Hirdetés
- Invázió egy novellában 3-4. (Update) +5. fejezet! (18+ nyelvezet)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- kraftxld: Untappd lista
Új hozzászólás Aktív témák
-
Véreshurka
senior tag
-
Véreshurka
senior tag
Köszi!
Ez szépen ellenőrizte is az integritást, minden okés. Viszont most, hogy elolvastam még egyszer a leírást, csak a sememet szúrta ki, hogy nem ISO-t kellene GPG-vel ellenőriznem, hanem magát a CHECKSUM file-t. 32-es Fedora-nál ha megnyitom a CHECKSUM file-t, akkor szépen benne van a nyílvános GPG kulcs amivel tudnám ellenőrizni, hogy minden okés (meg is történt, minden rendben volt vele), azonban a 31-esnél nincsen benne, és nem is tudom honnan tudnám megszerezni azt.
Más:
Az xscreensaver lezárja a képernyőt akkor is, ha teljes képernyős módban video-t nézek (firefox alatt youtube-ot). Itt olvastam, hogy videonézés előtt manuálisan kapcsoljam ki, de nincs ennél azért kicsit szofisztikáltabb megoldás? -
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Ha úgy töltöttem le ISO-t a Fedora oldaláról, hogy nincsen benne GPG kulcs, akkor hogyan tudnám ellenőrizni, hogy valós-e az ISO?
A Ferdora-31-XFCE-ről lenne szó, de az ISO-val együtt letöltött "Fedora-Spins-31-1.9-x86_64-CHECKSUM" fájl nem tartalmaz GPG kulcsot. A 32-es verziót simán tudom ellenőrizni.
Van esetleg tippetek erre?
Előre is köszönöm!
-
Véreshurka
senior tag
Még csak most ismerkedem a zabbix-al, egyelőre a hálózatomon lévő, számomra könnyebben konfigurálható eszközökkel kötöttem össze (win10 --> snmp-n keresztül, illetve pfsense --> agent-el), most jönnének azok amiket még nem ismerek annyira (pl. fedora, ubiquiti), illetve még sokat kell tájékozódnom a zabbix-al kapcsolatban is, hogy egyáltalán kell-e nekem ilyen
. Amennyiben lesz egy kis időm alaposabban megismerkednem a fedora-s lehetőségekkel és elakadnék kérdezhetlek majd? Úgy tűnik te élesben is használod a kettőt.(#6928) Vladi: azért kezdtem így, mert arra gondoltam, hogy akik már itt tanyáznak azok már jártasabbak Linux terén és esetleg nem viselik jó szívvel egy teljesen kezdő láma kérdéseit, de nagyobbat nem is tévedhettem volna elnézve a kérdésemre a reakciókat. Hálás köszönetem ezért mindenkinek!
-
Véreshurka
senior tag
válasz
body007
üzenetére
& BoB
Köszönöm a gyors válaszokat! Valóban a
tkmibparanccsal jön elő a gui. Most úgy látom ennek kell jobban utána járnom, mert sok számomra ismeretlen fogalommal találkoztam (pl. Message Information Bases) [link] . Remélem nem lesz gond, ha lesz esetleg pár kérdésem.
(#6924) body007: ez jó oldalnak tűnik, köszi a linket, még ha nem is nekem linkelted! Lehet nézelődnöm...
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Ismét valószínűleg igen csak láma kérdéssel fordulnék a fórumozókhoz. Kérlek jelezzétek ha inkább a Linux kezdőknek fórumban próbálkozzak!
Végül is a Fedora 31 XFCE verzió mellett döntöttem, ez eléggé szimpatikus volt, későbbiekben szeretnék majd a 32-es verzióra váltani. Volt egy pangó Raspberry Pi-om amit befogtam zabbix / grafana szervernek és gondoltam összekötöm a zabbix-ot a fedora-val. 2 lehetőséget találtam: 1. feltelepítem a net-snmp csomagot; 2. letöltöm a zabbix agent-et. És ami a kérdésem lenne:
A net-snmp csomaggal együtt feltelepítettem egy net-snmp-gui csomagot is. Biztos a hiányos linux-os tudás miatt de az, hogy feltelepítek egy "gui" nevű csomagot az nem azt kellene jelenteni, hogy lesz egy alkalmazásom amiben kattintgatva tudnám beállítani a dolgokat? Csak mert hiába telepítettem fel, nem jelenik meg sehol az alkalmazások között
A whereis net-snmp-re anet-snmp: /usr/include/net-snmpútvonalat kapom. Természetesen asystemctlparanccsal engedélyeztem és el is indítottam a net-snmp-t. Azt olvastam, hogy a gui nélkül a snmpd.conf-ot kell beparaméterezni, de jobb lenne elsőnek mindezt gui-n megtenni, mert még nem igazán látom át, hogy a conf-on belül mit is kellene beállítani.A zabbix agent konfigurálását még tanulmányozom a zabbix oldalán
A válaszokat előre is köszönöm!
-
Véreshurka
senior tag
Hát én nem tudom most mi van. Mielőtt itt kérdeztem volna, azelőtt csekkoltam ezt az oldalt, illetve ezt a youtube videót. Egyik helyen sincs se felhasználó létrehozás, se root jelszó megadás, ugyanúgy ahogy nálam sem volt. Miután beállítottam a billentyűt a helyet, illetve az időzónát majd rányomtam, hogy telepítsen, nálam rögtön elkezdett futni a telepítést jelző csík, majd úgy 10 perc múlva már újra kellett indítanom. Nem volt lehetőségem sehol sem user-t létrehozni, csak ha újraindítottam a gépet és az első bejelentkezéskor. Átnyálaztam a dokumentációt: gondolom amikor azt mondja, hogy: "In the top part of the screen, two additional options are available, allowing you to configure authentication settings" akkor náalm és azoknál akiket linkeltem teljesen más felület volt, méghozzá ez. Itt nem látok lehetőséget user létrehozásra. Innen töltöttem le az ISO-t, ezt választva: Fedora 32: x86_64 DVD ISO.
A windows-os kinézet még elég rendesen beidegződés nálam, de igyekszem elhagyni. A Mate ajánlást köszönöm, lehet azt is ki fogom próbálni!
-
Véreshurka
senior tag
Hálás köszönet a vlaszokért!
1. Bár még csak kezdő felhasználó vagyok, de szerintem elérhető a root user is, csak gondolom terminalból kell engedélyezni. Hogy őszinte legyek nem próbáltam ki a parancsot és vissza is tértem 31-re, de biztos valaki jobban hozzáértő meg tudja majd válaszolni. Egyébként azért is hiányoltam telepítés közben a root jelszó megadását, mert ami alapján telepítettem múltkor a fedorát a Raspi-ra, akkor ott volt a lépések között, hogy adjunk meg egy root jelszót és ki is emelte a cikk író, hogy ezért is szereti a fedorát, mert itt még meg maradt a root jelszó.
2. Sajnos így egy kicsit nehezebb a kezdők élete ha leírások alapján próbál evickélni GUI-s beállítások között, lehet ezért nem is volt szimpatikus a gnome. Meg azért sem mert az istennek nem találtam arra lehetőséget, hogy ne 2 tálcám legyen (alul, fölül, szeretem ha csak 1 van, de nem tudtam megoldani, hogy ha több programot indítok akkor azok megjelenjenek a felső tálcán), a utilities mappát nem tudtam megszüntetni, hogy tényleg minden program egy helyen legyen (az activities több pöttyös menüjében), illetve furcsállom, hogy a gnome tweak tools-t +ban telepíteni kell, de igazából az sem hozott olyan bődületesen sok beállítási lehetőséget
(olyan sok helyet és erőforrást fogyasztana?).3. Ez alapján próbáltam a VNC-t beállítani. Ebből én arra következtettem, hogy amikor írja, hogy: "It is possible that remote desktop support was not installed by default. If it has been installed, a Remote Desktop option will be available in the desktop System->Preferences menu. Another useful way to check whether this package is installed is to run the following command from a terminal window (Applications->System Tools->Terminal):
rpm -q vino. És mivel itt a parancsra nekem kiadta, hogy melyik vino verzió van fennt (remélem jól gondolom, hogy ezt jelenti a parancs kimenete) arra következtettem, hogy a "Screen Sharing" engedélyezése a vino-hoz kapcsolódik. Nem jól gondoltam? A titkosítás kikapcsolását én is olvastam, de hogy őszinte legyek jobban örülnék olyan módszernek aminél nem kell kikapcsolni, illetve most nincs előttem a menü, de 2 lehetőségem volt: 1: ami be volt jelölve, B: password beírása. Na most a password nem volt kitöltve, más titkosításra utaló dolgot nem találtam, illetve azt is furcsállottam, hogy csak max. 8 karaktert tudtam beírni jelszónak. Ha esetleg konfigurációs beállítás alatt a beépítettre gondolsz (amit most nem tudok, hogy a vino vagy a gnome-é), akkor azt én a settings --> sharing alatt találtam meg, de elég karcsúak voltak a lehetőségek.3.a. Ha nem a beépített VNC, akkor milyen progival tudnám távolról elérni a gépet, mint az RDP win alatt?
4. Igazából csak az érdekelne, hogy nem gond-e a Cinnamon használata Fedora alatt, vagy tök mindegy milyen desktop-al nyomulok, hiszen a motorháztető alatt ugyanaz van. Linux Mint-el kezdtem az ismerkedésemet, és megszoktam a Cinnamont, meg ott már elég jól kiismerem magam, nincs activities, csak a programcsoportok, ha megnyitok több programot nem lesznek egymás fölött a tálcán úgy, hogy a nem használtat nem érem el újra, illetve még nehezen tudok elszakadni a win-es dolgoktól
Bár kipróbáltam az LXDE-t, de ott azért már voltak gondok nálam, pl. feltelepítettem a vino-t, de nem találtam meg sehol. Sem a programok között, sem a beállítások között.Elnézést a hosszú hsz. miatt!
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Lenne pár kérdésem:
1. Feltettem a 32-es fedora-t a gépre, fel is ment, viszont a telepítés közben hiányoltam a root jelszó megadást, illetve a user létrehozása opciót. A user-t ugye első bejelentkezéskor tudom létrehozni, viszont root jelszót jól gondolom, hogy így tudom létrehozni: sudo passwd root paranccsal tudom? Miért változtattak vajon a telepítésen? Igazából nem zavarna a dolog, ha az előző verziókban nem lett volna ez a lehetőség. Illetve jól gondolom, hogy az első bejelentkezéskor létrehozott felhasználó az adminisztrátor lesz?
2. Igyekszem olvasni a témában, de jól érzékelem azt, hogy sok leírás (akár fedora oldalon lévő doksi) elavult a 32-höz képest? Pl. szerettem volna engedélyezni a VNC-t, de a leírások mind azt írták, hogy a System --> Preferences alatt találom meg a lehetőséget, miközben a 32-őn a Settings --> Sharing alatt van az engedélyezés.
3. VNC-vel kapcsolatban: azt olvastam, hogy a vino app felel fedora alatt azért, hogy be tudjuk kapcsolni a VNC-t, és ennek a bekapcsolásához kell a screen sharing-et engedélyezni. Sajnos nálam nem megy a dolog. TightVNC-vel próbálok felkapcsolódni a rendszerre (illetve MultiVNC-vel próbáltam még android alatt), de "No Matching Security Types" hibaüzenettel kidobnak. Most én csinálok valamit rosszul, vagy valami tényleg nem kerek? Sokaknál olvastam a problémát más verzió esetében is... Vagy kellene keresnem más VNC programot fedora alá?
4. Most egyelőre visszaálltam 31-re. A gnome desktop nem annyira jött be, van bármilyen hátrányom ha Cinnamon-al használom a rendszert?
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
Véreshurka
senior tag
válasz
body007
üzenetére
Boccs a késői válaszért, csak most jutottam fizikai bill. közelébe.
Szóval onnan kezdődött az egész, hogy kipróbáltam a Qubes OS-t a laptopomon, és megtetszett a dolog. De mivel ennek az OS-nek a fedora az alapja, így gondoltam kellene valamilyen eszköz arra, hogy nyugodt szívvel kísérletezgessek a fedoraval, akár úgy, hogy simán újrahúzom a dolgot. Erre a legalkalmasabbnak az amúgy is kihasználatlanul heverő pi-ra esett a választásom főleg úgy, hogy van hozzá telepítő is.
Illetve van egy virtuális fedora is telepítve, azzal is tudok kísérletezgetni, de ha pi-n jól fut a dolog, akkor azt lehet törlöm majd, hogy más OS-ekre jusson erőforrásom. Tehát legfőképpen kísérletezés miatt tettem fel pi-ra

Egyébként a saját rendszerével sem lenne bajom...
-
Véreshurka
senior tag
Ok, rákötöttem a TV-re, 10 perc alatt létrehoztam egy új usert, illetve adtam root jelszót. Most megy minden ahogy kell, éppen frissül a rendszer.
-
Véreshurka
senior tag
Csak olyanokat találok, amik azt taglalják, hogy a root pwd-öt install alatt kell létrehozni. Illetve fedora cloud esetén az SSH kulcsok a megoldások, illetve a leírásban amit követnék ez szerepel: "User creation and root password are almost mandatory before leaving". Nekem ezekből az infókból az jön le, hogy még nincs semmilyen password beállítva, de az
ssh root@192.168.1.15üres password-el sem megy. -
Véreshurka
senior tag
TV-re kötés lesz ebből... Csak el akartam kerülni.
Alap felhasználó és jelszó párosokat próbáltam, de nem sok siker volt.
Elmélkedés: Igazából azt nem értem, hogyha első boot-olás után nekem kell létrehozni a felhasználót, akkor mire fel kér jelszót ssh-n? Azért is nem adtam elsőre ssh után semmit csak az ip címet, hátha akkor létre tudtam volna hozni egyet. Mindegy, megy a tv-re arra a kis időre ha elér a pi-hoz a hdmi kábel.
Köszi azért!
-
Véreshurka
senior tag
De, csak bedugom a kártyát és kész. Media Writer-el felírtam a rendszert, bedugtam a Pi-ba, ssh-n próbáltam belépni. Eszerint kezdtem el. Úgy gondoltam, hogyha nincs user, akkor simán csak
ssh 192.168.1.15(pi ip címe), viszont jelszót kér. Itt el is akadtam
Egyelőre nincs monitorom azért gondoltam így megoldani, a cikkíró meg gondolom az első lépéseket monitorra kötve teszi meg. Vagy az írás óta már van alap felhasználó jelszóval? Egyébként igen, gui nélküli fedorát szeretnék, mert a gui már sok lenne a 3-as pi-nak. Van minimal csomag, bár azt nem tudom melyik verzió
. -
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Van lehetőség arra, hogy egy Raspberry Pi-ra headless telepítsem a fedora minmal csomagját? Ugyan találtam egy leírást, azonban az ubuntu alatt készült, nálam viszont most win10 van.
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
Véreshurka
senior tag
Nos igen. Kicsit szokni kell a dolgot, de ha már látja az ember, hogy mi hogyan, akkor már nem oylan vészes... Meg persze bele kell jönni. De most úgy voltam vele, hogy rászánom az időt, mert az most van
Akkor tulajdonképpen felrakom az epel és az rpmfusion tárolókat, installálom a unifi-t és a mongodb-t, majd ezzel a paranccsal (
firewall-cmd --permanent --add-service=unifi # firewall-cmd --reload# systemctl enable unifi.service# systemctl start unifi.service) már minden mást intéz a rendszer? -
Véreshurka
senior tag
Az alapot a XEN Project Hypervisor adja, aminél az alap OS az egyes virtualizált környezetekben legfőképpen a Fedora30, de megtalálható a Debian10 is rajta, amit a különböző virtualizált környezetek alap OS-évé lehet tenni, de lehet rá különböző distrokat is feltelepíteni, ezek csak azok amikkel érkezik a rendszer. Így épül fel. De még csak ismerkedem vele, nagyon nem piszkálom...
Egyelőre ezt találtam, viszont itt nincs leírás, hogy mit is kellene pontosan telepítenem, ezután bukkantam erre a kis irományra, ahol emberünk CentOS8-ra telepíti a controllert. Több keresést majd csak estefelé tudok csinálni, de eddig Fedora30-ra nem igen találtam mást, viszont arra gondoltam, hogy a CentOS-es telepítést követve a következőket tenném:
1. a nonfree rpmfusion-t telpítem Fedora alá
2. installálom a unifi controllert
3. http://repo.mongodb.org/yum/redhat/ --> innen feltelepíteném a mongodb-t, majd
4.firewall-cmd --permanent --add-service=unifi # firewall-cmd --reload# systemctl enable unifi.service# systemctl start unifi.serviceparanccsal engedélyezném a unifi-t és beállítanám a tűzfalat is
5. végül https://localhost:port -on elérném a controllert, mint eddig máshol
-
Véreshurka
senior tag
válasz
csendes
üzenetére
Köszi!
Mivel a QubesOS virtualizációs környezetet biztosít, és mivel még csak most ismerkedem vele nem megy minden olyan egyszerűen
, van debian10 OS is (itt már menne a unifi), csak még arra nem jöttem rá, hogy hogyan tudom megváltoztatni a hálózathoz tartozó virtuális környezet alapértelmezett OS-ét... Még megy az olvasás a témában, de ha esetleg elakadnék ki tudtok majd segteni a témában? Illetve azt eseleg jól gondolom, hogyha nemis pontotsan azt csinálom amit a Centos-es leírásban találok, de a lépések megegyezhetnek Fedora-n is (természetesen a Fedora-hoz megfelelő repo-k telepítésével, illetve a megfelelő parancsok kiadásával majd a csomagok telepítésével)? Sajnos konkrétan Fedora30-hoz még nem találtam releváns találatot...
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Feltelepítettem a laptopomra egy QubesOS-t a kíváncsíság kedvéért, amin az alapértelmezett OS sokmindenhez a Fedora30. Mivel nem sok tapasztalatom van Fedora-val, így afelől érdeklődnék, hogy ha keresőben keresek valamit és centos-re találok leírást azt tudom használni Fedora alatt is? Illetve amennyiben igen ki tudnátok segíteni egy abszolút kezdőt ha elakadna útközben? Unifi controllert szeretnék majd telepíteni Fedora alá, de még bőven keresési fázisban vagyok...
Előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok : (12.20.)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- PC Game Pass előfizetés
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- Asus Zenbook 13 laptop Oled kijelző!
- Apple iPhone 15 Pro / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 88%
- Apple iPhone 12 Mini 128 GB Fekete 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Eredeti Microsoft Windows 10 / 11 Pro OEM licenc Akciós áron! 64/32 bit Azonnali kézbesítéssel
- Asus PN50 mini pc /Ryzen 5 4500U(6 mag)/8GB/250GB/WIN11 PRO/
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Köszi, a linkelt oldalról letöltött CHECKSUM érdekes módon tartalmazta azt ami kellett. Furcsállom, hogy egyébként a torrenttel letöltöttben nem volt benne, de lényeg, hogy meg van. Az oldalt elmentettem! Egyébként mennyit kerestem egy ilyen oldalt ahol meg van minden.
. Amennyiben lesz egy kis időm alaposabban megismerkednem a fedora-s lehetőségekkel és elakadnék kérdezhetlek majd? Úgy tűnik te élesben is használod a kettőt.
A
(olyan sok helyet és erőforrást fogyasztana?).
Bár kipróbáltam az LXDE-t, de ott azért már voltak gondok nálam, pl. feltelepítettem a vino-t, de nem találtam meg sehol. Sem a programok között, sem a beállítások között.
.