- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- Parci: Ég veled, KEndre! :(
- sziku69: Szólánc.
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
-
LOGOUT
Üdv a Fűnyíró topikban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HagaNRG
őstag
Ha látnád, miket írnak a Bosch Rotak-okról!!!
Mégis van 3 ilyen gépünk. Ami elromlott, azt garanciába cserélték, újra és ennyi.
Egy huszonezres fűnyíróról hidd el, senki nem fog ódákat zengeni...Én mégis elhasználom boldogan mindegyiket, akár a 10 ezres tescoban vett MTD-t is. -
HagaNRG
őstag
válasz
#97520896 #3486 üzenetére
"Azért egy fűnyíró nem csak a motorból áll ki, ezt te is tudod, rengeteg alkatrész van még ott. Hiába van ugyanolyan motor egy AL-KO-ban, Makitában, attól a Husqvarna egy minőségibb, megbízhatóbb gép."
Ez viszont eléggé furán hangzik, ne haragudj.
Motoron kívül túl sok bonyolult műszaki alkatrésszel nem nagyon rendelkezik egy fűnyíró sem. Tengelyek, meg tolókar, esetleg fűgyűjtű zsák. Egyik sem dealbreakernek hangzó feature, amit nagyon el lehetne rontani- főleg, hogy az elmúlt 50 évben túl sok minden nem változott műszakilag a gépeken. (rokonságban előfordulnak ilyen '80-as években az USA-ból hozott Honda fűnyírók is még, tök egyszerű konstrukció, de a dizájnon kívül nem hozott túl sokat az elmúlt pár évtized, lássuk be) -
IMGM6
tag
válasz
HagaNRG #3497 üzenetére
Vásárlói vélemények:
Dizájnos szép darab - de utólag már tudom hogy nem ez alapján kellett volna választanom... :-(
Előnyök
Fordulékony, kényelmes és könnyű kezelni.
HátrányokCsatlakozom az előttem szólókhoz... 3 szezont bírt ki a motor majd szép csendesen leégett-a javíttatás drága és macerás.
Elvárásoknak megfelel
A termék kiválasztásának fő szempontjai:A fűnyírót még csak egyszer használtam. Elsőre meglepően hangos.
Előnyök
Könnyű volt összeszerelni. És a tömege is kicsi, könnyű.
HátrányokA levágott fű egyrészét nem csak a tartóba továbbítja, hanem alul kiszórja a fűre.
Épp lejárt a garancia, leégett a motor. Pedig nem olcsó
Előnyök
magas hangon zúg, ez mókás
Hátrányokhamar tönkremegy 1, 5 nyár
nagyon rossz motor masodszor égett le kuka
Egy nyarat bírt ki a motorja...
-
HagaNRG
őstag
"Ha mégis Makitát veszel, ezt a hozzászólásomat azért olvasd el."
Elolvastam, köszönöm. Az önjáró előny lenne, ezt már az Alkos tapasztalatból mondom. Eléggé puha a talaj, hepe-hupás is most még egyelőre (bár lehet, hogy feltárcsázom az egészet még most, azt lapvibrátorral egyenesere tolom és resetelem az egész kertet) Ennek ellenére azt tapasztaltam, hogy az önjáró funkció számomra sokat gyorsított.
Ennek ellenére van jelenleg 3 elektromos kiszuperált fűnyíróm a garázsban, hirtetem is őket (motorja végülis mindegyiknek jó). Egyenként eladogatom őket, akkor szinte pár ezer ráfizetéssel kaphatok egy új gépet.
Esélyes, hogy veszek egy Ryobi 32-es 1300W elektromosat is, bujkálni és árokpartot vágni az is tökéletes lesz és nem mellesleg álom szép -
HagaNRG
őstag
válasz
#97520896 #3494 üzenetére
Hát, gondoltam, a drágább csak jobb mindenben... aztán most már 100-as nagyságrendnél ne ezen a plusz 20-30k-n múljon.
Ez a szervíz dolog látod, nekem újdonság.
Előbb mindenki az Alkot szidta, mert elromlik, most meg kiderül, hogy a Husqvarna lehet, hogy nem romlik el olyan gyakran, de akkor meg a szervíz a macerás... Hát, ez jó.Vagy hagyom a francba, beülök az autóba és 115-ért elhozom a Makita plm4628n-at az Axiálból. Ott azért bízom benne, hogy a forgalmazó neve garancia a garanciára
Nyilván tökéletes lenne az is és pár nyírás alatt úgyis megszokja- megszereti az ember, bármit is használ. Csak most kicsit bosszantja a csőröm, hogy 10k a differencia a 46cm vs 51cm között, ráadásul a motorja is nagyobb a Husqvarnának ezért a tíz pluszért. -
törölt tag
sziasztok
olyat keresnék hogy: Hecht 142 bts fűkaszához damilfejet.
nem az a baj, hogy nem tudom milyen kell hozzá, de túlságosan gyorsan is tönkre megy a 129-es félautomata damiltartó műanyag része.
tud vki segíteni mit kellene vennem, hogy tovább tartson ? vagyis kompatibilis fej kellene, vagy másik tipus....
-
törölt tag
válasz
HagaNRG #3491 üzenetére
Pont ez az, hogy a Makitában és az AL-KO-ban az a jó dolog, hogy ár-érték arányban jók. De 130-140 ezerért már szinte bármilyen fűnyírót megkapsz (MTD, Husq, Mcculloch, Makita, AL-KO, Oleo-Mac). Szerintem 170-et ki ne adj egy fűnyíróért.
Egyébként nekem is van egy Makita flexem és elégedett vagyok vele. Igazad van, hogy a Husi kereke egy kicsit kisebb. Az előny ha a hátsó kerék nagyobb, főleg önjáró esetén. Egyébként a területed nagysága alapján (500 nm, plusz 1-2 kisebb rész, amik a nyírandó területek, ugye?), szerintem bőven megfelel neked egy 90-100 ezres gép . Mondtad, hogy próbáltad az AL-KO 4.66 SP-t, ha úgy érzed, hogy megfelelne neked, akkor vegyél olyat. Minek adnál ki 40-50 ezerrel többet, ha az olcsóbb is megfelel?
-
mrzed
senior tag
válasz
HagaNRG #3491 üzenetére
Úgy egy hónapja vettem én is fűnyírót, nagyon rá voltam kattanva a Husqvarna-ra én is. Viszont a neten nézelődve rettenetes történeteket olvastam a szervizeik hozzáállásáról... nyögvenyelős ügyintézés, pár száz forintos bowdent kifizettetnek, mondván kopó alkatrész, nem garis probléma. Végül is PLM4620N2 lett, nagyobb a motor, oldalkidobó nincs.
Ha mégis Makitát veszel, ezt a hozzászólásomat azért olvasd el. -
HagaNRG
őstag
válasz
"Én nem azt mondom, hogy ne vegyél AL-KO-t. De ha árban elmész 130-140 ezerig, akkor részemről nem lenne kérdés. "
Jól van, ebben végülis igazad van és értékelem a profi érvelésed. Nagyon tényleg nem lehet belekezdeni és lássuk be, itt most lényegében a Husqvarna, mint márkajelzés üt mindent (hacsak valaki nem megrögzött Makita csavarbehajtó rajongó) És kétség kívül mivel nem csavarozókról beszélünk, azért a fű témakörben eggyel hangzatosabb a Huski név, mint a Makita, úgy hiszem.
Engem is vonz, sőt, csak gondolom, hogy az elmúlt X évben annyi ismerős-rokon annyi elérhetetlen árú Huski fűnyíróját csodálta már meg, hogy valamiért berögzült, hogy ha egyszer benzines gépem lesz, akkor azt ne nézzem majd, mert az nekem elérhetetlen.Gondolom, megmaradt az Alko ilyen tökéletes ár-érték arányú elérhető gépnek a fejemben és most, míg nem láttam így egymás mellett az árakat, addig nem is tudatosult. (vagyis, hát nézegetem én már napok óta minden éjjel a kínálatot, de ezekben a számokban még mindig hajlamos vagyok elveszni).
Akkor úgy néz ki, bárhogy is próbálok ellene tenni, muszáj lesz a legjobban csengő narancs gépet megvenni -
Morris
Topikgazda
válasz
HagaNRG #3488 üzenetére
Én mindenképp Briggs&Stratton motoros gépet veszek majd.
Ebből pedig azt vedd amelyik szimpi.
Nekem ez a makita nagyon bejön. Fél év múlva veszek egy makita benzinest is. Akkorra meglesz a nagyibb füves terület.A kinézett gép nagyon jó.
Esetleg egy kicsivel többért a PLM4630N2. -
HagaNRG
őstag
válasz
"Husqvarna magyar FB oldalát 1 millióan követik, az AL-KO-ét 78 ezren. Szerinted ez véletlen?"
Vigyázzunk azért, a Husqvarnáról nekem elsősorban az off-road motorok jutottak az elmúlt 30 évben eszembe, az ország másik felének meg a láncfűrészek.
Az Alkonak csak fűnyírója van lényegében. (ok, tudom, van neki is láncfűrész, meg minden, de a Husqvarna elsősorban mint láncfűrész gyár, másod sorban motorgyár, az Alko meg mint fűnyírógyár vonult be az emberek tudatába) -
HagaNRG
őstag
Sziasztok!
Makitából a legjobb ár/érték arányú gépnek a PLM4628N.
(Briggs & Stratton 500E)
Ez 115k lenne.
plm5113n2 lenne esetleg a nagyobbik testvére, ami már 51cm-es és B&S750EX motorral szerelt, 3 sebességes gép. Ez viszont már 170k, annyit szerintem nem akarok érte adni.A Husqvarna ezekhez képest 130k, 650EXI motorral. LC153S típus.
Szóval sikerült jól belőni az árakat, mindig, mindegyik pár tízezerrel több az olcsóbbhoz képest.
Az Alko irányába mozdít még mindig, hogy a kerekei nagyobbak, úgy nézem, hogy a Husqvarna ezen típusának elég kis kerekei vannak. (bár 1-2cm-ről van szó csupán végülis).
A Makita kerekeiről meg végülis sehol, semmi info nincs.
Vagy marad kerek 100-ért a 450e motoros Alko 46cm.
Egyéb ötlet? (ismerősi javaslatra már kezdtem beleélni magam a Makitába, gondoltam, hátha kijön legolcsóbbra és még mindig elég jól csengő márkanévről is beszélünk, meg végülis nem csúnya ez a Makita zöldes-kék semDe 170-et nem gondoltam egyből kifizetni egy gépért)
-
törölt tag
válasz
HagaNRG #3483 üzenetére
Azért egy fűnyíró nem csak a motorból áll ki, ezt te is tudod, rengeteg alkatrész van még ott. Hiába van ugyanolyan motor egy AL-KO-ban, Makitában, attól a Husqvarna egy minőségibb, megbízhatóbb gép. Mostanában feldobta 1-2x a Facebook az AL-KO hirdetéseket, hát jó néhányan kommenteltek alá, hogy problémájuk van vele, és a szervíz sem a legjobb. Meg lehet nézni az oldalukon. Egyébként csak összehasonlításképp Husqvarna magyar FB oldalát 1 millióan követik, az AL-KO-ét 78 ezren. Szerinted ez véletlen? Én nem azt mondom, hogy hasra kell esni a Husqvarnától, mert nagyon drága cuccaik vannak és azok is sokszor túlárazottak. De ez az LC153S jó áron van. Ne legyen már kérdés, hogy ugyanolyan motorral szerelt gépek közül, melyik a legjobb választás.
Ami ugyanaz a motor, mint a Husqvarna LC153S
- Makita: [link] de csak 46 cm vágószélesség. (129eFt, de legtöbb helyen drágább)
- AL-KO: [link] de 149 eFt...
- AL-KO: [link] ez is B&S motor, de egy kicsit gyengébb és csak 46 cm vágószélesség (120 eFt)
Én nem azt mondom, hogy ne vegyél AL-KO-t. De ha árban elmész 130-140 ezerig, akkor részemről nem lenne kérdés. De ha megállsz 90-100 ezer Ft-nál, akkor túl sok variálási lehetőség nincs, marad az AL-KO (4.65, 4,66 sp fajták közül). -
polk
csendes tag
Ugyan ilyet vettem anyósomnak bő 1 hónapja, én vágom neki a füvet. Szerintem jó kis gép, könnyű és kellően erős is. Szuperül összegyűjti a levágott füvet, a régi erre nem volt képes. A régi 1000 éves fűnyírója után megváltás. Amúgy ékszíjas. A magasságállító karja állandóan beleakad a szőlőlugas keresztdrótjába, ezt megoldhatták volna máshogy is, esetleg a keréknél lehetett volna az állítókar.
-
HagaNRG
őstag
Van már egy Güde fűkaszám, azzal megoldom, amit muszáj, esetleg, ha túl trehány vagyok és véletlenül térdig nő a fű.
Igazság szerint bevallom, az elmúlt években a motorok és autók bűvöletében éltem és sajnos a hétvégéken nem mindig tudtam időt szánni a fűvágásra.
Mostanában viszont besegítettem egy ismerős parkgondozónak és egy héten keresztül 8 órában egy Stihl FS410-zel kaszálok. Emellett egy másik ismerős megkért, hogy vegyem meg és üzemeljem be neki az Al-Ko 4.66 SP-B-t is, így nem csoda, ha most egy ideje a fűnyírás körül forog az életem .
Már ott tartok, hogy bármerre járok, azt nézem, hogy kinek, hol, miért nincs levágva a fű a háza előtt, vagy a parkokban és hogy mennyire picsafüst lenne rendet rakni itt-ott egy jó géppel.Részemről tehát kétélű most a dolog, mert az Al-Ko 100 ezres, Briggs 450-es motoros önjárós 46cm-es gépe egyrészt adott egy alapot, amit egy új, modern és jól kinéző gép megadhat.
Ahogy mondtam, 20 éven át mindenféle elektromos fűnyíróim voltak és azokkal is tökéletesen elégedett voltam. Pár hete kaptam ajándékba egy régi, lerobbant benzines gépet, ami megadta a benzines fűnyírók kábelmentes szabadságát, a csapágymentes, trapézban álló kerekei viszont egyúttal feladták a leckét a mozgatásban is, mert egy kínszenvedés vele dolgozni. Folyamatosan elakad ugyanis, egyszerűen nem gördülékeny vele a munka.
Lényeg tehát, hogy a két véglet között próbálom megtalálni az ideális gépet, próbálom a lehető legjobbat venni, mint mindenki, ugyanakkor nehéz belátni, hogy ezen a 100 ezres kategórián felül mi az, ami már fölösleges luxus és mi az, ameddig még érdemes nyújtózni.Makitából melyik típus az, ami nagyjából megegyezik a Husqvarna LC 153S-sel specifikációk terén?
(plusz, hogy továbbra is tartom, hogy az Al-Ko, Husqvarna és Makita kb. ugyanazt a színvonalat adja, ha az egyazon kategóriás gépei közül nézelődünk). -
-
den89
tag
válasz
okezsoke #3439 üzenetére
Köszi az infókat és a videót is.
Végülis akkor így egy használat után elégedett vagy vele? Mert nem igazán tűnt úgy, hogy maximálisan elégedett vagy. Friss vetésű, sűrű fű, ahogy a videón is láttam elég nagy volt már, erre nem meglepő, hogy nem volt elég 1 töltés. De ha 1-2 hetente fogod nyírni, akkor azért remélhetőleg elég lesz. Bár 300 m2 akkor is necces lesz, nem? MTD LM 40-nel is így vagyok, hogy 300 m2 már igencsak kérdéses lenne, ha siet az ember, akkor 1 hetes fűnél talán oké. A kb 230 m2 még kényelmesen megvolt, de nem volt túl nagy a fű. Talán olyan 15-20% maradhatott az akksiban. Szóval olyan 250-260 m2-ig kb elég, de ennél nagyobb részen már valószínűleg rá kéne tölteni, főleg több hetes fűnél. Nem kell nagyra meghagyni és nem lesz gond. Reméljük maximum csak tavasszal az első nyírásnál kell kicsit rátölteni.
-
törölt tag
válasz
HagaNRG #3469 üzenetére
Hát ez így tényleg nehéz. Hátsó nagy részedre meg a ház elé is akkor a benzines fűkasza az ideális, úgy veszem ki a szavaidból. Vagy benzines fűnyíróval nyírnád akkor az egész telket?
Nem tudom, nekem valahogy nem tetszenek az AL-KO fűnyírók, valahogy kicsit gagyi érzésem van náluk (főleg az olcsóbb típusainál), csak ennyi. Elnézést, ha valakit megbántok ezzel, nem az a célom.
Husqvarna LC153S most egész tűrhető árban van. Én ha most vennék benzines fűnyírót, akkor valószínűleg ezt venném. B&S 650EXI motor, önjáró, 53 cm vágószélesség, 63 literes fűgyűjtő, stb, és hát valljuk be, az egyik legjobb márka. Ugyanez a kategória AL-KO-ból és Makitából is 120+ ezer Ft, és hát a három márka közül nekem egyértelmű lenne a választás. Olcsóbb árkategóriás (70-80eFt) gépek közül már más, persze. Ott ár-érték arányban az AL-KO gépek talán a legjobbak. AL-KO 4.66-ot egyébként dicsérik fórumokon, szóval nem hiszem, hogy rossz választás lenne.
Milyen gazdag faluban élsz te, hogy mindenki 300 ezres fűkaszát használ?Egyébként igen, faluban sokkal "divatosabb" fűkaszát használni, mint tologatós fűnyírót. Még ha nem is lenne indokolt, akkor is.
-
HagaNRG
őstag
Én is épp olyan hangulatban vagyok, hogy kell minden és kész. Amúgy sem szándékoztam az elektromos gépet teljesen leváltani, mert egyszerűen a meglévő Bosch Rotak32 és az annál is kisebb, 2-3 éve 10ezer FT-os tescoban vett MTD egyszerűen olyan pehelykönnyű, hogy a szára végénél fogva is lehet emelgetni.
Vannak továbbá tologatóssal megközelíthetetlen tujafás kerítés szegélyeim is, nem is kevés, amire megint csak rá kellett jönnöm, hogy kell a benzines fűkasza is. Igaz, hogy pokoli koszos munkát végez, de havonta 1x elviselem. (Mifelénk amúgy is az lett a divat, hogy az emberek egyetlen fűnyírót használnak, az pedig szinte mindenkinek a Stihl benzines fűkasza. Lehetőleg FS 410 és a fölötti, közel 300 ezres kategória. Pár éve próbálom megfejteni ezeknek a titkát és vonzerejét, de kb. annyi lehet, hogy a Stihl FS 410 az a 2020-as évek falusi Stihl fűrésze. Az is elengedhetetlen minden háztartásba, hát most már a benzines, 250-350ezres kasza is. Igaz, hogy ennyiből kijönne egy márkás és profi benzines tologatós, önjárós gép, elektromos és egy benzines kasza is, de valamiért ebben a szegmensben kizárólag a csúcskategória kell mindenkinek, ha mindjárt csak a hátsó udvar 50m2 füvére is, akkor is)...Én inkább tartok egy 25 ezres Bosch Rotak32-t, egy Güde fűkaszát és épp nyomában vagyok egy önjárós gépnek, hogy az egyenes, nagyméretű hátsó kertre is legyen egy megoldás...
Viszont épp ezért vívódom, hogy elégedjek-e meg az Alko 4.66 SPB-vel, vagy menjek egy spécibb, nagyobb, nehezebb, több fokozatban önjárós gépért és szánjak rá még 50k-val többet mondjuk.
-
HagaNRG
őstag
válasz
#97520896 #3461 üzenetére
"Egyébként nem nagyon írtad, hogy mik az igények, gondolok itt vágószélességre, önjáró legyen-e, mekkora a nyírandó terület, mennyire fontos a gép önsúlya, stb."
Ez az, amire a válasz nem ennyire egyértelmű.
Van egy kb. 500m2 hásó kertem. az jelenleg tök sivár, csak a gaz növekedik benne-itt ott, lóhere, stb. Idővel, gyakran nyírva és öntözéssel rásegítve lehetne benne gyep is, ez lenne a cél. Sajnos egy szarvasok által előszeretettel használt területről van szó, ami emiatt eléggé hepe-hupás. Pár éve még lapvibrátorral is egyengettem, de több zsák fűmag, aztán pár hónap alatt átvette a gyom az egészet és kedvem sem volt ásott kút hiányában a vezetéskes hálózatról öntözgetni egy soha sem használt gyepet. Szóval ez az 500m2 eléggé sík.
Van még ezen kívül több, kisméretű füves területem is, tuja fás szegélyek, 40x1.5m hosszan pl, illetve két kis 30-50m2 kert, szintén pár tujával a széleken.
Az utcán is előszeretettel tolom le az út széli füvet, de árokszélek, hepe-hupás, erősen gyomos, köves részek, stb.
Eddig úgy voltam vele, hogy a legjobb egy 15ezer Ft-s elektromos a legjobb megoldás, amit nem sajnálok.
Az 500-as részen is van, hogy egy ideig semmi sem nő, csak ilyen leveles gyom foltokban, amúgy csupasz föld az egész. Aztán esik pár hétig az eső (nem mostanában) és hipp-hopp lesz térdig, derékig érő fű. Oda meg már benzines fűkasza kell...Szóval multi igényeim vannak, ez bonyolítja a dolgot.
Az Al-Ko, mint márka, miért nem szimpatikus?
Én úgy tudtam, hogy az egyik legnagyobb fűnyíró márka... -
ANDROID???
addikt
válasz
ANDROID??? #3454 üzenetére
?
-
Plebi
senior tag
Értem és érthető.
Én az aktuális tavaszi 10 havi kamatmentes akcióban veszem meg, amit a Hosagép kínál.
Kiegészítésként, vasárnaponként (csendrendelet) néha nyírtam az előkertet egy elektromos 1600 W-os MTD-vel (Kb. 250 m2) én teljesen meg voltam vele elégedve, de a vezeték menedzselése már ekkora területen is elég volt.
-
Plebi
senior tag
A korábban ajánlott Husqvarna LC 153 vagy LC 153 P-vel mi volt a gond? Erős 650-es motor, 29kg súly, csapágyazott kerekek, ez utóbbit csak azért írom, mert szüleimnél egy smart 51 bo-t használtam 1500 m2-en, a csapágyazatlan kerekekkel viszonylag nehéz tolni, de ezt csak akkor veszed észre, ha csapágyazott kerekre váltasz, mert azt sokkal könnyebb. Kirohadt a korábbi ház utána egy csapágyazott kerekes házat sikerült alátenni és ég és föld. Sokat kell nekem is szüleimnél és nálam is forgolódni, így önjáró semmiképp sem jöhetett szóba. A husqvarnára is 2 év a gari, most még a weboldalhoz képest olcsóbbak kb 20e Ft-al június 7.-ig. Részemre a nagy terület miatt a 153 P a kiszemelt, hogy tudjak gyűjteni és oldalt is kidobni, ha kell.
-
mrzed
senior tag
A PLM4628N gépen "csak" 500-as motor van. Ha nem kell az oldalkidobó, akkor még ránézhetsz a PLM4620N2-re is, ezt 625-ös motorral szerelik. Viszont ne tévesszen meg a makita 3 éves garanciája... regisztrációkor tolják csak az ember arcába, hogy többek között a Briggs motorokra is csak 2 év a gari. Tehát motorhibára 2év, ha más romlik el rajta, arra 3év.
Ha tényleg tagolt, bujkálós, forgolódós a terült, akkor ne csábulj el az önjáró irányába... ebben az esetben szinte fele annyi energiával mozogsz egy hajtás nélkülivel, mint inaktív önjáró esetén. Saját tapasztalat, próbáltam mindkettőt. -
törölt tag
válasz
HagaNRG #3458 üzenetére
Szerintem erre te is tudod a választ, hogy a felsorolt márkák közül mi a sorrend.
Ha teheted, vegyél Husqvarnát (LC253S, LC247SP, LC153S), esetleg még McCulloch (Husqvarna almárkája) gépeket lehet érdemes megnézni, amit nem említettél. Még akkor is, ha ugyanolyan motorral megtalálsz egy AL-KO-t vagy Makitát. Egyébként nem nagyon írtad, hogy mik az igények, gondolok itt vágószélességre, önjáró legyen-e, mekkora a nyírandó terület, mennyire fontos a gép önsúlya, stb.
-
Morris
Topikgazda
Úgy tűnik megvan a kiszemelt.
Makita PLM4628N
Vagy
Makita PLM4630N2Szerintetek?
-
bozont
veterán
válasz
HagaNRG #3458 üzenetére
Nemrég vettünk egy Makita 5600N2-t (kb csak annyiban különbözik az általad linkelttől, hogy 56cm-es).
Először Husqvarna lett volna, de a Makita-n nagyobb kerék van hátul, ami kicsit rosszabb felületű talajon előnyösebb.
Motornál nincs sok különbség a kettő között, a körítés amiben eltérőek inkább (kidolgozás minősége, komfort stb). Az Al-ko-t annyira nem ismerem, de ez a Makita elég masszív, tartós gépnek tűnik. Sajnos még csak kipróbálva volt kisebb területen, így sok tapasztalatom nincs vele. De a 3 sebességfokozat is mellette szól. -
HagaNRG
őstag
Sziasztok!
Benzines tologatós fűnyíróknál létezik valamiféle márkasorrend?
Al-Ko, Husqvarna és Makita, amik közül elsősorban nézelődni próbálok.
100-150k között keresek valamit.
Hétvégén szinte egész nap vágtam egy kölcsön Al-Ko 4.66 SPB géppel. Nehezen megközelíthető, bokros kiskeretet, domboldalt tele kövekkel és foci kispályás gyepen egyaránt próbáltam. Sehol sem volt semmi gondom vele. Térdig érő gazba meg nyilván nem fogok egy tologatós gépet betolni...
Igazság szerint ez 100k körül mozog, Briggs 450e motor, 46cm, egysebességes önjáró.
Szinte mindenben nagyon pozitív csalódás volt a gép- ahhoz képest, hogy 20 éve pehelysúlyú 100-1300W elektromos fűnyírókkal nyírkáltam a család kertjeit.
Szívesen rászánok többet is,150k körül Makita, Husqvarna és erősebb motorral szerelt Al-Ko is hozható már.
Van bármi különbség az egyazon motorral szerelt különböző márkájú gépek között, vagy itt nagy csodákat nem kell várni, egy Husqvarna csak a jól csengő márkanév miatt fog többe kerülni, mint egy Hecht, vagy Riwall?
Az Al-Ko egyébként mennyire elismert név a piacon? Bármi más még a három fenti márkán kívül, amit érdemes megfontolni? -
okezsoke
tag
válasz
okezsoke #3439 üzenetére
Sziasztok!
Összedobtam egy kis videót a Makita DLM431PTX1-ről.
Semmi különleges, kicsit halk, abszolút saját szemszög, mobillal, de lehet, hogy valakinek hasznos.
Parancsoljatok. -
csucsotke
aktív tag
Megjött a Riwall 3740i. A neten az lett a benyomásom hogy tud mulcsozni, és hátulkidobósra is lehet állítani, hát nem. Nem baj nem volt lényeges. A kosárba tud füvet nyírni ennyi.
Klasszikus fűnyírást még nem tudtam kipróbálni. Pár napos fűkaszált terepen áttoltam. Viszonylag sűrű, csomós, száraz, kemény füvet levágta 2-en(ahol 1 a legkisebb), szépen. 87 m2 -2 talicska fű, de szedett össze a fűkaszálások utáni szárazból is(jól begyűjtötte nem hagyott a földön, de a kevésbé nedves fűvel szebben megtömi a kosarát), amit nem sikerült összegereblyézni előtte. Mondjuk nem sikerült egyre mert ügyetlenkedtük soxor 2 szer is áttoltuk(kipróbálta nagyapa, unokák, stb.), de meg merem saccolni hogy arra képes egyre is.
Másnap idei ültetést vágtam min. 20 centis zsenge fű(felében zsenge gaz)nedves volt hogy belül tapadt belőle a falára mint a sár, kombinálva min.30 cm-s régebbi fűvel az már nem volt nedves, így egyben 70m2 lehetett. Ezen terepek még fűnyírót nem, csak fűkaszát láttak.
Vásárlás előtt tartottam tőle hogy gyönge lesz, de vág rendesen, viszont ha hoszabb a fű, az akku gyöngülése viszont hamarabb jelentkezik, utolsó csíkba ha belekezd akkor már látszik hogy nem erre való.
Kíváncsi vagyok ha sima 1- 2 hetes fűnyírásra kerül a sor, hány m2 lesz, de eddig is gondoltam hogy 4 Ah akkunál kisebbet pénzkidobás megvenni. -
den89
tag
Persze, nem mindig lesz friss vetés.
De mivel jó sűrű lesz a füved, és azért ilyenkor gyorsan is nő, én neccesnek tartom az akkusat. Ha "közepes" minőségű füved lenne, tehát nem olyan sűrű, itt-ott hiányos, kicsit gazos (szüleimnél ilyen), akkor nyugodtabb szívvel ajánlanám. Gondold át, mi lenne neked praktikus. Nézd meg, melyik hány kg, szerintem se menj 20 kg fölé. Önjárót szerintem nem használnád ki ekkora területen.
Örni: furcsállom, hogy ilyen kevés helyen árulják ezt a fűnyírót, és hogy szinte sehol nem találtam róla véleményeket. Pedig szerintem semmivel nem rosszabb, mint pl. a 120-130 ezres Makiták (DLM431, DLM432). Obi, Bauhaus saját márkás gépek vannak hasonló árban még,de ezek nálunk nem igazán játszottak. Esetleg még Riwall 4640, de arról nem tudok nyilatkozni. Azért az MTD mégis egy ismertebb, megbízható márka (szerintem). Egyébként 240-250 m2-ig tuti elég, de arra már nem vennék mérget, hogy 300 m2-t is biztosan lenyír vele az ember egy töltéssel, akkor elég kapkodósan kell csinálni. -
ANDROID???
addikt
Sziasztok!
Kérnék ötletet, hol keressem a hibát:
Adott egy E450 Briggs motoros fűnyíró.
Levegőszűrő tiszta
Gyertya bele való Husqvarna ÚJ
1 húzásra indulViszont, durrog, hidegen is 1-2 durranást mutat, de üzem melegen is és picit talán fullad is időnként.
Benzint nem kaphat rendesen, vagy a gyújtása (akár tekercs) vacakolhat?
Érdemes vele itthon babrálni, vagy irány a szerviz? -
Morris
Topikgazda
Köszönöm!
Egynek jó lesz!
A friss vetés egyszer régi vetés leszA jelenlegi fűnyíróm 51cm-es vágószélességgel rendelkezik és 35mm a minimum vágási magasság. Ez utóbbit majdnem az összes gép teljesíti. Nekem ez tökéletes. Alacsonyabbra nem szeretném vágni, mert azt már a fű nem szereti.
Én egy 46cm-es elektromosra gondoltam. (Nézegettem az akksis gépeket is. Nagyon csábító, hogy nincs madzag, de magas az áruk. Plusz nem midenhol adják a gép mellé az akkut és a töltőt. Pedig kimondottan tetszene)
És ugye a fűgyűjtő is kell.Azt nem tudom, hogy mennyire jellemző az elektromos gépeknél a műanyag ház deformálódása a hőtől? Esetleg ha egyszer csapágyas lesz a motor.
Vagy érdemes fém házzal venni? Akkor meg az lesz a baj, hogy nehéz tolni. És kötelező lesz mellé az önjáró tulajdonság.Megintcsak az előző fűnyírómal jövök (MTD Smart 50 BO). Ez 26kg. Kicsit nehéz tolni. Akkor egy nehezebb elektromosat önjáró nélkül?
És akkor árban már ott is vagyok a benzines gépeknél.
Nehéz kérdés ez. -
den89
tag
Friss vetésű, sűrű, jó minőségű fűre nem merném ajánlani az akksisat. Mondjuk ez érthető, hogy fűgyűjtőset szeretnél. Mivel benzinest nem akarsz, marad az elektromos. Makita jó lehet, vagy most pl ezt találtam: Husqvarna LC141C. Annyi, hogy ennek csak 41 cm a vágószélessége. Bár ekkora területre szerintem teljesen jó, könnyebben forgolódsz, elférsz a szűkösebb helyeken, stb.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest