- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
woodworm #66879 üzenetére
Köszi!
"szerintem mindkét méreted meghaladja a biztonságosan kezelhető méretet. Az egyik túl széles, a másik túl hosszú"
Hát igen, nem alaptalan a "félelmem". Az eddigi legnagyobb méretű dekorozásom 2500x500 volt, az tök jó lett. Ha a mostanit elb@szom, az nagy bukta, mert olyan dekor lesz, aminek 90k táblája!Szóval jól meg kell gondolnom, és alaposan eltervezni mindent, mielőtt belevágok. A kontaktragasztós megoldás a veszélyes, a faragasztós nem lenne gáz, de prés kell hozzá, ezért tettem fel ezt a kérdést:
Ezekhez a méretekhez szerintetek lehetne valami házilagos prést kialakítani? Zártszelvényekből meg menetes szárakból valami keretet? Van valami ötletetek erre? -
woodworm
veterán
válasz
liszi70 #66878 üzenetére
Azért megemlíteném, hogy ha félsz az asszimetrikus ragasztástól (alul papír vs dekor dilemma), akkor a két rétegelt lemez összeragasztása sem ildomos szakmai szempontból. Vagy egy köztes keresztszálú furnér, vagy 3 lemez szükséges, középen keresztben futó száliránnyal.
A dekorhoz nem értek, nem sok dolgom volt vele, de én simán megpróbálnám műszaki papír ellenréteggel. A bátorságot illetően az otthoni ragasztáshoz, szerintem mindkét méreted meghaladja a biztonságosan kezelhető méretet. Az egyik túl széles, a másik túl hosszú.Nem dolgozok már a szakmában régóta, de közel 20 évet lehúztam a furnérozásban, ragasztásban.
-
Köszönöm a javaslatot, elgondolkoztató. (De most már lassan nem gondolkodnom kell, hanem cselekednem, mert szorít az idő.)
Több verzió van a dekorozás hordozójára:
-Faragasztóval ragasztott 2x18-as forgácslap hátul ellenhúzóval,
-Pálmatexel ragasztott 2x18-as korpuszfehér laminált lap
-Faragasztóval ragasztott 2x18-as bükk rétegelt lemez (2 tábla kell hozzá, 70k/tábla)Magára a dekorozásra két lehetséges opció van:
-Kontaktragasztó spray
-Faragasztó, ha forgácslap vagy rétegelt lemez a hordozó.Faragasztóval kisebb a kockázat, könnyebben véghezvihető, de prés kell hozzá. A kontaktragasztónál nincs lehetőség a ragasztás korrigálására, kockázatos mert azonnal ragad, kérdéses, hogyan sikerül.
Kétféle méretben kell dekoroznom, az egyik 1600x1200-as, 38mm-es anyagra, a másik 2800x500 10mm-es anyagra. Ezekhez a méretekhez szerintetek lehetne valami házilagos prést kialakítani? Zártszelvényekből meg menetes szárakból valami keretet? Van valami ötletetek erre?
Segítség!!!
epmd fórumtársunkhoz tud valaki elérhetőséget?
-
ViktorSz
tag
válasz
pacman_123 #66876 üzenetére
Ez amúgy teljesen érthetetlen egy akkora városban,mint Miskolc.Nálunk Gyöngyösön,ami csak egy kisváros, ilyen csavart 20-30ft/db között veszek legalább 2 helyen,(mellettünk Hatvan ugyanez)teljesen mindegy ,hogy 1000,illetve 5db-ot vásárolok.
Aki nálatok nyitni fog egy rendes csavarboltot,az milliárdos lesz szerintem.
-
pacman_123
tag
válasz
thomgrande #66875 üzenetére
Pontosan. Mikor a Triton marómat kellett felfogatni negyedcolos UNC menetes csavarokkal (merthogy a gyári negyedclosok, amik a talpat rögzítették ahhoz rövidek voltak), sehol Miskolcon ... a Szögkerből küldött postán pár darabot egy fórumtárs.
-
kavalkád
senior tag
1/4"-os süllyesztett fejű csavarja van valakinek amiből eladna pár darabot? sehol nem találok ahol 100-nál kevesebbet lehetne vennie magánszemélynek és nem csillagászati áron.
-
T J
tag
A kivágások éle le lett kenve szilóval?
Nem gondoltam, h a bútorlap képes eltépni a dekort, köszi hogy megosztottad.liszi70
A faragasztóval mindjárt be is viszed a vizet...Én Pálmatex-el ragasztottam egymáshoz 18-as lamináltokat, csavar nélkül is elég jó lett. Illetve most a dekort is ezzel ragasztottam rá a nyír rtg-re. Hígítani kell, és ecsettel kenhető. Aromás hígtó jó hozzá és olcsóbb mint a gyári.
800g Pálmatex ~9e Ft + hígító 2e + ecset + egy kemény festőhenger préseléshez + egy fakocka ami ingyen van. -
Én is dekoroztam, igaz kisebb méretben, többek között konyhai alsó és felsőrész közé fali panelt. Az általad leírt dolgokat nem tapasztaltam, teljesen jó lett. Repedés sem jelentkezett sehol, 5 éve használatban van. Talán nálad az egyszínű fehér jobban kiadta a felületi egyenetlenségeket, esetleg lehet, hogy vékonyabb volt a dekor, nem tudom.
#66870ViktorSz
"az a megoldás,ha a legolcsóbb fehér bútorlapot duplungolod"Nem hülyeség, de azt csak kontaktragasztóval tudnám összenyomni. A natúr forgácslapot vagy rétegeltet meg bekenem faragasztóval, és mehet a csavarozás. Na, megint egy gondolkodnivaló...
-
B_I_G
tag
válasz
liszi70 #66860 üzenetére
én csináltam hasonlót..soha többet...
fehér18-natur18-dekor réteggel, ragasztósprayvel, pu abs élzárással.
bármilyen kis szemét kerül a dekor alá, látszani fog
valahova kicsit több ragasztó kerül, látszani fognagyjából egy hónappal a beépítés után az összes kivágás sarkánál kettérepedt a dekor
szerintem le kell préseltetni egy olyan céggel aki ezzel foglalkozik
-
Igen, én is gondoltam a párafelvételre, úgyhogy ha nem dekorozom, akkor mindenképpen lekenném alulról valamivel. De az ellenhúzás miatt úgyis hajlok a dekorozás felé.
"Rtg nem biztos hogy gazdaságos ide. És puhább a felülete, mint a bútorlapé."
Ha nyír, akkor puhább, ha pl. bükk, akkor keményebb. Persze az jóval drágább is. Megérdeklődöm a méreteket, árakat.#66866York
"En tennek valami ellenhuzot, de en szeretem tulpiztositani a dolgokat."
Köszönöm, én is szeretek túlbiztosítani! -
T J
tag
válasz
liszi70 #66865 üzenetére
Úgy gondolom, a laminált bútorlap a felületén (a lamináláson keresztül) is képes párát felvenni, és nálad elég nagy felület marad itt alul szabadon. Szóval itt most nem a hajlítószilárdság növelése miatt jönne jól az alsó dekor - mert a duplungolt bútorlap magába is elég erős -, hanem hogy ne tudjon alul több párát felvenni, mint felül. Ettől védené az alsó dekor, ami még ha több darabból jönne ki, a pára-felvétel ellen akkor is védene.
Ideális esetben, ahová szigetes konyhát kérnek, ott van szárítógép és klíma, így alacsony a páratartalom. De ha legrosszabb eshetőséget vesszük, pl ezek nincsenek és nappaliban teregetnek, akkor előfordulhat, hogy egy év múlva kicsit felperdülnek a sziget-lap szabadon álló sarkai.
Más méretű dekor nincs abból a színből? Pl Eggernél van 410x131. Vagy ha több darabból vagy más színből tudod lefedni, lehet az is megteszi. Présműhelyekbe is lehet elfekvőbe fél tábla.
Rtg nem biztos hogy gazdaságos ide. És puhább a felülete, mint a bútorlapé. -
válasz
ViktorSz #66861 üzenetére
Köszönöm!
"ha marad annyi a dekorból, és nem kell sehová, akkor mit veszíthetsz"
Nem marad annyi, a dekor 2800-as, és 1600 a pult. Ha úgy döntök, hogy alul is dekorozok, vennem kellene egy tábla ellenhúzó dekort.
"Lesz a munkalapnak túllógása?"
Igen, 1 hosszú és 1 rövid oldalon 30-30 centi. Ilyesmi: [kép]
"Épp mostanában dekoroztam rtg-lemezre, mert az mozog legkevésbé."
Nem rossz ötlet! Holnap rá is kérdezek a méretekre. 1600x1200-at kell kiadnia, így a sztenderd (152x152) méretű orosz nyír kizárva.
-
T J
tag
válasz
liszi70 #66860 üzenetére
Ha nem zárná alulról a korpusz teteje, azt mondanám érdemes alulról is dekorozni, így nem tudom. De ha marad annyi a dekorból, és nem kell sehová, akkor mit veszíthetsz.
Lesz a munkalapnak túllógása? A korpusz valszeg fog idővel dagadni, a munkalap nem biztos.
Gondolom a 160 cm nem a fesztáv, hanem lesz függőleges osztó ami támasztja alulról.Épp mostanában dekoroztam rtg-lemezre, mert az mozog legkevésbé.
-
ViktorSz
tag
válasz
liszi70 #66860 üzenetére
Azért bátorkodtam azt írni,amit,mert gyakorlati tapasztalatom van... ezért is említettem azt a gyengefoscsavart,mert az is lazán megfogja ..
Nem mondom,hogy nem görbül a lap,de ennél a brutális ellenhúzó hatásoknál,önmagában a munkadarab súlya lehúzza félig az ellenhúzást...bakker milyen HATALMAS ellenhúzásról beszélúlünk
Ezért is írtam,hogy bőven megfogja a kiscsavar is,nem kell ezt túlgondolni,ez nem tömörfa.Többek között pont ezen tulajdonságok miatt használja ezeket a bútoripar,a tömörfa helyett.Amúgy ma már azon is ki vagyok borulva,hogy korábban valaki kiszámolta a 160/kg csavart az előtetőre,de baszki egy vegyidűbeles szál 2-3 tonnát megfog.
Elárulom,hogy ha véletlenül jön egy szájbarakott tornádó,akkor ha megmarad az a bizonyos fal,akkor egyetlen dolog fog még létezni..igen a szaros falba rögzített szelemen,a polit elviszi a picsába a szél... -
válasz
ViktorSz #66859 üzenetére
Köszönöm szépen, OK, szerinted nem kell rá ellenhúzó. Viszont ha mégis meggörbül valamiért, nincs az a csavar, ami visszahúzza a dupla ragasztott forgácslapot. Szerintem előbb szakadna ki a helyéből a csavar, vagy szakítaná át a bútorlapot amihez rögzítve van, mint hogy visszahúzódjon.
A forgácslap, laminált lemez, bútorlap is tud ám hajolni rendesen, ez nem csak a tömörfa sajátja. A feszültségek tudnak dolgozni bennük is.
"a sima munkalap is csak egy oldalról van dekorozva,a másik oldalon csak sima papír van"
Papír, de az is fogja, és ragasztva van, ami lezárja a pórusokat, meg kiegyenlítheti a feszültségkülönbséget is.
Nem tudom... hátha van valakinek gyakorlati tapasztalata hasonló méretű, ragasztott forgácslapra történő dekorozással kapcsolatban.
-
ViktorSz
tag
válasz
liszi70 #66858 üzenetére
Azt az ellenhúzást simán megfogja,ha alulról megcsavarozod pár helyen,mint ahogyan a normál munkalapot szokás.
Ha belegondolsz,a sima munkalap is csak egy oldalról van dekorozva,a másik oldalon csak sima papír van.
Tehát a válasz az,hogy egyáltalán nem kell ellenhúzó dekor.
Ez nem tömörfa,minimális lefogatással(akár 3,5*35-ös csavar is megtartja,ezt úgy értem,hogy 18-as lapon keresztül,tehát a munkalapban már csupán 17mm-t fog) a helyén marad,mivel töredék feszültség keletkezik benne. -
Készítenem kell egy konyhaszigetet, aminek a tetejére a 1600x1200 méretű pult kerül. A kiválasztott munkalaphoz nem létezik 1200-as pult gyárilag, így dekorlemezzel kell megoldanom. Összeragasztok és csavarozok 2 db 18-as forgácslapot, majd dekorlemezt ragasztok rá.
Ehhez a 36 mm-es vastagsághoz is szükséges szerintetek a hátsó oldali ellenhúzó dekor felragasztása? Amikor 10 mm-es forgácslapra ragasztottam dekort (konyhai fali panel alsó és felsőrész közé), ahhoz nyilvánvalóan kellett, de ilyen vastagságot is képes lehet elhúzni az egy oldalas ragasztás?
Tud valaki privátban elérhetőséget adni epmd fórumtársunkhoz? Pár éve ő adott tanácsokat dekor ragasztás ügyben, de ritkán lép be. -
Gaborkik
tag
válasz
q13579 #66856 üzenetére
A felvetés jogos, egy helyen vasat fogtam, ott rövidebb lett a ragasztás. Viszont össze-vissza furkálva meg hogyan jelölöm át a fára? Meg lehet oldani, hogy fémfúróra váltok, majd vissza, de ennyi belefért. 5m hosszú 15x15 gerendát viszont nem pakolgatok le fel, hogy rájelöljem a végleges furatok helyét, meg azért fontos, hogy a furatok egy vonalba essenek és jól nézzen ki.
-
q13579
senior tag
válasz
Gaborkik #66853 üzenetére
Ja értem, akkor azért más a helyzet nálad, a szigetelés miatt más a leányzó fekvése. Nálam a sima 38-as Porotherm tégla lenne csak, erre húzatnám a szelement, tehát ezt azért jóval nagyobb nyomatékkal meg lehet cincálni.
A falazatba akkor ha jól értem a lyukat már úgy fúrtad, hogy a szelement odaállítottad. Ilyenkor amúgy nem para, ha bármi miatt nem tudsz a falban lyukat fúrni, a fát viszont már megfúrtad?
-
Gaborkik
tag
válasz
q13579 #66852 üzenetére
Szia,
22-vel fúrtam, ahol a menetes szálat veszem kötőelem boltban ilyen szita volt hozzá. A fát is 22-re fúrtam így a helyén megvezeti akőzetfúrót, majd fakötésű alátét pedig szépen rátakar. Bosch 7x fúróval könnyen ment. Itt hőszigetelés van a falon, nem lehet ráhuzatni komolyan.
HauchTomit én Patreonon kerestem meg. Inkább adok neki havi pár ezer forintot, mert többet kapok a videóiból, mint az Oktávnak fizetett 500.000Ft-os képzésen ... -
q13579
senior tag
válasz
Gaborkik #66846 üzenetére
Szia,
Mekkora lyukat tervezel előfúrni az M18-asnak és milyen méretű szitahüvelyt szeretnél majd használni?
Ikerházas, sorházas részen lakunk, ahol jó pár hasonló jellegű szerkezet készült az elmúlt években, eddig egyiknél sem láttam lábakat a fal mellett, amit kicsit én is furcsáltam. Sőt.... Ahogy visszaemlékszem az eddig látott teraszokra, nagyon ritka volt, hogy fal mellé is raktak volna, ha nem volt szigetelés és hozzá tudták feszíteni rendesen.
Ugyanez a helyzet az előregyártott fa és aluszerkezetekkel is, szinte kivétel nélkül mind fal melletti lábak nélküli szereléssel készül. Márpedig ezeknél sem a szerkezet lesz a jelentős tömeg, hanem az esetleges hó és szélteher.(Erre anno végeztem egy nagyon egyszerű, fapados számítást. A szelemen és szarufák + polikarbonát teljes tömege ezen a méreten kb. 300 kg. A várható max. hóteher, amire méretezni illik, ha jól tudom 125 kg/m2 esetén 2800 kg. Ennek veszem a felét, ami a hátsó szelemenre fog jutni (ettől kevesebb lesz a valóságban...), az 1,55 tonna. Tehát ekkora tömeg eloszlatását kellene megoldani 7 méteres hosszon a kerámia falazathoz rögzítéssel. 10 rögzítési ponttal ez akkor 160 kg/rögzítési pontra jön ki úgy, hogy itt még nem beszéltünk arról a téglafalazatra a terhelés egy részét eloszlatja maga a fa szelemen is.
(ÁcsBudapestes BSH-s videóban is szerepel egy hasonló szerelés, mondjuk ott betonfödémbe ment a dübelezés és nem vázkerámia téglába, ami valószínű nagyon nagy kül).
(Amúgy Hauch Tomitól milyen módon lehet tanácsot kérni?)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Yettel topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Kugoo Kirin G1
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG B450-F R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB CM MasterBox NR600 650W
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest