- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-04-23 16:00 Téma összefoglaló
▼▼▼ E-KÖNYV OLVASÓK ▼▼▼
A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott márkák listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!
Utolsó frissítés: 2026. április
Ahhoz, hogy segíteni tudjunk a számodra legmegfelelőbb e-könyv olvasó kiválasztásában, a hozzászólásod mindenképpen tartalmazza az alábbi kérdésekre a választ:
■ Hány hüvelykes legyen a kijelző?
■ Mennyi pénzt szánsz rá maximum? (Lehetőleg konkrét összeget írj!)
■ Egyéb speciális kívánság (színes; írható; gombokkal kezelhető; magyar nyelvű szoftver; vízálló, stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
BMizutani
tag
-
Arolotifar
őstag
-
HardRic
addikt
1, Drágának drága az eredeti, de az Alis utánzatokat egy hét alatt kidobáltam anno, szóval most a PW5-nél megpróbálkoztam az eredetivel. Eddig tartósabb, minőségibb, de még csak pár hete használom.
2, Nekem nagyon kényelmes, pont azzal, hogy kicsit vastag és “szétfeszíti” az ujjaidat tudod stabilan tartani. Volt régen gyűrűs telefontokom, az rendesen vágta az ujjam. Ezt sokkal jobban szeretem.
3, Na ezt még nem próbáltam az eredetivel, de ha esetleg leszedném, majd beszámolok róla. Elengedni biztos nem fog, egy olvasónál sokkal nehezebb tableteknél is használják. Leszedni is csak úgy lehet (videók alapján), hogy a szélét felfeszíted körömmel, ami nem túl egyszerű. -
hockeyapu
senior tag
-
bwoay
nagyúr
-
HardRic
addikt
-
Cs1csó
titán
-
@Pal
tag
Az olvasó választási szempontok összegyűjtésének nekiálltunk valamikor (sajnos megállt a projekt), de itt is többször kitárgyaltuk a kérdést. Jókat írsz, csak kérdések megválaszolása ajándékozásnál kicsit nehezebb. Ezért voltam bátor olyan tippet adni, ami az olvasás minden szempontjának (mérete alapján is) és a számítógép illetve internet használat lehetőségeinek egyaránt megfelel. Emellett a kiegészítő elmével (könyv érzetet keltő tok) összességében, ár-érték arányában elfogadható. Ajándéknak kifejezetten tetszetős (persze ez ízlés kérdése). Maga az eszköz és a szoftverei is korszerűek. Ára alapján kényelmesen belefér az összegkeretbe is.
Csak félve írnám ide a nevét, mert úgy tűnne, mintha beállnék "tuggyukki" reklámkampánya mellé. Bocsi az érintettől, nem tudtam kihagyni.
-
Ezustroka
tag
Temérdek ideje sajnos nincs az olvasásra, de azért esténként le szokott ülni, illetve hétvégén, meg főleg nyaralásokon szokott többet. Leginkább regényeket fog olvasni rajta, de én azt is el tudom képzelni, ha valami hosszabb munkahelyi anyagot kell olvasni, azt is kényelmesebb lehet egy ebookon, mint a laptop előtt görnyedve.
Egész ügyes a számítógépen, szerintem elég neki egyszer felrakni a megfelelő programot és megmutatni, hogyan kell használni.
Fekve szeret olvasni leginkább. Olvasáshoz jellemzően használ már szemüveget, szóval szerintem az előny, ha nem a legkisebb a kijelző.
Volt már a családban egy ebook de az elég gyenge eresztés volt, talán egy Alcor.
-
Cs1csó
titán
-
Ajándékok
aktív tag
-
csibe1
veterán
-
Ébri
senior tag
Nekem se Kindlém van, de mikor volt, nem okozott gondot, pedig sokat olvasok (illetve olvastam akkor, most újságban próbálom utolérni magam), szóval ez így azért nem túl igaz, főleg hogy csak könyvtárba rendezve lehet sok könyvet tárolni. Nekem kobon megfleelő collectionökben van, de kb. sose szoktam abban nézegetni.
Feleségem meg csak 20-30 könyvet tárol a kindle-jén, ha elég sokat olvasott belőle, akkor tölrés és néhány új felmásolása. Még nem volt gondja vele.
Ebben az ársávban elég sok minden van, viszont kindle a sok formátum nem támogatása miatt esik ki, bár a sok formátum epub és mobi, azt meg most már ha jól értem, kb. minden támogat valamilyen módon.
-
BoB
veterán
-
majdnemkocka
tag
-
Kroni1
veterán
-
zsoltzsolt
addikt
-
zsoltzsolt
addikt
-
Kroni1
veterán
-
hockeyapu
senior tag
Rövid görbe ujjaim vannak és már félig nyomorékok a munkától , de gyerekkoromban sem sikerült zongaraművészt nevelniük a szüleimnek belőlem, mert kibaxtak a zongoraórákról, a szolfézsről nem is beszélve, (ami nekem kínai
)
De fekve olvasok, 10"-os Boox Note, kinyitom a tokot az alsó részét a hasamra támasztom, fél kézzel tartom és lapozok is !
Van billentyűzetem, ami szépen tartja és a gombokkal is tök jól lehet lapozni, de az kétkezes !
Csak azok nyekeregnek a gombok után, akiknek nem Onyxuk van !
Ja és a 21. század második felében gombokat csak a télikabátokra fognak varrni, de azok meg nem fognak kelleni a globális felmelegedés miatt !
-
consono
nagyúr
A PocketBook nekem pont adja ezt a kényelmes kéztartást olvasás közben (vagy már megszokta a kezem), elég könnyű hozzá, hogy hosszabb távon se farasszon. Majdnem ugyan úgy fogom, mint a telefont: kisujj lent támaszt, másik három meg a hátlapon. A hüvelykujjam pont a lapozó gombon van, de ha kell a kijelzőt is eléri.
Gyűrű nekem nem pálya, egyrészt kilóg, másrészt meg az aktív tokot akkor nem tudom hátra hajtani teljesen, lifegne. Még beakadna mindenbe, nem lehet csak arccal letenni az olvasót, stb. Persze elhiszem, hogy neked így kényelmes, de nem vagyunk egyformák. -
Bozek
nagyúr
-
bwoay
nagyúr
-
blountex
senior tag
Pl: Kindlen és Onyx termékein aránylag folyamatos a lapozás szinte szaggatások nélkül, videókon ez legalábbis eléggé látszik.
Akkor itt felmerül a kérdés Pocketbookék miért nem tudták megoldani?
Itt ugye leírtam már a feltételezésemet, lehet igazam van, lehet nem.
Igen, vannak korlátai az E-Ink-nek, ezzel többé-kevésbé tisztában vagyok. -
consono
nagyúr
-
consono
nagyúr
-
consono
nagyúr
-
blountex
senior tag
8000 lapozás? Na ez érdekes infó.
Alapvetően ebben a szegmensben kevésbé számít az aku, de pl laptop, tablet, telefon, akció kamera esetében igen is érezhető a különbség ha átlagostól valamivel nagyobbat raknak bele.Pocketbook lite is tetszik, mert jól néz ki (még a tok is ha kapható lenne) és relative vékony káva van (vajon egyszer ide is eljutunk mint a telefonok esetében, hogy egyre kisebb és kisebb lesz?), de a hardver ami benne van megöli számomra az élményt. Néztem róla videót, és lapozáskor olyan mintha 15fps-el történne a váltás, de még szöveg nagyításnál is bajok vannak. Ha egy normális soc, ram lenne alatta ilyen nem lenne, nem hinném, hogy a Linux számlájára írható ez.
-
consono
nagyúr
Kb. egy hete pont nézegettem a Formát, hogy pont mindent tudna, ami most kicsit nyűgös:
- nagyobb mint 6" (sajnos egyre rosszabb a szemem, egyre nagyobb betűméretet használok, egyre kevesebb fér el egy oldalon)
- nincs pereme a kijelzőnek
- van lapozógomb
El is gondolkodtam, hogy elpasszolom a PB Colort, és beleugrok, de még töröm a fejem rajta...JamesFinn: nekem tetszik az Era, jobb helyen vannak a gombok szerintem az oldalán, mint az alján az olvasónak. Mondjuk itt meg szerintem kicsit túl kintre kerültek..
-
LittleBiG007
aktív tag
-
csendes
addikt
-
laracroft
senior tag
-
fattyu
veterán
-
pjen
félisten
-
consono
nagyúr
Elég öreg vagyok ahhoz, és sajnos nem vagyok olyan szerencsés, hogy anyukámon kívül más még éljen közülük... Anyukám analóg könyvet olvas csak, de ha lenne olvasója én kezelném és tölteném fel kontenttel. Arra is egyszerűbb szerintem az e-mail, mert nem kell fizikailag kapcsolatba kerülnöm az olvasóval.
Persze ha valaki a teljes könyvtárát egyben az olvasón tartja nem 3-4000 e-mail csatolmány a legjobb megoldás... -
consono
nagyúr
-
Polllen
félisten
-
Ébri
senior tag
Mi alapján könyvtározol? Pl. Kobon nincs könyvtárazás, de calibre-ról másolásnál a tag-ek alapján rakja collection-be a könyveket, szóval így egyszerűbb keresgélni. Koreader navigál folder szinten is, de pl. ott is a keresőt szoktam használni pl. tag-re. Kindle-re tudom, hogy nem működik a collection küldés.
-
zseko
veterán
-
pjen
félisten
-
pjen
félisten
-
LittleBiG007
aktív tag
Jelentem, én jót találtam. Az eddigi legkényelmesebb olvasóm a Kindle Oasis 2, egy kézzel is stabilan tudom tartani, és közben a nyomógombon tudom tartani az ujjam a lapozáshoz. Valamint valóban jól jön nedves környezetben, mert az érintőképernyő kikapcsolható, ilyenkor a vízcseppek nem lapoznak, de a nyomógombok igen.
Csak hát nem mindenki tud/akar ennyit költeni egy olvasóra.@Bendegúz98: Ha megfelel, hogy a lapozógomb alul helyezkedik el, akkor a Pocketbook-ok jöhetnek szóba, azok mindenben megfelelnek az igényeidnek. A Touch HD sorozat a prémium, a Touch Lux a középkategória és ha nem kell érintőképernyő, csak világítás, akkor pedig a Basic Lux jöhet szóba.
-
Apollyon
Korrektor
-
Skynet258
veterán
-
LittleBiG007
aktív tag
-
LittleBiG007
aktív tag
Köszi szépen, nagyon érdekes cikk. Nagyon örülök, hogy tudományosan is alátámasztották, amit mindig is hangoztatok, hogy a Kindle Voyage-nál jobb kontrasztú olvasóm még nem volt, és hogy nem kell rajta világítást kapcsolnom még akkor sem, ha a szoba az átlagosnál rosszabbul megvilágított. Valamint amikor megláttam a kijelzőjét, azonnal megfogott, míg a PW3-é sohasem. Kár érte, hogy az Amazon kifuttatta, nem volt jó döntés.
A Kobo H2O 1 edition kontrasztjáról már hallottam, de még nem sikerült olcsón vennem egyet. A Bookeen jó helyezése meglepett, csak ne lenne annyira ócska és nehézkes a felhasználói felülete...
-
MonteBianco
csendes tag
Nem hangoskönyvhöz kell, hanem egy szöveges doksi felolvastatásához. A hangoskönyvekhez hozzájutni nehezebb vagy nincs is, min több 100MBot foglal, míg a TTSsel egyszerre olvasom és hallgatom a meglévő kisméretű doksikat. Mivel a látásom nem 100as illetve olvasásnál mindig elkalandozok, 3szor olvasok el egy mondatot, ha hallom is akkor meg gyorsan haladok velük.
-
Helsing
aktív tag
-
fattyu
veterán
-
LittleBiG007
aktív tag
És még valami... az új Oasis megkapta a Voyage-ban debütált adaptív fényerőállítás funkciót. Ismerve az Oasis 2 kialakítását, szerinted alkalmas lett volna arra fizikailag, hogy a lapozási megoldást is átemeljék? Szerintem egyértelműen nem. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a véleményed értékes, mert használtad, és nem tetszett. Az viszont, hogy az Oasis-ben nincs benne, semmit sem jelent.
-
Berci77
tag
-
Apollyon
Korrektor
-
Helsing
aktív tag
Jó, de gombként funkcionálnak és nem kell feleslegesen összetapicskolni a képernyőt.
LittleBiG007:
Mennyivel jobb a Voyage világítása a PW3-énál?A különbségek ezeken merülnek ki?
- Érzékelőgombok
- 4 helyett 6 LED + adaptive light sensor
- Picit kisebb és könnyebb.
- A kijelző és a káva egy szintben van.
- Fém hátlapi burkolat.szerk:
Ez meg mi? Megnéztem Amazonon mennyibe kerülnek az olvasók és a PW akciós, plusz van egy ilyen lehetőség.
-
pjen
félisten
-
Ébri
senior tag
-
pjen
félisten
-
Nova96
őstag
-
alexw801
senior tag
-
koby11h
őstag
Ajándék lenne, így nem fog tudni odamenni, ezért kérdezek véleményeket. Csak az lesz rajta amit olvas 5-10 könyv, Calibret mar ismeri, csak nem akarják hogy továbbra is tableten olvasson. Szóval az mindegy. Erről nem vitatkozunk, az én 18gb könyvem sincs a PW3-on
Inkább a megbízhatóság, összerakottság, hibák érdekelnének erre a két modelre. Köszi! -
pjen
félisten
-
Apollyon
Korrektor
-
pjen
félisten
-
Apollyon
Korrektor
A Calibre tud memóriakártyára is másolni, szóval nem annyira hú de lehetetlen feladat.
Másrészt tök mindegy ez a része, mert mérlegelni kell, hogy megjavíttatsz csomó pénzből egy amúgy is elavult olvasót, vagy veszel egy újat, és átkonvertálod a könyveket. Át lehet konvertálni calibre-vel a könyveket? Át lehet. Probléma megoldva. -
Apollyon
Korrektor
-
FoxiestFox
félisten
-
Degeczi
nagyúr
Mert nagyjából az emberek 99%-nak kellemesebb ilyen, normálisan kiegyenlített szöveget olvasni:

Mint olyat, ahol összevissza ingadozik a szóköz mérete, mert elválasztások híján nincs más mód:

(e-book olvasó hardveren jellemzően rosszabb, mint így, alkalmazásban, de a lényeg ugyanez)
Ha nem vagy igényes ilyesmire, akkor persze tökmindegy.
-
SunMount3r
nagyúr
Ja, akkor olyan lenne jó aminek vannak fizikai lapozó gombja is és az érintő funkciót olvasáskor le lehetne tiltani, ez jó 5-let. Vagy olyan a kávája/kialakítása, hogy véletlenül sem lóg bele az úja olvasás közben.
Azt reméltem tudtok konkrét típust ajánlani. Az MM-be szoktak kirakva lenni amúgy?
-
Keef_Lee
őstag
-
Magicrat
tag
Visszaolvastam. Igazából szubjektív véleményeket találtam, kinek jó, kinek nem. Ki kéne próbálnom, Bp-i MM-ben nem volt csak PW3. Bár nem is nagyon kerestem eddig.
A zárt rendszer annyira foglalkoztat, hogy a Kindle3KB-en annyit csináltam, hogy lecseréltem a képernyővédőket - ami pont tökmindegy, mert amikor olvasom nem látszik, amikor meg nem, akkor meg nem is érdekel
És a margót állítottam át.
A könyvrendezés nálam úgy zajlik, hogy rárakok Calibrével 1-2, max 3 könyvet egyszerre, és jól kiolvasom őket sorban. Amit elolvastam, már nem is nagyon érdekel, nem szótárazok, nem gyűjteményezek, nem amazon felhőzök.De azért köszi a hszt,
így vásárlás előtt mindenképp akkor ki kell próbálnom a lapozógombokat, mert ha nekem sem jó, akkor nem lesz miért (az a pár fényforrással több nem érné meg) Voyage-t venni Pw helyett. -
tvamos
nagyúr
-
laci1892
őstag
-
Ébri
senior tag
-
laci1892
őstag
-
tt124307
tag
Megnéztem, jelenleg éppen 1714 darab könyvem van calibre könyvtárban, én ezt a mennyiséget csak így tudom kényelmesen kezenli, egyébként elvesznék benne. Sokszor kell cimkék alapján keresni, sok könyvet cimkék alapján rendezek csoportokba, virtuális könyvtárakba, ezt másképp elég nehéz lenne megtenni.
Lehet hogy régetigény, de én a calibrét használom arra is, hogy a saját kedvenc betűtípusomat beágyazzam a könyvbe, számomra sokkal komfortosabb úgy olvasni az olvasón, ha kellemes, szép, jól olvasható a betű. Végül ugyancsak a calibre oldja meg az elválasztás kezelését, mivel erre a jelenlegi olvasóm csak úgy alkalmas maradéktalanul, ha magában az epub-ba van ez beágyazva.
Szóval szerintem ha digitális tartalomhoz digitális könyvespolcot keresel, akkor a Calibre szinte megkerülhetetlen, ráadásul a katalógus megvalósításán túl azért rengeteg olyan képessége van, ami könnyebbé, kényelmesebbé teszi az életet (vesszőparipáimról, az opds megosztásról, calibre tartalomszerverről, webes felületről még nem is írtam). -
laci1892
őstag
Pocketbook lux 3 vagy aqua 2 jó lehet.
Van háttér világítás, bővíthető normális cég garanciális háttérrel illetve rendes anyagokból van össze rakva. Ilyen áron eladó korrekt nagyon.
És wi-fi is van így eszközről közvetlen tudsz szinkronizálni adott esetben( Bocs nem ide... Golyo69-nek ment.. )
-
Degeczi
nagyúr
Továbbra is csak azt lehet ajánlani, h ismerethiányból fakadó hülyeségek írkálása helyett próbáld megismerni a programot (különös tekintettel a pluginekre, mint pl. a "Quality check" amivel nemhogy a borító nélküli könyvek, de egy bizonyos méretűnél kisebb borítót tartalmazóak is kijelölhetőek, és indítható automatikus letöltés pontosan úgy, ahogy elvárnád) - de ne itt kérj tanácsot ezekről, hanem a megfelelő topikban.
-
Degeczi
nagyúr
Fordítva ülsz a lovon: a Calibre pont a sok könyv KÉNYELMES kezelésére van felkészítve...
A rendbetételt (mint a fülszövegek) teljesen automatikusan ne várd, hiszen mindenképpen felhasználói beavatkozást, emberi döntéseket igénylő folyamat - de abban is roppant jó, és segíti, amennyire lehet. Pl. kigyűjt borítókat, fülszövegeket és egyéb metaadatokat könyves oldalakról (mint pl. a moly.hu is) és már csak ki kell választanod, azok közül melyik tetszik a legjobban.
De roppant gyakori gond pl. az eltérő módon írt szerzőnév is, és az kényelmesebb nem is lehetne: bármennyi könyvet kijelölsz egyszerre, és amint azokat rádobod a szerzőlistában már jól írt névre, azonnal kijavul mindegyikben.Persze rendben van, h nem ismered, de hülyeségeket nem kellene írni róla.
-
Degeczi
nagyúr
Kifelejtetted, h kihúzod a széket az asztal elől, leülsz, visszagurulsz, megfogod a billentyűzetet, egeret...

Bár ha az e-book olvasód támogat wifis szinkront, akkor a csatalkoztatás is kimaradhat, egyetlen gombnyomás a rámásolás Calibreből, majd az olvasón megtaláláshoz is adja magát a dátum szerinti sorrend, hiszen úgy az első könyv lesz a frissen fölmásolt - de életszerűtlen ebből problémát csinálni, hiszen jellemzően max pár naponta (de munka mellett inkább pár hetente) kerül sor ilyen fölmásolásra, így az kábellel sem nyűg (már csak azért sem, mert tölteni is kell néha),
mindenesetre azon nem változtat, h a Calibre pont nagyobb mennyiségű könyv kezeléséhez fontos igazán (pár tucathoz nyilván nem kell katalogizálás) -
Degeczi
nagyúr
Atyaég, dehogyis kényelmesebb!
Próbáld ki a Calibre-t, mielőtt ilyet írsz...Egy könyvtárstruktúra egyszer és mindörökre fix, azon többet nem változtatsz, másrészt szükségszerűen buta (akárhány szintű is), míg a címkékkel dolgozó Calibre-ben bármilyen csoportosítás szerint böngészhetsz pár kattintással: gyerekkönyveket, angol nyelvű krimiket, vagy Asimov magyarra fordított műveit - akármit is keresel éppen, pillanatok alatt ott a lista, akármilyen sorrendben... (mert gyakran csak annyi rémlik, h még a nyáron szedtem le vmi skandináv krimit, de fene se tudja a szerzőjét vagy a címét: olyankor a hozzáadási sorrend célszerű), sőt, akár a fülszövegek tartalma szeirnt is lehet keresni.
Összehasonlíthatatlanul jobb, más kategória.
-
Degeczi
nagyúr
Calibre-t semmiképp nem kell elfelejteni, mert az az elektronikus könyvtárad: az e-book olvasó csak egy ideiglenes megjelenítőkészülék, ami bármikor tönkremehet, elveszhet, elavulhat, miközben a könyvtárad változatlan (amiből ráadásul a családon belül más is "kikölcsönözhet")
És valóban, ahogy pjen is mondja, egyszerre aligha olvasol pár könyvnél többet, az e-book olvasónak nem is feladata több százas vagy pláne több ezres gyűjtemény kezelése.
-
pjen
félisten
-
laci1892
őstag
Végül boldog tulajdonosa lettem az aura one-nak, mely 300dpi pixel sűrűséggel rendelkezik. Előtte kindle volt nálam. Hidd el, nagyon is jó az a 300dpi. Véleményem szerint sokkalta közelebb áll ily módon egy igazi könyv élményhez. Sluszpoén a színhőmérséklet állításának lehetősége, abszolút papírnak ható a képminősége.
Más :
Nagyon meglepődtem mennyire homogén a megvilágítás. Egyáltalán nem lehet észrevenni hol vannak az égők. Mindenhol egyenletesen világít.
Egy napja van nálam de azóta le nyomtam vele egy kisebb regényt. Nagyon gyors a rendszer, jól átgondolt. A jegyzeteim rögtön elérem nagyon könnyen kapcsolódik a wikihez ha szükség van rá. Minimalista a design, tetszik hogy nincs be süllyesztve a kijelző. Nagyon kellemes hatást biztosít.
A műanyag ház sem recseg ropog elég jó az összeszerelés... Bár 80 ropiért talán el viselt volna néhol fémet. ( De lehet ez csak az én mizériám...) -
zseko
veterán
Jó, ha nagyítóval vagy mikroszkóppal nézem (megnéztem
) akkor látszik, hogy a fekete az fekete. És lehet látni így a felső réteget is, ami, mondjuk úgy, tompítja a színét. Másik dolog, hogy a K3 az nem a Paperwhite, mint ami nekem van
Azt olvastam, hogy annak sötétebb a feketéje. Mint ahogy egyébként állítólag a Voyage-nak is.
Próbáltam, levettem legkisebbre a világítást, de akkor meg nehéz sötétben olvasni este
Egyébként, mint írtam, világítás nélkül legfőképp akkor jó, mikor direktben süti a kijelzőt a nap, de akkor nagyon jó. Ami nem megszokott, hogy így fogalmazzak, az a 'háttér színe', ami ugye nem fehér, hanem, legalábbis az én érzékletem szerint, leginkább bézs színű, de egyébként ez a direkt napfényben még jobb is mintha fehér lenne. De ha máshol olvasok akkor rá kell adni világítást, amíg úgy nem érzem, hogy fehéredik a háttér (amit egyébként úgy vettem észre, úgy kell beállítanom, hogy nem nézem közben a kijelzőt
mert így kevésbé zavar meg, hogy világítás van, és nem azt látom, hogy világít, hanem azt hogy fehér(ebb) a háttér.)
De viszont ezzel az új opcióval, hogy tudom állítani a betűk vastagságát, jelentőset javult az olvasás élvezhetősége számomra. -
hampidampi
őstag
-
Degeczi
nagyúr
-
Degeczi
nagyúr
-
Degeczi
nagyúr
Sokadszorra: én (és még sokan mások) Calibre-ben építjük a könyvtárat, időnként beimportálva egy valahol épp meglátott könyvet. Ebből aztán ezerféle szempont szerint választom ki, amikor következő olvasnivalót keresek: lehet, h műfaj, lehet, h szerző szerint keresve - de lehet, h egyszerűen beimportálási sorrend alapján, mert csak az rémlik, h az elmúlt hónapban vmikor begyűjtöttem egy skandináv krimit amit ajánlottak egy nekem még ismeretlen szerzőtől. Ha volna könyvtárstruktúra kialakítására mód az olvasón, akkor sem bohóckodnék azzal, számomra semmi jelentősége emiatt.
Neked meg bejön az a módszer - nem vagyunk egyformák. -
Degeczi
nagyúr
-
Degeczi
nagyúr
-
Degeczi
nagyúr
Az e-book reader csak egy ideiglenes olvasóeszköz, és nem a könyvtárad maga - arra az alábbiak miatt nem is ideális, legyen bármekkora tárhelye. Arra a PC való, célszerűen a Calibre-vel.
Amit pedig frissen ráküldesz az olvasóra, mert tudod, h a közeljövőben olvasni fogod, a lista elejére kerül.
(egyébiránt pedig valóban, a collection-ökkel is jobban lehet rendszerezni, mint könyvtárakkal) -
hampidampi
őstag
Adatbázisban pont az a jó, hogy nem kell könyvtárstruktúrákkal vesződni, mert bármely paraméter alapján szűrhetsz, kereshetsz. Ahogy Degeczi is írta.
szerk.:
(#14857) LittleBiG007
Persze, ez egyéni ízlés kérdése ki hogy használja az olvasót, mi neki a kényelmes/praktikus. De IMHO a Kindle collectionjeiben sokkal jobban lehet szervezni, mint könyvtárstruktúrában. -
hampidampi
őstag
pl: ha nagy könyvtárat akarsz, felejtsd el a kindlé-t meg a calibrét!
Ezt cáfolnám. Pont a nagy könyvtárakhoz ideális a Calibre meg a Kindle is.
Adatbázisban menedzselni könyveket sokkal-sokkal egyszerűbb, mint file szinten. Minél több könyved van jól kitöltött metaadatokkal, annál egyszerűbb. -
pjen
félisten
-
pjen
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
Tiltott témák:
● E-book illegális beszerzése
● Saját olvasó eladásra kínálása
- Facebook és Messenger
- AliExpress tapasztalatok
- Eladhatatlannak ítélt CPU-k eladásával javult az Intel node-ok kihozatala
- Windows 11
- BestBuy topik
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Samsung kuponkunyeráló
- Formula-1
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- iPad Pro 12.9" M1 256GB 2021 - touchpad keyboard, pencil 2 - full, garancia (116)
- 5G LTE! Whitespotos, Microsoft Surface Pro 8 i7-1185G7 16GB 512GB 1 év garancia
- Apple Smart Folio iPad (A16) (11. generációs) - citromsárga tok
- iPad 8th. 32GB Wifi Újszerű/1 hónap gar./Akku 90%/p4860
- iPad 9th gen 64GB space grey
- 222 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i5-13450HX, RTX 5050
- MSI Gaming Thin 15 - 15.6"FHD 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 16GB - 1TB - Win11 - RTX 4060 - 2,5 év gari
- AKCIÓ! Apple MacBook Air 13 M1 8GB RAM 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Galaxy Tab S9 128GB Wifi tablet garanciával hibátlan működéssel
- Corsair VENGEANCE RGB PRO 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CMW16GX4M2Z3200C16
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

A többivel egyetértek.

Azt olvastam, hogy annak sötétebb a feketéje. Mint ahogy egyébként állítólag a Voyage-nak is.
mert így kevésbé zavar meg, hogy világítás van, és nem azt látom, hogy világít, hanem azt hogy fehér(ebb) a háttér.)
Dr.NX