- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
GoZoL
senior tag
Üdv!
VPN-en szeretném elérni a transmission-t de a következő hiba fogad klienssel és web felületen is:
403: Forbidden
Unauthorized IP Address.
Either disable the IP address whitelist or add your address to it.
If you're editing settings.json, see the 'rpc-whitelist' and 'rpc-whitelist-enabled' entries.
If you're still using ACLs, use a whitelist instead. See the transmission-daemon manpage for details.
Hol kell ezt a whitelist-et szerkeszteni meg mit kell beleírni? -
[Misel]
tag
válasz
boatkiller #1195 üzenetére
nekem is high-on van, de nem pörög fel magától a 8cm-es. Lehet akkor veszek egy 9eset, úgysem vágtam még szét a házát (most csak be van dobva középre - nem is tett jót a hőmérsékletnek, csak a hangnak
)
#1196: van ugye soros port az alaplapon, oda be kell forrasztani kábeleket és akkor USB-n keresztül PCről be tudod bootolni, meg ha forgatsz hozzá saját kernelt akkor azt rá tudod írni. Nekem ennyi jött le hirtelen, nem hiszem, hogy kell ez
-
hamalap
csendes tag
Sziasztok!
A kérdésem nem teljesen ebbe a topicba való, de nem találtam más helyet ahol feltehetném.
Egy DNS-315-re fel lehet tenni a Transmissiont vagy ne is próbálkozzak vele ? -
boatkiller
tag
Erre [link] valaki aki nagyon benne van a linuxban?
Főleg ez a rész érdekelne: Replace everything, including u-boot
Karácsony tájékán szeretném rávarázsolni a debiant. Viszont nem szeretném téglásítani.
Ötleteket szívesen fogadok. -
boatkiller
tag
válasz
[Misel] #1194 üzenetére
Óhajod parancs.
High-ra van állítva, így nem kell megbökni és szépen elindul. Low módban csak azért nem használom, mert úgy szenvedett amikor megkapta az indító jelet. Egy ideig érdekes hangot adott ki magából mielőtt elindult volna.
Szépen lassan pörög így is, és ami a lényeg: HALKAN. -
Panhard
tag
Egy időben kerültek be a merevlemezek, az elsőn valószínüleg azért magasabb az érték, mert arra dolgozik a transmission. A hőfokkülönbség annak tudható be, hogy elkezdtem lementeni az adatokat az elsőről, mert ki akarom kapcsolni a fej parkoltatást, és frissíteni akarom a NAS szoftverét.
-
freemanone
addikt
jogos, jogos! a másodikat is valahogy sikerült egy nullával többnek látnom!
Viszont ha megnézitek, akkor a spin_up_time jóval több a 100k LCC-s vinyón, valamint a Power_On_Hours közel azonos, szóval nemhinném, hogy nem egyszerre kerültek be a vinyók, legalábbis közel azonos időben. A lényeg abban van, hogy kevesebbet használja azt a vinyót. -
DM-Fan
nagyúr
"Nem egyszerre tetted be őket, vagy miért ilyen nagy a különbség? A power_on_hours alapján egyidősek."
Gyanítom az egyik kevesebbet van aktív használatban, mint a másik. Mindenesetre durva értékek. Ráadásul ez az üzemidő durván egy évnyi folyamatos üzemnek felel meg, ami NAS-ban még nudli. Az egymilliós értéket tehát akár 4 hónap alatt is simán elérhette.
-
cSuwwi
senior tag
Az egyiket 1 millió a másikon 100 ezer? Nem egyszerre tetted be őket, vagy miért ilyen nagy a különbség? A power_on_hours alapján egyidősek.
Nálam is kb. ennyi óra futás van benne (picit kevesebb, ugyanilyen winyóim vannak), a berakás előtt beállítottam 300s-re a várakozási időt, ez a két érték most 500 alatt van. Ennyit "számít".A 6 fok különbség a két winyó között viszont furcsa, nincs rajta a teteje vagy hűtésmodolt?
Nekem a kis ventivel 44-45 fok körül mozgott, amikor cseréltem a 9.2-esre, azóta 35-36, 10 fokot jelentett egy normális hűtés, és legtöbbször off-on van (vagy low-on) -
[Misel]
tag
válasz
freemanone #1186 üzenetére
szerintem az 100.000nél több csak kicsitvel...leírom, százezer
najó, az első EGYMILLIÓ
-
-
takika0723
csendes tag
Elnézést kérek, úgy láttam, h eltűnt, ezért osztottam meg még egyszer.
Esetleg az első részére van valakinek valami tanácsa, hogyan tudnám megoldani?
Köszönöm szépen
-
ProfBp
csendes tag
válasz
takika0723 #1182 üzenetére
Mintha ezeket már kérdezted volna, nem? Közel 50 hozzászólás született a második kérdésed kapcsán, szerintem olvasd el.
-
takika0723
csendes tag
Sziasztok!
Nem vagyok egy nagy hálózati szakértő, vettem egy 320as tárolót, WD vinyóval, és D-link DIR-600as routerem van.
Localhoston eltudom érni windowsból, de sehogy nem tudok hozzá dyndns-t beállítani, és FTPről elérni, vagy legalább webes felületről az admint.
Tudnátok szájbarágós segítséget adni ebben a dologban?
Illetve fentebb olvastam, h valamit állítani kell a vinyón, h ne menjen hamar tönkre, esetleg ebben is tudnátok segíteni?
Válaszokat előre is köszönöm.
Üdv. takika0723 -
Panhard
tag
Sziasztok! Van egy DNS320-am, amire egy IP kamera ftp-vel menti a fájlokat. Azt vettem észre, hogy két nap után nem tud rá írni, mert nem működik az ftp a DNS320-on. A logban annyit látok, hogy a kamera beloginol, majd szinte egyből kiloginol. Totál Commanderel sem lehet ilyenkor csatlakozni rá, azt írja Offline. Ha újraindítom a DNS320-at, vagy az FTP-t kapcsolom rajta ki és be, akkor jó lesz, de csak 2 napig. Van valakinek ötlete? Segíthet, ha frissítem a firmware-t? Üdv!
-
pleti
csendes tag
Sziasztok!
IP kamerák képét szeretném rögzíteni a NAS-on. Létrehozok rá egy külön felhasználót akinek beállítok egy bizonyos kvótát. Azt hogy tudom megoldani, hogy ha túllépte a kvótát akkor elkezdje felülírni a legrégebbi fájlt? -
pleti
csendes tag
Sziasztok!
IP kamerák képét szeretném rögzíteni a NAS-on. Létrehozok rá egy külön felhasználót akinek beállítok egy bizonyos kvótát. Azt hogy tudom megoldani, hogy ha túllépte a kvótát akkor elkezdje felülírni a legrégebbi fájlt? -
djmorphy
tag
válasz
freemanone #1050 üzenetére
Bocsi nem frissítettem be az oldalt hülyeséget írtam
-
ProfBp
csendes tag
-
lafaty80
addikt
Légyszi ezt folytassátok priviben. Lassan 1oldalt teleírtok.... majd mindenki eldönti mit fogad meg ezekből...köszi
-
DM-Fan
nagyúr
Tudod mit: csinálj amit akarsz. Ha nehéz belátni, hogy limittől függetlenül kétszer-háromszor olyan gyorsan amortizálódik a HDD-d, mint az kikapcsolt parkolási funkció mellett történne, akkor nem tudok mit kezdeni veled. Mert az ugye biztostuti100%, hogy a 300.000-es érték alatt nem mondhatja be az unalmast?! További jó tépelődést!
-
ProfBp
csendes tag
Miért, pontosan mi az indolt növekedés, és mi az ami nem az? Határozd már meg ezt nekem légy szíves! Én úgy gondolom, hogy ha a jelenlegi ütemben 17 évig tart, hogy elérje a tervezési limitet, az éppenséggel messze alatta van annak, mint ami aggodalomra ad okot. Nagyjából biztos vagyok benne, hogy 17 év alatt valami más miatt sokkal előbb tönkre fog menni, és a gyártó is pont így gondolja, ezért ad rá 2 év garanciát, és nem 17-et.
Ha azt látnám, hogy a növekedés üteme olyan, hogy néhány hónapon belül elérné a limitet, akkor aggódnék, de nem ezt látom.Még egyszer kérdezem, hol van pontosan az a hivatalos irat vagy közlemény, amiből azt látod, hogy 5 év gyártói garancia van az általad vásárolt termékre?
-
DM-Fan
nagyúr
Ja, csak utána meg a növekedett értéket állítod be úgy, mintha nem lenne semmi gond, pedig a tieden is látszik, hogy az indokoltnál jobban nő. Tehát a szándékod jó, csak a következtetésed hibás. A beállítással felére-harmadára csökkenthető a növekedés üteme még nálad is, ergo ha szigorúan vesszük, duplázod/triplázod a HDD-d élettartamát.
# 1171: 5-öt, vagy adott esetben 3-at vállalt. A 2 év már a jelenlegi állapot. Szempontodból meg mindegy, hogy a fennmaradó 2 vagy 3 éveben kitől kapsz új HDD-t, a gyártótól vagy a forgalmazótól, de javíts ki, ha tévedek!
-
-
ProfBp
csendes tag
Most írtam le neked, hogy utánaolvastam, nem is kicsit, és nem találtam erre vonatkozó megbízható információkat. Gondoltam, te biztos tudsz megbízható forrást, ha ennyire biztos vagy benne, de egyelőre nem láttam, hogy közzé tettél volna ilyesmit.
Az újonc kollégának épp ezért ajánlottam, hogy első körben nézze meg a saját rendszerében az adatokat, és abból kiindulva döntsön maga. És mindenki másnak is ezt ajánlanám. -
DM-Fan
nagyúr
Ott van a számla és a garanciajegy, amin egyértelműen ott szerepel, hogy 5 év. Az ugye smafu? Nem kell a fejem tetejére álljak. Gyári szám alapján is ellenőrizhető a WD-nél, hogy ebből mennyit ad a WD és mennyit a forgalmazó. Nekem meg szarmindegy, hogy melyikük cseréli.
-
ProfBp
csendes tag
Pont erre szerettem volna felhívni a figyelmedet, hogy nem kaptál ilyet!
Úgyhogy ha ma visszaviszed a boltba, akkor nem fogsz tudni a tavaly vett vinyódra 5 éves gyári garanciát érvényesíteni, ha a fejed tetejére állsz is.
Azt a garanciát fogod kapni, amit a forgalmazó vállalt, azt meg már a forgalmazó játssza le a gyártóval, hogy a gyári garanciában meg tudja-e oldani magának...
-
DM-Fan
nagyúr
Pontosan azóta (2-3 éve) haláloznak el nagyobb arányban a WD-k, ha kicsit utánaolvasol. De nem foglak győzködni, látszik, hogy semmi értelme, mindent olyan színben tüntetsz fel, hogy neked legyen igazad. Én konkrétan azért is kapcsoltam ki, mert a médialejátszómban levő HDD-nél hallottam, hogy akkor is dolgozik a fej, amikor nem kéne neki, a lejátszó standby állapotában is, plusz iszonyat gyorsan nőtt az érték, teljesen indokolatlanul. A további HDD-knél így már nem is volt kérdés, hogyan fogok eljárni.
A Te HDD-d, nem kapcsolod ki a funkciót, a Te dolgod. Más meg majd eldönti, hogy mit fog tenni. Ha egy kicsit is utánaolvas az illető, itt a PH!-n és máshol a neten is azt fogja találni, hogy nagyon ajánlott. Nem véletlenül. -
ProfBp
csendes tag
Egyrészt már megint másról beszélsz, mint amit én írtam. Én nem azt írtam, hogy nincs meghibásodás, én azt írtam, hogy nem láttam még sehol kifejezetten erre a problémára visszavezethető nagyobb számú meghibásodásról szóló beszámolókat. Mindezt úgy, hogy kifejezetten ezt a témát kerestem egy darabig. Tehát én azt írtam, hogy egyelőre semmi nem támasztja alá azt, hogy ez a probléma valóban nagyobb arányú meghibásodásokhoz vezetett volna. Bárhol olvastam erről, mindig csak arról volt szó, hogy ez a mérőszám egyes embereknél ijesztően gyorsan nőtt, olyat nem hogy valaki nem vette észre, és amikor meghibásodott a meghajtó, akkor vette észre, hogy ez volt a háttérben. És ezek a gyorsan növő számokról szóló témák is jellemzően 2-3 évvel ezelőttről származnak... Tehát már eltelt annyi idő a probléma első észlelése óta, hogy ha ez valóban tömeges meghibásodásokhoz vezetett volna, akkor azoknak is kellene hogy legyen nyoma. De én nem találtam ilyet.
-
DM-Fan
nagyúr
Egyrészt senki nem mondta, hogy profi szakértő véleményt fogalmazok meg, ezt magad ideologizálod mögé. Másrészt meg: miért, te miből szűröd le, hogy nincs meghibásodás WD-éknél? A saját HDD-d tapasztalatai alapján? Mert szerintem felhasználói tapasztalatokból, tesztekből és visszajelzésekből lehet csak ilyen megállapítást tenni, márpedig bőven van olyan, ami azt mondja, hogy hullanak a HDD-k. Hidd el, ismeretségi körben sem egy hullott már el, illetve számtechboltos ismerős is le akart beszélni róla, merthogy nagyon sok elhullik. Ettől függetlenül nekem is csak pozitív tapasztalatom van vele, az első WD-m már több, mint 10 éve megy mai napig, de mondjuk ez köszönhető annak is, hogy odafigyelek rá - ahogy most is a parkolási téma kapcsán is. Ma sem vennék mást, csak WD-t és az érdeklődőknek is csak azt ajánlom. Hivatalos statisztikát - mint mondtam - sehol nem fogsz erre vonatkozólag találni. De ha magad sem láttál, akkor mi alapján állítod, hogy nincs meghibásodás?
-
ProfBp
csendes tag
Jah, hogy ezekből alakítottad ki a profi szakértő véleményedet? Csak mert még ennél is sokkal több ilyen véleményt lehet olvasni Samsung és Seagate vinyókról ugyanazokon a helyeken... Ha ebből indul ki az ember, akkor nem vesz semmit, amiben HDD van, mert egy csomó tönkre megy belőlük, gyártótól függetlenül.
Én még sehol nem láttam megbízható statisztikát ebben a témában. -
DM-Fan
nagyúr
Amit linkeltem, ott speciel eleve más problémakörről van szó, de maga a WD sem szűkítette le a tool alkalmazásának lehetőségét (akkor nem is működne más modellen), sőt, informális csatornákon keresztül magad is láthatod, hogy mindenki a használatára buzdít, szakemberek is.
"Ja, de nem a WD adta az 5 év garanciát, hanem a forgalmazó a saját szakállára."
Tévedés, változott a WD garanciapolitikája, korábban ténylegesen kaptál 5 év garanciát, forgalmazótól függetlenül is (de egyébként még tavaly is volt valóban olyan, hogy a WD adta a 3 évet, a forgalmazó meg a plusz 2-t). Előbb ez módosult 3 évre, majd a 3 év 2 évre, de egyes típusok (tudtommal pl. a Caviar Black széria még tán most is) 5 év korlátozott jótállással futnak/futottak. A Seagate még tavaly is 5 évet adott, abból lett 1 év.
-
ProfBp
csendes tag
Azt hiszem, te olyasmiket képzelsz a képernyődre, amik ott nem jelentek meg. Hol írtam én olyat, hogy én félek bármitől? Azt írtam, hogy egy átlagos, kevéssé kocka user-nek ez nem egy triviális művelet. Én nem tartom magamat bénának a témában, és minden eszközöm meg van hozzá, még is kellően nehézkesnek tartom a dolgot ahhoz, hogy csak akkor fogjak neki, ha indokoltnak tartom. Egyelőre nem látom indokoltnak.
Hivatalos WD-s support válaszokat több helyen olvastam a témában, többek között ebben a fórumban: http://www.silentpcreview.com/forums/viewtopic.php?f=7&t=51401
A WD azon állítását, ami a felsorolt 3 típuson kívül tiltja a használatát az előbb te magad linkelted be, én pedig idéztem neked már. Elkerülte a figyelmedet valahogy?
A "net értő használata" talán megváltoztatja a mellékelt figyelmeztetés értelmét? Hát ez igen LOL...Ja, de nem a WD adta az 5 év garanciát, hanem a forgalmazó a saját szakállára. (Én is 3 évvel vettem.) A gyári garancia 2 év. Pont ugyanoda van ez leírva, ahová a 300.000 Load/Unload Cycle.
-
DM-Fan
nagyúr
Csak menj fel valamelyik tetszőleges online store-ra és nézd meg a kommentek és értékelések között, hogy hányan panaszkodnak a garanciális időn belül kimúlt WD HDD-jükre az utóbbi 2-3 évben! Meg fogsz lepődni! Hivatalos adatot meg a büdös életben nem fogsz erre vonatkozóan találni, mert az konkrétan üzleti titok.
-
ProfBp
csendes tag
Ja, meg tényleg kíváncsi lennék azokra a hivatkozásokra, ahol konkrétan arról van szó, hogy emiatt valódi meghibásodások történtek nagyobb számban. Mert eddig a "balhé" mindenhol, ahol olvastam róla, kizárólag magának a SMART értéknek a váratlan és ijesztően gyors emelkedéséről szólt bizonyos (és messze nem általános) esetekben. Ebből fakadó konkrét hibákat egyetlen esetben sem olvastam még.
-
DM-Fan
nagyúr
Szívesen linkelek neked ISO-s verziót is, pontosan ugyanazt a wdidle-fájlt tartalmazza, mint ami az előbbi linken található, ergo a hivatalos tool-t használod. Miért félsz használni? Több százezer user pozitív tapasztalata nem elég meggyőző? De amúgy meg ha ennyire remegsz tőle, akkor beboot-olsz vele és aztán használod a WD-oldalról letöltöttet. End of story.
"Magyarul erre a 3 típusra van tervezve, bármilyen más típus esetén nem támogatott a használata. Értsd: ha más típussal használod, ugrott a gari. Egyből, és nem a 300 ezernél.
"
Látom, a net értő használata ezen esetben gondot okozott. A WD munkatársai több szakmai fórumon (többek közt a WD sajátján) is kifejtették, hogy a tool nyugodtan használható a legtöbb forgalomban levő HDD-vel, amihez nem jó, ott eleve nem csinál semmit. Csomó helyen konkrétan is megtalálod a típuslistát, amit már tesztelt több szakoldal is (pl. Storagereview, OverClock.net, stb.) és ők is felhívják a figyelmet, hogy nagyon ajánlott megcsinálni. De linkeld be az WD azon állítását, ahol tiltja a használatát és figyelmeztet, hogy ugrik a garanciád, nagyon kíváncsi lennék rá!
"A saját számaidra visszatérve pedig ha 300 ezerrel számolsz, akkor is 3 év, míg amúgy a gyári garancia eleve csak 2 év. "
Elmondanám, hogy még tavaly augusztusban is 5 év garanciával vettem a 2 TB-os WD EARS-omat.
"Szóval semmivel sem vagy beljebb."
Ja, értem, szóval neked az rendben van, ha a 2 év garanciás HDD-d 3 év után megdöglik. Ja, kérem, aki tud élni. Nekem ez nem felel meg, de szerintem másnak sem nagyon.
"A 3 perces részidőhöz pedig fenntartom, hogy már-már hiheteltenül gyors kezek kellenek."
Lassú kézzel is megvan 5 perc alatt, és akkor többet nem kell gyomorgörccsel lesegetni a SMART-adatokat. De egyébként meg simán megcsinálható 3 perc alatt. De hasogasd csak a szőrszálakat nyugodtan, akkor sem lesz igazad!
"Amúgy mondok neked egy egyszerű esetet kevésbé kocka felhasználóra, akinek elég nagy gond lenne a beállítás: bárki, akinek nincs otthon SATA képes asztali gépe."
Akkor legyen annyi esze, hogy utánaolvas előtte és válasszon más típust. Ha nem így tesz, akkor adott esetben 2-3 év alatt tönkremegy a HDD-je, pislog, mint hal a szatyorban, aztán majd jön sírni nekünk a HDD-szakmai topicba, hogy így meg úgy szar a WD.
-
ProfBp
csendes tag
Konkrétan az újonc kolléga, aki eredetileg feltette a kérdést, épp azért kérdezett, mert eljutott ide, de nem tudja, hogy mit és miért kellene csinálnia. És pont azt javasoltam neki, hogy nézze meg, hogy mit és miért.
Ez ott kezdődik, hogy megérti, hogy miről beszélünk, amihez az első lépés, hogy megnézi azt, amit javasoltam. Aztán ő maga dönt, nem pedig te
-
ProfBp
csendes tag
Nem vetítek ki semmit, pont azt mondom, hogy nézze meg a saját értékeit, és az alapján döntsön, hogy érdemes-e további időt fektetnie a dologba.
Maga a tool (amit te magad szépen be is hivatkoztál most) egy db exe, ha azt kiírod egy CD-re az nem fog neked bebootolni. A WD nem bootolható ISO image-ként adta ki. Persze láttam olyan (nem WD-s hivatalos) helyet, ahol ISO-ként is terjesztik, de ha rákeresel a témára (ahogy bárki teszi), pláne a WD honlapján nem ezt fogod megtalálni.
Másrészt a tool mellé (ugye azon az oldalon, amit hivatkoztál) egész konkrétan oda van írva, hogy: "This utility is designed to upgrade the firmware of the following hard drives: WD1000FYPS-01ZKB0, WD7500AYPS-01ZKB0, WD7501AYPS-01ZKB0.
CAUTION: Do not attempt to run this software on any hard drives other than what is listed above. Please make sure that the computer system is not turned off during the firmware upgrade. Doing so may damage the hard drive beyond repair and your data may be lost."Magyarul erre a 3 típusra van tervezve, bármilyen más típus esetén nem támogatott a használata. Értsd: ha más típussal használod, ugrott a gari. Egyből, és nem a 300 ezernél.
Azokat a forrásokat légyszi hivatkozád már be, ahol ennek az ellenkezőjére buzdít hivalatos helyen a WD, mert én eddig kizárólag pont olyanokat olvastam, ahol a fenti figyelmeztetést ismétlik meg...A saját számaidra visszatérve pedig ha 300 ezerrel számolsz, akkor is 3 év, míg amúgy a gyári garancia eleve csak 2 év. Szóval semmivel sem vagy beljebb. A 3 perces részidőhöz pedig fenntartom, hogy már-már hiheteltenül gyors kezek kellenek.
Nekem a POST és a CD-ről boot minimum 1-2 percnek rémlik, és akkor még semmi mást nem számoltam...
Amúgy mondok neked egy egyszerű esetet kevésbé kocka felhasználóra, akinek elég nagy gond lenne a beállítás: bárki, akinek nincs otthon SATA képes asztali gépe. (Pl. csak laptopok.) Ettől még könnyedén akarhat magának olyan külső tárolót, amit a család összes eszköze elér, viszont kellően ár érzékeny ahhoz, hogy ne egy komplett, fix cuccot vegyen erre. (Pl. én is ezért vettem MyBook Live helyett végül NAS plusz vinyót.)
-
DM-Fan
nagyúr
válasz
[Misel] #1153 üzenetére
Rendben is van, de ne állítson már sületlenségeket, mert abból meg másnak származik kára! Egyértelmű, hogy a felhasználók 95%-a akkor jár jól, ha letiltja ezt a funkciót. Pont. Nem véletlenül merül fel annyiszor és nem véletlenül írják le mindenhol, hogy az a biztos, ha ki van kapcsolva. Nemcsak azért, mert x értéket rövidebb idő alatt ér el, hanem azért, mert aktívabb igénybevételnek van kitéve a HDD. Akárhogy nézzük, szerintem senki nem 3 évre veszi a HDD-t, pláne a nagy kapacitásúakat. A garancia csak egy dolog, de gyanítom senkinek nem hiányzik, hogy egyszer csak megmakkanjon a HDD, adott esetben akár csak harmadannyi idő alatt, mint ahogy várta. Márpedig ennél jóval gyorsabban is tönkremehet az egyes értékek hízását elnézve (direkt nem az ő értékeiről beszélek, mert az máson nem segít, hogy neki kicsit lassabban növekszik - ami egyébként szintén több, mint kéne). Akinek meg a kikapcsolás módja meghaladja a képességeit, az már e fórumig sem jut el.
-
DM-Fan
nagyúr
Sosem tudhatod, mikor fog megváltozni a felhasználási köröd/mikor jön egy olyan firmware a NAS-ra, stb. Ráadásul ugye te úgy javasolsz valamit, hogy a saját felhasználási szokásaidat vetíted ki, ami meg abszolút nem biztos, hogy másnál is áll. Az illető megfogadja a tanácsot, aztán szépen nyekken a HDD-je még a garanciális időben úgy, hogy már nincs garancia a határérték túllépése miatt.
"Lehet, hogy neked 3 perc volt a művelet, (amit amúgy erősen kétlek,) de pl. nekem nem 3 perc lenne (tool letöltése, dos boot média elkészítése úgy, hogy a tool is elérhető legyen rajta, régi poros gép előtúrása, szétbontása, vinyó átrakása bele, és még csak ezután jön maga a beállítás, aztán meg visszaszerelés...), olyasvalakinek meg akinek nincs kocka múltja akár még a megoldhatatlanság határait is feszegeti."
Miért kételkedsz? Az 1,75 MB-os tool letöltése és kiírása ebből a hatalmas ISO-ból egy lemezre kb. 1 perc volt. Gép leállítása, új HDD csatlakoztatása a gépen levő helyére és újraindítás kb. a másik 1 perc. CD berakása, arról való boot és a wdidle3 /d parancs kiadása kb. még egy perc. Kész. Nem kell semmilyen DOS-os f*szság, látom, hogy utána sem olvastál, simán boot-olható maga a tool.
Hidd el, aki ennyire nem kocka, az nem is maga veszi és installálja a HDD-t, pláne nem NAS-ba és pláne nem is figyeli a SMART-ot sem, akárhogy is egyszerű. Meg minek is tenné, ha a fent leírtakkal egy életre letudható a probléma?
"Ja, amúgy havi 8000-es értékkel számolva is csak több mint 3 év alatt érné el a vinyó a 300 ezret, amit emlegetni szokás. De a WD a hivatalos közleményében 1 milliót emlegetett, amit 10 év alatt ért volna el a tiéd."
A garanciavesztés 300.000-es értéknél következik be, ezzel jobb tisztában lenni!
"Én egyre inkább úgy látom, hogy ez egy mondvacsinált probléma, pl. nem nagyon találtam olyan beszámolókat, ahol WD Green vinyók tömeges elhalálozásáról lenne szó, márpedig egész biztos lehetsz benne, hogy kismillió olyan helyen használják ezeket a termékeket, ahol soha senkiben fel sem merült, hogy be kéne állítani valamit, mert senki azt se tudja, hogy mi az a SMART meg a Load/Unload Cycle..."
Pedig elég sok WD elhullott és konkrétan emiatt a probléma miatt. Nem véletlenül lett belőle balhé.
"A másik oldala a sztorinak pedig az, hogy eddig akárhol szólalt meg ezzel kapcsolatban WD-s hivatalosan, mindig hangsúlyozta, hogy ennek a beállításnak az önkényes piszkálása önmagában garanciavesztéssel jár, szóval én biztos nem fogok addig hozzányúlni, amíg a saját méréseim alá nem támasztják a szükségességét."
Ez meg egyértelműen nem igaz, maga a WD írta, hogy mindenféle garanciavesztés nélkül átállítható az érték és bármikor nyom nélkül vissza is állítható, sőt, ők maguk is felhívták a figyelmet, hogy aki azt észleli, hogy nő az érték, az inkább kapcsolja ki! Biztos ott lenne az oldalán, ha garanciavesztéssel járna a használata, persze.
-
[Misel]
tag
-
ProfBp
csendes tag
Ja, amúgy havi 8000-es értékkel számolva is csak több mint 3 év alatt érné el a vinyó a 300 ezret, amit emlegetni szokás. De a WD a hivatalos közleményében 1 milliót emlegetett, amit 10 év alatt ért volna el a tiéd. Úgyhogy valójában még a saját esetedben sem volt igazán indokolt a félelem, de ez már tényleg a te dolgod...
Én egyre inkább úgy látom, hogy ez egy mondvacsinált probléma, pl. nem nagyon találtam olyan beszámolókat, ahol WD Green vinyók tömeges elhalálozásáról lenne szó, márpedig egész biztos lehetsz benne, hogy kismillió olyan helyen használják ezeket a termékeket, ahol soha senkiben fel sem merült, hogy be kéne állítani valamit, mert senki azt se tudja, hogy mi az a SMART meg a Load/Unload Cycle...
A másik oldala a sztorinak pedig az, hogy eddig akárhol szólalt meg ezzel kapcsolatban WD-s hivatalosan, mindig hangsúlyozta, hogy ennek a beállításnak az önkényes piszkálása önmagában garanciavesztéssel jár, szóval én biztos nem fogok addig hozzányúlni, amíg a saját méréseim alá nem támasztják a szükségességét. -
ProfBp
csendes tag
Ki beszélt itt olyanról, hogy mi lenne ha? Én konkrétan megnéztem a sajátomat, és ez alapján láttam, hogy felesleges piszkálni. Ezt ajánlottam az újdonsült kollégának is, nem teljesen értem, hogy neked ez miért fáj ennyire.
A funkció meg nagyon is NAS-ba való lenne amúgy (egy NAS-ban épp fontos lenne az energiatakarékos működés), ha vennék a fáradtságot a NAS-ba kernelt faragó okosok, hogy rendesen kezeljék.
Lehet, hogy neked 3 perc volt a művelet, (amit amúgy erősen kétlek,) de pl. nekem nem 3 perc lenne (tool letöltése, dos boot média elkészítése úgy, hogy a tool is elérhető legyen rajta, régi poros gép előtúrása, szétbontása, vinyó átrakása bele, és még csak ezután jön maga a beállítás, aztán meg visszaszerelés...), olyasvalakinek meg akinek nincs kocka múltja akár még a megoldhatatlanság határait is feszegeti. Ehhez képest pár napig nézni a kezelőfelületen a SMART adatokat, és utána eldönteni, hogy van-e értelme belemélyedni lényegesen egyszerűbb feladat. Szerintem. -
DM-Fan
nagyúr
Hát, nekem a NAS-ban még kevésbé nőtt ez az érték, mint pl. a médialejátszómban, ahol kb. 1 hónap alatt érte el a 8000-es értéket a Load/Unload Cycle Count.
Csinálsz, amit akarsz, ameddig itt koptattad a billentyűt, azalatt már rég megcsinálhattad volna, kb. 3 perces művelet / HDD és az is egyértelmű, hogy hosszú távon ezzel is kíméled a HDD-t, mert látható az értékedből, hogy jobban kúszik, mint ahol ki van kapcsolva. Én kikapcsoltam, így nem kell találgatnom, hogy vajon azóta nő-e az érték. Látható a SMART-ból, hogy nem. Pont. Nem vagyok rá kíváncsi, hogy mi lenne, ha... mert mielőtt megcsináltam volna a médialejátszóban levőnél kúszott az érték, de mint állat. Nem akarok vele szenvedni, nem akarom, hogy indokolatlanul növekedjen, megvettem, felvágtam a zacskót, rádugtam az alaplapra, 2 perc alatt letiltottam és ment a két HDD a NAS-ba. Magad is elismered, hogy a NAS-on futó Linux ezt a funkciót nem tudja kezelni! Akkor meg minek hagyod úgy? Pont, hogy Te is egy olyan szoftveres környezetben használod, ahová nem való, ez látszik az adatokból. Bármikor letiltható, nem befolyásolja a HDD-n levő adattartalmat, tudom, mert a médialejátszóból utólag vettem ki a HDD-t és csináltam meg, és semmilyen adatmódosulást nem okozott. Ahogy előttem is írták: veszíteni nem tudsz rajta, csak nyerni, ha viszont nem csinálod meg, azzal gyorsabban amortizálódik a HDD-d, még ha nem is olyan gyorsan, mint egyeseknek, de mindenképp gyorsabban, mint e funkció kikapcsolása mellett.
De te tudod! Csak kicsit furcsán érvelsz, mert pont azt írod, hogy NAS-ba nem való ez a funkció, de azért kardoskodsz mellette, hogy fölösleges kikapcsolni.
-
ProfBp
csendes tag
válasz
freemanone #1142 üzenetére
Nem azt írtam, hogy csak, hanem azt, hogy szinte csak. Elég nagy a különbség.
-
freemanone
addikt
khmmm: "Problem:
The Load/Unload counter for S.M.A.R.T Attribute 193 continues to increase under some distributions of the Linux Operating system and some Windows applications."Tehát nem csak NAS usereket érint micro kernel-ekkel, hanem mindenkit aki ilyen vinyót használ, sőt még topic-ja is van itt PH!-n: [link]
Szerintem mindenképpen érdemes beállítani 2 indok miatt:
- 5 perces művelet egyszer a vinyó megvétele után
- bajod nem lesz ha beállítod, viszont esetleg lehet, ha nem teszed -
ProfBp
csendes tag
Csak hogy mindenki tisztán lásson, és ne a mi két ellentmondó véleményünk alapján ítélje meg a kérdést, itt a WD hivatalos álláspontja a problémáról: http://wdc.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/5357
-
ProfBp
csendes tag
Éppenséggel nem a WD csinálja a baromságot, hanem az egyszerűbb linux kernelek (amilyenek pl. NAS box-okba kerülnek) nem kezelik jól ezt - az egyébként szabványos - funkciót, ugyanis az OS kellene, hogy jelezzen a vinyónak, mikor érdemes ezt használni. Ha úgy lenne igaz, ahogy te próbálod beállítani, akkor nem szinte csak NAS tulajokat érintene a probléma, hanem mindenkit aki bármilyen környezetben WD Green vinyót használ. Pont azért nem foglalkozik érdemben a WD ezzel a "gonddal", mert a probléma csak szűk kört érint, ráadásul nem a vinyóval van a gond, hanem az azt rosszul kezelő szoftveres környezettel.
-
DM-Fan
nagyúr
Az érték gyakorlati hatása elég egyértelmű: amit beállítasz, annyi tétlenség után viszi ki a fejet parkolni. Ennek mechanizmusában nincs sok variálhatóság. Az időtartam módosítható, azt annyi. Ezzel a gyártó sem variál. Takarékosság? Mivel? A HDD motor fogyasztja a legtöbbet, az meg nem áll le. Mivel takarékoskodik, leesik a teljesítményfelvétel 10 Wh-ról 9,87 Wh-ra. Számold ki, hogy hány évszázad alatt spórolod meg ezzel a HDD-d árát! Egyetlen másik gyártó sem csinál ilyen hülyeséget. Ettől függetlenül csak WD-t veszek, szerencsére kikapcsolható ez a baromság.
-
ProfBp
csendes tag
Ki mondta azt neked, hogy ugyanazt az értéket rögzítik?
No meg nem csak az számít, hogy mi az érték, hanem hogy az adott értéknek mi a gyakorlati hatása. Ha a WD mérnökei ugyanahhoz az értékhez más működési mechanizmust találtak ki azóta, akkor más lesz a hatása is, nemde?
Nyilván többet csinálja a parkolást, mint ha ki lenne kapcsolva, de ezen nincs mit csodálkozni, mivel a funkciónak az a lényege, hogy parkoljon, azért hogy takarékoskodjon. Ha kikapcsolom, akkor nyilván nem fog parkolni, de takarékoskodni sem. Mivel a jelenlegi adatok alapján óránként átlagosan 2 ilyen parkolás történik, láthatóan nem jelent ez problémát, sőt... -
DM-Fan
nagyúr
-
ProfBp
csendes tag
A problémát nem a beállítás jelenti, hanem az, ha a gyakorlatban tényleg elszáll a Load_Cycle_Count. Mivel esetemben nem száll el, nincs jelentősége. Ezért javasoltam a kollegának is, hogy először nézze meg, hogy nála mi a helyzet, mert ha nála sem pörög, akkor nála sincs jelentősége.
(Nem mellesleg az enyém egy eléggé új modell - WD30EZRX - , úgyhogy simán el tudom képzelni, hogy azóta van, amit másképp csinálnak WD-nél, és ezért is nem pörög már a számláló...) -
DM-Fan
nagyúr
Ez abazolút csak használatfüggő. Azzal légy tisztában, hogy pontosan ugyanolyan értéken áll a HDD-d parkoló elektronikája, mint azoknak, akiknek gyorsan hízik az érték. Ráadásul - mint láthatod így is jóal gyorsabban nő az értéked, mint kéne, ami anélkül sem hasznos, hogy elérnéd a garanciális határt. Ezen felül csak egyszer kell kiszerelni a HDD-t és megcsinálni, utána soha nem lesz rá gondod. De Te tudod! Én mind a három WD HDD-m vásárlása után megcsináltam ezt, mielőtt bármit is kezdtem volna velük. Így teljesen nyugodt vagyok a dolog felől és nem kell csekkolgatnom az értéket, mert tudom, hogy soha nem fog hízni.
-
ProfBp
csendes tag
Sok? Mihez képest?
Számomra semmi jelentőségi nincs annak, hogy 17 év helyett 100 alatt érné el a 300 ezret. Nem teljesen mindegy? 17 év múlva ezt a vinyót már nem lesz mibe beletenni, mert nem lehet majd sata csatolós befogadó eszközt találni.
Valódi gondot ez azoknak jelent, akiknél tényleg napi több százat ugrik, mert ők még akár 1-2 éven (tehát garancia időn) belül is elérhetik a 300 ezret. Ha egyáltalán tényleg annyinál van a tervezési limit és nem 1 milliónál.
Szóval nekem nem ér meg annyit, hogy ezért ki-be szerelgessem a vinyót, meg bekapcsoljam a már rég selejtezésre szánt asztali gépet, amiben le tudnám futtatni a tool-t. Akinek nincs túl nagy affinitása a szerelgetéshez meg hekkelgetéshez annak - hacsak ki nem derül az általam említett megfigyelés alapján, hogy ténlyeg kell neki - egyáltalán nem is ajánlanám, hogy küzdjön vele.
Persze ha kihozná valaki azt a linux library-t DNS-320-ra lefordítva, amivel a NAS-on magán meg lehetne csinálni a beállítást (http://idle3-tools.sourceforge.net/), akkor más lenne a helyzet, de eddig még nem találtam nyomát. -
DM-Fan
nagyúr
"Én is WD Green vinyót vettem hozzá, de pár nap megfigyelés után úgy látom, hogy nincs szükség a beállításra. Nálam ugyanis 452 Power_On_Hours-ra összesen 871 Load_Cycle_Count jutott eddig, miközben akiknél ezzel probléma volt, ott napi több százzal ketyegett az utóbbi számláló."
Sok lesz az még így is! Nálam WD15EARS 415 óra Power_On_Hours mellett tart 98 Load_Cycle_Count-nál, a WD20EARX meg 197 mellett 51-nél. Mind a kettőnél megcsináltam a parkoltatás funkció WDIDLE3-mal történő disabled-re való állítását, mert gyárilag mindkettő 8 másodpercen állt. Ja, mindkét HDD új, idei vétel!
-
ProfBp
csendes tag
válasz
takika0723 #1131 üzenetére
A vinyó állítás csak bizonyos korábbi WD Green termékekre igaz. Én is WD Green vinyót vettem hozzá, de pár nap megfigyelés után úgy látom, hogy nincs szükség a beállításra. Nálam ugyanis 452 Power_On_Hours-ra összesen 871 Load_Cycle_Count jutott eddig, miközben akiknél ezzel probléma volt, ott napi több százzal ketyegett az utóbbi számláló. Egyes információk szerint 300 000 Load Cycle Count-ig vannak tervezve a vinyók, de van ahol 1 milliót olvastam. Ebben az ütemben 17 évig tart, míg akár a 300 ezerig is eljut, szóval arra jutottam, hogy ezzel nem érdemes foglalkozni.
Nézz rá ezekre az értékekre, hogy el tudd te is dönteni. (Management>System Status>Hard Drive Info>Status>Slot L/R S.M.A.R.T Information alatt találod ezeket az értékeket az adminisztrációs felületen.)
-
takika0723
csendes tag
Sziasztok!
Nem vagyok egy nagy hálózati szakértő, vettem egy 320as tárolót, WD vinyóval, és D-link DIR-600as routerem van.
Localhoston eltudom érni windowsból, de sehogy nem tudok hozzá dyndns-t beállítani, és FTPről elérni, vagy legalább webes felületről az admint.Tudnátok szájbarágós segítséget adni ebben a dologban?
Illetve fentebb olvastam, h valamit állítani kell a vinyón, h ne menjen hamar tönkre, esetleg ebben is tudnátok segíteni?
Válaszokat előre is köszönöm.
Üdv. takika0723
-
avglas
csendes tag
Sziasztok!
Elolvastam jó pár hozzászólást de jól értem, hogy bármilyen merevlemezt teszünk a DNS320-ba vagy 320L-be az újraformázza? Létezik olyan NAS ami nem csinál ilyet?
Köszi A. -
djmorphy
tag
Sziasztok!
3 napja van meg a NAS és eddig ez a világ számomra ismeretlen volt!
De nagyon jó NASolni
Olyan problémám lenne, hogy egy Transformerről szeretném lejátszani a filmeket. Hálózati megosztásból döccenés mentesen látja és el is indítja.
De én UPnP-vel szeretném megoldani. Viszont hiába indítottam el a szolgáltatást nem látja az Android. Mi lehet az oka?
Vagy megfordítva a kérdést Android alatt hogyan tudnám megoldani, hogy mondjuk egy mappában lévő filmeket le tudjak játszani és ne kelljen minden egyes film végén rányomni a következőre amit nézni akarok? -
[Misel]
tag
-
janoskiss
csendes tag
ftp://ftp.dlink.hu/dns/dns-320/driver_software/
2012.09.24. dátummal megjelent:
DLINK_DNS320.2.03b03(2.13.0618.2012)(BETA).zipki meri felrakni?
-
GoZoL
senior tag
A HDD-k fejparkolási idejét hol lehet állítani? Visszaolvastam a fórumban de nem találtam meg a beállítás módját! Köszi!
-
GoZoL
senior tag
Tegnap addig bohóckodtam a nassal, hogy végül is sikerült ssh-n putty-al belépn. De csináltam egy újraindítást és azóta telnettel nem tudok belépni, ssh-n beenged de ott meg nem fogadja el a root jelszavát. Fw frissítés segítene rajta?
-
GoZoL
senior tag
Minden leállítás után a transmission program elfelejti az útvonalat. Mindent a leírás szerint csináltam, mit próbáljak meg?
-
cSuwwi
senior tag
A DS_Store az amit mondasz, Mac-es folder tulajdonságok.
Linuxon a ponttal kezdődő fájlnevek és könyvtárak rejtett fájlok/könyvtárak. MC-ben ha kikapcsolod a rejtett fájlok megjelenítését akkor nem fogod látni. Samba share-n alapból azthiszem nem látszik. Ami rejtett file az többnyire okkal az, nem kell piszkálni. De ha direktbe beírod az elérést talán látni. -
ProfBp
csendes tag
-
ProfBp
csendes tag
Hmm. Értetlenül olvastam olyasmiket, hogy külső USB meghajtókat törölt ez a típusú NAS. Nem nagyon hittem el. Na most ugyan nem egy egész meghajtó tartalmát, de egy komplett több száz gigás könyvtárat valahogy sikerült eltüntetni a segítségével, az biztos. Persze nem zárom ki, hogy valamit én bénáztam el, mert eddig több alkalommal gond nélkül ment ugyanez a meghajtó már vele. De mindenesetre gyanakszom...
Szerencse, hogy már az után történt ez, hogy nagyjából mindent áthúztam a NAS-ra, így az a könyvtár - kis szépséghibával ugyan - pont megvolt már azon is, így nem ért komoly veszteség, csak bosszúság. A kis szépséghiba amúgy annyi, hogy elsőre az egy gombnyomásos USB Backup funkcióval küldtem át a dolgokat, és szegényke elég bénán a fájlok dátumait nem őrizte meg, hanem a másolás során mindegyiknek befrissítette az épp aktuálissal. Utána emiatt nekiláttam MC-vel újramásolni mindent, és már csak ez az említett könyvtár volt hátra, amikor egyszer csak eltűnt az eredeti helyéről.
Utána átdugtam másik gépre a meghajtót, ott meg elkezdett bizonytalankodni, állandóan le-fel csatlakozott, meg néha azt mondta magáról, hogy formázni kéne. Azóta szerencsére magához tért, de az elveszett könyvtár sajnos nem került elő. -
ProfBp
csendes tag
Na, még egy érdekesség. Van néhány fájlom, aminek az a pontos neve, hogy ".DS_Store". Na, ezt nem lehet rámásolni a NAS-ra hálózaton keresztül sehogy sem, mindig hibaüzenet dob. USB-ről át tudtam másolni rá, de a share-ben ez után sem jelenik meg. MC-ben látom, hogy ott van, de kintről mintha nem is létezne. A Web File Server alkalmazásban sem látszik. Ha átnevezem bármi másra, rögtön megjelenik. Teljesen tanácstalan vagyok...
-
jfcvfc
tag
ÜDV!
Kérnék egy kis segítséget! DNS320-as NAS-ról nézem a filmeket valamint a gyerkőcök a meséket. A gondom az hogy a 4 éves kisfiam nem tudja a meséket kiválasztani mert nincs indexkép ami eddig a samsung megosztóprogramnál volt. Ha valaki tudna segíteni hogy tudnék képet varázsolni a mappákra nagyon megköszönném.
(még mindig ez a problémám esetleg valaki?) -
[Misel]
tag
lehet...google, első találat
Working: Openvpn 2.0.9 -
cSuwwi
senior tag
tudtommal nincs rá csomag, szóval nem
de majd megcáfol valaki -
lafaty80
addikt
vpn-t létre lehet hozni ezzel a nassal?
Új hozzászólás Aktív témák
- Tesla topik
- EA Sports WRC '23
- Gitáros topic
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Drón topik
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Battlefield 6
- Big in Japan - japán játékokról, kötetlenül
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5420 Új, Fóliás állapotú,i5 FHD IPS LCD,16GB,magyar világítós billentyűzet
- Dell Latitude 5420 Újszerű állapotban, i5 FHD IPS LCD,16GB,magyar világítós billentyűzet
- ZOTAC GAMING GeForce RTX 4090 AMP Extreme AIRO videókártya, garanciával eladó
- Gamer PC- Rysen 5 3600, Asus Radeon 5700 XT(OC) 8gb VGA,16Gb Hyper x Fury RAM, Coolermaster K500.
- Samsung Z Fold 7 / Flip 7 - Bontatlan - 3 év gari
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i3-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" HD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Lenovo IdeaPad 3 17ITL6 - 17.3" HD+ Intel 6305 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus