Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Sundesz: 20 éve a PH!-n
- jakra: Retro gyujtemenyem (cloud synced for safety...)
- WireGuard VPN a mindennapokra
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
Ez jól hangzik köszi!
Viszont gondolkodtam és lehet igazatok lesz. Egyben kell az egész kódot megírni, feltölteni.
Ahogy nézem 10 amperes relé is van, arduino vezérléssel. Tehát egyben menni fog a program.Van még vagy egy tucat proléma amit addig meg kell oldani. Kérdezhetem itt, vagy hagyjalak titeket a hülyeségemmel?

Pl:
- 1 6600-as vezérlőre lehet -e egyszerre 2 motort kötni? Árammal fogja -e bírni? Mert ahogy elképzeltem a 2 motornak szinkronban kellene ugyan azt csinálni.
Vagy iknább sínt tegyek a második helyett? -
törölt tag
Persze, intelligens akkumlátor töltőt akarok építeni, ami a következő paraméterekkel dolgozik
Manuális és automatikus beállítással elterjedtebb akkumulátor tipusokat tudja tölteni.
"Zselés" 4-20A, mindenféle "ólom" 10-74A-ig, "egyéb" akkumulátor profil
Mindegyiknek más a töltő profilja elméletben fejben már összeraktam hozzá mindent.
Figyelni kell az akkumulátor feszültséget, hőmérsékletét (itt a változás a lényeg) és még pár dolgot. Ez alapján szabályozni kell a töltőfeszültséget és áramot.
Amikor kész a töltés váltson át csepptöltésre. Legyen benne szulfid oldás, döglött akkumlátoron töltés "beindítás"
Az ötlett onnét jött, hogy szükségem van egy olyan töltőre amivel az autóm és a mocim akksiját ha kell tudom tölteni. Illetve a családban fellelhető minden egyéb akkumlátort. Főleg a mociknál vannak érdekes példányok, ami nem két forint
Na és persze az sem árt, ha szabályozott kimenetett tudok biztosítani a akksis fúromhoz is. áramkorláttal mivel átalakítottam az akksikat lI-ionra. (egyenlőre laptop táppal és fesz és áramkorlátozó áramkörrel töltöm)
Nem értek hozzá csak hobbi projekt. -
Zoja™
őstag
Ilyenem nekem is van, de egyelőre parkoló pályára van téve a projekt. Még nincsenek meg hozzá a stepperek, bár a cégnél vannak NEMA23-asok, de gyanítom, hogy kevés lenne a motorvezérlő hozzájuk.
NEMA17-esekkel biztos jó lenne, ami nem is egy ökör ára, csak ne lenne olyan mocskos drága a Bosch profil. -
mArZsi
tag
Ez egy shield, egybedugod szendvicsbe
, csatlakoztatod a steppereket, adsz valami erős tápot neki (5A), szoftvert feltöltöd és mehet is a móka.
GBRL kompatibilis, 3D nyomtatót, CNC-t vagy bármi mást is vezérelhetsz vele.
A saját PnP beültetőgépet én is A4988 vezérlővel oldottam meg.Szoftver vagy hardver oldali segítség kellene?
-
Janos250
őstag
Tessék:
(A fene tudja, hogy hol mennyire harapósak a modik. A napokban a Google-n keresztül keveredtem véletlenül egy másik oldalon lévő szintén Arduino fórumra, ahol a firefox emlékezett, hogy oda én valamikor ősidőkben regisztráltam. Ha már ott voltam, hozzá akartam szólni. Kiderült, ki vagyok tiltva. Fogalmam sincs miért, de nagy zavart nem okozott)
#include <ESP8266WiFi.h>
#include <WiFiClient.h>
#include <ESP8266WebServer.h>const int ledPin = LED_BUILTIN;
ESP8266WebServer server(80); // szerver objektum letrehozasa
void handle_index() {
/* ezt hajtja végre, ha lekerjuk az oldalt
a http://192.164.4.1/?kapcsolo=be , vagy a
a http://192.164.4.1/?kapcsolo=ki
lekeressel.
Ami itt a fuggveny neve (jelenleg handle_index),
azt kell megadni a server.on -ban
jelenleg: server.on("/", handle_index);
a / jelenti, hogy a root.
Ha pl a http://192.168.4.1/kapcsoloproba modon is meg akarnank
hivni, akkor kellene egy
server.on("kapcsoloproba", valamikapcsoloprobanev);
es egy valamikapcsoloprobanev nevu fuggveny is, ami a hivaskor lefutna
*/String kapcsoloAllito = server.arg("kapcsolo");
if (kapcsoloAllito == "be"){
digitalWrite(ledPin, HIGH) ;
}
else if (kapcsoloAllito == "ki"){
digitalWrite(ledPin, LOW) ;
};String s = "<html>\r\n";
s += "<!DOCTYPE HTML>\r\n";s += "<head>\r\n";
s += "<meta charset=\"UTF-8\">\r\n";
s += "<title>Lampa kapcsolo FETtel</title>\r\n" ;
s += "</head>\r\n";s += "<body>\r\n";
s += " <font size =\"7\"> \r\n" ;s += " <a href=http://192.168.4.1/?kapcsolo=be> bekapcsolas" ;
s += " </a>\r\n" ;s += " <BR>\r\n"; // a <BR> a bongeszoben megjeleniteskor a
// kepernyon sort tor,
// a \r\n pedig a forrasszovegben tor sort,
// (ami a forrasnyelvi szoveg megjelenitesekor latszik)
// a kepernyon megjelenitesre nincs hatassal
s += " <BR>\r\n";s += " <a href=http://192.168.4.1/?kapcsolo=ki> kikapcsolas" ;
s += " </a>\r\n" ;s += " <BR>\r\n";
s += " <BR>\r\n";s += "</body>\r\n";
s += "</html>\n";server.send(200, "text/html", s); // Az s valtozo tartalmat kuldi el a kero
// szamitogepnek, amit a bongeszo megjelenit.
// A 200, "text/html" mindig ez, az s meg
// amit el akarunk kuldeni html szoveget.
// Ha nem html lapkent, hanem sima szovegkent
// akarjuk megjeleniteni, akkor "text/plain"
// kell a "text/html" helyere, a 200 marad es
// a harmadik parameter szinten marad szoveg
// tipusu valtozo, vagy szovegdelay(100);
}
void setup(void)
{
pinMode(ledPin, OUTPUT);
digitalWrite(ledPin, LOW) ;delay(2000); // 2s késleltetés az ESP8266 feléledéshez
// a kovetkezo 4 sor mindig szukseges a setupban
WiFi.mode(WIFI_AP); // AccessPoint
WiFi.softAP("proba1","12345678"); // SSID, pw. SSID legyen mindenkinek kulonbozo!
server.begin(); // start the HTTP server
server.on("/", handle_index); // megadjuk, melyik fuggveny hajtodjon vegre,
// ha lekerjuk az oldalt
// a handle_index nev helyett barmi lehet
}void loop(void)
{
server.handleClient(); // ez mindig ez
} -
Janos250
őstag
Tudtommal csak a sebesség a lényeg. Azt viszont tudod állítani.
Ha 3.3-on megy, akkor a kisebb órajelet kell beállítani. A nagyobbat csak 5V-on bírja.
Tudomásom szerint az IC 3.3-on és 5V-on egyaránt működik.
Azért biztos nem vagyok ezekben, mert a kicsi kínaiak fene tudja, mikor mit okoskodnak. -
Tankblock
aktív tag
Hello,
Értem én, abba gondoltam bele, hogy 1 vezeték félre és a tápra is 5V megy, aztán jön a mágikus füst...
Jobb a békesség. Főleg az esp-01 moduloknál, ha belekavarodsz melyik láb melyik.Megjött az esp32 öm... Eddig tetszetős. Mondjuk a Framework kívül egy blinking LED lett csak használva. Ennyi időm volt Elsőre ment minden ( nem úgymint anno az esp8266 al
) -
Janos250
őstag
Ott valami gond van. Vagy csak az automatikus frissítésre hagyatkozol?
Milyen frissítést használtál?
Én így szoktam kezdeni, ez 5 másodperces automatikus frissítés jelent, nálam ez elég.String s = "<html>\r\n";
s += "<!DOCTYPE HTML>\r\n";
s += "<head>\r\n";
s += "<meta http-equiv=\"refresh\" content=\"5 url=http://192.168.4.1\">\r\n";Én ezért azt a módszert alkalmazom, hogy adatot kliensből küldők, mert az akkor meg el, amikor én akarom.
-
Janos250
őstag
Hát, így hirtelenjében nem. Én a prociknál (pl. packages\esp8266\hardware\esp8266\2.3.0-rc2\cores\esp8266) szoktam megnézni, egyébként meg a C++ -t használom gond nélkül. Mint Tvamos írta, itt is GCC a fordító, tehát csak a könyvtárakat kell megnézni, miket használ pluszban. Egyébként meg használd nyugodtan, ami a C++ -ban benne van, nekem nem volt még vele gondom.
Részletesebben csak akkor érdemes belemászni, ha hobbiból pl. assembly programrészletet akarsz rá írni. Akkor is ott vannak a kész .h , .c és .cpp programok, pl az esp8266\hardware\esp8266\2.3.0-rc2\cores\esp8266\esp8266_peri.h . Van ugyan pl. "Xtensa_ISA_Reference Manual", "Xtensa LX Microprocessor - Overview Handbook", de én csak beletekintettem, nem volt még rá szükségem. Eddig csupán ezt használtam:#define PIN_OUT *(volatile uint32_t *)0x60000300
#define PIN_DIR *(volatile uint32_t *)0x6000030C
#define PIN_13 *(volatile uint32_t *)0x6000035C -
Janos250
őstag
Én - többek között - azért szeretem az ESP és az STM Arduinoját, "mert nem Arduino". Ez így elég hülyén hangzik, pedig így van: A proci gyártója által hozzáadott compiler leírását kell megnézni, mik a korlátai. Az IDE az Arduino - a maga előnyeivel és hátrányaival - de a "gyári" compilert használja, így hiába nincs leírva az Arduinonál sokminden, mégis, ami benne van a C++ fordítóban, azt tudja. Nekem okozott már mindkettő kellemes meglepetéseket. Más kérdés, hogy a leírt anyagok, gyakran félrevezetők. Pl. egy magyar lap is - amelynek egyébként dicsérendők a dolgai - pl. Arduino utasításnak nevezi pl. a pinmode-ot, pedig az egy - processzor típusonként különbözően - előre definiált függvény. Azok az osztályok, amitől "Arduino" lesz, meg vannak előre írva a különböző procikra, illetve néhány dolog meg van csinálva. Pl. a Serial példányosítva van, így mi már simán használhatjuk pl. a Serial.begin-t példányosítás nélkül, stb.
A base64.h és base64.cpp pl. itt van (nálam):
C:\Arduino\arduino-1.6.10\portable\packages\esp8266\hardware\esp8266\2.3.0-rc2\cores\esp8266 -
-
Janos250
őstag
Végülis még mindig nem derült ki, hogy PWM-mel hajtod, vagy sem.
Ha nem, akkor ugord át.
PWM:
Legfeljebb 2 ms hosszú impulzus 20 msecenként, amiből az első 1 ms "passzív", csak utána kerül áram alá a motor. Ha olyan ellenállást tettél be, hogy mindig középen állónak képzeli magát, akkor legfeljebb fél ms-ig van áram alatt a motor.
Így már mindjárt kisebb kondi kell!
Ez azért nem egy ritka példány:
http://www.ebay.com/itm/112291702117?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
Persze, ha nem PWM-mel hajtod, hanem folyamatos árammal, akkor az egészen más, de azt meg nem tudom, hogy elbírja-e egy olyan motor, amit PWM-re gyártottak. -
quint
aktív tag
A végtelenített szervót valószínűleg meghajtásnak szántad, így nem igazán értem, hogy mi értelme lenne az "1 tized másodpercig" való működtetésnek...
A 2S akkupakkhoz a diódás feszültségejtés megfelelő, jelen esetben annak sem kisebb a hatásfoka, mint egy kapcsolóüzemű tápnak. A diódák kiválasztására viszont figyelj, mert meglepetések érhetnek... Ha percekig akarod működtetni, akkor gondolni kell a disszipációra, a diódák hőmérsékletére. Ha nekem kellene csinálnom, akkor a fiókom tartalmától függően két megoldás közül választanék:
- ha találok 6A-esnél nagyobb TO-220 tokozású schottky diódákat, akkor azokból kettőt sorba kötnék, és ez adná a motorok közös tápját;
- ha nem találok, akkor tovább keresnék, hátha
- ha végképp nincs, akkor szintén TO-220 tokozásúból keresnék minél nagyobb áramú (azért, hogy nagy legyen a nyitófeszültsége) hagyományos diódákat, ezekből eggyel-eggyel külön táplálnám meg a motorokat.Az első esetben azért van két dióda, hogy elérjük az 1-1.1 volt feszültségesést, ráadásként a disszipáció is eloszlik (TO-220 tokban wattonként kábé 60 fokkal emelkedik a félvezető hőmérséklete).
A második esetben egyértelműen csak a disszipáció miatt kell a két dióda, egy (közös) dióda néhány perc alatt megfőne.
Kondi energia...
1. A kondenzátorban tárolt energia -> E = C * U * U / 2. De ez arra az esetre vonatkozik, ha 0 és U között a teljes tartományban hasznosulna a betárolt energia. Helyette az van, hogy a fogyasztónak csak Umin és Umax közötti feszültség megfelelő (azt tudja hasznosítani), így dE = C / 2 * (Umax*Umax - Umin*Umin) lesz a hasznos energia.
2. A fogyasztód például 5V névleges feszültségen 1.5 ampert eszik, 0.1 másodpercig akarod működtetni, akkor Emotor = 5 * 1.5 * 0.1 = 0.75 Ws (J) energiára van szüksége. Az áramkörben (például) max 5.5V-ra tud töltődni a kondi, és (szintén például) 4.5V alatt már nem működik a motorod.
3. A fentiekből azt a C-t keresed, aminél Emotor = dE. Jelen esetben ez kábé 150 ezer mikro Farad, tehát látszik, hogy reménytelen ügy...
-
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
"végtelenített"
Nekem a szervo motor végtelenítésével vannak elvi gondjaim:
Ezt ugyebár úgy csinálják, hogy a potit fix ellenállással helyettesítik, így mindig azt hiszi, hogy középen áll, és lehet körbe forgatni.
Igen ám, de így szerintem jócskán meg lehet tartósan terhelni a motrot. Elbírja?
Kondi:
A szervo PWM működéséből adódóan az idő mondjuk 10 százalékában vesz fel áramot, tehát addig kell neki elegendő kakaó. Ez mindenképpen egy nagy rántás a tápnak. Én tennék be kondit, jó nagyot.
Feszültség:
Zűrt nem a feszültség, hanem az áramerősség okoz. Szerintem. Tehát ha nem tekered nagyon, akkor nem kéne nagyon melegednie nagyobb fesz esetén se. Gondolom én, de erre nem vennék mérget. -
Gergosz2
veterán
Ebben igazad van, AT parancsokra ez működik, mert egy az egybe átmásolja neki. Előző kommentem második felét arra ez esetre értsétek, amikor nem csak HC 0X-szel való AT paracsozásra használjátok a soros portot. Pl a kódod egy része debug miatt írogat soros portra, amit értelemszerűen nem kell megkapnia a bluetooth modulnak.
-
JozsBiker
aktív tag
Köszi!
Nekem sajnos akkor sem megy az AT, ha a bluetooth nem kapcsolódik.Érdekességképpen kipróbáltam hogy az UNO 0 és 1 lábát összekötöttem, tehát visszahurkoltam a soros jelfolyamot. Ha jól gondolom ilyenkor a soros monitoron azt kellene látnom, amit elküldök. De nem látom, lehet hogy az UNO 1 -es ( soros adási Tx ) portja nyiffant ki. Nemsokára lesz egy másik UNO -m, ha azon jól működik, akkor bizonyosan az 1 -es pin a hibás.
-
quint
aktív tag
A 16 megásnál is működik a flash, csak azt néztem, hogy nálam az arduinos környezetben nem jelenik meg a 16MB opció. Aztán gyorsan (nem alaposan) rákerestem a neten, és csak sírást találtam, hogy a 16-ból 4-et tudnak kezelni, a többi mintha nem is lenne. Biztos, hogy hamarosan lesz támogatása (de az is lehet, hogy már van is), ettől még nem kell lemondanod a Pro-ról.
-
quint
aktív tag
Ha hasznosnak találod a többszörös 3.3V és GND lábakat, akkor NodeMCU.
Ha a jobb WiFi vétel (+ külső antenna csatlakozási lehetőség) a fontosabb, akkor Mini Pro.
Ha breadboard-on való jobb elhelyezhetőség is szempont, akkor Mini vagy Mini Pro.Mini Pro-m még nincs. Valaki tudja, hogy megoldották-e már a 16MB flash kezelését arduino környezetben? SPIFFS-t gyakran szoktam használni, nem jönne rosszul a nagyobb méret.
-
quint
aktív tag
A többiek olyanok, mint a magyar focisták lábai: csak támaszkodásra valók

Az #5375-be raktam fel egy képet. A D0-D10 és az A0 használható - ezek a Wemos modulján is ki vannak vezetve.Ha valaki nagyon tudja, hogy mit csinál, akkor megpróbálhatja használni a pirossal bekarikázott lábakat is (közülük a zölddel jelölteket a modulon lévő flash-sel való kommunikációhoz használja az ESP). A GPIO09 és GPIO10 portokkal már próbálkoztam, de leginkább fagyás vagy újraindulást sikerült elérnem.
A "figyelmesen"-t csak arra mondtam, hogy Gergosz2 kolléga a D1 Mini Pro tulajdonságairól beszélt, csak ezt nem emelte ki...
-
Gergosz2
veterán
Kisebb, kb ugyanabban az árban van. Saját tapasztalat szerint még a flashelése is sokkal gyorsabb. A flash memóriája is több.
Ja és nem utolsó sorban lehet rá tenni külső antennát. De az alap, kerámia antennája is jobb mint a Nodemcu-jé. Ezzel szívtam anno, mert a Nodemcu nyák antennája bizony nem a legjobb ha 2-3 falon keresztül kell intézni a dolgokat.
(#5489) haxiboy
A eredeti shieldnek van egy olyan variánsa ami tudja a PoE-t. A kínai csodáknál érdemes mindenképp utána olvasni .
-
Janos250
őstag
A spam szűrők néha nagyon be tudnak kavarni. Nekem az egyik mail címemre a gmailről 1/2 - 1 óra alatt érkeznek meg a levelek. Kiderült az oka:
A szerverünk úgy van beállítva spam szűrés céllal, hogy elsőre minden levelet visszadob, hogy hibás vétel. Ha UGYANARRÓL az IP címről jön újra, akkor elfogadja. A spam küldő robotok többnyire fals mail címet adnak meg, így nincs ismétlés.
A gmail viszont egy halom IP címet használ, tehát az éppen szabadról küldi újra. Azt ismét eldobja a miénk, míg egy már használt IP-ről nem jön.
Lehet, hogy nem pontosan írtam, de valami ilyesmi. -
Valószínűleg elbírja a kisebb terhelést.
Mondom, nálam valami nem volt oké ceruzaelemmel (nálam sem világított a visszajelző sem) de ha nálad meg, érdemes megpróbálni. Egy arduino fogyasztása jóval kisebb mint egy motoré

Szerintem hűtőborda nem kell, ha melegszik akkor már inkább hagyd, de szerintem egy arduinos teher alatt nem fog megszakadni.
-
Bazs87
tag
manapság már minden "okos vagy félokos" eszköz tud mailt küldeni (pl ip cam).
Ott kattintásra működik kb.
Mivel nem nest kamerákról, hanem 40 eurós kínai bohóckamerákról is szó van gondolom nem lehetne akkora ördöngősség ez. Vagy mégis?Ha nagyon fapadosan kellene megoldani soros port meg vbs-ben gondolkodnék, de akkor megint ott vagyunk, hogy PC kell hozzá. Nem sos épp a téma, csak gondoltam megkérdezem, nekem anno beletörött a bicskám és fogalmam sincs hogyan tudnék továbbmenni a témával.
-
Szia!
Van egy nagyon hasonló cuccom, szinte ugyan ez a modul, csak az outputnál van hely egy USB aljzatnak a PCB-n.
Az enyémen (és a tieden is 99%) ilyen IC van. Elég nehéz volt felkutatni, mert a rajta lévő feliratnak nem sok köze van a típushoz
(ellenben a datasheetben ott a jelentése)Szóval a válaszok:
Elvileg működhet egy ceruzaelemről, mert kvázi 0-6V a bemenő igénye.
Ahogy nézem, datasheet szerint 2A a benne lévő power mosfet felső határa, de ez a kialakításból adódóan lehet, hogy szándékosan korlátozott. A datasheetben látható, hogy ez is beállítható. Nálam mondjuk 2A-re van belőve az "overcurrent detection" ellenállás.
A kimenet állítása ugyan így be van lőve gyári ellenállásokkal. (Az én 5V-os modulomnál számolva csak 4.2 jön ki ...)
És akkor a valóság:
- 1,5V vadi új elemmel nem működik. A kimeneten 1,5V van
- LiIon cella bemenetre 5,2V a kimenet, és tudja a 2A-t (rövidzárása 5A de ekkor bőven bezuhan az output az input feszültségre) 2A mellett viszont nagyon melegedett, szerintem huzamosabb ideig azt sem bírta volna.Szóval vagy a datasheet nem ehhez való, vagy passz. Elvileg klappol a kiszerelés, a termékkód, és a kapcsolás is olyan, mint a datasheetben, a mérések mégis mást mutatnak... Ha esetleg találsz róla valami konkrétabbat, szólj

-
-
JozsBiker
aktív tag
Ha már így szóba került a HC-06. Miért áll 2 lapból vajjon ? Az "alaplapot" backplane -nek nevezik az eBay -en. Viszont a backplane -re rá van forrasztva az IC -ket hordozó áramköri lap, tehát még az sem lehet, hogy adott esetben cserélgesse az ember. És IC áramköri lapot nem is látom hogy lehetne külön kapni. Szóval nem értem.
-
Pubszon
veterán
Tudom, írtam is, de nem csak nem egész hanem negatívat is hibásan mutatja a weboldalon.
"Jelenleg integerként van tárolva, de ugye ez csak egész számot tárol, ami végül is nem nagy gond, de ha hideg lesz akkor negatívot nem fog tudni mutatni."
(#5402) aryes: Több mint valószínű, hogy az a gond, csak nem tudom mit kellene helyette írni? Próbáltam 2 másikkal is, H meg F talán, de azzal sem jó.
Úgy próbáltam, hogy integerbe tároltam -100-at és értéknek 64536-ot ad vissza a weben.
Próbáljam ki T-vel? -
quint
aktív tag
Csak akkor kötheted össze közvetlenül, ha az arduino is 3.3 voltról megy (már amelyik az adott órajelen elketyeg az alacsony tápról)... Egyébként szintillesztőre lesz szükséged.
-
Janos250
őstag
Ez:
http://www.ebay.com/itm/10pcs-ESP8266-WiFi-Module-Breakout-Board-Adapter-Plate-for-ESP-07-ESP-08-ESP-12-/142300489672?hash=item2121c527c8:i:142300489672
mert 60 Ft/db, és a legszükségesebb ellenállások már rajta vannak, de az ESP 12-t rá kell forrasztani, így:
http://www.ebay.com/itm/131899435813?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
Elvileg egy fesz. szab. IC-t is lehet rá tenni, de annak annyira kicsi az árama, hogy én inkább a 3.3 voltot adom rá közvetlenül. Ha a fesz szab IC-t akarod ráforrasztani, egy rövidzár "ellenállást" (0 ohm) ki kell venni. -
quint
aktív tag
Igen, a legmagasabb prioritású kérés (beérkezését és) azonosítóját adja tovább. Ha egyszerre több lenyomott gomb is lehet és mindegyiket érzékelni kell, akkor nincs "lábtakarékos" IRQ-s ötletem. Olyan nem jöhet szóba, hogy az elvárt reakcióidőnek megfelelő ütemben letapogatod a gombokat?
-
quint
aktív tag
De ilyen. Ezzel a könyvtárral próbáltam ki. Úgy mérted, hogy a motortáp (Vcc, GND) rajta volt, de az Arduino nem?
-
-
Jó tanács a témával kapcsolatban mindenkinek:
Saját tervezésű teljesítményvezérlésnél (pl H-híd, fél H-híd, Power LED vezérlő) mindig kell tenni egy pullup/pulldown ellenállást a processzor vezérlő lábaira az ilyen esetekre.
Resetkor, programozáskor, elrontott programkor a processzorlábak leggyakrabban nagyimpedanciás módban vannak, amik nem húzzák se fel, se le a zajokat, amiket a vezetékek vagy a nyák huzalozása összegyűjt. Ilyenkor vagy elindul a motor, vagy olyan FET-eket kapcsol be, amik rövidre zárják a tápot, vagy ha a külső zaj nem telíti a FET-et, akkor analóg módban kezd üzemelni a FET, aminek következtében valószínűleg elfüstöl.
Hogy melyik eset a jobb, az helyzetfüggő, de mindig a rosszabbik történik meg

Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Home server / házi szerver építése
- Milyen TV-t vegyek?
- Flint 2 OFF topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Miért fárad gyorsabban az iPhone akku, mint az androidos?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Apple MacBook
- iPhone-t használók OFF topikja
- További aktív témák...
- Bontatlan! Új Lenovo Thinkpad T14 G5 Tartós Üzleti Laptop 14" -45% Ultra 7 165U 16/512 FHD+ Magyar!
- Bomba Ár! Fujitsu LifeBook E751 - i5-2GEN I 4GB I 500GB I DVDRW I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E6440 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E6540 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad E15 G4 AMD - Ryzen 5 5625U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Gari
- BESZÁMÍTÁS! Asrock B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 10GB Zalman T4 PLUS A-Data 750W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3434
- Canon 1100D + 18-55 3,5-5,6 IS II digitális fényképezőgép
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX RTX 3070Ti 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5700X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN M4 A-Data 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
, csatlakoztatod a steppereket, adsz valami erős tápot neki (5A), szoftvert feltöltöd és mehet is a móka.

ekkold