Új hozzászólás Aktív témák

• Mutt

senior tag

Sziasztok,

A Microsoft 1 évvel ezelőtt egy új függvényt mutatott be, amellyel kimutatást (pivot) lehet készíteni. Magyarul KIMUTATÁS.ALAP.SZERINT (angolul PIVOTBY) a függvény neve.

Nálam a kimutatás gyakran van használva (pár éve áttértem Power Pivot-ra a normál helyett), de eddig még nem próbáltam ki az új függvényt.

Tegnap egy kicsit játszottam vele és ezen tapasztalatot akarom megosztani veletek egy 130 ezer és 77 oszlopot tartalmazó adatosoron, ez kicsivel több min 10 millió cella, ez egy 37 MB-os XLSX fájlban van (aki teheti az sok adat esetén használjon inkább XLSB formátumot, mert ugyanez csak 10 MB, hátránya max annyi hogy lehet hogy más programok/rendszerek nem támogatják ezt a formátumot, illetve ha megsérül a fájl, akkor nagyobb az esély adatvesztésre).

Az új függvény (továbbiakban PIVOTBY) előnyei:
    1) automatikusan frissül az eredmény ha az adatsoron változás van,
    Itt nem vettem észre lassulást, gyorsan megkapjuk az eredményt (5 éves laptop 16 GB ram és i7-9850H CPU, Windows és Office is 64 bites).
    2) Több összesítő (aggregátor) függvénye van mint egy standard Pivotnak, vannak olyanok amiket csak Power Pivot-tal lehetett eddig elérni (pl. szöveg összefűzés) és LAMBDA függvényt is tudunk írni.
    3) nincs pivot cache (kimutatás forrásadatok/gyorsítótár) ami növeli a fájl méretét.
    A 37 MB-os fájl normál Pivottal 46 MB lett, Power Pivottal 47 MB, mig PIVOTBY-al maradt 37 MB.

Szerintem ezzel végére is értem az előnyöknek, a hátrány viszont bőven van.
    1) A függvénynek 11 paramétere van, ebből 4 kötelező, de a valóságban kb. még 3-at (összegek/részösszegek mutatása, sorbarendezés, szűrő) célszerű használni.
    Egy alap pivot is túl bonyolult (a sortörésekkel próbáltam az olvashatóságot segíteni).

2) Őrült képletek kellenek egyes esetekben , amiket a pivotban simán el tudtunk érni.
    pl. nem csak összeget, hanem átlagot is akarunk számolni ugyanarra a mezőre.

3) Nincs formázás, így nekünk kell mindent csinálni. Ami azért kihívás, mert ez egy spill/terülő képlet, mindig annyi sort/oszlopot fog elfoglalni amire szükség van. Ha azt akarjuk hogy a totál sor/oszlop értékek máshogy nézzenek ki, akkor feltételes formázásokat kell használnunk. Ez sok idő tud lenni.

4) Szűrő/szeletelő használata sem olyan egyszerű. (A mintában a BYROW sor a G1 cellában lévő év szerinti szűrést végzi el.)

Egy kis összegzés:
    Egyszerűbb dolgokra lehet használni a PIVOTBY-t, de jelenlegi formájában még távol van egy normál PIVOT-tól. Vállalati környezetben én még kerülném/kerülöm.

üdv

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés