- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
mjani1172
addikt
válasz
ParmaBoy #16562 üzenetére
Akartam egy új villany teherautót. Most még nem vettem volna meg de a kereskedő is engedett, és a 3.6 sem rossz.Végülis ez a cél.
ÁFA vissza rögtön, és ha (még nem kaptam meg) lejön belőle 3.6 mill, akkor ennyi.
Ez a pénzügyi tudatosság érdekes dolog, én egy kicsit túlmisztifikáltnak látom sok esetben. (pl befektetések, de ez már nem ide tartozik. ) -
FIREBLADE78
addikt
Akkor nem lesz kocsi,plusz lízing lett volna. Off.
-
ParmaBoy
tag
válasz
mjani1172 #16561 üzenetére
Nyilt vegu ki van zarva, afat nem tudsz visszaigenyelni, kkv eseten a tao-bol leirod a kamatot.
De oke, ha a merleged el akarod tolni es ue-t csokkenteni akkor nem rossz, csak tokefinanszbol kell megoldanod. Van az az eset, amikor jo, csak keves. Tobb az a "jo magyar" ceg, aki nem tudatos penzugyileg. Remelem Te nem ilyem vagy. -
CharlieDrop
veterán
válasz
FIREBLADE78 #16558 üzenetére
Él, de a keret kimerült, ugye még adhatsz be, de már koránt sem biztos, hogy kapsz pénzt
-
ParmaBoy
tag
válasz
FIREBLADE78 #16558 üzenetére
Nem, minuszos mar. Csak ugye eptk-n be lehetett adni, utana jon a jogsultsagvizsgalat (hianypotlas max 1x es utana tisztazando kerdesek, de ez egyszerusitett eljarasrendu), vannak visszahulloak, akik nem felelnek meg a felteteleknek. Ez ennyi volt szvsz. (Es eleg is, nem erte meg egy penzugyileg tudatosan mukodo szervezetnek, foleg kkv szektorban)
-
FIREBLADE78
addikt
Villanyos pályázat él még? Ellentmondó információt találok róla.
-
WiZARD
addikt
Én nem fogok győzködni senkit.
Ha úgy jó neked, akkor elhiszed azt amit az első videó el akar hitetni veled. Ha akarod utánakeresel, van pár videó ami szétszedi az eredetit, kipróbálja, stb.
Hogy van-e/volt-e Musk politikai nézetei miatt szándékos Tesla lejáratás, fikázás az elmúlt hónapokban a liberális/baloldal részéről, arról is lehet vitatkozni, de én nem fogok.
A Luminar autóipari beszállító, szóval bőven van köze.
Hogy a videó készítésekor számított-e MR és a Luminar CEO-ja milyen baráti/pénzügyi kapcsolatban van, azt mindenkinek a fantáziájára bízom. Luminar tőzsdei árazásának alakulását is meg lehet nézni. -
Semin
őstag
válasz
gorbep #16549 üzenetére
Az ioniq-ban mi van? Mert az se ködben, se olyan esőben ahol már konkrétan 3m se látni nem kapcsol ki.
Volt itt egy régebbi storym, ahol egy viharban nem égett az előttem haladó féklámpája. Ha nem adaptívval megyek tuti ráfutok, így lefékezett az autó. Esélyem nem lett volna észlelni a lassulást a látási viszonyok miatt. -
Vesa
veterán
válasz
WiZARD #16546 üzenetére
Semmilyen Tesla lejáratás nincs ebben a videóban, bármilyen kamerás rendszert mutathattak volna, bármilyen autóban. Az meg nem kérdés, hogy a LIDAR mennyivel hatékonyabb a sima kameráknál, mivel teljesen más elven működik, ebből kifolyólag, értelemszerűen amíg a lézer működésében nem jelent korlátot az eső vagy a köd, addig a kamerának igen. Futtathatsz akármilyen szoftver verziót, ha egyszer a kamera nem látja a tárgyat.
(az autóban pedig gyári LIDAR van, semmi köze a haverja hordozható verziójához, amivel a videó elején mókolnak)
-
WiZARD
addikt
Az ugye megvan, hogy ezer sebből vérzik ez a videó, a lidar gyártó cég CEO-ja egészen véletlenül a készítő haverja, régi software verzió fut a Teslán, és még az sincs bekapcsolva, stb. ?
Amikor nem a lidar tolása/Tesla lejáratása a cél, akkor megáll a Tesla
-
Vesa
veterán
-
Vesa
veterán
Még az előző tulajnál cserélték a csapágyat a márkaszervizben, ennek ellenére úgy megdöglött az egész, hogy javíthatatlan volt. Az egész hajtóművet cserélni kellett. Ma már talán van bontott is, nem mentem utána, mert a gari miatt nem kellett. Azért az látsizk, hogy lehetnek masszív kiadások ezzel is. Bár tény, hogy 4 év alatt nekünk is csak ez volt, illetve a szokásos reteszmotor csere, de azt megelőzésképpen cseréltettem ki, mielőtt még megszivatott volna. Fékbetét még az eredeti gyári, 138k km-nél. Lassan azt sem ártana cserélni, bár még mindig csak kb. félig van kopva, de már nem bízom túlzottan az anyagban.
-
WiZARD
addikt
válasz
CharlieDrop #16538 üzenetére
Ha csak számolgatni akarsz akkor 90%-os akkut beírva szerintem bőven jó vagy.
Nem +-2%-on fog múlni. -
-
WiZARD
addikt
válasz
CharlieDrop #16534 üzenetére
milyen appok?
abrp számol vele, ha megadod
-
Semin
őstag
válasz
mjani1172 #16531 üzenetére
Egyszerű szarkazmus, bár gondoltam esetleg nem jön át ezért még oda is írtam…
Én mindentől mentesen használom az autót 5 éve.
Egyetlen Ft-t nem kellett a kötelező szervizeken kívül rákölteni.
Ma jöttem az autóval 300km-t reggel óta annyival, amennyivel max lehetett. ( sajnos a terelések erősen lassítanak vannak 80-100-as szakaszok is, és bekaptam egy 3km dugót) 130 tempomat, és végig klíma (23C).Ez az amit semmilyen más autóval -a kategóriájában - nem csinálsz az ioniq után és bizony ezért fizetsz.
A Nissanok egyetlen dologban nagyon rosszak, és az az akku degradáció, ami nem 800k-s hanem sokmilliós tétel.
Nem temperált az akku és ezt sehogy sem lehet kikerülni.
Ps:
Az úton egyetlen Chademo sem működött, pedig az oszlopokon a CCS ment hibátlanul. Ez már a direkt kicseszés kategória. Jah és ha appban most ránézek patikán zöld de ha az oszlop mellett áll már piros. -
CharlieDrop
veterán
Hajjaj. Ilyenekben nem is matekozok.
De pl. Pünkösdkor lesz egy focitornája a gyereknek
Horvátba. Na a dízellel csak 6 óra. Kérdés milyen villanyos csinálja viszonylag rövid idő alatt.
Egyelőre 10 millás kategóriába egy model 3
lr lenne a nyerő, de ugye az ilyen appok nem tudnak számolni az akkudegradációval.
Úgyhogy mindig azt mondom mindenkinek mások a
preferenciái. Valakinek lehet belefér a karbantartási összeg -
moleculez
veterán
Sajnos azok az idők elmúltak, valahol a kettes Golf idején hogy az autón ha valamit szerelni kell akkor ne kelljen jelzáloghitel az ingatlanra.
Tényleg bármit kell szerelni manapság az 100k alatt felejtsd el. Ha maga az alkatrész nem drága mert egy 300forintos szenzor akkor meg olyan helyen van hogy le kell bontani a fél motort akkor a munkadíj a copó.Nekem az előző benzinesem:
CVT váltó megmakkant, asszongya a szaki egy ezresről (angol font) indul(!) a buli, aztán kitudja hol áll meg, és milyen lesz. Ja, mi nem vállaljuk amúgy. -
PeterZZ
kezdő
Egy kis elektromos autonak (pl zoe) mennyire problema ha dec-aprilisig allna hasznalat nelkul egy parkoloban? -15fok nem ritka hetekig. Vagy inkabb egy kis benzines?
-
mjani1172
addikt
Bár sértődést vélek felfedezni, de azért leírom mert tipikus MA forumozás amit nyomsz.....
1. Nem vagyok rá kíváncsi, sőt le..arom. Sosem veszek ilyet. A kérdező két modell közül szeretett volna dönteni, arra írtam, hogy a Nissan általában olcsóbban üzemeltethető a többség szerint. Ha szerinted nem így van, (akár még igazad is lehet, hiszen én is csak egy véleményt írtam, nem tényt) azt le lehet normáisan is írni.
2.Ez egy fórum ahol mindenki leírhatja a véleményét, még hibákat is. Számomomra értelmezhetetlen ha valaki hisztériázni kezd tamikor a öbb éves autójának a tipus hibáit emlegetik. -
Semin
őstag
válasz
mjani1172 #16525 üzenetére
Ha egy listára vagy kíváncsi :
- fejegység : 500-700k
- klíma kompresszor : 800k
- klíma hőcserélő 500k ( szerelési horror)
- tolatókamera : 150k
- kilincs kapcsoló : 100k
- retesz : 100k
- kormánycsapágy : 300k
- motor csapágy 600k
- hajtómű csapágy 600k
- kisakku 80k ( nem gyári 40k)De ebben nincs benne minden,ami a fórumon valaha tönkrement valakinek!
Bár azt pletykálják több 100 tulajdonos pedig ezen meghibásodásoktól mentesen használja az autóját.
Ám ha valakit elér bármelyik hiba, azt illik mindenhova 2x bekommentelni, mert attól megjavul.#Sarcasm off.
De ha azt veszem alapul, hogy az első lámpa 800k ( darabja) a nappali menetfény 300k(/db) , akkor semmi kirívó.
-
biker
nagyúr
válasz
mjani1172 #16527 üzenetére
mint anno utánajártam, a dci motorok közül csak szar és nagyon szar létezik, szóval nagyon nem nyúltam bele.
a VW is olajzási gondokkal küzdött, minden amiben VGT turbó volt, az beszoruló lapát gondokkal küzdik, a toyota-mazda sor nagynyomású pumpa és befecskendező gondokkal, ami inkább milliós tétel volt akkor is, 4 befecs + minden cső cserea mai benzines autók ahol már szintén van turbó, és beintegrálják a leömlőbe amit meg a hengerfejbe, és csak egyben cserélhető. szerintem nincs olcsó autójavítási számla, max a gumicsere.
A féket se mondanám olcsónak, mert pont az említett rönyó esetében, a hátsó tárcsa cspággyal és ABS jeladóval együtt cserélhető, egybesajtolt egység, 110e volt párban. mai áron 250e? ha felszorozzuk. Hát ott is pislogtam ám... -
biker
nagyúr
válasz
mjani1172 #16525 üzenetére
2011-2012-ben a megane dci-ben 330e volt a főtengely csapágy csere, és 250e a turbo (felújítás és ki-be szerelés), mivel "gyári hibás" az olajkezelése, mikor 0.1bar az olajnyomás, már elalszik az olajlámpa, holott 0.5 kell a motornak, vagyis kenetlenül járhat. és szépen mindkét eszköz meghal.
mai áron mennyi a 13 évvel ezelőtti ár ha felszorzod?
akkor nem sok egy mai áron 4-600e csapágycsere szerintem. -
mjani1172
addikt
Most tényleg nem a vita miatt, de 600 ezer is rengeteg pénz, és a végén nem is annyi lesz....
Ez mellett szomorúnak tartom, hogy itt is szóba kerül, többen is tudtok erről.Akkor ez nem ritka, nem olcsó, és ez egy fődarab, aminek azért illene sokkal többet kibírnia.És nem félmillió km- futott autókról van szó. Én még több (talán kormánymű? és hőszivattyú ) problémát is hallottam. -
Semin
őstag
A csapágy cseréket már jelenleg is profi módon megoldják 600k-ból szervizben, garanciával. Ha pedig maszekhoz mész ( nem Jimmy) akkor 400k alatt megvagy. Egyre többen állnak rá a dologra.
Ha nem figyelsz a búgó csapágyra és tovább hajtod. akkor persze most is tud nagyon drága lenni… -
moleculez
veterán
Eközben Kína már megawatt töltéssel dobálózik.
-
Doki16
addikt
válasz
moleculez #16512 üzenetére
Nincsen 450-es leaf. 40-es van és azzal van partiban, mert a Leaf 2 is szeret jó degradalodni a rapidgate miatt, de csak úgy alapból is.
mjani1172: Már ez sem igaz, hogy drága lenne. Igazandibol nem olyan elromlos fajta. Nekünk a négy év alatt a toltoretesz jött elő és a jobb hátsó ABS szenzor. A reteszmotor csere 60k volt a a jobb hátsó kerékcsapágy pedig 23k. Ennyi volt 4 év és 60k km alatt. Egy pollen szűrő hozzá 2k. Egyedül a hajtómű csapágy a nagyobb kiadás, de azért arra is megvan már az olcsóbb csere. És amúgy aki utána olvas tudhatja, hogy hogyan lehet elkerülni vagy legalábbis elodazni a hibát. Meg aztán ezt lehet úgy nézni, hogy ez a kocsi nekem 60k km alatt megspórolt egy 6 litert fogyasztó benzineshez képest egy szép összeget.
-
Kroni1
veterán
válasz
mjani1172 #16517 üzenetére
A fb csoportban tényleg van pár sztori, a legtöbb esetben kisakku, vagy valamilyen elektronikai gond szokott lenni, sajnos előfordul.
Az alkatrész hibalista kopp-kopp nálam nem túl nagy a 28-asnál, a kormányon cseréltem a gombokat mert kopott volt a hangerő állító és a tempomat gomb, ez 20e volt bontottan, én cseréltem őket. Az előző tulajnál megvolt a reteszmotor csere, ez olyan 60-100e közt van ha szervízben csinálják. Mást eddig nem kellett ezen cserélni szerencsére, a kocsiban 225e km van, mostanában (még a téli gumi van fent) 240km hatotávot ír reggelente. Gyáriak benne a csapágyak, Solymáron megnézték vételkor, azt mondták rendben van.
A kereskedésben valóban vastag a ceruza, de szerencsére ehhez is sokminden kapható bontottan, elég sok ioniq jött be külföldről.
-
Doki16
addikt
-
Vesa
veterán
válasz
hdanesz #16508 üzenetére
Lényeg: A Leaf-en olyan villámtöltő csatlakozó van, amit már kivezetnek a piacról, így csak kevés nyilvános töltőn találni, ergo, problémásabb az autó töltése nyilvános töltőkön.
Probléma 2: A Leaf akkumulátora nem rendelkezik aktív hűtéssel (pl, vízhűtéssel), ezért ennek a típusnak az akku degradációja (leromlása), gyorsabb, mint más típusoké.Összegezve: én már nem vennék Leaf-et!
-
Kukipapa_rr
tag
válasz
hdanesz #16508 üzenetére
Kicsit rendszerezem:
AC (váltakozó áram, otthoni és lassúbb töltők, max. 22 kW) csatlakozó típusok: Type I, Type II
DC (egyenáram, villámtöltők) csatlakozó típusok: Chademo, CCS/CCS2
Optimális eset: Type II, CCS2 van a kocsin. Ilyenkor nincs túl sok kompromisszum.
Útközben DC-n érdemes tölteni, a gyors utazáshoz.
Fogj egy Plugshare-t vagy egy Electroverse-t, és látod, melyikből mennyi és hol van. Vásárlás előtt meg tudod nézni, hogy a számodra fontos helyeken van-e töltési lehetőség.
ABRP-vel szintén érdemes néhány utat szimulálni, hogy nézne ki. Így nem ér csalódás vásárlás után.
-
hdanesz
őstag
válasz
Kukipapa_rr #16507 üzenetére
Ez most nekem kicsit kínai, de guglizok egyet és jobb lesz a helyzet.
Köszi a segítséget. -
Kukipapa_rr
tag
válasz
hdanesz #16506 üzenetére
Elvileg ez is tud Type2-öt a hirdetés szerint.
Valóban tud, de az az AC csatlakozó. Az a kisebbik gond, ha az Type I, arra van adapter.
A kolléga CCS-re gondolhatott, a villámtöltő szabványra, ami Leaf-nél Chademo.
Sajnos kevés Chademo villámtöltő van, ezért sokkal körülményesebb hosszú távra használni. Ezért kisebb gond egy kisebb aksis, de CCS töltős kocsi.
Ha lesz engedélyezett CCS/Chademo adapter, akkor ez nem lesz gond. -
hdanesz
őstag
Az elképzelés az volt, hogy a pesti útnál egy töltés lenne valahol az M3-on és akkor tuti eljutnak
Pestig. Ott meg a rokonoknál tudnák tölteni. Ha 7-8 órát ott vannak már töltődik annyit hogy eljussanak félútig hazafelé és az M3-on megint tudnak tölteni.
Mivel a felhasználás 95%-a inkább város/meg az a 80-100km főút lenne, ezzel talán még együtt is tudnának élni, hogy az a 2-3 pesti út kínlódósabb, illetve amúgy is meg szoktak állni (bagózás...).
Elvileg ez is tud Type2-öt a hirdetés szerint.
Köszi neked is biker.
Az, hogy 87%-os az akksi az mennyire nyomor?
-
válasz
hdanesz #16503 üzenetére
Arra az évente 2-3 útra nem igazán alkalmas szerintem se (bár azért megoldható, DC-vel töltve is)minden másra városban, otthon simán konnektorrol töltve viszont igen, illetve meg is éri, napelem nélkül is.
Én egy kisebb akkus I3-al is simán be mertem volna ezt a távot vállalni… igaz az type2-es csatis. -
biker
nagyúr
-
hdanesz
őstag
Sziasztok,
Első elektromos autónak ez a Leaf jó lehet? 2 gyerek, 2 felnőtt. Évi 12-15 ezer km, főleg vagy városban vagy pedig országút 80-100km. Debrecen-Budapest utat évente 2-3 alkalommal tenné meg.
Nem értek az elektromos autókhoz egyáltalán, egy kollégának segítek az autóvásárlásban. Nincs napelemük, csak 'normál' konnektorral tudnának tölteni otthon. Ennek fényében nem nagyon érné meg nekik, igaz?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Házimozi belépő szinten
- Ingatlanos topic!
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- További aktív témák...
- Új Cosori Premium Air Fryer / forrólevegős sütő, 5.5L (CP158-AF-RXB)
- Raktáron! Új, 11kW-os, type2-es, 3 fázisú, 3x16A-es fali töltő, dobozában, 2 év garanciával!
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Lapierre e-Zesty AM 9.2 Fully carbon Ebike
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Tefal Ultragliss Plus FV6832 Gőzölős Vasaló
- !!!KERESEK!!! Lada 2107 típusú gépjárművet!
- Focus Raven Rookie fekete gyerekbicikli 20" MTB
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips HD9285/90 XXL Forrólevegős Wi-fi sütő 7,2L, 2000W ,1.5 év garancia
- 35 millió Ft-ig (KP) keresek Budapesten/Pest megyében kis lakást/házrészt/házat - magánszemélyként
- LG 77B3 - 77" OLED - 4K 120Hz & 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - 700 Nits
- Dell Optiplex MT/SFF/Mini 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
- Samsung S23 128GB / normál állapotban / 12 hónap jótállásal
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 PRO - Garancia
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest