Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
A kereshetőség érdekében a filmkritikát, ajánlót tartalmazó
hozzászólások #értékelés címkével vannak ellátva.
Bővebben erről és példa a keresésre.
A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
shotika
üzenetére
Uhh micsoda pazar C movie

Lényegtelen, de a nyelvtannáci énemet külön frusztrálja, hogy legalább egy "kulturális" termékben képesek lennének helyesen írni a jujutsut. De nem. Értem, hogy sok elterjedt átírása van, de ettől még nem helyes.Más:
Hbogo-n felkerült a Constantine, tegnap be is húztam így kovidban fetrengve, ha már úgysem alszom.
Emlékszem mikor megjelent és pocsék kritikákat kapott s nem értettem mi a bajuk. Most is legfeljebb annyi, hogy picit hosszú. Keanu Reeves évtizedek óta a legkúlabb pasi az univerzumban, Rachel Weisz ebben méltó partnernője. Követhető rendezés, remek effektek, semmi hiányérzet. Persze kell kis affinitás a comic-álkeresztény humbug esztétikával, de ha ez megvan, én szerintem nagyon rendben lévő alkotás. Ja, még noir is valamennyire. -
atike
nagyúr
Nine Days - trailer [link]
-
Mik76
senior tag
-
gyuromoj
veterán
-
oriic
HÁZIGAZDA
-
shotika
őstag
Jiu Jitsu: Exclusive Official Trailer (2020) - Nicolas Cage
-
perempe
veterán
Nattevagten (Éjféli játszma, 1994) után lehet Nightwatch-ot (Éjjeliőr a hullaházban, 1997) fogyasztani? Most néztem meg az eredetit.
-
Grave_444
nagyúr
Tyler Rake: A kimenekítés / Extraction (2020)
A végén ?Tyler életben van -
Mik76
senior tag
válasz
PuMbA
üzenetére
Az elonye a streaming hozza allasnak hogy sokkal tobb mindenre adnak penzt, tobb a kiserletezes. Ha a nagy film studiokat nezzuk, naluk sokkal inkabb a formula eroltetese divik, ami legalabb annyira idegesito.
Amugy szart gyartanak ok is, ott is kissebbseg a 10/10.En nem latom ennyire soteten a helyzetet.
-
Miklós315
senior tag
válasz
PuMbA
üzenetére
Másrészről: ha kevesebb, de kreatívabb (kis büdzsé, jól átgondolt, és ügyesen megvalósított), tartalmasabb filmeket gyártanának, már előrébb lennénk. A "sokpénzkockázatnélkül"-tucatprojekteket kenjék a hajukra. (Ezt ugye általában.)
Aminél problémát látok: az Avatar-szintű (technológiai újításokkal kísérletező) nagyobb (és drága) projektek esete (most nem a történetre gondolok, hanem Cameron újítási mániájára). Ezekre át kéne csoportosítani, vagy "leves" lesz...
Mindenesetre: sok olcsó, de jó filmet termett már a világ.
-
válasz
PuMbA
üzenetére
Igen, mert ahhoz, hogy folyamatosan előfizető maradj és megérje a biznisz, folyamatosan tolni kell tartalmat.

Ha mindig jön valami következő hónapban, akkor nem mondod le feltétlen.
Persze lehet ezt tudatosan is csinálni nyilván, ha nem kell minden azonnal... akkor félévente előfizetsz egy hónapra és ledarálod ami kell film, meg sorozat, mindegyik platformon... legalábbis, amíg engedik az 1 havi előfizut, és nem kötnek magukhoz kötelezően több időre.
Egyébként szerintem jövőre már ígyis úgyis jönni fognak a filmek a mozikba, csak győzzük kivárni, nem hiszem, hogy jövőre is ennyit fognak szarakodni a vírussal.
-
PuMbA
titán
Szerintem érdekes téma. Bejelentette a Disney, hogy a streaming és ebből fakadóan a Disney+ mostantól top prioritás. Fejtegetések szerint ez azért lehet baj, meg ugye a mozik mostani túlélése vagy nem élése, mert streaming esetén sosem fog egy film 1-2, netán 3 milliárd dollárt kaszálni, mint mondjuk az Avengers: Endgame és ezért bye-bye lesz a nagy büdzsés filmeknek. Netflix-et hozták fel példaként, ahol ugyanígy a mennyiséget helyezték előtérbe az idő múlásával és 1db jó filmre vagy sorozatra, amire lökik a lóvét jut temérdek pocsék cucc. A streaming platformok érdeke, hogy minél több előfizetőjük legyen, nem a minőség és alig fog pénzt áldozni a filmek nagy részére, kivétel az 1-2 húzó cuccot. Ha ez tényleg így lesz, akkor nem valami jó hír.
-
paatrick
őstag
válasz
paatrick
üzenetére
Utolsó Supermanhez értem.
spoileres beszámoló
Superman 4 (1987)
Azzal fejeztem be az előző részt hogy Lana Lang titkárnő lesz az újságnál és akkor lehet harcolni Superman/Clark Kentért. Na ehhez képest Lana Lang-et egy az egyben kiírták vagy inkább bele se írták ebbe a filmbe, mintha meg se történt volna, Lois Lane van és ennyi, ő is tudathasadásos állapotban
Másfél óra az egész, nem vitték túlzásba. A történet úgy kezdődik hogy élesedik az atomfegyverkezési verseny, és egy kisfiú ezért levelet ír Supermannek hogy "miért nem lehet azt hogy Superman elveszi az összes rakétát és akkor nem lesz háború". Közben a Daily Planetet valami bulvárújság tulajdonos bácsi veszi meg és rá is harap erre a levélre, felhozzák a fiút Metropolisba mondja el újságírók előtt is mit kért stb. Kell a sztori. Az új tulajdonosnak van egy lánya akinek nagyon megtetszik Clark Kent és mindig vele akar lenni, randizni stb mindegy mellékszál és nem is túl izgalmas.
Superman végül úgy dönt megteszi amit kér a kisfiú így az űrben egy nagy hálóba összegyűjti az összes rakétát a Földről, majd egy jól irányzott parittyázással belehajítja a Napba ahol felrobbannak. Éljen a béke~~~~ amúgy egy szó se esik arról hogy ettől béke lett-e
Visszatér Lex Luthor aki épp Superman egy hajszálát lopja el a múzeumból. Terve hogy a hajszállal génmódosított valamit hoz létre ami majd legyőzi Supermant. Egy rakétára fel is csempészi a kis kotyvasztott mintáját, amit ugye utána Superman elfog és beledobja azt is a Napba. És bumm így megszületik Nukleáris Ember:Akinek egyetlen célja Superman megölése. Ami kb úgy néz ki hogy Superman a Napból nyeri az szupererejét, Nukleáris Ember meg ennek az ellenpólusa, ezért ha megkarcolja Supermant a nagy körmével akkor Supermannek eltűnik az ereje.
Hát innentől kezdődik a harc, földön, levegőben, a Holdon is
végül Superman bedobja Nukleáris Embert egy atomreaktorba, ami "középiskolai fizika" és ezzel Nukleáris Ember meghal.
Kb ennyi volt a történet. Lex Luthor visszakerül a börtönbe megint, Superman pedig ezzel a beszéddel zárja a filmet:
"Ragyogó jövő várhat még ránk. Béke akkor lesz ha a világ népei annyira akarják majd ezt a békét, hogy a politikusok kénytelenek lesznek megadni nekik. Bárcsak úgy látnák a Földet ahogy én látom, akkor észrevennék hogy egységes egész"-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
És akkor egy kis kitekintés/emlékezés Supermanre.
1995-ben a Híradó bemondta hogy "Superman"-t baleset érte. Ekkor voltam 6 éves és ez tisztán megmaradt mert nem sokkal előtte láthattam az első Superman filmet. Leesett a lováról és eltört a gerince, nyaktól lefelé lebénult. Nyilván akkor még nem értettem hogy van ez.De nekem Christopher Reeve Supermanje így mindig az élet törékenységével fog összekapcsolódni. Elég egy buta kis baleset és vége az addigi életünknek. Reeve 2004-ben 52 évesen halt meg.
-
Nekem a Return of the Jedi-s Carrie Fisher kéne...

A mostani fiatalabb gárdából meg Lupita Nyong'o -t próbálnám ki.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Hogy legyen már valami egzotikus is.
Vagy Zendaya...Amúgy énis oldalakon keresztül tudnám írni aki tetszik színésznő... és kb mind egyformán érdekelne.

-
válasz
bagyulajuve
üzenetére
Én egyszerű leszek - a szép helyett a vonzó színésznőkre koncentrálok

In no particular order: Rachel Weisz (szigorúan a 30+ kiadása), Gryllus Dorka, Emmanuelle Béart (neki viszont inkább az ifjabb verziója), Marisa Tomei, Jessica Chastain. Meg még jó sokan, sztem Rachel-en és Dorkán kívül kb. minden alkalommal másokat hoznék fel. -
shotika
őstag
válasz
atike
üzenetére
Hú, ő is csinos!
Nagyon nehéz lenne ilyen top5-öt csinálnom, de akik beugranak all time:
Sharon Stone
Claudia Cardinale
Raquel Welch
Grace Kelly
Catherine Zeta-Jones
Emily Ratajkowski (bár ő nem annyira színésznő)
Diane Kruger
Angelina Jolie
Rachel Weisz (köszi gbors, majdnem kifelejtettem
) -
atike
nagyúr
+Elizabeth Olsen jut eszembe

-
válasz
Viszlát
üzenetére
Egy kis nekrobump - 303.
Nekem is vegyes érzelmeim voltak tőle. Van két aranyos, szerethető fiatal, akik kicsit megcsinált, de azért hihető nehéz-nehéz életszituációkban keverednek egymás mellé. Kémiailag abszolút jók együtt, viszont intellektuálisan abszolút nem passzolnak. Erre akár még egy egész jó dinamikát is fel lehetne építeni - ehelyett az alkotók inkább azzal foglalkoznak, hogy a saját nézeteiket és elmélkedéseiket adják megállás nélkül a karakterek szájába, ráadásul úgy jó poroszosan, körzővel, vonalzóval megszerkesztve. Mindeközben az utazás atmoszférája remek, és a
is kedvesen, emberien van megrajzolva. Intellektuálisan teljes kudarc a film, hangulatilag és érzelmileg viszont egészen élvezhető.szereplők összecsiszolódása, összemelegedése
Én adok neki egy 6/10-et - leginkább azért, mert a végére tényleg megkedveltem a két szeleburdi ifjoncot.#értékelés
-
-
lemmy9
őstag
válasz
Peterhappy
üzenetére
Elképzelhető.
Viszont Kylie Minogue énekesnő is jó bőr. Vót.
-
válasz
bagyulajuve
üzenetére
Elizabeth Hurley,
Elizabeth Hurley, Elizabeth Hurley, Elizabeth Hurley, Elizabeth Hurley,Jennifer Aniston, Jessica Biel, Halle Berry, Gal Gadot.Így fejből. De lehet, hogy egy óra múlva ScarJo, Anne Hathaway vagy Sandra Bullock lenne az ötödik a listán.
Kylei Minugue színésznőnek minősül?

-
gyuromoj
veterán
Anna Kendrick
-
Ispy
nagyúr
+ Connie Nilesen, Amy Adams, Marion Cotillard
-
atike
nagyúr
válasz
bagyulajuve
üzenetére
Nem sorrendben, de:
Eva Green, Margot Robbie, Alexandra Daddario, Mila Kunis, Chloë Grace Moretz.
Így hirtelen. De lehet ha átgondolom akkor húznék ki a listáról és mást kerülne fel...
És ha megint átgondolom akkor ismét... 
-
válasz
Bad Pritt
üzenetére
Lett helyette Lady GaGa.
Amúgy olyannyira egyetértek, hogy én ezt tegnap le is írtam, csak végül nem küldtem el. Miss Cleo azért nem volt egyszerű eset, ha autentikusabb-tökösebb megvalósítást kap a film, akkor ahhoz a szerephez pl. nagyon jól passzolt volna Lady Gaga. -
Miklós315
senior tag
válasz
bagyulajuve
üzenetére
-
S e t h
nagyúr
válasz
bagyulajuve
üzenetére
Gobbi Hilda
Psota Irén
Komlós Juci
Jessica Stoyadinovich -
Bad Pritt
félisten
Most én leszek a nyomi, de szerintem nagyobbat ütött volna, ha Lady Gagát csatolták volna a projekthez.
Tudom, hogy nem egy egyetemes szépség, de hülyére lehetne sminkelni és amúgy érdemes megnézni, hogy Kleopátra hogy nézhetett ki annak idején (nem a rajzokon).
Amúgy a származását vitatni érdekes kérdés, mert vagy féltucat népség vére folyhatott az ereiben, szóval akár Beyoncé is játszhatná, ha Oscarért akarnak menni.
-
-
válasz
Viszlát
üzenetére
Lehet, de en pl ezt soha nem mertem volna szovatenni a topikfoninek
@Seth: nem mintha odalennek Ms McCarthy-ert (szerintem meg a nevet sem irom jol), de ha Sherlock Holmes-t eljatszhatja egy amerikai szinesz, a magyar tortenelem egyik legfontosabb alakjat egy olasz; ha klasszikus szerepeket osztanak ma ki szinesboruekre vagy nokre - akkor miert ne jatszhatna el Cleopatrat valaki, aki irant nem taplalnak platoi szerelmet ferfiak millioi?
Hiteltelen lenne, de legalabb trendi. Az meg most ugyis kell az Oscarhoz. -
Viszlát
addikt
válasz
Peterhappy
üzenetére
Ehh, kimaradt a kérdésembôl az, hogy egyiptomit, így persze nem sok értelme volt.
-
S e t h
nagyúr
válasz
Peterhappy
üzenetére
Ilyen szép méretes a példányod?
-
shotika
őstag
Egy kis gondolatébresztő (pár hónapja már írtam egy hasonló posztot, egy hasonló címadás/ box miatt, linkelni már nem tudom, de a FB-os Videodrome cím spoilerezte el nekem a 3. Star Wars filmet)
- Természetesen a könyv folytatásáról van szó, és gerinctelen dolognak tartom azt, hogy mindez nem egyértelmű se a címből, se a hozzá csapott képből. Pontosabban az a probléma, hogy mindez félrevezető. -
hoffman_
nagyúr
Limitless
1080p engrégi adósságom volt magam felé. az évek alatt úgy, ahogy a sztorit is megismertem, egy-két jelentet láttam is belőle, de valamiért nem ültem neki. Cooper valahogy nem a kedvencem, pedig van pár használható filmje. ez is köztük van végülis, bár a lazulós, pörgős, nem túl komplikált mérlegen. maga a történet nem egy nagy szám, sem a kivitelezés, de valahogy mégis elvoltam vele. talán abban bíztam, hogy közben beszúrnak egy reklámot a cucc legális vagy szürkeimportos vásárlási helyéről.
The Man from U.N.C.L.E.
1080p engnagy Guy Ritchie lázban égek a Gentlemen óta és örömmel konstatáltam, hogy emellett elmentem szó nélkül anno, nem tudtam, hogy Guy rendezte... kellemes limonádé és félkész Bond film között mozgott valahol, az orosz és USA ügynök rivalizálás mókás volt, Armie és Herny működött, de ennél több nem volt benne szerintem. egy szolid betekintő lehet arra, hogy Cavill működne Bondként, nagyon is jól, ha kicsit átstruktúrálja a karaktert. a Gentlement újranézem azért.
Gone Girl
1080p engebből a hármasból bőven a legjobb film, ezt is halogattam, úgy skatulyáztam be látatlanul, mint egy nagyon nyomasztó élményt, arra meg nem vágytam. a valóság ennél szoldiabb, bár vannak benne nyugalom megzavarására alkalmas jelenetek, akár fizikai, akár lelki vonalon, de nem volt vészes (egy korei thrillernek nyomába sem ér). rendben volt nagyon, tetszett, ahogy
a vége valahogy nem nyűgözött le, de még agyalok rajta, hogy hogyan tetszett volna jobban. jó kis koncepció volt, bár a valóságtól szerintem elrugaszkodottabb, mint például egy I Saw the Devil. ezzel együtt is ajánlom.csavargatták a történetet és azt hiszed, hogy tudod, aztán kiderül hogy nem tudod, majd megfejelik ezzel még egyszer. #értékelés
-
Miklós315
senior tag
válasz
bagyulajuve
üzenetére
kiszivárgott castingkép
-
Miklós315
senior tag
válasz
Peterhappy
üzenetére
Tud nézni (Gadot)... mondjuk itt visszakanyarodtunk Franco Neróhoz (de az meg úgyis trendi: Árpád --> Kleopátra)
-
-
válasz
Peterhappy
üzenetére
Gadot kisasszony jöhet, a +5 kg legyen a tiéd.
#bocsPeter -
-
Tibiajax
nagyúr
válasz
Peterhappy
üzenetére
én is tudom, hogy nem ő a Hooters-lányok zászlóshajója. de nem is kell annak lennie
az vesse rám az első követ aki tagadja, hogy ha a karácsonyi vásárban találkozna a tekintete ezzel a szempárral, nem mondaná azt, hogy hopsz, hellló....... -
-
Viszlát
addikt
válasz
Peterhappy
üzenetére
Mondj fejbôl 3 legalább fele annyira ismert színésznôt mint Gadot! Google nem ér, bár még azzal sem egyszerû történet.

Szerk: vagy akár csak egyet is.

-
emiki6
veterán
válasz
Peterhappy
üzenetére
Nem tudom mi lett a vége a Mel Gibson as Rothschild dolognak, de az legalább poén.

A Franco Nero-s dologgal egyetértek, még viccnek is rossz volt, nem hogy komolyan
-
válasz
bagyulajuve
üzenetére
"Franco Nero is eljátszotta Árpád vezért és nem ettől rossz ez a filmek"
Mondjuk én azon is nagyon ki voltam akadva

-
Miklós315
senior tag
válasz
bagyulajuve
üzenetére
Ez is engem igazol
(hovatovább a francia ajkú angol királyok, stb... a történelem szép furcsaságai)
Nehéz ma az akkori identitásokat "állítani", tök máshogy fogták fel a világot. -
válasz
bagyulajuve
üzenetére
Igen
De ettől még az egyiptomi történelem ikonikus alakja.
Nem tudom, a franciák mit szólnának hozzá, ha Napoleont Tom Cruise vagy Daniel Radcliffe játszaná el, merthogy ők épp elég alacsonyak a szerepre
-
Miklós315
senior tag
válasz
Peterhappy
üzenetére

"Hová tűnt Damon Hill??"
(#138026) bagyulajuve:
...a dinasztia, de aztán eltelt ~300 év, szóval szerintem vehetjük ("Sokadikix") Kleót egyiptominak is...
-
bagyulajuve
addikt
válasz
Peterhappy
üzenetére
amúgy Kleopátra görög/makedón volt
- inkább az a fura amikor Akhilleusz mondjuk "afrobrit" -
válasz
Tibiajax
üzenetére
Ezen nem térek napirendre. Engem tökéletesen hidegen hagy a politika, de sehogy sem fér a fejembe, hogy tudták épp egy izraeli színésznőre osztani az ókori Egyiptom egyik, ha nem a leghíresebb alakjának szerepét.
Bár ma már nem illik semmin sem meglepődni, biztos az én készülékemben van a hiba. -
-
gyuromoj
veterán
Tibi, nem maradunk Gal nélkül:
Gal Gadot & Patty Jenkins na meg a Cleopatra -
Tibiajax
nagyúr
válasz
Peterhappy
üzenetére
instant EISA custom setup of the year-award....
-
Tessék - vállalva a topikból való kizárás lehetőségét - íme az én "set up"-om

Elnézést a képminőségért, mintha kaputelefonnal csináltam volna a fotókat...
Röstellem a primitív megoldást, de egyszerűen nem jutottam még el oda, hogy a vászonhoz keretet készítsek.
A kis fekete folt baloldalt, a kép mellett nem képhiba, hanem villanykapcsoló

A kanapé hátrébb szokott lenni, közlekedés miatt lett előrébb tolva (a sarkon balra található az "irodám").
Jó lenne persze valami komolyabb hangrendszerrel megtámogatni a dolgot, de a vászon mögötti szobában esténként három gyerek alszik, így a lehetőségek erősen korlátozottak. Mivel Padlástérben, a csúf gonosz ferdefalak birodalmában lakunk, konkrétan nincs még egy fal a lakásban, ahol lehetőség lenne a vászon elhelyezésére.
Ha egyedül filmezek, BT fejhallgatóval szoktam megoldani a hangkérdést, úgy azért eléggé rendben szokott lenni a cucc.
szerk: áttettem on-ba, mert a képek off-ban még vállalhatatlanabbak voltak.
-
Miklós315
senior tag
Angol dráma, mely sok apróságból áll össze, kb. pillangóhatásszerűen kibontva a cselekményt. Jó színészek, több érintett téma, kellemes megvalósítás. Fanyar humor és hétköznapi tragédia megfér egymás mellett.
#értékelés
-
Miklós315
senior tag
Kak ya provyol etim letom (How I Ended This Summer)
Pótlom a 'nuccikat, és ez az "igazi orosz vidámság" került sorra. Hosszú, lassú, kétfős dráma, ami egy üzenet körül kulminál, mivel a társaság 50%-a egy taj paraszt suttyó, aki a film végére megemberesedik, ámde suttyósága nem vész el, csak átalakul.
Nagyon kemény és elgondolkodtató, mert egyrészt ahol két ember, ott kő kövön, másrészt meg mégis. A két végletet szépen, ügyesen fogja keretbe a film.
Azért az oroszok tudnak, ha akarnak. Drámakedvelőknek, emberbarátoknak kötelező.#értékelés
-
emiki6
veterán
válasz
Miklós315
üzenetére
Én arra jutottam, hogy eleve a beszélő, ha nem jól fogalmaz, akkor nem tudja átadni a gondolatait és akkor még a fordításokból fakadó hiba elő sem jött. A másik és szerintem a legfontosabb, az a befogadó. Egy SJW-nak a gondolatodat próbálhatod megfogalmazni bárhogy, ő egy olyan torzítón keresztül fogja értelmezni, hogy az eredeti gondolatból mi sem marad. Én pl kifejezetten törekszem arra, hogy ne torzan értelmezzem azt, amit más ír / mond, hogy ne essek ebbe a hibába. Kivételt jelent, hogyha sértegetni próbálnak, mert azt ha tehetem humorként értelmezem, elvégre jobb nem megsértődni egy sértésen, mint megsértődni egy félreértett viccen.
Még annyit mondanék, hogy nem biztos, hogy a gondolatok a sok újraértelmezés során teljesen eltorzulnak, sok esetben csak titkosítottá válnak és másfajta, több asszociációt igénylő szemléletmód kellhet az értelmezéshez. Ahogy legtöbb hagyományos dolog is valószínű ilyen: népmesék, mítoszok, legendák, teremtéstörténetek, a biblia nagy része stb.
Elvesznek talán a részletek, de a lényeges gondolatok túlélik.Közben a filmet megnéztem és, hát nem egy jó film, tele van "hibákkal" (erősen életszerűtlen viselkedéssel), de meg lehet nézni.
-
Miklós315
senior tag
válasz
emiki6
üzenetére
Tetszett a gondolatmeneted. Több dolgot eszembe juttatott, de mind a nyelv és gondolkodás viszonyára vonatkozik.
Egyik, hogy pl. a Mű szerző nélkül német és angol címe hasonló játék a hangsúlyokkal.
Másik, hogy a nyelv meghatározza a gondolati struktúrát (más hangsúlyok, asszociatív minták a különböző nyelvű tömegek - pl. kínai vagy angol vagy német nép/nyelv/felfogásmód - esetében).
Ezért izgalmas kérdés az alkotások (zene, vers, film, festmény - jó, utóbbi kakukktojás
) eredeti és fordításos "élvezete", ugyanis rengeteg torzulást követően jut el a kiagyalótól a befogadóig: ötletgazda - kivitelező(k) - hordozó - (esetleges) fordító - befogadó. Teljesen mást gondolhatott a költő, mint amit felfog a befogadó abból. Ami izgalmassá, dinamikussá teszi a világot (értelmezés-bővülés, félreértelmezés, szűkebb értelmezés - "sokvariánsos adatfolyam"), azt' csodálkozunk a sok konfliktuson. Pl. Joe Haldeman: Örök háború-ját tudom ajánlani. -
emiki6
veterán
Én, a robot / I, Robot - 2004 és egy kis visszaemlékezés - agymenés
Még gyerekként láttam a filmet, magyarul. Volt benne egy mondat, ami elkísért és így ragadt bele az emlékezetembe:
"A válaszok megvannak, csak jól kell kérdezni őket."
Ebben benne van minden. A kedvenc életigazságaim egyike. A világ minden titka erre vezethető vissza. Az elmúlt évek során többször eszembe jutott és továbbra is azt gondolom, hogy ez egy kiváló bölcsesség, ami ha eszünkbe jut, amikor valamilyen problémával állunk szemben, akkor segíthet jobb kérdéseket feltenni, jobb irányból megközelíteni a "kérdést".Valójában így szólt:
"(Sajnálom), a válaszok készen vannak, csak jól kell kérdeznie"
Igen-igen, egy kicsit más, de még mindig értelmezhető hasonlóan. Ugyanazt jelenti, mint amire emlékeztem.Hogy miért emlékeztem máshogy, azon lehet elmélkedni, mert sok oka lehet. Nemrég arra jutottam, hogy a nyelv szerepe, hogy gondolatot vigyen át, ebből arra következtetek, hogy amikor néztem a filmet, akkor nem a doki szavait jegyeztem meg, hanem a doki szavait értelmezve formáltam egy gondolatot és a gondolatot magyarul kifejezve kaptam a mondatot, amire emlékszem. Hasonlóan jártam egy Seneca idézettel, melyre csak így emlékszem: "A gyógyulás feltétele a gyógyulni akarás" Valójában így hangzik: "A gyógyulni akarás a gyógyulás része."
Hasonló ez is, de a nyomaték máshol van.Nézzük meg hogy szólt ez eredeti nyelven:
The Right Question (I, Robot)
'A válaszaim limitáltak (vagy a válaszaim száma korlátozott), jó kérdéseket kell feltenned."
Na, ez már tök más, nem érezni már benne a sejtelmességet, nem lehet mögé képzelni valami rejtett bölcsességet, pont úgy hangzik, mintha egy hangrögzítős programmal beszélgetnél.
Talán az a különbség, hogy magyarul úgy hangzik, hogy "a válaszok" egyetemesek, a dokitól függetlenek (ami igaz is), ez egy teljesen más hozzáállás az eredetihez képest, ahol úgy hangzik, mintha a doki lenne a válaszok forrása (miközben a dokitól nem derül ki semmi).Kifejezetten örülök, hogy gyerekként volt szerencsém a filmhez, ráadásul magyar szinkronnal.

Új hozzászólás Aktív témák
● A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!
● A topikban tiltott a warez mindennemű formája!
● A kereshetőség érdekében lásd el #értékelés címkével a filmkritikát, ajánlást tartalmazó hozzászólásaidat!
- Ryzen 7 7800X3D +ASRock X870 PRO RS WIFI +32GB 6000MHz DDR5 kit! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)
- iPhone 12 Pro max 512GB Független
- Clevo P750DM2-G - 9600K / RTX2070
- BONTATLAN Új Iphone 15 és 15 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 8 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- 27% - Intel xeon E5 2630 / RX550 / 16GB / 512GB / 500W Konfiguráció
- Dell Precision 3571 i7-12700H 16GB 512GB FHD RTX T600 4GB 1 év teljeskörű garancia
- 27% - BeQuiet! Pure Loop 2 FX 360mm Vízhűtés!
- GAMER PC! Ryzen 3900X / RX 7600XT 16GB / B550 / 32GB DDR4 / 500GB NVMe! BeszámítOK
- HP EliteOne 800 G6 All-in-One i5-10500 32GB 1000GB 24" Érintőkijelző!! 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

végül Superman bedobja Nukleáris Embert egy atomreaktorba, ami "középiskolai fizika" és ezzel Nukleáris Ember meghal.