- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Őskoczka
- Zicokuka: Minden változik,a Cod 2 örök
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
C. s.
addikt
válasz
#65675776 #27865 üzenetére
Köszönöm az infót!
Miben nyilvánul meg? Beleragad a porja a csiszolópapírba?laskr99:
"Írja lent a srác."
Ja, csak a videót néztem meg, gyatrán megy az angol.
A papírt az öntéshez gondoltam (körbekeríteni), hogy ne egy tenyérnyi paca legyen, mert nem olcsó. Ha úgyis csiszolva lesz, lejön, ami hozzáragad a szélhez.
Ha tükörfényesre szeretnéd, akkor tényleg csinálni kell vele valamit, mert magától csak ilyen. Sikerült már megrendelned a csiszolópapírt? A polírozópaszta kevés volna?
Egyszerűbb volna lelakkozni.Na jó, mostmár békén hagylak az ötleteimmel.
-
-
Weareus
addikt
válasz
#65675776 #27325 üzenetére
Köszönöm. (És a többieknek is...).
Csak hogy megosszam a közösséggel a dolgokat: emailben sikerült kommunikálni a Dr. Nénivel - a kötözés miatt - és (most nem részletezném), de az jött át, hogy semmiféle paraszolvenciára nem is tart igényt.
Ez jó (és nem csak azért, mert nem kell pénzt kiadnom...).
Ez valóban így helyes. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
#65675776 #27156 üzenetére
Nem fejlődhetett ki a smallswordból keress rá, az enyém sokkal régebbi.
A tőr szerintem nem késfajta, annyi erővel a kard is késfajta, de szerintem hagyjuk abba, mert ez nem egy fegyvertopik.
Alapvetően a tőr szúrófegyver, a kard meg vágó szvsz. de tényleg álljunk le. Ha fontos Neked a további vita, írj priviben. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
#65675776 #27154 üzenetére
Nem erről beszéltem. A klasszikus tőr és tőrvívás az elődje a sport tőrvívásnak.
Ilyen fegyverre gondoltam:[link]
Ez nem kés. Amire gondoltál az tulajdonképpen a bajonettszerű tőr, de én nem azt értettem tőrön.
Amúgy a tőr a magyarban sokértelmű szó, nem csak a konkrét fegyvert értették alatta. Tőrt vetettek például valakinek... stb.
A hagyományos technikán azt értettem, hogy a vasat az ércből úgy nyerik ki, mint anno, egymástól tanulják, mint mester és inas a technikát stb. Ma ez gyakorlatilag nem megvalósítható, a leírások alapján dolgoznak. Az őstulok sem az, mint volt, csak próbálkoznak....[link] -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
#65675776 #27150 üzenetére
Alapvetően a klasszikus (jelenleg vívó-)tőr szerintem nem késtípus.
Terminológiát írtam, nem hétköznapokat.
Azonban egy YT videón kérsz számon szakszerűséget. Azért linkeltem azt a videót, mert szerintem az alapkérdésben szóba jött "kovácsolással foglalkozás" itt már ki van maxolva. Igazából ma tudtommal nincs sok ember Európában aki kizárólag a régi hagyomány alapján képes lenne fegyvert kovácsolni. Szerintem még Japánban sem igazán. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
#65675776 #27147 üzenetére
A katana a magyar (hétköznapi) terminológia szerint kard, (nem kés, nem tőr, nem lándzsa, nem dárda stb.) és a legtöbb mindenképp ívelt... [link] [link]
Jó, kisebb az ív, de az egyenestől messze van...
Amúgy írj le nekem bármely hétköznapokban használt szóval szaktevékenységeket, a terminológiában rengeteg hiba lesz. ( a vasútról hallott: pl. nincs forgalmista, vonatállomás stb.) -
Top cat
addikt
válasz
#65675776 #27115 üzenetére
Ez lenne az az Emptyfive?
-
Jorus
nagyúr
válasz
#65675776 #27115 üzenetére
Köszi a pontosítást, ez új infó volt.
Emptyfive-ot olvastam anno Leiterjakabon.
Fordítók tudnak okosokat simán, épp a hetekben néztem vmi akciófilmet, ahol a mesterlövészek a házban levő, kiiktatandó terroristákat megjelölték X1-nek, X2-nek, X3-nak, stb. és aszerint követték őket, hogy pl. X1 a nappaliban, X2 a teraszon, stb. Nos, igen, de ugye katonai abc-ben az X az nem 'iksz', hanem 'ekszréj'. Namost az okos fordító ezt le is fordította röntgennek, így lett tehát olyan jelenet, ahol elmondta a mesterlövész, hogy "Röntgen 3 bemegy a nappaliba, minden Röntgen a napaliban".
Más, ha már itt vagy: most többek között ezt olvasom, ismered esetleg, lehet tudni mennyire mérvadó, pontos?
-
törölt tag
válasz
#65675776 #26892 üzenetére
Lófaszt.
A gazdaságilag életképteleneket valahogy meg kellene védeni a valóságtól, de ez nem megy. Így ezek kb sz***r-hu***rt elmennek dolgozni. És verik lefelé az árakat.
Sok esetben látom a kis zsákfalumban, hogy egyrészt bizalmatlanságból kell a napi teljesítmény kifizetése, másrészt ha havi bérezés lenne sok ember éhenhalna.
Ezeknek az (mittomén hívjuk kétsörös) embereknek sok esetben olyan jövőképük van, hogy máról-holnapra, és amit kapok az az enyém. Amit befizetnél utánuk nyugdíjra, adóra, azt add oda nekik direktbe nyugodtan, nem érik fel ésszel, vagy ignorálják az infót.... -
Jorus
nagyúr
válasz
Szerintem félreérthettél valamit, én nem viszonyítottam a minimálbérhez semmit, az idézett mondatot coco2-nek válaszoltam. Egészen pontosan annyit írtam eredetileg, hogy "nem találnak kézilányt [...] 190 nettóért", amire coco2 írta, hogy "Szólj rá a haverra, hogy a minimálbér és környéke a múlt századba való." Erre volt a válaszom, hogy a minimálbér nettó 90, tehát a nettó 190 az nem a minimálbér környéke.
Hogy ez a 190 nettó most sok vagy kevés? A helyzetet elnézve kevés, mert ennyiért nem tudják betölteni az állást. Meg lehet-e élni belőle Budapesten? Nem feltétlen. Ugyanakkor, ha melléteszem mondjuk sógornőm nettó 170k-s fizetését, amit 10 év munkaviszony után kap két diplomával tanárként egy sor speciális szakképzettséggel ('I' fizetési osztály), akkor azt mondom, hogy egy képzettséget nem igénylő, 8 órás munkakörben végzett könnyű fizikai munkáért nem feltétlen rossz ajánlat a nettó 190.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Kicsit politikai színezettel. Ez a rendszer kapitalista, csak lózungokban szociális. Az egyetlen szempont a versenyképesség.
Amire itt gondolhatsz, az felvételnél nemigen lehet szempont. Pár hónap munka után megérheti lojalitást kialakítani a dolgozóban, ha eldől, hogy érdemes.
Sajnos azonban a legtöbb ember számára a "munka öröme" álom. Legtöbben a fizetésért dolgozunk, muszájból, tisztességből, ki hogy áll hozzá.
A munkáltató azt díjazhatja később, ha a dolgozó nem úgy áll hozzá a munkához, hogy más is hozzáférjen.
Sőt, lehet valaki bármilyen lelkes, tisztességes, nem biztos, hogy a képességei lehetővé teszik, hogy hatékonyan dolgozzon. -
Samus
addikt
válasz
#65675776 #26836 üzenetére
Akkor meg kell moddolnom az elejét. Megfúrom hatossal szép mintában, belülről kap porszűrőt, az biztos segít rajta. Amúgy Artic F12 venti jó lenne plusz házhűtőnek? Vagy variáljam át az egészet, és keresztben, alulról felfelé csináljak áramlást? Az nem is jó, mert a HDD és SSD nem kap hűtést, így legalább áramlik rá valami.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#65675776 #25683 üzenetére
Hát a bolygóban 2km mélyen is vannak mikrobák, szóval nagy dolgoknak kellene történnie ahhoz, hogy azok is elpusztuljanak. Nem azt állítom, hogy a mostani tevékenységünk, vagy amit 10 éven belül csinálunk elég lenne hozzá, hogy teljesen eltűnjön az élet a bolygóról, de hosszú távon megvan a potenciál hozzá. Az atommal nem sokat érsz, lehet, hogy az emberek nem bírják a megnövekedett sugárzást, de sok élőlény van, amit nem érint érzékenyen.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#65675776 #25632 üzenetére
"Amíg vannak fotoszintetizáló növények, addig van élet magas széndioxid szint mellett is. Elvégre azok azt a gázt lélegzik be, és oxigént ki. Tudod, szokás az esőerdőket a Föld tüdejének nevezni."
A magas széndioxid szint együtt jár az erősebb üvegházhatással, és miután felforrtak a tengerek, nem hiszem, hogy túl sok növényi élet maradna...
Egyébként a növények ugyanúgy oxigént lélegeznek egész nap, mint mi. Amit te írtál, hogy oxigént adnak le, az a fotoszintézis, nem a sejtlégzésük, de végülis tökmindegy, nem erről szólt, amit írtam. -
inf3rno
nagyúr
válasz
#65675776 #25600 üzenetére
Nem feltétlen. Mármint ha túl sok széndioxid kerül a levegőbe, akkor akár a Vénusz sorsára is juthat a bolygó, és teljesen kipusztulhat az élet róla. Amúgy ja, jót tenne a környezetnek, ha eltűnne az emberiség. Ha megnézed, hogy Csernobilban mi a helyzet, még sugárszennyezésben is burjánzik az élet, csak annyi kell hozzá, hogy ne legyen jelen az ember. Azért az kemény, hogy a hűtőtóban a plutónium mellett úszkálnak a mutáns harcsák.
-
Spet
addikt
válasz
#65675776 #25597 üzenetére
Ezt elismerem, (szoktam néha tudományos jellegű műsorokat nézni a televízióban, legutóbbiban amit elkaptam erről volt szó) csak jelenleg nagyon felgyorsítjuk ezt a folyamatot, melynek a végén az emberiség kifogja magát pusztítani, a bolygó életciklusát meg felborítja.
Persze a Föld így is el lesz pár millió/akár milliárd évig az emberiség nélkül.
-
EmberXY
veterán
válasz
#65675776 #25248 üzenetére
Én laikus vagyok a témában, ez már biztosan feltűnt, de felmerül bennem a kérdés, hogy akkor miért nem veszünk 5. generációsakat is, hogy egy kicsit a színvonal is emelkedjen? De tudtommal pl az F-22-t nem nagyon osztogatják, csak az USA használja, kifejlesztették, hiper-szuper lett, de éles bevetésen először 2014-ben Szíriában használták, akkor minek tartanak belőle olyan sokat?
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
#65675776 #25235 üzenetére
Anno az An 26 -os gépek közül kettő szinte mindig a levegőben volt Szolnok és közvetlen környéke felett, gyakorlatilag a repült órák növelésére használták őket. Itt voltam katona és a környéken laktam utána is.
A magyar hadsereg amióta személyesen látom működni, bármilyen távolságról, sosem volt pariban komolyabb hadseregekkel, se létszámban, se kiképzésben, se felszereltségben. Ez a méretéből is adódik nyilván.
Lehet pár századot, zászlóaljat esetleg még néhány ezredet is világszínvonalra hozni sok pénzből, de az ország mérete és gazdasági ereje ezt igencsak korlátozza. Szerintem '39-ben mi se tudtunk volna tovább ellenállni a németeknek, mint anno a lengyelek, szerintem már akkor sem volt jobb a helyzet. -
carl18
addikt
válasz
#65675776 #25125 üzenetére
Hát a Superban már nem is rugnak nagyon labdába, de csak érdekes belegondolni Gohan a Z középen a Cell harcok idején elsőként változott Super Saiyan 2-be ahol Goku és Vegeta labdába se rugtak mellette.
Goten 6 évesen változott elsőnek Super Saiyan formába, Gokunak meg egy dűhkitörés kellet a namekon.
Még nagy nehezen találtam egy régi Toryama interjut valahol, ahol ö úgy magyarázta ezt el hogy a saiyanek testében van sejtek, minden Saiyan testében vannak Super Sejtek és minél többször változik át valaki annál több sejt képződik.
Goku fia állítólag Goten azért tudott könnyedén átváltozni mert goku mikor Chichit teherbe verte már Perfect Super saiyan formába volt. És ezek a Sejteket örökölte Goten is, szóval valami ilyesmi magyarázat volt.Gohan Azért is lett olyan gyenge mert őt sose érdekelte a harc, cell harcok utána nem is edzett egyáltalán.
Goku meg 7 évett edzett a másvilágon hogy felülmúlja a fia SSj2 formáját. -
inf3rno
nagyúr
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#65675776 #24094 üzenetére
Kösz a tippet. Egyébként is terveztem, hogy befényképezem a csatlakozóit is. Ezen pont van fejhallgató kimenet, meg az a három színes biszbasz is, amit sose tudtam hogy hívnak.
Egyébként hol érdemes hirdetni ilyesmiket? Ahogy nézem hardveraprón nem igazán, a vaterában nem bízom (volt már negatív tapasztalatom vele), esetleg a jófogás? Vagy van valami megbízhatóbb?
-
ArthurShelby
addikt
válasz
#65675776 #24078 üzenetére
Na ****. Szak topik
Egyébként az összefoglaló tényleg szakmai.
Tényleg mindenre van már itt topik. Bár galamb eregető még nincs, szóval mindjárt nyitok neki egyet.
Lassan olyan mint a fácse, mindennek van csoport. Pl "otthon a mellék helységben olvasók csoportja", de biztos van a "munkahelyen a mellék helységben olvasók csoportja" is. Persze ezt lehetne bővíteni aztán az "otthon a mellékhelyben mobilozók" csoportjával és így tovább. -
Kékes525
félisten
válasz
#65675776 #23254 üzenetére
Könnyen, jó találati aránnyal kereshető dolgokat felesleges itt kérdezni.
(#23255) legelek
OK. Szerintem az ilyenek megtalálhatók a Wikipédián vagy a Gyakori Kérdések site-on.
-
laskr99
addikt
válasz
#65675776 #22530 üzenetére
Itt szüleim nem engedték, meg akkor búcsúzhattam volna a zenéléstől(utána amúgy is). 12 évesen nem nagyon tudtam mi merre hány méter.2x váltottam sulit. 1x azért mert bántalmaztak az osztályból egy banda, 1x emiatt+bántalmazás(ekkor mentem vissza a régi sulimba 7. félév, mert a banda 4-ben lent maradt)
Új hozzászólás Aktív témák
- Újszerű Apple Macbook Air 15,3" M3 8C CPU/10C GPU/16GB/256GB-(MC9E4MG/A) Ezüst -3 év gari
- PlayStation 5 konzolok garanciával! -konzol beszámítás ok!- Frissítve 07.30.
- GAMER SZÁMÍTÓGÉPEK GARANCIÁVAL/SZÁMLÁVAL, AKCIÓS ÁRON!!! LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
- RODE Vlogger Kit universal
- Bontatlan! Logitech G Pro TKL Clicky Magyar kiosztású