Hirdetés

2024. június 20., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Flash SSD - Archívum I. (téma lezárva)

Hozzászólások

(#44651) Bodor válasza DeFranco (#44647) üzenetére


Bodor
veterán

Melyik OCZ típusra gondoltál?

(#44652) DeFranco válasza Bodor (#44651) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Agility 4 Vertex 4

(a 3-as szériában nem tudok ilyenről)

(#44653) Bodor válasza DeFranco (#44652) üzenetére


Bodor
veterán

Amíg 80% fölött van, addig úgy marad... ha jól értettem.

Sajnos egyelőre én sem találom a cikket, de én úgy értettem, hogy nem kell 80% alá menni a telítettségnek ahhoz, hogy visszajavuljon az olvasás az eredeti szintre, csak annyi kell, hogy "idle" van az SSD fél órát, és kész. Magyarán fél óra kell a TRIM-nek, hogy végezze a dolgát.

Szerk: Hopp ! Itt a cikk. Aki jól tud angolul, az már fordíthatja is.

[ Szerkesztve ]

(#44654) DeFranco válasza Bodor (#44653) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Kérdés, hogy ennek mi értelme volna... de kár ezen filózni, ha előkerül a cikk, akkor kiderül :)

(#44655) Ueda válasza Alpee (#44649) üzenetére


Ueda
senior tag

Semmi gond nincs azzal, a háttérben mindig kell futnia valaminek, gondolok itt a Windowsra. De amúgy nem tudom, mert ennyire aprólékosan nem is foglalkozok vele. Ergo ezt már neked kellene kideríteni. A Windows feladatkezelőben a Teljesítmény fülön az Erőforrás figyelőre kattintva majd a Lemez fülön kiderülhet, hogy mi irogat állandóan.
Nálam van ilyen , hogy system.exe, és a firefox is az SSD-mre irogathat, mert nem raktam át semmit.

[ Szerkesztve ]

OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444

(#44656) Alpee válasza Ueda (#44655) üzenetére


Alpee
aktív tag

ez nem vezet korai elhasználódáshoz? Másodpercenként ír.... az egy óra alatt már 3600 írási művelet...

[ Szerkesztve ]

(#44657) DeFranco válasza Bodor (#44653) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Elolvastam, nem szóról szóra, mert más dolgom is van, de a lényeg megvan.

A döntés salamoni. Van lassulás 50%-nál is, és 75%-nál is. Azonban 30 perc IDLE után a sebesség visszaáll közel az eredeti állapotba mindkét esetben.

De!

Firmware developers do not disclose any details about their work, so we don’t know for sure what provokes this behavior of Vertex 4 SSDs. However, we can suppose that the Everest 2 controller separates all flash memory within an SSD into fast and slow. It writes data into the fast part first, switching to the slow one only after the fast part is all used up. When idle, the controller automatically moves data from the fast into the slow part of the SSD. This theory may be true if the Everest 2 has different latencies programming the first and second bits in each MLC NAND cell.

However, this technology would have a downside. It would increase the load on the flash memory by constantly moving data in it.

Considering the small amount of data written during our tests, we suspect the Vertex 4 to have a shorter service life than other SSDs. We’ve only met with one more instance of such a quick deterioration of a disk’s health during our tests. It was the OCZ Petrol series which is known to have a short service life.

Ezek szerint a kontroller az SSD tárhelyét lassú és gyors részre osztja fel. Először a gyorsra ír, aztán ha az elfogy, jön a lassulás, elfogy a szufla.

Ekkor a kontroller elkezdi mozgatni az adatokat a lassú részre (ez az IDLE 30 perc) és az új adatok megint a gyors részre mennek, visszaáll a sebesség.

Ennek az eredménye viszont a drasztikusan megnőtt írásmennyiség, és az ebből adódó rövidebb élettartam. A tesztben szerepel egy wear level érték esés, amihez hasonlót csak a Petrolok esetében tapasztaltak.

---

A fentiek tisztán teóriák, viszont ebből nekem jelenleg az jön le, hogy a 4-eseknek van egy lassú és egy gyors része (fele ez, fele az), amit először FW-ből kozmetikáztak meg, majd amikor kiderült a buli, akkor csavartak rajta még egyet azzal, hogy akkor a háttérben másolgat Szása amíg a komisszár nem figyel.

Nekem ez további információkig nem tetszik. Nem szeretem. Hiába akarok objektív lenni.

[ Szerkesztve ]

(#44658) zsolthee


zsolthee
senior tag

Sziasztok!

SSD használatkor ha ki szeretném kapcsolni a virtuális memóriát akkor ezt mennyi fizikai RAM-nál érdemes megtenni? 4GB már lehet vagy ajánlott a 8?
Köszi!

(#44659) DeFranco válasza zsolthee (#44658) üzenetére


DeFranco
nagyúr

4-nél már lehet, 8-nál még inkább.

bár szerintem egyáltalán nem érdemes lekapcsolni

(#44660) Egon válasza zsolthee (#44658) üzenetére


Egon
nagyúr

Rendkívüli mértékben függ attól, hogy milyen alkalmazásokat futtatsz.
Szélsőséges - de megtörtént! - példa: anno, már nem tudom melyik Windows verzió alatt (vélhetően XP előtti idők), volt egy számítógép a cégnél, amelyben extra sok memória leledzett (az akkori átlag többszöröse; amit az alaplap elbírt). Lekapcsoltuk a virtuális memóriát. Minden ment flottul, egyetlen - egyik alvállalkozó által speciálisan nekünk fejlesztett - program kivételével, ami már induláskor elhasalt azzal, hogy nics virtuális memória a gépben. Beszéltünk a fejlesztővel, és kiderült: a program több memóriát igényelt, mint ami egy átlag gépben akkortájt volt. Sajnos annyi esze nem volt a készítőnek, hogy a viruális memória meglétének ellenőrzése előtt, megvizsgálja, hogy elégséges-e a fizikai memória mennyisége...
Utóbb a neten keresgéltünk hasonló eseteket, és 1-1 találatunk volt is (jellemzően kis speciális programokkal fordult elő).

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#44661) zsolthee válasza DeFranco (#44659) üzenetére


zsolthee
senior tag

Igen, mindig ide lyukadok ki. :) Egyik helyen javasolják (pl: #1 hozzászólás, MS) máshol meg azt mondják nem érdemes.
Ha kikapcsolom akkor végül is helyet nyerek meg nem írogat az SSD-re feleslegesen. Bár, mondjuk sokan mondják, hogy élettartam növelés így meg úgy, de mire elromlana valószínűleg 2x lecserélem.
Már a Vista fejlesztésénél is figyelembe vették az SSD használatát, akkor viszont a Win7 is optimalizálva van erre a hardverre.

(#44660) Egon
Átlag felhasználás mellett némi játék és letöltés (nyilván HDD-re!) lesz. Semmi extra.
Bár akkor már a 7-esből is érdemes 64bitest feltenni...
Ha kikapcsolom, akkor ezt majd ezt észben tartom. Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#44662) boogie84


boogie84
veterán

VGA csere után win7 csere is volt.

Régi: [link]

Új: [link]

Mit kurizálhattam el? :)

Trim működik, AHCI modban van a biosban. Alignálás rendben, tulajdonképp mindent jól csináltam, nem értem miért lassú a random 4k.
Szakértőket kérnék segítségre! Köszi! :R

A sütiknek is szükségük van szeretetre.

(#44663) Balage76 válasza DeFranco (#44657) üzenetére


Balage76
senior tag

Valószinűleg azért van 50%-nél és 75%-nál is lassulás, mert ahogy Te is leírtad, először a gyorsabban programozható bitekre ír.
Mivel van egy gyors és egy lassú ezért ugye a felénél már mindenképpen a lassabbra kellene egyből írni.. Ha békénhagyod, akkor az első 50% felét átteszi a lassabban írható részbe (valószinűleg elhasználódási szempontok miatt nem az egészet). Így újra lesz 25%-nyi gyors részed és marad 25% lassabb. Ha ilyenkor megint elkezdesz írni rá, akkor megint a gyors részre ír először, így eljutsz a 75%-ig, amikortól kezdve már csak a lassabbak maradtak. Azért hogy ne legyen még több élettartamot csökkentő írás, ilyenkor már nem tologatja tovább az adatokat.
A nagy kérdés, hogy ha a lassabb részről törölsz, majd valamit (a gyorsabbra) írsz, akkor azt milyen rendszer szerint teszi át a lassabbra. Gondolom megpróbál az ésszerűség határain belül minél több gyors részt produkálni, de ha egyszer 75% fölé mentél akkor valószinűleg 50% alá kell visszamenni, hogy megint nekiálljon rendezkedni.

(#44664) Bodor válasza DeFranco (#44657) üzenetére


Bodor
veterán

Köszi, hogy elolvastad, és értelmezted.

"A fentiek tisztán teóriák."
"Nekem ez további információkig nem tetszik. Nem szeretem. Hiába akarok objektív lenni."

Nekem sem tetszik, de azt gondolom, hogy még sincs sok alapunk az állásfoglalásra.

Igazából azt kellene tudnunk, hogy a gyakorlatban felhasználás szempontjából/alatt hogyan is néz ki ez a lassulás, mik a tapasztalatok. Lehet-e érezni ebből bármit is?

Azért érdekes ez, mert pl. sosem mondtuk egy SATA2-es alaplaposnak, hogy ne vegyen SATA3-as SSD-t , mert lassú lesz, ha érted a hasonlatot....

Ennek érdekében kértem is , hogy teszteljenek le pár ilyen meghajtót a tulajdonosok, de hát ugye senki sem jelentkezett. Amíg ez nem történik meg, nehéz objektíven, gyakorlati tapasztalat alapján állást foglalni Én sem rajongok egyébként ezekért az új Vertex 4 , Agility 4-esekért, ( ahogy a Samsung 840 sem fogok, a már leírt, és általad is ismert tények miatt) , de azért még egy teória miatt nem venném ki az ajánlásból az új OCZ-ket. Megjegyzem fogalmunk sincs, hogy az eddigi SSD-k firmware-jei hogyan voltak megcsavarva, és hogy miket csináltak a háttérben, annak érdekében, hogy gyorsnak tapasztalhassuk az SSD-t, ahogy a jövőbeliekről ( Samu 840 firmware vajon mit csinál a lassú és gyenge TLC-s chippekkel ) sincs, igazából a végeredmény számít.
Sajnos ezt a végeredményt az élettartam szempontjából igen nehéz gyakorlati tapasztalatok alapján megtudni, főleg itt a topikban.

(#44665) Piera23


Piera23
tag

Beüzemeltem az új SSD-t, de a számítógép nem akar leállni, egyszer vártam sokat, de akkor is percekbe telt. Ha cask újraindítok, akkor minden oké, de sima leállítással gond van. Mi lehet a probléma? SSD és Win beállításokat megcsináltam, a Crystal Disk is megfelelő eredményeket ad. Samsung 830, Win8 RP, MSI G41M-P26 :F :F

[ Szerkesztve ]

(#44666) panses válasza Bodor (#44637) üzenetére


panses
aktív tag

Feltettem a javítást elsőre működik :D Kössz a tippet :R

"Az élet nem habostorta elvtársak"

(#44667) worxland válasza Piera23 (#44665) üzenetére


worxland
addikt

Nem Samu gond. Win8RP szok ilyet csinálni - pedig nekem HDD-n volt. A Win8Eval (ez van fent jelenleg a HDD-n) eddig nem produkálta.

''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q

(#44668) Bogyó bá' válasza worxland (#44667) üzenetére


Bogyó bá'
nagyúr

Tanusíthatom: nejem gépén HDD-n Win8RP van,. azt meg mindig kétszer kell elindítani, elsőre befagy. Második indítástól hibátlan.... :F

Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...

(#44669) Piera23 válasza worxland (#44667) üzenetére


Piera23
tag

Lehetséges, de eddig HDD-n okés volt, csináltam egy bios alapra állítást, azóta úgy néz ki hogy jó.

(#44670) Fire/SOUL/CD válasza DeFranco (#44657) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Minden tisztelettel kérdem: van/volt Vertex 4-el gyakorlati tapasztalatod?
(Tényleg tisztelettel, semmiképp sem személyeskedésnek szántam a kérdést) :R

Szvsz, ez tényleg a mélyvíz kategória, és ebből adódóan más gyártók SDD-it is e szempontból kellene összehasonlítani([link])
(Samsung is fekszik(amit pusztán azért hoztam fel, mert a másik topikban igen fényeznek), csak úgy jelzem...)

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#44671) DeFranco válasza Fire/SOUL/CD (#44670) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Minden tisztelettel: nincs, és éppen ezért fogalmaztam meg a következtetésem nagyon személyesen és nagyon feltételes módban.

Másrészt ezt az eljárást (akár az eredeti akár az updatelt firmwareről beszélünk) nem tartom éppen korrekt magatartásnak, attól függetlenül, hogy ez jár-e tapasztalható különbséggel vagy nem. Sem a fele lassú-fele gyors felállás nem tetszik, de ez a legkevesebb, az viszont, hogy ezt el is sikálják, és egy a gépet és az SSD-t a szükségesnél többszörösen igénybe vevő módon oldják meg, azt nem tartom éppen pozitív lépésnek.

Sőt, nekem úgy tűnik, hogy a sandforce fiaskó után megint nem sikerült egy rendes vezérlőt összehozni.

Harmadrészt a Samsungra külön rákérdeztem itt a topicban, hogy tapasztalható-e ilyen jelenség, egyértelmű nemleges választ kaptam az ügyeletes Samu felelőstől, és mint egyetlen elérhető releváns információ, jelenleg erre támaszkodok. Ezt természetesen bármikor felülbírálom, ha az ellenkezője bebizonyosodik.

De ezek mind csak az én véleményemet tükrözik, vagy a linkelt teszt egyenes fordításai az előzményekben. Szerintem ez fontos dolog, és érdemes megvitatni, akkor is, ha nem vagyok méltó a mélyvízre. Hadd tanuljak.

Nincs harag, persze, eszmét cserélünk, de nekem ez az álláspontom. Jelenleg.

[ Szerkesztve ]

(#44672) batt válasza DeFranco (#44671) üzenetére


batt
aktív tag

Üdv!

Bocsánat de engem meg érdekel a beszélgetés és valami nem tiszta!

Előzmény
"A döntés salamoni. Van lassulás 50%-nál is, és 75%-nál is. Azonban 30 perc IDLE után a sebesség visszaáll közel az eredeti állapotba mindkét esetben."

az ssd Health-röl van szó úgyi?

[ Szerkesztve ]

Asus Rog Flow X13 @XG Mobile RTX 3070*^*Asus FX505GM

(#44673) DeFranco válasza batt (#44672) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Vertex4

Nincs köze az SSDHealt-hez.

[ Szerkesztve ]

(#44674) Fire/SOUL/CD válasza DeFranco (#44671) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

"Minden tisztelettel: nincs, és éppen ezért fogalmaztam meg a következtetésem nagyon személyesen és nagyon feltételes módban."
Igen, olvastam, épp ezért bátorkodtam megfogalmazni az "ellenérveket", mivel egyike vagy azon emberkéknek, akik tudnak értelmesen érvelni. :R

"Másrészt ezt az eljárást (akár az eredeti akár az updatelt firmwareről beszélünk) nem tartom éppen korrekt magatartásnak..."
pedig az, ugyanis az alapfelállás az, hogy egy W7 Ultimate x64 SP1 nem telepít fel 6G-t sem... Ergo, ha valaki akár egy 64G-s SSD 80%-t teleírja(vagy nagyobb kapacitásút), akkor az már adattárolás... Nálam 72% van teleírva egy 64G-s SSD-n, tényleg a teljesség igénye nélkül: App + VM
Szóval az OK, hogy Power user vagyok, de azért ez megfontolandó nem?

"Sőt, nekem úgy tűnik, hogy a sandforce fiaskó után megint nem sikerült egy rendes vezérlőt összehozni."
Vannak tényleges hibák, ez tény, viszont az sem elhanyagolható szempont(20 éve rakok gépeket össze/telepítek/szervizelek stb, eredeti végzettségem rendszerprogramozó+matematika), hogy a tényleges/valós hibák száma meghaladja a 70%-t. Sajnos ez az a szakma, amiiben arányosan a legmagasabb a kontárok, kísérletezgető szellemű user-ek és az önjelölt informatikusok stb stb száma(Mekk Elek in Da' House).
Ez egy olyan szakma, ahol nap, mint nap új technológiákkal szembesülhetsz és nem utolsó sorban, holtig tanulsz(én is vagyok úgy, hogy na akkor ez mi is, pl egy s2012-es deszkán zöld sata port... :DDD ). Arányosan én nem tapasztaltam olyan mértékű meghibásodást, mint ami a a SF vezérlős SSD-knél(nem csak OCZ) felhalmozódik egy adott topikban(nem csak ebben, hanem külföldi fórumokban is)

"Harmadrészt a Samsungra külön rákérdeztem itt a topicban, hogy tapasztalható-e ilyen jelenség..."
Hát ezt csak hozzám hasonló "vadmalacok" tapasztalhatják. Minden SSD-re igaz(SF2281-es SSD-kre is), hogy minél jobban tele van írva, annál rosszabb a hatásfok. Ennek az oka, hogy (többek közt) a Wear Leveling egy "egyszerű" matematikai modellre épül. Nem kell mérni, meg elemzés stb, mert minél kevesebb a Spare Area, annál rosszabb a hatásfok. Ezt lehet bizonyos módszerekkel javítani, de a vége az, hogy 1GB-os SP-n nem lehet 127GB-ot hatásosan karbantartani, sőt, ilyenkor a WL a user "ellen" fordul(ír, mint Shakespeare) :DDD

A lassulás valós, ez is tény, de azért azzal azért illik tisztában lenni(és itt most nem magadra vedd), hogy azok a sebességeredmények, amik "belassuláskor" mérhetőek, azoknak van-e befolyása a rendszer működésére... A helyes válasz: Semmi.
Olyan magasak még úgy is, hogy az OS-nek a töredékére van szüksége.

És a végére még egy tény: A felhasználók min. 90%-a nincs tisztában azzal, hogy pl a Crystal Disk Mark mit és hogyan mér, csak dobálóznak a számokkal, anélkül, hogy tudnák, hogy miről is van szó...

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#44675) hodostamas válasza hodostamas (#44646) üzenetére


hodostamas
addikt

No, fent a rendszer:

gyári ms ahci driver, marvel sata3-as porton. Agility3.

Lehet ebből kihozni még valamit?

(#44676) Bogyó bá' válasza Fire/SOUL/CD (#44674) üzenetére


Bogyó bá'
nagyúr

Én csak azt nem értem, hogy ezek a problémák (túlzott kihasználás miatti lassulás) éppen a tömörítős SSD-nél nem jelenthetne problémát, hiszen az mindig csak töredékéig van írva. Egy 64GB-os, Sandforce vezérlős SSD-re is csak 64 GB "nyers" adatot tudok másolni, miközben a tömörítés miatt (bizonyos mértékig szinte minden adat, programfile tömöríthető), esetleg valójában feléig sincs kihasználva. Szóval volna hely war levelingnek.
Mit tudok rosszul?
(Magyarul az user nem nyer semmit sem (a tesztprogramokban mért látszólagos sebességnövekedésen kívül) a tömörítéssel, nem kap több tárhelyet. Ha viszont nem kap több tárhelyet, akkor mi a fene történik a tömörítés miatt mindig "szabadon" maradó cellákkal?

Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...

(#44677) Martel


Martel
csendes tag

Heló!
Beraktam az új samsung ssd-t.
Ez az eredmény jó szerintetek:

(#44678) Fire/SOUL/CD válasza Bogyó bá' (#44676) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Nem térnék ki részletesen, mivel itt sok kérdésre választ kapsz: [link]

Martel
Ha az alaplapod BIOS-ában van lehetőség SATA AHCI üzemmódra, akkor user error, ha nincs, akkor meg ezt kell elfogadni SATA2-es porton.

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#44679) oz82


oz82
senior tag

Sziasztok!

Öcsémnek vettem egy 120Gb-t AGIlity 3--at.
Az alaplapján Marwell vezérlő található SATA 3 hoz.

Ez régebbi hsz. ek alaján a nem ajánlott kombinációnak számított. Még nem informálódtam , hogy pontosan miért is /Sebességben nem jó - roszabb mint pl asmedia, vagy kompatibilitási gondok/.

Tustok segíteni? Esetleg használjam a SATA 2 vel?

THX

Aki tud és tudja, hogy tud, veszélyes, attól óvakodjatok! Aki nem tud és tudja, hogy nem tud, az okos, tanítsátok! Aki tud és nem tudja, hogy tud, az bölcs, attól tanuljatok! Aki nem tud és nem tudja, hogy nem tud, az hülye, hagyjátok!

(#44680) Piera23


Piera23
tag

Infók azoknak akik régebbi/egyszerűbb alaplappal használnak SSD-t:

Vásároltam egy Samsung 830-as 64 GB-os SSD-t.
Alaplapom MSI-G41M-P26, ebből kiderül hogy ICH7-es chipsettel, valamint csak SATA 2-es portokkal rendelkezik. Ebből az következik hogy a chipset miatt nem lehet AHCI módba állítani,nem támogatja, ezért a rendszer IDE módban telepíthető rá.
Az AHCI hiánya azt jelenti hogy enélkül nem fog működni a TRIM* funkció (*elvileg, erre később visszatérek).
A SATA 2-es port következnye pedig hogy hiába 520 MB/s az SSD maximális szekvenciális írási sebessége, a SATA 2 legnagyobb átvitel sebessége miatt ez kevesebb lesz. Ez elméleti 300 MB/s-ot jelent, gyakorlatban inkább 260 MB/s körül alakul.

Én jelenleg Windows 8 Release Preview-val próbáltam ki, mert a HDD-n is az volt előtte, így közvetlenü össze tudom hasonlítani. Egy korábbi hozzászólásomban már leírtam hogy a bootidő javulása részben az SSD érdeme,
másik felét a maga az op.rendszer adja. Win8 + HDD kombináció is már 20 másodperc körüli indulást jelentett amiből 8-9 maga a Windows. Ez jelentős gyorsulás a Windows 7-höz képest, pedig winchesterről indult, ezért nem is vártam nagy ugrást az SSD-től.
Jól is gondoltam, csak pár másodperc a javulás, ugyan ez kikapcsoláskor is. Persze másoknál lehet ez mégjobb is, de nekem még gyengébb a konfigom (Pentium 4, 2 GB RAM). Nyílván Win7+HDD-ről való Win7+SSD-re váltáskor nagyobb a különbség.
A program indítások pörgősebbek, de ez nálam inkább akkor látszik, ha egyszerre indítok el több nagyobb programot (ArchiCAD+Photoshop+...)
Csináltam benchmarkot is, jól látszik hogy a SATA 2-es portom miatt a 250-es értéket hozza szekvenciális olvasásban (520 helyett), ez rendben is van, írásban hozza a gyári értéket (160).
Ahol meglátszik hogy nincs AHCI módban, az a 4K-s fájlok írása és olvasása. Ez azért jóval elmarad a megadottól, nem tudja hozni IOPS-ra átszámolt értékeket.

A tárhelytől pedig sokan félnek, én tervezésre is használom a gépet, igaz nem vagyok gameboy, de szerintem még nekik is elég lehet (nyílvan nem mindenkinek).
Szűz Windows8 10-11 GB- környéke, szóval 59egész valamennyi GB minusz a Win, az azt jelenti hogy kb 48 GB-od maradt. Rendszermeghajtóként ezt azért bőven használható, még úgy is hogy leszámolok belőle mondjuk 12-15 GB-ot, hogy 20-25%-a mindig üres legyen.
Így is 30 GB hely van pluszban, ez azért nem olyan kevés. Én kb. 20at használok, és sok program van fent, köztük CAD programok. Nyílván sok FPS játékra nem elég a hely, de ők spóroljanak össze egy 128-asra.

*Visszatérve a TRIM kérdésre, elvileg nem kellene működnie, de tőlem jobban hozzáértők azt írták hogy a HD Sentinel mondja meg a tutit és az nálam azt írja hogy támogatva és engedélyezve. Eddig örülök, aztán majd pár hónap múlva újra lemérem az SSD-t hogy meglássam veszített-e a sebességből és valóban működött-e.

Egy az egyben sosem tudjuk majd összehasonlítani a gépeinket, hisz a gyorsaságát nem csak az SSD, de a processzor is jelentősen befolyásolja, aki kíváncsi, ebben a cikkben megnézheti hogy mit tud ugyanaz az SSD, egyre erősebb rendszerek alatt.

Remélem tudtam pár hasznos infóval szolgálni azoknak akik hasonló helyzetben vannak mint én.

[ Szerkesztve ]

(#44681) DeFranco válasza Fire/SOUL/CD (#44674) üzenetére


DeFranco
nagyúr

:R

pedig az, ugyanis az alapfelállás az, hogy egy W7 Ultimate x64 SP1 nem telepít fel 6G-t sem... Ergo, ha valaki akár egy 64G-s SSD 80%-t teleírja(vagy nagyobb kapacitásút), akkor az már adattárolás... Nálam 72% van teleírva egy 64G-s SSD-n, tényleg a teljesség igénye nélkül: App + VM
Szóval az OK, hogy Power user vagyok, de azért ez megfontolandó nem?

Szerintem azon már (szerencsére) túl vagyunk, hogy csak magával a barebone rendszerrel számoljunk, amikor SSD-ről beszélünk.

Én például játékokat szándékozom telepíteni rá, megtehetem, ha úri kedvem úgy tartja, és ettől még nem indokolt az "adattároló mód"-ba váltás.
Más használhat akár 4-5 virtuális gépet is amik kompletten már megint csak elérhetik a 100+GB nagyságrendet, ők sem tartják ezt indokoltnak.
A harmadik dolgozhat abnormálisan nagy fileokkal, pl. videovágás, amikor mellesleg kiemelt szerepet kap a szekvenciális írás-olvasás is, de ő sem szeretné, ha rejtélyes okből félgőzre venné magát a háttértár.

A második két dolog marginális az összfelhasználók összetételét tekintve (bár tény, hogy ezek a power userek azért nagyobb arányban vannak az SSD tulajok között), az első nem biztos, hogy érezhető, de attól még részben valós.

Lehet mondani, hogy van még hal a piacon, lehet választani másikat, és itt jön a gond: a felhasználók nem tudják, hogy mit választanak. Nem tudtak erről a jelenségről, most sem tudnának, ha nem tesztelték volna ki, és magyarázat sem lenne rá, ha a cégen múlt volna. A kommunikáció mindenképp kettes alá, és csak azért csúszik át, mert kijött egy barátibb FW.

hibaarány

Persze, a hibának nagyobb a hangja, mint annak, ha valami rendben működik, ez igaz. A 3-as széria esetén sem azt kértem, hogy ássuk el a céget, csak annyit, hogy azért erre a tanácsot kérők figyelmét hívjuk fel.

Mint ahogy ez a helyzet a 4-es széria esetén is. Nem azt mondom, hogy feltétlenül mindenkit le kell róla tiltani, de el kell mondani (lehetőleg minden esetben) hogy 50-75%-nál jön a meglepi, és tessék akár dupla írásmennyiséggel számolni, mert a 4-es széria mindent kétszer mond mindent kétszer mond. Ez egy valós hátrány. Engem simán lebeszélne a vásárlásról, azonos árakat feltételezve. Persze ha 10-15%-al olcsóbb, akkor már kb. versenyhelyzet van.

Éljen a mindenki számára elérhető információ.

samsung

tehát ezek szerint neked az a tapasztalatod, hogy magas telítettség mellett belassul az is? (830 szériára gondolok elsősorban). Milyen telítettség mellett? Milyen mértékben? Erről van valami valid és/vagy személyes infó?

valós lassulás

Igaz, ezt is el lehet és el kell mondani, de emellett ebben az esetben ott van a dupla wearing is. Ami azért tekintettel arra, hogy mennyire van titkolva, elég kemény.

Crystal Disk Mark

egyetértek :)

(#44682) boogie84 válasza Piera23 (#44680) üzenetére


boogie84
veterán

Valami nem ok. A 4K random kevés. Nálam is most perpill ugyan ez van.

(#44678) Fire/SOUL/CD: Érdekes mert nálam be van lőve, és anno tudott többet is.

Akkor vajon mi a gáz?

[ Szerkesztve ]

A sütiknek is szükségük van szeretetre.

(#44683) fenergie84


fenergie84
addikt

Sziasztok!
Kellene egy kis segítség.
Van egy Asus P7P55D-E lapom, azon pedig egy sata3 marvell 9123/9120 controller.
Na most erre kötve egy Samsung 830 64gb ezt produkálja:

Van esetleg a gyári Marvell driver-en kívül más is, amivel működésre bírhatom, amivel hozná a gyári értékeket, vagy azt közelítőket?

(#44684) Piera23 válasza boogie84 (#44682) üzenetére


Piera23
tag

Ha nem az AHCI hiánya miatt van akkor mitől lehet?? Mennyinek kellene lenni?

(#44685) Piera23 válasza boogie84 (#44682) üzenetére


Piera23
tag

Ha nem az AHCI hiánya miatt van akkor mitől lehet?? Mennyinek kellene lenni?

(#44686) Romvr


Romvr
őstag

Sziasztok!

A minap lettem tulajdonosa egy SSD-nek (Kingmax 64gb-os). Gondoltam naivan hogy gyorsabb lesz mint a HDD minden tekintetben. Jelenleg "megkezdtem az aggódást", miután egy USB pendrive-ról akartam telepíteni a Windows7-et rá. Jelenleg a 25. percnél járunk a pendrive csatlakoztatásától számolva, és a "Windows-fájlok kibontása" éppen a 72%-os értéket veszi fel. A laptopomban eddig jelenlévő Samsung HDD-n ilyenkor fejezném be a szokott programjaim feltelepítését, vagy böngészném a kedvenc oldalaimat.
Az AHCI természetesen engedélyezve van, így igazán nem tudom mi okozhat ekkora problémát egy elvileg gyorsabb eszköznek. Tudod a kicsomagolás az proci és memória kérdése, de a gépben csak a merevlemez változott semmi más.

Tehát lassan rángatózó szemmel és remegő kézzel teszem fel a könnyfakasztó kérdést:
- Mire számítsak? Ha a Windows is lassabb lesz mint volt a HDD-men, akkor azt hiszem sikítófrász közben harapom ki a kis csipeket az SSD-ből. :O

Mik a tapasztalatok?

ui.: 35. perc "A telepítés befejezése" résznél járok már.... kezdem látni a fényt az alagút végén.

"(...) instead of looking out, they look in. Instead of speaking, they listen. Instead of trying to make sense, they make dreams." ~ Thistle-Chaser

(#44687) hodostamas válasza hodostamas (#44675) üzenetére


hodostamas
addikt

Hát, marvell driver-el még szarabb :DDD
Marad így. Stabilnak stabil, semmi fagyás megállás nincs. Sata2-nél több...

(#44688) apro válasza Fire/SOUL/CD (#44678) üzenetére


apro
senior tag

Hali
Nekem a 830-as Samum most 60% os telítettségnél is ugyan olyan gyors (persze tesztekkel mérve ,Cryctal diszkmark,SSD Benchmark.Hard disk Sentinel.és amúgy nem venném észre ,hogy lassabb lenne,Tudom leírtakat olvasva,hogy az OP.nak elég lenne az 50%-os gyors SSD is.

[ Szerkesztve ]

(#44689) boogie84 válasza Piera23 (#44684) üzenetére


boogie84
veterán

Anno nálam EP45-ben ennyit ment: [link] Ami a képnézegető ablakban van!!!

Aztán lemértem a P67-es konfiggal is, közel azonos! SATA2!

Mostani eredményem vgacsere után:
[link]

Uh valami most peprill nem ok. Sztem nálad is többnek kellene lennie a random 4k-nak!!

Kérdés: Anno így volt belőve a biosom:
[link]

Most a SATA mode: IDE mode-ban van.

Lehetséges h ez a baja?? :F

[ Szerkesztve ]

A sütiknek is szükségük van szeretetre.

(#44690) kerekfej válasza Bogyó bá' (#44676) üzenetére


kerekfej
addikt

Egy 64GB-os, Sandforce vezérlős SSD Melyikre gondolsz. Ezek általában inkább 60GB-osak.

(#44691) Bogyó bá' válasza kerekfej (#44690) üzenetére


Bogyó bá'
nagyúr

Jó, legyen 60GB, 120, vagy tetszés szerinti. A példa légből kapott, de pont a tömörítős SSD-knak nem kellene "helyhiánnyal" küzdeniük.

Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...

(#44692) oz82


oz82
senior tag

Erre vki

Aki tud és tudja, hogy tud, veszélyes, attól óvakodjatok! Aki nem tud és tudja, hogy nem tud, az okos, tanítsátok! Aki tud és nem tudja, hogy tud, az bölcs, attól tanuljatok! Aki nem tud és nem tudja, hogy nem tud, az hülye, hagyjátok!

(#44693) Piera23 válasza boogie84 (#44689) üzenetére


Piera23
tag

Ezt mondom, hogy ha most IDE módban van és nem AHCI-ben, akkor ez az oka az alacsony értékeknek. Nekem nem is lehet AHCI-be tenni, de ha neked abban volt korábban és most nem, akkor ez a magyarázat. De ne állítsd át kapásból, mert úgy nem fog elindulni a gép!! Alap helyzetben eleve úgy kellene instalálni a Windowst, de idézek egy leírást mástól: CSAK saját felelőségedre használd, esetleges adatvesztés tudatában!!!

"6. SATA IDE módban telepítettem a Windows 7-t, utólag át lehet állítani SATA AHCI módra?

Igen, de biztonsággal csak akkor, ha nem telepítettél Chipset/INF- vagy külön IDE drivert. Ezekben az esetekben lecserélődik a Windows 7 alap IDE drivere és ezek konfigurációja is megtörténik, külön konfigurációs fájlok és több/számos registry kulcs módosítás formájában. Ebben az esetben az alábbiakban leírt módszer nem garantálja, hogy a rendszer el is fog indulni avagy hibátlanul fog működni.

# Start, keresőbe írd be, hogy regedit és enter
# Navigálj el az alábbi kulcsig
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci
# A jobb oldali panelon található Start nevű elemen duplaklikk és módosíts az értékét 0-ra
# Indítsd újra a gépet, azonnal be kell lépni a BIOS-ba, megfelelő menüpontban állítsd át a SATA üzemmódot AHCI-re és lépj ki a BIOS-ból a módosítások mentésével.
# Ezt követően hagyd, hogy a Windows 7 elinduljon, fel fogja ismerni újra az eszközöket(ODD/HDD/SSD), ez percekig is eltarthat, várd ki türelmesen, majd újraindítást fog kérni a rendszert, amit tegyél meg"

(#44694) boogie84 válasza Piera23 (#44693) üzenetére


boogie84
veterán

Regedites mókát végig csináltam, de 0-s pozícióban van. Ergo működik a trim! Ezt írja az SSD life is.

SATA2-es SSD-m van. Eddig jól működött, most vmiért lassabb. SATA3-as porton van, és a marvell sata 3as működés ahciban van. Ezért furcsa a dolog.

[link]

Ez a rész, ami be van keretezve, hagytam IDE modban telepítéskor. Ezt állítólag win telepítés után nem lehet átállítani, mert összeomlik a rendszer. Sajnos ezt próbáltam is. 2× voltam hülye mert nem tudtam, mind2 esetben ide módban hagytam.

INF drivert telepítettem.

[ Szerkesztve ]

A sütiknek is szükségük van szeretetre.

(#44695) Fire/SOUL/CD válasza boogie84 (#44682) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

"Aztán lemértem a P67-es konfiggal is, közel azonos! SATA2!"
Biztosan nem AHCI-ben van a SATA vezérlő(4K és 4KQD32 eredmények szinte azonosak, ami nem lehet AHCI esetén). Lehetséges ok(legalábbis elsőre és ha a BIOS támogatja az AHCI üzemmódot), hogy olyan alaplapod van, amin több SATA vezérlő van és azok üzemmódja külön állítható a BIOS-ban. Az a SATA port, amire az SSD-t kötötted, az nem AHCI-ben van.

apro #44688
tele kell írni és intenzív használatnak kitenni. Ha valaki havonta pl 1TB írást generál, az nem intenzív használat. Ez esetben is, a CDM nem szolgáltat értékes információt, HD Tune-al, teljes teszt lehet érdekes.

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#44696) FLATRONW válasza oz82 (#44692) üzenetére


FLATRONW
őstag

A régi gépemben csak SATA 2 volt amikor megvettem az SSD-t. Minden rendben volt a sebességgel is és a HardDisk Sentinel szerint is. Később lecseréltem a gépet és az alaplapon már volt 4 SATA 3-as csatlakozó is, amiből kettő Marvell 9128 ezérlő vezérelt.
Nem figyeltem oda és a Marvellesre tettem az SSD-t. Apróbb akadásokat vettem észre egy idő után mappa megnyitásakor. Ekkor megnéztem a Hard Disk Sentinel-t, ami azt mutatta, hogy az SSD támogatja a trimet, de nincs aktiválva (pedig aktiválva volt) és amiatt csak 80 százalékos a teljesítmény. Az SSDLife Pro szerint minden rendben volt. Ezután áttettem az Intel által vezérelt SATA 3 portra és a teljesítmény 100 százalék lett és az apróbb akadások is eltűntek.
Azt tanácsolom neked, hogy próbáld ki az SATA 3 porton és ha a Hard Disk Sentinel szerint minden rendben van és a sebességgel sincs probléma, akkor nyugodtan hagyd rajta. Ellenkező esetben tedd át az SATA 2-re.

[ Szerkesztve ]

(#44697) boogie84 válasza Fire/SOUL/CD (#44695) üzenetére


boogie84
veterán

[link]

Így vannak csatlakoztatva. a fehérek sata3-as csatolók.
Látszik is h ahci módra vannak állítva:
[link]

Ami ki van jelölve ezen a képen, az most IDE módban van. Valszeg ez lesz a probléma. A SATA MODE ,az vajon mire lehet beállítás?? Hisz a Marvell sata3 az ahciban van!

Ezen a képen EP45 alaplappal ahci támogatással készítettem (ami az acdsee-ben látható). 261MB........

A P67-es konfiggal pedig ezen a képen az aktuális teszt látható. 258,5MB....................
[link]

[ Szerkesztve ]

A sütiknek is szükségük van szeretetre.

(#44698) chris0000


chris0000
őstag

hi.
valaki tusd segíteni,h miért lassúl az ssd mérő programokban az írási sebesség?
pl:a seq írás 150-ről 69-ra vagy a 4K-64Thrd írás 140-ről 82-re.
két hónapja használom az ssd-t.
az első w7 telepítés utáni mérésekhez képest most miért kapok ilyen eredményeket?

(#44699) boogie84 válasza chris0000 (#44698) üzenetére


boogie84
veterán

Mert kevés rajta a hely.

A sütiknek is szükségük van szeretetre.

(#44700) chris0000 válasza boogie84 (#44699) üzenetére


chris0000
őstag

hát ez az,h 120-as kingston és 81giga a szabad hely rajta.
most állítgattam pár dolgot:hibernálás kikapcsolása,lapozó file kikapcsolása,de ezek nem kéne,h befolyásolják.
más tipp?

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Flash SSD - Archívum I. (téma lezárva)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.