- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
fogtunder #26894 üzenetére
Szerintem maradnék a PWM-nél.
Bár, elvileg B14-3-ból tudnék szerezni. De ha lehet, akkor már pwm.
Viszont, ahogy elnézem, a B14-3 többet forog, mint a PS. Ráadásul az ~180 m3 /h levegőt mozgat míg a ps ~145-t.
Csak, ha nem tudom rendesen fesz alapján szabályozni, akkor az bukó lenne, az úgy pedig nem lenne az igazi.
Ha beférne, akkor bepakoltam volna 2 darab TY-143-at előre..
De sajnos nem férnek el egymás mellett.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Utána nézek, köszi a javaslatot!
B14 PS-ből sajnos nem találok raktáron jelenleg, csak a B14-1/2/3 az, ami elérhető. Itt ha jól sejtem akkor a fordulatszám és/vagy a csatlakozó a különbség.
Most így ránézve, nézegettem Én már korábban ezeket a Noiseblocker ventiket, csak aztán.. nem úgy alakult.
-
Televan74
nagyúr
Ok. Gyári ventik már hol vannak?!? Wingboost2 Plus 120mm van rajta.De kipróbálom az Akasa -t.Aztán meglátjuk mi lesz.Majd a tapasztalatokat megosztom. Bár a wingboost sem rossz 69C° lement a 10 körös IBT szinte hangtalanul. Lehet hogy bennem van a hiba,hogy többet vártam a Noctua D15 + Wiingboost2 párostól.
A DS -ek nagyon jók.7,2V(900-1000rpm) van nekik beállítva a biosba,csöndesek és van légszállításuk. -
Grózi
Topikgazda
válasz
CarajoEsp #26883 üzenetére
Látod,jó volt megnézni-az összes cha_fan aljzat feszültségalapon szabályoz,nem pwm-s-tehát 3 pines venti kell neked.
A te konfigod és házadban én tennék előre és hátra is 1-1 140-s ventit és kész is a dolog.Előre és hátra is tennék 1-1 Aerocool Dead Silence 140 (a Black Edition kivételével ledes,3 válaszható szín)-t,annyi hogy az elsőt 2-300 rpm-l magasabb fordulaton járatnám mint a hátsót. -
fogtunder
nagyúr
válasz
CarajoEsp #26880 üzenetére
hát a LED ritkán ad a vizuális hatáson kívül bármit az ügyhöz
én vennék előre a gyári helyett egy 14cm-eset, ezeknek gyakran jobb is a légszállítása, mint a 20-asoknak, fentre én első körben nem raknék semmit, két jó 14-es ventinek át kellene tudni szellőztetni azt a házat.
-
dqdb
nagyúr
válasz
CarajoEsp #26880 üzenetére
Grózi nem véletlenül írta, hogy az Internal Connectors fejezetben nézd meg (jelen esetben ez Connectors néven fut) és a lábkiosztást, ne pedig a marketinghablatyot az alaplap oldalán.
Abból a 4 darab, szerinted PWM-es csatlakozóból egy sem PWM-es, csak fizikailag 4 pines ...
-
CarajoEsp
senior tag
-
Grózi
Topikgazda
-
CarajoEsp
senior tag
Sziasztok!
Adott egy Xigmatek Aquila haz, amibe ventiket vennek. Elol egy 20-as venti van, amit a hazhoz adtak, illetve hatul van egy 12-es.
Az lenne a kerdesem, hogy hatulra es felulre vennek harom 14cm-es ventit, meg a tipust is kinyertem a topikbol.Annyi kerdesem lenne, hogy erdemes lenne lecserelni az elso ventut valami 14-re ami sok levegot tud befujni? Mivel az alap ami most benne van, ebben nem jeleskedik.
Koszonom
-
Grózi
Topikgazda
A Noctua ezért nincs az ajánlottak között:[link]
A Nanoxia jó,de van valódi pwm-s aljzatod amiről tudod vezérelni?Attól,hogy 4 pines egy aljzat még nem pwm-s,lásd Összefoglaló.Ellenörizd a lapod aljzatkiosztását a User Manual Internal Connnectors fejezetben,ha nem vagy biztos akkor töltsd fel az aljzatkiosztást. -
Melorin
addikt
válasz
Melorin #26867 üzenetére
Megnéztem a hazai beszerzési forrásoknál és a gyártónál is az Aerocool DS 140-et és nem egyeznek az adatok.
A gyártó honlapján ez áll:
Speed 1500 RPM±10%
Air Flow 93.4 CFM (158.3 m³/h)
Air Pressure 1.98 mm H2O
Noise 23.4 dBAA varázslónál és a 3 betűs boltban pedig ez:
Sebesség 1000 RPM ± 10%
Levegő áramlás 64.8 CFM (109.8 m³/h)
Légnyomás 1,21 mm H2O
Zaj 14,2 dBAItthon alacsonyabb fordulatszámúakat árulnak?
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
piero86 #26864 üzenetére
Még nem.
Alapból szépen dolgoznak a ventik pwm-mel úgy, hogy standard profilon állnak, megemelt alap fordulatszámmal, hogy szinkronban legyenek, csak, alacsony fordulaton sajnos kerregnek. Voltage szabályzással nem fogom elkezdeni "nyaggatni" a Viper-eket, mert nem nagyon szeretik. Még megvételkor próbáltam, rosszabb volt.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Tiszteltem!
Először is, köszönöm!
Hát, a szélzaj nem gond, mint említettem a TY-143-ak után már mindegy.
Azokból 3 teljesít szolgálatot a SilverArrow-n.
Lehet, hogy nem mennének túl magas fordulaton, max teszt közben.
Hát őszintén szólva, és végiggondolva, lehet, hogy nem. Lehet, hogy jobb lenne sima 3 pines venti, a Hero elvileg simán megoldja a Voltage controll-t is. Bár ott annyi a gond, ha jól emlékszem, hogy 50% alá nem tudok menni fordulatban, bár ez lehet, hogy csak a PWM-es ventik miatt van, ezt sajnos nem tudom. Vagyis, ha voltage-on van, akkor Az akasa ventiket nem tudom 50% alá vinni manualban, és ha jól emlékszem auto-n is 50%-on áll, és onnan emeli a fordulatot. (Hero VIII).
-
NYPD
aktív tag
Sziasztok!
LC Power Gaming 975B házba keresek halk rendszerhűtőt, Nanoxia Deep Silence PWM 120 - 1500-tel szemezek jelenleg, jó választás?
Hogyhogy nincs az söszefoglalóban a 120mm PWM-es ventik közt Noctua? Mégsem oylan jó már a márka mint volt, vagy más az indok?
Üdv
-
Televan74
nagyúr
Köszönöm a tanácsokat. Összeállt a gép. Eddig minden rendben.Lemértem és lenne hely 140mm -es ventilátoroknak.Milyen típust lehetne később venni a bordára(D15)? Ha később lenne rá elhatározásom és pénzem is.
-
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #26856 üzenetére
Üdv ismét,jó lett az arckép!
Szóval a te esetedben ha feljebb szeretnél lépni,akkor az eLoop lesz a befutó.Viszont ennek van ára,de a B14 széria nagyon jó.Arra számíts,hogy magasabb fordulaton lesz szélzaj ezek esetén is,hiszen nem kevés légszállítással bírnak.Csak pwm-st tudsz vezérelni? -
Grózi
Topikgazda
válasz
Pityu. #26855 üzenetére
1 maximum 2 év után(működési idő függvénye) mindegyik venti jelentős mértékben degradálódik,igen még a Noctua-k is.Szóval ventivel ne 5 évre tervezz és a Noctua nagyon túl van árazva a teljesítményéhez képest.
5-10 éve nagy név volt,mert nem volt annyi vetélytársa,de az elmúlt években sokat fejlődtek a ventik.
Félre ne érts,nagyon jók-de már meg kéne szabadulni attól a sztereópiától,hogy csak a Noctua halk. -
Grózi
Topikgazda
válasz
GoldhandRent #26854 üzenetére
Tudom,le is írtuk sokszor hogy hülyeséget ír a Pcx.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Tiszteletem.
Idekerültem már megen.
Szóval, mint még régebben említettem, alacsony fordulaton sajnos kicsit kerregősek a Viper-eim. Nem annyira zavaró, de full csöndben néha kicsit zavaró. Elgondolkoztam, hogy lehet, hogy lecserélném őket, de akkor lépnél egy szintet, hogy legyen nagyobb légnyomás, egy kicsit.
Szóval, esetleg, volna egyáltalán értelme őket lecserélni valamire? Ugye 120/140 megy a HAF XB elejébe, viszont mindenképp érdemesebb 140-est bepakolni, legalábbis szerintem. Persze nem tudom, hogy esetleg nagyobb légnyomást toló ventiből lenne-e érdemes 120-ast bepakolni.
Érdemes ilyenen gondolkodnom, vagy inkább hagyjam az egészet a fenébe?
Jobb esetben ha emelek az alap fordulaton, akkor egy bizonyos szint után megszűnik ez az egész, bár onnan már 1 szint, és kicsit szélzajos, bár az nem gond, főként az SA-n lévő 3 darab TY-143 után.
Előre is köszönöm a választ!
-
Pityu.
nagyúr
A csapágyazása ha jól látom 280000 órát bír az azért nem rossz,nézegetem az adatait hasonló a noctuához már az adatai,nekem is noctua van csak dc változat,megéri noctua helyett venni ezt?Mert ha meg nézem a noctua most olyan 7500Ft körül mozog ennek jó az ára is meg így leírás szerint a teljesítménye is hasonló.
#GoldhandRent
Csak most nézem én is az elírásokat pcx nél,meg keveslem azt a 12 hónap garanciát
-
Pityu.
nagyúr
Ezek Noiseblocker BlackSilentFan XK-1 140mm 900 Rpm jó fajta ventilátorok,pl élettartam,légszálítás, ilyesmi?Na meg ezek pwm es ventilátorok e vagy dc sek?
-
STC Speed
őstag
Srácok!
Erre nem is gondoltam!
Köszönöm szépen a válaszotokat! Igen, egyforma ventik lesznek!
További szép napot! -
dqdb
nagyúr
válasz
STC Speed #26846 üzenetére
Ugye teljesen egyforma ventilátorokat fogsz rákötni egy kábelre?
2×4 pin
3×4 pin táppal
5×4 pin táppalAzért Akasa és azért PCX, mert ott tudom, hogy az akasa pwm keresőkifejezés kidobja azonnal, míg például az Aquánál keresgélni kell.
Akasahoz tudsz linket adni? neten arrol panaszkodnak,hogy 4pin-> 1x 4 pin 1x 3pinre alakit át, tehát nem 2x 4pinre ,csak a foglalat olyan.
Mert nem értenek hozzá és hülyeséget beszélnek (lásd az első linkemen a forrasztópákás "erős" ember hozzászólását). -
-
fogtunder
nagyúr
-
STC Speed
őstag
Sziasztok!
Rendszerventit keresek, főbb szempontok:
-nagyon halk legyen, ez a lényeg!
-kék ledes
-4 pin
-lehet drágább is!Ezeket néztem:
LEPA LPBOL12P [link]Corsair Air AF120 LED Quiet Edition [link]
Van tippetek esetleg?
Köszönöm
UI: még valami, 4 pin y kábelt hol lehet venni? Sajnos a lapomban csak 1xcpu 4 pin van és 1x chassis 4 pin,viszont 2 cpu ventim van és 2 rendszer
-
Nuada herceg
őstag
Hát azt már próbáltam. A másodikat, a fan xpertet. De ott azt írta, nem lehet szabályozni.
Ezt a biosos dolgot még megnézem, hátha...
Egyelőre lehúztam a ventiket, mert tényleg idegesítően hangos volt már. Most meg csend van a szobában.
Köszönöm a tájékoztatást, nagyon sokat segítettél!
Most már kicsit konyítok a dologhoz. Tudom hogy sz@rt vettem, meg nem is értek hozzá! -
dqdb
nagyúr
válasz
Nuada herceg #26841 üzenetére
A két CHA_FAN lábkiosztás hibridnek tűnik, a BIOS-ban a Hardware Monitorban keress olyasmi beállítást, hogy Chassis Fan X Q-Fan Control, és ott állítsd át DC Mode-ra az értékét. Ha nincsen ilyen, akkor az szívás, és sosem fogod tudni szabályozni a ventilátorokat (a három pines PWR_FAN szabályozhatatlan).
Az ASUS-tól kell letölteni a Fan Xpert programot az alaplapodhoz tartozó support oldalról, azzal tudod a szabályozást Windows alól finomhangolni (a BIOS-on kívül persze).
-
Nuada herceg
őstag
Köszönöm a választ!
Megtaláltam azt a részt, de túl sokat nem mond. Mutat valami 3 pines aljzatot. Lehet oda kellett volna dugnom? Egyébként akkor jól bevásároltam ezekkel a ventikkel.Szerencsére nem volt túl nagy költekezés, most már értem miért.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Nuada herceg #26837 üzenetére
Azok a ventilátorok szabályozva is hangosak lesznek, pár hónap múlva még hangosabbak.
Keresd meg az alaplapod kézikönyvében az Internal Connectors fejezet azon részét, ahol a ventilátorcsatlakozók lábkiosztása látható. A téma-összefoglalóban szerepel a megfejtés hozzá, ha nem boldogulnál vele, akkor dobd be ide képként a fenti részt.
-
Nuada herceg
őstag
Sziasztok!
Vettem két hűtőventilátort a gépbe, felkészíteni a nyárra.
Mert csak a proci meg a gpu ventilátora van benne.
Arctic f12 a ventik típusa.
Beszereltem, rá is dugtam (csatlakoztattam) az alaplapra.
A problémám az, hogy hangos. Full gázon pörögnek. És nem tudom állítani. Ráadásul csak 3 pines a csatlakozója a ventiknek, az alaplapon meg 4 pines csatlakozók vannak. Szóval nem is lehet szabályozni ezeknek a tipusoknak a fordulatszámát, vagy csak én vagyok balfasz? És ha lehet szabályozni, akkor melyik programmal? Előre is köszönöm a válaszokat! -
Melorin
addikt
Szerintetek van értelme a ház tetejére ventilátort tenni ha a ház fölött 5cm-re egy asztallap van? Ki fog menni a meleg attól még?
-
Grózi
Topikgazda
-
SRII
őstag
köszönöm válaszod!
2 db 12cm és 4 darab 14 cm kellene, így az ára eléggé húzós,Nanoxia Deep kicsit drága,
és mint laikus az ARCTIC | F12 és az ARCTIC | F14 re szavaztam volna, de akkor látom ezen ventilátorok nem épp a legjobbak.(ha pwm felépítésűt vásárlok akkor is lehet 3pin-es venti szabályzóval állítgatni?)
-
ventillátor rácsok hatásai Na ez tok jo kis teszt
-
Formaster
addikt
Nagyon nem szélzaj az. Már azon gondolkodom nem-e csapágyas, de betenne egy 2 hónapos ventitől. Az nem lehet gond, hogy a Silent Wing2 van a CPU_Fan sloton és a Wing3 a CPU_OPT csatin? Így esetleg több szuflát kaphat a Wing3? Komolyan idegesítő motorhangja van. A Wing2-nek semmi hangját nem hallani. Természetesen PWM módban fut.
-
Formaster
addikt
Nos megérkeztek a Corsair Airflow Quiet Edition fanok.
Roppant pozitívan csalódtam, egyáltalán semmi hangja, sőt a Silent Wing 3 a leghangosabb a rendszerben, a Corsairekhez képest visít max fordulaton. Hozzá teszem max fordulaton sincs a levegőtől több hangja Motor hang 0. Bőven megérte 1 áráért 5-öt venni, főleg, hogy zsír újak, használva sem voltak.
-
Grózi
Topikgazda
válasz
GoldhandRent #26823 üzenetére
Ez ügyben nem tudok segíteni.
-
GoldhandRent
őstag
Most van 2 tökéletesen megegyező, aminek oda-vissza cserélhetőek (lehetnének) a lapátok. Annyi a baj velük, hogy az egyik 120-as, a másik 80-as
Motorját kiszedni nem terveztem, csak a lapátnak a cseréjét.
Akkor nem tudni, hogy a kéklapátos NB-t mivel tudnám cserélgetni..? -
Grózi
Topikgazda
válasz
GoldhandRent #26821 üzenetére
Elméletben kivitelezhető,ha a lapátok agymérete egyezik és roncsolódás nélkül ki tudod szedni a motort.A gyakorlatban adok erre 50% esélyt..
-
Grózi
Topikgazda
válasz
GoldhandRent #26819 üzenetére
Most ezt nem értem.A motorhangon nem segít a lapátcsere.
-
-
Grózi
Topikgazda
válasz
Melorin #26813 üzenetére
Megvan.Ezekre szűkíteném a kört:
120mm 3pin:
Nanoxia Deep Silence 1300 rpm
Aerocool Dead Silence(a Black Edition kivételével ledes,3 válaszható szín)
BQ SILENT WINGS 3
Noiseblocker E-Loop B12-2120mm 4pin Pwm:
Lepa Bol.Quiet (ledes,kék vagy piros)
BQ SILENT WINGS 3 pwm140mm-s ventilátor 120mm-s rögzítő furattal:
Thermalright TY-147A140mm 3 pin
BQ SILENT WINGS 3 140
Aerocool Dead Silence 140 (a Black Edition kivételével ledes,3 válaszható szín)
Noiseblocker eLoop B14-2140 mm 4 pin pwm
Nanoxia Deep Silence 140 Pwm
Alpenföhn Wing Boost 2 Plus 140
BQ SILENT WINGS 3 140 pwm -
SRII
őstag
Sziasztok
Szeretnék vásárolni 22 illetve 24 cm ventilátort... De sajna nem találtam.... Tudnátok segíteni? -
hegegabi80
addikt
-
Grózi
Topikgazda
válasz
norberos #26810 üzenetére
Akkor csak szinkronban tudja szabályozni őket valószínűleg.Az elölről bejutó levegő mennyiségét kéne megnövelni,csak bekorlátoz a csupán 1 db 120-s felfogatás és a feszültségalapú vezérlés.Ha nem akarsz házat cserélni(legjobb az lenne,olyanra ahol elöl legalább 2 ventinek van hely) akkor az első ventit jól kell megválasztani.
Jelen felállás mellett én felülre nem tennék ventit,csak előre és hátra.Hátra Nanoxia Deep Silence 1300 rpm
vagy Aerocool Dead Silence(a Black Edition kivételével ledes,3 válaszható szín) és előre eLoop B12-3-t tennék.Viszont az ideálistól így is odébb lenne a dolog. -
Melorin
addikt
A Raiderben kicseréltem a ventilátort, a gyári valóban hangos volt.
Jelenleg nincs VGA a gépben de 1-2 hónap és lesz. Pont amikor beköszönt a kánikula.
A CPU hűtőn kívül nincs ventilátor a gépben ami működne. Lehúzgáltam télre, felesleges volt. No meg egy kis Pentium volt eddig de most egy 4790 lett helyette, az is növeli a hőtermelést.
Azért is húzgáltam le a ventiket mert van hangjuk. Az egyik valami Noisblocker típus, a másik Alpenföhn Wing Boost Pure Plus de egyik sem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket.
Ezért is vagyok óvatos a ventilátorokkal kapcsolatban. -
Grózi
Topikgazda
válasz
GoldhandRent #26800 üzenetére
Akasa Apache,Akasa Viper(ha minden fok számít-felül van hangja azért),eLoop B12-PS.
-
norberos
csendes tag
Sziasztok,
szeretném a gépházamban lecserélni a ventiket. Cél, hogy terhelés alatt is viszonylag halkan üzemeljenek, de mégis hűtsék a gépet rendesen (jelenleg eléggé megáll a meleg a gépházban).
Ház: DeepCool Tesseract BF, ventihelyek: elől 1x120 (140 is befér 120as rögzítéssel), hátul 1x120, felül 2x120
Alaplap: Asus Z87-plus
CPU hűtő: BeQuiet Dark Rock Advanced C1Ebből látszik, hogy sajnos a házhűtő csatik nem pwm-esek, csak a CPU-FAN.
Az első ötletem egy Akasa Viper AK-FN073 volt előre; ennek az alaplapi pwm szabályozás hiánya tett keresztbe.
Hátulra és a cpu hűtő borda felé pedig egy-egy kisebb légszállítású ventire gondoltam, így fenntartva valahogy a pozitív nyomást a házban.Ötleteket, javaslatokat kérnék, Akasa Viper-nek esetleg van e nem pwm es alternatívája hasonlóan jó légszállítással. Vagy bármilyen más megoldási javaslatot is a vázolt alapokkal.
(1-1 Lepa Bol.Quiet Tri-speed előre-hátra esetleg? Tennék halkan a dolgukat?)Válaszokat előre is köszönöm!
-
dqdb
nagyúr
válasz
Melorin #26803 üzenetére
Az adatlapodon szereplő Asus Z97 Pro Gamer van a gépedben? Ugyanis az képes leállítani a ventilátorokat, ha nincsen rájuk szükség.
És jól látom, hogy nincsen dedikált VGA? Ha tényleg így van, akkor például három Aerocool DS mellett (2x elöl, 1x hátul) egy olyan géped lesz, amiben idle-ben egyik ventilátor sem megy (a nem túl halk Raider lesz az egyetlen hangkeltő komponens, ha nincsen HDD), terhelés alatt pedig 3-600 rpm-mel forognak szintén nulla hanggal (egy hasonló ASUS + jól szellőző ház + i5 + csak IGP összeállításnál szerzett tapasztalat alapján írom).Most látom, hogy a Z9 Plusban előre csak egy ventilátort lehet szerelni, így a fenti rész nem érvényes, terhelés alatt többet fog pörögni az első ventilátor nálad.
-
Melorin
addikt
Szerintem akkor az lesz, hogy veszek 3 félét (annyi ventilátor lesz összesen a házban, oldalt, hátul és felül) és lecsekkolom mindegyiket külön-külön is. Amelyik esetleg átlépi a zajküszöbömet annak a helyére veszek később azok közül amik viszont halknak bizonyulnak. Egyformából 3db-ot venni szerintem rizikós mert mi van ha pont zajos.
-
dergander
addikt
válasz
Akasa Apache, bár van hangja de leszabályozva is piszok nagy a légszállítása.
-
GoldhandRent
őstag
válasz
Lemaradt, hogy halk is legyen, a kerregés elhagyása mellett
Mondjuk alacsony fordulatszámon legyen ~hangtalan, ha meg mennie kell, akkor úgyis a fejemen van a fejhallgató
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Akció! Windows 10 pro OEM licenc kulcs 64/32 bit activation key licensz, liszensz,kulcs
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar