Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Öregszem
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Szólánc.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Keldor emlékére
-
LOGOUT.hu
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stalker-2572
veterán
Aki HTPC építésében gondolkozik annak van egy ajánlatom: [link] ebből szépen ki lehetne indulni. Érdeklődni privátban lehet
All Black...
-
MuFFo
tag
Üdv mindenkinek!
Lehet olyan htpc házat kapni, aminek az elején van médiavezérlő gombsor? (Mint egy normál dvd-nél). Alternetívaként valami félkész gombsorral találkozott-e valaki, vagy valami barkácsmódszerről tudtok-e?Ha nincs semmi gipszer, akkor minden klopfol, avagy porhab, infulzió, pénztálca, magányóvoda, pogárcsa, szandár, kaukció,anterna
-
róland
veterán
Íme a cikk:
HTPC
Mi is az a HTPC?
HTPC, azaz Home Theather Personal Computer. Magyarul talán házimozis személyi számítógépnek fordítanám, de elég suta fordítás, így inkább maradjunk az elterjedt HTPC mozaikszónál.
Lényege: egy általános célú eszközzel kiváltani a nappalinkban található szórakoztató elektronikai eszközök sokaságát, többek között a DVD-lejátszót/felvevőt, (játék)konzolt, rádiót. Miért jobb a HTPC a különálló speciális eszközöknél? Röviden: mert önmagában alkalmas minden olyan feladat ellátására, amelyre esetleg külön speciális eszközt kellene beszereznünk, valamint sok olyan feladatra is, amihez nem tudunk eszközt beszerezni (pl.: QuickTime, RealPlayer kodekek, Matrjoska container[container: egy formátum amiben valahogy kódolva van a képi és a hang információ, pl.: .mp4, melyben a kép lehet h.263, vagy mpeg4 (szerintem h.264), míg a hang AMR, vagy AAC kódolású]).
De nézzük egy kicsit részletesebben, példákon keresztül:
1.) Szeretnénk filmet nézni otthon: Miután az esti tv-műsor nem nyerte le tetszésünket, a műsoros DVD mellett döntünk. (A VHS videót szándékosan kerülöm, mert a technika kifutóban van. De megjegyzem, egy HTPC-vel általában elvégezhető a korábbi VHS kazetták digitalizálása, majd DVD-re írása.) Legegyszerűbb otthoni DVD-lejátszónkat csatlakoztatni a tv-nkhez (tv alatt itt most mindenféle megjelenítőt értek a hagyományostól, a plazmán át a projektorig), és azon lejátszani a DVD-t. Egy jól beállított HTPC-n sem bonyolultabb a DVD lejátszása. Mégis akkor mi az előnye? A jobb minőségű DVD meghajtó, valamint a lejátszóprogramok extra funkciói (előzetesek átugrása, reklámok kihagyása).
1/a.) Ismerősünktől kaptunk egy a legutóbbi közös buliról készített DVD-t. Szeretnénk megnézni, de otthoni lejátszónkon nem indul el. Legvalószínűbb probléma, hogy lejátszónk nem kezeli valamelyik írható DVD formátumot (ezek: DVD-R, DVD+R, DVD-RW, DVD+RW). HTPC-nk DVD-írójával valószínű nem lesznek ilyen gondok, mivel több éve szinte minden formátumot (kivéve DVD-RAM,amit csak az újabbak) kezelnek a DVD-írók. Előny: minden DVD formátum kezelése.
1/b.) Amerikai ismerősünk elküldte a nyáron itthon készített videót DVD-n. DVD-lejátszónk az eltérő régiókód miatt nem fogja lejátszani a DVD-t. Ugyan pár alkalommal megváltoztathatjuk a régiókódot, de egy bizonyos számot elérve az utolsó beállítás marad érvényben. Ellenben HTPC-nkben lehetőségünk van szoftveresen is emulálni a megfelelő régiókódot. Előny: régiófüggetlenség.
1/c.) Barátunk kölcsönadott egy általa DivX kódolásúnak tartott filmet, azonban a mi DivX képes DVD-lejátszónkon nem indul el. Elképzelhető, hogy a mi lejátszónk még egy régebbi DivX verziót kezel, ami ugyan egy firmware frissítéssel megoldható, de ugyanígy lehetséges, hogy XviD, esetleg más kódolást használt barátunk, amit a mi lejátszónk nem támogat. HTPC-nk esetében a megfelelő kodek telepítése után lejátszható a film. Előny: könnyen telepíthető a megfelelő kodek.
2.) TV-t szeretnénk nézni, csak nem akkor, amikor az adott műsor megy, mert akkor más elfoglaltságunk van. Korábban erre volt megoldás a VHS videomagnó, manapság a DVD-író. Az ilyen felvett műsorok nagy része egyszeri megtekintésnél többre nem érdemes, mert aktualitását veszti. Ezért merevlemezes háttértárral rendelkező DVD-írót célszerű beszerezni, melynél csak azokat a műsorokat írjuk DVD-re, amelyeket ténylegesen szeretnénk megőrizni. HTPC előnye? Ár/érték aránya jobb lehet, a jobb DVD-író és a nagyobb merevlemez kapacitás miatt.
2/a.) Kedvenc sorozatunk/sportközvetítésünk/filmünk alatt csöngetnek/megzavarnak minket. Korábban a VHS videomagnónkon ilyenkor elindítottuk az azonnali felvételt, majd mikor újra TV elé kerültünk, visszapörgettük a szalagot és megnéztük a kihagyott részt. Ma lehetőségünk van a TimeShift használatára a megfelelő készülékeken (jellemzően a drágább készülékeknél, s természetesen csak a merevlemezes háttértárral rendelkezőknél). HTPC előnye: minden adott a TimeShift használatához.
2/b.) Műsorújság. Ma még legtöbbünk megveszi a papírra nyomtatott műsorújságot, ami általában 1-2 hétre tartalmazza a műsort. Leszámítva, hogy a kézirat lezárása és a terjesztés megkezdése között is eltelhet pár nap, egy kéthetes műsorújságban a tv-adók műsorváltozatatási szokásait tekintve lehetnek egész komoly eltérések. Ellenben a HTPC-s frontendek támogatják az elektronikus műsorújságok használatát, melyek legismertebbje az EPG és az xmltv. Ezen elektronikus műsorújságok használatával mindig aktuális műsorújságunk lesz a tv-nk közelében.
(Köszönet az észrevételért és biztatásért Beencee-nek, én erről elfeledkeztem.)
3.) Játszani szeretnénk. Valamilyen (játék)konzol tv-nkhez kötésével, és a megfelelő játék beszerzésével már játszhatunk is. Barátunknak azonban más típusú konzolja van, így nem tudjuk egymás játékait kipróbálni a saját gépeinken. HTPC előnye: mivel alapjaiban egy PC, így a PC-s játékok legtöbbje működni fog. További jó hír, hogy nagy sikerű konzol játékok PC-s kiadásban is elérhetők. (Dabadab szerint eltúlzom a játék lehetőségét, főleg az integrált grafikus vezérlőket alkalmazó HTPC-knél. Azonban az ATi Radeon Xpress 1100/1150 chipsetes vezérlők Radeon X300 grafikai processzora egyenértékű a korábban nagy sikerű Radeon 9600 grafikai processzorral. Bár annak csak alap változatával.)
4.) Szeretnénk internetezni. Ez a terület ma még a PC felségterülete, bár korlátozottan már a konzolokkal is lehetséges. Legtöbb háztartásban nem a nappaliban van a számítógép (itt PC), így egy e-mail elolvasása miatt ott kell hagynunk családunkat, barátainkat. HTPC-nk segítségével problémamentesen szörfölhetünk a világhálón, csak csatlakoztassuk a billentyűzetet és az egeret.
Fenti példákban kiemeltem a HTPC előnyét a speciális szórakoztató elektronikai eszközökkel összehasonlítva. Ezeket összegezve megállapítható, hogy míg egy adott probléma felmerülésekor egy új célgép beszerzése válhat szükségessé, addig egy HTPC esetén a gondok többsége fel sem merül, esetleg egy kis ''barkácsolással'', programtelepítéssel fél-egy óra alatt megoldható, megszüntethető.
Az előnyök mellett szólnunk kell a HTPC hátrányairól is. Legfőbb hátránya az ára. Egy jól megépített, szép HTPC bizony nem olcsó. Legdrágbb alkatrésze egy HTPC-nek jelenleg a megfelelően szellőző, szép ház, ami olyan 70.000,- - 90.000,- Ft köztt kapható (az árban általában a távirányító és a VFD kijelző is szerepel). Másik hátrány a méret: míg egy átlagos otthoni szórakoztatóelektronikai eszköz már csak 5 cm magas (köszönöm Beencee!) (, addig a számítógépek közel 20 cm-esek. 7 cm-es HTPC házak kaphatók, de ott a bővítéshez RISER kártyá(ka)t kell használni. Talán a legjobb kompromisszum egy legalább 135 mm magas HTPC ház, amibe már teljes magasságú PCI-s bővítőkártyákat tehetünk. Ezen házak legtöbbje ráadásul normál méretű ATX alaplapot is támogat és szintén normál méretű ATC táp is szerelhető beléjük. Szintén hátrány az alkatrészek hűtése a ház szellőztetése. Míg egy PC-nél elfogadható a hangosabb működés, addig egy HTPC-nél fontos szempont a csend. Így csendes hűtési megoldásokat kell keresni.
S egy HTPC megépítéséhez nem árt alapszintűnél (jóval) magasabb számítástechnikai ismeretek birtokában lenni. Az ember szinte csak magára számíthat, mert sajnos a számítástechnikai boltok többségében sem tudnak tanácsot adni még a témában. Készen kapható HTPC pedig oly ritka, mint az a bizonyos fehér holló. (Bár most karácsony előtt épp ajánlottak nekem egy ilyet megvételre egy számítástechnikai boltban.)
Barkácsoló kedvű emberek régi megunt/tönkrement viedomagnó, erősítő, stb. házába is beépítheti a HTPC-jét. (Nagyon szép példája ennek Beencee megoldása, engedelmével egy fotót is feltennék róla a cikkhez.)
Hogyan is építsünk tehát egy jó HTPC-t?
1.) Mérjük fel az igényeinket! Szükségünk van rá? Szeretünk barkácsolni, esetleg a számítástechnika divathullámait követni?
2.) Miután tudjuk, hogy mire is szeretnénk használni, következik az alkatrészek válogatása. Itt nem árt valami számítógépes gyakorlat, mert ez nem a hipermarketes, Sulinetes PC-építők területe.
2/a.) Legfontosabb a háttérzajok kiküszöbölése, minimalizálása. Tehát úgy kell az alkatrészeket válogatni, hogy a keletkező hőt lehetőleg passzív hűtéssel tudd elvezetni.
2/b.) Fontosabb alkatrészek: HTPC ház, passzív hűtésű vagy nagyon halk hűtésű táp, passzív északi híd hűtésű alaplap (akár lehet integrált videóvezérlős is), kis fogyasztású processzor csendes hűtővel, tv-tuner kártya (lehetőleg hardveres mpeg2 kódolóval szerelt legyen), hangkártya (kezdetben jó az alaplapra integrált is), csendes ODD (azaz valamilyen DVD-író/újraíró), csendes HDD (mondjuk valamilyen notebook HDD). Érdemes figyelni a hang és videó csatlakozási lehetőségekre, ajánlott 5.1-es hangkimenet, s jó ha ez S/P-DIF (koax, vagy optikai). (Egér, billentyűzet, távirányító: legfonotsabb az utóbbi, mivel ezzel szeretnénk kezelni, ha szerencsések vagyunk, akkor a HTPC házhoz gyárilag mellékelték a szükséges kiegészítőkkel együtt a távirányítót is. Egér és billentyűzet kell a beüzemeléshez és a későbbi karbantartáshoz, internetezéshez, tehát ne tegyük a szekrény mélyére.)
2/b.) Szélessávú hálózat. Először csak internet, de egy jó HTPC-Home Server (Microsoft is ilyenben gondolkodik a Windows Home Server operációs rendszerrel) pároshoz otthoni hálózat, melyben mindkét gép, ha nem több csatlakozik a szélessávú internetre.
3.) Szerelés. Rábízhatod egy számítástechnikai boltosra, mivel ez is csak egy számítógép, de akár otthon is elvégezhető.
4.) Szoftver telepítés. Le kell szögezni, hogy HTPC mind Windows, mind Linux alapon megvalósítható, a szükséges szoftverek mindkét platformon elérhetők. Egyik legfontosabb elem, hogy mi is néz majd szembe kis családunkkal, ha bekapcsolják a HTPC-nket. Gondolom nem szeretne senki a Windows/Linux felületével találkozni. Mivel mások is így gondolták találták ki a „MEDIA CENTER”-nek nevezett szoftvereket. (Hallani még Frontend-et is, az azonban minden szoftver azon része, amivel a felhasználó találkozik.) !!!!!!!!! (Én a front-end szoftvert használnám továbbra is)!!!!!!!!! - átgondolom, de lehet, hogy vegyesen fogom használni, hol ezt, hol azt.
4/a.) Windows: legalább XP-t ajánlok, bár az igazi HTPC-s korszak a Vista-val kezdődik, az új Media Center (MCE) megjelenésével, mely minden Ultimate és Home Premium verziót használó számára elérhető lesz. XP alatt a legismertebb media center alkalmazások jelenleg a Meedio és a Media Portal, utóbbi viszont „csak úszóknak” kategória, mert bár nagy tudású, a beállítása rendkívül bonyolult. !!!!!!!!! (az MP-t sztem könnyebb beállítani, a Meedio-nak több beállítási lehetősége és messze több pluginje, skinje, adatbázisa, stb. van (bár most azt csak a közösség viszi tovább), gőzerővel folyik a MeediOS fejlesztése és ott van még a Tvedia, XLobby, Sage, Snapstream, a Meedio előd myHTPC-t is sokan használják még stb.) !!!!!!!!! - itt eltérően látjuk (pl.: MP alatt kész rémálom egy plugin telepítése, míg Meedio alatt egy könnyű kiválasztós telepítőt használhatsz).
4/b.) Linux: bármely disztribúció, amely alatt működésre lehet bírni a MythTV-t, freevo-t, esetleg egyéb linuxos HTPC frontendet.
4/c.) Egyéb programok: dvd-író, valamilyen komolyabb dvd-lejátszó, divx, xvid lejátszók. (Valószínű, hogy találunk a frontendekben integrált dvd-írót, de nem biztos, hogy ez lesz a kedvencünk.)
5.) A telepített gép összekötése tv-vel.
5/a.) LCD/Plazma/projektor: amennyiben ilyet használsz úgy könnyű dolgod lesz, mert ezek legtöbbje tartalmaz D-SUB, analóg komponens, vagy digitális HDMI bemenete bemenetet, amihez egy monitor kábellel kell csatlakoztatni a gépet.
5/b.) Hagyományos tv: általában a VGA-nak van s-Video kimenete is, így a megfelelő VGA driverrel konfigurálható egy tv-s megjelenítő.
6.) Bekapcsolás.
7.) Szórakozás. (Ez az egyik legfontosabb, hogy használjuk is, ne csak építsük! by Beencee)
8.) Fejlesztés. Hova, merre is fejleszthető egy HTPC? Leginkább egy otthonautomatizálási eszköz egyik vezérlőjévé, de ez már egy másik témakör.
linkek lesznek (HTPC építése, HTPC szoftverek, otthonautomatizálás topicokhoz.)
Még egyszer köszönöm Beencee és dabadab segítségét!http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
[w]
őstag
na, milyen cikk, mikor lesz kint?
cmdr PETER W. VOLKOV
-
róland
veterán
Beencee, Dabadab!
Elküldtem a cikk, szerintem végleges változatát, a ti korrektúrátok alapján átszerkesztve. Kérlek benenteket, nézzétek át még egyszer!
Köszönöm: rólandhttp://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
atuci
őstag
válasz beencee #1287 üzenetére
Igen, csak sajna ha hangtalan (illetve kevésbé hangos ventillátorú, esetleg passzív hűtésű) gépet akarsz csinálni, akkor fent áll annak a veszélye, hogy a procit környező kondik hamarabb kiszáradnak, így instabillá válik a gép. Persze ez új lapnál akár 3-5 év is lehet, de én találkoztam olyan 2 éves P4-es gépekkel, amelyeknél a xar gyári hűtőventi nem hűtötte rendesen a kondikat, felpúposodott mind. Pedig normál irodai gépek voltak, no tuning.
De egyetértek, 60-70 fokot simán bírniuk kell az alkatrészeknek. Én epiás konfigot raktam össze nemigazán szellőző dobozba (nem házba ) és az is csak 45-55 °C volt.Basil Fawlty: ''Don't mention the war. I mentioned it once, but I think I got away with it. So it's all forgotten now and let's hear no more about it....''
-
atuci
őstag
Szia!
Volt szerencsém találkozni egy Mobile Athlon xp 1400+ -al, hát szegénykém 1 GHz-esen fűtött vagy 70 °C -t, nem hiszem, hogy nagyon le lehetne őket downgradelni, én inkább az s754-es venice magos sempronokkal próbálkoznék, vagy vissza kell térni a P2-P3 300-500 MHz-es procikra, azok elmentek passzívan is simán.Basil Fawlty: ''Don't mention the war. I mentioned it once, but I think I got away with it. So it's all forgotten now and let's hear no more about it....''
-
beencee
őstag
Biztos vagyok benne, hogy ilyen szinten downclockolva simán menne passzívban. Egy darabig (még a tesztelés fázisban, az asztalon) nálam is csak egy CNPS6000Cu bordája volt rajta, úgy használtam, ritkán volt 40C fölött. Volt kraftld-nek egy Geode-s topikja, ott voltak tapasztalatok ezirányban is, sajnos az aprós átállásnál törlődött. Próbáld esetleg keresni őt.
Én egyszer (kutyafuttában) csináltam egy mérést a Home Serveren [link], de elég fantasztikus érték jött ki 5db HDD-vel, úgyhogy meg kellene ismételni, csak az idő, idő... -
repasi
tag
Beencee, tudnál segíteni?
Na úgy néz ki, hogy a RISC architektúrás backendem több dolog miatt is befuccsolni látszik (az egyik, hogy marha drágán jönne ki, a másik, hogy nagy lutri az egész) , úgyhogy most valamilyen alacsony teljesítmény felvételű procin gondolkodom. Látom neked Geode-od van, az lenne a kérdésem, hogy szerinted, ha letekernéd 400-500 Mhz környékére akkor szerinted menne full passzívon? És kb. mennyit fogyaszt idle állapotban cakkom-pakk a géped? Nagyon sokat segítenél a válaszoddal. Most tudnék szerezni Mobile Palominokat, amiknek max. 24W ???? a teljesítmény felvétele, de én ebben nem nagyon hiszek. Ha valakinek erről van infoja azt nagyon megköszöném. Üdv -
Oliverda
félisten
Tudom, ez nem a reklám helye, de itt egy HTPC-be ideális kis proci:[link]
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
róland
veterán
válasz htpc_newbie #1273 üzenetére
Tápnak ajánlanám a Prohardveren tavaly év végén tesztelt 460 W-os Zalmant. Szerintem az elég lesz a gépedhez. Nagy 12 cm-es ventilátor szellőzteti az FSP belsőt.
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
htpc_newbie
csendes tag
Egy kicsivel előrébb haladt a HTPC építés.
A Silverstonetek Lascala LC16SMR lesz a ház [link]
Az alaplap, mivel Accesspoint is kellett és nem akartam különállót ASUS P5B Deluxe Wifi lett [link]
Procinak valószínűleg egy Core2Duo 6300 lesz (mivel egy picit húzható)
Videókártya még nem dőlt el, egyenlőre úgy tűnik ez lesz majd: NX7600GT Diamond Plus [link]
Winchesternek vmilyen SATA 250-320 GB-ost néztem ki.
Memória: 1GB DDRII 800MHz (a típusra jó lenne vmi javaslat, de nem 50-60kFt/1GB kategóriából)
Billentyűzet: kinéztem egy MS Media Remote billentyűzetet, ami kifejezetten win MCE alá készült. Ha LC16-ban van iMon, nem tudom, hogy összehozható-e ezzel a billentyűzettel? Bill. mindenképpen kell, a távirányító nem lesz elég (MSN, email, böngészés...) és mivel kb. 4,5-5 méterről lesz kezelve a gép, ezért mindenképp kell vmi.
Táp: Milyen tápot érdemes belerakni a LC16-ba? ATX táp kell, de vmi halk jó lenne. Teljesen paszívat nem akarok, mert nincs értelme 5 méterről, félig zárt szekrényben elhelyezett gép esetében - és drága is.
Tápból is mekkorát érdemes belerakni? (C2Duo 6300 proci, Msi7600GT, 1 db xxx vinyó, 1 DVB-S pci kártya) 300, 400 v. kell az 500W?
A TV-tunerként pedig ez a kártya dolgozna (talán már említettem): Technisat Skystar 2 PCI [link] mert a kábelTV-t kikötettem itthonról. Ha esetleg érdemes a DVB-T-vel is foglalkozni, várok javaslatot.
Bocs a floodért
A segítséget pedig előre is köszönöm -
j.bravo
addikt
válasz dabadab #1270 üzenetére
Általában véve linuxból töksíkhülye vagyok sajna, ezért is jó a geexbox, mert ezt akár windows alatt kiírod egy cd-re (van egy kész .iso illetve egy ''custom iso generator'', ez utóbbit használtam), arról bebootol a géped és voilá.
Szóval nem próbálkoztam, hacsak ez nem egy windowsos cucc (de kötve hiszem).
Ha kell hozzá egy rendes linux akkor vsz itt fel is adhatom és megbarátkozhatok inkább a radeon 7000 tv kimenetével.
Keresgéltem hollywood plus/creative dxr3 fórumokon meg geexbox fórumon, és mintha pár embernek lenne ilyen gondja (megy a cucc de a képnek csak a fele látszik és inverzek a színek), pár szaki el is kezdett segíteni próbálni de olyat még nem találtam ahol valaki beírta volna a végén hogy ''hiphiphurrá, sikerült, hálás kösz!''Miiinden lehetséges. Meg az ellenkezője is.
-
j.bravo
addikt
Beírtam a geexbox-os topicba is de ez jobban pörög...
A GeexBox bootolható cd-s változatát próbáltam, a mostani verzió simán ment olyan gépen is amin a két évvel ezelőtti nem. A videokártya (ATi Rage Mobility, 8mb de most cseréltem egy Radeon 7000-re, win alatt szebb a tv-s képe a réginél, remélem itt is az lesz) tv kimenetén teljesen jó. Viszont...
van egy RealMagic Hollywood Plus kártyám, aminek a tv-kimenete (a minősége) mindkét videokártyáénál jobb elvileg. Win alatt tényleg olyan képet ad, mint a Sony asztali dvd lejátszóm.
A GeeXbox tudja használni nem csak dvd, hanem divx lejátszáshoz is, sőt a ''GUI''-t is megjeleníti rajta (írták a faq-ban és ki is próbáltam), csak van vele két baj:
1) el van csúszva a kép balra, de annyira hogy csak a jobb oldali harmada látszik.
2) fekete-fehér, illetve egy berhelt kábellel [link] bezöldül meg belilul. Ez utóbbit azért remélem tudom orvosolni ha az s-video kimenetet nem kompozitra alakítom, hanem scart-ra (annak s-video tüskéit igénybe véve).
Tudtok megoldást erre? Mit tegyek?Miiinden lehetséges. Meg az ellenkezője is.
-
repasi
tag
válasz beencee #1266 üzenetére
A jelszó: bátorság Egyébként én is valahogy így voltam vele ahogy te, és elöször mélyebben a munkám miatt kerültem kapcsolatba a (beágyazott) linux-szal. Azóta viszont ezt erőltetem, mert azokra a feladatokra amikre használom sokkal, de sokkal kényelmesebb (parancssor rulez). Ma már desktopon is azt használok.
-
beencee
őstag
Nem általában mondtam, hogy nehéz egy ilyet használni, hanem nekem lenne nehéz átállni egy ilyen rendszerre, amelynek gyakorlatilag minden elemét újra kellene tanulni. Ezekkel a termékekkel már elég régóta foglalkozom és valóban, nem kell gyakran a home-serverhez nyúlni, de ha hiba van, vagy esetleg vmi újat találok ki, akkor itt gyorsabban, otthonosabban meg tudom csinálni. Persze ez csak jelenlegi állapot, aztán hogy majd mikor, merre kell (kell ) váltani majd...
-
repasi
tag
válasz Enszuke #1263 üzenetére
Ez is elég jó kütyü: Asus WL-HDD. Ez egy wireless NAS drive és csak 8k [link] és ezen is megy a torrent, vpn stb. Hátránya 2,5''-es vinyó megy bele.
Ezen is gondolkoztam már, hiszen van ezen is USB csakhogy ez csak 1.1-es és hát gyakorlatban jó, ha 6-7 Mbit/sec ki tudok sajtolni USB-n keresztül, DVB-S -nél ez már elég necces.
[Szerkesztve] -
repasi
tag
válasz beencee #1261 üzenetére
Így van mindegyik sokkal többet tud. Gyakorlatilag ezek már egy kis teljesítményű, de gyakorlatilag teljes értékű számítógépek. Én nekem ugyan nem NAS van, hanem egy olyan routerem (Asus WL-500g), aminek nyílt forráskodú a firmware-e, de ez is nagyon sokat tud -> USB-n tudok rá vinyót dugni, torrent, ftp server, ftp kliens, www server, SIP proxy, XBMSP (Xbox Media Streaming Protocol) server, ssh, VPN szerver . Szóval jó sok mindent tud ez is.
Miért nehéz egy ilyet használni, ezt is beállítod egyszerre, aztán megy. Gondolom neked se kell naponta buherálnod a home-servered. Ja és van X10 script XBMC alá is. Meg láttam X10 cuccot (MisterHouse) Linux alá és szerintem simán lefordul az NSLU2-n vagy a Buffalon. Én most láttam egy 160 Gigás Buffalot az Ebay-en, meglátom meddig mennek el, de úgy 120-140 dollárt adnék én is érte.
[Szerkesztve] -
beencee
őstag
válasz Enszuke #1260 üzenetére
Sztem, mostanra már ennél mind a Linksys NSLU2, mind pedig a Buffalo cuccok többet tudnak, közben gyorsan elolvastam néhány cikket róluk. A kérdésem leginkább arra vonatkozik mostmár, hogy egy ilyen Buffalos megvalósítás mennyiből jön ki itthon, kb.
Az továbbra is más kérdés, hogy nekem, mint Windows eszű embernek eleve nehezebb lenne egy ilyet használni, illetve a HouseBot miatt nekem több funkció fut a home-serveren, mint ami egy Buffalo Linkstation-ön tudna (a letöltés talán még megoldható lenne vhogy). Ötletre, megvalósításra, technikailag nagyon szimpatikus cuccok amúgy, különösen a Buffalok. -
repasi
tag
válasz beencee #1255 üzenetére
Az én projektem áll idő hiányában illetve most próbálom kiokoskodni a legjobb megoldást. Semmiképp nem akarok PC-t backendnek, de az NSLU2 32 mega RAM-ja úgy érzem kevés, úgyhogy most találtam egy másik NAS-t: Buffalo Linkstation, amiben 128 mega RAM van 400-as PPC procival, szerintem ez lesz a nyerő, csak ez már nem teljesen passzív, de sebaj. Ja és 17 watt a fogyasztása
-
beencee
őstag
zag2me teljes HTPC projektje: [link]
-
beencee
őstag
-
Sztanik
tag
Beencee !
Nézegettem ezt a régebbi hozzászólásod. [link]
Átültethető ez másik gépre ?Robi
-
beencee
őstag
Tudom, már írtam, de tetszik ez az XBOX-os megvalósítás is nagyon Más eszközökkel, hasonló eredmény. Jól értem, hogy te a back-end gépedről streameled a tartalmakat és ezt a sreamet fogadod és játszod le az XBOX-szal? Ha igen, ezt a streminget mivel csinálod? Mi fut a back-end gépen?
5mp boot... Igen, ezt irigylem
Front-end vs. back-end. Igen, valóban többféleképpen használjuk. Ha egy eleve elosztott rendszert veszünk - mint pl. te is - és a benne szereplő eszközökre nézzük, akkor valóban van egy kiszolgáló, alias back-end, illetve vannak különböző, ezeket a szolgáltatásokat használó eszközök, ezek a front-end eszközök. Ellenben, ha egy eszközön, pl. egy HTPC-n belül nézzük, akkor a back-end maga a HTPC, az oprendszerével, stb.-vel együtt, front-end szoftver pedig a MP, Medio, freevo, mifene.
Sztem ez a Linux vs. Windows vita itt is értelmetlen, egy HTPC-nél különösen indokolt inkább a megvalósítandó funkciók (és persze a meglévő eszközök, tudás, tapasztalat) oldaláról közelíteni a problémát.
És végül egy kis néznivaló, a HTPC szoftverek topikba tettem fel ezeket, filmek Meedio megvalósításokról: [link] -
matyee
őstag
nemrég nekem is összejött egy htpc-hez való gép (semmi extra, 1G amd, mATX lap, 512ram, 40G 2,5 winyó) ami nekem bőven elég divx mp3 meg dvd-re, már csak vmi házikó kellene. Tudnátok ajánlani vmit? nem kell h legyen rajta lcd, usb stb. csak kb passzoljon a hifi cuccokhoz és legyen elérhető az ára. thnx
-
repasi
tag
HTPC linuxon még nem igazán megy, bár állítólag Media Portalnak van linuxos verziója
Hát srácok ne vegyétek sértésnek (mondom ezt én akinek windowsos HTPC-je volt ), de az igazán igényes HTPC-k linuxot (MythTV, Freevo) futtatnak.
5/b.) Hagyományos tv: legjobb esetben a VGA-nak van s-Video kimenete is, így a megfelelő VGA driverrel konfigurálható egy tv-s megjelenítő. (Rosszabb eseteket el tudom képzelni, de nem tudok rájuk megoldást egy VGA kártya beszerzésén kívül.)
Van még egy egyszerű, de nagyon igényes megoldás, ajánlom mindenkinek: RGB kábel. Kicsit barkácsolni kell (ellenállás forrasztás a legbonyolultabb dolog) vagy itt meg is veheted [link] A kábel topicja pedig itt van: [link]
Egyébként pedig gratula a ''cikkedhez'', jól összefoglaltad a lényeget. -
repasi
tag
Még egy dolog: folyamatosan olvasom a topic-ot és azt vettem észre, hogy sokan rosszul értelmezik a frontend fogalmát és ezt külföldi fórumokban is tapasztalom. A klasszikus számítógép architektúrában a frontend az egy interfész a backend-re, mely egy drága vagy erőforrás szempontjából több felhasználós rendszerre méretezett hardvert tartalmaz. Magyarul van a házban 4 htpc-d, de jó ha csak kettőn néznek TV-t egyszerre, akkor nem kell venni minden gépbe egy-egy tunert, hanem elég egy dedikált backend két darab TV tunerrel, ami kiszolgálja a frontendeket.
-
repasi
tag
Na akkor én megírom az Xboxos stuffot, mivel ez is egy alternatíva és raadásul olcsó is.
Egy pár szó az Xboxról:
- x86 architektúra
- 64 MB RAM
- 10 vagy 8 Gb-os vinyó gyárilag (bővíthető gyakorlatilag bármekkora PATA vinyóval nálam 120 Gb)
- 10/100-as hálókártya
- Nvidia GPU
Alaphelyzetben az Xbox-szal semmit sem lehet csinálni, csak eredeti DVD-t lehet rajta nézni, de azt is csak akkor ha megvetted a távirányítót. Ellenben ha chippeled (értsd: softmod, flash vagy chip) akkor feltudsz tenni a vinyójára Xbox SDK-val fejlesztett programokat. Sok minden létezik Xboxra [link] (emulátorok, böngészők, egyéb stuffok) , ami lényeges az az XBMC (Xbox Media Center) [link] . Ezzel tudsz DVD-t, Divx-et, MP3-at, Internetes rádiókat/tv-ket nézni, RSS feedeket olvasni, időjárás jelentést nézni továbbá bővítheted pluginokkal, mint pl. email kliens, hírolvasók, utube videó böngésző stb. [link] . A pluginok Pythonban vannak írva, szóval vállalkozó kedvűek fejlesztgethetnek is én inkább Perl párti vagyok, de egyébként nem nehéz a Python sem szerintem. Szóval mi van eddig, gyakorlatilag egy mindentudó HTPC-nk, PVR funkciók nélkül. Ez is megoldható, ehhez kell egy backend (egy külön számítógép/céleszköz), ami csak a TV-vevő funkcióját látja el. Alapból két megoldás van:
- hivatalos: Microsoft Xbox Media Extender, ehhez a Backend XP MCE, ha ezt választod akkor ahhoz külön szoftver kell az Xboxra, amivel nem tudsz divx-et lejátszani, esetleg az XP MCE-t valahogy rá lehet venni, hogy Onfly kódolja MPEG2-be a cuccot
- nem hivatalos: itt több megoldás létezik, ha DVB-S tunered van akkor Windowsos megoldás [link], ha analóg tunered akkor a backend Mythtv (Linux) [link] és az XBMC-re meg ezt kell feltenni [link]
Ha valaki nem értené, hogy hogy működik az egész:
A backend digitalizál vagy ő fogadja a digitális folyamot és az tovább löki IP-n az Xbox-nak. A tunerek vezérléséről az Xboxon lévő frontend gondoskodik, a felvétel, a timeshifting a backend feladata.
A lényeg: az Xbox marha jó megoldás, mindent lejátszik (mplayer-ből van fordítva az Xbmc), én tartok egy szervert és arról streamingelem az MP3-at, Divx-et Upnp-n keresztül, de lehetséges a megosztás SMB-n, vagy az Xbox saját protokollján is. Egyedül a PVR funkció hiányzik, ez is megoldható ahogy fentebb említettem én is ezen dolgozok, majd ha lesz egy kis időm. Az előnye full integrált a cucc, kb. két perc alatt beállítható, a PVR funkciót kivéve mindent tud amit egy kisebb HTPC. Ami még valaki szív fájdalma lehet , hogy HDTV felbontáshoz (1080i) kevés a proci, bár nem tudom hányan néznek ilyesmit. És ami a legfontosabb pofás és marha olcsó egy igazi HTPC-hez képest és amiben verhetetlen 5mp alatt bebootol .
[Szerkesztve] -
róland
veterán
válasz Enszuke #1233 üzenetére
Elég gyorsnak kell lennie, különben nem is készítettek volna ilyen eszközt. Amúgy ez a3114-es egy 2 csatornás vezérlő, csatornánként 1,5Gbps sebességgel. Valamint csatornánként 2 egységet tud kezelni. A PCI busz elbírja a Gbites sebességet, amúgy inkább a hibatűrés a lényeg.
Bár még csak most olvasom a SATA vezérlő felhasználói kézikönyvét.http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
beencee
őstag
Oksa. Láttam, már dabadab hozzá is szólt a Linux-os témához, én is másképpen fogalmaznám meg a Meedio-s részt, amit a szoftveres topikban írtál (ráadásul mindig új hírek jönnek, stb. stb.) Ezért ha egyszer valóban létrejön ez a bizonyos első hsz. szerintem tartózkodjunk az egyes front-endek minősítésétől, inkább dokumentáljunk minél több megvalósítást. Így könnyebben tudunk összehasonlításokat tenni, kíváncsiságunkat is kielégítjük és talán mások is könnyebben tudnak választani az egyes programok között. De majd alakul ez, nincs efelől kétségem.
Tényleg, miért tartod szükségesnek a hot-swapet? -
róland
veterán
-
RexpecT
addikt
Köszi szépen!Tényleg elég jó!Szerintem jó cikk lenne belőlle(sok kép!!)!
Egyet nemértek még, tehát megvan a HTPC és akkor arra raksz egy windows-t és felraksz egy MEDIACENTER-t(mint mondjuk a winampot) és akkor az ugy fog futni mint egy alkalmazás, vagy már eredetileg a MEDIACENTER-t rakod fel!? -
róland
veterán
Pinnacle PCTV ANalog Pro (110i) kértya tulajdonosok!
Megjelent az első BETA TVC szoftver Windows Vista-hoz, valamint XP SP2 alatt is használható driver. (''TVC Pro 4.6 „Vista“ Public Beta Version'' néven a Pinnaclesys.com oldal terméktámogatási részéről a BETA driver menüpont alatt letölthető.)http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
dabadab
titán
Az a baj, hogy amig linuxos HTPC-m volt, addig hazilag osszerakott SW futott rajta, most meg XBMC-t hasznalok, a MythTV-t, ami vegulis igazan lenyeges linuxos oldalrol, csak ''tavolrol'' ismerem.
De mintha valaki mondott volna olyat, hogy az Xboxara mythes frontendet rak, talan o...DRM is theft
-
-
dabadab
titán
''4/a.) Windows, (HTPC linuxon még nem igazán megy''
Elnezest, de ez ennek sokkal inkabb az ellenkezoje igaz: HTPC teren a Linux inkabb a Windows elott jar/jart (mostanra talan felzarkozott a Win is). Tessek megnezni pl a MythTV-t ([link]), mint a linuxos HTPC-zes zaszloshajojat.
MCE meg szerintem nem tul jo valasztas, tele van hulye megkotesekkel, pl probald csak azzal tovabbtekerni a DVD-k ''kotelezo'' reklamjait v ravenni arra, hogy rippelje a DVD-t.
A konzoloknal emlitesre erdemes az XBMC ([link]), amivel regi Xboxbol lehet remek lejatszogepet varazsolni. Vannak hibai es korlatai, de ennyi penzert (eBayen mar boven 100 Euro alatt lehet kapni oket) verhetetlen.
Ja, es akkor itt esetleg szo eshetne a szerver-kliens alapu HTPC-zesrol, ami nagyobb lakasban/hazban szinte megkerulhetetlen
[Szerkesztve]DRM is theft
-
róland
veterán
válasz beencee #1223 üzenetére
Köszönöm szépen a felajánlást! Mindenképpen kértem volna, hogy nézzed/nézzétek át a végleges változatot, mielőtt kitenném a Logout-ra. Remélem január első napjaiban készen leszek vele.
Hogy, jobban on legyek: ma megvettem a SiliconImage SiI 3114-es SATA RAID vezérlőt. Ráadásul már a RAID5-ös BIOS-ra frissítették. Remélem tavaszra lemegy az ára az 500 GB-os HDD-knek, így tudok venni 4 db egyforma merevlemezt. RAID5 hot swap funkcióval, nettó 1 TB tárhellyel lenne a cél.http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
róland
veterán
válasz beencee #1221 üzenetére
Tényleg nem lenne rossz! Átgondolom még egyszer a fenti/lenti (ki, miként állította be a PH!-n a hozzászólások megjelenítését) leírásomat, kicsit összerendezem és akkor mehet is az első hozzászólásba, persze DANE engedélyével.
De lehet, hogy megírom életem első blog bejegyzését itt a Logout-on.
Amúgy a rokon topicok jók így külön-külön, mert egybevéve őket áttekinthetetlen lenne a topic.
[Szerkesztve]http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
beencee
őstag
Nagyon jó összefoglaló, gratula akár nyitó hsz.-nek is nagyon hasznos lenne. Lehet nem lenne érdemtelen szerkeszteni egy ilyet és berakatni egy modival, kicsit rendet tenni a ''rokon'' topikok, úm. HTPC HW, SW, Otthonos topik köszött, stb. (bár ehhez persze dane mester, mint topiknyitó hozzájárulása, támogatása is kellene.
Vélemény? -
róland
veterán
válasz RexpecT #1215 üzenetére
Természetes tudunk ajánlani, de magadtól is megtaláltad. Itt a Prohardver! HTPC fórumán tedd fel a kérdéseidet, s mi segítünk amiben tudunk.
Egy kis bevezető:
HTPC, azaz Home Theather Personal Computer (egész érdekes így leírva a hosszú név!). Magyarul talán házimozis személyi számítógépnek fordítanám, de elég suta fordítás, így inkább maradjunk az elterjedt HTPC mozaikszónál.
Lényege: kiváltani az otthoni videót, dvd-lejátszót, dvd-felvevőt és egy általános célú eszközzel megoldani a feladatot. Miért is jobb ez kérdezhetik sokan. A válasz nagyon egyszerű, míg a speciális eszközök ugyan kifinomultabbak az adott feladat terén ellenben más feladat ellátására alkalmatlanok, addig egy általános célú eszközzel nagyon sok feladat ellátható, bár talán nem olyan frappáns némely megoldása, mint előbbieknek. (Pl.: DVD lejátszó - csak csatlakoztatod a tv-hez [értsd alatta a hagyományos tv-t, a plazma, az LCD tv-ket, a projektorokat, stb.], bekapcsolod, beteszed a DVD lemezt, s indítod is a lejátszást. Eddig nagyszerű, de mi van akkor ha mondjuk fel szeretnél venni egy tv adást? Vegyünk egy DVd felvevőt. De milyet? 30.000,- Ft körül már kapható felvevő, merevlemez nélkül, tehát kiesik a felvétel szerkesztése és a time shift funkció. Legyen mondjuk háttértárral rendelkező: 80 GB-os merevlemezzel jelenleg kb. 90.000,- Ft környéktől a csillagos égig terjed az ilyen DVD-felvevők ára. Szeretnék játszani is! - a következő kívánság. OK! Vegyünk egy konzolt. Legolcsóbb konzolok is (ami már megfelelő minőségű) 40.000,- Ft körül kaphatók. OK ezt is csatlakoztattuk a a tv-nkhez [Szerencsések voltunk/vagyunk mert az új tv-ken már több bemeneti csatlakozó is van.] De már 2 eszköz foglalja a helyet a nappalinkban. Szeretnénk internetezni is?! IGEN! Akkor vegyünk egy számítógépet otthonra. De hatalmas a probléma, azért mert egy-két honlapot meg akarunk nézni, ott kell hagynunk kis családunkat, mert valljuk be legtöbb otthonban nem a nappaliban van a számítógép.)
Fenti általános kitérő után nézzünk egy hétköznapibb problémát:
Kapunk egy ismerősünktől egy otthoni CD-t vagy DVD-t. Betesszük a nappalinkban lévő DVD lejátszóba/íróba, s megnéznénk. Meglepetéssel tapasztaljuk, hogy nem működik, pedig mielőtt elhoztuk volna barátunktól az ő lejátszóján kicsit bele is néztünk a filmbe. Mi a probléma? Első eset legyen a CD. Valószínű valami olyan kódolást használt a felvételnél, amit a mi lejátszónk/írónk nem ismer, pl. DivX (újabb verziói), Xvid, stb. Második eset, márkás lejátszónk nem szereti az újraírható, rosszabb esetben az írható lemezeket sem, esetleg csak valamelyik + vagy - szabvánnyal nem kompatibilis.
Fenti leírásból kitűnik, hogy mik is az otthoni célgépek hátrányai. Ezen gondok legtöbbször fel sem merülnek egy HTPC esetében, esetleg egy kis ''barkácsolással'', programtelepítéssel fél-egy óra alatt megoldhatók, megszüntethetők.
De mik a HTPC-k hátrányai. Elég drág mulatság egy komoly és szép HTPC megépítése. Egy jobb és ma divatos HTPC ház 70.000,- - 90.000,- Ft környékén kapható. Ezek tartalma általában egy-egy távirányító és VFD kijelző is. Méret: míg egy átlagos otthoni szórakoztatóelektronikai eszköz már csak 5 cm vastag, addig a számítógépek közel 20 cm-esek. 7 cm-es HTPC házak kaphatók, de ott a bővítéshez RISER kártyá(ka)t kell használni. Talán a legjobb kompromisszum egy legalább 135 mm magas HTPC ház, amibe már teljes magasságú PCI-s bővítőkártyákat tehetünk. Ezen házak legtöbbje ráadásul normál méretű ATX alplapot is támogat és szintén normál méretű ATC táp is szerelehtő beléjük.
Hogyan is építsünk tehát egy jó HTPC-t?
1.) Mérjük fel az igényeinket? Szükségünk van rá? Szeretünk barkácsolni esetleg a számítástechnika divathullámait követni?
2.) Miután tudjuk, hogy mire is szeretnénk használni, következik az alkatrészek válogatása. Itt nem árt valami számítógépes gyakorlat, mert ez nem a hipermarketes, Sulinetes PC-építők területe.
2/a.) Legfontosabb a háttérzajok kiküszöbölése, minimalizálása. Tehát úgy kell az alkatrészeket válogatni, hogy a keletkező hőt lehetőleg passzív hűtéssel tudd elvezetni.
2/b.) Fontosabb alkatrészek: passzív táp, passzív északi híd hűtésű alaplap (akár lehet integrált videóvezérlős is, van egész jó ATi megoldás), kisfogyasztású processzor csendes hűtővel, tv-tuner kártya (lehetőleg hardveres mpeg2 kódolóval szerelt legyen), hangkártya (kezdetben jó az alaplapra integrált is), csendes ODD (azaz valamilyen DVD-író/újraíró), csendes HDD (mondjuk valamilyen notebook HDD).
3.) Szerelés. Rábízhatod egy számítástechnikai boltosra, mivel ez is csak egy számítógép, de akár otthon is elvégezhető.
4.) Szoftver telepítés.Egyik legfontosabb elem, hogy mi is néz majd szembe kis családunkkal, ha bekapcsolják a HTPC-nket. Gondolom nem szeretne senki a Windows felületével találkozni. Mivel mások is így gondolták találták ki a MEDIACENTER-nek nevezett szofteverket. (Hallani még Frontend-et is, az azonban minden szoftver azon része, amivel a felhasználó találkozik.)
4/a.) Windows, (HTPC linuxon még nem igazán megy, bár állítólag Media Portalnak van linuxos verziója) legalább XP-t ajánlok, bár az igazi HTPC-s korszak a Vista-val kezdődik. Media Center alkalmazás: Windows XP MCE 2005 (sajnos Európában nem kapható), Meedio (Beencee tud segíteni itt a topciban a beszerzését illetően), Media Portal (nagy tudású, nyílt forráskódú, szabad szoftver. Azonban ez a ''csak úszóknak'' kategória.), tv-tuner media center alakalmazása (leginkább feledhető). Előbb említettem a Vista-t. Miért is tettem ezt? Windows Vista Home Premium és Ultimate verziói tartalmazni fogják az új Media Center (MCE) felületet, ami egy jól kezelhető frontend, kinőtte mér a korábbi MCE verziók gyermekbetegségeit. Kodekek: leginkább egy NERO (úgy is kell valami a CD/DVD íráshoz), valamint egy PowerDVD és egy DivX Player beszerzése ajánlott. Ezek tartalmazzák a legfontosabb kodekeket.
5.) A telepített gép összekötése tv-vel.
5/a.) LCD/Plazma/projektor: amennyiben ilyet használsz úgy könnyű dolgod lesz, mert ezek legtöbbje tartalmaz D-SUB bemenetet, amihez egy monitor kábellel kell csatlakoztatni a gépet.
5/b.) Hagyományos tv: legjobb esetben a VGA-nak van s-Video kimenete is, így a megfelelő VGA driverrel konfigurálható egy tv-s megjelenítő. (Rosszabb eseteket el tudom képzelni, de nem tudok rájuk megoldást egy VGA kártya beszerzésén kívül.)
6.) Bekapcsolás.
7.) Szórakozás.
8.) Fejlesztés. Hova, merre is fejleszthető egy HTPC? Leginkább egy otthonautomatizálási eszköz egyik vezérlőjévé. Otthonautomatizálásról van topic itt a PH!-n. (Egyik elképzelésem róla, hogy nagyon hasznos, amikor a videós kaputelefonon becsöngető ember arcképe megjelenik a a tv jobb felső sarkában, s természetesen annak a tv-nek a jobb felső sarkában amit éppen nézek az otthonomban.)
Röviden ennyi, a kérdéseidre pedig a topicban válaszolunk.http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
Sztanik
tag
Pillanatnyilag evvel szemezgetek . [link]
De meg kell majd nézni még élőben, hogy elférek e benne.
Meg persze a DVD írót is bele lehessen applikálni.Robi
-
Sztanik
tag
válasz htpc_newbie #1213 üzenetére
Én is nézegettem már a HTPC házakat, hát baromi drágák.
Én veszek egy 20-30 ezer forintos sztereo vagy mono erősítőt, amelyiknek a háza
megfelel a célra. A belsejét ráépítem egy házilag épített ( igényesen kivitelezett)
subláda hátuljára.
Így lesz aktív szubládám, és HTPC házam is. Az erősítő kiválasztásánál elsődleges szempont a dobozának esztétikus kivitele és mérete. Lehet hogy a távirányító gond is
megoldódik vele.
[Szerkesztve]Robi
-
ttower
aktív tag
üdv
valaki tudna segíteni hogy 2 vagy 3 mili vastag alumínium lapot merre lehet kapni és kb milyen árban?
ha lehet fehérváron vagy környékén, de pest se kizárt
[Szerkesztve]It's not a bug until it is in production. | Wake up and smell the ashes.
-
RexpecT
addikt
Sziasztok!Gugliban rákerestem a Htpc-re de nem sok mindent dobott ki!Valaki tud ajánlani egy oldalt ahol a zöldfülűeknek le vannak irva a dolgok?
-
róland
veterán
válasz htpc_newbie #1213 üzenetére
Amire még mindig érdemes figyelni az az, hogy milyen alkatrészek mennek a SilverStone házba. (Most nézem, hogy ez egy 17 cm magas ház.) Valamint milyen a hűtési megoldás.
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
htpc_newbie
csendes tag
válasz bambano #1212 üzenetére
Kösz, az mpeg2 tömörítésre nem is gondoltam... , legalábbis arra nem, hogy a m,űholdas vételhez nem kell.
Tegnap felvettem a kapcsolatot a B&L-lel, íme:
HV5 64 990 Ft
HV7SQ 69 990 Ft
HV5/HV7SQ Display & Remote set 18 490 Ft.
Így valahol ott van, mint a Zalman HD135-je, de ez még így is 90eFt. Ész nélkül nem költenék, ha nem muszály feltétlen'. A SST LC16M (beépített iMonnal) is csak 60-70 körül van. SST LC16M: [link]
A ház méret meg mind1, mert egy 17cm magas ezüst színű erősítő mellé/felé teszem. (Ja, és a bútort is csak majd február, március környékén csináltatjuk...) -
bambano
titán
A dvb-n nincs mit mpeg2 kódolni, tömörítve jön. A kicsomagoláshoz kell a proci.
Origen házakat láttam, aranyárban van. Egy 7''-os kijelzős ház 230 rugó lett volna, adták is volna azonnal, ha hüjébb vagyok az átlagnál.
Néztem közelről htpc házakat, akkora nagy hodály darab volt némelyik, hogy nem férne el a polcra. Egy normál miditorony lefektetve. Azt is érdemes megnézni, hogy elfér-e minden a bútoron.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
róland
veterán
válasz htpc_newbie #1210 üzenetére
Én vetnék egy pillantást a helyedben a Zalman HD-135-ös vagy akár a HD-160-as házra is. Nagyon jól megoldották a ház szellőztetését, ami egy HTPC esetében létfontosságú. (Origen házat hol kapni magyarországon, mert a B and L árlistájában nincs, sőt az árlistájuk is közel 2 éves.)
Nem árt az 1 GB memória sem, főleg azért mert az egyik legjobb frontend a Vista MCE., de a többi is hálás a nagyobb mennyiségű memóriáért.
Processzor? Valami Core2Duo? (Milyen MPEG2 kódoló van a FlyDVB-n? Hardevres? Ha igen, akkor gyengébb processzor is elég. Azonban, ha szoftveres, akkor nem árt alá egy erősebb processzor. Főleg a TimeShift - időelcsúsztatásos felvétel - ami szoftveres mpeg2 kódolásnál meg tud fogni egy gyengébb processzort.)
HDD: Indulásnak bőven elég a 250GB, de nézz körül a notebook HDD-k között, azok ugyanis sokkal csendesebbek.
DVD-író, ha néha archiválni is akarsz, akkor kell bele, meg valószínű nézel majd néha DVD-t is. Legtöbb ODD a Nero DriveSpeed programmal lelassítható, hogy ne zavarjon a hangja mozizás közben. Én valami Pioneer-t vagy NEC-t vennék.
Hűtés: lehetőleg minden eszköz passzív hűtéses legyen.
Táp: Ha elbírja, akkor FSP Zen. Ha nem akkor a Zalman csendes 460 W-os tápja.
Amit kihagytál: távirányító. Ha szerencséd van, akkor a házhoz eleve jár valami VFD kijelzős távirányítós vezérlés. A Zalman ajánlott házaihoz biztos (méghozzá az iMON VFD kissé átalakított változata).
Még egy érv a Zalman ház mellett: a HD-135-be is normál méretű eszközök férnek, s nem kell riser kártya hozzájuk, vagy mATX alplap és táp, esetleg félmagas kártyák. Szóval mindenből belefér a normál méret.http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
htpc_newbie
csendes tag
Üdv, Mindenkinek!
Szeretnék segítséget kérni a fórumtársaktól HTPC építés ügyében.
Az általam a htpc-től kívánt funkciók a következők:
- divx, dvd lejátszás, HD felbontásban (720p-s projektoron, RGB kábelen keresztül. TV-m nincs.)
- műholdvevő funkciók ellátása (UPC előfizetésem van, de meg szeretnék szabadulni a külső vevőtől. Kábeltévém nincs)
- videófelvételek készítése tv-ből (hdd recorder time slip funkcióval)
- többcsatornás hang átadása digitális kimeneten keresztül a házimozi erősítőjének
- játék nagyon-nagyon ritkán
Amiket kinéztem eddig, de nem vagyok szakértő (évek óta nem volt asztali gépem...):
- Ház: Silverstonetek LC16M v. Origen ae H5
- Alaplap: ASUS P5LD2-VM DH
- Videókártya: Sapphire ATI Radeon X1600XT
- Memória: ? 512MB v. 1GB
- Hangkártya: Creative X-Fi Extreme Music
- HDD: Samsung SATA 250Gb v. ?
- Műholdvevő: FlyDVB Trio
- Dvd-író?
- hűtés ?
- táp?
Mivel nem foglalkoztam az utóbbi 3-4 évben hardverrel, ezért lehet, hogy van amiben nagyon túllőttem a célon, de azt nem szeretném. Ráköltök most annyit, amennyit szükséges, de utána 2-3 évig ki sem akarom a házat nyitni.
Bármilyen segítséget nagyon szívesen fogadok. Előre is köszönöm... -
beencee
őstag
válasz Sztanik #1204 üzenetére
Nyilván neked, ha egyszer te akarod használni , de azért mélben elküldtem az általam használtat. Persze ebben sincs benne minden, illetve nem feltétlenül használja minden felirat, gomb, mező, stb. a nyelvi beállításokat sem az alaprendszerben, sem pedig a plusz pluginekben. De ahhoz, hogy eldöntsd, hogy melyiket szeressed, ahhoz jó az eredeti nyelvi beállítás is...
Ráadásul mindkét program elég bonyolult már ahhoz, hogy sok-sok olvasás+idő+szívás kelljen hozzájuk, aztán majd eldöntöd, hogy neked melyik tetszik, melyik felel meg jobban az igényeidnek. -
róland
veterán
-
j0s3ph
tag
Éngépem >>>[link]<<<
>>>Asus A6U-5050>>>CPU:AMD Turion 64 1600 MHz>>>VGA:SiS M760GX (128 MB)>>>RAM:896 MB (PC2700 DDR)>>>HDD:FUJITSU(60 GB, 4200 RPM<<<
-
Sztanik
tag
válasz beencee #1203 üzenetére
Hát nem tudom. Mint írtam a MediaPortal és a Médioo közt akarom eldönteni, hogy
mi legyen a HTPC-m alapja. A Medioo-n egy egyszerű nyelvbeállítás is kifog rajtam.
Hiába állítom be Hungarianra, semmi változás. 1 - 0 a MediaPortalnak.
Mod. Azért a manual-t még áttanulmányozom.
[Szerkesztve]Robi
-
beencee
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest