Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• kutga

félisten

Hölgyek/Urak!

Igaz Proxmox, de mivel Debian alapú, gondoltam inkább itt kérdezek rá.

Ma reggel nekiláttam frissíteni az otthoni média szervert Proxmox 8-ról 9-es kiadásra, ez alapján. [link]

A pve8to9 --full paranccsal ellenőriztem a meglévő rendszert, és egyesével megoldottam a problémákat és a figyelmeztetéseket.

Kaptam egy figyelmeztetést a systemd-boot nevű csomaggal kapcsolatban, miszerint azt jó lenne törölni, a leírás is kifejezetten hivatkozik rá.

As Proxmox Systems usually use systemd-boot for booting only in some configurations (ZFS on root and UEFI booted without secure boot), which are managed by proxmox-boot-tool, the meta-package systemd-boot should be removed. The package was automatically shipped for systems installed from the PVE 8.1 to PVE 8.4 ISOs, as it contained bootctl in bookworm.
    If the pve8to9 checklist script suggests it, the systemd-boot meta-package is safe to remove unless you manually installed it and are using systemd-boot as a bootloader. Should systemd-boot-efi and systemd-boot-tools be required, pve8to9 will warn you accordingly. The pve8to9 checklist script will change its output depending on the state of the upgrade, and should be run continuously before and after the upgrade. It will print which packages should be removed or added at the appropriate time.

Ennek megfelelően töröltem a systemd-boot nevű csomagot, telepítettem a system-boot-efi csomagot, mivel azt javasolta a script, és eltűntek a hibák és figyelmeztetések.

A tárolók beállítását követően rendben lefutott a frissítés, majd újraindítást követően jött a meglepetés, uefi módban a számítógép, miután felvillant a 'Welcome to GRUB' üzenet a képernyőn, az uefi biosba bootolt az oprendszer helyett. Ha már ott voltam, hirtelen csináltam egy bios resetet, majd újraindítást követően legacy módban indult a gép, látszólag minden rendben működik, mégis, érdekelne, hogy mi történt az uefi móddal? A telepítés, ha jól emlékszem annak idején uefi módban történt, a Secure boot be volt kapcsolva.

Új hozzászólás Aktív témák