- Ivqkzy-: Eddig
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
generatoros
tag
válasz
fogtunder #58430 üzenetére
A szerkezetépítő csavar szerintem teljesen felesleges, ha egy oda való szöggel rendesen meg van akasztva. Fiatal koromban iskolai szünetekben sokat dolgoztam a szomszéd ácsmesternél és családi házaknál ide soha nem rakott az öreg csavart és 50-60 éve még ma is állnak a házak a z általunk ácsolt tetőkkel együtt.
-
sanzi89
addikt
válasz
Chesterfield #58435 üzenetére
Úgy csináld, ahogy a felső rajz van. Csinálhatsz átmenő, metrikus csavart, mondjuk egy gömbfejű anyával, és akkor néz is ki valahogy. Vagy ehhez a színhez sárga, lapos fejú szerkezetépítő csavar mindkét oldalról olyan hosszban, hogy átérje mindhárom lécet, de ne bukkajon ki a vége a túoldalon, lehet még jobban is mutatna, de termászetesen ez szubjektív. Plusz nem kell előfúrkálni.
A kármi kivágást szerintem hagyd, ahhoz szét kéne verni az egészet. Ha a fogópárokat a fent írtak szerint stabilra megcsinálod, majd annyira megbontod a zsindelyt, hogy felülről kap egy 8-as szerkezetépítő csavart jó helyre a szarufa, szelemen találkozás, akkor szerintem ez a kis kiülő tető simán kibírja, amit ki kell neki. -
fogtunder
nagyúr
válasz
Chesterfield #58437 üzenetére
én átmenő metrikus csavarral, vagy menetes szárral csinálnám.
-
-
fogtunder
nagyúr
válasz
Chesterfield #58435 üzenetére
azért a kép bal felső sarkában a két szarufa illesztése is megér egy misét...
én azokat a fogókat nem bontanám ki, ha felülről vannak csavarozva, 5x10-es pallóból a fenti megoldásnak megfelelően vágjatok mindkét oldalra új fogópárt és csavarozzátok fel a meglévő mellé.
amúgy ha nem indiszkrét, mennyit kérnek egy ilyenért?
-
Chesterfield
őstag
válasz
Donki Hóte #58433 üzenetére
De ez már sajna ki lett fizetve, így kénytelenek leszünk mi javítani.
Ha jól értem ezekről beszélsz.
Úgy látom, hogy a zsindely bontása nélkül ezt nem tudom kiszedni és fentebb tenni.
Mi lenne a legegyszerűbb módszer a javításra?Hosszabb léceket vágni két oldalra(felső rajz)
Vagy valami pántot rakni(alsó rajz) -
fogtunder
nagyúr
válasz
Donki Hóte #58432 üzenetére
hát nem tudom, az elmúlt években ami ácsmunkákat láttam, mind a jobbak, mind a rosszabbak használtak szerkezetépítő csavarokat, különösen az ilyen kültéri, látszó szerkezeteknél. gondolom ők is kényelmesek már és inkább behajtják ütvecsavarozóval.
régen nyilván nem volt ilyen, meg szerszám se a behajtásához. a nagy szöget még mindig könnyebb beütni kézzel, mint ezeket betekerni és valóban olcsóbb.
-
válasz
Chesterfield #58431 üzenetére
Jézusmária
Ezen a szaletlin annyi hiba van, hogy egy évig javítgathatod
Eleve ott kezdődik a gáz, hogy a fogó(páro)k nem a szarufák két oldalára vannak rögzítve, hanem rájuk. Így a nem fogópárok tartják össze a szarufákat, hanem a szarufák tartják a helyükön a fogópárokat.
A kármi elhagyása a kisebbik gond, de azt is illene javítani.
Remélem, hogy még nem fizetted ki a szállítókat.
-
válasz
fogtunder #58430 üzenetére
Szerintem a tetőfedők a fedélszék elkészítésekor nemigen használnak facsavart. A facsavar sokkal gyengébben áll ellen a nyíróerőknek, mint egy közönséges szög. Valóban lehet kapni olyan facsavart, ami a nyíróerőnek kitett részen hengeres (mint egy szög).
Csakhogy egy ilyen csavarnak egy hasonló szöggel szemben szinte semmi előnye sincs, ellenben egy ilyen csavar kb. tízenötször annyiba kerül, mint a neki megfelelő szög
(Egy laikus számára van előnye a szerkezetépítő csavarnak, mégpedig az, hogy egy amatőr könnyebben becsavar a létra tetején állva 20 db 8 x 260-es szerkezetépítő csavart a szarufa és a szelemen összefogására, ahhoz képest, minthogy ennyi 260-as szöget beverjen a szerkezetbe. Az ácsoknak ez nem gond húszszor ekkora mennyiség esetén sem.)
-
fogtunder
nagyúr
válasz
generatoros #58428 üzenetére
ezt azért annyival kiegészíteném, hogy a tetőknél is meg szokták erősíteni a szarufák szögelését egy szerkezetépítő csavarral. a normál kialakítású csavarok nem jók nyíróerővel szemben, de a 8-as szerkezetépítő már elég jól ellenáll ennek is. mivel ez gyakorlatilag egy kinti asztal két paddal és egy tetővel felette, szerintem teljesen indokolatlan úgy megácsolni, mint egy rendes tetőt, soha nem fog akkora terhelést kapni.
be kell vágni szépen a kármit, pár szög, egy szerkezetépítő csavar, nem fog az sehova se menni. -
Kiscsőke
aktív tag
válasz
Chesterfield #58421 üzenetére
A szétcsúszást a kakasülőnek kellene megakadályoznia, valamint a szelemenhez való csavarkötés ami a szarufán keresztül menne.
De a képen látszódik, hogy semmivéle csapolás, lapolás nem készült az összeszerelés előtt, így csak a csavarok tartanák össze a szerkezetet ami miatt sokkal gyengébb az egész.
A szelement tartó oszlopok egyáltalán függőlegesek? Mert a képen nem úgy tűnik, a földhöz/betonalaphoz mivel van rögzítve?
Tudnál olyan képe(ke)t feltenni amin az epítmény mindkét oldala látszódik az aljától a tetejéig? -
generatoros
tag
válasz
Chesterfield #58426 üzenetére
Ennek a bemetszésnek teherhordó szerepe van mert a szelemennel bemetszés nélkül érintkező szarufa semmire nem jó. szétcsúszás ellen nem csavart hanem megfelelő méretű szöget kell beleverni
-
Met
nagyúr
válasz
Chesterfield #58426 üzenetére
Igen, ezért gondoltam hogy inkább bal oldalra kell a perem.
Szintén mint laikus. -
Chesterfield
őstag
válasz
generatoros #58424 üzenetére
De miért nem kell kell, hogy baloldalon felütközzön?
Laikusként éppen hogy csak a bal oldali perem tűnik lényegesnek.
A tető jobb oldalra akarna csúszni. -
kapu2006
tag
válasz
generatoros #58424 üzenetére
Nem kell. Csak feleslegesen gyengül az anyag.
-
Met
nagyúr
válasz
Igen, csak picit mélyebben hogy bal oldalon is legyen perem aminek neki ütközik.
-
generatoros
tag
válasz
A szakértők majd kijavítanak, de szerintem fele ekkora kivágás is elegendő lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Z Fold5 / 512 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged