Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
törölt tag
Igen, pontosan érted. Ráadásul egyszerre lett kenve, tehát még az sem lehet, hogy az egyiknél mondjuk az ecsettel vittem bele a szemetet.
A kérdésem az, hogy ezt a problémát az izolátor képes-e orvosolni, vagy eleve az 1K-s töltő nem alkamas konkrétan a mahagónira? (vagy én rontok el valamit?)"(gázbuborékok keletkeznek ami kipukkadnak a száradás során)"
Ehhez kevés a tapasztalatom, de eléggé úgy tűnik... Egyébként csak a fotón tűnt fel, hogy ezek a púpok lukasak, szabad szemmel sima rücskösödésnek tűnik. -
thyeby
őstag
válasz
Holdember #19137 üzenetére
Az ilyen tapasztalatok megosztásának mindig örülök. Magam is kiütéses leszek, ha Sadolin kerül a kezembe. Jó drágán koránt sem azt nyújtja, mint amit ígér.
Azért van nekem olyan Sadolinnal kezelt kültéri bükköm, ami már ötödik éve szinte hibátlan. (A gyereknek szereltem fel korlátot a lépcsőhöz, és csak 1-2 évre terveztem már eleve. Aztán lusta voltam leszedni.) Pedig bükkre (ami nem igazán szeret kültéren korosodni) kentem ecsettel, ráadásul mindenféle alapozó és hókuszpókusz nélkül. Igaz, ez féleresz alatt van, de azért így is meglepett a dolog. -
törölt tag
válasz
Armahun #19144 üzenetére
Teszek be egy képet, hogy egyértelműbb legyen (HPC33 1K):
Bal oldalt van a kráteresre száradó mahagóni. Jobbra az am. dió. A lakkrétregek előtt is és közte is fel volt csiszolva.
Ugyanebben a menetben csináltam még teak, ében és juhar mintát is, a többi oldalát is lefurnérozva a bútorlapnak. Az ében lett a legszebb, utána a dió. A juhar egészen apró módon "bebőrözte" a lakkot, a teak hozta a "szokásos" árkokat. A sor végén kullog a mahagóni...
Befejezésképp még teszek rá fedőréteget (szintén 1K, HPC43), de nem gondolnám, hogy eltünteti a rücsit, bár nyilván megcsiszolom ez előtt is.
jimy_l:
Ne má', ez nekem új! -
törölt tag
válasz
Armahun #19141 üzenetére
De ugyanakkor ugyanazzal a technológia sorral a többi egzóta és a lombos is sima marad. A mahagaóni viszont a teljes felületén produkálja a jelenséget, ráadásul ennek a rücsinek a mintázata egybeesik valahogy a faanyag rostmintájával. Csak ebből gondoltam, hogy nem véletlen vannak izolálók egzótákhoz.
"Egy íróasztalt csináltam Milesi parkettlakkal az sima maradt."
Ez milyen faanyag volt? (a lakk nálam is milesi és amúgy elégedett is vagyok vele) -
Armahun
addikt
válasz
thyeby #19135 üzenetére
Az volt amit Holdemberírt.
Azon kívül, hogy figyelni kellet, hogy mennyibe kezd bele az ember egyszerre, nagyon könnyű dolgozni vele.
Nem folyik meg, nem lesz csíkos és nagyon jól takar.pali923 A váci vigalomkor szoktam találkozni egy hölggyel, ő parafából csinál esernyőt, táskát, mellényt.
-
törölt tag
1K-s vízbázisuval lealapoztam egy mahagóni svartnit, de mindig rücskös lesz a felület. 2x2 réteget vittem fel, köztük volt kb 4-5 órányi száradás, hogy meg tudjam csiszolni. Erre előbb kellett volna 2K-s izolátor? A többi egzóta nem rücskösödik fel, csak ez.
-
pali923
aktív tag
Bakker, már ruhát is lehet fából csinálni.
-
Holdember
csendes tag
válasz
thyeby #19135 üzenetére
Remmers GW 310 kültéri lazúr. Ha túl sokat vártam (4 óra helyett 6, vagy 8) akkor a viaszos felület miatt a következő réteg cseppekbe összeugrott és lefolyt, vagy megállt rajta. Csiszolás sem igazán segített ezen. Durva egy anyag. Testesebb ,mint egy vékonylazúr, de ahhoz hasonlóan szívódik, vízes alapú és jól látszik a fa erezete. És nem kell rétegenként csiszolni, nem szőrözi fel a fát. És tényleg! (nyilván nem bútor minőség, de a Sadolin bekaphatja hozzá képest!) Utálom a sadolint (mindet)!
1-2 évvel később viszont gond nélkül át lehet kenni önmagával.
És nem pattogzik fel. Ott sem, ahol bejut a nedvesség, mert megreped a fa. Elvékonyodik a réteg az évek alatt, vagy beszürkül, de nem pattogzik fel, rugalmas marad és kötődik az alapanyaghoz. Nem érdekem reklámozni, egy fikarcnyit sem, de kültéri faszerkezetre ez a király (Remmers GW-310), vagy még milesi XGT, XHT, stb. -
thyeby
őstag
válasz
Armahun #19134 üzenetére
Szerintem ez így hülyeség. Mindig meg szabad várni a teljes száradást, csak akkor csiszolni kell, hogy "ragadjon" a következő réteg. Amikor azt javasolja az útmutató, hogy félszárazon kell a következő réteget kenni, az azért van, mert sok idő megspórolható, hiszen akkor el is hagyható a csiszolás, illetve hamarabb mehet a következő réteg.
De javítson ki valaki, ha nem jól tudom.
Volt egyszer dolgom egy radiátorzománccal, ami igen érdekes volt. Megadták, hogy mikor lehet fedni a következő réteggel. Ha ebben az időintervallumban kentem újra, tökéletes volt, de ha túlcsúsztam - magyarul később kezdtem újrakenni, akkor az alsó réteg bebőrözött, hámlasztotta vissza az új réteg, és túrós lett. Akkor 24 órát kellett várni az újabb festésig. Ma sem értem, hogy a csudába alakultak ott a molekulák? -
Armahun
addikt
Egyszer dolgoztam olyan anyaggal, aminél nem volt szabad megvárni míg az előző réteg teljesen megszárad, hanem félszárazon kellett rákenni a következőt.
Szép piros színű anyag volt. -
pali923
aktív tag
válasz
jimy_l #19122 üzenetére
Kimegy a robot az erdőbe fájéé, hazafelé elkészíti a bútort, leszállítja
Nem is vagyunk olyan messze ettől -
ferkoboy
senior tag
válasz
Speciali #19131 üzenetére
Köszönöm a jó tanácsot! A vitrin többi részénél akkor majd így fogok cselekedni!
Egyébként elég jól csiszolható volt már így 3 óra után is.
Lakkozás után 15-20 perccel ujjal hozzáérve már száraznak érzem az adott réteget.Hőmérséklet 17-19 fok között, gondolom ez optimális. Nem nyirkos-páradús a helyiség sem, ahol lakkozok.
Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
Ok. Köszi!!!
Szerencsére nem csiszoltam ki belőle a pácot.
De a befejező lakkozás előtt finomabb papírral csiszolom majd meg.Sötétre van pácolva a juharfa, meg a bükkfa is. Egy üveges vitrinről van szó, aminek a korpusza, és a polcai juharfából vannak, a két nyitható ajtaja (amiben az üveg lesz) pedig bükkből készült. (A hátlapja is bükk rétegelt lemez. Minden azonos színre van pácolva.)
-
ferkoboy
senior tag
válasz
thyeby #19126 üzenetére
Még a végén kiokosodom.
Egész szépen vissza sikerült csiszolnom (Milesi 150-es csiszolószivaccsal.) Kb. 3 órát várhattam a csiszolással, és rögtön portalanítás után kentem is. Kíváncsi vagyok a végeredményre. A két utolsó lakkréteg közt akkor azért kivárom a 4 órát (Lehet még többet is, mert annak már nem fogok ma nekiállni.)
Köszönöm a felhomályosítást!Üdv: Ferkó
-
thyeby
őstag
válasz
ferkoboy #19123 üzenetére
"És itt akkor várjak 4-6 órát az utolsó két réteg között?"
Azért kell ezt az időt kivárnod, hogy a következő réteg ne oldja vissza az alatta levőt. Ez kiváltképp ecsettel felhordáskor ökölszabál, mert az ecsettel még le is nyúzod, aztán kezdhetsz mindent előröl.
Nyugodtan csiszolhatod, de elhagyható. Ha csiszolod, szebb lesz. (De mint Balázs is írta, húsotlanabb is egyben.)
Az átvonhatósági időtartam azt jelenti, hogy ebben az intervallumban lehet újra kenni, vagy pedig teljes száradás után. Mi a különbség? Teljes száradás után ajánlott csiszolni, 4-6 óra között pedig ha újrakened, annak az az eredménye, mint ha csiszolnád, ugyanis az előző réteget éppen egy "csiszolásnyival" oldod vissza.
"Mit jelent itt? 2 óra múltán ha csiszolom az alapozó-réteget, akkor rögtön kenhetem is le?"
Ez nekem is ellentmondásos. A leírás szerint még rá kell várnod plusz két órát - de én nem így tenném, hanem 4 óra múlva csiszolnám, és rögtön tenném is rá a következő réteget.
Ezek a megjelölt idők optimális (szobahőmérséklet - 20-22 fok - és szellőztetett, nem túl párás) levegőt feltételeznek. Tehát hidegebb, akkor hosszabb, párásabb, akkor hosszabb. És 22-24 fok fölött nem érdemes felhordani semmit, ha az ember igazán jó eredményt akar.
-
-
mdk01
addikt
válasz
ferkoboy #19123 üzenetére
Minden réteg között csiszolhatod csak azért írhatta hogy nem kell csiszolni hogy vastagabb legyen a réteg, mivel parketta lakk oda meg jó ha vastag viszont nem lényeg annyira a minőség.
Azért írhatta a 4-6 órát mert sok mindentől függ. Réteg vastagság, hőmérséklet, 2. vagy 3. réteg stb.
Ha már tudod csiszolni normálisan akkor rá is lehet kenni.
Szóval nyugodtan csiszold meg ha megtudod és utána kenheted is.Túl sokat és sokszor olvastad el a leírást és már túlgondoltad egy kicsit.
-
ferkoboy
senior tag
Sziasztok!
Épp lakkozom, és lenne egy kérdésem.
A felhasználói útmutató ezt írja:
"... Alapozható önmagával. Az alapozás után (kb. 2 óra elteltével) a felületet finom csiszolópapírral csiszoljuk és portalanítjuk, majd 2 lakkréteget hordunk fel. Átvonhatósági időtartam: 4-6 óra. A két lakkréteg között nem végzünk csiszolást. ..."
A termék: Köber ecolac parkettlack (vizes diszperziós parketta- és bútorlakk).
Pácolt juhar- és bükkfából készült bútorra viszem fel. (pác: vizes Milesi)A kérdés: átvonhatóság. Mit jelent itt? 2 óra múltán ha csiszolom az alapozó-réteget, akkor rögtön kenhetem is le?
Illetve a a két lakkréteg között (2.,3.réteg) ne is csiszoljam? És itt akkor várjak 4-6 órát az utolsó két réteg között? Vagy éppen ellenkezőleg: 4-6 órán belül kenjem át?Köszönöm előre is a segítségeteket!
-
Holdember
csendes tag
KRÜSI megvan? VIDEÓVAL
Kicsit még várok és nem lesz szükség rám. A robot kijön a gyárból és összerakja. Tutira! -
-
yooccoo
aktív tag
mai napi élvezkedés: játszottam egy Domino XL-el
-
lrobertoc
tag
Üdv,
van tapasztalatotok Lux Tools gépekkel? Elvileg az OBI saját márkás termékei, de lehet, hogy átmatricázott Einhell egy kicsit magasabb áron?
A prémium minőségű szerszámjaival pozitív tapasztalataim vannak (bitek, fúrószárak)! -
thyeby
őstag
Nagyonnagyon off, de nem tudtam nem beilleszteni ezt a képet.
-
Holdember
csendes tag
Köszönöm a részletes és személyes tapasztalatokat mindenkinek! Én láttam a makitát élőben a bejáratott barkácsboltomban, és nagyon tetszett. Az olcsóbb kés miatt valószínűleg emellett döntök majd.
Ma voltam a Zatiknál, meg Larex-nél, nagyon korrekt anyagaik vannak. Engem elsősorban a fenyő építő érdekelt, szerintem ez lenne az alap minőség ami náluk van. Egyenes, méretpontos, szép fa. -
epmd
tag
Itt egy jó fatelep,gyönyörű árújuk van!
fekete dió ára náluk nettó 260-320e ft
http://fureszaru.eu/index.php -
epmd
tag
Ha valakit érdekel,itt egy eladó kis szalagfűrész!
http://www.expressz.hu/lutz-boss-ipari-szalagfuresz-45553363/ -
törölt tag
Amiket lehet kapni barkácsboltban filcből készült, öntapadós, stancolt bútortalpakat, azt árulják valahol ívben is?
Ez a keményebb verzió kellene, nem a ruhabolti puha. -
thyeby
őstag
Mert azzal sokat kellett bajolnia a beállítással? Jó nehéz hozzáférni, az biztos. Nem adtak ütközőt a beállításhoz neki?
A gyalulási képed milyen? A behúzóhenger azon is gumi? Nem szokott elállítódni munka közben? Úgy tudom, azt is csak két trapézmenetes orsó emeli. Vagy az is rögzíthető? Még nem láttam élőben a Makitát. És mennyiért sikerült áthozatni Angliából? Ez is 110V-os egy átalakító adafterrel?
Az, hogy Neked egy átfordítható késpár "csak" 12 ezer pénz, javára szolgál egyértelműen a metebó 20 ezer forintjához mérten. -
Bubi
csendes tag
válasz
thyeby #19090 üzenetére
304mm a Makita gyalulási szélessége :-)
Az élezhető késre alakítást egy ács ismerősöm (akinek szintén ilyen gépe van) eljátszotta a sajátjával de megbánta, visszatért az eldobhatóra. A Makitához 'csak' 10-12 egy eldobható késpár (és mindkét oldala él, úgyhogy valójában négy élt kapsz) és az élezhető is csak párszor élezhető, viszont nagyon drága, ha egyáltalán be lehet szerezni.
A kisebb súly engem nem zavar, csináltam alá egy gurulós szekrényt amihez hozzá van csavarozva. Reteszelni a magasságot ezen nem kell, automatikusan megtörténik, soha nem állítódik el menet közben. Magassághatároló ezen is van. Igazából semmi rosszat nem tudok írni róla, gyönyörű felületet csinál, fénylik a fa, annyira sima. Széles anyagnál persze kis fogást kell fenni, de a kések kímélése érdekében egyébként is max 1 mm-t szoktam egyszerre levenni. Gyalultam már vele tölgy pallót is 2,5m hosszban, 25 centi szélességben, nem jött zavarba. A forgácsot az elszívó idomon keresztül (elszívó nélkül) jó messzire kidobja, ezért is használom általában elszívóval. Ezen is csak 75-ös a csonk, simán elég. -
thyeby
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Suzuki topik
- Háztartási gépek
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- LEGO klub
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 2-in-1 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I 13" FHD+ Touch I Cam I W11 I Gari!
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3! R3 7320U / 16GB DDR5 / 512GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest