Hirdetés

Aktív témák

• hardzsi2

aktív tag

válasz Sland #4227 üzenetére

Szia!

Ezen a platformon magam is kezdő tuningos vagyok, úgyhogy kérdeztem és válaszoltak. Olvasd el a #4053-as hozzászólás link-jeit, Palika71 és Pietrosz tuning-leírását. Nekem mindkettő sokat segített.

Még nem kerestem meg a végét, csupán egy szolid szintig mentem, amit minden 6300-asnak röhögve bírni kell. Mégis, belefutottam az általad említett problémákba is, ezért leírom, amit tapasztaltam, hátha segít (Gigabyte S3 Award BIOS-áról beszélek, as ASUS AMI BIOS-án máshol lehetnek):
    1) először az 'Advanced BIOS features'-ben minden funkciót kikapcsolni, ami beleszólhat/korlátozhatja a tuningot: No-Execute, C1E, TM2, EIST
    2) RAM-ot visszavenni, ne az legyen a korlát: nálam FSB-RAM 1:1-ben fut (szóval 360 FSB-hez 360 (DDR2 720MHz) RAM tartozik) igen laza időzítésekkel (5:5:5:18) és +0.1V-ot is kapott (GeIL azt írja, hogy DDR2 800-on 4:4:4:12-höz 2.1V kell majd neki, de arra még ráérünk :) )
    3) Minden mást (feszt-eket) alapon hagytam és nem is jutottam sokáig: 290 még OK, 300-on már fagyott (10MHz-es lépések ajánlottak)
    4) Jöttek a fesz-emelések: FSB, MCH kapott +0.1V-ot és a CPU-t az alap 1.325V-ról 1.3375V-ra emeltem
    Ezekkel 360-as FSB-n látszólag stabil (Orthos 6 percnyi teszt, ezen írom e sorokat stb.), de persze komolyan majd akkor tesztelem, ha 3GHz-en túl vagyok - ha sikerül...
    A fagyásokat talán az is okozhatta, hogy a PCI buszsebesség 100-ra lockolva helyett Autón kellett hagynom (pedig ez értelmetlen, 100-on kellene a legstabilabbnak lennie :F ). Sokszor BIOS-mentés után rögtön nem is akart elindulni, de ki-bekapcs után gond nélkül bootolt.
    Nem ismerem a Kingmax RAM-od specifikációját, de az alacsony (7x) szorzó miatt c2d 6300-asnál a tuning eléggé függ a RAM képességeitől, vagyis meddig bírja az FSB-emelést. 800-as RAM 400-as FSB-ig (400x7=2800MHz) biztos bírja, azután lazított időzítésekkel még valameddig, RAM végének megkereséséhez Pietrosz leírása segít.

Figyelembe kell venni, hogy alap CPU-hűtő nem ideális a tuninghoz, tehát CPU-val 1.4V fölé nem fogok elmenni (Orthos közben érdemes nézni néha CoreTemp-et, nálam ezen a frekin terhelve 65C-on vannak a magok és a venti 700-ról 1440rpm-re pörög fel, ez minden FDS emeléskor egyre jobban nőni fog -> a venti hangjával együtt)

[Szerkesztve]

Aktív témák