradék alkatrészeimet.és PS4 Pro -t veszek,VR szettel,4K HDR -s tv -vel.
-
Televan74
nagyúr
Ha esetleg nem találok Aerocool Dead Silence (feketében). Akkor, jó lehet még a be quiet! Pure Wings 2 120mm is? (majdnem fele annyiba kerül , és már bizonyított)
-
Grózi
Topikgazda
válasz
Televan74 #26132 üzenetére
Nem kell aggódnod.Igen,ha az aljzat feszültségalapon szabályoz akkor 3 pines venti kell.Viszont nem kell rohanod új ventiért,lehet hogy jó a gyártói leírás és semmi gondod nem lesz.Ha meg lesz a lap,akkor majd kiderül és ha átmenetileg feszültségalapon szabályzod a Lepakat akkor se lesz bajuk.
-
Televan74
nagyúr
Ilyenkor mit lehet tenni, mert a ház adott.5,25 hely nem lesz hogy betegyek egy vezérlőt.Milyen ventilátort vegyek ahol szabályzás nélkül is,viszonylag nagy légszállítást kapok minimális zaj mellett? Legyen piros,és lehetőleg a négy ventilátorra ne költsem el a "nemzeti bankot"
-
-
mattew
tag
Semmi, gond én sem voltam elég körültekintő. Sajnos nem tudtam jobb képet találni (asrock h270m Pro4)
Ez sajnos nem az, de remélem egy nálamnál hozzáértőbb majd kisegít (ha már google nem tudott).
-
Televan74
nagyúr
Új ház új projekt. Egyenlőre még csak a házat rendeltem meg,egy Fractal Design Define c-t. Ebbe szeretnék belepakolni 4db Lepa Bol.Quiet (piros ledes). Alaplapnak egy B350 Tomahawk -ot néztem ki.
Az alaplap leírásából van a két kép. A kérdésem a következő.Az alaplap képes lesz kezelni a kiszemelt PWM -s Lepa ventilátorokat? Én a leírás szerint úgy gondolom hogy igen. -
Grózi
Topikgazda
válasz
Adams15 #26118 üzenetére
Véleményem szerint pár fokot nyernél,de a te konfigodhoz azért egy jobban szellőző házat is nézhetnél feltéve ha a vga és a cpu is húzva lesz.Félre ne érts,a S340 Elite egy mutatós ház és nem egy Zalman szint,de az eleje elég zárt.Ezzel persze együtt lehet élni és ha nem számít minden fok(extrém oc nélkül) akkor nyugodtan választhatod.
-
Grózi
Topikgazda
válasz
mattew #26116 üzenetére
Fáradt voltam,csak annyit láttam hogy X2+256 mb vga-sorry..
A gyári Fractal ventik nem épp a legcsendesebbek,de leszabályozva elviselhető.Ahhoz a konfighoz két elülső befújó ventit mindenképp tennék+1 hátsó kifújót.
Ha linkeled az aljzatkiosztást(ahogy dqdb is írta),akkor segítek választani. -
Grózi
Topikgazda
válasz
Walter_White #26115 üzenetére
A Riing oda kevés lesz,vagy Apache vagy eLoop B14PS.
-
Asus Rog Strix H270 lapon milyen venti aljzatok vannak? PWM-es ventit kell vegyek?
Leírásban ennyit látok:
1 x CPU Fan connector(s)
1 x CPU OPT Fan connector(s)
2 x Chassis Fan connector(s)
1 x AIO_PUMP connector -
Adams15
aktív tag
Féligmeddig off:
Szerintetek egy NZXT s340 (/elite) háznak jobb a szellőzése(/hűtése), mint egy Zalman Z9 U3-nak? (Vagy melyik hajlamosabb jobban melegedni?
Hozzátartozik, hogy korábban cseréltem a gyári hűtőket a jelenlegi zalman házamban, ezek az adatlapomon megtalálhatóak. Ezeket a ventiket, ha jobbak, mint ami az NZXT-ben van, át is raknám. Így lenne szerintetek valami különbség?
Szép nagyon az a ház, jobban tetszik, mint a mostani. -
dqdb
nagyúr
válasz
mattew #26116 üzenetére
A lap pontos típusa kellene, mert a 3 vagy 4 pin sokszor nem döntés kérdése, hanem az alaplapból eredő adottság. Még jobb lenne a csatlakozókiosztások linkelése.
-
mattew
tag
Az egy 8 éves laptop, amit 5 éve eladtam
. Azért van ott, mert az volt az első "saját" gépem.
Elfelejtettem leírni a konfigot, bocsánat. 1HDD, 1SSD, mATX lap, i5-7600 (nonK, gyári hűtő), és lehet egy GTX 1070 vagy 1060 lesz benne. A tesztek azt mutatják, hogy a HDD 40 fokon menne, azt hűteném le azzal, hogy lejjebb tolom az egyik első ventit (vagy a bent lévőt, vagy amit ajánlatok). -
LLam
senior tag
sziasztok,
erős 12cm-es ventilátort keresek. Ha hang/fogyasztás nem számít akkor mit ajánlotok? Esetleg Papst?
-
Grózi
Topikgazda
válasz
Walter_White #26109 üzenetére
Milyen vastag radi?Push-ba szerelnéd?
-
Walter_White
senior tag
Sziasztok. Az ajánlóból kinéztem 2 140-es ventit:
Thermaltake Riing 14
Akasa Apache 1403x140-es radira melyik lenne a legjobb választás? Előre lenne beszerelve Thermaltake Core X71-be.
Köszönöm. -
mattew
tag
Üdv, Fractal Design Define C házat tervezek vásárolni, ami 2 gyári ventilátorral érkezik (FRACTAL DESIGN Dynamic GP-12), egy elöl és egy hátul. Nem tudom megéri-e PWM-es ventit rakni a 3pinesek mellé, szóval passz a 3vs4pin-re.
Ez mellé vehetnék az előlap mögé:
a) +1db 12cm-es ventilátort
b) +2db 12cm-es ventilátort
c) +1db 14cm-es ventilátort
Sajnos van egy kis megkötés, Iponról venném.
A cél, hogy adott áron a lehető legjobb hűtési teljesítményt érjem el.
Tehát ha 2 olcsóbb 12cm-s hűvösebb mint a szuper 14-es akkor inkább azt választanám.
A hang nem szempont (persze nyilván nem szeretném ha olyan hangja lenne mint egy traktornak).
Mi lenne az ajánlat?
Eddig az 1db Pure Wings2 14cm tűnik a legreálisabbnak (kb 4-5k a keret, 2 PW már túllépi). -
tom_tol
addikt
Sziasztok!
A biztonság kedvéért inkább kérdezek.
Van 3x eLoop B12-3 és 3x eLoop B12-2 ventim amiket egy Scythe Kaze Master Pro vezérlővel használok, jelenleg egy csatlakozó egy ventilátor. Szeretném ezeket hármasával összekötni. E célra gondolom megfelelő lenne ez. He ez nem jó, milyen kellene ?
Köszönöm -
Grózi
Topikgazda
válasz
KRoy19 #26099 üzenetére
Van két szabad sys_fan aljzatod amire 3 pines ventiket köthetsz.Előre tennék 2 db 140mm-s ventit és hátra még egy 140-st.Mivel 2 szabad aljzatod van,így egy Y kábel is kelleni fog és együtt vezérled a két első ventit egy aljzatról.
A PW2-vel mostanában vannak gondok,keress rá topicban-így azt most nem ajánlanám.Amiket igen:
Nanoxia Deep Silence 1400 rpm
Aerocool Dead Silence 140 (a Black Edition kivételével ledes,3 válaszható szín)
Noiseblocker eLoop B14-2
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i7-G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest