Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Weareus
addikt
Sziasztok!
A fotonra lehet illeszteni koordináta-rendszert?
Ma felébredtem, ès ez volt az első gondolat, ami femerült bennem.Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
Weareus
addikt
válasz philoxenia #22248 üzenetére
A foton hullámtermészetű, vákuumban legalább is.
Jah, akkor nem illeszthető rá koordináta-rendszer.
Heuréka!!!Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
Weareus
addikt
válasz philoxenia #22252 üzenetére
Fénysebességgel halad. Ha ráraksz egy koordinátarendszert és benne a fotont nyugvónak tekinted (mert ugye a mozgás relatív), akkor egy vele ellentétes irányú foton 2c-vel fog haladni, ergo Einstein bácsi visszafordul a sírjában és lefelé kezd el ásni, sőt még a pizzarendelést is lemondja, ezt nem akarjuk.
Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
Weareus
addikt
válasz philoxenia #22254 üzenetére
Azt nem tudom, hogy van, de c-nèl gyorsabban nem lehet haladni. A relativitáselméletet pedig nem ebben a totyikban fogjuk megdönteni, ez £₩¥#$&.
Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
Weareus
addikt
válasz philoxenia #22256 üzenetére
Hát persze. Valamire koordináta rendszert illeszteni és valamit koordináta rendszerbe rakni nem ugyanaz.
A relativitáselmélet arról (is) szól, amit te írsz, hogy nem.
Pl. a vonatos, bakteros példa. Csak ez a specrel része.[ Szerkesztve ]
-
Weareus
addikt
A relativitáselméletben a fotonhoz nem rendelhető nyugvó koordináta rendszer.
Válassz a fénysebességhez közeli sebességgel mozgó objektumot és alkalmazd a "sebesség összeadási" formulát. Akkor akár hogy bűvészkedsz minden tömeggel bíró dolog a fénysebességnél kisebb sebességgel mozog hozzádképest, a fény pedig megint csak fénysebességgel.Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
Weareus
addikt
válasz customer114 #22261 üzenetére
Fuss neki újra.
-
Weareus
addikt
válasz F-ECT$ #22263 üzenetére
Tömeggel rendelkező test eleve nem mehet fénysebességel, tehát hülye a kérdés, ergo nem lehet rá válaszolni értelmesen.
-
Weareus
addikt
válasz customer114 #22265 üzenetére
Én a helyedben nem aggódnék ez miatt.
-
Weareus
addikt
Bocs, ha nem a legjobb helyre írok a kérdésemmel.
Frissen vásárolt (olasz papíros) használt autóról lenne szó. Készen fogom megkapni: regisztrációs adó, eredetvizsga (igen, már külföldi autóra is kell), műszaki, rendszám, vagyonszerzési, stb, stb., minden el lesz intézve és nyilván kap egy magyar rendszámot.
Jövő héten megyek a kereskedőhöz.
Majd a magyar rendszám alapján a futásteljesítményt szeretném lecsekkolni ügyfélkapun (vagy hol. )
A jelenlegi autómat beszámították, és ezt már néztem is ügyfélkapun rendszám alapján, de futott kilométert nem írt az oldal. Végül is: hogyan is írt volna?
Viszont azt hallottam, hogy valahol le lehet csekkolni a valós kilométert.
Tud erről valaki többet?Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
Weareus
addikt
válasz philoxenia #27013 üzenetére
Érdekes, köszi.
Alkalmasint egyszer vettem egy magyar papíros autót, éppen eredetiségvizsgálatot végeztek rajta az átírás kapcsán, amikor valahogy felmerült a valós kilóméter (közben ui. beszélgettem a főnökkel).
Mondta, hogy nem szabályos ugyan, de tud ebben segíteni, ha köztünk marad. Mondom: ok. Erre elment a számítógéphez, kisvártatva jön és közli, hogy ennyi és ennyi kilométer van az autóban, Olaszországból jött - tehát valamelyik előző tulaja hozta be ide és lepapírozta -, sőt, még azt is elmondta, hogy Olaszban taxiztak vele.
Gondolom, egy eredetiségvizsgálaton motor- ill. alvázszám alapján (és rendszám) többet is látnak, mint amennyit elmondanak/elmondhatnak.
De ez inkább csak érdekesség...[ Szerkesztve ]
-
Weareus
addikt
válasz Shingen #27125 üzenetére
Faterom fegyvereket kovácsol, régi kinézetű (antikolt) kardokat, pajzsokat, sisakokat és eladja a pécsi vásárban.
Én nem értek hozzá.
Fórum is van, bár nem ph-s: [link][ Szerkesztve ]
-
Weareus
addikt
válasz Shingen #27129 üzenetére
Szia!
70 év felett van már fater, így semmiféle netes dolog nem játszik nála.
Én is árultam párszor a munkáit neten (Vatera, Tesz-Vesz, stb), szóval voltak fotóim kardokról, erről-arról, de most épp nincs.
Ha megyek haza hét végén (P, Szo, V?) v. jövő hét végén és nem felejtem el, lövök pár fotót a kardokról...
Kis fityó és Trabant laprugókat szokott vásárolni bontóban és ő abból dolgozik. Sisakot rozsdás hordókból vágja ki (a sisak szeleteit) és utána összeforrasztja, ill. szegecseli. Markolatnak 3 szál drótot kihúz az udvaron, az egyik felét leköti, a másikat fúróba fogja és megcsavarja vele, majd rátekeri a kardra. Szaruval is dolgozik. Pajzsokat is készít.
Mindent "beantikol", hogy korhű benyomást keltsen.
A laprugó ugyan nem rozsdamentes, viszont első osztályú penge-alapanyag.
Nagyon többet nem tudok.[ Szerkesztve ]
-
Weareus
addikt
'sztok!
Volt egy kisebb műtétem. A paraszolvencia ('hálapénz') szóra rákerestem itt ph-n és bár van topik, 2007-es az utolsó hozzászólás.
Így gondoltam, megkérdezem itt.
Az egyik lábközépcsontomat csavarozták, lemezelték, kb. egy órán keresztül fúrtak-faragtak, varrtak, összeraktak.
Párom (és én is) egészségügyi dolgozó, ettől függetlenül nekem nincs tapasztalatom a hálapénz összegét illetően.
Ő 50k körül mondta, én inkább 30k-ra gondoltam.
Szerintetek?
Ok, tudom, hogy erre nincs egy táblázat sehol, meg ilyesmi, de érdekelne, hogy ki hogy látja, főleg akinek volt/van saját tapasztalata.Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
Weareus
addikt
válasz #65675776 #27325 üzenetére
Köszönöm. (És a többieknek is...).
Csak hogy megosszam a közösséggel a dolgokat: emailben sikerült kommunikálni a Dr. Nénivel - a kötözés miatt - és (most nem részletezném), de az jött át, hogy semmiféle paraszolvenciára nem is tart igényt.
Ez jó (és nem csak azért, mert nem kell pénzt kiadnom...).
Ez valóban így helyes.Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
-
Weareus
addikt
Lehet, hogy van a kérdésemre specifikusabb topik, ezért rövid leszek.
Kereskedőtől vásárolt autóval kapcsolatban "rejtett hiba" jogcímen lehet pert nyerni/érdemes pereskedni?
Vettünk egy Astrát, túlárazva, motorja le van halva (fúrni kéne túlméretre, stb.), de ennyire nem akarok belemászni.
Kereskedőt felhívtam, és közben megtudtam azt is, hogy pár éven belül vagy fél tucatszor változtatott nevet/telephelyet - szóval könnyen lehet, hogy gázos - azt modta, pénzt nem ad vissza, de drágábbért becseréli/visszaveszi az autót.
Betoltunk az Astráért egy Twingo-t és még kapott 300k-t
Szerintem túl volt árazva.
Késő bánat vagy rejtett hibával érdemes ügyvédet fogadni?
Úgy hallottam, párom ismerőse ugyanígy járt és rejtett hiba okán megnyerte a pert a kereskedővel szemben...Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
Weareus
addikt
válasz Game-over #27450 üzenetére
Ez mégis mire jó?
Ha persze lehetne tudni, hogy mi lett az ügy vége, de ez PONT nem derül ki.
Kedv elvételére jó lehetne, de bocs, hogy ettől még végigjárom, amit lehet.
Btw velem ilyen papírt nem is írattak alá, mint a levélben olvasható.
mondjuk akkor ez utóbbi tény még jó is lehet - talán - kiindulásnak.[ Szerkesztve ]
-
Weareus
addikt
válasz tknof1871 #27883 üzenetére
Pont ilyent nem tudok, de mihez kell?
Szakma iránt érdeklődő amatőr vagy, esetleg szakmabeli?
Ha utóbbi, akkor ez még jó lehet, én is ebből tanultam az orvosin:Első találat.
[ Szerkesztve ]
-
Weareus
addikt
válasz freelanced #27947 üzenetére
Nekem metacarpus és metatarsus törésem is volt (ez utóbbi lábközépcsont), előbbi kéz...
Mindkettőt műtötték, lemezelték, drótozták, csavarozták.
Utóbbi - lábközépcsont - még titánlemezzel van összefogatva, lehet, ki sem veszik.
Változó, hogy kell-e műteni. Ha elmozdul, akkor igen. (Kivéve, ha jól vissza tudják rakni). De ha visszarakják, akkor utána ismét röntgen, ez alap.
6 hét gyógyulás, de én. pl. a lábközépcsontomat már másnap terheltem, ui. nem kértem rá gipszet, hanem csak járáskönnyítőt. (Mondjuk ez egy speciális cipő, ami merev talpú...).[ Szerkesztve ]
-
Weareus
addikt
válasz Hosssszu #28139 üzenetére
Szerintem.Amúgy én meg szoktam nézni az OSZK honlapját, ott sok tartalom fent van PDF-ben (természetesen legálisan) és ingyen olvasható. Persze nem minden.
[ Szerkesztve ]
-
Weareus
addikt
válasz philoxenia #28289 üzenetére
Hogy én mennyire szeretem ezt a sorozatot.
Az értékét mindenekelőtt az adja meg, hogy Stanisław Lem írásai alapján készült, ezt ugye tudjuk.
Alkalmasint az a bluebox-technika különleges (giccses és gagyi), de szerethető képi világot varázsolt a sorozatnak.Persze a magyar változathoz képest a '78-as egész estés verzió (amit volt szerencsém megnézni a moziban annó) maga volt az űrkorszak és a nagy betűs sci-fi. (Test Pilota Pirxa).
[link]Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
Weareus
addikt
válasz nyisziati #28291 üzenetére
Az Ikaria XB-1 (Voyage to the End of the Universe) című '63-as csehszlovák hard sci-fi az egyik - ha nem a legkedvesebb sci-fi film számomra. Olyannyira, hogy a teljes magyar feliratozást (angol felirat alapján) én magam meg is csináltam és időzítettem is!
Zseniális film.
Zseniális!!![ Szerkesztve ]
-
Weareus
addikt
válasz philoxenia #28800 üzenetére
Hát jah.
50 felett má' minden nap ajándék.Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
Weareus
addikt
Üdv. Hol lehet leellenőrizni, hogy ténleg be vagyok-e jelentve a munkahelyemen és hogy annyi-e a fizetésem, amennyit utalnak. NAV-ot kell felhívni? Melyik részleget?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- POSZTER NYOMTATÁS - NAGYFORMÁTUMÚ FÉNYKÉP / FOTÓ NYOMTATÁS
- Canon A-1
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-5G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro A40-D: i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Toshiba Tecra Z40-C: i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest