Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb  »  Azonnali fáradt gőzös kérdések órája (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#28036) #90085632 válasza philoxenia (#28034) üzenetére


#90085632
törölt tag

Britt tudósok:

A University of Warwick egyetem kutatói, Dr. Mark Rodger and Dr. David Quigley azt állítják, megtalálták a választ a tyúk és a tojás több évezredes dilemmájára, amivel már Platón és Arisztotelész is foglalkozott. A brit tudósok persze nem úgy álltak hozzá a kérdéshez, mint az elmúlt századok filozófusai, és nem az élet örök körforgásának metaforájaként, az élet keletkezésének nagy kérdéseként tekintettek a kérdésre, hanem konkrét biológiai problémaként.

A választ az ovocledidin-17 nevű fehérje vizsgálata adta meg, ami a tojás kemény héjának kialakulásáért felel. A kutatók azt találták, hogy ez a vegyület csak a tyúk szervezetén belül termelődik, tehát tyúknak előbb kellett lennie, mint tojásnak, így az első csirkék nem tojásból keltek ki, hanem más úton jöttek a világra.

A kutatók szerint felfedezésüknek gyakorlati haszna is lehet, a tojáshéj kialakulásának mechanizmusait vizsgálva olyan ötleteket leshetnek el a tyúkoktól, amelyek jobb tulajdonságokkal bíró, erősebb szintetikus anyagok kifejlesztéséhez vezethetnek.

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb  »  Azonnali fáradt gőzös kérdések órája (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.