Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- sziku69: Szólánc.
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: MárkaLánc
-
LOGOUT
▼▼▼ E-KÖNYV OLVASÓK ▼▼▼
A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott márkák listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!
Utolsó frissítés: 2026. április
Ahhoz, hogy segíteni tudjunk a számodra legmegfelelőbb e-könyv olvasó kiválasztásában, a hozzászólásod mindenképpen tartalmazza az alábbi kérdésekre a választ:
■ Hány hüvelykes legyen a kijelző?
■ Mennyi pénzt szánsz rá maximum? (Lehetőleg konkrét összeget írj!)
■ Egyéb speciális kívánság (színes; írható; gombokkal kezelhető; magyar nyelvű szoftver; vízálló, stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cs1csó
titán
Helló, van új Koreader (Ghost néven fut)
Egy fontos dolgot tud (ha jól értelmeztem) a "stabil" oldalszámozás. Ez (ha az e-könyv pontosan adja vissza alapban a fizikai könyvet) tudja a fizikai könyv oldalszámozását is követni az e-olvasó tördelésétől függetlenül (gondolom ha egy "fizikai" oldal a betűméreted stb. miatt 3 oldal az olvasódon akkor 1/1, 1/2, 1/3 vagy hasonló, MÉG NEM PRÓBÁLTAM de ezt emelték ki első helyen, adtak hozzá magyar billentyűzetet is (eddig nem volt?)
-
Cs1csó
titán
Helló, van egy Pocketbook Touch Lux 5-ös olvasóm, amikor wifit bekapcsolom (így küldök rá könyveket) akkot szokott frissítéseket keresni, de nem valószínű, hogy erre a típusra valaha fog még jönni frissítés. Tehát: nem gond ha kikapcsolom a frissítések keresése opciót?
-
Dhampir
félisten
Jobban képben vagytok ezzel; a könnyű szótárfunkció Kobo olvasókon kívül mely más olvasókon működik gördülékenyen?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Apollyon
üzenetére
Ugyanakkor az E Ink is egy aljadék gyártó a szememben, hogy beszüntették az egyébként strapabíró, hajlítható Mobius kijelzőt. A sitejukon még maradt egy 10.3 colos panel mutatóban, valszeg ott felejtették, de nincs kirakva ár, szóval nem rendelhető, és amúgy Mobiusra szűrve és minden más opciót szabadon hagyva 0 találat jön ki. Valszeg a szűrőt is ott felejtették.
Szerintem ez nagyon gáz, mert pont ezt a típusú kijelzőt kellene a legtöbb könyvolvasóba tenni, főleg, jó esetben, mindennap használja az ember és leeshet, ráülhetnek stb. Ennek ellenére még mindig csak könnyen totálkárra törő, drága kijelző van, ha egyáltalán lehet pótolni és nem kell egy kompletten új eszközt venni inkább – éljen a környezettudatos viselkedés.
-
Apollyon
Korrektor
Részben igen, de valóban kevésbé rossz, mint valami alacsony frissítésű AMOLED-en olvasni.
Nekem sem szimpatikus, egyetlen előnye E Inkkel szemben, hogy nem annyira törékeny, de itt meg is állt a történet. Részemről nem látom értelmét ennek, labdába se tud rúgni egy Carta kijelzőhöz képest, szóval maximum azokat húzzák be, akik nem értenek hozzá, és nem hallottak még Kindle-ökről meg Kobo és Pocketbookokról.
-
Bozek
nagyúr
válasz
Dhampir
üzenetére
Csak ezzel pont ugyanaz a baj, mint a tablettel. Ott a videóban az akksiról is egy rész, 3 és fél óra képernyő és már csak 32%-on van az akksi. Főleg, hogy közben egyszer még rá is töltött.
De legalább annyira nem túlárazott, mint a Boox-ok... Az a nagyjából 84 ezres ár egy új technológiáért még elfogadható. Csak ha már most jött ki, nem 13-as Android kellene rá.
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Keresgélés közben bukkantam erre az olvasóra, RLCD kijelzőt használ:
Hannsnote 2 SN10HR1BReddit-fórumszál az RLCD-ről:
The important stuff to know before buying an RLCD monitor :)Egy videó a sok közül:
Color E-Ink Alternative? HannsNote 2 RLCD Tablet REVIEW
-
nyipp
tag
válasz
TrishtanAG
üzenetére
Ez is igaz, viszont mentéségére szóljon, hogy meglepően nem laggol, és a képernyőfrissítés döbbenetes gyors. Ettől persze valóban elfért volna bele még némi vas, viszont az inherens korlátok (csak nagyon kevéssé mozgalmas videók fogyaszthatók, késleltetett gépelés, meg ilyesmik) szerintem nem oldhatók fel proci/memória oldalról.
-
nyipp
tag
Ha megengeditek, egy megjegyzés a pdf-es témához: egy Boox Tab XC-t használok abból az okból is, amit fent többen jeleztek, nagyon sok pdf megy át a kezemen (és elég sok belőle olyan, hogy van értelme színeket is látni). Erre a célra és jegyzetkészítésre (kézírásos) nagyon elégedett is vagyok vele. Pdfet olvasni, annotálni, széljegyzetelni eddig a legjobb eszköz, ami a kezemben volt, pedig megfordult már nálam ez-az. Az olvasási-kézírási élmény szempontjából kenterbe veri a Galaxy tab S8 ultrát, pedig annak nagyobb a képernyője és mégiscsak S-AMOLED vagy mifene.
Másrészt arra, hogy kiváltson akár egy komolyabb Droid tabletet munkagépként, sajnos alkalmatlan, a gépelési élmény elég hervadt, a táblázatkezelés döcögősebb, az appok közötti váltás is nyögvenyelős, a keyboard cover pedig egy szégyen - azaz általános célokra még mindig a hagyományos képernyő a nyerő.
Nem meggyőzni szerettem volna senkit semmiről, csak leírtam a tapasztalataim
-
TrishtanAG
senior tag
válasz
mAtThEw0319
üzenetére
Egyrészt annyira nem tűnik jobbnak a Formához képest, amennyire drágább újonnan, másrészt most megijedtem kissé, hogy a Kobo 10 évvel az Aura One hírhedt merülési szofverbugja után még mindig ennyire komolytalanul áll a rendszere stabilitásához.
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz
TrishtanAG
üzenetére
Kobo Sage nem jött szóba?
-
TrishtanAG
senior tag
Van egy lassan 5 éves Kobo Forma-m, ami tegnap este azt csinálta, hogy miután kinyitottam a tokját, felébredt az alvásból, de nem reagált utána semmire sem. Se a fizikai gombbal, sem a képernyővel nem lehett lapozni. Újraindítottam többször is, szépen be is jön a főmenü, ahol aztán szintén nem reagál semmire. A rendszer szoftvere az sajna az augusztusi, amire még azelőtt frisítettem, hogy kiderültek volna a gondok velem azonban eddig semmi bajt nem produkált.
Mivel azt hittem,hogy szegény Kobom kukázandó, egész este néztem, hogy milyen 7.8 meg 8 colos olvasók vannak manapság, aztán kábé megállapítottam, hogy úgy nagyjából semmilyen; vagy mindenki 6 és 7 colosat vagy 10 fölöttit gyárt (vannak még az inkpadok is, de azokkal meg szintén van valami gond amelett, hogy szeretnek durván törni a tokban is).Aztán ma reggel nem is tudom miért, megint bekapcsoltam a Kobot, erre tökéletesen működik. Mással is előfordult ilyesmi, vagy számíthatok rá, hogy végül a kukában fog landolni szegény, hogy aztán barátkozzak meg én is a 7 colos Onyxokkal?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Space marine
üzenetére
Most jobban körülnéztem, alzán van újszerű Boox Page (a Go 7 előző genje) az elég jó ajánlat. De igen, árukeresőn akad 90K körül is Go 7.
Elég durván felmentek az árak, ez van.
Ami még fontos, hogy ha veszel olvasót, akkor egy sleepcover, ami fedi az olvasó kijelzőjét, kötelező kellék. E-Ink kijelző nagyon törékeny, nem olyan strapabíró mint egy okostelefon. -
Space marine
aktív tag
Köszi Nektek is!
Valahol nonszensz ez az egész.. valami refurbished marad opcióként sztem.. -
Bozek
nagyúr
válasz
Space marine
üzenetére
Az említett olvasó azért is 100, mert Android-os és Onyx. De az a 100 se teljesen igaz, van 90 ezerért is már, bár sok helyen csak fehér színben. Vagy az iPon-nál nagyjából 92 ezer a fekete.
Minél nagyobb egy olvasó mérete, annál többe kerül. 70 ezer alatt már csak 6"-os olvasók vannak igazából.
-
TrishtanAG
senior tag
válasz
Space marine
üzenetére
7 col mondjuk szerintem képregénynél eléggé bandzsítós méret. Használtan próbálj egy 7,8-8 colos Pocketbookot (Inkpadok a 3-as modelltől) vagy Kobo-t (Aura One és leszármazottai) találni.
-
Space marine
aktív tag
Köszi all!
Marad a vadászat!
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Space marine
üzenetére
Az elmúlt pár évben globál volt egy nagyobb infláció, plusz a forint is jelentősen romlott. Külföldön is 200 dollár / euró / font körül van egy 7-es olvasó, plusz itthon az ÁFA is magasabb.
Szóval újonnan drága, esetleg megéri vadászni hardveraprón, ebayen stb. valami használt / refurbished (felújitott) olvasót. -
válasz
Space marine
üzenetére
Én nemrég vettem egy Refurbished PW6 2024-et, összesen 44e HUF volt. KOReader fut rajta első pillanattól.
7", pehelykönnyű, színhőmérséklet állítás, KOR...
Kell ennél több?
-
Space marine
aktív tag
válasz
Apollyon
üzenetére
értékelem a humort
képregények csak lehetőség szinten merültek fel, nem akkora téma..
annak is örülök, hogy ennyire elszálltak az árak.. anno a kindle-t nézegettem, 30-40k körül voltak, azért szép ez a 100k ár
vagy abban nem is volt 7" ??
asszem végig kell turnéznom a családot karácsonyra
Köszi!
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Space marine
üzenetére
Szia
Örülhetsz, mert amit szeretnél, nem fog 70 ezerbe kerülni, hanem inkább százba.
Képregényhez és pdf-hez lehet jobban járnál valami nem E-Inkes, hanem AMOLED-es tablettel, olcsóbban kijössz.
Ha pedig mégis e-olvasó kell, akkor 100K körül van a 7"-es méret, és most az Onyx Go 7 ajánlott, van színes és nem színes verziója is, androidos, szóval PDF-et valamennyire jobban kezeli. -
Space marine
aktív tag
Sziasztok!
Tanácsért jöttem, 7col-ban keresem "társam", háttérvilágítás nem fontos, nem kell kilométerekre küldeni a könyvet se, viszont az nem lenne rossz ha lenne valami szoftver/felhő/stb ami az adott eszközre optimalizálja az ebook-ot.
szines pdf gondolom nem opció ennyiért /70alatt/, régi képregények, újságok miatt kérdezem
Örülnék ha nem 70ezerbe fájna
Köszi! -
fpeter07
veterán
válasz
TrishtanAG
üzenetére
A 7 colos kijelző egyetlen hátránya, hogy van egy táblagépem 2015 környékről, ami pont ekkora mérettel rendelkezik. Ugyanakkora méretű e-olvasó így konkurenciába lépne vele. Szóval vagy mobilisabb irányba, vagy 10", vagy Note Max irányba lenne célszerű elmenni. A kettő között viszont árban alig van különbség. Hosszú ideig 21,5" monitorom volt. Munkahelyen kaptam egy 34" UHD-t, majd otthonra vettem egy 32" 4k-t és azt kell mondanom, hogy a jóhoz könnyen hozzűszokik az ember.
-
Dtk2
csendes újonc
válasz
fpeter07
üzenetére
Egyetértek, a méretet az határozza meg mire, mikor használod. Mivel én nem hordozom, otthonra sokkal jobb a nagyobb kijelző.
Szerintem egyéni preferencia. Van, hogy használom a beépített olvasójával is, az is megteszi. Néha már soknak érzem a KO readert, nem is kell annyi beállítás, ha jó minőségű szöveged van, és többet is fogyaszt vele. -
Dr.NX
Topikgazda
Jön új 2025-ös Kindle Scribe 11" méretben, ráadásul háromféle kiadásban:
sima, színes és világítás nélküli -
TrishtanAG
senior tag
-
fpeter07
veterán
Na igen, szerintem azt fogom majd megvenni. A mobil változat inkább nagyvárosi ingázásra alkalmas. Ahogy a review videókból lejött, inkább kiegészítik egymást, mintsem egymás konkurenciái lennének. Dupla árért viszont már van e-ink mobil is, ami bővebb felhasználási kört ad.
A readerek között mi a különbség? Csak egyéni preferencia kérdése, hogy milyen szoftvert választ az ember? -
Dtk2
csendes újonc
válasz
fpeter07
üzenetére
A Go7 nekem bevált, pont a széles káva miatt is vettem azt és szeretem a lapozó gombokat is. Kényelmesebb olvasni a nagyobb képernyőn és a hátlapja kicsit barázdált, nem csúszik olyan könnyen. Viszont elég könnyű is, nem okoz gondot tovább tartani. Lapozással sem volt gondom.
Kezelhetőség szempontjából is kedvező, remekül működik Calibre-vel és KO reader is megy rajta. -
-
Imco
őstag
válasz
TrishtanAG
üzenetére
Köszi! 5. kábellel sikerült! Ma kapok jutalmat biztos!

-
Imco
őstag
válasz
TrishtanAG
üzenetére
Micro usb kábel. Sajnos se wifi, se böngésző.
-
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Oldman2
üzenetére
Factory reset nem fut le, viszont a kobo.sqlite íródik felül, azaz elvesznek a beállítások, az activity alatt minden statisztika, illetve a könyveknél hogy mennyit olvastál belőle (reading progress).
A könyvek maguk rajta maradnak az eszközön, csak az veszik el, amiket velük csináltál, tehát mindegyik "Unread" lesz.
A fileok és modok is rajta maradnak az eszközön, tehát koreader, kfmon, nickelmenu, nickelclock ha ezek is vannak mind maradnak, és persze a firmware verzió is marad.
A patchek viszont eltűnnek, újra kell patchelni a Nickelt (tehát csak a korábban használt KoboRoot.tgz filet felmásolni, illetve a Nickeles config fileokban lévő beállítások is elvesznek (mivel mondjuk innen olvassa ki a rendszer a beállításokat), tehát a.kobo/Kobo/Kobo eReader.conf
alá is újra be kell másolni a kívánt feature settingset, pl ezt, hogy a koreader minden egyes file-ja ne legyen felsorolva nickelben a könyvek között:[FeatureSettings] ExcludeSyncFolders=(\\.(?!kobo|adobe).+|([^.][^/]*/)+\\..+)
Kb. ennyi, az annotationökkel nem tudom mi lesz, mert nem használom őket.A leírt folyamatok érvényesek oda-vissza, azaz sideloaded módból ki- és belépés esetén is.
-
Imco
őstag
Sziasztok!
Valaki legyenszíves helpeljen meg, mert a párom kinyír!
Koobe novelbook HD-ra nem tudok könyvet feltölteni.
Emlékeim szerint a készüléken kellett engedélyezni, de nem találom.
Az utolsó feltöltés vagy 1,5 éve volt rá . Azóta elfelejtettem.
PC-vel összekötve / 2 kábellel is próbáltam/, de semmi nem aktív. A pc nem látja.
Itt azt írjátok, hogy kapcsolodáskor megkérdezi az eszköz, de nálam nem kérdez semmit.
Szájbarágósan, ha kérhetném, mert bár IT vagyok, de az eszközt soha sem használtam.Mindennek tudok örülni!

Köszi! -
-
fpeter07
veterán
válasz
Rigormortiis
üzenetére
Remélem fog valaki itt véleményt megosztani. A Palma2 és a Go7 fekete-fehér is tök szimpatikusnak tűnik. A régi könyvolvasómmal két gond akadt. 1) Kényelmetlen volt fogni a szűk jobb oldali káva miatt. 2) Lemerült és sosem kapcsolt vissza. Az első megszokható volt, na de a második az végzetes.
Mivel napi szinten olvasok telefonon, így a Palma formátuma szerintem megszokható lenne, bár a a gyakoribb lapozgatást valószínűleg zavarónak találnám. Anno egy tök kezdetleges olvasóm volt, feltételezem ezek a modern hardverek már gyorsan lapoznak és nem marad utánuk "árnyékos rész". A go7 vétele határozottan kockázatmentesebb, hiszen az a "megszokott" ekönyv méret és tudom hogy működik. -
válasz
Intelligencs
üzenetére
Bocs, Új hozzászólásnak szántam...
-
válasz
Cs1csó
üzenetére
Én alapvetően semmi fontosat nem tartok az ebook olvasókon. Csak felmásolom a könyveket, amiket épp olvasni akarok. Ha már túl sok gyűlik fel rajta, akkor letörlök róla mindent. Engem zavar is rajta a túl sok könyv.
A könyveim olyan kategóriájú fájlok számomra, mint mondjuk az mp3 zenéim. Nem annyira fontosak, mint a saját fényképeim, dokumentumaim de ezek is a NAS-on vannak, és készül róluk mentés is, maximum nem olyan sok, mint a legfontosabb fájlokról.
-
-
Cs1csó
titán
válasz
Intelligencs
üzenetére
Megjegyzem érdemes MINDEN könyvedről pl. a PC-éden is tartani egy példányt.
-
válasz
Intelligencs
üzenetére
Kobo related kérdés:
A készüléken be vagyok lépve egy Kobo fiókba. Kilépéskor ugyanúgy lefut egy Factory Reset mint Kindle eszközökön?
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Intelligencs
üzenetére
Ez mind szép és jó, mindeközben az utóbbi időben az Amazon arra költ temérdek pénzt és erőforrást, hogy minél újabb DRM trükkökkel szívassa a nagyérdeműt, ahelyett, hogy pl. fejlesztenék a beépített olvasóprogramot.
Just my two cents. -
JamesFinn
senior tag
válasz
bunnyhu
üzenetére
A pocketbookra is van lehetőség e-mailben könyvet küldeni. Send to pocketbook a neve.
@hajraolaj1:"A „PocketBookra küldés” funkcióhoz csatlakoztassa eszközét Wi-Fi-hálózathoz, lépjen a Beállítások > Fiókok és szinkronizálás > Küldés PocketBookra menüpontra, jelentkezzen be fiókjába, és létrejön egy egyedi @pbsync.com e-mail cím. Küldje el e-könyveit mellékletként erre az e-mail címre, és azok automatikusan megjelennek a PocketBook könyvtárában"
Én pl a dibooknál vásárolt könyveimet így küldöm az olvasómra (PB era) a dibook send to kindle szolgáltatásával. Csak át kellett írnom a regi kindle olvasóm email címét a pb sync-es címre.
-
bunnyhu
senior tag
Én egy Pocketbook verse olvasót vettem nemrégen, saját mindennel használom bár felraktam rá a koReadert de nem igazán szükséges. A gyári előnye, hogy a saját felhőjével szinkronizál, nem emailes feltöltés de ugye bárhol felrakom a felhőjébe, majd az olvasón frissítéssel már rajta is a könyv. Háttérvilágítás miatt vettem főleg, sokszor kevés a fényforrás már olvasni, így viszont tökéletes. Részemről így június óta használva ajánlott jószág.
-
TrishtanAG
senior tag
válasz
Intelligencs
üzenetére
Tud ilyet a Calibre konvertáló progi is. Elsőre persze beletelik pár percbe, míg bekonfigurálja az ember, de utána már csak másopercekbe telik egy-egy könyvet átdobni az olvasóra. Plusz itt nem kell attól félni, hogy az Amazon letörli random a nem nála vett könyveket, amikor éppen olyan napja van.
-
válasz
hajraolaj1
üzenetére
Én pl. azért veszek mindig Kindle-t, mert ott van az a szolgáltatás, hogy ha elküldöd a kindle email címre a könyvet, akkor rákerül az olvasóra. Nem tudom, hogy más olvasók is tudják-e ezt a szolgáltatást, de ez nekem abszolút dealbreaker.
Feleségemnek, anyámnak, gyereknek, anyósomnak így rakok fel minden könyvet. Csak felhív muter, hogy meg tudom-e szerezni ezt és ezt a könyvet, és ha igen, akkor egyszerűen elküldöm az email címre, ami az ő olvasójához van rendelve, és már ott is van a könyv. Mindezt úgy, hogy ő 40 km-re lakik tőlem, szóval nem opció, hogy gyorsan kábelen rádugom. Nincs olyan hosszú kábelem...
-
Apollyon
Korrektor
válasz
hajraolaj1
üzenetére
Kindle-öket lehet jailbreakelni, viszont ajánlott offline tartani és kábelen keresztül feltölteni rá a könyveket.
A Go7 meg lesz annyival jobb, mint amennyivel drágább, de ha nem kellenek lapozógombok meg Android, és úgyis csak sideloadolsz, akkor a PW is elég lesz, de tokot arra is vegyél. -
hajraolaj1
tag
Sziasztok!
E-book olvasót keresek, kb. olyat, mint a Kindle Paperwhite 12th gen, mit tudtok ajánlani 70-80k-ért? A könyveket ingyen be fogom tudni szerezni rá, nekem ami igazán számít, az a hardver. Szoftveresen úgy tudom mindegyik ebook olvasó felpimpelhető/jailbreakelhető stb., így bár utálom a reklámokat, ha jól olvastam akkor a Kindle reklámjai ellen is van megoldás.
Ez lesz az első e book olvasóm, amiatt a Kindle Paperwhite-ot hoztam fel példaként, mert ilyennel már találkoztam a családban. A 7 col jobbnak tűnik, mint a 6 col így képek/videók alapján. Onyx Go 7-en is gondolkodom, de itt már kb. 100k lesz tokkal együtt a dolog, annyival nem tudom jobb-e ez a készülék. Néztem összehasonlító videót is.
Várom a véleményeiteket/ajánlásaitokat, ti mire ruháznátok be?
Előre is köszi! -
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Rigormortiis
üzenetére
Igen, jó olvasó az is. Ez ugye nem a tablet jellegű kialakítás, hanem telefonhoz közeli, és a hangerő gombokkal itt is tudsz lapozni, a többi meg ugyanaz mint a "nagy" tesón.
Csak a kijelző kisebb, ezt tudnám hátránynak felhozni, amellett, hogy drága, legalábbis ahhoz képest, hogy kb. ugyanannyiért tudod venni a nagytesót is.
Teszt: [link]Viszont bármit is veszel, tok legyen hozzá, ami a kijelzőt is védi. Ha leesik, könnyen törik, és gazdasági totálkár, plusz ezt nem szokta fedezni a gari sem, gyártótól függetlenül. A törékenységen egyáltalán nem igyekszik változtatni az E-Ink, valszeg nem véletlenül.
-
Rigormortiis
veterán
Jó lehet a boox palma 2 is? A kijelző arány, kezelhetőség tekintetében jobban tetszik...
-
5381
aktív tag
válasz
Rigormortiis
üzenetére
Én is nemrég vadásztam 'Eolvasót'. A Go7 volt nálam is sokáig a vezető helyen, de végül a Pocketbook Inkpad 4 és az Inkpad 3 Color közül választottam, az utóbbit. A szín nem érdekelt, de újabb kiadás és kicsit erősebb a HW benne, mint a 4-ben. A kijelző kicsit nagyobb, mint a Go7-ben, ez nálam fontos szempont volt. Egy könyvet már végig is olvastam rajta, nekem bejött.
-
Aki néhanapján használ Mailboxde.com fiókot, annak jó tudni hogy (ők, de gondolom a többi hasonló cég is) kérnek egy „személyazonosság igazolást, amit pl. banki átutalással” lehet megoldani. WISE, PAYPAL és tsai. nem megfelelőek erre.
Elég 0,01 EURO-t (ma ez 4 HUF) átutalni a megrendelő nevére szóló bankszámláról egy adott bankszámlára. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Rigormortiis
üzenetére
Nagyjából ugyanaz a Carta nevezetű E-Ink kijelző van mindkettőben, csak annyi, hogy a színesekben van egy színszűrő réteg is, ami a színeket adja.
A színesnél viszont a fekete-fehér szöveg kontrasztarány sokkal rosszabb, van screendoor effect (kb. rácsos jelenség a kijelzőn) illetve a rainbow effect.Ezek a fekete-fehér kijelzőknél nincsenek.
Illetve itt egy összehasonító kép a kijelző tech-ek között, hogy a szürke/fekete betűket mégis milyen háttér előtt jeleníti meg: [kép]
Kaleido 3 (színes) vs BW kijelzőkről van szó. Jól látható hogy a Kaleido sokkal sötétebb a többinél. Gallery 3 nem sok eszközben van még, az kicsit más tech, dedikált könyvolvasóban még nincs is, egyrészt szuper drága még, és lassú is... Szóval BW ajánlott. -
BoB
veterán
válasz
Rigormortiis
üzenetére
Itt van egy összehasonlító videó: [link]
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Rigormortiis
üzenetére
Ebből a leírásból én is a Boox Go 7-et ajánlottam volna, 7" méret, lapozógombok, modern és play store is van.
Csak arra figyelj, hogy ne a színeset vedd hanem a BW-t.
-
Rigormortiis
veterán
válasz
Rigormortiis
üzenetére
Talán a boox go 7 lenne jó, de várok azért pár véleményt
-
Rigormortiis
veterán
Sziasztok!
Könyvek terén egyre inkább áttolódok az e-könyvek fogyasztására, és ezekhez szeretnék beszerezni egy könnyű célhardvert. Mit ajánlanátok? Csak az olvasási élmény számít, es a Kindle vonal nem szimpatikus (jó lenne, ha el tudnám érni vele a gdrive tárhelyemet). Jegyzeteket sem akarok készíteni. Nem árt, ha van play store (imádom a moon readert, megszoktam).
Az onyx booxokról néztem videókat, de nem tudom, melyik típus lenne a legmegfelelőbb nekem, nincs szükségem overkill eszközre.
-
Meglivorn
aktív tag
Az olvasó kávája mivel többnyire fekete nem teljesen számít margónak. A margó nem egy "feleslegesen üresen hagyott rész" a lap szélén, annak funkciója van könnyíti az olvasást, javítja a szövegképet.
Olyan mint amikor nyomtatott szövegben egy szövegdobozba raksz valami részletet. Annál se nyomod ki a vonalra a sorokat mert baromi rossz lenne, hagysz neki pár mm-t körbe. Arányaiban amugy egy A4-es lapon kb egy centitől lesz normális az olvashatóság.
És tudom hogy a paperback kiadások is imádnak 3-5mm-es margót hagyni, szar is.
Nekem most a 7"os Boox Page-en is ~5mm margó van a lapon. Így hat jól a szöveg.Természetesen mindenki maga tudja hogy szereti használni az olvasóját és mi az amit magának jónak tart. De ha már arról vitázunk mi fárasztja a szemet és mi nem, mitől kellemesebb a szemnek, akkor erre is érdemes figyelni.
-
-
fPApi
őstag
válasz
Arolotifar
üzenetére
Akkor már értem és elnézést kérek!
-
-
fPApi
őstag
válasz
Arolotifar
üzenetére
Próbáld értelmezni is, amit írtam, mert teljesen másról szól.
-
Cs1csó
titán
válasz
Meglivorn
üzenetére
Megjegyzem a szórt fény is jobb mint ha a sötétségben csak onnan jön fény amit nézel.
(Sose használom az e-könyv olvasó háttérvilágitását, (ha buszoznék sötétben és olvasni akarnék akkor lehet bekapcsolnám)
(Nekem a tévé mögött is van egy kis halogénizzós asztali lámpa (olyan teleszkópos lábbakkal mint egy rádió antenna) ami a plafonra van irányítva, így éjszaka sem sötétségben megy a filmezés.(Szeretnék egyszer egy igazi "Ambilight" tévét)
-
-
Meglivorn
aktív tag
52 jelen. Anno a kollegáimat rendszeresen kiakasztottam hogy bolha méretű betűkkel nyomtattam ki cuccokat hogy több férjen egy papírra, illetve az 4"os Galaxy S-telón olvastam e-könyvet először.
Vettem először 2011-ben egy e-ink olvasót (6" nook 1st gen) majd váltottam tabletre. Az hogy egy helyen van a könyv, videó, net stb tök jó volt, egy 8"os amoled tableten élmény volt a cucc.
A tabletet használtam kb 10 évig. Közben szemüveges lettem (csak olvasásra). Most vettem egy új tabltetet (8 évesen már az OS túl öreg) és egy eink olvasót. Az e-ink sokkal kényelmesebb, jobb a szememnek. Sőt visszaszoktam arra hogy nem a kijelző háttér(él-)világítását használom, hanem felkapcsolom a lámpát mint egy rendes könyvnél. Erről is leszoktatott a tablet
Nem állítom, hogy a tablet miatt kell most az olvasószemüveg, lehet hogy simán a 40-50 év közti különbség. De egybe esik
PDF: most egy 11"os tabletem van, azon az A4 pdf már egész jó. Ha a szemed bírja akkor nagyítani sem okvetlen kell a normál szöveget. De kb a 13"+ az ahol méretében is megfelel az A4nek. (pontosan 14-15" lenne)
-
-
bunnyhu
senior tag
válasz
Arolotifar
üzenetére
53
-
-
"Hittem a sok "okos" embernek, váltottam e-linkre (nem az olcsó, gagyira), és semmivel sem lett jobb az, aminek jobbnak kellett volna lenni (fáradás, kékfény, stb.)"
Bocs, de a romló szemeden maximum egy szemműtét segíthet. Ez nem a tapasztalatodon múlik... Az nem tapasztalat, hogy azt írod, hittem sok "okos" embernek... Ez elég degradáló megjegyzés. Nem sértésnek szánom, vélemény. -
bunnyhu
senior tag
Én sokáig olvastam tableten, aztán sima eink-es olvasón most háttérvilágításos olvasóra váltottam. Az utóbbi és a tablet között számomra a legnagyobb különbség a tömegük, de én vidáman olvasgattam a moonreaderrel a tableten, szép színes gyors, 10"-on egymás mellett 2 oldal fektetve baromi jó élményt adott, sötét háttér világos betűkkek. Csak épp fárasztó volt - nem a szemnek, a kéznek! Plusz repülőn a súly és méretkorlátok miatt is praktikusabb nekem a kis eink-es olvasó. De hogy a szememnek tökmindegy az számomra egyértelmű. Tableten lehet netezni, filmet nézni, játszani miegymás, úgyhogy pl autóval praktikusabb ahol nincsenek limitek. De ez csak az én véleményem.
-
fPApi
őstag
válasz
Arolotifar
üzenetére
Nem írtam parasztvakításról, nem hibáztattam semmit és senkit, csak leírtam a véleményemet. És ahogy írtam: "Azt is elfogadom, hogy másnak meg más a véleménye, tapasztalata."
-
Cs1csó
titán
válasz
Arolotifar
üzenetére
Az e-ink nem parasztvakítás, de el kell fogadni, hogy a hosszútávú olvasás fárasztja a szemed.
Az a nehéz, hogy az olvasás akár papír, e-papír, vagy led/lcd fárasztja a szemet.
De hogy azonos körülmények (mindegyiken ugyanazt a regényt 3 órán keresztül olvasni, első, második, harmadik napon) melyiket éreznék "többen" fárasztónak
-
MLA
aktív tag
Tényleg sokkal jobb e-inken olvasni. Anno egy 5" Sonyval kezdtem, majd több típusú 6" volt. Aztán leszoktam róla mert macerás volt, inkább kisebb tabletet vettem. Most vettem egy 13" Lenovot ami nagy és nehéz ezért úgy gondoltam hogy megérett a e-book annyira hogy beruháztam egy Pocketbook Inkpad 4-re. Remek, tényleg jó rajta olvasni, de a sebessége, azaz a lassusága megőrjit. Ebből a szempontból kellene fejlődnie mert így hiába jobb a szemnek a tableten sokkal kényelmesebb olvasni.
-
Több, mint 20 éve olvasok telón (Nokia 3650 volt az első), tableten és e-inkes könyvolvasókon. Az e-ink nem parasztvakítás, de el kell fogadni, hogy a hosszútávú olvasás fárasztja a szemed. Akkor is, ha csak papír könyvet olvasol.
Plusz valószínűleg te sem vagy már mai csirke, a kor előrehaladtával pedig romlik a szemed is. Szóval ne a technológiát hibáztasd
-
Cs1csó
titán
-
Cs1csó
titán
Az olvasás önmagában fárasztja a szemet, a szemet a természet nem arra tervezte, hogy órákig fix fókusztávolsággal kb. 30 cm-re lévlévő fél cm-es betűket olvassunk.
Ez az ALAP. Ezt azért írtam le, hogy értsd: akárhogy csűrjük-csavarjuk, ha sokat olvasunk fáradni fog a szemünk.
Hangsúly (két ugyanakkora képátlós eszközt hasonló betűmérettel tablet vs. E-olvasó) hogy hosszú távon tartós használat mellett a tablet jobban igénybe fogja venni a szemünket.
Ez egy egységes álláspont ami abból indul ki, (amit lehet már vizsgáltak) hogy a szemnek jobb egy "megvilágított" felületet nézni mint egy olyat ami maga bocsájtja ki a fényt.Az e-ink paneles olvasón érdemes kipróbálni pl. az "inverz" módot, amikor a betűk fehérek a háttér pedig fekete.
A betűméret változtatása is nagy könnyebség, sok papír alapú könyv nagyon kis betűvel, kis sorközzel elég fárasztó a szemnek.Persze az is alap, hogy a PDF nem e-könyv formátum. A pdf ott praktikus ahol fontos, hogy a tartalom és az elrendezés is változatlan maradjon:
- szerződések
- számlák
- kitöltendő (vagy bármilyen) nyomtatványok stb. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Tiltott témák:
● E-book illegális beszerzése
● Saját olvasó eladásra kínálása
- Autós topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- iPhone topik
- Futás, futópályák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Eredeti játékok OFF topik
- Unreal Engine 5-re vált az Alien: Isolation folytatása
- Bestbuy játékok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 64GB,Használt,Adatkabel,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB Formula Air Mesh G3 Seasonic 450W
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB kék / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

vagy abban nem is volt 7" ??

Sajnos nekem kell a háttérvilágítás, ha ágyban olvasok, mert az asszony megfojtana párnával, ha lámpát kapcsolnék
Dr.NX