Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 12 – Ecetek és zsiradékok
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT

X-E5 tulajdonosok olvassák el: [link] 
⭐️ Fujifilm GFX / X Cashback promóció fut jelenleg.⭐️
Részletekért nyisd le az összefoglalót. 👇
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stauffenberg
nagyúr
Utoljára EVF nélküli gépem az X-A1 volt, de ott gyorsgombon volt az kijelző fényerejének boostolása. Csak akkor kapcsoltam be, ha éppen kellett. Szerintem nem volt vele gondom soha, de nem tudom az X-M5 kijelzője csillogósabb-e (érintőképernyőkre ez jellemző).
De tény, hogy én is jobban szeretem ha van EVF.
Ha nem sürgős, várj egy kicsit, pletykák szerint még idén bemutatkozik az X-T40, ami egy EVF-es X-M5 lesz (sajnos továbbra is IBIS nélkül, hogy csapjam agyon őket). Ha idén akarják bemutatni, akkor legkésőbb novemberig piacra kell kerülnie, ami szerintem ilyen szeptember-október körüli bemutatót feltételez. Aztán persze lehet kacsa lesz az egész.
-
turbulencia8
addikt
-
-
-
Atomizer
tag
Alig lesz nehezebb az obi, ha rátekersz egy vázat.
Nekem nagy kezeim vannak, T20-am volt előtte, de ahhoz markolat kellett, hogy fogni tudjam. Az S20 egyik legjobb tulajdonsága nekem a markolata.
Sigma 16/1.4-et többen ismerik, az sem kicsi darab, viszonyítás képpen a Vili átmérője nagyobb, és a napellenzője.
-
hito
nagyúr
Na akkor inkább marad az X-T5

lugosi: hidd el, nem sok irigylésre méltó dolog van ebben. Inkább nyűg, de már nagyon. Viszont közel a cél

Atomizer: az hogy nem Fuji. Az apró különbségek. Csípőből jobb anyagokat köpött ki, mint a Sony több napos menükurkászás, állítgatás és finomhangolás után. Leginkább videóra vonatkozik a megállapítás.
-
-
hemaka
Topikgazda
Ha még nem volt zf a kezedben, előtte nézd meg élőben, mert elég nagy és nehéz váz egyébként (H2-től is nagyobb, majdnem pariban van egy GFX 50S-el, súlyban meg kb egyformák is) és fotókról ez nem jön át annyira. Mondjuk cserébe olyan, mint egy tank.
vakablak93
A filmszimek amúgy jók a fujin, én is bírom azokat, de várok jelenleg, hogy lesz-e valami új vázuk, ami odavág, mint anno az xpro2, azt nagyon szerettem. -
-
vakablak93
őstag
Nekem az a bajom a fullframe vázakkal, hogy mindegyiknél le kéne mondani a fuji filmszimekről, és a kompaktságról is, képminőségben meg akárhogy nézem nem olyan óriási ugrás mint én azt akkora ár és méretnövekedés mellé elvárnám.
Közben meg egy GFX 50Sii olcsóbban van használtan...
Ha egy nap nem lesz 1,6-os crop, akkor nekem jó lesz a 0,79-es
Ami mindig hallgatok hogy iso meg boqeh... Én nem nagyon szoktam még buliban se 2000 fölé menni, nekem emiatt bőven elég a Fuji.
A háttérmosósdi meg inkább irritál mintsem hogy furnék utána...
Állandóan kifutok belőle így is, pedig rekeszelek azért: [kép] [kép]Persze lehet velem van a baj.
-
madgie
titán
-
Nézem mindjárt, köszi. A jelzett résznél, amikor elhangzott, hogy nem lehet, ott abbahagytam a videót ez hozzátartozik az igazsághoz (meló volt), de lehet hogy később mondta? Ez jó hír lenne.
Nekem kifejezetten tetszene ez a váz az ibis miatt, de egyelőre nagyon hajlok a T5-re a nagyobb kereső miatt, meg az iso tárcsa régi vágyam. -
Matska
senior tag
Új belépőknek nem lesz könnyű elmagyarázni, miért szálljon be az X rendszerbe. Magamnak is csak az obisor és filmszimek az érv, de azért a T3-mat nem akarom 10 éves koráig megtartani.
Egy ideje az az érzésem, hogy irányt tévesztettek az X mount kapcsán, és mindig várom, hogy megcáfoljanak 1-1 bejelentésnél, de nem sikerül már sokadszor sem
-
arn
félisten
Vegulis, az xt5 kis csomagban. Lehet ami nem a merettel fugg ossze, mindent megkap onnan.
Nekem speciel a kis vazak mindig jobban bejottek, amikor az xt4 es az s10 kozott gondolkodtam, egyaltalan nem volt vonzo az xt merete, viszont az s annyira gagyinak tunt az xt mellett, hogy inkabb azert tettem volna le az xt mellett a voksot.
-
Stauffenberg
nagyúr
A decenterességről nem az XF 18-55 az első gondolatom, hanem a Panasonic 25mm f/1.7, amit nekem kétszer cseréltek és a harmadik is az volt, meg a fórumon mindenkinek, szóval feladtam, úgyis szinte mindig nyitva használtam és akkor meg csak középen éles és nem feltűnő a decenteressége...

Ha kéri, küldj neki nyugodtan fotókat, bármelyik objektív lehet olyan.
-
-
-
Ébri
senior tag
A 35/1,4 nagy előnye, hogy nyitottan is bőven használható, de súlyra és méretre nem nagyon lóg ki a 2-es sorból. Persze, lassú, de általában nem (gyorsan) mozgó dolgokat fényképezek, úgyhogy nekem ez se szokott gondot okozni, szóval az szerintem is erősen ajánlott.
Én 18-55+55-200-ról (mondjuk nem egyszerre) 16-80 + 70-300-ra váltottam. A gyakorlatban egy csomószor nem viszem a telét, ha kell, akkor meg ott van messzebbre. (De én elég ritkán telézek, csak a 200mm-et folyamatosan túl akartam tekerni a végén, ezért jött a 70-300.) Szóval az is lehet megoldás, hogy általános esetre 16-80 és semmi más, ha meg lovaglás vagy ilyesmi van, akkor 55-200 is. (55-80 közt azért élesebb, mint a 16-80, tehát az is fontos, hogy a 80-as vége felé romlik a 16-80. Viszont az én 18-55-öm kb. 30-35 mm-től kezdett látványosan romlani, a 16-80-am ennél stabilabb minőséget ad végig.)
-
-
Stauffenberg
nagyúr
Ezt próbáltam a múltkor is, de ez a szőlő tényleg szó szerint a Badacsony hegy oldalában van és pont a túloldalon jön fel a Tejút. Amúgy magasan a zenit közelébe kinyúló részei látszódtak szabad szemmel is (amikor éppen nem volt felhős).
Amúgy van Androidra valami jó (akár ingyenesen is használati értékkel bíró) app, ami csak annyit meg tud mutatni hol lesz észlelhető? A PhotoPills ha jól tudom tud ilyet, de azt azért sem venném meg jó pénzért, mert lehet mostanában cserélem a telefonom iPhone-ra és akkor megint meg kéne...
-
Stauffenberg
nagyúr
Egy héttel el lett tolva (szüretelni megyünk elsősorban), következő hétvégén megyek. De elég felhős időt mondanak, egyelőre nem áll jól.
Meg az is probléma, hogy a Badacsonynak pont azon az oldalán leszünk, hogy a hegy kitakarja az igazi lényeget. Be lehet ülni a kocsiba és jobb helyet keresni, de ez csak akkor működik ha sötétedésig nem ivott senki. Egy szüreten.

-
Stauffenberg
nagyúr
Ezt már akkor is elfogadtam érvként és tökre oké. De idén már nem nagyon fogok menni olyan helyre, ahol kicsit alacsonyabb a fényszennyezés, ráadásul a jövő hét hétvégére esős, felhős idő a jelenlegi prognózis. Idén már nem hiszem, hogy beruházok a Samyang 12mm f/2-re. Érdekes és jópofa látószög más témákhoz is, de azok annyira nem érdekelnek.
Én most pont bohóckodni akarok. Elviszem a gépem az XF 18-55mm-el, mert fotózom a szüretet meg a baráti társaságot, de ennyi. Láttam azért ezzel az objektívvel készült Tejút fotókat, én csak egyelőre az első lépéseket tenném meg vele teszt jelleggel.
-
Stauffenberg
nagyúr
Én MPB-ről lőttem majdnem egy példányt, ott a jó állapotúnak mondott darabok szállítási díjjal együtt mentek nemrég átszámítva 65 ezer Ft körül. De még jó, hogy nem vettem meg, mert a barátom szőlőjében tartott hosszú hétvége előre jött egy héttel, pont alig voltunk a telihold után és még kicsit felhős is volt, szóval esélytelen volt Tejutat fotózni és csak emiatt vettem volna.
Lehet elteszem ezt már jövőre. Két hét múlva megyek újra, csak az XF18-55mm lesz nálam, mint "széleslátó", majd azzal lövök pár tesztfotót. Nem Tejutaztam még, nem szempont, hogy belenagyítva mit tud, ha egy 1080x1080 Instagram posztra leméretezve oké, nekem megfelel. Egyelőre.
-
Matska
senior tag
Köszi

Nagyon zavar a WR hiánya. Rendszeresen kinthagyom hóban, fagyban, mostanában a harmat ül ki. Ez egy olcsóbb full MF obinál nem gond, de egy 170 ezres non WR obinál átgondolandó.
Amúgy a QC itt is hullámzó. Az enyém kicsi elhúzott az egyik sarokba, de együtt tudtam élni vele. Mazsié hibátlan ahogy láttam, a prospektusos tesztképekénél is jobb, szóval érdemes alaposan tesztelni, ha használtan veszi az ember.
-
madgie
titán
Nagy, de a méretéhez képest elég könnyű

Fotóra is , ha meg tudsz békélni a motoros zoom-mal, én még X-H2-n próbáltam bő fél napot, itt egy tesztkép ezzel a kombóval.
18-135-öm volt, egyébként jó cucc, de nagyon-nagyon pumpálja a levegőt, én meg nem szeretem a szenzort tisztítani. -
Matska
senior tag
Jelen, köszönöm az ajánlást! Vicces ezt olvasni, mikor itt csattog mellettem a gép, a 12-essel az orrán

Stauffenberg:
A 12-es Samu valóban a legjobb budget alternatíva, sokadszor tértem vissza hozzá. Optikailag eljárt felette az idő, de teljesen használható! Egyik vele készült képemet APOD-nak is választották.
Ha mégsincs rá szükséged, el is lehet adni max pár hét alatt. Instán is, FB csoportokban is van sok-sok vele készült kép. -
Nézelődtem, lehet hozzá kapni square hoodot, állítólag azzal kevésbé jön be a fény, de ennek az obinak nekem egyelőre az tűnik nagyon nagy előnyének, hogy annyira kompakt, és egy nagyobb napellenzővel pont ez veszne el, úgyhogy szerintem marad a gyári.
Viszont ez az AF motor hang, hát ilyet még nem hallottam. Nem csak, hogy zajos, hanem kicsit ijesztő is, mintha mindjárt szét akarna esni az obi.
-
Stauffenberg
nagyúr
Már sokszor végignéztem az összes menü, összes beállítását, de ugye nem egyértelmű, hogy mi-mit tilt le, ha valamit bekapcsolsz. Például az Auto DR esetén sem, ez a kézikönyvből derül csak ki, de nekem is Google/Reddit kellett hozzá, alapból eleve nem is itt kutakodtam volna, annyira nem logikus nekem.
Az AE Lock után nekem is egyből kiírja az értékeket, de csak simán az expo gomb félig lenyomására nem. Mostanában amúgy sokat használom a spot/középre súlyozott fénymérést, ezért sokat megy az AE Lock is, de más esetben nem nagyon használom.
-
randras_83
addikt
Ugyanezen dilemmám volt régebben én végül eladtam mind a kettőt és vettem egy 33 f1.4-et. Viszont ha tényleg nincs videó és nem akarsz újat venni akkor nincs kérdés, az öreglányt kell megtartani. Imádtam a 35 f2-t nagyon jó kis obi de a régi 1.4 az mégiscsak a régi 1.4
A C1 vs SOOC jpg kérdéshez: én továbbra is azt mondom hogy ha csak úgy magamnak/hobbi céllal fotózom akkor jpg ha munka akkor RAW vagy RAW+JPEG. Amúgy meg a T1 nek vannak a legjobb színei
-
Ébri
senior tag
Ez nagylátó végén igaz, kb. 30mm-től egyértelműen jobb volt a 16-80, meg 16-80-al elég közelre is lehet menni, azt is használtam pont utazásnál, főleg mert a makró obit itthonhagytam. De valóban nem látványos ugrás, hacsak 18mm alatt és 55m felett nézzük. De ha a nagyobb látószög fontos, akkor ezen kívül vagy a 18-55 mellé valami, vagy a 16-55 játszik csak. Ja és a fenti XC, rekeszgyűrű hiányában ezek nálam már gondolatból is kiesnek
. -
szdavid
tag
16-55 nagyon nehéz és nagy, akkorát nem szeretnék.
16-80 ami szimpatikus lenne, de képileg kb ugyan ott vagyok, bár az átfogás tetszik.
A 10-24 szintén szimpatikus, de nem szeretnék plusz egy obit (azaz megtartani a 18-55-t). 24 és 56mm között pedig elég nagy a különbség.... -
Stauffenberg
nagyúr
Perspektivikus torzítást akartál szerintem írni.

Amúgy én is így gondolom, mert 18mm mellett azért már többet kell ügyeskedni, hogy ne nyúljanak az arcok, nyilván csoportképre jobb a nagyobb látószöge miatt, de a 23mm kevésbé fog torzítani, jobban lehet vele témát szeparálni és ha esetleg még akad is a háznál XF 18-55mm f/2.8-4, akkor kis kompromisszummal (+1 EV ISO) én azt használnám erre.
De ugye a kérdés nem ez volt, hanem az optikai minőség.

#36706 mikrofon: Szerintem egyéni ízlés kérdése, hogy egy rajzolat jobban vagy kevésbé passzol emberes témára. Van aki szerint legyen nagyon részletes és éles a rajza, mert azt lehet utólag lágyítani, más meg azt mondja jobb ha már eleve egy picit kegyes az apróbb bőrhibákkal, legalább kevesebb az utómunka. Te mit értesz ez alatt?
-
Gercsa
senior tag
Na úgy néz ki megfejtettem a dolgot.
Tényleg visszanyomható kézzel, eleinte nagyon nem vitt rá a lélek, de nem kell nagy erő neki, és nincs semmi reszelés vagy ilyesmi érzés, finoman és simán megy be, mintha gyurmába nyomnám vagy ilyesmi
Ezután az objektív hiba nélkül működik.
Ami a leállást kiváltja, az hogy úgy kapcsolom ki a gépet hogy az objektív egy közeli pontra van fókuszálva (ilyenkor van kitolva a tubusa).
Kipróbáltam többször is, és ha kikapcsolás előtt fókuszálok legalább 2 méterre akkor teljesen biztonságos a dolog, nem jön elő a hiba.
Remélem idővel nem romlik az állapota, ezzel így még simán együtt lehet élni.
Használat közben bármit csinálok vele, nincs gond, próbaltam folyamatos fókuszt, egyszeri fókuszt, ide-oda-amoda, de csak a kikapcsoláskor tud kiakadni szerencsétlen.
(Ezt mondjuk akár még firmware útján is lehetne egy frissítéssel orvosolni szvsz) -
Rusher4587
tag
Tesztek, beszámolók alapján Sigma 56 1.4, MF is jobb rajta, képminőségben egyértelműen jobb, de most amúgy elég olcsón mennek használtpiacon az első generációs 56 1.2-esek is! Jó, tudom, tudom...
Sajnos ha rekeszgyűrű és a jobb képminőség is kell, marad a Fuji (Sigma elad, kipótol, Fuji megvesz, és akkor már lehet, érdemesebb eleve Sony bajonettest kérni, könnyebb eladni!
)
Fhú, most nézek összehasonlító videót, Viltroxnál már a modell hajában, nem a fej szélén, hanem a haja közepén is a szálak között ordító CA van.
És nem azért vesz az ember Fujifilm-et, hogy ne utómunkázzon? De. -
Stauffenberg
nagyúr
Nekem is ez fáj, de az X-T3 esetén (gondolom) hardveres oka van, mert 1,5 MB/s-nél nagyobb sebességre nem nagyon képes, ami elképesztően lassú. Eleve a fotókból sok másodpercig csak egy elmosott masszát látsz, de az átmásolás is nagyon lassú.
A Panasonicnál azért nem használtam az appot, mert távvezérlő módban folyton eldobta a kapcsolatot és mert a Jpeg alkalmatlan utómunkára (RAW-t meg nem tud átküldeni), itt meg azért, mert olyan botrányosan lassú, hogy pont ehhez a "gyorsan átdobom telefonra, meggörbézem őket és lehet megosztani" jellegű kapcsolódás veszik el a botrányos lassúság miatt.
-
-
spanyoll
addikt
Én voltam a madár. Félig. A fényképezőn kellett nyomni még plusz egy plusz okét első párosításkor, amit nem jelzett, de onnantól már jó volt.
Igaz ma meg a power management miatt szakadt meg a küldés. Azt hittem az, hogy filet küld felülírja a power managementes 2 perc után kikapcsolást.
De mint írtam is, valószínűleg user error. Nagyrészt az volt.
Köszi a segítséget mindenkinek
-
spanyoll
addikt
Hát nekem az x100v-vel nem akar csatlakozni az apple app.
Sanszos az user error, de az istennek nem tudok rájönni, hogy mi lehet a baj.
Ha más nem akkor kipróbálom ezt a Cascable appot, köszi a tippet.Amúgy simán csak felcsatlakozik a netre, elvileg meg is tartja, aztán homokórázik az appban, hogy csatlakozás, várjak, majd visszaugrik a főmenübe. Ha a fényképezőn választom ki, hogy teszem azt egy képet küldenék, akkor meg kiírja, hogy válasszam ki a wifit (megtörténik, csatlakozik), indítsam újra az appot (wtf alapból, de amúgy ha megcsinálom sincs változás), és örüljek. Az utolsó pont valahogy elmarad

Amúgy jpegeket akarok átküldeni. -
Rusher4587
tag
Keress ra arra a cikkre, amikor konkretan egy szep nagy kover LEGYECSKE volt beledogolve a Canon objektiv KOZEPEBE, es csak nagyon keves beallitasnal es fokusztavolsagnal lehetett egyaltalan eszrevenne a kepeken valami kis arnyekot, nem igazan volt hatasa a kepminosegre a mindennapi hasznalatban! Igy mukodik a fizika az obiknal.
Tudom, hogy frusztralo a tudat, engem is zavarna, de valoszinuleg semmilyen hatranyod nem lesz abbol a ket karcbol, legfeljebb egy 10-essel olcsoban kell eladnod... -
Kb úgy 15-20 éve egy barátomnak volt egy Canon 70-200-a (2.8 L) aminek a frontlencséjéből lepattant egy körömnyi szilánk. Simán használható képeket lehetett vele csinálni. Sőt igazából nem tűnt fel a képeken semmi különös.
Szóval azon kívül hogy esztétikailag zavar, én nem foglalkoznék vele túlzottan a helyedben. -
Gondwana
addikt
Nincs értelme cseréltetni - gazdasági totálkár. Viszont a karc a kép éles részére semmilyen hatással nem lesz (a frontlencse felét le kell takarnod, hogy egy blendével sötétíts a képen, szerintem ez attól naaagyon messze van), a bokehkörökben megjelenhet viszont a két vonal, gyakorlatilag, mint vízjel. Ha nem eladni akarod, hanem használni, akkor használd.
Új hozzászólás Aktív témák
⭐Cashback promóció.⭐
Részletekért nyisd le az összefoglalót.
A promóció időtartama:
2025. Nov. 13. - 2026. Jan. 14.
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Kuponkunyeráló
- PlayStation 5
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Lexus, Toyota topik
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kés topik
- Assetto Corsa Rally
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- iPhone 17 Pro Max Kozmosznarancs - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- 179 - 180 - 189 - 190 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i7-13650HX, RTX 4060
- Samsung Galaxy S23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

X-E5 tulajdonosok olvassák el: 
golden drop lehet.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)