Hirdetés
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: Muti, mekkora a havad?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- btz: Internet fejlesztés országosan!
Új hozzászólás Aktív témák
-
rolywrx
tag
válasz
killyourlust
üzenetére
Együttérzésem. Nálam is ez történt tavasszal egy 2 Tb-os WD-vel. Nem tudtam visszállítani a particiót. Az egyik recovery program kb. a file rendszer 8%-át vissza tudta állítani. Ez volt az utolsó napja nálam. Ez a 320-as egy zsákutca. Elcseszett, alultervezett hűtésével, a gyárilag nulla szolgáltatáskínálattal és a nem létező supporttal együtt a Dlink részéről. Olcsó, de ez az összes előnye. Aki linux guru az élvezi, h folyamatosan fejleszthető. De ha csak használni szeretnéd, mint user, akkor túl sok a hibája.
-
killyourlust
csendes tag
A következő történt ma: van egy új 320-asom, ami már viszonylag jól működik pár nap szenvedős állítgatás után. Ma egy külső vinyómról (WD MyBook) akartam átmásolni rá adatokat, hogy arról felszabadítsak helyet. Ígyhát USB-n csatlakoztattam, fel is pörgött szépen, villogott a NAS kék lámpája pár percig.
Próbáltam keresgélni linux alatt, hogy hova mount-olja a külső meghajtót, találtam is egy logikus mappát, de üres volt. Próbáltam keresgélni, aztán feladtam.
Miután ezek után csatlakoztattam a külső vinyót a laptopomhoz, kiderült, hogy MINDEN adat eltűnt róla. A filmek nyilván nem fájnak annyira, mint rengeteg régi kép.
Most szenvedek recovery progikkal, de gondoltam hátha valakinek van ötlete, hogy egyrészt miért tűnik úgy, hogy formázta a NAS a vinyót, másrészt hogyan lehetne visszaállítani az adatokat. (NAS-hoz csatlakoztatás után egyébként nem kérdezett semmit, ahol bután rányomhattam volna, hogy formázza meg, tehát magától csinálta, és csak az NTFS partíciót.)
Köszi a segítséget! -
DonCosta
tag
Sziasztok!
Nemrég olvastam egy cikket amelyben a D-link DNS 320L -t említették. Sokmindent nem tudtam meg az újdonságról ezért a a D-Link honlapján is rákerestem és ezt találtam.
Ha jól látom nagyjából ugyan az a hardver mint a mi 320-asunk, legfeljebb a szoftveres cucc(firmware?) különbözik. Kérdésem az, hogy szerintetek ez a "felhős fícsör" mi lehet, a marketinges szép hangzáson túl, és lehet-e valami értelme neki? Persze ha tényleg valami hasznos dolog akkor ha esetleg a mi DNS-320-asunkra felmenne a firmvere... na de már túl sok a "ha".

Kíváncsi vagyok ki mit tud az említett cuccról.

Üdv: DonCosta
-
cSuwwi
senior tag
válasz
Claude Leon
üzenetére
Az vele baj, hogy csak a saját beállításait tárolja flashben.
Én a nast szerverbackupra is használom, és írnom kellett egy scriptet, hogy induláskor az ffp-n keresztül futtassa le, ami létrehozza az usereket, bepakolja magát a cronba, etc. -
Claude Leon
senior tag
Ja, ha kézzel felrakod, akkor o.k.
De azok nem beállítások, hanem komplett rendszer, épp hogy a beállításokat tartja flashben.Mutass nekem egy linuxost, aki nem a win-es programjával telepítette a NAS-át, hanem direktbe megoldotta.
szerk:
Ja, hogy csak a 2. vinyóról van szó, külön. A 320-as csak EXT-ben nyomja?
(A 313-as az 1-es firmekkel NTFS, a 2-essel EXT volt.) -
cSuwwi
senior tag
válasz
Claude Leon
üzenetére
Ez mondjuk igaz, a beállításokat a winyón tárolja, mindenképpen hozzányúl.
De egy ext2/3/4-esre particionált winyót feltételezve, és tudva miket módosít szerintem raid nélkül beüzemelhető lenne a nasban. -
Claude Leon
senior tag
Nem pont ezért.
Hanem, mert flashmemóriában csak a legalapabb rutiok vannak arra, hogy feltepíthesd a rendszert a vinyóra.
Ezt pedig bármilyen filerendszer esetén "törléssel" (partícionálás, formázás) kezdi majd a nas, "jobb" esetben, "rosszabb" esetben csak üresre települ. -
Stankee
csendes tag
Üdv, igyekeztem átolvasni a topikot, sok kérdésre kaptam is választ, viszont a legégetőbbre nem: ha én megvenném ezt a NAS-t és két olyan vinyót tennék bele amik most a gépemben vannak és televannak adatokkal (film, sorozat, zene, játékok), akkor ennek a két 1-1 terrás hddnek a tartalma megőrizhető lenne? Vagy kötelező formázni a NAS beállításánál?
-
HUNited
őstag
Ráeresztettem egy teljes felület ellenőrzést, és hát bebizonyosodott hogy hibás:
2012.07.03. 15:35:41 Szekvenciális teszt, Lemez: [1] 1397 GB SAMSUNG HD155UI [S2HEJ1CB301207] [Olvasás]
2012.07.03. 15:59:03 ! Hiba: 23 Adathiba (CRC), Szektor: 358244656
2012.07.03. 15:59:09 ! Hiba: 23 Adathiba (CRC), Szektor: 358244656
2012.07.03. 15:59:15 ! Hiba: 23 Adathiba (CRC), Szektor: 358244656
2012.07.03. 15:59:20 ! Hiba: 23 Adathiba (CRC), Szektor: 358245656
2012.07.03. 15:59:26 ! Hiba: 23 Adathiba (CRC), Szektor: 358245656
2012.07.03. 15:59:31 ! Hiba: 23 Adathiba (CRC), Szektor: 358245656
2012.07.03. 15:59:35 ! Hiba: 23 Adathiba (CRC), Szektor: 358248656
2012.07.03. 15:59:36 ! Hiba: 23 Adathiba (CRC), Szektor: 358248656
2012.07.03. 15:59:41 ! Hiba: 23 Adathiba (CRC), Szektor: 358248656
2012.07.03. 16:00:03 ! Hiba: 1117 I/O eszközhiba miatt nem lehetett a kérést végrehajtani., Szektor: 358249656
2012.07.03. 16:00:09 ! Hiba: 23 Adathiba (CRC), Szektor: 358249656
2012.07.03. 16:00:21 ! Hiba: 23 Adathiba (CRC), Szektor: 358249656
2012.07.03. 16:00:27 ! Hiba: 23 Adathiba (CRC), Szektor: 358252656
2012.07.03. 16:00:34 ! Hiba: 23 Adathiba (CRC), Szektor: 358252656
2012.07.03. 16:00:41 ! Hiba: 23 Adathiba (CRC), Szektor: 358252656
2012.07.03. 19:21:00 Teszt kész -
cSuwwi
senior tag
hát nem túl biztató az tény
ilyen hibát még nem láttam
ha a smart adatok jók, az annyit jelent hogy a lemez felülete jó
de ha kvázi leszakad az olvasófej, akkor nem sokat fogsz vele érnién megpróbálnám gariztatni, hátha beveszik, csak mondani kell mi a hiba, mert smart adatokat fognak elsőre nézni, és visszadobják ha jó
ha meg nem akkor ha nem zavar, vissza a nasba, ha igen akkor vegyél másikat ezt meg add el aprón, de jelezd a hibát (ne csessz ki mással)esetleg egy winyós topikba tedd be a képeket és kérdezz rá, másnak mi a véleménye erről. lehet hogy jó még így is...
ez a szakvéleményem

-
HUNited
őstag
Sziasztok!
Olyan gondom van, hogy az időzített S.M.A.R.T. futtatásánál az egyik HDD-re fail üzenetet küldött.
Scandisc szerint minden rendben.
Azt szeretném megtudni, hogy mi lehet a baja a cuccnak, mert a teszt után csak ennyit közöl (ezt is e-mailben):
============================================
A SMART Test Was Performed On The Following Hard Drive At 10:39:1 On 2-July-2012.Device Model: SAMSUNG HD155UI
Serial Number: S2HEJ1CB301207
Size: 1,500GThe Result Of The Test Is: Fail
Sincerely,
Your BIGITAR
============================================Mi módon tudnám meg hogy mi baja a merevlemeznek, mivel még garanciális, és RAID1-be van kötve egy ikertesójával. Szóval az adatok biztonsága fontos lenne, most ha jól értelmezem, csupán egy lemezem üzemel, mielőtt baj lenne, szeretném kijavítani - cserélni a hibás példányt.
-
Thusor
őstag
Valaki tud arról valami infót, hogy a D-link dns-325 1,2 GHz-el és 256MB rammal mennyire terhelhető a transmission programmal? Tehát mennyi aktív torrent futhat egyszerre, mennyit bír fel-és letölteni, valamint mennyi aktív peer kapcsolatot bír torrentenként?
-
cSuwwi
senior tag
válasz
Laca 012
üzenetére
ftp-nél nálam alap, hogy csak .hu tartományból enged kapcsolódni (vagy magyar ip tartományból) + fail2ban-al 3 rossz próbálkozás után 15 perc ipban.
tényleg durva ha ez megfogott
erre nem gondoltam hogy a router is megy 443-on, nekem is tplink van, de nem csinálja, igaz cserélve lett a firmware
-
Laca 012
őstag
Nem tudom a routerben gyári felületen van-e rá lehetőség, de ha annak a webes felületét átteszed másik portra (pl. 444) akkor tuti a NAS-ra jelentkezik be.. Max belső hálón is úgy éred el a routert, hogy https://192.168.x.x:444 kívülről meg https://valami.no-ip.info:444 ha meg nem írsz utána portot akkor meg a NAS-t éred el..
De ha a NAS-ban könnyebb átírni, akkor ott is átírhatod és akkor azt "forwardolod"..
Most szerintem az a baj, hogy amikor kintről érkezik a kérés a 443-as portról, akkor az a portforward-ig el sem jut, mert "megakad" a router webszerverénél ami kapásból "tolja is ki" rá a webes felületet..
Különben biztonsági szempontból illene mindegyik felületet áttenni más portra.. Lehet nyűgös a címsorba beírogatni a :444, vagy bármi más portot, csak a keresőrobotok általában a szokásos 21, 22, 80, 443, stb. portokat scannelik és ha valahol valami IP-címről választ kapnak, akkor végigcsannelik azon az IP-n az összes portot, hogy hol lehetne bejutni.. Ha meg ezen ráadásul nem is egy sima weblapot, hanem egy admin felületet találnak, az még jobban felizgatja őket..

Én azt mondom, ha kívülről is el akarja érni a dolgait az ember, akkor kapásból a router gyári firmware-e helyett tegyen fel valami OpenWRT, DDWrt, stb. használható normálisat és a szokásos portokat kapásból rejtse el a külvilág elől. Ezeknél a firmware-eknél ráadásul egy egyszerű script-el meg lehet oldani egy bruteforce-attack elleni védelmet, ezzel ha ugyan arról az IP-ről valahányszor (pl.3szor) próbálkoztak a nyitott porton, de nem tudtak belépni, akkor azt az IP címet ki is lehet tiltani valamennyi időre, hogy ne lehessen folyamatosan buzerálni..

Nekem anno FTP szerver üzemelt, aztán nem tudtam miért lassú a 80/25-ös DIGI netem még böngészésre is..

Kiderült Dubai-ból, meg Kínából próbálták naponta többször, több órán keresztül feltörni az FTP-m jelszavát (Szerencsére nem szokásos felhasználónév és nem gyenge jelszó volt, mert akkor simán be is jutottak volna) de az durva, hogy még a böngészést is belassította olyan intenzíven pörgették a jelszófeltörő robotjukat..
Szóval nem árt kicsit belemélyedni ezekbe, vagy ha tényleg van egy szaki ismerősöd, akkor azzal beállíttatni rendesen..
-
rihi1
tag
köszi a segitséget!
átállitottam portot 443 ra!
a NAS is beengedne a saját ip címével!
a router is beengedne a sajtát ip cimével.
ha a regisztrált .no-ip cimet irom be, akkor is routerbe szeretne belépni!valószinü ideültetek valaki szakit,mert elég sok időt elcsesztem már,és kezdek elkesedredni!
-
cSuwwi
senior tag
Az az alsó selector csak a gyakran használt dolgokra egy gyors kiválasztó, nem kell kiválasztanod ott. Beírod felülre hogy 443, alá a nas ipjét, a többi ahogy látom jó.
Ennyi.Másik netről (mobilnet, szomszéd, szóval nem az otthonidról) nézd meg a https://no-ips cimeddel, menni kell.
Nasban nem kell semmit állítanod.
Nézd meg hogy eléred-e az otthoni hálózatról a https://nasip címmel? Ha bejön, akkor menni fog úgy is.Amúgy megy a 80-as porttal is, ez a sima http port, a https-t csak a biztonság miatt erőltetem, így nem plain textként utazik a jelszavad a neten. Apróság, de sztem hasznos ha már adott a lehetőség.
-
-
xrvman
őstag
Nekem ffp van fent, arra miként tudom feltenni a midnight commandert
-
rihi1
tag
kezdem megkedvelni ezt a kis NAS-t!
hogy tudom távolról webes felületről elérni?
a routert már sikerült elérnem,de innen hogyan tovább?
köszi
Ui.nem vagyok egy számítógép zseni. -
glugi
aktív tag
válasz
freemanone
üzenetére
így-így

-
Laca 012
őstag
válasz
freemanone
üzenetére
Vagy ha Total Commander-hez van szokva az ember, akkor SSH-n felteszi a Midnight Commandert és ugyan ott van.. ( mc nevű csomag) Ha esetleg egerezni is akarsz alatta akkor meg felteszed a gpm nevű csomagot is..

-
glugi
aktív tag
válasz
freemanone
üzenetére
10-20 gigás fájlokat szoktam áthelyezni, 1-2 mp alatt megvan, plusz nekem kényelmesebb a konzolnál (a családtagokról nem is beszélve). lényeg a lényeg, ez is 1 megoldás, ha áthelyezésről van szó.
-
glugi
aktív tag
válasz
freemanone
üzenetére
így csinálom az áthelyezéseket nas-on belül, azért írtam.
egyébként igen, ssh és pl mc is megoldás, én ezt használom. -
freemanone
addikt
az nem fog menni.... próbáld ki egy kellően méretes file-al, ha nem hiszed. ráadásul pont ezt írja ő is, hogy ez így a gépen keresztül történik. mindegy, hogy milyen programmal teszed ezt. lehet az űrkommander is. konkrét áthelyezést csak lokálisan a lemezhez hozzáférő oprendszer tud megtenni, ezért is írtam, hogy SSH-n becsattog és mint egy linuxon parancssorból mozgatja a fileokat. egész pontosan ez megy végbe amikor megnyomod az F6-ot a commanderen: olvasás, C meghajtóra írás, majd onnan új helyre visszaírás és a végén az ideiglenes fileok törlése.
-
rihi1
tag
Sziasztok!
hogyan tudok másolni,áthelyezni nason belül??
ha sz. gépen nyitom meg a mappákat,olyan mintha laptopon keresztül másolna!
nagyon lassú igy,és feleslegesen terheli a wifi hálózatomat.
köszi -
Goatman
aktív tag
Hello!
Járna valamilyen előnyökkel, ha a NAS-on tárolt filmeket helyi hálózaton, WiFi-vel ellátott PC-n nem sima hálózati megosztásból nyitnám meg, hanem a NAS UPnP Media Server funkciójának használatával, arra alkalmas szoftverrel nyitnám meg?
Üdv.
-
xrvman
őstag
Ezzel a NAS-al meg tudom csinálni valahogy, hogy kívülről, de nem FTP vel el tudjam érni a NAS-t, mintha helyi hálón lennék?
-
HUNited
őstag
köszi, közben ez már tegnap felkerült, 0.7 -es verzió, látom a progikat is, illetve alter módon telepíteni is sikerült (mc-t és hozzá kapcsolódót):
tar Jxvf file.txz parancsal, de ez után még manuálisan be kell másolni a fájlokat a helyükre.
Nem igaz, hogy ez a telepítős parancs nem működik...
-
HUNited
őstag
a tzx fájlokat mivel lehet telepíteni?
root@BIGITAR:/ffp/additional# funpkg -i glib2-2.30.2-arm-0.txz
gzip: stdin: not in gzip format
tar: Child returned status 1
tar: Error is not recoverable: exiting now
FATAL: glib2-2.30.2-arm-0.txz: Failed to unpack packageroot@BIGITAR:/ffp/additional# funpkg -i mc-4.8.1-arm-0.txz
gzip: stdin: not in gzip format
tar: Child returned status 1
tar: Error is not recoverable: exiting now
FATAL: mc-4.8.1-arm-0.txz: Failed to unpack package
root@BIGITAR:/ffp/additional#Az összes progi ebben a txz formátumban van...
-
HUNited
őstag
Sziasztok. Egy ilyen nas van a cégnél (tudom otthoni, de kicsi cég vagyunk)
Lehet a kérdésemről volt már szó, de nem tudok most hirtelen 1000 hsz-t visszaolvasni.
Van rá valami módszer, hogy valami okosabb linuxot lehessen rá telepíteni, és gyakorlatilag "szerverként" használni? Tehát parancssorból, ssh-n keresztül, bármilyen linuxos szolgáltatást feltelepítve?
-
Thusor
őstag
válasz
freemanone
üzenetére
Természetesen nem sima barracudára gondoltam, hanem a green verzióját. Ez csak 5900 rpm-es, és ez is parkolópályára áll ha nem használják. Gondolom ilyen lenne ideális?
-
Thusor
őstag
válasz
freemanone
üzenetére
Köszi a linket. Ez csak WD-re vonatkozik? Mondjuk ha Seagate Barracuda Green-t vennék akkor azzal minden állítgatás nélkül is jól működne?
-
Thusor
őstag
válasz
freemanone
üzenetére
Mit értesz azon, hogy be kell állítani a vinyókat? Mit állítsak be rajta?
-
Thusor
őstag
DNS-320 mennyire barátkozik a WD Caviar Green 2 TB-os winchesterekkel? Mennyire kezeli a winchesterek parkoló pályára tételét?
-
salala
tag
Sziasztok!
Most tervezek ilyen NAS-t venni,de lenne kérdésem,a fórum olvasgatása után is.
DLNA beállítása mennyire macerás?
Egy LG házimozi van itthon ami képes azt kezelni,azzal menne?
És sajnos egyáltalán nem értek a linuxhoz
A válaszokat előre is köszönöm

-
Sanya.f
csendes tag
válasz
freemanone
üzenetére
Köszönöm, sikerült.
-
Laca 012
őstag
Szia!
Bár én nem használom ezt a funkciót, de most bent a cégnél megnéztem és a webes felületen van ehhez menüpont az "Applications" fül alatt az "FTP/HTTP Download"Itt be tudod lőni mikor mit honnan hová töltsön le. Akár csak egyetlen fájlt, akár komplett mappát. Ha akarod bizonyos időnként frissíti a tartalmat.
A lejátszásához már kérdéses, hogy mit tud a médialejátszód. FTP, Samba, NFS megosztásokat szintén tudsz a menüből beállítani, de ha stream kell neki akkor a DLNA szerver beállítását majd a többiek tudják elmesélni, mert én nem használok ilyet épp csak tudom, hogy létezik ez is..
-
Sanya.f
csendes tag
Sziasztok!
A meglévő médialejátszómhoz vásároltam egy 320-as NAS-t.
Azt szeretném megkérdezni, hogy hogy lehet beállítani a NAS-t, hogy ftp-ről tudjon önmagára letölteni. Kezdő vagyok, eddig nem használtam hálózati tárolót. -
Broki1
tag
Sata 3-as vinyókat támogatja, vagy csak a Sata 2-t?
Köszi a választ!
-
foherty
csendes tag
Kosz a valaszokat. A dyndns.com azt irja, hogy csak 14 napig ingyenes, utana eves dijat kell fizetni. Legalabbis en nem talaltam mast; biztos, hogy meg minidg ingyenes?
Kozben mashol azt olvastam, van olyan is, hogy no-ip.org. Azzal van valakinek tapasztalata?Az, hogy le kell tolteni az nem gond. Majd, ha nagyon kikupalodtam a temaban, lehet, hogy megprobalkozom a webservice-szel is, bar a frissitett ip cim, gonodlom, ahhoz is elofeltetel.
-
pilot-csaba
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget kérnék!
MiniDLNA-t telepítettem DNS-320 ra, (#776) kenand leírása alapján. Nem indul el a miniDLNA szerver. A ffp.log a következőt tartalmazza:Mar telepitve van a fun_plug
**** fun_plug script for DNS-320/325 (2008-08-11 tp@fonz.de) ****
Mon May 21 14:13:13 CEST 2012
ln -snf /mnt/HD/HD_a2/ffp /ffp
* Running /ffp/etc/fun_plug.init ...
* Running /ffp/etc/rc ...
rcorder: requirement `LOGIN
' in file `/ffp/start/minidlna.sh' has no providers.
* /ffp/start/syslogd.sh inactive
* /ffp/start/SERVERS.sh inactive
* /ffp/start/portmap.sh inactive
* /ffp/start/unfsd.sh inactive
* /ffp/start/nfsd.sh inactive
* /ffp/start/ntpd.sh inactive
* /ffp/start/LOGIN.sh inactive
* /ffp/start/telnetd.sh ...
Starting /ffp/sbin/telnetd -l /ffp/bin/sh
* /ffp/start/sshd.sh inactive
* /ffp/start/rsyncd.sh inactive
* /ffp/start/optware.sh ...
Running: mkdir -p /opt
Running: mount --bind /ffp/opt/optware /opt
mv: cannot overwrite directory with non-directory
* /ffp/start/minidlna.sh ...
/ffp/etc/rc: line 45: /ffp/start/minidlna.sh: not found
* /ffp/start/mediatomb.sh inactive
* /ffp/start/kickwebs.sh inactive
* /ffp/start/lighttpd.sh inactive
* /ffp/start/inetd.sh inactive
* OKItt a vége felé:
* /ffp/start/optware.sh ...
Running: mkdir -p /opt
Running: mount --bind /ffp/opt/optware /opt
* /ffp/start/minidlna.sh ...
/ffp/etc/rc: line 45: /ffp/start/minidlna.sh: not found
valami olyasmi lehet, hogy nem tudja felmontolni az opt könyvtárat.Vagy az elérési út, vagy a jogosultság nem OK.
Mi a teendő? Megjegyzem Linuxban nem vagyok túl gyakorlott!
Előre is köszi!
-
DonCosta
tag
Mindenféle buhera nélkül is megy a DynDNS+FTP kombóval a távoli elérés. Nálam is hasonló célokat szolgál (nagyszülők -> képek-> unokák, stb...). Én a routeren állítottam be a DynDNS (ingyenesen) elérést. a NAS-on bekapcsoltam az FTP-t, usereket vettem fel jelszóval amit odaadtam a rokonságnak.
Ha egyszer beállítod utána egyszerű használni idősebbeknek is. -
cSuwwi
senior tag
Van ingyenes dyndns szolgáltatás.
Összelősz egy ftp-t rá, kiengeded a routeren és máris elérik. Csak ugye le kell tölteni.
Vagy mivel webszerver van rajta (a webes felület miatt), kicsit meg kell piszkálni a konfigját, és weboldalt is tudsz üzemeltetni rajta. Akkor csak beírják a böngészőbe a cimed, és látják is. Csak ehhez tudni kell html nyelven kódolni. -
foherty
csendes tag
Sziasztok!
Tervezem egy ilyen keszulek vasarlasat, de egy dologban bizonytalan vagyok. Fontos lenne szamomra az adatok kunnyu tavoli elerese (nagyszulokkel osztanam igy meg az unokakrol keszult vidokat, kepeket, tehat tenyleg legyen felhasznalobarat, es hat magam sem vagyok egy guru), de visszaolvasva a forumban ez nem tunik trivialisnak. Az IP cimemet a szolgaltato idorol idore varialja, tehat ha jol ertem be kellene jelentkeznem valami dyndns szolgaltatasba, viszont az meg mar fizetos... bar remelem volna egyszerubb modja is.Megoldhato ez ezzel a kutyuvel vagy keressek inkabb masikat? Tudtok esetleg valami step-by-step leirast adni, hogy hogyan kell ezt beallitani?
Elore is koszi a segitseget!
F -
Broki1
tag
válasz
Claude Leon
üzenetére
Igazad lehet: [link]
Most már csak az a kérdésem, hogy jó lenne-e a NAS-ba. -
Claude Leon
senior tag
Könnyen előfordulhat, hogy ez átnevezett samu HD204UI.
(by google
http://www.ebay.com/itm/NEW-Samsung-2-TB-ST2000DL004-PN-HD204UI-SATA-Desktop-HDD-/120887295081) -
Broki1
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Merevlemezt akarok venni most, a NAS-t csak később tervezek venni, de ezzel a típussal szemezek.
Ez a vinyó
[link] lenne.
Megfelelne-e erre a célra?
Seagate-ről mint gyártóról mit lehet tudni? Nekem eddig csak Samu és WD-s vinyóim voltak.Válaszokat előre is köszönöm!
-
lafaty80
addikt
Én felraktam az újat, eddig minden megy, ami eddig is

-
glugi
aktív tag
Sziasztok!
Feltettétek a 2.03b1-s firmware-t? Tapasztalat?
Más: meg lehet esetleg oldani azt, hogy androidról nyomtatok a nas printserverén keresztül? Próbáltam 1-2 app-ot, de nem látják a nyomtatót, még úgy sem, ha kiválasztom manuálisan.
-
freemanone
addikt
Igen, ez pont ezért van. De a total commander "feléleszti", mint írta is. Valójában amikor nem használj a vinyót azokat leállítja, energia gazdálkodás, melegedés és élettartam szempontjából is. Amikor a windows elindul ellenőrzi a hálózati meghajtókat, de mivel azok le vannak állítva nem reagálnak a win pedig nem pörgeti fel a lemezeket csak ezért. Amikor commanderben megnyitod a meghajtót akkor fognak felpörögni a lemezek. De nekem pl ha winamp-al játszok le valamit akkor is felpörgeti, csak pár másodperc kell neki így addig úgy néz ki mintha kifagyott volna. Win media player, vlc is simán megteszi, szal ez inkább a foobar működéséből fakad.
uTorrent-nél tapasztaltam még ilyet, hogy nem pörgette fel a vinyót. -
Thusor
őstag
Lehetséges, hogy kikapcsolja a merevlemezeket egy idő után ha nem használod. Total Commander meg nem tudja felébreszteni őket. Meg lehetne próbálni, hogy a NAS beállításaiban kikapcsolod a merevlemezek energiagazdálkodási funkcióját, bár ezzel jobban fog melegedni és többet is fogyaszt majd.
-
cSuwwi
senior tag
Engem egy dolog zavar a NAS-ban, de azóta se jöttem rá, mit tehetnék ellene.
Van 2 particióm, winfos alá fel vannak csatolva fixen. Total commanderben csináltam egy hálózati meghajtót nekik, induláskor felcsatolja.
Néha, mondjuk 4-5 alkalmanként eljátssza azt, hogy induláskor kiírja, hogy sikertelen a hálózati meghajtó elérése.
Mivel a zenéim onnan mennek, a foobar írja hogy elérhetetlen.
Elindítom ilyenkor a total commandert, rábökök a meghajtóra, 2-3 mp után listáz. Utána megy máshonnan is. Miért lehet ez?
A nas megy, csak olyan mintha sleep módban lenne, de csak total commanderrel éleszthető. -
doczyhu
csendes tag
Az NFS más. Ne keverd ezzel, két külön téma.
Elsőre én azt mondanám, hogy nézd meg pl. total commal, mi az attributuma és érvényesíts az almappákra is a full jogot. Ezzel én nagyon régen találkoztam, még NT alatt, ott egy service pack oldotta meg. Biztos, hogy jogosultság, privilégium az oka. Az almappákra nem érvényesül a jogosultság amit beállítasz.Most ez kicsit baromság lesz
de anno úgy lehetett megoldani, hogy saját tulajdonba kellett először venni a mappát, ( hiába volt az adminnak full joga ) és utána jó lett. -
DM-Fan
nagyúr
válasz
Laca 012
üzenetére
Köszönöm, közben megoldottam, igaz másképpen: kivettem a HDD-t a NAS-ból, visszakötöttem a PC-re, Ubuntuba beboot-oltam, felmount-oltam a HDD-t és beállítottam a mappákra és a bennük levő fájlokra, hogy mindenkinek legyen olvasási és írási joga. Ezt követően visszatettem a NAS-ba és most már mindenhová tudok könyvtárat létrehozni és másolni is bele. Csak rájöttem a turpisságra magamtól is. Azért köszönöm a segítséget!
-
DM-Fan
nagyúr
Rájöttem mi a gond, de egyelőre nem tudom a megoldást: a problémát az okozza, hogy a már meglévő könyvtárakat, amelyekben vannak alkönyvtárak adatokkal és amelyeken belül újabb alkönyvtárakat akarok létrehozni, azokat még a HDD-t PC-be pakolva, egy Ubuntu alatt hoztam létre és egy másik HDD-ről Ubuntu alatt másoltam fel az adatokat. Ezt követően pakoltam át a HDD-t a PC-ből NAS-ba.
Namost az van, hogy így a már NAS-ban levő HDD-n a gyökérben tudok a Win alól (akár sima Z: hálózati meghajtóként felmount-olva, akár FTP-n) mappát létrehozni és azon belül is almappát, valamint tudok ezekbe másolni is. Viszont a még Linux alatt létrehozott mappákban nem tudok újabbakat létrehozni és azokba másolni sem, pedig pont ez volna a lényeg. Gondolom a Linux ezen mappák létrehozásakor beállított rájuk valami kizárólagos jogosultságot. Hogyan lehetne ezt feloldani?
Amúgy az is furcsa, hogy ugyanezen mappákba viszont tudok belemásolni és onnan törölni az NFS-profokollt használó médialejátszó (Popcorn A-210) alól, tehát ott nincs ilyen gond.
-
cSuwwi
senior tag
Lehet hogy nem jó jogosultsággal hozza létre?
Én akkor tudom írni/olvasni, ha nobody:allaccount a tulajdonos.
SSH-n fellépek, mc-vel vagy kézzel kiosztom.A fun_plug szerintem ajánlott, még ha nem is használod minden tulajdonságát, az ssh miatt érdemes feltenni. Az uninstall annyi, hogy törlöd a könyvtárat, szóval semmi buherálás nincs.
Ha van fun_plug, akkor már van ssh (alap rendszeren csak telnet van). -
DM-Fan
nagyúr
A topic címében látható D-Link DNS-320. Tökéletesen működik, minden rendben vele, akadásmentesen kiszolgálja a PC-t is, médialejátszót is, utóbbiról tudok is fölfelé másolni a NAS-ra, a NAS-ról lefelé is rá. PC-n hálózati meghajtóként minden mappát tudok tallózni, megy belőlük pl. a zenelejátszás is (tehát nem csak FTP-kapcsolaton keresztül megy), de mappát létrehozni csak a NAS HDD-jének gyökerébe tudok.
A konfigjában létrehoztam egy user-t jelszóval, ezzel tudom felcsatolni a PC-n hálózati meghajtóként is. A user-nek beállítok a kötetre (Volume_1 - ez jelöli a HDD-t) minden jogot és hogy CIFS, NFS, FTP-n, stb. keresztül lehessen elérni a NAS-t, de mégsem megy PC-ről a mappalétrehozás, HDD-re való másolás. Az NFS-en keresztül csatlakozó médialejátszónak meg igen, arra is létrehoztam egy user-t. Csoportokat nem használok. Nem értem, mi a gond.
-
DM-Fan
nagyúr
Hogy tudnám elérni, hogy Win alól, ha be van mount-olva a NAS-ba pakolt HDD a Z: meghajtóra, akkor ne csak a Volume_1 gyökérkönyvtárára legyen írási, illetve mappa létrehozási jogom. Akár simán a Z: meghajtó win-es elérésével, akár TC-n keresztüli FTP-vel próbálkoztam, nem jártam sikerrel: csak a gyökérbe engedett másolni, mappát létrehozni, a beljebb levő mappákba nem, onnan csak olvasni tudok.
A NAS webes felületén létrehoztam a user-t, akit felruháztam olvasási és írási joggal, az összes csatlakozási protokollt betettem alá, majd a Network Shares fül alatt beraktam a Volume_1-et a megosztott tartalmak közé és ki is jelöltem alá a létrehozott user-t, akit ugye felruháztam minden joggal. Itt a share-ben is megadtam neki minden jogot, mégis csak a gyökérkönyvtárba enged másolni, mappát létrehozni, törölni, a beljebb levő mappákba már nem. Érdekes, mert az NFS-protokollal csatlakoztatott médialejátszóról meg bármit bárhová fel tudok másolni a NAS-ra, ott nincs jogosultsági probléma. Ötlet?
-
freemanone
addikt
Ha a vinyók annyira nem is vészesen melegek, de a NAS procijára tegyél szrtintem egy ilyen öntapadós bordát. Az elég forrófejű tud lenni. Viszont a 35 fokot ne várd zárt térben 2 vinyótól. Jobban melegednek azok is, mint egy akármilyen szellőzésű pc házban.
Ha viszont 2,5"-es vinyót veszel bele akkor a borda simán elég!
-
DM-Fan
nagyúr
Nagyjából átrágtam a topicot, vannak azért homályok, de ha meglesz a NAS, akkor majd úgyis kérdezek. Szerintem ha a hűtés kikapcsolható, akkor nincs gond, nem hinném, hogy anélkül bármi probléma lenne. A másik WD-m sem nagyon szokott 35 fok fölé kúszni, mivel főként csak lejátszás megy róla, az meg nem igényel nagy munkát.
-
cSuwwi
senior tag
Én tavaly még a drágulás előtt vettem, akkor már a 2.0-s volt rajta (a ráragasztott matricán is ez van). FTP-t sose használtam, passz. A windows megosztás jó, mert a zenéim is rajta vannak, és onnan hallgatom. Filmnél se volt akadozás, pedig ezek a green winyók nem a sebességükről híresek.
100-as hálón 8 mega körül illene mennie, pláne ftp-n. Gigabiten nekem 20-22 megával ír/olvas. Ha visszaolvasol, volt itt pár teszt a sebességre.
Igazából 1 gond van vele, hogy a hűtése alulméretezett. Egy 4cm-es venti van hátul, ami 2 ilyen winyónál használat közben pörög, és hangos. Alapból 3 lehetőség van: off, off-low-high és low-high ha jól emlékszem. funplugot feltéve lehet még kicsit mókolni.
Én (mint még páran) kidobtam belőle a 4-es ventit, és 9.2-est raktam be. Nem rég volt erről szó. -
DM-Fan
nagyúr
Köszönöm a választ! Nekem nincs szükségem a torrent-kliensre, nem kell fun_plug sem, nem akarok raid-tömböt, csak individual drive-ot, távolról sem akarom elérni, egyszerűen annyit várok el tőle, hogy az ugyanazon router-re aggatott PC-t és médialejátszót is kiszolgálja és az adatmozgatás megoldott legyen: a PC és a NAS között nekem jó az FTP, a médialejátszóra meg tudjon stream-elni a NAS. Ahogy számolgattam, ha 5-6 MB/s-el tudja nyomni az adatot a 100-as hálón, az már mindenre elég, még akár egy BD-re is. Ugye nem dobálja el a kapcsolatot, nem szakadozik?
Melyik firmware-t érdemes a fenti felhasználási körhöz feltenni?
Új hozzászólás Aktív témák
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- AliExpress tapasztalatok
- iPhone-t használók OFF topikja
- Kerékpársportok
- Okos Otthon / Smart Home
- CES 2026: Főhajtás a Moto 360 előtt Polar funkciókkal
- Gyúrósok ide!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Xbox Series X|S
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- További aktív témák...
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Rog Ally Z1 Extreme 512GB SSD/16GB RAM, szép állapotban, üvegfóliás, garanciális
- Lenovo laptop i3-8130U / 4GB RAM / 256GB NVMe SSD / GeForce MX110 / Win10 hibátlan esztétika
- ChatGPT Plus, Előfizetések
- Latitude 9330 2-in-1 13.3" QHD+ IPS érintő i5-1240U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3074
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- 0perces! Samsung Galaxy Book5 Pro 360 2in1 Core Ultra 7 256V 16GB 1TB 16" WQXGA+ AMOLED TOUCH 1évgar
- Apple iPhone 15 Pro / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 88%
- iPhone 15 Pro Max 256GB 90% (1év Garancia) Akár új akksival is kérhető!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

lemezen belül valóban átteszi zokszó nélkül, rosszul emlékeztem!