Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Steven: Miért váltottam Tv-ről projektorra?
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- bambano: Bambanő háza tája
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grizzlu
tag
Sziasztok!
Megvettem életem első vastaglazúrját, egy Lazurán selyemfényű színtelenre esett a választásom a díszdobozaim kezelésére. Kibontottam, és bár még nem használtam, állagra és szagra vakon azt mondanám, hogy sima lakk, amivel már sokat szórakoztam. De hát ez mégis lazúr... mi az a számottevő különbség vastaglazúr és lakk közt, ami miatt érdemes őket nevükben is megkülönböztetni?
-
mdk01
addikt
válasz
unreg1 #42166 üzenetére
Próbáltam régen, nem működik.
Az egyik hogy nem tudod tökéletesen mindkét oldalon ugyanott magkarcolni, a másik pedig, hogy át kell vágni a laminált réteget és már a sniccertől kipattog mire átvágod. Azt már nem is említem hogy lehet szabadkézzel a sniccer vonal mellett tökéletesen vágni. -
mdk01
addikt
válasz
indianjoe23 #42164 üzenetére
Felsőmaró és egyenes élű nútkés.
Méretétől is függ milyen megoldást választ az ember.
Ha nem akarsz nagyot fogatni a nút késsel akkor először dekopíreal csapd ki a vonal mellet ~3mm-rel, majd utána a felsőmaróval megadod a végső kialakítást. -
unreg1
tag
válasz
indianjoe23 #42164 üzenetére
Ilyesmire gondolsz?
Sniccerrel vágd elő, majd egy éles illesztőfűrésszel (japán fűrész még jobb lenne) vágd ki.
-
MrChris
nagyúr
Itthon lehet kapni Japán gyalukat?
-
indianjoe23
csendes tag
Sziasztok! Segítséget kérnék. Hogyan lehet egy bútorlap egyik sarkánál egy kis alakú négyszöget kivágni, hogy ne pattogozzon ki, illetve derékszög legyen a vágások találkozásánál? Mert utána szeretném élfóliázni.
-
Madmax81
aktív tag
Ha valakinek szalagfűrész lap vezető gondja van mint nekem ugyan is a Felder sajátja egy finoman szólva sem tökéletes darab , sokat nézegettem kutattam egy használható megoldás után de végre megtaláltam ( ez it nem a reklám helye de mióta Head & Shoulders sampont használok nem hullik a hajam ugyan is már rég kihullott ) egy csapágyas mindenhol állítható darab lett a kiválasztott [kép] [kép] [kép] [kép]
Ha valakit érdekel Itt találhat róla videót is Hasito.hu
-
MrThompsoN
csendes tag
válasz
ahenobarbus #42151 üzenetére
Köszi, ez lesz az.
-
redwhite78
aktív tag
válasz
Zolabol #42156 üzenetére
Amikor mindenképp szép vágásél kellett úgy oldottam meg otthon, hogy 1 mm-rel nagyobbra vágtam, majd a felesleget felsőmaróval leszedtem. Így szinte olyan lett, mintha lapszabászat vágta volna, csak kicsit macerás. És érdemes leragasztani a vágásél mentén valamilyen ragasztószalaggal is.
-
Madmax81
aktív tag
-
Zolabol
tag
Sziasztok.
Otthoni bútorlap vágáshoz milyen tárcsát ajánlotok? Kézi körfűrészem van, igaz nem a lakásba való bútort szeretnék átszabni, de kicsit zavaró hogy lepattogzik a vágás mentén
köszi
üdv -
AKG
tag
Üdv mindenkinek.
Dolgozott valaki a közelmúltban Falco P101 FS90 bútorlappal? -
ahenobarbus
tag
válasz
MrThompsoN #42124 üzenetére
üdv,
> Egyébként magyarul hogy hívják ezt a kötést? Angolul úgy tudom "finger joint" a neve.
Emlékeim szerint a régi Ezermesterekben fésűs csapolás néven szerepelt, ragugliztam és aszerint hívják egyenes fogazásnak is ezt a kötést.uff, ocs.
-
Bakus
tag
válasz
Németh Péter #42148 üzenetére
Szabvány méreteket teljes egészében én se ismerem, de ha belegondolsz a szabványos munkalap 600mm mély. Ha ahhoz akarsz igazítani egy szekrényt akkor ajtóval együtt legyen a szekrény 600mm mély (számold bele a pánt elállását is 1-2mm) így a munkalap élével lenne síkba az ajtód, és nem lógna se ki se be. Részemről ez lenne a legesztétikusabb, de nem én döntök.
-
Kiscsőke
aktív tag
válasz
pali923 #42137 üzenetére
Nekem az utóbbi röhejes de fél óra meló után történt. Nem is azért voltam rohadt ideges, hogy mi lesz az ujjammal, hanem azért, hogy hogyan lesz összevágva a 80 mázsa tüzelő! Nejem meg megkérdezte, hogy "Normális vagy, majdnem levágtad az ujjad?" Én meg mondtam neki, "Az lehet de jobban örülnék ha nem reggel, hanem este csinálom amikor már van mivel tüzelni!"
-
Megkérdeztem a program fórumán. Azt mondják, hogy ez azért van így, mert ez a szabvány. Legalábbis az USA-ban. Elkezdtem keresni, hogy mi a magyar szabvány, de csak odáig jutottam, hogy valószínűleg a MSZ EN 1116:2004 szabvány "Konyhabútorok és konyhai készülékek összehangolt méretei" definiálja. A szabván fent van a neten, de 7 ezer forintba kerülne az elolvasása.
-
indianjoe23
csendes tag
válasz
Németh Péter #42146 üzenetére
-
válasz
#05304832 #42145 üzenetére
A program neve Home Designer ( https://www.homedesignersoftware.com/ ). Szerintem is úgy lenne a logikus, ahogy írod, ezért is kezdtem el utánajárni ennek.
-
-
mdk01
addikt
válasz
Németh Péter #42141 üzenetére
Nem "szokott" sehogyan se lenni.
Ezt a kérdést a program írójának tedd fel. -
válasz
Winner_hun #42139 üzenetére
Nem, nincs munkalap a szekrény tetején, mert az a plafonig megy. Hűtő, meg sütő lesz benne. A kérdésem az, hogyha 60 cm mély konyhaszekrényről beszélünk, akkor abban a 60 cm-ben az ajtó vastagsága benne van, vagy sem?
-
Winner_hun
félisten
válasz
#05304832 #42136 üzenetére
Felnyitod a porszívót, van a tetején néhány csavar, azokat kicsavarod, leemeled a műanyagot és meg fogod látni. Ha kiveszed a szűrőtartót akkor jobb felül van.
Hang, tessék.. Ez akkor lenne az igazi ha lenne fűrész / csiszolópor, az most hirtelen nincs. Azzal elő lehet szedni a bubogós hangot, ezzel sokkal nehezebb, elmegy a levegő közöttük. -
Winner_hun
félisten
válasz
Németh Péter #42138 üzenetére
A 60 cm-es munkalap alól kilóg az ajtó? Az úgy elég merész (bár ikeának vannak 64 cm-es munkalapjai.. szerintem a fal síkjával szebb az ajtó. 55 cm-es fióksínhez kell belül 553 mm-es korpusz - amit nem kell rátolni hátul a falig
-
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy a konyhabútor mélységébe beleszámít az ajtajának a vastagsága? Vettem egy lakberendező programot, ahol meg lehet adni a konyhabútor méreteit. A tervrajzon 60 cm mély bútor a 3D nézetben már 60cm + ajtólap vastagságú. Hirtelen nem tudom eldönteni, hogy ez most programhiba vagy ez így szokott lenni? Hogy szokott lenni fallal lezárt konyhaszekrénynél? Kilógnak az ajtajai vagy a fal síkjába simulnak?
-
Kiscsőke
aktív tag
válasz
Szalmakutya #42134 üzenetére
-
Szalmakutya
tag
válasz
MrThompsoN #42131 üzenetére
Ezt a privátot nem vágom, azt a saját email címemre kéne hogy kapjam? Oda nem jött.
Hú, ha ahhoz gyenge a motor, akkor oda mi kéne.. Úgy tudom, hogy háromfázisúból se nagyon tudsz 4Kw fölé menni, csak ipari árammal.
-
Szalmakutya
tag
válasz
Kiscsőke #42130 üzenetére
Durva. Ha valamire jók ezek, akkor arra, hogy mások jobban vigyáznak majd.
Még huszonévesen bementem egy híres öreg asztaloshoz, hogy csinálna e nekem egy szekrényt. Mondta, hogy ő már öreg ehhez, lehet hogy meghal közben, úgyhogy nem vállalja. Na, neki a két kezén összesen három ujja volt ép, a többiről egy vagy két íz hiányzott. Látta, hogy nézem, mondta, hogy hát ezek szépen lemennek sorban. De aztán azt is, hogy egy időben erősen ivott, akkor azért többet vágott le.
-
MrThompsoN
csendes tag
válasz
Szalmakutya #42129 üzenetére
Igen, egyetlen darabból lett kiesztergálva. A tárcsa oldalán M16 külső menet van, a szíjtárcsa oldalán M8 belső. Kúpos szorítós a tárcsa, 8mm-es retesszel. Az M8 belső menet csak plusz biztosítéknak van.
Alapvetően 25-26cm-es fűrésztárcsában gondolkodtam, amivel körülbelül 8cm vágásmélység jön majd ki a végén. Viszont minden méret úgy van kitalálva, hogyha véletlenül valami miatt nem elég egy ekkora tárcsa, akkor 35cm is ráférjen, ezért van 13cm függőleges mozgás. Bár akkora tárcsával maximum keresztirányú vágást próbálnék, a motor szerintem oda már kicsi lenne szálirányú vágásnál. Küldtem PÜ-t. -
Kiscsőke
aktív tag
válasz
Szalmakutya #42122 üzenetére
33 éves vagyok. Édesapámmal már 12 évesen körfűrésszel vágtuk a tűzifát. 21 évesen elvágtam a bal kezem kisujját a fűrésszel, teljesen az én hibámból mivel éjszakás műszak után kezdtünk neki a fűrészelésnek, és este hétkor már igencsak fáradt voltam. Ha jól emlékszem 3-4 öltéssel varrták össze. Tavaly ősszel majdnem levágtam a jobb kezem mutató ujját, csontsérülésem is volt 7 öltéssel varrták össze. az egyik oldala azóta is zsibbad, szinte érzéketlen. nekem ne mondja senki, hogy a körfűrész nem veszélytelen, meg, hogy "profi vagyok évek óta használom, nem lesz semmi gond"!
-
Szalmakutya
tag
válasz
MrThompsoN #42128 üzenetére
Hát ezt se dönti fel a szél, az biztos.
Ha nem titok, mennyibe került a tengely kiesztergálása? Ha jól értem, amit írsz, akkor az egész egy darabból van, a végén van menet vágva, és gondolom a szíjtárcsa kúpos szorítós.
Mekkora fűrészlap kerül majd erre?
-
MrThompsoN
csendes tag
válasz
Szalmakutya #42126 üzenetére
Motor nélkül kereken 40kg.
Ebben még nincs benne a menetes szár és annak a tartozékai, mint csapágyak.
Igen, a motor a belső "doboz" hátulján lévő rétegelt lemezre lesz csavarozva, úgyhogy az mozog a többivel együtt.
A körfűrész tengely egy darabból lett esztergálva, 42CrMo4 acélból. Középen 30mm, a tárcsa mellett 70mm az átmérője. A két csapágy külső szélén a távolság 195mm.
A külső, U alakú részt lehet majd dönteni, de a mechanikát még nem találtam ki hozzá. Cosmas Bauer fűrésze viszont ilyen szempontból szimpatikus, szerintem hasonló irányba indulok el. Nem feltétlenül teljesen fából, elvégre motorral meg a többi dologgal nagyjából 60kg lesz a belső rész.
40mm vastag nyír rétegelt lemezből van, de igazándiból 8 és 12mm vastag darabokat ragasztottam össze. Az U alakú rész kívül 68cm magas, függőlegesen 13cm-t lehet mozgatni a körfűrész tengelyt. 25mm-es lineáris csapágyakon mozog az emelő kocsi és a motor doboz is, a menetes szár pedig TR20x4 lesz.Csavarokra érdemes figyelni, sok helyen 4.8 és 5.8 szakítószilárdságú csavart adnak, de azok sajnos hajlamosak arra, hogy nyúljanak egy picit erősebb meghúzástól.
-
Szalmakutya
tag
válasz
MrThompsoN #42124 üzenetére
Na, ez szép masszív darab. Akkor a motort együtt emeled a többivel ezek szerint.
- Hány millis az edzett tengely?
- Hogyan rögzítetted rá a befogót? Esztergáltattad?
- Hogyan fogod dönteni?
- Milyen vastag a rétegelt lemez korpusz?
- Milyen magas az egész most?Én is finger joint-nak hívom.
-
perge666
veterán
válasz
Szalmakutya #42123 üzenetére
Nekem [pont ilyen van] annyira azért nem instabil hogy felborítsam,vagy felrúgjam,elég stabilan áll a lábán.
A stellerrel meglepően pontosan lehet vágni,csak ugye nemrégiben 40 centis bútorlapot kellett vágnom vele,azt meg már szorítóval és egyenes léccel kellett megoldanom,így a pontosság ugrott. -
MrThompsoN
csendes tag
válasz
Szalmakutya #42118 üzenetére
A motort is odatettem mellé, 2,2kW-os 3 fázisú motor, 2800 1/min fordulattal. A szíjtárcsákat úgy vásároltam, hogy a tárcsa kb 3500-3600 1/min között fog pörögni.
Az utolsó képen látszik a tengely, a csapágyak és a "doboz" összeragasztása is. Minden sarkot így ragasztok össze. Egyébként magyarul hogy hívják ezt a kötést? Angolul úgy tudom "finger joint" a neve.Jól összekeverte a képeket és a linkeket a fórum..
-
Szalmakutya
tag
válasz
exlepra #42121 üzenetére
Ez valószínűleg nagyon embertől függ. Én magamról tudom, hogy ha évekig használnám folyamatosan erre, mindig ugyanúgy, akkor egyszer, mikor épp nem figyelek annyira, máson jár a fejem, levágnám vele az ujjam. Azért is borzongok bele, mikor nézem. De ez persze másnak másképp lehet.
Viszont elgondolkodtam, mert egy ilyen gépet viszont nagyon pontosan is be lehet kalibrálni, mert nincs benne mozgó alkatrész.
-
exlepra
tag
válasz
Szalmakutya #42082 üzenetére
A fateromnak is volt egy ilyen saját gyártású gépe, de ebben a formában tényleg csak tűzifa vágásra jó.
Se vezető és semmi állíthatóság stb.
Nem próbáltam, de talán a kétkezes vágás sem annyira para ha figyel rá az ember, hogy picit szét feszüljön és ne a lapra, -
perge666
veterán
válasz
Szalmakutya #42116 üzenetére
Nekem egy 50 ezres Güde van már 3 éve,annak se nagy az asztala,lehet nem ártana nekem sem megnagyobbítani.
Van hozzá 2 oldalra asztalszélesítő,de ahogy te is írtad nyeklik-nyaklik,meg a hosszával is van bajom.Az enyémnek a tengelye sem valami erős,mert ha megmozgatom oldalra a korongot akkor mozog,de nem csapágy baj.....ez ilyen. Bekapcsolva nagy fordulaton viszonylag pontosan,szépen lehet vele vágni,csak kicsit oda kell figyelni.
-
Szalmakutya
tag
válasz
MrThompsoN #42117 üzenetére
Ja, és milyen motort teszel bele?
-
Szalmakutya
tag
válasz
MrThompsoN #42117 üzenetére
Mindenképpen, nagyon érdekel. Néha fotózz rá a mobillal, elég a végén kiválogatni. Hogy rakod össze a tengelyt pl, hogyan rögzíted a csapágyakat, ezek az alapok, de az emelő mechanizmus meg a döntés már bonyolultabb.
-
MrThompsoN
csendes tag
válasz
Szalmakutya #42082 üzenetére
Sziasztok!
Még tavaly év végén kérdeztem egy Einhell fűrészről, hogy az jó lenne-e nekem, egy házi körfűrész belsejébe, mert akkor a motor, magasságállítás és dönthetőség meg lenne oldva. Szerencsére lebeszéltetek a fórumon róla.
Azóta nekiálltam a fűrész építésének, valóban nulláról, bentről kifelé haladva. Pont tegnap kezdtem el összerakni a magasságállítást, ha nem felejtem el, akkor készítek pár képet és kiteszem őket a fórumra. Ha elfelejteném, akkor szólj nyugodtan! -
Szalmakutya
tag
válasz
#05304832 #42114 üzenetére
Aldis 40e Ft-os asztali körfűrész. Egykét műanyag darab már le volt törve róla, és kb egy millis vasból van az egész összetákolva, mármit a doboz, de a felfüggesztés is. A tetején van egy kis aluminium fedő.. még ha jó lenne, se állnek neki rajta semminek, mert nagyon kicsi. De mindenképp szét kell szedni, mert mikor felhúzom az asztal fölé a lapot, üti a tetejét
Vagyis vettem egy motort, egy felfüggesztést, tengelyt, két fűrészlapot, kapcsolót. A motor nominálisan elég erős, és megy, kipróbáltam. Szóval kb még mindig megéri, HA a felfüggesztés nem iszonyú gagyi. Ez majd akkor derul ki, ha használom.
Szerintem kiveszem a felfüggesztést, egy új rétegelt lemez korpuszt rakok, a tetejére meg akkor az MDF-et. Nem a felső laphoz fogom rögzíteni a fűrészt, hanem a korpuszhoz.
Az mdf széle ugye nyers, oda tennék egy peremet fából. Mivel rögzítsem az mdf oldalába? Csavarral? Vagy ragasszam? És milyen csavar fog bele az mdf-be?
-
Szalmakutya
tag
válasz
#05304832 #42109 üzenetére
A 25-ös biztosan sokkal erősebb, persze nagyobb vágásmélységet is vesz le, meg a lap szögbe fordítása is problémásabb lesz. Lehet hogy a 18-as alá teszek még vasat merevítésnek inkább.
Az átmenő azért problémás kicsit, mert az eredeti Aldis korpusz sok kicsi csavarral van rögzítve, de majd kitalálok valamit. Mondjuk kidobom a korpuszt is
az is egy hulladék.
Ahol nem átmenőt teszek, csak testbe csavarozok, oda milyen csavar kell?
-
-
törölt tag
válasz
#05304832 #42103 üzenetére
Nem csináltam hajcihőt, ezt nem tudom miből olvastad ki. Leírtam a gondolatom, erre te elkezdtél "önkéntes ügyvédkedni", amire reflektáltam. Mint erre is. Rég nem szólnék hozzá, ha nem érezném úgy, hogy meg lettem szólítva. Sajnálom ha zavar, de kezedben a megoldás kulcsa, ne szólj hozá és akkor vége.
-
Szalmakutya
tag
-
Winner_hun
félisten
-
törölt tag
válasz
Szalmakutya #42100 üzenetére
Egyetértek, a videót megnézve nekem is az volt az első gondolatom, hogy egyrészt 20.000 Ft túl sok volt annyi kábelért, másrészt meg, hogy életveszélyes minden védelem nélkül így fát vágni rajta, elég egy pofásabb görcs ami kicsavarja a kezéből, rosszab esetben magával rántja hősünket és meg is van a baj.
De azért ügyesen összehozta az eszközt,.
(a videóval egy pillanatig sem volt bajom, a kolléga "Emberünk egy tenyeres-talpas, büdös bunkó" megjegyzése volt ami zavarta a lelki békémet) -
Armahun
addikt
válasz
Winner_hun #42094 üzenetére
Ez a long egy üríthető szövet zsák a papír helyett?
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! MSI MPG Z590 GAMING FORCE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest