Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Asus B150-Plus D3 coffeetime mod! (DDR3)
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
aldebaran
addikt
A 320L-ben a gyári firmware-el miért nem megy az ébresztés? Valamelyik béta firmware-ben megjavították már?
-
warn!ng
tag
Sziasztok, nem találtam külön fórumot a DNS-325-höz ezért írok ide, mert itt láthatóan van élet

Szóval, kaptam kipróbálásra egy DNS-325-ös NAS-t, ami nagyon tetszik, mert halk, gyors, okosítható.
A sebességével nem volna bajom, de egy dolgot nagyon nem értek.A gépemről (T430i, 256GB SSD, 1Gbps eth, win7prof) konstans 38MB/s-vel tudok ÍRNI a NAS-ra.
A NAS-ban 2x1TB 2,5"-os Seagate HDD @ 5400rpm csücsül azonban SAMBA-ról OLVASNI csak 10-16MB/s-vel tudok róla a gépemre. A NAS diskek voltak már RAID0/1-ben és standalone-ként is voltak már.
Betettem standalone-ként egy 750GB 3,5"-es 7200rpm-es disket is, de ezzel is ugyanez a helyzet.
2,5" RAID 0 read: 11MB/s
2,5" RAID 1 read: 13MB/s
2,5" Standalone_left disk read: 14MB/s
2,5" Standalone_read disk read: 16MB/s3,5" disk read: 18MB/s
FW 1.03 érkezett a cucc és visszavettem már 1.02-re, és korábban 1.03-ra telepített fun_plug modddal is ugyanezt produkálja. Hálókábelt cseréltem, a routerről lekötöttem minden egyéb eszközt, hogy kizárjak mindent, de változás nincs és rettenetesen bosszant, mert ezt az egy fícsört leszámítva nekem untig elég volna a cucc.
Az internetes performancia eredmények olvasásnál a legrosszabb esetekeben is legalább 33MB/s-es értéket említenek large-file copy során SAMBA-val.
Ötlete esetleg vkinek? Fun_plug mod alatt is próbáltam már játszani az smb.conf paraméterezgetésével, de a fenti sebességeknél csak lassabb értékeket kaptam.
Üdv: wrng
-
glugi
aktív tag
Ha fent van az ffp 0.7 belépsz ssh-n vagy Telnet-en es beírod, hogy slacker, erre kilistázza a parancsokat, kapcsolókat. Azt hiszem a -a kapcsolóval lehet telepíteni első alkalommal. Mindezek előtt a nas-tweaks.net oldalon leírtak alapján kell a repokat frissíteni.
Szoval slacker -a (emlékeim szerint) es kikeresed a minidlna-t es enter. Ezen kívül szerkeszteni kell a config fájlt, azt hiszem az /etc-be kell tenni az examples könyvtárból.
Amikor futtatod a minidlna.sh-t akkor kiírja, hogy milyen csomagot hiányol. Ezeket slackerrel ugyanígy.
Holnap este lesz idom részletesebben leírni ha addig más nem teszi.
Ja, 320-ról van szó.
Nekem így 5 perc volt kb, bár tény, elsőre ez sem egyszerű. -
glugi
aktív tag
Slacker-rel tedd fel a minidlna-t, aztán amikor futtatni akarod, kiírja, hogy milyen függőségek hiányoznak még neki, azokat is hasonló módon telepítsd. Így nem kell optware, bár kissé fapados megoldás. Szerkeszteni kell a minidlna.config fájlt is persze, aztán restart a minidlna.sh-nak.
-
glugi
aktív tag
Olvass vissza (ha még nem tetted), keress rá a minidlna-ra, többünk leírta az egyszerű telepítést, illetve ha jól emlékszem régebben volt valami bug a minidlna+samu tv-k kombóval és valami speckóbb minidlna kellett, de lehet, hogy ezt már azóta javították.
A slacker sokat segíthet még. -
jfcvfc
tag
Amúgy a miniDLNA-ra hajtok. Samsung40es7000-es tv-hez kellene megosztanom a filmeket. Minden segítséget szívesen veszek. Láma vagyok a linuxhoz!

-
jfcvfc
tag
Üdv Nektek!
Miért nem tudom feltenni az otware-t? Ezt írja ki tud valaki segíteni?root@NAS:~# wget http://wolf-u.li/u/233 -O /ffp/start/optware.sh
--2013-02-26 19:18:55-- http://wolf-u.li/u/233
Resolving wolf-u.li... failed: Name or service not known.
wget: unable to resolve host address `wolf-u.li' -
Kulbi
aktív tag
Ismer valaki olyan windows-os transmission GUI-t ami ismeri az RSS-t. Lehet kezelni vele a torrent hírcsatornákat. Sajnos amiket eddig próbáltam egyik se támogatja, persze a telefonomon a transdroid igen

Köszi
-
KaZo
tag
válasz
bozsozso
üzenetére
OK. de már csak vasárnap du. lesz rá időm.
Elő kellett varázsolni egy kis unix ismeretet, hogy mi mit jelent, mivel van kapcsolatban.Közben sikerült beállítanom a sajátnév.dlinkddns.com -on át a web-es felületet. Kicsit megkevert az itt talált 9091-es port forwardolásos írások, abszolút nem az kellett.
A routerben kellett beállítani (linksys) a DDNS kiszolgálót ("Setup" DDNS"), és nem a NAS-on. szolgáltató DynDNS.org, uservév, jelszó amit a dlinkddns.com-on megadtál regisztrációkor, host: sajátnév.dlinkddns.com
utána jön a portok átirányítása: "applications and gaming", "port range forwarding" az ftp-portot (20-21) és a HTTP portot (80) átirányítottam (TCP+UDP) a NAS címére 192.168.1.xxx
innentől a böngészőben a sajátnév.dlinkddns.com beírására a NAS jön be, ha valamilyen FTP-s progival lépek be, akkor is. (ha újraindítod a routert, új IP-t kap, a windowst is újra kell indítani, mert tárolja a DNS cím - IP cím összerendelést)
két fontos dolog: a NAS fix IP-n legyen,
az admin jelszóját meg kell változtatni, különben bárki betörhet.Ez is belekerül a leírásba.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ma is tanultam valamit.

-
glugi
aktív tag
válasz
DonCosta
üzenetére
Nálam azon kívül, amit az ffp feltesz és fut, a legújabb unrar, curl és transmission van telepítve. A NAS szolgáltatásai közül szinte semmit nem használok (kivéve samba). Sajnos kevés benne a RAM... Előbbieken kívül ment egy darabig a minidlna is, azzal sem volt bajom, de azért szépen be tudott lassulni. A routerhez 3 gép csatlakozik vezetéken, ha ebből két lejátszóval nézek fullhd filmet ("normál" bitráta, tehát nem "dzsunkamux") egyszerre, simán nézhető, tekerhető (különböző lejátszók).
m2ts esetén már sajnos nem mindig megy egyszerre a kettő, de a NAS-ban alapból 5400-as Samu van, ezt és a routert nézve (plusz a NAS hardvere) talán érthető is.
Remélem ez utóbbin egy gyorsabb router segít. Köszi a tippeket.
Csak azért írtam le így, hogy hátha tudok ezzel is segíteni valakinek. -
lada22
csendes tag
válasz
DonCosta
üzenetére
Én csináltam azt is, hogy a hálózatról lehúztam a nas-t és közvetlenül a gépemre kötöttem rá, és úgy próbáltam a másolási sebességeket. Korábban úgy is lassú volt. Így kizártam a hálózatot. A hálózatomat egyébként 2 géppel mértem iperf és jperf programokkal. Azok is hasznosak, ha ki akarod mérni mit tud a hálózat a két gép között (valamint a tcp window és tcp bufferméretek próbálgatásához, állítgatásához is hasznos).
Én factory reseteltem és megmaradtak az adataim, viszont nem használok raid-et, csak 1 merevlemezt, de ennek azért olvass utána!!A korábbi firmware-re való visszaállással kapcsolatban szerintem előtte próbálgass kikapcsolni minden alkalmazást, ahogy én is tettem, mert nálam látszólag az hozta meg a gyorsulást (vagy a szolgáltatások lekapcsolása és a 2.02-re visszaállás együttesen). Hátha elég csak az applicationok kikapcsolása, mert ugye az újabb firmware-ben a korábbi firmware hibáinak javítása van elvileg, ami nem biztos hogy rossz dolog...
-
bence192
csendes tag
közben a slacker-el próbáltam frissítani a csomagokat nem tudom jót tettem-e vele...
elvileg a lightp is fut a sl lighttp....sh statusra azt dobja...
de hogy ha rakom be file-t ahova írja nem találom a portot hol jön be, se a config file-t ami a lighttp-hez tartozik :S nagyon érdekes.. -
DonCosta
tag
Kösz, hogy megosztottad a tapasztalatokat. Biztos vagyok benne, hogy sokan fognak örülni ennek az infónak akésőbbiekben is ha rátalálnak. Azt hiszem a napokban én is csinálok egy factory resetet.
Bár nálam a hétvégén kiderült, hogy a hálózatban is van valami bibi: elvileg minden gigabites de csak 100 MBites sebességgel (11,84 Mbit/sec) ír/olvas a két gépem egymás közt is. A NAS nem éri el ezt a sebességet sem (11 illetve 6 Mbit/sec)
Egy kérdés: a factory reset nem bántja tutira a tárolt adatokat a HDD-n ugye?(#2271) glugi
lada22 (#2259) hozzászólásából úgy értem, hogy a 2.03-ról 2.02-re sikerült visszaállni. Talán a 2.0-ra is visszaenged. Persze kérdés, hogy érdemes-e. Lehet, hogy a actory reset és az átgondolt alkalmazás használat megoldaná a problémát
-
Digger
senior tag
Ha jó routert akarsz, akkor Asus-t vegyél!
Nekem RT-16N van, az előző WL-500gP volt. Ezen megy a torrent évek óta gond nélkül, egy 2,5"-os winyóval. Kívülről a WAN felől szoktam a céges mobilnetes notebookról birizgálni. Megy rajta FTP is. Igaz, hogy kissé drágább, de ezzel nem lesz gondod!
A http://asusrouterforum.atw.hu/ oldalon minden segítséget megkapsz a beállításához! -
bence192
csendes tag
válasz
[Misel]
üzenetére
A var mappában nincs www mappám, csináltam de akkor se hozott be semmit :S
egyébként szeretnék PHP-t futtatni és MySQL- is jól jönne, a filenév korrekt mert beléptem a mappába, ott van eléréri út is mert elgyalogoltam a terminálba a mappáig és ott automatikus (tab) os kiegészítéssel hívtam be a filenevet, de valahogy nem jó. -
glugi
aktív tag
válasz
DonCosta
üzenetére
Már rég olvastam a témában, de úgy emlékszem nem nagyon lehetett visszatenni a régit. Van még egy ilyen NAS a környezetemben, azon újabb firmware van, majd lemérem azt is.
A gyári és az OpenWrt is közel hasonló eredményt adott régebben, most OpenWrt van rajta (vargalex build), de a hardvert valahogy kevésnek érzem, majd váltok talán 3600-ra. -
neltarion
csendes tag
Sziasztok!
Nemrég vettem én is egy dns-320-at és a fórumot olovasgatva láttam hogy a WD green winyóknál az Intellipark okozhat problémát. Temészetesen nekem egy ilyen winyóm van itthon és amíg nem szerzek be egy red-et addig ezt kell beletennem. (persze ez a beszerzés sem most lesz ahogy nézem az árakat
)Olyan kérdésem lenne, hogy ami a webes felületen található Hard Drive Hibernation Settings résznél, ha beállítom hogy mondjuk 10 perc inaktivitásnál menjen aludni, az megoldja ezt az Intelipark problémát?
-
bozsozso
őstag
Nekem viszont pont fordítva van gépekben gigabites hálókártyák a router viszont csak 100-as viszont TC-ben nézve az írás és az olvasás is olyan 10-11,5 Mbájt/s. Tehát a router egyértelműen a szűk keresztmetszet amit mostanság akarok cserélni majd a lakás átvezetékelésével együtt, mert át akarom helyezni a router-t, modemet valamint a nas-t is másik helységbe a nappaliból. Ami még fontos lehet, hogy gyári firmware van rajta. Torrent nem megy róla.
"Ha valakit érdekel, hogy sikerült felhasználói szintű könyvtárhozzáférést beállítanom (funplug nélkül, csak a web-es felülettel), írok róla egy kis szösszenetet."
Ez viszont érdekelne, mert nagyon kezdő vagyok nas használatban és jó lenne családdal megosztani 1-2 dolgot, de nem mindent.
-
KaZo
tag
DNS320L Nálam gond nélkül megy az 1.02b03.
Amit linkeltem, az a dlink.hu-n van, szóval az is hivatalos béta szerintem.
http://ftp.dlink.hu/dns/dns-320L/driver_software/A sebesség gondokra: nekem a gépemben 100MBit-es kártya van. (a switch 1Gbit-es)
írás 8,7 Mbájt/s olvasás picivel 10 fölött. Azaz gyakorlatilag a 100Mbit-es sebesség korlátoz.
Csak a P2P kliens van bekapcsolva. NFS nem kell, csak Linux alá. Windows alól e nélkül is megy.
Ha valakit érdekel, hogy sikerült felhasználói szintű könyvtárhozzáférést beállítanom (funplug nélkül, csak a web-es felülettel), írok róla egy kis szösszenetet. -
-
bence192
csendes tag
Üdv, tudna valaki abban segíteni mi a teendő ha:
web servert szeretnék installálni itt lenne a leírás:
http://www.internetearnings.com/how-to-install-lighttpd-php-on-dlink-dns-320/
DE amikor eljutok ide:
funpkg -u /ffp/pkg/lighttpd-1.4.29-1.tgza válasz ez :
Skipping /ffp/pkg/lighttpd-1.4.29-1.tgz: Invalid package filenamea csomagokat Win SCP-vel raktam fel 777 jogosultságok vannak beállítva nem tudom mi a helyzet, van valami megoldás?
Illetve más kínom, szeretném dyndns-en elérni a nas-t, ez megvan, a 9091-es portját, illetve a routeremet is, hogy forwardoljak hogy mindezeket meg tudjam nézni bárhol? , jó lenne messziről belenyúlni transm-be meg a routerbe netán.
Előre is köszönöm!
-
-
cSuwwi
senior tag
A programok okozta lassulásokat könnyen ki lehet szúrni.
Konzolon nyomsz egy 'top'-ot, és az IO-t figyeld, mennyire terheli a winyót.
Ha nem csinálsz vele semmit, akkor az idle-nek illik 98% vagy felett lennie.
Ha valami piszkálja a winyót, akkor leállításokkal megtalálható.Nálam semmilyen alkalmazás nem fut, az a winyót terheli, wd green winyókkal 25MB/s-nél többet még nem tudtam kisajtolni belőle. Ennél azért többet kéne tudnia.
1.x verzió van fent, de nem akarok bármilyen firmwarehiba miatt elbukni ~3.5TB adatot, így ez marad rajta örökre. -
lordmark
tag
Sziasztok!
Nekem olyan problémám lenne, hogy egy dns-320-on ha fut a transmission, akkor teljesen belassul a net, azaz, minden 80-as porton elért tartalom.
Akkor is belassul, ha a transmission-gui-n vagy akár a webes felületen leveszem 0-ra a fel és letöltést.
Sőt nemhogy belassul, de jópár esetben el sem érem az adott honlapot, hanem 1-2 ráfrissítés után hozza csak be.
Ellenben ha leállítom a transmission-t akkor tökéletes a sebességem. Mellesleg speedtesten mérve akkor is jó a sebesség ha fut a transmission, már amikor egyáltalán elérem a speedtest honlapját
Van valakinek ötlete, hogy mit lehetne ezzel kezdeni? Azon kívül, hogy leállítom a transmissiont, ha netezek
?
Elég furcsa, hogy 0 fel és letöltésnél miért lassul a netelérés...
Üdv, -
lada22
csendes tag
Sziasztok!
Volt egy kis időm, hogy szórakozzak a NAS-sal (DNS-320) a nagyon lassú másolási sebességek kapcsán. Továbbra is gigabites hálózatról van szó. 2.03 firmware volt fent, először is letöröltem a funplug-ot, ez nem hozott szinte semmi gyorsulást. Visszaraktam a 2.02-t, ezzel sem tapasztaltam nagy változást. Toltam egy factory resetet, majd felvettem egy darab megosztást, és láss csodát olvasási sebesség 35-45 MByte/s, írás 25 MByte/s körül. Betöltöttem a factory reset előtti konfigot, megint tetű lassú lett... olvasás max 5-8 Mbyte/s
Kikapcsoltam az összes gyári alkalmazást, service-t, amit a router gyári menüjéből el lehet érni: torrent (ez eddig se ment), FTP, NFS, UPnP AV, ITunes szerverek. Olvasási sebesség: 35-45 MByte/s körül. Ebből már lehet sejteni, hogy valamelyik service vagy service-ek fogják vissza a NAS-t. Szépen elkezdtem visszakapcsolni az alkalmazásokat és azt vettem észre, hogy a lassulást az UPnP és ITunes szerverek okozzák (a torrentet nem néztem mert azt nem használom), ha azok közül csak az egyik be van kapcsolva, az olvasás max 12 MByte/s. Úgyhogy szerintem a többségnél a lassú olvasási sebességet az ITunes és UPnP AV szerver okozza.Kikapcsolt UPnP és ITunes szerverrel, kikapcsolt torrent klienssel, bekapcsolt FTP és NFS szerverrel, 2.02 firware-rel az olvasás 45 MByte/s-re gyorsult Samba-n keresztül. Az írás 20 MByte/s körüli.
Már csak az a kérdés, hogy ez 2.03-mas firmware esetén is így van-e...
Szerintem a nem vagy keveset használt funkciókat érdemes lekapcsolni, mert jelentősen lassítja a NAS-t.
Remélem ez másoknak is segít.Üdv.
-
DonCosta
tag
Pillanatnyilag azt tudom mondani, hogy negatívan változott a sebesség és megbízhatóság. A gyári firm-el nem volt fagyás, nem ingadozott a net. Ezzel azért legalább hetente újraindítom és néha a wifi is belassul.
Az is igaz, hogy nekem kicsit túl összetett a DD-WRT menüje és annyi időm nincs, hogy részletesen kiismerjem. -
DonCosta
tag
Szép eredmény.Nálam a fele is siker lenne jelenleg

Kíváncsi vagyok a 2.03 firmről visszafele lehet-e lépni. (2.02-ről nem sikerült)
A routeren (1043nd) a gyári firm van? Nálam szintén ez a router szolgál, de egy pillanatnyi igény miatt a DD-WRT-t tettem rá. Azóta okafogyottá vált a módosított firmvare, úgyhogy visszaállok, ha sikerül. -
glugi
aktív tag
Saját vélemény, de ha a pénztárca engedi, akkor inkább valódi szintet érdemes ugrani, pl HP microserver, vagy izmosabb synology így hirtelen.
-
bkiky01
senior tag
Valszeg csere lesz erre: ZyXel NSA310
Remélem jobban konfigolható és gyorsabb is.. -
glugi
aktív tag
Nálam ez a helyzet egy ideje

Ne tévesszen meg a wifi. Este majd nagyobb fájlokkal is megnézem.
Firmware: 2.0 (12/17/2010)
Router: Tp-Link 1043nd
Anno olvastam, hogy a 2.0 körüli firmen érzi jól magát a sebesség és a funplug együtt. -
-
cSuwwi
senior tag
A hűtése alul van méretezve ennek a nasnak. Tehettek be másikat, ami picit halkabb, de ugyanúgy melegedni fog, és pörgetni fogja folyamatosan, akár még akkor is ha nincs terhelve.
Akinek van némi barkács hajlama, megfelelő szerszámai és nem fél hogy szét kell vágni a házat (és ezzel bukja a garit is), az 8 vagy 9.2cm-es ventit applikáljon bele.Nekem is 9.2-es van benne, kb. 8-10 fokkal hűvösebb, teljesen halk (mert olyan ventit kaptam, ami már 3V körül beindul), ha pörög is akkor is csak low-on.
-
BaLee
addikt
Így van, csatlakozom az előttem szólohoz ha egy szájbarágós képekkel illusztrált leírást csinálnál róla az tök király lenne.
Anno egy médialejátszóba akartam beletenni egy ilyen kis Scyte Kaze ventit még le is fűrészeltem a sarkából hogy elférjen de aztán eladtam az egész médialejátszót mert megharagudtam rá.
Nem mintha hangos lenne a 320L ventije eddig...
-
DonCosta
tag
Már volt a fórumon szó, hogy néhányan cseréltek ventilátort. Ettől függetlenül ha tudsz pár képet illetve leírást szívesen látnék róla, hogy csináltad.
Nekem is aktuális lenne, mert egy 17 fokos kamrában is szinte folyton pörög az a kis venti és olyan hangja van hogy este ha csend van kihallatszik a zárt ajtó mögül... -
Piedon
tag
Ventilátor ügyben (rákerestem a fórumban erre, de nem találtam, ha már volt erről szó akkor bocs):
Nekem egy sima 320 van, A1-es hardware verzióval. Átnézve a nyákot úgy néz ki, hogy egy alkatrész áthelyezésével 5V helyett 12V-ot kap a ventilátor. Tartós teszt ma délután, miután kicserélem az eredeti ventit egy Sycthe Mini Kaze-re ami alapból iszonyat halk.
-
cSuwwi
senior tag
-
skl87
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek.
Adott egy DNS 320 -as NAS és egy szolgáltató álltal "kapott" cisco EPC3925 -s modem/router ól in ván csoda.
A Nas transmission álltal 90-110megabittel simán szed le,de ha én a NAS ról a gépemre akarok másolni akkor kb 1 giga 10 percig jön át.
Sajnos filmet se tudok lejátszani róla mert annyira szaggat,hogy élvezhetetlen.
Mi lehet a probléma ? NAS fix ip -n van, a routertől wifin jön át a net erre a gépre ( amiről lejátszanék ).
Elvileg ez is 300 mbp-s szóval simán bírnia kéne.
A letöltés a gépre wifin is szintén megy simán 90-110 megabit között.Mit nem állítottam be ?
Előre is köszönöm szépen a segítséget.
Üdv,
Skl -
xrvman
őstag
válasz
bounty123
üzenetére
Direkt kipróbáltam amit rámásoltam, azt is lassan olvassa vissza.
Torrenteknél preallocation 2 esre állítottam a settings.jsonban:
"preallocation": 2,
"prefetch-enabled": 1Előző hsz már nem tudtam szerkeszteni, de azt még megjegyezném a router - switch kombó a netre és a másik gépre maxon viszi az adatokat
Másik gépre oda vissza kb : 45 000 - 65 000Kb/s
Internet is maxon megy, szóval teljesen tanácstalan vagyok. -
xrvman
őstag
(#2221) Digger: sima 320 as van valóban.
Talán ki kellene iktatnom a routert és a switch-et? Hátha valamelyik a ludas?
Ha jól emlékszem a NAS tud DHCP szerverként működni és közvetlenül a gépbe dugom? Meglesem.lada22: Igen elvileg valóban gyorsabbnak kell lennie.
gigabites router és gigabites switch van bekötve, s a gépem is gigabites aljzattal rendelkezik, a kábelek cat6 -osak mindenhol.
Nem volt fent ennél nagyobb csak 2.02 volt fent. Előtte kisebbek voltak.
Mit javít a 2.03?funplug van fent és torrentek is mennek, 28 db
-
t.zolka
aktív tag
Ezt próbáltad már: NAS performance tester
-
DonCosta
tag
Bár nem tőlem kérdezted, de úgy gondolom, hogy most alapjában véve nem a 320 és a 320L közötti sebességkülönbséget feszegetjük, hanem azt, hogy mi okozza, hogy valakinél sokkal gyengébb sebességet produkál a NAS míg másoknál szépen hozza a gyári értékeket. És hogy lehetne ezt helyrehozni
Ha már a különböző konfigokról beszélünk, nálam:
-sima 320 van
-két különálló kötet, nincs RAID, nincs összefűzés. A Volume_1 egy 2,5" (noti HDD) 500-as WD a Volume_2 egy régi 250-es Maxtor (3.5"). A 3.5"-os csak backup.
-jelenleg kb 11 MB/sec az írási és kb 6 MB/sec az olvasási eredményem.
-2.03-as firm van rajta
-funplug volt rajta de töröltem (felrakása előtt gyorsabb volt ezért töröltem, de nem segített)Nem zárható ki hogy a router hibája is lehet, de a net felé hozza az elvárt sebességet (UPC 25 Mbit).
-
Digger
senior tag
És most a sima DNS-320 kontra DNS-320L különbségéről beszélünk, vagy valami hiba miatt kicsi nálatok a sebesség?
Az, hogy milyen RAID beállítás van a kütyün, vajon befolyásol valamit? Igényel többlet erőforrást például az, hogy több lemezt egy kötetbe fűz? Jó lenne egy olyan tesztet csinálni, hogy a különféle konfigok milyen hatással vannak a sebességre! -
lada22
csendes tag
Hát én nem értem ezt, elvileg az olvasásnak gyorsabbnak kéne lenni az írásnál. 2.03 volt fent és a 2.02 lett visszarakva? Factory resetet csináltál? Funplug van fent? Ha lesz kis időm megpróbálom én is visszarakni a 2.02-t és úgy megmérem a sebességeket. Nem lenne rossz kitalálni hogy mi befolyásolja, mert más fórumokon egész nagy sebességeket is elértek vele (20-30 MB/s)...
-
Kulbi
aktív tag
Hali,
Csak jelzem, hogy közben sikerült felvarázsolni a 1.01b03-at a 320L-re. Én voltam az ügyetlen. Remélem ez a hivatalos kiadás jó lesz. Az egyik bug volt az időzített ki-be kapcsolás és most még nem tapasztaltam, hogy nem működne.
-
BaLee
addikt
Az mitől lehet, hogy éjszaka nem kapcsolta ki a vinyókat a NAS? Be van állítva, hogy 5 perc után hibernálja de valamiért nem kapcsolta ki őket.
-
Digger
senior tag
Tegnap másoltam a nasról az asztali gépemre egy mentést. Az asztali gépben egy Asrock E350M1 alaplap és egy SATA3 interfésszel rákötött 1T-s winyó van és gigabites a routerem. Kiderült, hogy a napokban itt írt sebességem nem volt helyes, rosszul emlékeztem rá. Most 38-42 MByte/s-al tudtam olvasni a nasról! Volt a mentésben mindenféle méretű állomány, gondolom ezért ingadozott a sebesség.
Arra kíváncsi lennék, hogy nálad mi a baj! Vagy ekkora különbség lenne a sima és az L-es nas között? -
cSuwwi
senior tag
Ez erősen szerencse kérdése, de általános tény, hogy ha új winyót teszel bele, le fogja formázni.
Én úgy csinálnám, hogy ha van az asztali gépeden 500g hely, felmásolnék oda mindent. Majd a 2 új winyóval megcsinánám a raid1-et, és visszacopy.Vagy ha nem vagy szívbajos és nincs ennyi helyed, akkor a két ötszázasból az egyiket formázod ntfs-re (gondolom windowsod van), a másik ötszázas marad a nasban. Átmásolsz mindent az ntfs-re (tehát lesz a gépedben egy winyó az adataiddal), összerakod az új winyókkal, és visszamásolod.
Vagy az is lehet, hogy ha van asztali linuxod (vagy live linux is jó pendriveról), az egyik winyót berakod a gépbe és később visszamásolod (a linux felismeri a nas-ban lévő winyó filerendszerét)
-
Digger
senior tag
Jelenleg két 500-as winyóm van RAID1-ben a NAS-ban. Szeretném 1T-sekre cserélni, úgy hogy megmaradjon a tartalom. Hogyan célszerű? Ha kicserélem az elsőt, van lehetőség az új lemez teljes területének a formázására, majd tükrözni rá a még benne levő 500-as tartalmát? Utána ugyan ezzel a metódussal tudom a másikat is cserélni? Mit javasoltok?
-
BaLee
addikt
Jah, nekem a linux amúgy is kínai.
De mivel meghajtóként meg ip cím alapján is elérhető a gépről a megosztás tuti, hogy van ilyen program ami szinkronizálja csak gondoltam tud ajánlani valaki valami jót.

-
cSuwwi
senior tag
Én használok rsyncet (is) backuphoz, linux szervereket backupok a nálam lévő nasra.
Az rsynchez kell szerver és kliens is, tehát ahonnan húzod a cuccot, ott is léteznie kell.
A szerver/kliens ugyanaz a program, csak más paraméterekkel kell indítani.
Időzített backup scriptekkel hajnalban lefut.Egy windowsos asztali gép backupjához nem pont rsync kéne szvsz
-
Kulbi
aktív tag
A legegyszerűbb/legkevesebb erőforrást igénylő és a NAS-on futó megoldás az rsync. Állítólag ez minden linux része alapból. Én is meg akarom csinálni, még nem volt rá időm. Rengeteg beállítási lehetősége van. Esetleg, ha vki használja már itt a fórumban leírhatná hogyan teszi.
Twonky 7-et használ vki 320L-en, volt vmi buktató a 320-hoz képest?
Üdv
-
BaLee
addikt
Ok, megnézem.
Létezik valami olyan program ami automatikusan szinkronizálja a könyvtárakat a NAS-on lévő Backupnak kinevezett meghajtóval?
Teszem azt módosítok valamit a gépemen lévő fájlon vagy új képeket töltök a fényképeim közé és azt automatikusan szinkronizálja a NAS-al is?
-
BaLee
addikt
Két gyors kérdés.
Kész a formázás, Volume_2 bemountolva egy meghajtónak, de nem látszik rajt windowsban a P2P könyvtár ahova a torrentet tölti, ez mitől van?
Másik. Mit kell ahhoz beállítanom, hogy dyndn-en keresztül bárhonnan elérjem a NAS-t? Azt tudom, hogy a Tplink routeremben is be van állítva a dyndns meg gondolom portokat kell forwardolni. Erről van valami leírás valahol?
-
KaZo
tag
én találtam valahol egy ilyent: DLINK_DNS320L.1.02b03(3.07.0124.2013)(BETA)(0207101503).2013)(beta)
ezt tettem fel webes felületéről, gond nélkül indult.
Eddig a P2P is megy, a mikrobitre visszafele is tölt, bár zavar, hogy a kliens nem mutatja az arányt. -
Digger
senior tag
válasz
DonCosta
üzenetére
Én amikor vettem egy Sony TV-t, akkor csináltam saját kezűleg a kábelt hozzá. Van benne gyakorlatom, mert mondhatni több évtizede ez a szakmám. Aztán olyan lett mint a mesében! Hol ment, hol nem, de leginkább nem. A sorrendvizsgálóval jó volt, a másik vége egy Asus rt-n16 routerbe ment, tehát gigabites. A felhasznált kábel már több éve porosodott a garázsban, eléggé sprőd, tehát fali kábel volt. Aztán meguntam és vettem jó minőségű lágy kábelt. Azzal újrakrimpelve már tökéletes lett! Szóval nagyon nem mindegy milyen kábelt használsz!
-
Kulbi
aktív tag
Hali,
Próbált már valaki firmware-t frissíteni 320L-en. A hivatalos honlapon láttam, hogy az 1.01-ből már van release és nem beta verzió. Leszedtem, a webes felületen próbáltam, de hibaüzenettel még csak le sem indul.
Köszi.
-
DonCosta
tag
Kösz a linket. Olvasgattam amiket írtak. Gyorsan lemértem az én NAS-omat és messze a legkatasztrófálisabbak az eredményeim: kb 11 MB/sec az írási és kb 6 MB/sec az olvasási eredményem.

2.03-as firm van rajta. A finplugot már régebb leállítottam mert láttam, hogy amikor fut akkor lassabb a NAS. Most ezeket az eredményeket látva töröltem is, de nem változott semmi.
A routerem gigabites, a kábelek újak (CAT 5E). Igaz én szereltem és húztam be a falba, tehát bármi lehet.
A kérdéseim:
1. Milyen módon lehet a kábelek minőségét ellenőrizni?
2. Van valami módszer (gyári beállításokra visszaállás, reset) amivel vissza lehetne kapni a normál sebességet? (amikor vettem ennél jóval gyorsabb volt)
3. Vissza lehet állni a 2.0-ás firmre? (illetve melyikre érdemes?)
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Mi lesz a Facebook fiókoddal, ha meghalsz?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen autót vegyek?
- PlayStation 1 / 2
- Arc Raiders
- Eljött a CPU-k kora az AI-piacon
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Villanyszerelés
- További aktív témák...
- Apple iPad Pro 11 3rd gen. 2021, M1 128GB, Wifi + Cell, 99% akku, patika, 12 hónap gar.
- Gamer PC i5-14400F RTX 2080 Ti 32GB DDR5!!!
- Diamond Viper II Z200 /S3/ 32MB /win95-98-vga/ perverzeknek !!!
- Apple iPad Mini 6 64GB Wifi + Cellular eladó! 98% Akku, Patika, garis
- Apple iPad Air 5 64GB Wifi eladó! 100% Akku, patika, 12 hó bolti garancia
- Keresünk iPhone 15/15 Plus/15 Pro/15 Pro Max
- iKing.hu Apple iPhone 14 Pro 128GB használt Silver 100% akku 6 hónap garancia
- iking.hu Apple iPhone XR 64GB használt White megkímélt 100% akku 6 hónap garancia
- Eladó Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 8/256GB / 12 hónap jótállás
- Lenovo Thinkcentre M720s SFF,i3-8100,8GBDDR4,256GB NVMe SSD,WIN11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)