- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Gurulunk, WAZE?!
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- ldave: New Game Blitz - 2025
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grózi
Topikgazda
válasz
betyarr #22189 üzenetére
Nem túl meglepő módon az utolsó 2,de ezek a legdrágábbak is.A Nanoxia DS+a BQ PW2 is halk,de nem a leghalkabb-viszont ár-érték arányban verhetetlen.
(#22190) flymiFelejtsd el,egy katyvasz az egész-a fizika nem hazudik,széllel szemben nem célszerű p@sálni!
(#22192) RockFonokAz általad kinézett nem egy minőségi darab,de ennyiért nem is kapsz olyat.4 pinben a Lepa Bol.Quiet,3 pinben az Aerocool DS kiváló led-sben.
(#22194) RazoR8402Vagy 100 darab megfordult a kezeim között,ebből 1 volt hibás gyárilag.Továbbra is az egyik kedvenc,nem véletlenül-viszont tény,hogy 1-2 bizonyos fordulaton,ha feszültségalapon vezérled hajlamos motorhanggal díjazni.Ha van valódi pwm-s(attól,hogy 4 pin még nem az-lásd Összefoglaló ), szabad aljzatod akkor biztos nem fogsz benne csalódni!!
(#22199) Dzsozi56A francokat...Csak egyforma típusú,méretű,pwm-s ventiket tudsz vele kifogástalanul vezérelni!!!! De ez igaz minden elosztókábelre,milliószor leírtam már... -
Dzsozi56
tag
válasz
hackeeeee #22198 üzenetére
Köszi a választ!
Ez remek hír. Ugyanis a házban van egy beépített 3 fokozatú fordulatszám szabályzó, amivel a házzal együtt adott két 3 pines ventit lehet szabályozni. Így a CPU hűtőn lévő ventilátor mellett beépíthetem és ezzel az eszközzel szabályozhatom az elfekvőben lévő 2db 4 pines PWM-es Alpenföhn WingBoost 2 140 mm-es légkavarómat is a Thermaltake Frio Silent 120 hűtő ventilátorának fordulatszámához igazodóan.
Dzsozi56
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Dzsozi56 #22197 üzenetére
Csak PWM-esek, mivel a legtöbb ilyen PWM elosztóban 1 master szál van, amiben minden szál be van kötve, a többiben lényegében a + - és a pwm vezérlés szála van bekötve. Legalábbis Nekem az 5-ös AKASA pwm splitter kábelen így van.
Vagyis, ha akarod szabályozni. Ha nem, akkor mehet bele 3 pines is, de az max rpm-mel fog forogni.
-
Dzsozi56
tag
Sziasztok!
Az alábbi PWM Slitterrel milyen ventilátorok fordulatszáma szabályozható 1 PWM-es csatlakozót (CPU_FAN) tartalmazó alaplap társaságában? 1.) 4 pines csatival rendelkező PWM-es ventik 2.), 3 pines ventik 3.) Az adott csatlakozó fajtájúakon belül belül eltérő típusok ráköthetők-e? 4.) Ha csak egy típus használható, akkor az átmérőjük különbözhet-e (pl 120-as 140mm-essel)?Köszönettel:
Dzsozi56 -
Methionyl
senior tag
Nálam van, csak akkor ha min fordulatszámon megy illetve csak bizonyos rpm-nél jön elő. Rákocogtatással néha elmúlik de ez is kb 3 hónap múlva jött elő. De csak azért, mert feszültség alapon szabályzom, nem pedig fordulatszám. Szóval, ha valós PWM csatira dugod nem lehet baj.
-
RazoR
veterán
Van itt valakinek Lepa Bol.Quiet ventije? Mik a tapasztalatok? Nincs motorhangja?
-
flymi
addikt
Sikerült összehozni egy nyelvtanilag blõd mondatot, de ezt a fáradtság számlájára írom, de remélem a lényeg átment és érthetõ volt. Ha nem, az sem baj. Lerajzolom.
-
flymi
addikt
Estét urak!
Lenne egy kis problémám és szeretnék tanácsot kérni.
Van egy álló henger alakú nem túl nagy tároló alkalmatosság, hordó.
Ahogy ránéztem egybõl tudtam, h pont elfér benne egy kisebb konfig. Kétkamrásnak szeretném megcsinálni, alulra kerülne a táp, felülre az m-atx deszka és talán a hdd is.
Sajnos kicsit elrontottam a müanyag fedlapon a 200-as venti furatait,mert befújóra állítottam. Ha megfordítanám a ventit, esztétikailag egy hányinger lenne, kipróbáltam.
Esetleg megoldás lehet,h a perem széleinél szellõzõ nyílásokat vágok és így tulajdonképpen a fent középen lévõ venti rátolja az alaplapra a friss levegõt és az oldalra távozva a perem felé a széleken fel távozik? Kábé,mint egy fordított tornádó?
Vagy az alaplap elemein annyira szétzilálódna a légáramlat,h kész káosz lenne?
A meleg levegõ ugye mindenkép felfelé száll, a kérdés,h ez igy halott ötlet?
Vagy hová kéne vágni szellõzõt?
700rpm-el mũködik a venti,szóval túlnyomás nem lenne a "házban",csak a levegõ eltávjával kapcsolatban van kételyem... -
betyarr
veterán
120mm 3pin:
Xilence Red Wing 120
Cooltek CT-Silent 120
Nanoxia Deep Silence 1300 rpm
Be Quiet Pure Wings 2 120
Lepa Bol.Quiet Tri-speed
SilenX Effizio 120
Aerocool Dead Silence(a Black Edition kivételével ledes,3 válaszható szín)
Noiseblocker E-Loop B12 szériaezek közül melyik a legcsendesebb 5-700rpm-re leszabályozva?vagy ha van a listában nem szereplő,de jó légszállító és nagyon halk venti,akkor az is szóba jöhet.csak 12cm-es.
-
Grózi
Topikgazda
Nem mai csirke az a lap és hát a Win10-l is vannak gondok...Akkor marad a Speedfan,kicsit bele kell rázodni és menni fog.Kérd meg esetleg hackeeeee-t,hogy ha van ideje-kedve segítsen,vagy hogy ki segített neki.
(#22185) betyar1974A gyári Fractal leszabályozva elviselhető(a jótól messze van),60%-tól van hangja.
Vezérlőben ezeket ajánlom neked:
Ehhez kelleni fog Y kábel,de nyugodtan köthetsz 2-t egy ágra:[link]
Ilyen volt nekem is és kiváló: [link] -
LZs?!
aktív tag
@Grózi
A BIOS-ban csak annyi van, hogy ki/be, és PWM vagy fesz; finomhangolni nem lehet.
A Gigabyte-tól a laphoz letölthető EasyTune-nal PWM módban egész jól elvagyok, de:
1. V'miért Win10-re áttérés óta az automatikus indítás, illetve profil betöltés vagy megtörténik, vagy nem; ez utóbbi egy valószerűtlen hibaüzenettel kísérve: "This Driver can't release to failure". Anyanyelvi szinten beszélek angolul, de ennek az elnagyoltságával nem tudok mit kezdeni...
2. Amikor megy és beállítom, hogy pl. 38 C alatt tartsa 40%-on (~500rpm), az egészen addig kitart amíg egyszer 38 fölé nem kerül, mivel utána 38 alatt is 800 és 1000 között tartja,
Speedfan-nal próbálkoztam (15p-ig összesen), de az nekem "túl sok".
Eddig a fesz. alapú jött be, mert: dinamikusabban, érzékenyebben, ergo finomabban kezeli a ventiket.
-
Grózi
Topikgazda
válasz
AxBattler #22179 üzenetére
Nincs mit.Tudod a minőségi hangfalaknak is van ára...
(vagy lásd aláírásod)
(#22180) Dzsozi56 Pontosan,problem solved!
(#22181) betyar1974 Jó ventik,már ha nincsenek bekapcsolva...Milliószor le lett írva miért kerülendő,azok közül válassz amiket ajánlottam vagy fizesd meg a tanulópénzt!
-
Dzsozi56
tag
Köszi a segítséget!
Akkor a végén már én is jól gondoltam. A házzal együtt kapott két venti már alapból be van kötve a beépített szabályzó panelba. Akkor csak a sata csatlakozójára kell majd a tápegységet rákötni és elvileg a 3 fordulat fokozat az előlapi gomb megnyomásával kézzel állítható a két légkavarónál, a toronyhűtő ventilátora (PWM) pedig megy az alaplapi CPU 4 pin-es csatlakozójára, igy azt az alaplap szabályozza majd!
Dzsozi56
-
Grózi
Topikgazda
válasz
AxBattler #22175 üzenetére
Igen,nem véletlenül írtam...
(#22176) Dzsozi56 Ez alapján már egyértelmű,Sata-ról megtápolod,rákötöd a ventiket és mint írtam is,az nem molex csati-oda csak plusz Phanteks ledszalagot tudsz kötni.
(#22177) LZs?!És mivel szabályozod pwm alapon?Mert ez csak beállítási gond és ha jól sejtem akkor auto vagy más gyári profilon hagytad.Vagy biosban vagy szoftveresen be kell állítani rendesen-feltéve ha van rá lehetőség. -
LZs?!
aktív tag
@Grózi
OK, köszi a válaszokat.
Az alábbira reflektálva:
"ugyanakkor az alaplapom GA-880GA-UD3H mintha jobban kezelné a ventiket fesz. alapon" Persze,mivel csak a cpu_fan aljzatod pwm-s,a sys_fan1 feszültségalapon szabályoz,a sys_fan2 és a pwr_fan pedig sehogy(fix 12V).
Az aljzatok képességeivel tisztában vagyok; amire ki akartam lyukadni: fesz alapon dinamikusabban szabályoz és valamivel (~100/200rpm) mintha lentebb engedné "takarékon". PWM-en mintha beragadna 1000rpm magasságában, amitől csak felfele tér el.
Elnézést, hogy nem fogalmaztam egyértelműen.
-
Grózi
Topikgazda
válasz
AxBattler #22170 üzenetére
Befér olyan 140-s venti ami 120-s lyuktávval rendelkezik?Mert akkor a Viper R kell neked.Alapvetően olyan ventire van szükséged ami nagy statikus nyomással bír,így ha az nem fér be akkor ezek maradnak még:
Alpenfoehn Wing-Boost 2,Akasa Apache,Akasa Viper,Noiseblocker eLoop B12-PS és a 3 pin-s B12-k.
(#22171) LZs?!
"Fel tudnátok világosítani, hogy milyen hátrány származhat PWM-es venti fesz-vezérléséből?" Semmilyen.
"ugyanakkor az alaplapom GA-880GA-UD3H mintha jobban kezelné a ventiket fesz. alapon" Persze,mivel csak a cpu_fan aljzatod pwm-s,a sys_fan1 feszültségalapon szabályoz,a sys_fan2 és a pwr_fan pedig sehogy(fix 12V).
"3 pin-esek közül melyik jó bordára, alaplapról vezérelve?"Kifejezetten a NoiseBlocker eLoop széria,korlátozottan megfelelő a Nanoxia DS,Be Quiet Pure Wings ,Lepa Bol.Quiet Tri-speed.
A ház kérdéshezelülre el kell hogy férjen normál venti is,csak a borda felszerelése előtt kell beszerelni.Ha felülre teszel ventit,az kifelé fújjon.És lehetőleg egy hsz.-ben próbálj meg kevesebbet kérdezni,főle olyan kérdéseket amire kaptál volna az Összefoglalóban választ.
(#22172) Dzsozi56Passz,látni kéne hogy van bekötve,vagy linkelj egy gyári manual-t!
(#22173) hackeeeee Akkor örömbódóttssággg!!! -
hackeeeee
Jómunkásember
-
Dzsozi56
tag
Szia!
Az alábbi link alapján következtettem a plusz led szalag csatlakoztatási lehetőségére:
[link]A led csíkot ábrázoló kép feletti szöveg és a következő oldal utolsó ábrája.
Angol tudásom a 0 felé konvertál, így csak remélni tudom, hogy a fentieket jól értelmeztem!
Üdv: Dzsozi56
-
LZs?!
aktív tag
Sziasztok,
Fel tudnátok világosítani, hogy milyen hátrány származhat PWM-es venti fesz-vezérléséből?
Akasa Viper-t tennék CPU hűtőre (Alp. Matterhorn) és mellé kötnék még egyet, ugyanakkor az alaplapom GA-880GA-UD3H mintha jobban kezelné a ventiket fesz. alapon.
Egyébként a 3 pin-es ajánlottak között miért nincs ott Coolink, illetve a 3 pin-esek közül melyik jó bordára, alaplapról vezérelve?
Illetve még egy kérdés, talán idevág: egy CM N300-ban lakik a rendszer, aminek a tetején van 2db 120-as hely; a Matterhorn pont középen (a két hely találkozásánál) áll és felette már csak slim ventiknek marad tér: ha pl. tennék oda ventit fix ~800 fordulaton, az kifelé szívjon, vagy toljon be friss levegőt?
A logikám eddig az, ha szív, akkor CPU venti "elől" szívja el a levegőt (a hűtő blokk maga a két oldalán zárt, tehát ott nem segítene), míg ha fúj, akkor plusz levegőt ad a házon kívülről, hasonlóan VGA-k megtámogatásához.
Ami még eszembe jutott az az, hogy a blokk befújó oldala felett van az BE, ami a kifújó oldal felett az KI.
Köszönöm előre is.
-
Üdv!
Olyan 120mm-es ventire lenne szükségem, ami egyenes vonalban küldi hátrafelé a friss levegőt, és nem szétszórja. Egy Sugo SG05-ös házat kellene átfújnia, és lehetőleg Budapesten szeretném beszerezni. PWM, és 3pin is lehet.
Tudnátok ilyet ajánlani?
-
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #22165 üzenetére
Jó pap is holtig tanul...
(#22166) betyar1974Azt azért nem javaslom,hogy nyáron 30 fokban full passzívan menjen a gép,még terhelés nélkül se.Bármelyik általam javasolt venti 5-6V-n szinte hangtalan,célszerű egy befúvó és egy kifújót járatni azért.És a vga ventije se cukorból van,nem véletlenül van általában 3 év gari rájuk.
(#22167) cyberkindIgen,felül kifelé szívjon. -
hackeeeee
Jómunkásember
Működik minden frankón, most már nem üvölt.
Játékok alatt is halk.
Persze a böjtje is meglett, vissza tettem a 200-ast felülre, mert így kicsit jobban melegszik minden.
És, így már jótékony hattásal van a 3. ventiként felpakolt Apache, amit feltettem a SilverArrow-ra. Plusz ugye a házból kifelé is egy Apache termel, játék közben igencsak meleg levegőt termel kifelé.
-
Grózi
Topikgazda
válasz
cyberkind #22159 üzenetére
Az elrendezés jó,beteheted felülre azt a plusz darabot,de nem sokat számít-inkább alulra tedd,hadd adjon a vga-nak plusz levegőt.
(#22161) Dzsozi56 Molex-t írtál és a képen nem molex van+a ledszalag csatlakozója is anya...
Tölts le egy user manual-t,abban biztos benne van.
(#22162) betyar1974Akkor először kell egy jó vezérlő,amivel meg is tudod őket állítani-az olcsóbbak feszültségtartománya 5 vagy 7V-ről indul.Ha megmondod hány ventit akarsz vezérelni,akkor segíthetek választani.
Emelkedő ársorrendben a neked megfelelő ventik:
Be Quiet Pure Wings 2 120
Nanoxia Deep Silence 1300 rpm
Aerocool Dead Silence(a Black Edition kivételével ledes,3 válaszható szín)
Noiseblocker E-Loop B12 széria
(#22163) hackeeeee -
betyar1974
senior tag
6db 120mm-as ventit(pc ház) szeretnék venni! Milyet vegyek?
1. Jó légszállítás.
2. Csendes.
Valami szabályzót is szeretnék(amire rádugom őket), amit be tudok építeni dvd író helyére.
Lényeg: csak játék közben kell hogy müködjenek, más esetben STOP.
Arc Midi R2-be kell! -
Dzsozi56
tag
Az nem lehet, hogy a szabályzó panel mindkét eleme (fordulatszám, illetve led, szabályozás) a SATA kábelen kapja a kakaót és a LED-szalag vezetékéről leágazó 4 pin-es "anya" ágra a Phanteks LED strip-jét (1 és 2 m-es) lehet ennél a háznál is csatlakoztatni?
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterMark #22158 üzenetére
Win10 alatt nem akar működni. Vagyis, a régi az hibaüzenettel indul, az új valamiért nem megy. Nem nagyon tudtam kibogarászni, hogy miért. Valszeg valami szoftveres gond lehet, viszont ami érdekes, hogy friss rendszerrel sem indult el.
-
cyberkind
félisten
Egy kis venti elrendezést szeretnék kérni az új házamba.
Az új házam egy Corsair 750D Airflow Edition, és ugyanúgy rendeztem be mint a régit:
elől 2 14-es venti ami befele szívja a hideget
felül 1 14-es venti ami kifele a házból(proci hűtő felett)
hátul 1 14-es venti ami szintén kifele a házból
és a proci hűtőn 2 ventiVan még itthon egy 14-es Akasa ventim ezt felülre feltudom rakni máshova nem igazán, lenne értelme vagy esetleg más elrendezésnek?
-
Dzsozi56
tag
Sziasztok!
Vettem egy Phanteks P400S házat és szeretném átköltöztetni ide a netezős konfigomat. Még egy két hardver elem és kiegészítő vezeték beszerzése folyamatban van, de első ráérzésre a ház elejében lévő 3-fokozatú ventilátor vezérlő helyes bekötése jelenthet gondot, mivel ezek felépítésével, bármilyen egyszerűek is, egyáltalán nem vagyok tisztában. Ahogy első ránézésre megállapíthattam, a két darab, házhoz adott ventilátor vezetékei már össze vannak kötve egymással és a vezérlővel is, ami egy SATA tápvezetéket is tartalmaz. Ez ugyebár összekötendő a táp sata kimenetékéből jövő kábel egyik leágazásával. Azt viszont nem tudom, hogy a működéshez kell-e még más kapcsolat is? Ugyanis a front oldali lemez alján van egy led csík, aminek a vezetéke a fenti közös LED-ventilátor szabályzó panelba csatlakozik és amelyről leágazik egy 4 pines (anya) vezeték darab. Erről nem tudom, hogy mire való! Remélem a szemrevételezésem jó volt, mert a háznak csak az oldallapjait szedtem le!
Ha valaki tudna az elmondottakkal kapcsolatban segíteni nagyon megköszönném!
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterMark #22153 üzenetére
Bios.
Próbálkoztam már a speedfan-nal, de egyszer sem sikerült megbarátkoznunk.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterMark #22151 üzenetére
Az tiszta sor, arról megy most a 4 viper, egy ilyennel.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterMark #22149 üzenetére
990fxa-ud5 rev 1.1, a ventik most jelenleg 2db akasa viper, és 2db akasa viper r (140).
De a swif2 120p-k sem mentem túl jól pwm-mel.. Vagyis a fordulatszám rendben van, csak hogy is mondjam, voltage alapján sokkal dinamikusabban szabályoz a lap, szerintem.
Hát az akasa-knak így van motorhangjuk alacsony fordulaton.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterMark #22147 üzenetére
Jahogy jah.. Hm, hát jó.
Csak, ugye a Giga, legalábbis az Én lapom sokkal jobban, alaposabban szabályoz voltage alapján, mint pwm-mel.. Ezért próbálnám ki, de így akkor kimarad, marad a pwm, köszi.
-
MasterMark
titán
Ez mind képes PWM vezérlésre. És szerintem ennek is olyan az UEFI-je, hogy te állíthatod be, hogy feszültség alapú / PWM vezérlés legyen.
Plusz ha jól értem, egy csatira akár 2 Amper venti is mehet.
más: Nemrég vettem be quiet! Pure Wings 2 14cm ventit, de ennek is motorhangja van szerintem. Nincs valami aminek nincs ilyen hangja?
-
hackeeeee
Jómunkásember
A lap leírásában szerepel, hogy melyik csati pwm-es, és melyik nem az.
Vagyis, hogy melyik melyik:
Négy pines csatlakozó és kizárólag PWM-es szabályozásra képes
1. GND
2. +12V
3. sense/speed/fan in
4. PWM/speed controlNégy pines csatlakozó és kizárólag feszültségalapú szabályozásra képes
1. GND
2. speed control/voltage control/fan power
3. sense/speed/fan in
4. NC/+5V/VCC/GND -
Grózi
Topikgazda
Általában 1A a terhelhetősége 1 aljzatnak,de a manual írja.Gyakorlatban ez azt jelenti,hogy 3 venti hármas elosztókábelen.Viszont kapni 5 illetve 8-s elosztókábeleket is,amik molex/sata-ról veszik a tápot.És igen,egyformán vezérli őket-feltéve ha a ventik egyformák(különböző ventiket ne köss elosztóra!!!).
2 jó tanács:
Ellenőrizd,hogy az aljzat valóban pwm-s,mert attól hogy 4 pin még nem biztos(lásd Összefoglaló )!!
Elosztókábelből márkásat válassz ha nem akarsz szívni. -
RazoR
veterán
Egy 4 pin-es alaplapi csatlakozóra hány ventit lehet rákötni? Mindegyik ventit vezérelni fogja egyformán?
-
hackeeeee
Jómunkásember
Hát, meglátjuk majd, kíváncsi vagyok.
Főként ennek tudatában, hogy cúg nélkül olyan eredmények voltak, mint azzal. Lehet, hogy pont így jó a "bemenő" és a "kimenő" oldal. Bár persze, rácson felül tud kimenni a levegő.
Ki fog derülni. Ez is meglepett, hogy úgy, hogy nem ment a venti felül, olyan eredméyneket kaptam, mint amikor befelé teremelt.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Üdvözlet.
Érdekes. Bár lehet nem az.. Nem tudom..
Megfordítottam a HAF XB tetején lévő 200-as ventit úgy, hogy befelé fújjon, pár fokot javult a helyzet, a terhelt hőfokokat nézve. Előtte úgy volt, hogy kifelé termelt a 200-as CM.
Kikötöttem, ugyan olyan, mint volt.
Vagyis, mint amikor befelé fújt.
Számosítva.. FX8320 4900 Mhz, 1,456V, úgy, hogy most meleg van, ~70 foknál megáll a socket, úgy, hogy 2 140es viper termel befelé, 2 van a silverarrown+1 apache, plusz 1 apache termel ki.. Így jártam már fentebb is. vagyis 75 fok körül..
Ezek szerint elég lenne a cúg bőven, amit a viper-ek kavarnak, akár le is zárhatnám a felső nyílást?
-
cyberkind
félisten
-
Grózi
Topikgazda
válasz
Deer76 #22123 üzenetére
Igen,csak egy forma ventit teszünk elosztókábelre-feltéve ha tökéletes szabályzást akarsz!!
(#22124) Dzsozi56Igen és szerintem biztos megoldható az 5. felrögzítése a Frio-ra,ahogy nézem-bár lehet hogy alternatív megoldás szükséges.
(#22127) GzasA lapodon a pwm-s aljzatok vannak többségben-tehát 4 pin-s ventire van szükséged.Én abba a házba előre+felülre tennék egy TY-147A-t vagy ha a maximális hűtés a lényeg akkor egy Akasa Viper R-t(AK-FN073)+hátra egy Lepa Bol.Quiet-t vagy Akasa Apache-t.A két egyforma venti mehet egy Y kábelen a cha_fan1-re,a hátsó venti a cha_fan 2-re.
(#22128) norbi2010Ott valami gáz van,valószínűleg 100%-s fordulaton,szabályzás nélkül mennek-különben nem lenne hangja!!
(#22129) KvardAlienPárszor ezt már leírtam,hogy ezért is a PW2-t ajánlom és a pwm vs.3 pin között gyakorlatilag érzékelhetetlen a hangbeli eltérés.
(#22130) cyberkind Pwm-s Akasák feszültségalapon szabályozni???Végülis csak milliószor írtuk le...
-
cyberkind
félisten
Az miért lehet ha 2 Viper R venti előlapi szabályzóról csak 12V-ton képes elindulni?
A sima Viper ventik tökéletesen mennek szabályozva, ezek nem. -
törölt tag
Sziasztok!
Létezhet ilyen? A Be Quiet Pure Wings zajban ugyan azt hozza mint mint a 3x drágább Be Quiet Silent?! Wings? És ami még abszurdabb A Pure Wings-nek 2x jobb a légszállítása???
A teszt a hardware.info-ról származik ami több mint megbízhatónak mondható.
Mind a kettő 1500-as rpm-en mért adat.
Tudtam eddig is hogy kamukáznak a gyártók de ez lehúzás és átb@szás...
És akkor még 1 kérdés: A 4 pines PWM-es bentik miért hangosabbak mint a 3 pines ventik?
Köszönöm
-
Gzas
csendes tag
Sziasztok!
Közeledik a nyár és úgy gondoltam, hogy itt az ideje kicsit hatékonyabbá tenni a gépem hűtését. Egy [Xigmatek Asgard Pro] házam van és [AsRock H97 Pro4] alaplapom. A ház gyárilag szerelve van 2 db ventilátorral, de ha jól sejtem nem éppen a legjobb minőségűekkel. Szeretnék tanácsot kérni, milyen ventikkel és milyen elosztásban tudom optimálisan hűteni a gépet (10-15e Ft a keret).
-
Dzsozi56
tag
Köszi a választ!
Akkor megvárom a hűtőt és mérek!
Az adatlapomon lévő gép az alap, ami 2015 őszi építésű. A 775-ös konfiguráció még pár évig jó lesz netezésre, filmnézésre stb. Most csak a "körítést" szeretném egy újabb rendszer fogadására is alkalmassá tenni, ami magában foglalja a házat, a tápot, a hűtést és az adattárolást. Ezek időtállóbbak, az alaplap és a rajta lévő összetevők pedig - remélhetőleg a procihűtő kivételével -, ha úgy adódik megélik a cserét.Dzsozi56
-
Dzsozi56
tag
Köszönöm Grózi!
Csak a biztonság miatt kérdezek ismét!(öt ventilátor ugyanis nem "ócsó") ez esetben pl. 5 Lepa BOL.Quiet PWM-es venti vehető? Ez tuti ráapplikálható a Thermaltake Frio Silent 12 hűtő blokkjára?
Bocs most látom az új levélre kattintottam és nem a válaszra!
Dzsozi56
-
Grózi
Topikgazda
válasz
Deer76 #22118 üzenetére
Jól értem,hogy az Arctic-t és a BQ-t 1db Y kábelre tetted?
(#22120) Dzsozi56 Jobban jársz,ha a Frio ventijét is cseréled és 5 egyforma ventit veszel!PL:Lepa Bol.Quiet,Alpehnfoehn Wing Boost 2,Akasa Apache.
(#22121) creedszlEgy irányba fújjanak és lehetőleg a házból kifelé(hátra vagy felülre)! -
creedszl
senior tag
sziasztok
van nekem egy hyper tx3 procihűtőm.kérdésem az lenne ha mindkét oldalára rakok ventit akkor hogy rakjam?ugyan abba az irányba fújjanak vagy egymással szembe?hogy a leghatékonyabb??
-
Dzsozi56
tag
Eszerint be kellene szereznem a Thermaltake Frio Silent 12 hűtő ventilátoraiból még négyet (kettő a ház elejébe, kettő fentre mehetne). A hűtő ventilátora menne a mid a négy bekötött lábbal rendelkező csatlakozóra, a másik négy pedig a többire. A fordulat pedig a CPU hőmérséklet függvényében alakulna mind az öt légkavaró esetében?
Ha ez így van, akkor már csak a hűtő ventilátorának típusát kell majd leolvasnom és rendelni belőle, ha van a piacon.
Dzsozi56
-
dqdb
nagyúr
válasz
Dzsozi56 #22117 üzenetére
Rosszul számoltál, nézd meg a linkelt oldalon az első képet.
Befelé: PWM-es csatlakozó két bekötött vezetékkel (harmadik és negyedik pin) és SATA csatlakozó két bekötött vezetékkel (első és második pin lesz belőle).
Kifelé: 5 darab PWM-es csatlakozó, ebből négynél hiányzik a harmadik láb bekötése, egynél megvan, onnan megy vissza a fordulatszám az alaplapnak.
Szóval az ötös szám az öt szabályozható ventilátort jelent. És abból egyformát kell használni.
-
Deer76
aktív tag
Hát én eddig azt hittem, hogy a Pure Wings 2 csak 3 tűs, de kiderült, hogy van PWM-es és nekem azt sikerült vásárolnom (2750Ft volt, 2400FT helyett), ami nem baj, mert így a hátsó venti helyére betettem és mivel az Arctic F12 is PWM-es és anno vettem egy hosszabbító/elosztót így rá tudtam kötni ezt is az alaplapra. A hátsó ventit feltettem a ház tetejére és kiszedtem a felsőt, mert úgy fest, hogy az volt a leghangosabb, de ezek a Zalman hűtők azért nem a legjobbak, azt hiszem legközelebb az első Zalmant cserélem majd ki Pure wings 2-re, csak majd figyelek, hogy 3 tűs legyen.
-
Dzsozi56
tag
Olvasva dqdb 22102. számú válaszát: Jól gondolom, hogy az "ötös", tápcsatlakozóval is ellátott splitterrel áganként tudok 1-1 PWM-es ventilátort szabályozni úgy, hogy az alaplapomon csak a CPU FAN kimenet PWM-es? Ide kell csatlakoztatni a splitter 4 pin-es "anya" dugót, a maradék 4 ág mehet a PWM-es légkavarókhoz (közülük egy a CPU hűtőjéhez), a SATA ág pedig a tápra?
Dzsozi56
-
Grózi
Topikgazda
válasz
Cseneles #22110 üzenetére
Nem egyezik meg a venti,de többen dicsérték ezt is-saját tapasztalatom nincs.
(#22111) AldureEgyszer kell jót venni!!
(#22112) dethronerA teszteknek lehet hinni,csak az a kérdés hogy épp ki támogatta...abridabri leírta a lényeget,a BQ PW2 az emberek 90%-nak megfelel és ár-érték bajnok-a következő lépcső az Aerocool DS.
-
-
Nojbee
tag
Lehet láma kérdés. Ha a radi két oldalára különböző típusú ventit teszek, akkor annak van valami hátránya?
-
dethroner
veterán
Sziasztok!
Nagy szerencsével találtam itt helyben egy boltot, ami valami elképesztő választékkal rendelkezik (főleg itt vidéken kivételes), hogy elakadt a lélegzetemSzóval az ajánlóban lévő összes venti megtalálható a kínálatban. Nekem 12centis 3tűs házventi kellene, ehhez kérném a segítségetek. Az ajánlott ventiket végignézve azzal tisztában vagyok hogy a lista növekvő árcédula szerint van rendezve. De ha nem az ár a legfontosabb, hanem pl szállított levegő és zajszint, akkor mennyire lehet adni a gyártók által megadott értékekre? Tényleges összehasonlításra és értékelésre alkalmas, vagy fenntartásokkal kezelendő? Egyáltalán, van olyan egységes teszt, ahol ezeket a ventiket egymás ellen tesztelik? Az ajánlott példányok közül melyik a legjobb vétel?
-
Cseneles
őstag
Szeva!
Na futottam pár kört és rátaláltam erre a Phobya NB-eloop 1600Rpm-es ventire
úgy gondolotam miután ajánlottad, hogy ha már veszek akkor nem sajnálom rá
teljesítmény a lényeg minimális hangal ha már csak a hűtész 150000Ft-ba van
Gondolom ez a phobya megegyezik ezzel a Noiseblocker eLoop B12-vel?
mindenem phobya meg ez színben is passzol, a fehérrel nem igazán vagyok kibékülve
-
Grózi
Topikgazda
válasz
Aldure #22106 üzenetére
Alpenfoehn Wing-Boost 2
Lepa Bol.Quiet (ledes,kék vagy piros)
Akasa Apache
Noiseblocker eLoop B12-PS
A legcsendesebb a Noiseblocker természetesen,az Apache jó kompromisszum(csend+teljesítmény),a Lepa szintén csendes 80%-s fordulatig-viszont kevésbé hatékony mint az előbbi 2.(2-3 fok eltérés maximum) -
dqdb
nagyúr
válasz
Nojbee #22100 üzenetére
Van összesen 7 hibrid szabályozásra képes csatlakozó azon az alaplapon (CPU_FAN, CPU_OPT, W_PUMP, CHA_FAN1-4), nem kell ide semmiféle szabályozó.
A pumpának van saját csatlakozója, a ventilátorokat
1. a maradék 6 csatlakozóra szórod szét, 4 négyre egy ventilátor kerül, kettőre Y splitterrel kettő, vagy
2. a négy CHA_FAN-re teszed rá párosával Y splitterre, vagy
3. 3+3+2, 5+3 vagy 4+4 elosztásban teszed ilyen külön tápellátású ötös vagy hármas splitterreNézd meg az alaplap kézikönyvében a csatlakozók elhelyezkedését, hogy melyik megoldás lesz szerelhetőség szempontjából neked a legjobb.
-
Grózi
Topikgazda
válasz
Aldure #22096 üzenetére
Véleményem szerint maradj a 120-s vagy 140-s ventiknél.Ha megadod,hogy 3 vagy 4 pin-t tudsz vezérelni,szívesen ajánlok!Viszont jó lenne tudni milyen vastag radi lesz(látom vizes topicban még nem dőlt el),mert nagyon nem mindegy!!
(#22100) Nojbee Azon a lapon 6db pwm-s aljzat van+a pumpának külön aljzat-így hulla feleslege a vezérlő,veszel 2 db Y kábelt és mindent tudsz szabályozni az AiSuite-l,ami a legjobb szoftveres vezérlő jelenleg szerintem!
Új hozzászólás Aktív témák
- Chieftec játék értékes nyereményekkel!
- Motoros topic
- Autós topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Unreal Tournament
- Projektor topic
- Filmvilág
- Rengeteg pénzt kapott az USA-tól az Intel, de Trump kért cserébe valamit
- E-roller topik
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Ventillátorok és tápkábel modding kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- Darkflash GR12 Darkstorm Házhűtő ventilátor - nagy mennyiségben is!
- Cooler Master SickelFlow 120 ventilátorok eladóak
- Corsair iCUE SP120 RGB PC ventilátor 120mm PWM INGYEN FOXPOST
- Lian Li uni fan tl wireless lcd 120 (garanciális)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló rugged
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Plus Black Használt, karcmentes 256 GB tárhely 3 hónap garancia!
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Ritkaság! Hibátlan Prémium felsőkategóriás LGA 1700 Alaplap! Asus Rog Strix Maximus Hero Z790 Wi-Fi
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest