Hirdetés
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- hcl: Villanyórás okosóra számlap
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
A kereshetőség érdekében a filmkritikát, ajánlót tartalmazó
hozzászólások #értékelés címkével vannak ellátva.
Bővebben erről és példa a keresésre.A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Miklós315
aktív tag
Szép estét!
Eddig "read only" követtem a topikot, de pár filmet ajánlanék, rövid, személyes ítélkezés keretében.
Élősködők (Parasite)
Sok szó esett erről a filmről, és minden esetben hangsúlyozva voltak a „megdöbbentő”, „váratlan fordulatok”címkék. E mellett pedig általában kiemelték, hogy társadalmi látlelet, kritika, ami felkeltette az érdeklődésemet. Mindemellett az év egyik legjobbjaként utalnak rá.
Megtekintés után, sajnos nem tudom azt állítani, hogy valóban „sokkolóan meglepő” fordulatokkal bírna, egyedül a lepett meg. A forgatókönyv többi része számomra kiszámíthatónak bizonyult. Ettől persze még nem rossz, csak beleestem a szokásos hibámba: hittem a „kritikusoknak”/”filmkedvelőknek”, akik talán túlfűtötten nyilatkozva félrevezettek, amikor belelkesítettek a filmmel kapcsolatban.pince titka
Annyi baj legyen, mert, habár nem volt kiemelkedően újszerű, vagy letaglózó erejű, mégis szép, minőségi, profi alkotás. Jók a színészek, az általuk játszott karakterek markánsak, amennyire kell, szép a zene és a látvány is.
Szerencsére nem volt túlzott/öncélú az erőszak (szemben a - rendező másik általam látott filmjével – Snowpiercerrel), itt-ott kicsit kirántott a forgatókönyv néhány hibája , de ezt leszámítva jól felépített, szépen végigvitt történet, melynek a lezárása is kellemesre(pl. a barackos túladagolás hatásmentessége a verekedést követően, szemben a korábbi méregadag/tünetek aránnyal, stb.) sikerült.(nem happy end, hihető)
Összehasonlítva egy másik filmmel, a Bolti tolvajokkal (ázsiai, hasonló tematikájú, idei darab), nekem e koreai film szórakoztatóbbnak tűnt, jobb keretbe ágyazta a mondandóját, befogadhatóbb lett (a japán film sokkal vontatottabb volt).
Szintén összehasonlítva egy másik társadalomkritikus, idei filmmel, a Jokerrel, szembetűnően izgalmas, hogy az amerikai film mennyire individualista módon közelít ugyanahhoz a témához, amit ez az ázsiai film (is, lásd Bolti tolvajok, stb.) közösség, család vonatkozásban tárgyal.(Fleck „egyszemélyes kamaradrámája”)
Egyszer érdemes megnézni, de fájt, hogy a hype ellenére semmi újat nem tett hozzá a témához. Igazából úgy érzem, Dél-Korea most jutott el oda a kapitalizmus, s ugyanígy a filmkészítés szintjén, ahol pl. a „Nyugati államok” már bő évtizedekkel korábban szembesültek ugyanezekkel a problémákkal, melyekre így már korábban meg is születtek a reflexióik.
Itt ajánlok egy másik koreai filmet, nekem az jobban bejött: Isten hozott Dongmakgolban!
Joker
Nagy elvárásokat támasztottam felé, egyrészt Joaquin Phoenix színészi kvalitása, másrészt a filmkritikák, elemzések, vélemények infói alapján.
Phoenixben nem csalódtam, fantasztikusan átéli a szerepét, ezt pedig szépen támogatja a film zenéje, és a látvány is. A filmnek van hangulata, képes beszippantani. A fő karakter pedig leköt és eléri, hogy érdekeljen a sorsa.
Ami viszont csalódást keltett, az a „mély társadalomkritika” felskiccelt, vázlatos volta. Gyakorlatilag három mondat alapján kell kipótolnom, azt, amit a film nem hajlandó bemutatni: a komplett szakadékot a két réteg (szegény, lecsúszott, nyomorgó, kilátástalan, és a jómódúaké) közt.(1. szemétsztrájk; 2. Thomas Wayne lebohócozza a szegényeket; 3. Arthur műsorbeli lövése előtti találós kérdése)
Ehhez képest viszont Arthur szűk optikájú személyes drámáját nézzük, pár bemondott helyzetjelentéssel megtoldva (szemét, egészségügy, politikai kampány). A hangsúly nagyon eltolódott a fő karakter irányába. Ennek viszont egy hibája van: (Egyébként felmerült bennem a kérdés, hogy amennyiben Arthur konkrétan őrült, aki már gyógyszert sem szed, hogy lehet tudatában annak, hogy őrült…?)végül nem lépi át Arthur a Jokerség határát. A mentő-rendőrautó karambol utáni jelentben vártam, hogy megtörténjen, jöjjön a katarzis… de nem. E helyett egy utalást kaptunk a végső (börtönpszichiátria/Arkham?) jelenetben.
Összegzés: egyrészt nagyon tetszett, mint dráma, másrészt , sem a (számomra kedves) társadalomkritikát nem hozta, ami miatt kicsit csalódásként éltem meg. Végülis önmagában jó film.sem a Joker beteljesedését Fehér éjszakák
A rendező előző filmje számomra katasztrofálisan, botrányosan rossz, zagyva élmény volt. A horror hangulattal, feszültségkeltéssel mesterien játszik. A „családi dráma”-része hatalmas potenciált rejtett, erre egy gagyi, aránytalan, kidolgozatlan horror klisét tákolt belőle.
Tehát félve néztem meg a második művét, de reméltem, hogy (kollégájához, Peele-hez hasonlóan) a második film bejön majd. Így lett. A látványt istenítették, én nem találtam ilyen kiemelkedőnek, de szép. A zene nem maradt meg bennem, egyszóval a támogató elemek nem hozták a hangulati faktort. Viszont a történet, a cselekmény lekötött. Nem mondanám kiemelkedő, zseniális alkotásnak, de érdekes, gondolatébresztő tartalommal bír. Ez pedig mindig kellemes élmény, jó egy filmen (mondandóján, ötletein) hosszasan töprengeni.
A színészek jók voltak, tetszett az alakításuk, de a karakterek kissé együgyűek voltak. Hozták a szokásos, számomra fárasztóan klisés forgatókönyvi/karakterbéli hibát, miszerint egyik szereplő sem elég tanult/filmb.zi/életképes ahhoz, hogy összeálljon benne valami gondolatfoszlány a várható történésekkel kapcsolatban. Itt különösen fájó, hogy a diákok célzottan vonatkozó tanulmányokat hallgattak, szóval nincs mentség.
Izgalmas hibája a filmnek továbbá, hogy Ezen mondjuk mosolyogva túlléphetünk, mert másképp nem lenne film sem.az utolsó „ismeretlen” bennszülött törzs is főműsoridőben integet a kameráknak/műholdaknak, de Svédországban „bújkálva” élhet egy komplett „ősközösség”.
Mindazonáltal furcsa volt megtapasztalni, hogy mennyire kikopott a „köztudatból” egy csomó történelmi/irodalmi tudás. Rengeteg élmény jellemezte a filmet (vagy rendezőjét) „betegnek”, „sokkolónak”, „hihetetlennek”, szóval olyan ledöbbent vélemények jöttek szembe, mintha sosem lettek volna tananyag részei ókori bacchanáliák, vagy más természet- és termékenység kultuszok, -ünnepek, melyek érdekessége volt kis nebulók számára, hogy Talán ez az élmény, hogy ti. ennyire eltávolodtunk a múltunktól, a régi hagyományoktól, a természettől, kicsit emel is a film megítélésén a szememben, mert jó látni, hogy ehhez a témához nyúl valaki.nem egyszer őrjöngésbe, öldöklésbe (hisztériába) csaptak. Ehhez képest, itt teljesen kontrolláltan vezették végig a cselekményt a közösség tagjai.
Maga a film nem ad semmi újat a történet szempontjából ( , stb. elődök), vagy horrorként a műfajhoz, de olyan „eltemetett” gondolatokat kezel, amik miatt számomra fontossá válik, hiába középszerű, mint horrorfilm.Vesszőből font ember Ilyen az idősek helye, szerepe a közösségben. Meddig, miként, hogyan… Manapság az abortusz vitatéma, az eutanázia is, de az új társadalmi-gazdasági-technikai rendben az idősek léte/helye komoly hangnemben nincs tárgyalva. A politika is mismásol csak, amikor pl. a nyugdíj kérdése merül fel. Ennél fogva bátor húzásnak tartom, hogy explicit módon vitatémaként veti fel e kérdéskört. Önmagában ez még tán kevés lenne, de kontrasztot állít a titkos svéd kisközösség és a nagyvilági civilizáció között. Előbbi az egyensúlyra törekszik, a felelős fennmaradásra, utóbbiból tán nem is hiányoznak az el-eltűnő tagok, annyira nemtörődöm, pazarló és elidegenedett.
Mindenképp érdemes megnézni, feltételezve, hogy másnál más gondolatokat generál, tehát értékes időtöltést jelenthet.US
Peele első filmje nekem nem jött be, értem mit akart, de nem tudott meggyőzni, mint film. Második filmjének előzetese viszont magával ragadóan hangulatos lett, mágnesként vonzott, így kíváncsivá tett.
A film egy nagy hibával küzd, ez pedig a "horror történet/ötlet/forgatókönyv" maga. Olyan köntösbe ágyazta a mondandóját, amely Titanic méretű lyukakat generált a sztoriban. Amire gondolok: Fájó hibák, amik kizökkentenek a filmből.a klónok eredete, fennmaradása, stb. kidolgozatlan, vázlatos. A klónok mindenkire charge-olnak, de a főhösökkel cicóznak, tökölnek, mert különben max. negyed órás lenne a film.
Máskülönben viszont ennél jobban bevonzani képes, hangulatos film idén más nem volt. A látvány, a zene fantasztikusan profi, tetszetős, maradandó. Az összes (!) színész nagyon jól játszik. A karakterek is érdekesek. Leköt a történet – a hibák ellenére is tudni akartam, hová vezet. Úgy vélem, a rendező feláldozta a sztori belső logikáját a „köntös” javára, de az összhatást tekintve, nem haragszok rá.
Valaki mondta vagy írta a filmről, hogy neki az nem tetszett, hogy nagyon amerikai/színesbőrű a mondandója, ezért nem tud vele mit kezdeni. Ez részben igaz, de szerintem így is tudott egyetemesen szimbolikus (gondolatébresztő) lenni. Mindenképpen ajánlom megtekintésre. Nem mondanám feszült horrornak, inkább szórakoztatóan nyomasztó.Mother!
Ez a film az maga.allegória benne. Ha megvan aMINDEN szimbolikus , akkor könnyen (?) érthető, megfeleltethető. Annak híján viszont katyvasznak hathat.megoldókulcs
Ritmusát tekintve lassan indul, majd a végére - egyre gyorsulva - teljesen felpörög. Fantasztikusan lenyűgöző jeleneteket láthatunk. A rendezés mesterfoka (nyilván érzelmi megihletettséggel jellemezve, nem objektív szakmaisággal ítélve), ahogy olyan jelentéstartalmakat képes olyan módon láttatni, amik a fotelbe szegeznek, és áthatnak (gondolatcunami).
Vallás, történelem, és ezek permutációi ajánlottak előismeretként, hiszen Aronofsky e filmjében tetőzte be korábbi próbálkozásait. Személyes véleményem, hogy amíg a Pí esetében még „fiatal”, kíváncsi, kutató lélekként nyúlt az őt foglalkoztató kérdésekhez, később érettebb, elemző módon boncolgatta a részleteket (Rekviem egy álomért, A pankrátor, Fekete hattyú), hogy végül eljusson egy „felnőtt”, kinyilatkoztatott konklúzióhoz (Noé: a prototípus, Mother!: a kiforrott tétel).
Bardem, Lawrence (a hölgy nekem kifejezetten túlsztárolt, nem kedves színész, de itt jó volt látni) és a mellékszereplők is jól játszanak. Nagyon tetszik a film nyitó és záró jelenete is.
Mindenképp ajánlom megtekintésre: akit a film, mint film (izgalmas megoldások), vagy akit a gondolattartalom (üdvtörténeti összefoglaló a szekuláris történet mögött) érdekel, az nem veszíthet vele.#értékelés
Ui.: Bocsánat, kicsit hosszú lett
Új hozzászólás Aktív témák
● A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!
● A topikban tiltott a warez mindennemű formája!
● A kereshetőség érdekében lásd el #értékelés címkével a filmkritikát, ajánlást tartalmazó hozzászólásaidat!
- Saját vezérlőpultot tervezett a Snadragon X IGP-jéhez a Qualcomm
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Autós topik
- 3D nyomtatás
- Poco X6 Pro - ötös alá
- EAFC 25
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Sweet.tv - internetes TV
- További aktív témák...
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, konzol adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025)- 3 Ciklus-3 év gari - MAGYAR
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB CM CMP 510 Corsair 650W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest