Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
nzozz
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék tanácsot kérni! Egy rokonom pár éve vett egy kerti asztal + szék garnitúrát, amin mára elég rendesen tönkrement a felületkezelés, "felhasadt", repedezett, durva a felülete, fakó. Viszont nem tudom mivel kéne újrakezelni. Addig rendben, hogy felcsiszolom. De annyi féle fakezelő anyag van, hogy nem tudok dönteni, hogy vékonylazúr, vastaglazúr, kertibútor olaj, stb. legyen. Már régebben kezelt fa esetén mindenképp szükséges olajjal való beeresztés? A kertibútor olaj elég jónak tűnik, mik a tapasztalatok vele? Mennyire tartós, időjárásálló? Milyen előkezelések szükségesek előtte? (favédő, beeresztő)Köszönöm
-
nzozz
aktív tag
válasz pali923 #20293 üzenetére
Bocsi, hogy nem olvastam vissza, egy kicsit siettem, mert el kellett mennem itthonról! De még előző nap természetesen utánaolvastam, ahol leírták, hogy a vékonylazúr felszívódik, kültérre jó, nem mérettartó anyagokhoz megfelelő. Majd a vastaglazúrnál azt írták, hogy nem szívódik fel annyira, stb. de hatékonyabban védi a fát. Majd találtam még egy kerti bútor olajat, amiknél szintén csupa jót írtak. Na ezért nem tudtam/tudom pontosan hogy kéne. Ráadásul 1 nap alatt el kéne intézni az egészet....
-
nzozz
aktív tag
Sziasztok!
Furnérozással kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Egy erősítő burkolatát szeretném szépen lefurnérozni, csak nem tudom, hogy pontosan hogyan. Milyen ragasztót kell ilyen célokra használni? Az éleket hogyan lehet szépen megcsinálni? A préselést hogyan célszerű végezni, pláne ha íves felületek is vannak?Köszönöm
-
nzozz
aktív tag
Már olvasgattam természetesen, van konkrét kérdés is. Az innen-onnan összeszedett infók alapján a kontaktragasztókat kimondottan nem ajánlják furnérozáshoz, mert idővel elengedi azt, melegragasztást javasolnak. Azokhoz pedig hő is kell és préselni is kell. Kb. ennyit tudok azokról a ragasztókról, arról gőzöm nincs, hogy tudom ezt a kettőt egyidejűleg, speciális gépek nélkül biztosítani...
Hogyan lehet ezt megoldani? -
nzozz
aktív tag
válasz Winner_hun #20532 üzenetére
Ezt teljesen úgy hangzik, mint valami 1000 éve nem használt ragacs, de mivel Te sokkal járatosabb vagy ebben - valószínűleg szinte mindenben, mert ennyi hsz. -t egy embertől még nem láttam, mint amennyi az adatlapodon ki van írva - megfogadom a tanácsod. Addig rendben, hogy hogyan lesz az enyv gyöngyből használatra kész anyag, ezt gyorsan megtaláltam a neten. Az utána következő dolgokat még inkább homály fedi. Ecsettel felkenem a furnérra és az érdesített burkolandó fára a még meleg enyvet és utána préselem egy napig és ennyi? Vagy valamit másképp kell? Minél nagyobb erővel kell préselni? Száradás után nem lesz büdös? A furnér nem marad utána foltos? (átnedvesedés miatt) Mennyire tartós az így elkészített ragasztás?
Köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
nzozz
aktív tag
válasz Winner_hun #20534 üzenetére
Köszönöm a választ! Nagy és/vagy íves felületen is jól ragaszt a csontenyv? Vissza lehet úgy csiszolni a furnért, hogy ugyanolyan legyen mint amikor teljesen ép és tiszta volt és ne látszódjon ez a "beavatkozás"?
[ Szerkesztve ]
-
nzozz
aktív tag
válasz Winner_hun #20536 üzenetére
Hehe, akkor jó. Majd még megpróbálok utánajárni valahol. Illetve várom a többi kedves fórumozó hozzászólását is!
-
nzozz
aktív tag
válasz Winner_hun #20538 üzenetére
De pont a kontaktragasztók ellen szóló infókat találtam eddig, ezért annyira nem tetszik.
-
nzozz
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék egy tömörfa számítógépházat készíteni, de sajnos a "gyári" tömörfa táblák ára meglehetősen túlmutat a számomra elfogadható összegen, ezért arra gondoltam, hogy vagy lécből vagy deszkából ragasztással vagy ragasztással+csapolással készíteném el a szükséges méretű táblákat. Az lenne a kérdésem, hogy ez végeredményben mennyire lesz homogén és természetes kinézetű illetve egyáltalán mennyire kivitelezhető mindez (nem tűnik vészesnek, de Ti sokkal jobban értetek ehhez)?Köszönöm
-
nzozz
aktív tag
Nem egy meglévő gépházat szeretnék burkolni, hanem egy újat készíteni fából, ahova szükséges (alaplapi tálca, HDD/ODD tartó) oda gyári fém keretet beépítve. Persze egy belső alu váz sincs kizárva, de szerintem nem szükséges. Természetesen keresgéltem már mások által készített fa-házakat, még nem döntöttem el pontosan milyen lesz a design.
Valamilyen fenyőre gondoltam, de persze a keményfa ugyanúgy megfelelő lehet. Bátyámnak szánom ajándékba, nagy "fa rajongó", nem rég költöztek családi házba és amiből lehet, tömörfából készültet vesz, ez általában fenyőt jelent. Azt is említette, ha majd egyszer megteheti, a mennyezetet is valami hajópadló szerű burkolattal akarja ellátni.
Egy "hagyományos" ház esetén (is) elhanyagolható a fém lemezeken keresztül leadott hő, abban is használhatatlan lesz a hűtés, ha nincs jól átszellőztetve és fordítva is igaz, semmi gond nem lesz egy jól légcseréjű fából készült házban található komponensek hűtésével. 1 befúvó, 1 elszívó ventilátor, alsó tápos elrendezés és már rendben is a hűtés. Emiatt nem aggódom.
Homogenitás alatt arra gondoltam - hogyha az eredetileg említett módon próbálnék "táblásítani" - hogy mennyire látszódnának a lécek/deszkák illesztései és ragasztásai a felület csiszolása után, mennyire tűnne egységesnek az egész. -
nzozz
aktív tag
Sziasztok!
Régebbi, használt kézi körfűrészek vásárlása mennyire jó vagy épp rossz ötlet?
Gondolok itt most elsősorban a Makita SR1600/SR1800, Festo AXP-65, Holz-her 266, Metabo KS 65 S gépekre. Egy-egy sima csapágycsere, szénkefe csere nem okoz gondot (ha elfogadható áron lehet hozzá alkatrészt szerezni), de ha jellemző, hogy ezekben a gépekben tönkremenjen például a fogaskerekes hajtás, az már probléma (mert gondolom akkor a forgórész megy tönkre, nem a hajtott tengelyen lévő, ránézésre cserélhetőnek tűnő fogaskerék). Van most mindenféle vegyes tervem, tehát bútorlapok, táblásított anyagok, deszkák vágásához is használnám a gépet.Köszönöm
-
nzozz
aktív tag
Sziasztok!
Párás, vizes környezetben lévő fa (pl. táblásított anyagok) kezeléséhez milyen anyagot, technológiát javasoltok, amivel látható marad maga a fa felülete (tehát valamilyen lazúr/pác/olaj jellegű megoldásra gondolok), de mégis megfelelő védelmet nyújt a fának? Létezik ilyen egyáltalán?Köszönöm
-
nzozz
aktív tag
Sziasztok!
Az IKEA -s bambusz lapokat utólag mennyire lehet megmunkálni? Állítható magasságú asztalt szeretnék, találtam hozzá egy elfogadhatónak tűnő vázszerkezet, amihez külön kell asztallap. Nagyon szeretnem a bambusz termékeket, bútorokat és találtam is egy asztallapot, ami nagyjából elég mély (80 cm körülit szeretnék, 60 cm szerintem kevés), viszont túl hosszú, nem férne be a helyére, 130 cm kéne, az viszont 150 cm. Tehát a kérdésem, hogy le lehet-e vágni és esetleg az eredetihez hasonló saroklekerekítést marni erre az asztallapra (vagy az élzárás/tömbösítés technológiája ezt nem teszi lehetővé)? [link]Köszönöm!
-
nzozz
aktív tag
Sziasztok!
Táblásított lombos fából illetve 4db Ikeás állítható lábbal szeretnék készíteni készíteni egy íróasztalt. 130 cm hosszúságú (nagyobb nem fér el, kisebbet nem igazán szeretnék) és legalább 80 cm körüli mélységű (szerintem annyi kell, hogy normálisan elférjen a monitor, a billentyűzet és fel tudjam rakni a könyökömet is az asztalra) lapra gondoltam, 2-3 cm körüli vastagsággal. Még nem találtam meg a megjelenésben árban és méretben is szimpatikus, konkrét faanyagot, de a kérdésem az lenne, hogy milyen felületkezelést ajánlotok egy ilyen asztalhoz? Lakkszerű (vastaglazúr, lakk, stb) bevonatot nem szeretnék illetve fontos lenne, hogy a száradási idő után egyáltalán ne hagyjon nyomot, ha mondjuk papíralapú dokumentumokkal kell rajta dolgozni. Alkoholos vagy vizes pác, vékonylazúr illetve az olaj tűnt nekem eddig járhatónak, de nem tudom melyik lenne a célszerű vagy hogy pl. az olaj beszívódik-e annyira, hogy ne hagyjon nyomot.Köszönöm!
-
nzozz
aktív tag
Sziasztok!
Tömbösített tölgy olajozása előtt is érdemes egy "vizezést" követő csiszolást csinálni vagy ennél a fánál ennek nincs jelentősége? Arra gondolok, hogy korábban talán fenyő hajópadlónál olvastam, hogy egy durva csiszolást követően célszerű bevizezni/benedvesíteni a felületet, hogy a fa "laza" vagy sérült szálait "felhúzza" és le lehessen őket csiszolni és ez ne a felületkezelő anyag hatására következzen, amikor már nyilván nem nagyon lehet csiszolni.Köszönöm!
-
nzozz
aktív tag
Sziasztok!
A Borma Hart Möbelöl/kemény bútorolajjal van valami tapasztalatotok? Vagy maradjak inkább Biopin Arbeitsplatten Hartöl/munkalap keményolajnál, az egy jobb, megbízhatóbb választás tömbösített tölgyfa asztallaphoz? Ez utóbbi színezhető esetleg K.O.S. pigment pasztával? Arra gondoltam, hogy megpróbálok egy kicsit sötétebb, pl. fekete dióhoz hasonló felületet létrehozni. De ez nem egy komoly szempont, igazából teljesen megfelelne a színtelen olajjal kezelt felület is, pláne ha a Biopin jobb választás. Amúgy van különbség a kemény bútorolaj és a bútor keményolaj közt vagy ugyanarról van szó?Köszönöm!
-
nzozz
aktív tag
Sziasztok!
Olajozott tömörfa asztal (táblásított tölgy, 3 réteg Biopin munkalap olajjal) tisztításához, ápolásához milyen anyagot javasoltok, ha már a száraz rongy nem elég? Semmi extra szennyeződés nem kerül az asztalra, de már a normál használattól is szennyeződik kicsit (rajta van a karom, az egérpad, stb), de előfordult már az is, hogy rácseppent egy kis kávé és hiába töröltem le azonnal, azért minimálisan látszik a helye.Köszönöm!
-
nzozz
aktív tag
Köszönöm a választ!
Azt nem mondom, hogy kötelezően tölgy kellett, hogy legyen, de megtetszett és igazából arra nem is gondoltam, amit írtál, hogy ezek a nyitott "árkok" majd problémát okoznak. De talán nem is lesz velük különösebb gond. Lakkozott felületet nem szerettem volna, azt elég problémásnak érzem (mind a megfelelő felhordás, mind a használat szempontjából) illetve sokkal jobban tetszett az olajozás utáni természetes(ebb) megjelenés. De ezek szerintem nem biztos, hogy jó kombinációt sikerült választanom. Bár félreértés ne essék, egyelőre semmi komoly, feltűnő szennyeződés nincs rajta, csak egy íróasztalról van szó, viszont az is tény, hogy csak kb. 1 hónapja lett használatba véve. Inkább csak "megelőző jelleggel" kérdeztem, hogy mivel kéne tisztítani, ápolni, hogy később ne legyen vele tényleg probléma, amit már nehezebb helyrehozni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest