- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- potyautas: Norvég nyár
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-05-04 15:50 Téma összefoglaló
▼▼▼ E-KÖNYV OLVASÓK ▼▼▼
A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott márkák listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!
Utolsó frissítés: 2026. május
Ahhoz, hogy segíteni tudjunk a számodra legmegfelelőbb e-könyv olvasó kiválasztásában, a hozzászólásod mindenképpen tartalmazza az alábbi kérdésekre a választ:
■ Hány hüvelykes legyen a kijelző?
■ Mennyi pénzt szánsz rá maximum? (Lehetőleg konkrét összeget írj!)
■ Egyéb speciális kívánság (színes; írható; gombokkal kezelhető; magyar nyelvű szoftver; vízálló, stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
schor
tag
-
schor
tag
-
Kustor
csendes tag
Köszönöm. Ha nem lesz más mód megpróbálom őket. Nekem nem volt nehéz szétszedni mivel az akku szétnyitotta az egészet. (bízom benne hogy nem okozott egyéb kárt...) Ezért is próbáltam körbekérdezni, hátha jó bele valami akku ami elérhető magyar piacról...) Én is az aliexpress-en láttam csak...
-
hampidampi
őstag
-
Bozek
nagyúr
-
Ébri
senior tag
-
Dhampir
félisten
Dehogy, csak jeleztem, hogy kapható.
Egyelőre Erich Maria Remarque (Nyugaton a helyzet változatlan), Theodor Plievier (Sztálingrád) ezenkívül sok más, a háborúk időszakait megjelenítő ismeretterjesztő művek, valamint a Holocaust irodalom egy részének áttanulmányozása után szünetelek a háborúkat felidéző művek terén.
Amint Antoine de Saint-Exupéry írta az Az ember földje című alkotásában:
De neked is igazad van, ha irtózol a háborútól. -
Dhampir
félisten
-
csendes
addikt
-
LittleBiG007
aktív tag
-
Bozek
nagyúr
-
Bozek
nagyúr
-
arcsin
senior tag
-
Oldman2
nagyúr
-
alexw801
senior tag
-
LittleBiG007
aktív tag
-
Ébri
senior tag
-
Oldman2
nagyúr
-
LittleBiG007
aktív tag
Nincs vele semmi gond. Csak ha már ott a wifi, nekem az kényelmesebb. Pl. Onyx gyári Book Transfer alkalmazás. Vagy a legegyszerűbb ftp vagy http szerver olvasóra telepítése. Vagy Calibre Companion. Vagy online tárhely. És ezekkel a szinkronizálás is könnyebb, mint Media Transfer Protocol-on keresztül.
-
LittleBiG007
aktív tag
-
Ébri
senior tag
-
arcsin
senior tag
-
Ébri
senior tag
-
arcsin
senior tag
-
arcsin
senior tag
-
csendes
addikt
-
bwoay
nagyúr
-
kisveréb
csendes tag
-
csendes
addikt
Azért ennyire nem rossz a helyzet, és ma már a 100% sem a teljes kapacitásnál van, hanem lejjebb. Li akkut tárolni 40-50% töltöttségen célszerű száraz, hűvös (5-10 C) helyen: [link] [link] : "Lithium-ion must be stored in a charged state, ideally at 40 percent."
"Lithium-ion batteries (Li-ion) should not be stored over a longer period of time either uncharged or fully charged. The optimum storage as determined by extensive experiments is with 40% to 50% capacity and at low temperatures, which should not drop below 0°C. Storage at 5°C to 10°C is optimal. As a result of self-discharge, a recharge is necessary every 12 months, at the latest".
Ez egy részletes cikk a hőmérséklet hatásáról a Li akkumulátorok kapacitására [link] : -
hockeyapu
senior tag
-
alexw801
senior tag
-
arcsin
senior tag
-
alexw801
senior tag
-
nfer
tag
-
Oldman2
nagyúr
-
alexw801
senior tag
Szóval ez nem egy elterjedt gép, nem egy Kindle. Nincs OTA, de lehet rootolni, flash-elni rá az Android 8 firmware-t (Android 6-al érkezett). Van utasítás, video bemutató és minden szükséges fájl, letöltöttem már. Vissza az első okostelómhoz, ami W801 volt, ezért sanyi+w801 a login nevem. Sok éve volt, és több eszköz volt ilyen mókolós eleinte, ma már elszoktam ettől. Úgy tűnik, Google apps és Play store sincs magától rajta, de könnyen rátölthető. Nem baj.
-
csendes
addikt
-
robi-k
őstag
-
Mercutio_
félisten
Itt egy részletes leírás, a mailbox.de-n keresztül történő rendelésről.
-
zsoltzsolt
addikt
-
Apollyon
Korrektor
Az a bizonyos fórumtárs szerintem én vagyok.
Nem Aura 2 volt 21 ezerért ebayen, hanem még az első kiadás, a 2013-as, aminek a kijelzője egy síkban van a kerettel. Az Aura 2-nek viszont süllyesztett a kijelzője (legalább nem fénylik annyira). Tehát amit Lune fórumtárs szeretne venni, az már az újabb, 2016-os verzió.
(#15598) Lune: A Kobo Aura 2 szerintem elég király 40 ezerért újonnan, garival, szerintem nem fogsz csalódni. Bár nem hiszem, hogy kimaradna, de vásárláskor érdemes a legújabb verzióra frissíteni a szoftverét, mert az már kiforrott, gyors, és nincs vele semmi probléma. Legalábbis 40 körül én ezt venném.
-
pjen
félisten
-
pjen
félisten
-
Ébri
senior tag
-
SunMount3r
nagyúr
A te személyes preferenciáidnak mi köze van a most feltett konkrét kérdéshez? PDF-et akart e-pub-ba konvertálni és én leírtam a lehetőségeket. Na bumm, de mivel én vagyok itt a "kétkedő zöldfülű" (csak mert kérdező és szkeptikus felhasználó vagyok), akkor lehet máris minden ágyút rám szegezni (easy target). Mint amikor egy Online RPG-ben a Level 2-őn álló újoncokat PVP-ben döngölik földbe a kimaxolt, veterán "bátor lovagok" (legalábbis akik ezt gondolják a szituról)...
Találj magadnak más célpontot. Én pedig speciel arra adtam választ, amit kérdezett. Te nem. Ha hozzáfűzni valód, kiegészítésed van a témához, vagy egyéb technikai ellenvetésed, azt máshogy kellett volna jelezni és le is írni azokat.
-
SunMount3r
nagyúr
-
alexw801
senior tag
-
Ébri
senior tag
-
KrAt
veterán
Volt rajta ~50 idegen nyelvű könyv, amire Apumnak se, meg nekem se lesz szüksége
Ezért töröltem le 
A mappákra gondoltam az eszközön, amik üresek. Mindegy, ott maradtak.
Viszont sikerült megoldani a kikapcsolási kép kérdését. Viszont feljött két újabb kérdés:
- érdemes teljesen kikapcsolni az eszközt, vagy készenléti módban sem fogyaszt annyi áramot?
- a kijelző teljes frissítését (teljes fekete villanás) milyen időközönként kell megcsinálni, vagy kikapcsolható-e? -
LittleBiG007
aktív tag
A Kobo csak a saját szótárait kezeli, hozzáadott szótárt nem, ezért valamelyik már meglévőt kell felülírni. Az sem teljesen mindegy, hogy meyiket, mert nem minden nyelven sikerült teljes jogot vásárolni a Kobo-nak, így van olyan nyelv, amelyiknél például csak a dedikált keresőablakban használható a fordítás, de a könyvben egy szóra rámutatva nem. Ez vissza fog tükröződni a felülírt szótár használatában. Valamint az olvasó minden szinkronizáláskor ellenőrzi a szótárak integritását, és mivel látja, hogy nem az eredeti, ezért felülcsapja az eredetivel, te meg írhatod felül újra a tiéddel. Úgyhogy vagy nem szinkronizálsz, vagy pedig használod a "Change dicthtml strings to micthtml" nevű patch-et (korábban már volt szó többször is a Kobo patch-eléséről.)
-
alexw801
senior tag
-
hampidampi
őstag
"A Kobo egyértelműen kellemesebb olvasási élményt nyújt éjjel szép sárgás színével, nagy kijelzőjével, ugyanakkor könnyű súlyával."
Azért mondjuk nem csoda. Van köztük árban egy laza kétszeres szorzó.
(#15384) Degeczi
Hát, nálam ha nem talál egy szót, akkor automatikusan a Wikipédián keresne. Ha utána átlapozok a szótárra, No Definition Found jelenik meg, de ott kézzel átállíthatom a szótárat másikra. Azért annyira nem automatikus.
PW3, 5.9.2.0.1 szoftver. -
LittleBiG007
aktív tag
-
Ébri
senior tag
A szótárak dict, vagy .kobo/dict folderben vannak (ha jól emlékszem). Angol-magyart találtam neten, most gyorsan nem tudnám előkeríteni, s ha jól emlékszem, volt pár másik is. De tény, hogy angol könyveket koreaderrel olvastam Kobon inkább, ott egyszerűbb sok szótárat feltenni. Kindle szótárazásban tényleg jobb.
-
laci1892
őstag
-
laci1892
őstag
Alapvetőn nekem nem a kindle olvasókkal van bajom. Csekély hátrányuk ellenére is remek olvasók. Számomra az Amazon üzletpolitikája nem szimpatikus mondhatni bizonyos aspektusaiban kifejezetten unszimpatikus. Ezért is szeretnék én tőlük elhatárolódni. De aki kindlet vesz nem csinál rossz vételt. Bőven jó vétel tud lenni a pw3 még ma is.
Mondjuk így a kobo One után én már biztos nem tudnék hozzá szokni a 6" kijelzőkhöz. Nekem ez a méret ami nagyon bejött. Több tartalom is fér el. Az hogy pedig nem sülyesztett a kjelző hanem siíkban van a kerettel nagyon egyedivé teszi.
ényérzékelő Külön poén. Nem kell nekem mindig bűvészkedni a fényerőszabályzással. Magától megcsinálja a telefonokhoz hasonlóan. Tetszik

-
laci1892
őstag
Kobo aura one tökéletes partner tud lenni.
Elég sokat kibír az aksi aktív használat mellett is.
Ráadásul ha este olvasol, a kijelző szín hőmérsékletét tudod állítani. Barnásabb fény nem bántja a szemet este.
Nagyon pontos éles. Kijelzője. A világítás Homogén ez nálam külön Plusz pont.A kepub a kobo saját formátuma(?) Elméletben. De nem kell vele foglalkozni.
Minden formátumot így az epub-ot is felismeri többek között. Ez pedig elég jól paraméterezhető. Gondolok itt a betű típus, méret és egyéb dolgokra.több mint 2 hónapja használom az eszközt. Semmilyen formátummal Nem volt gondja idáig.
Kivéve egyett. A txt-t.Vicces de ezt a fájl formátumot valamiért nekem nagyon lassan nyitotta meg. Utána a lapozás már gyorsan ment. De ennyi össz vissz a negatív tapasztalatom az olvasóval. Minden más téren nagyon gördülékeny.
Az biztos hogy máskor is kobot fogok venni.
Jó a kindle de... Szeretnék tőlük el határolódni.
Egyetlenegy negatív érvet tudok még esetleg felhozni ha nagyon szeretnék.
Utazáskor én egy utángyártott tokot vettem hozzá pár ezer forintért ami tökéletesen megfelelt.... De ha valaki eredetit szeretne az mocskos drága. Edigital-ba 20 ezer forint.... O.o
-
BoneDragon
veterán
-
Exfury
tag
-
LittleBiG007
aktív tag
Sajnos ez csak szerencse kérdése, nem lehet rá alapozni. Amikről én tudok, azok mindegyikére kivetették.
(#15132) Exfury: Én is szeretem az 5 colos olvasókat, volt 515-öm és Mini-m is. Nemrég sikerült beszereznem egy muzeális darabot, a Sony gyártotta kb 7 évvel ezelőtt. Az állapota olyan, mintha új lenne, valamint egy nagyon különleges, világítással rendelkező tokom van hozzá. Úgyhogy sikerülhet neked is kifogni valami kitűnő állapotú használtat, ha 5 colban gondolkodsz.
-
LittleBiG007
aktív tag
-
laci1892
őstag
-
Apollyon
Korrektor
-
Dhampir
félisten
A Tolino most 79,00 Euro.
-
frankstork
aktív tag
-
AxBattler
félisten
-
Apollyon
Korrektor
-
atty_hor
tag
-
dorika87
őstag
Nem érzem úgy, hogy osztotta volna az észt... csak leírta a saját véleményét tapasztalatait az illető.
Nyilván nem fogyaszt sokat a világítás, de azért nyáron verőfényes napsütésben én sem hagyom bekapcsolva, mert felesleges. Neki gondolom fontos a sok beállítási lehetőség azért írta, de mivel minden ember más mindenkinek más szempontok fontosak. -
cech19960320
tag
-
wep
tag
-
Azie
őstag
az, hogy angol a help

egyébként igen, német nettóra jön a 27%, csak ugye németeknél különböző dolgoknak más-más az áfája,
Hungary
01/01/1988 0 | 15 25 - -
01/01/1993 0 | 6 25 - -
01/08/1993 10 25 - -
01/01/1995 0 | 12 25 - -
01/01/2004 5 | 15 25 - -
01/01/2006 5 | 15 20 - -
01/09/2006 5 20 - -
01/07/2009 5 | 18 25 - -
01/01/2012 5 | 18 27 - -elmútnyócév ^^
-
Apollyon
Korrektor
-
GeriCool
aktív tag
-
dorika87
őstag
Csak egy kérdést tettem fel, hogy van-e lehetőség magyar nyelv telepítésére vagy sem.
De ha már a kérdésemre kérdéssel feleltél
akkor válaszolok rá: idősebb embernek praktikusabb a magyar nyelv, mert nem tud angolul és biztonsággal kezelne inkább egy magyar nyelvű olvasót. Csupán ezért kérdeztem.Degeczi: rendben, akkor ezek szerint érthető akár bárki számára, még ha idősebb is az illető, mert nem szükséges nyelvtudás.
Apollyon: Rendszeresen olvas, de ebookja még nem volt. Azért köszönöm mindenkinek a segítséget mindenkinek.
-
atty_hor
tag
-
Apollyon
Korrektor
-
jag222
csendes tag
Köszi. A Pocketbook olvashatósága, használata milyen? Most láttam hogy a Médiamarktban a Pocketbook Sense ~40 e Ft hivatalosan, adnak hozzá tokot, maga készülék a Touch Lux érintős, gomb nélküli verziója.
Itt az árból még tudnék faragni, szóval ha azt nézem, hogy tok + magyar garancia stb akkor pénzben ez jobban megérné nekem mint a Kobo.
Szóval továbbra is ha valakinek van összehasonlítási alapja erre a kettőre, akkor légyszíves... -
Ébri
senior tag
-
newmoonlight
senior tag
1. Passz.
2. Nézz utána itt a fórumon, olvasgass teszteket, ha szimpatikus, vedd meg. Gondold végig azt is, hogy hány száz (v. ezer) órán át lesz a kezedben. Ha bármi irritáló jellemzője is van (a Pw3-hoz képest), nem fog vigasztalni az a tizenvalahány ezer Ft-os megtakarítás. Én is kattogtam ezen a dilemmán pár hétig, aztán a Pw3-ast választottam. Nem bántam meg. Ha a Kobo-t választottam volna. lehet. hogy ugyanilyen elégedett lennék. Én csak a Pw-t ismerem, olyantól kaphatnál autentikus tanácsot, aki mindkettőt kipróbálta.
-
newmoonlight
senior tag
Kindle Touch: Kiesik, mert nincs háttérvilágítása. (Enélkül eszedbe ne jusson olvasót venni!)
Pw2 használt: "Reklámmentes" - Semmi jelentősége, egy nap után észre sem veszed.
"3G" - Semmi jelentősége, úgysem fogod használni.
"Bőrtok": Nehogy ez (vagy az a 6 eFt-os árkülönbözet) döntse el a dilemmát...Pw3: Új, garanciális, szép, okos, szexi, trendi, fancy...
(Ja és 39e-nél olcsóbban újat nem nagyon találsz. Én is ennyiért vettem.) -
KBear
tag
-
Degeczi
nagyúr
Nagyban is így van: az OMV kúthálózat eredetileg ÖMV volt (minthogy Österreichische akármi), és a nemzetközi terjeszkedésük érdekében ékezetlenítették a nevüket...
(pláne, h szláv terület felé is nyitottak, és pl. a lengyelek nem is nagyon tudják kiejteni az "ö" betűt, vmi "ú"-hoz hasonló sikeredik) -
LittleBiG007
aktív tag
-
LittleBiG007
aktív tag
És itt van egy saját készítésű bónusz. Add hozzá a lenti részt a libnickel.so.1.0.0.patch fájlhoz, és máris rendelkezésedre áll a hiányzó két hosszú magánhangzó a billentyűzeten.
<Patch>
patch_name = `Hungarian keyboard`
patch_enable = `yes`
# patch_group = `Keyboard alternatives`
#
## Replaces keys on the Extended Latin keypad with Hungarian letters
#
# Change keyboard layout
find_base_address = `æ\0\0à\0\0è\0\0ì\0\0`
# Second row, left to right:
# (for Touch/Mini/Glo/Aura the first key moves to top row, first column.)
replace_string = 0014, `ù\0`, `ű`
# Third row, left to right:
# (for Touch/Mini/Glo/Aura the first key moves to top row, second column.)
# Bottom row, left to right:
replace_string = 0068, `õ\0`, `ő`
</Patch> -
alexw801
senior tag
-
Oldman2
nagyúr
-
Luna68
csendes tag
-
LittleBiG007
aktív tag
-
LittleBiG007
aktív tag
Egyetértek. Habár lehet, hogy jobban el kellett volna magyaráznunk az összefüggést.
Szakirodalom -> szöveg+szemléltető ábrák -> PDF -> konvertálási nehézségek vagy olvasási nehézségek.
Szerintem a kedves kolléga magyar szakos és nincsenek ábrák a szakirodalmában. Ezt az is alátámasztja, hogy szereti a költői kérdéseket. -
Dhampir
félisten
-
Dhampir
félisten
Naív kérdéseket teszel fel.
Naiv kérdésekre is szolgál ez a topic, nem mindenki nagymenő.
A külföldre szállítás is pénzbe kerül, és akkor már nem annyiba került a Paki. Útközben bármi érheti.
Anno a topic legjobb ajánlata a skóciai Nook volt 20.000 Ft alatt. Akadt abban is kockázat, de gond esetén kisebb bukással járt.
Lehet, hogy nem tetszik, de éppen arra hívnám fel a figyelmet, hogy olcsó külföldi húsnak híg lehet a leve, van kockázat is benne.
-
Maximum1
őstag
Köszi!
Az ár/érték arány sokszor nem tükrözi a minőséget.
Lehet idegből veszek egy kobo Aura One-t, úgy is csak itthon olvasok, akkor legalább legyen jó nagy.(#13129) Dhampir általában ami ezeken elromlik arra nincs garancia, 90% hogy a kijelző törik/töröd el.
Itt egy példa, alatta szépen leírja a sztorit.
Én biztosan külföldről venném ha 10ezerrel olcsóbb valami, persze bizonyos értékhatáron belül, legyen ez a határ 50ezer ebooknál, mindenkinek van egy határ ami már a komfortzónáján kívül esik.20ezer egy kijelző, nem éri meg ezeket cserélni, legalábbis én még nem találtam olyat amit megérné.
-
Dhampir
félisten
-
Maximum1
őstag
Melyik a jobb szerinted?
Kindle 5-öm van amit DuoKan R.2.5-el használok, ezt cserélném valami világítósra.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Tiltott témák:
● E-book illegális beszerzése
● Saját olvasó eladásra kínálása
- ÚJ Bontatlan Apple iPad Air (2026) 11" M4 Wi-Fi 128GB Space Gray ! ! 1Év nemzetközi APPLE GARANCiA
- Samsung Galaxy Tab S6 Lite LTE (2020) Oxford Grey 64GB
- 5G LTE! Whitespotos, Microsoft Surface Pro 8 i7-1185G7 16GB 512GB 1 év garancia
- iPad 9th gen 64GB space grey
- iPad Pro 13" M4 256GB Wifi + Magic Keyboard
- Panasonic LUMIX G 25mm f/1.7 ASPH objektív
- Bomba ár! HP EliteBook 8460P - i5-2GEN I 4GB I 250GB I 14" HD I DP I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Playstation VR2 3 hónap garancia, számlával!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Viszont a problémám megszűnt, ami elég érdekes...

De nyilván érdemes lehet körülnézni vásárlás előtt...

Dr.NX