- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
-
LOGOUT
Üdv a Fűnyíró topikban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mrzed
senior tag
EU-s tűzvédelmi szabályok miatt nem töltik fel a teljes olajmennyiséggel. Egy-egy webshop ezt le is írja:
"A benzinmotoros fűnyírókat tűzvédelmi okok miatt csak korrodálást gátló olajmennyiséggel szállítjuk, működésükhoz olajfeltöltés szükséges. Ezért kérjük, hogy indítás előtt a javasolt olajmennyiséggel töltsék fel a gépet." -
mrzed
senior tag
válasz
Rodzser Mór #3710 üzenetére
Az előző fűnyíróm műanyag tartályos volt, a mostani makita textiles. Én is ódzkodtam az utóbbitól, de kezelhetőbb, mint a műanyag.
-
-
mrzed
senior tag
válasz
HagaNRG #3491 üzenetére
Úgy egy hónapja vettem én is fűnyírót, nagyon rá voltam kattanva a Husqvarna-ra én is. Viszont a neten nézelődve rettenetes történeteket olvastam a szervizeik hozzáállásáról... nyögvenyelős ügyintézés, pár száz forintos bowdent kifizettetnek, mondván kopó alkatrész, nem garis probléma. Végül is PLM4620N2 lett, nagyobb a motor, oldalkidobó nincs.
Ha mégis Makitát veszel, ezt a hozzászólásomat azért olvasd el. -
mrzed
senior tag
A PLM4628N gépen "csak" 500-as motor van. Ha nem kell az oldalkidobó, akkor még ránézhetsz a PLM4620N2-re is, ezt 625-ös motorral szerelik. Viszont ne tévesszen meg a makita 3 éves garanciája... regisztrációkor tolják csak az ember arcába, hogy többek között a Briggs motorokra is csak 2 év a gari. Tehát motorhibára 2év, ha más romlik el rajta, arra 3év.
Ha tényleg tagolt, bujkálós, forgolódós a terült, akkor ne csábulj el az önjáró irányába... ebben az esetben szinte fele annyi energiával mozogsz egy hajtás nélkülivel, mint inaktív önjáró esetén. Saját tapasztalat, próbáltam mindkettőt. -
mrzed
senior tag
válasz
goldnarmz #3419 üzenetére
Az akku témához még hozzátenném:
Igaz a Lítiumos akkumulátoroknak már nem árt a féltöltés/rátöltés, de az ilyen akkuknak van egy töltés/kisütés ciklusban meghatározott hozzávetőleges élettartalma. Ez hozzávetőlegesen 700-1000 ciklus, ha be van tartva a kezelésére vonatkozó irányelvek. Azt tudni kell, hogy egy rátöltés, mégha csak részleges is, elvisz az életéből egy ciklust. Az akku melegszik használat és töltés közben is, ha nem várjuk meg, hogy visszahűljön használat, vagy töltés után, akkor könnyen túlmelegíthetjük, ezzel drasztikusan csökkentve az élettartalmát. Ezek az akkumulátorok nagyon haklisak a túltöltésre és a túlmerítésre is, tehát nem szabad megvárni, míg az elektronika térít jobb belátásra. Ha már érezni, hogy gyengül, érdemes kivenni a gépből. Hosszabb tárolás nem ajánlott sem lemerült, sem pedig teljesen feltöltött állapotban, ezt Célszerű 60%-os töltöttségi szinten megtenni.Sokan a környezetszennyezésre hivatkozva használnak elektromos és/vagy akkus gépeket. Viszont azt tudni kell, hogy max helyileg kíméli a környezetét, az elektromos energiát elő kell állítani erőművekben és lényegesen többet, mint amennyit elhasználunk. Az elektromos energia szállítása nagyon veszteséges, sokkal többet kell előállítani, mint amennyit ténylegesen elhasználunk. Sajnos ma még sokkal jellemzőbbek a fosszilis energiahordozókat használó erőművek, tehát az áram használatával is szennyezzük a környezetünket. Sőt, az akkumulátorok előállításával és azok jellemzően szemétbe dobásával sokkal nagyobb terhet nyomunk a környezetünkre, mintha benzinmotoros gépekkel pöfékelnénk.
-
mrzed
senior tag
Fűnyíró vásárlás után most benzines szegélynyíró után nézelődőm. A topikot átolvasva két alternatívát találtam:
Stihl FS 40 és a
Oleo-mac Sparta 250 TR
A vásárolt géppel be kell jutnom a sövény és a kerítés közé, ahol 70cm hely van. Ezért mindenképp hurokmarkolatosra van szükségem. Mivel 190+ cm magas vagyok, tartok tőle, hogy a stihl rövid, és hajolgatnom kellene vele. Igazából a sparta méretét nem sikerült kigugliznom. A géppel tényleg csak szegélyek és a sövény mögötti/alatti terület lenne nyírva, tehát nem nagyüzemi dzsindzsa irtásra kellene.
Tudja esetleg valaki a 250 TR méreteit, vagy esetleg valami más alternatíva? -
mrzed
senior tag
Én majdnem ezt vettem:
HUSQVARNA LC 153P
110e alatt már találni. -
mrzed
senior tag
Azért egy 2000W-os fűnyírónál nem ennyire súlyos a helyzet...
Ha 230V-ba dugott, 50m hosszú 1mm2 vastag vezetéket megterhelsz 2KW-al, akkor kb 4Volt lesz a feszültségesés, és hozzávetőlegesen 8-10W -nyi hőenergia képződik a vezetékben. Ezt azért nem nevezném számottevőnek. Ha ugyanez a vezeték fele még a dobra van tekerve, akkor az induktív tekercshatás következtében ez a terhelés kb 40%-al megnő. Ekkor már a feszültségesés 6V körüli lesz, és hozzávetőlegesen 20W-nyi energiát melegít el a kábel. A gond akkor kezdődik, ha viszonylag vékony vezeték van a dobon, és brutál terhelést kötnek rá (pl hegesztés).
szerk: Persze nem arra biztatlak, hogy ne vegyél normális hosszabbítót... és azért az is igaz, hogy ilyen helyre azért nem árt egy normális, 1,5mm2 vastag gumikábel. -
mrzed
senior tag
Meg is jött a gép...
A nagyobb motor miatt a PLM4620N2 típust választottam, a másik oldalkidobóját úgysem használtam volna.
Viszont lenne egy kérdésem:
A kapott gép alja így néz ki:Mintha hiányozna róla az alábbi képen látható műanyag szpojler:
Normális ez így?
Attól tartok hogy telever mindent nyesedékkel, porral. -
mrzed
senior tag
Közben továbbra is próbálok képbe kerülni a témát illetően... eddig arra jutottam, hogy emelnem kell a kereten 100e HUF-ig. Nem bízom a sajátmárkás motorokban, ezért B&S típusaival szerelteket nézegettem, sajnos a Honda már tényleg nem fér bele a keretbe.
Két típus között vacillálok:
Makita PLM4627N
Makita PLM4620N2
Mivel 99%-ban fűgyűjtővel dolgozom, nem fontos az oldalkidobó, ezért és a nagyobb motor miatt az utóbbit tartanám befutónak.
Van esetleg hiba a gondolatmeneteben, vagy van ebben az árfekvésben olyan típus, amire még rá kellene néznem? -
mrzed
senior tag
Sziasztok!
Pár napja megadta magát a 20 éve vásárolt Tecumseh motoros, 46cm vágószélességű benzines fűnyíróm. Újat kellene vásárolnom, de nem igazán vagyok képben, hogy mit lenne érdemes venni. Kb 800 m2 füves területen használnám, sík a terep, nem kell, hogy önjáró legyen, úgy 60-80e körül szánnák rá. Nagyon megköszönném, ha tudnátok ajánlani néhány típust.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gumi és felni topik
- Linux kezdőknek
- Az IMF szerint az AI növelheti a GDP-t, és ez fontosabb, mint az emissziók
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Rendszergazda topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Apple MacBook
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- 150db DELL Universal Dock D6000 dokkoló (452-BCYH) (DisplayLink)
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Intel Core I9 9900K Processzor!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest