- sziku69: Szólánc.
- Őskoczka
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Samsung Galaxy SmartTag2-esek a tolvajok ellen!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
czappa
aktív tag
Ja nem, nem. Én magamat jellemeztem lol-lal, nem a delphi megoldását - mert végülis valahol logikus h bejön a delphi saját hibaüzenete, csak én nem értettem.
Ezt most csak a félreértések elkerülése végett írtam.
És köszi a tippet (a belső hibaüzenet kikapcsolására)!
[Szerkesztve] -
Tele von Zsinór
őstag
A canvas az általában a grafikus objektumoknak a vászna, sőt, egy kis trükkel a windows asztalra is tudsz rajzolni velük
A TForm-nak is van, de ez ''felejtős'', azaz nem jegyzi meg, mi hol volt, neked kell mindig újrarajzolni, amikor wm_Paint jön.
Akkor már sokkal inkább ajánlom a TImage komponenst, azt csak akkor kell rajzolnod, ha frissül rajta valami. És ez a parancs kell neked:
TImage.Canvas.RoundRect -
ReJim
őstag
válasz
Tele von Zsinór #1196 üzenetére
olyat akarok, hogy a bevitt értékekből kiszámlni pár dolgot és az alapján a megfelelő helyre rajzolni az alakzatot (jelen esetben kerekített sarkú téglalap, ami átlátszó, nincs neki háttérszine)
és ebből kell több darabot is csinálni (ezt is a kiszámolt értékekhez kell igazítani), ami ugyan olyan, csak a pozíciója, és a mérete az eltérő. (de elöbb egyet tudjak kirajzoltatni az is elég)
ez ha jóltudom a form-ra kell.
(mivel pénteken csináltam először grafikus progit, és fogalmam sincs mi az a canvas)
[Szerkesztve] -
ReJim
őstag
válasz
Tele von Zsinór #1192 üzenetére
ohh, így megy, köszi. de sajnos nem tudom arra használni amire akartam.
(a program elején a color parancsal átszinezzem a parancssor szinét, de nem megy)
mind1.
azt esetleg még megtudnád mondani, hogyan tudok a programommal alakzatot rajzolni?
többet kell rajzolnom, és mindnek ugyanazokat a tulajdonságokat, kell adnom, csak a poziciója és a mérete eltérő.
ilyenkor ha létrehozom azokat, mindegyiknek külön meg kell adnom a tulajdonságait, vagy hogyan tudok cselekedni?(
)
-
ReJim
őstag
az a jelenség (amit lol-ként jellemeztél
) az azért fordult elő, mert a delphi mindenképpen vizsgálja, ha belőle futtatod.
le lehet kapcsolni, hogy ne legyen ilyen debugg:
Tools menü ->Debugger Options -> Languages Exceptions (3-dik) fül -> Stop Delphi exceptions pipát kivesz.
ekkor ha try-except, és kivétel lesz, akkor nem fog bejönni a delphi hibajüzi, és nem száll el a progi.
(tipp: ha elszáll a programod, akkor ctrl+f2-vel időt spórolsz, azzal nullázod a progit, enm lesz ao tt a fagyás.) -
wolffy
aktív tag
Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogyan lehet Delphi 7-ben megvalósítani, hogy egy adatbázis hivatkozott rekordjainak tartalma egy előre definiált Word sablonba behívható legyen? Csak azért kérdezem mert láttam ilyet működve és én is szeretném megcsinálni az egyik programomban. Úgy nézett ki, hogy egy Word sablon, olyasmi hivatkozásokkal, mint amikor űrlapot készítünk. Ezek voltak a mezőnevek és ezek helyére jöttek be a kívánt rekordnak megfelelő értékek, mikor a Delphiben írt programból ezt kezdeményeztük. Köszi! -
czappa
aktív tag
Sziasztok!
Már megint elakadtam, most a mutatókkal gyűlt meg a bajom.
Suliban volt szó egyirányú listákról; ehhez írtam egy kis progit, ami még csak annyit csinál, hogy lehet a végéhez felvenni egy új elemet és az egészet listázni (kiíratni egy listboxba).
Ez szép és jó és elvileg működik is ([link]), ám én balga arra gondoltam, hogy nem recorddal kéne megcsinálni hanem osztály példányokkal ha már úgyis oop-t tanulok.
Itt azonban már nem mentek olyan simán a dolgok. Ha csak egy elemet veszek fel a listába, akkor minden működik rendesen, azonban több elemnél a kilistázáskor a progi bekerül egy végtelen ciklusba és már két napja ezen rágódok és nem tudok rájönni sehogy se; ennek itt a linkje:
[link]
Azért bemásolok ide kódrészeket:
private
fej, p: point;
uj: TRek;
ujertek: integer; (...)
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
//beszúrás a lista végéhez
ujertek:=StrToInt(Edit1.Text);
Edit1.Text:='';
uj:=TRek.Create(ujertek);
uj.setKov(nil);
if fej=nil then //ha nincs még eleme a listának
begin
fej:=@uj;
end
else //ha a fej nem nil-re mutat, azaz ha van már eleme a listának
begin
p:=fej;
while p.getKov<>nil do
begin
p:=p^.getKov;
end;
p^.setKov(@uj);
end;
Edit1.SetFocus;
end;
procedure TForm1.ListazClick(Sender: TObject);
var i: integer; //
begin
for i:=ListBox1.Count downto 0 do //a LsitBox1 elemeinek törlése
ListBox1.Items.Delete(i);
p:=fej;
while p<>nil do
begin
Listbox1.Items.Add( IntToStr(p^.getTart) );
p:=p^.getKov;
end;
end;
és a TRek osztály:
unit Rek;
interface
type
point = ^TRek;
TRek=class
private
tart : Integer ;
kov : point;
public
constructor create(tart: integer);
procedure setKov(kov: point);
function getKov: point;
function getTart: integer;
end;
Végülis a lényegi részeket fentebb kimásoltam.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
ReJim
őstag
válasz
Tele von Zsinór #1189 üzenetére
köszi. ez ugye nem működik console app-ba, csak formos app-ban?
más:
valaki nem tudna valami tippet adni, hogy mivel tudnék a programomban karnaugh táblát rajzoltatni, és karikázgatni?
vagyis a kirajzolás nagyjából megvan, de a karikázásra nincs tippem..
most valahogy itt tartok: [link]
de valamiért nem tudom elrendezni normálisan a kockákban lévő label-eket (amiket a program módosítana) vagy csináljam a számokat is képből, és ahova kell egyes, ott megjelentetem a képet? -
Tele von Zsinór
őstag
-
ReJim
őstag
hogyan tuduk külső programot indítani (delphi 6)? ha jóltudom kell hozzá valamelyik komponens, de melyik?
-
czappa
aktív tag
válasz
Jester01 #1183 üzenetére
Én úgy tudom, hogy nem kell oda begin-end, mert kapcsolóként működik és a végén az egész try-except részt zárja egy end; (de persze most kipróbáltam és minden maradt a régiben, így is).
A suliban amikor példaprogit írtam, akkor ''rendes'' számokat olvastattam be Edit mezőről, ott is ez volt.
VISZONT! és ez elég lol - elnézést is kérek érte:
Tehát, oké bejön ez a durva hibaüzi, de utána ha nem run->program resetet választok, hanem run->run-t akkor megy tovább a progi és meg is jelenik a ShowMessage ablaka...
Mert ugya progi ott ''kiakadt'' csak úgy tovább nem tudtam menni ezért kellett a run menüpont.
Ám ez kezdett gyanus lenni, így megnéztem, mi van ha nem a Delphiből futtatom a progit, hanem az .exe filet indítom. Nos ekkor tökéletesen működik... lol engem az zavart meg h a fordítóból ilyenkor elszált a progi, feljött a delphi saját hibaüzije, én meg csak a run-> menüvel tudtam tovább menni.
Azért köszi, és bocs h ilyennel fárasztottalak, ez azért tanunságos volt.
Viszont a másik problémámra tud vki. vmi. megoldást?
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
Elõrebocsátom, hogy csak tippem van, nem értek delphihez
Szóval elõször is a try után nem kell esetleg begin-end blokk ?
Illetve ha nem használod fel az r értékét akkor valószínûleg kioptimalizálja a fordító az osztást. (Mondjuk mivel konstansok vannak, ezt illene egyébként is elkövetnie.)
Ezenkívül nem tudom van-e lehetõség delphiben mindent elkapó kivételkezelõ írására, mert egy olyat jó lenne még odatenni, hogy kiírja valójában milyen exception volt. -
czappa
aktív tag
Sziasztok!
Lenne néhány kérdésem, erre szeretnék segítséget kérni:
1) Ma tannultuk suliban a kivételkezelést Delphiben, de az én gépemen nem akart működni. Megkérdeztem a tanárt, nem tudott segíteni, viszont elmondta, hogy az előző csoportjában is volt amelyik gépen nem működött, máshol igen. Előző nap itthon is próbálkoztam vele, de itt sem sikerült, most ezt másolom be:
var r:real;
o:Integer;
begin
o:=0;
try
r:=5/o;
//ShowMessage(FloatToStr(r));
except
on EZeroDivide do ShowMessage('Hiba: 0-val való osztás!');
on EDivbyZero do ShowMessage('Hiba: 0-val való osztás!');
end;
end;
Ha a ShowMessage(FloatToStr(r)); részt commentbe rakom, SEMMI nem történik, ha pedig kiveszem a kommentet, akkor hibával elszáll a progi, de a kivételkezelés nem történik meg. Mi a hiba?
2)
Nem tudok [ jelet tenni sem pedig {-t (erre egy brakepoint list ablak jön be), [ ] jeleket ALT+91/93-al szoktam tehát tenni. De mit lehet ez ellen tenni?
A vicc, hogy egyszer találtam erre vmi file-t ami megoldotta a problémát (állítólag) csak nem tudtam importálni, most meg már azt se tudom, mi volt a file.
Aki tudja plíz dobjon egy linket és azt is írja meg, hogy hogyan lehet a működésre bírni.
Ezek lennének a problémáim, előre is köszi. -
D@ni88
addikt
Hello, most tanuljuk a suliban a Delphi-t 5ös verzióval és fullra nem értem, ha valaki esetléeg megszánna egy elektronikus könyvvel, vagy valami hasonlóval nagyon megköszönném
-
Magic
tag
Most kuldtem a prog.hu-ra is, de hatha itt gyorsabb lesz a valasz...
Van egy TEdit a formon, aminek a tartalma:'čćšđžéáőúűüó'. Ezt szeretnem egy ListBoxba/ComboBoxba/Memoba be irni, a kovetkezo modokon:
Listbox1.Items.Add(edit1.Text);
Memo1.Lines.Add(edit1.Text);
Combobox1.Items.Add(edit1.Text);
Es akkor a legyeg:
Listboxban igy nezki:'èæšðžéáőúűüó'
Combobox listajaban:'èæšðžéáőúűüó'
A felcsukot Comboboxban:'čćšđžéáőúűüó'
es a Memoba:'čćšđžéáőúűüó'
minden vezerlonek a Charset:EASTEUROPE_CHARSET.
Mi miat vannak az elteresek? es hogy lehet orvosolni?
ui.:A kodok helyen a (nem)megfelelo karakterek jelennek meg nalam.
Megvalami: Delphi 6 es standard vezerlok. -
Sziasztok!
El tudnátok küldeni Nekem a következő 2 file-t?
dcloffice2k70.bpl
dclofficexp70.bpl
Excel file-t akarok megnyitni Delphi 7-ben, de hiányoznak a hozzá szükséges file-ok.
Ez a két file elég, hogy menjen? Hol lehet találni hozzájuk használati útmutatót?
A címem: bici@dox.hu
Köszi szépen!!! -
RAM
őstag
pl. Labelek tulajdonságait lehet klónozni?
Egyesével 1x db-nál szinte uazt (kiv. name) már...tökölés.
(ez még csak a tervezés rész, de ha van rá értelmes eljárás, jöhet... .)) -
RAM
őstag
válasz
Tele von Zsinór #1171 üzenetére
Thx. Nem sokkal ezelőtt találtam meg..
Akkor kérdezek is:
~ fájl -ból vmi visszafejtés az előzőre, hogyan érdemes,
Még mindig nem igazán tudom, mikor mit mentek, van, hogy olyat ment el, amit már régen bezártam, nagyon be tud kavarni ám... -
-
RAM
őstag
Mi kell, ahhoz, hogy a Save Project As... Aktív legyen?
-
RAM
őstag
ha projekteket nyitok meg,
előjön a Save projact as... is?
Csak akkor már mit ment le. -
RAM
őstag
Ha sehol nem jelenik meg a Save Project As...
mit tehetek?
Csak 2 fájlt ment így el.. -
yksz
aktív tag
#1137? valaki pls help me!
-
RAM
őstag
Gomb -ra (pl. Button2),
hogy lehet: ilyet ?
[Szerkesztve] -
RAM
őstag
Küldhetek vknek egy totál kezdő banálisan egyszerű feladatot?, megoldása is megvan, de nem fut le.
Akinek küldhetem jelezze plz.. -
RAM
őstag
válasz
Tele von Zsinór #1152 üzenetére
Thx: Tele von Zsinór, Drótszamár.
x éve elindítottam a puttyot kb. ennyi ....) -
Tele von Zsinór
őstag
Ahogy a kollega is mondta, ha telnettel e-mailezel jól jöhet
A mime-nek nem az a célja, hogy kisebb legyen (filekódolás, nem filetömörítés), hanem az, hogy az e-mailekben szabvány 7 biten is ábrázolni lehessen.
Amikor TClientSockettel akartam levelezőprogramot írni elkezdtem én is írni egy kódoló/dekódoló algoritmust. Jó móka volt .) -
RAM
őstag
TotalCommander MIME, UUE fájlkódolói mire jók?
A mérete nagyobb lesz bekódolva.
[Szerkesztve] -
Tele von Zsinór
őstag
Azért ez így nem igaz. Lassabb lesz, de a mai gépeken ez nem érezhető. Több memóriát fog enni, mert oda tömöríti ki és onnan fut. Meg ha durván használsz .res fileokat akkor nézd meg a help-et, van olyan opció, amivel az erőforrásokat nem nyomja be, nekem azzal gondjaim voltak.
Amúgy többféle tömörítő: ha egy exe upx-el van benyomva, akkor van benne egy upx0 és egy upx1 szekció. Ha ilyet konkrétan nem találsz, de van benne 2db 4 karakteres, akkor egy hexeditorral próbáld meg átírni őket, nekem nemegyszer bejött.
Visszafele ugyanez: ha nem akarod, hogy egyszerűen ki lehessen tömöríteni a progijaidat, egy hexeditorral írd át ezeket
[Szerkesztve] -
RAM
őstag
válasz
Tele von Zsinór #1145 üzenetére
Ha jól betömörítem, az elérésben érezhető lesz lassulás v. egyáltalán nem vészes?
Úgyis betömörítem. -
yksz
aktív tag
válasz
Tele von Zsinór #1145 üzenetére
Én is azt használom... Az a baj az egésszel, hogy nem kompatibilsek egymással a tomorítok, szal ha nem saját progit akarsz visszafejteni
és nemtod h mivel van tomrítve, akkor próbálgathatod az egészet elég soká, de szóljatok ha nem így van!
-
yksz
aktív tag
1.: project->options->application->Load icon...
2.: nem, teljes forráskódot nem. De van egy program: DeDe (delphi decompiler), ami ha nincs besurítve az exe akkor megmutatja, h mi található a formon, meg ilyesmi ha jól tudom, még nem használtam. De ezt nem is mondtam, mert tudomásom szerint ez cracker tool, vagy ha nem akkor is azok használják
de nekem segítsen valaki pls! -
RAM
őstag
2 kérdés :
1. Hogyan lehet az Exe-hez (más ikont rendelni, ne a Delphi látszódjon...)
2. Exe -ből vissza tudtok fejteni forráskódot? (Csak tanulási célból...)
[Szerkesztve] -
Kulagép
csendes tag
Hali!
Kénne egy kis help.
Nem is olyan rég sok fontos játékom megkarcolodott.
Erre újrairtam csak nem ISO formátumban amibe volt.
Ehejett lemásoltam a fájlokat a virtuális meghajtóból új lemezekre.
És mondjuk a DOOM 3-at ha fel akarom rakni vagy bár mit akkor nem találja a DISC 2.öt hiába teszem be.
MOST mit csináljak?
Az a sok idő és lemez.
Nincs valami megoldás még mielőtt szívinfartust vagy agyvérzést kapok.
PLEASE ME!!! -
yksz
aktív tag
Hogy lehet azt megcsinálni, h a winXP a proginkat system procesnak ismerje fel és ne user procesnak? és h lehet akkor is leellenorizni a gomblenyomásokat, ha éppen nem a mi ablakunk az aktív ablak?, vagy csak háttérben fut a programunk?
-
yksz
aktív tag
senki? v ne itt kérdezzem?
-
yksz
aktív tag
válasz
Tele von Zsinór #1133 üzenetére
lehetetlen nincs
csak olyan van, amit még nem találtak ki/nincs 'koztudatban'.../nem jottek rá h h kell,
-
yksz
aktív tag
Aki jártas az Opengl témában az pls help! Miért van az h a Mipmapped textúrák helyett csak egy pár piros, kék és zold pont jelenik meg?
-
RAM
őstag
válasz
Tele von Zsinór #1133 üzenetére
trainer-progi?
up #1120
[Szerkesztve] -
Tele von Zsinór
őstag
válasz
Tele von Zsinór #1132 üzenetére
Bocs az offért, de kicsit belegondoltam (volt rá időm
). Kis trükközéssel biztos hogy lehet írni is a memóriát, nem véletlen, hogy működnek a különféle trainer-progik.
-
Tele von Zsinór
őstag
válasz
Jester01 #1131 üzenetére
Nem kooperatív, konkrétan egy RPG memóriájából akarom kiolvasni mennyi xp-m van, és a címsorába beírni, h mennyi van még következő szintig.
Volt pár gugli találat olyanról, hogy ReadProcessMemory, aminek kell egy cím, egy hossz, és egy buffer. Ha ez az amire gondolok, akkor már csak a process alapcímét kell kideríteni
Miért ne lehetne más proc memóriáját olvasni? Az írás az más téma, azt tényleg nem engedi a win. -
Jester01
veterán
válasz
Tele von Zsinór #1130 üzenetére
Ha kooperatív a dolog, akkor osztott memóriát kell csinálni.
Különben meg a debug api környékén kell nézelõdni szerintem.
Alapból nem tudsz ilyet csinálni, szépen is néznénk ki biztonságtechnikailag ... -
Tele von Zsinór
őstag
Hogy lehet egy másik process memóriájából olvasni x byteot?
-
czappa
aktív tag
válasz
Jester01 #1126 üzenetére
Igen.
Két megoldást próbáltam, az egyik, hogy bár van mediaplayer, de nem a saját gombjait fogja használni a user, hanem én hozok létre gombokat (lejátszás stb.) és onClick eventre csinál valamit. Ezzel az a baj, hogy ha én pötyögöm be, hogy Wait:=true; Play; akkor a szám végéig nem tudok semmit sem csinálni, a progival (kilépni, stopra klikkelni, a formot áthelyezni, semmit)
A másik lehetőség az lett volna, hogy a mediaplayer saját gombjait használja a user, ám ez esetben fogalmam sincs hogyan mennek a ''dolgok'', továbbá itt nem értem mi van:
procedure TForm1.MediaPlayer1Click( stb...
begin
case Button of
btPlay :
begin
Label2.Caption:='111';
end;
btPause:
stb...
itt a Label2.Caption:='111'; sor csak proba miatt van, de sajnos ez történik meg előbb, mint a szám lejátszása, ill gondolom Borland képes volt megoldani azt, hogy egy szám lejátszás ne fogja meg az egész progit, túl. képp nekem is erre lenne szükséges, vagy tudnom kéne, milyen tulajdonsága változik meg a mediaplayernek ha befejezte a szám lejátszását. (de inkább az előbbi jönne jól, utóbbira néztem a helpet, de nem jöttem rá)
A legnagyobb gond, hogy nem értek hozzá, eddig két gyakom volt delphiből (persze ilyeneket nem vettünk).
''mint másik szálról hívni''
nos ez a baj, ezt már pl. nem értem, na mindegy majd talán máskor visszatérek még a progira.
[Szerkesztve] -
czappa
aktív tag
válasz
Jester01 #1123 üzenetére
Megnéztem, amit linkeltél, sajnos nem ezt kerestem; Ez akkor következik be, ha a user ráklikkel a stopra (pause-ra stb.-re). De nekem valami olyasmi kéne, ami tudatja, hogy véget ért a szám lejátszása.
A vicc az, hogy az általad linkelt oldalon még van is egy cikk a lejátszóról, de ilyet ott sem találtam.
A MediaPlayer1.Notify a delphi helpje szerint csak a mediaplayer gombjaira reagálnak -
czappa
aktív tag
Sziasztok!
Írtam egy egyszerű mp3 lejátszót, aminek a nehezebb részét természetesen a Delphi csinálta meg helyettem (MediaPlayer) én csak könyvtár/file megnyitást, ilyesmit.
Van egy sima listboxom, amiben a lejátszandó file-ok vannak. A kérdésem, hogy hogyan tudnám megcsinálni, hogy ha lejátszotta az egyiket, akkor ugorjon a következőre.
Két dolgon gondolkodtam:
1) Használom a mediaplayer saját gombjait, ám ekkor honnan tudjan, mikor fejeződött be az egyik szám lejátszása?
2)létrehozok én gombokat (és én használom a wait, play, stb metódusokat), akkor vmi ciklus szerűvel meg lehetne oldani, a gond csak az hogy ilyenkor ''megfagy'' a progi, tehát elvben még az exit-re sem tudok klikkelni...
Remélem értitek mit mondok, aki tud kérem segítsen.
-
RAM
őstag
, mostmár jobban tudom mi az a de bogarizáló.
Más:
Mikor elmenteni a dolgokat?
Van egy olyan érzésem, hogy elrontja, ha nyitogatok-szóval ki-be járkálok a fájlokkal, közben pas-t, unit-ot, form-ot szerkesztek, mialatt futtatok, dpr -re kattanok, és bekattanok, mert olyan kerül a programomba, amit ki nem tudok szedni, mert teljesen átláthatatlanná teszi a programot....
Írjátok le légyszíves mikor kell OK-t nyomni, amikor ajánlja a Mentést? (Nekem mindig ész nélkülinek tűnik, hogy ajánlja, van, amikor persze tovább sem enged, ha nem mentem...)
Az Office mentését értem, de ezt, hát.......
Pancser(Kezdő) szinten vagyok még. {Észkerék from 90-es évek rulZ}
[Szerkesztve] -
föccer
nagyúr
Amikor kérsz egy futtatást a megírt progira, akkor a debugger felügyeli a fordítást, és a program futását. Pl ha írsz egy végtelen ciklust, akkor a debugger szól, hogy végtelen ciklust akartál indítani, és leállítj a futtatást, mielőtt még bármi baj lenne. Vagy ha a nem használt deklarálások vannak, akkor figyelmeztetést küld. Meg ilyenek. Hogy érdemes-e lecserélni, azt nem tudom, mert nem ismerem hogy melyik debugger mit tud.
-
RAM
őstag
Vmi angol-magyar (előforduló szavak) Delphi szótár létezik?
-
RAM
őstag
Egy fontosabb
:
Your JIT debugger is currently set to drwtsn32 -p...
In order for LIT debugging & Distributed Debugging features to work correctly, it needs to be changed to:
Delphi7\bin\bordbg70.exe -aeargs %ld?
Do you want to change?
[Szerkesztve] -
RAM
őstag
hi
InterBase 6.5 mit tud, mihez 'kell' feltenni?
(s.o.s.) -
Metalwarrior
tag
Helló!
Adott egy dBase fájl. Programból kellene hozzáadni táblákat. Pl. Van Név, város .. és hozzá akarom adni email, tel stb.
[Szerkesztve] -
Drótszamár
őstag
válasz
Jégkokó #1110 üzenetére
Akkor az adott menüpont onclick eseményébe helyezd el a form2.show; parancsot.
Az összeadósnál a gomb onclick eseményébe tedd be ezt. edit4.caption:=inttostr(strtoint(edit1.caption) + strtoint(edit2.caption) + strtoint(edit3.caption));
ha valam nem világos szólj nyugodtan. -
Jégkokó
veterán
válasz
Drótszamár #1109 üzenetére
Ugy van, hogy van egy menűm és abban van egy menűpont és ha oda katintok akkor kéne előjönnie a form 2 nek.És a 3 szám összeadása pedig 3 külömböző editbe történik, az eredmény kiadása pedig egy negyedik editbe és egy gomb megnyomására irja ki a három szám összegét
-
Drótszamár
őstag
válasz
Jégkokó #1108 üzenetére
Mikor akarod hogy előjöjjön ? Tedd pl egy gomb onclick-jébe.
Ezt az összeadós dolgot kifejtenéd kicsit bővebben? Honnan vannak a számok ? Beolvasod őket? Edit-be jönnek az adatok ?
pl olyat lehet csinálni hogy label1.caption:=inttostr(strtoint(edit1.caption) + strtoint(edit2.caption) + strtoint(edit3.caption));
Feltéve hogy egész számokat írtak be.
Ja és lehet hogy az edit-nek text-je és nem captionja van. Ezt így fejből nem tudom hirtelen, és kb 2 hónapja nem delphiztem. -
Jégkokó
veterán
Egy nagyon egyszerű kérdésem lenne.Hogyan is tudom előhívni a form 2 t, mármint a unit 1 be hova kell beirnom, hogy show.form 2?Meg hogy 3 számnak mi a legegyszerűbb összeadási módja, mármint, hogy ne kejlen 3 külömböző változót készítenem
-
Jégkokó
veterán
válasz
Tele von Zsinór #1102 üzenetére
Köszi a segítséget, ezzel igy tényleg egyszerűbb volt megoldani, mint hogy bevezetek a meg b változókat
-
Drótszamár
őstag
válasz
Tele von Zsinór #1104 üzenetére
Hát igen... Egy hibaüzenet azért sokat segítene. Így nehéz lessz távgyógyítani. És télleg feleslegesek a plussz változók.
Ez a hsz meg tök felesleges, mer ugyan azt mondtam mint te -
Tele von Zsinór
őstag
válasz
Jégkokó #1103 üzenetére
Nem értem minek változókat bevezetni egy ilyen egyszerű feladatra (főleg h utána nem használod őket
), de ha már kellenek, akkor pontosabb a double vagy a currency.
Amikor kaptad azt a hibaüzenetet, akkor számok voltak a mezőkben? Mert ha nem akkor nem 0-t ad vissza hanem hibát, amit mondjuk egy try-except -el elkaphatsz és szólhatsz a kedves usernek h nem úgy van az. -
Jégkokó
veterán
válasz
Tele von Zsinór #1102 üzenetére
var
a,b:real;
begin
a:=StrToFloat(Edit1.Text);
b:=StrToFloat(Edit2.Text);
Edit2.Text := FloatToStr(StrToFloat(Edit1.Text) / 8);
Ezt igy be irtam és a program el kezdett futni és amint megnyomtam a számol gombot, akkor azután rögtön kidobott egy hibaüzenetet -
Jégkokó
veterán
válasz
Tele von Zsinór #1100 üzenetére
Na szóval azt akarom, hogy megadok egy számot az első editbe és megnyomom a számol gombot, és akkor meg fogja és elossza 8 al.De nem akar menni, pedig eddig ha a meg c t szoroztam akkor ment de itt nem akar menni mert itt számok vannak sajna és ezt nem értem benne
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- OTP Bank topic
- E-roller topik
- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Foxpost
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 2070 és 16gb RAM
- PC 1060 6GB , i7-7800x , 32GB RAM
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Dell G15 5530
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest