- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Utoljára frissítve: 2024.03.06.
Légy szíves olvasd el mielőtt kérdezel!
Az összefoglalóban sok helyen a fórumtársak hozzászólásai vannak belinkelve, vagy az ő információik alapján írtam meg, tisztáztam le az adott információt. Ezúton is köszönöm mindenkinek a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
-
junkpod
veterán
Le szoktam írni milyen boxrol van szó mikor egy új tapasztalatot osztok meg.
De azért ne várd el, hogy minden hsz-emben részletes konfig ismertetőt tartsak.
HW gondja, típus gondja azoknak van akik először rendelnek és csak utána kérdeznek. Aki előbb kérdez és kipróbált, javasolt boxot vesz annak általában nincs hw gondja.Következő: nem azt írtam, hogy hw és sw gond, hanem, hogy hw és user error gond.
User error forrása pedig szintén a kapkodás, az összefoglaló felületes atfutasa. Úgy akarnak néhányan új tudást szerezni, hogy épp csak ránéz az információra, de nem olvassa el, miközben még egy fájl atnevezese is gondot okoz.
Kiabálni és leuvolteni nem szoktam.
Téged viszont nem értelek. Mind el mi a konkrét problémád és itt biztosan káosz segítséget, de ha csak vagdalkozol azzal nem jutsz előrébb.
A tapasztalatlanság nem erény, hanem állapot, lehet rajta változtatni. -
junkpod
veterán
Mit vársz? Hazudjam, hogy rossz?
Ki mondta, hogy én vagyok a betevedok főtanácsadója?
Ha én filmezés vagy zenelek akkor most az X3at (nightly ng) használom, ha a többiek, ok az S905öst (stabil legújabb).
Ők sose panaszkodtak még. Amúgy is itthon csak én veszem észre a hibákat, tehát amatőr user szinten, mindennapos használatra bármelyik CE kiváló.
Amik vannak benne hibák azok szakmai szemmel vehetők észre.
Nem értem miért baj ha ezt leírom...Sőt, azt is leírom, hogy egy kipróbált amlogic típus vásárlása és CE rendszerrel működtetése ma messze a legjobb és legolcsóbb média player megoldás. A nyuglodesek nagy része user error vagy hw hiba. Ez így 70ezer hsz után nyugodtan levonható következtetés.
-
cof
veterán
Köszi, egyelőre felraktam SD-re a 9.2.1-et és valóban egy bug halmaz.
Nyelvválasztásnál mikor tenném át magyarra kifagyott. Nem az elején, azt hagyom mindig angolon, és újraindítom, hanem utána a beállításokból.
SSH egyszer megy, utána meg elszáll, CE beállításokban kikapcsolja magát.
Képernyő is érdekes, most így indult a fele kép fekete (még nem láttam ilyet soha):
Szóval nem leszünk barátok, majd megnézem a 9.2.0-t is.
-
-
-
blakey
titán
-
Az a plexi az KELL ODA!
Ha már ez a szakmád tudnod kellene, hogy az szigeteli el a fém laptól az elektronikát, pont azért hogy ne legyen az ami most nálad lett zárlat!
Az más kérdés hogy ezt nem így szokták megoldani hanem hővezető GAP-PAD.al ami szigetel elektromosan de a hőt meg átadja a fém lapnak, csak hát ezen a 300.Ft os tételen is spórol a gyártó!
-
vargalex
Topikgazda
Nekem anno volt egy céges asztali gépem, ami eléggé melegedett (csak monitorozásból derült ki, de nekem ez a mániám volt már akkor is). Szétszedtem, és a hűtőborda alján az összeszerelést végző beszállító rajtahagyta a takaró plexit. Mindenki csodálkozott, hogy hogy ment ez így ilyen sokáig...
-
-
blakey
titán
A listát ismerem, de én egyelőre csak 2-t használok.
Egyébként a ztsoft
által javasolt felületnél - én legalább is - nem tudok szebbet jobbat.
- a felület ugyanaz annyi a különbség, hogy amit feltettél ott telepítve van a szenzor is míg a másiknál nincs és külön kell telepíteni, de a CE fórumán írtak egy scriptet amivel a szenzor is települ.
-
ztsoft
őstag
Szia!
Volt egy leírás arról, hogy a boxoat meg lehet szólítani ip-n, mihogy megy, szép http-s felület, csak kell valamit telepíteni entware-n.
Rákeresve csak az én írásomat találtam, [link], ez egy HW (hardware) Monitor. Ha távirányítást keresel, akkor nem kell telepíteni semmit, alap része a rendszernek, [link].
(#49332) Elemental
Épp most frissítem a 2018.12.29.-eire. Az, hogy érdemes-e, azt Neked kell eldönteni. Én tesztelés céljából külön kártyán használom (ha véletlenül van valami nagy hiba, akkor sem lesz nagy kár belőle).
Hogy jót is írjak, a 26.-ainál nem találtam hibát. -
mexel
veterán
Csicsóka leírása természetesen jó (CE-re is), más boxokon tökéletes és érdemes használni ha valaki nem akar twrp-zni. Csak az új rendszerű mecool-on nem ment eddig. De mivel nem lehetett ezzel a módszerrel írni így gondot sem okoz. ( a twrp menti a mecoolt, de csdak a bootloader kivételével. Tehát ha azt elszúrjuk akkor nincs mentésünk róla pedig az a fontos hogy meglegyen)
Ezeknél a boxoknál az a gond ha pl TWRP-vel valami mást próbál valaki feltenni vagy módosítani akarja a droidot akkor lehet hogy az nem fog elindulni és után nincs fw amit vissza lehet rakni. MIvel SSH-n sem megy így gond lehet.
Meg kellene próbálni az új kiadású K1 pro-t és K3 prot és a többi új mecoolt is hogy azokkal mi a helyzet.
Azt nem merem most megtenni hogy full emmc-t másolok a régebbi rendszerrel, talán azt sem engedi de ha igen és nem sikerül akkor tuti tégla lesz.
Reset sincs a boxokon, igaz attól lehet resetelni egy dróttal de ezek már macerás megoldások. -
vargalex
Topikgazda
Nekem 4 évig ment szerver feladatokat ellátva folyamatos üzemben egy AsRock Q1900ITX, amit idény tavasz végén váltott egy AsRock J3455-ITX. Mindkettő hibátlanul üzemelt/üzemel. Samba/NFS/FTP esetén a gigabites háló a szűk keresztmetszet, torrenten az 500 Mbps-es netemet gond nélkül kihajtja... Média lejátszást nem próbáltam, de arra vannak S905-ös eszközeim és egy RPi 2. Operációs rendszer Arch Linux.
Egyébként, ahogy a topictárs is írta, ezek már régen nem azok a CPU-k, mint a régi atomok voltak Persze desktop célokra biztos nem ideális, de ezt nem is írta senki...
-
Csicsóka
őstag
-
rooney8
aktív tag
akkor ez nem csak nálam lévő probléma
én is kerestem droid alá más dvb-c alkalmazást, de nem nagyon találtam.emiatt nem raknék fel LE/CE-t, mert macerásabb / több idő átbootolni arra, majd megint vissza, mikor kell a droid, mint a tv-n nyomni egy gombot.
bár mondjuk most elgondolkoztam és lehet hanyagolom a droidot. horizon go már nem kell, hbo go addon megy CE alatt, youtube-ra meg ott a tv-n lévő alkalmazás (kodi youtube addon nem igazán jön be)
-
ztsoft
őstag
Sokan moddolgatják a box hűtését, de az eddig látottak elléggé "tót"
megoldások.
Én egy kicsit esztétikusabban oldottam meg. Az eddig 1mm-es szellőző furatokat 1.5mm-esre bővítettem alul, felül, meg a 2.5mm-es lábakat megemeltem (egy régi beltériről leszedett 2.5mm-es lábakkal bővítettem, így lett 5mm). Így a 30 fokos szobában korábban 75 fokra melegedett box (legkomolyabb videóval), megállt 68 foknál. Most a 20 - 22 fokos szobában megáll 55 foknál.
-
Beni2360
félisten
Frissített magától egy kicsit össze is kavarodott mert nem volt rendesen bedugva a HDMI kábel. Valami 720x 480 képarányt nyomott torz képekkel. Bedugtam a kábelt és állandóan jelezte, hogy frissítés van újra indításnál helyrehozott mindent oszt jó napot. Tényleg a feliratoknál van valami gubanc mert nem mindig rakja ki és ha egy ugrást végzek akkor megjelenik.
-
Csicsóka
őstag
Volt idő amikor szemeztem vele én is, de mint player nem izgatott, arra nekem jó egy olcsó S905, mert se 4K, se sokcsatornás hang nem vonz. Mint szerver, meg kevés, és drága. Nuku USB3, vagy PCI-E. Erre sokkal jobb és olcsóbb a Rock 64, ami mióta beállítottam mint valódi mindenes, remekül működik. Soha nem fagyott, vagy omlott össze a terheléstől. Most először nem hiányzik az x86 szerverem.
-
ttt
senior tag
Na megtaláltam az Oleg félét : [MultiOS_3in1]
-
Csicsóka
őstag
-
ttt
senior tag
Na még elsiklottam a linked felett
szóval board, faja
Én már nézegette az RK3399-s boxokat is, állítólag majd minden megy LE-vel is.
" Aug 7th 2018
#7I've been testing LibreElec on X99 for over a month now. Initial work work was done by @tenfar (GitHub) along with led driver. I have made few changes to the device tree.
Everything works, except bitstreaming for DTS HD MA.
" -
ztsoft
őstag
Nézd meg a hozzászólásokat, ott a link a Github-os oldalra, amit most pár napja töltöttek fel.
Ahogy nézem a kódban a kommenteket, pont ugyan az szerepel benne, mint a hírben. Sajnos ennyire mélyen nem értek a programozáshoz, így csak az ott olvasottakra hagyatkozom.
(#42670) DoItYourself
Elméletileg igen, az Amlogic adta ki. A Github-on Elyotna neve alatt található, [link]. Mint fentebb írtam, sok a hasonlóság a kódban a kommentek és a hír között.
-
Csicsóka
őstag
Nekem meg a magyar File Wizzard volt a kedvenc a sima NC mellett. Kár hogy nem futott be nagyobb pályát az OS2, többször próbáltam, de elég szívatós volt úgy emlékszem. Ugyan így jártak a BSD-k is nálam, győzött a Linux.
-
Csicsóka
őstag
Boot logo ügyben, egy követ fújunk, minden rendszerem így használom, a CSMC is már csak ilyen módon indul.
Ráadásul egy fontos elv is teljesül ezzel, ami nem más mint a Linuxra nevelés. Hagy lássa a tisztelt közönség, hogy indul egy rendes operációs rendszer. (A dózer nem tartozik ide) -
Csicsóka
őstag
Ez még erősen beta állapot most. Annyi történt, hogy az eddig beágyazott rendszert, kiágyaztam ext4-re, a boot image init rendszerét pedig hozzá igazítottam. Arra a kérdésre kaptam választ, hogy képes e az LE normális rootfs-en futni. Attól még ez ugyan az a busybox-on alapuló korlátozott képességű Linux. Sok kérdés még csak majd most tisztázódik, pld. kell e majd alá Debian minimal rendszer, vagy sikerül dpkg-t a busybox-al barátkoztatni? Ha kell Debian, akkor fog e futni rajta, a nem csomagból telepített KODI? Szóval van még mit tisztázni.
-
Csicsóka
őstag
Nem lebecsülés, de jobb tisztába lenni a korlátokkal és valamibe bele se kezdeni, ha úgy sem fog menni.
Átengedem ezt a pályát a fiataloknak. Már 2003-ban, amikor az UHU Linuxot csináltuk akkor is én voltam az egyetlen őszülő halánték a legalább 80%-ban egyetemista korú fejlesztő csapatban. -
Csicsóka
őstag
A Freaktab-on felbukkant pár napja, valaki linkelhetné nekik, aki regisztrálva van. Majd mondanak rá valamit.
-
Csicsóka
őstag
OSMC-t nem próbáltam teljesen HDD-ről elindítani, de korábban próbáltam LE és Armbian image-t ráírni egy 32 gigás régi Bufallo SSD-re. Ez még az a fajta SSD volt aminek a SATA port mellett volt USB 2 csatlakozója is.
A lényeg, hogy nem tudott bootolni egyik rendszer sem SATA-USB átalakítóval, sem simán USB-n rákötve.
Úgy hogy bootoláshoz kell SD, de a rootfs, simán lehet HDD-n is, csupán csak egy megfelelően átírt s905_autoscript kell hozzá. -
snpetit
aktív tag
Most rufus-szal írtam ki, ugyanaz. Olvassa a kártyát megáll, optikai kimenet is kialszik képernyő kimenet lekapcsol. Mintha kernel panic lenne, vagy nem tud felcsatolni valamit (találgatok). De itt nem látom a bootolási folyamatot a linuxok alatt mentek a post felíratok, nyomon lehetett követni.
-
Csicsóka
őstag
Jó is lenne!
Csak az a baj, hogy az nem olyan 1xerű. Ha az lenne már Kszaq régen megcsinálta volna.
Ehhez az U-Boot oly mértékű módosítása kellene, hogy át se látom. Valszeg nem is maradna kompatibilis a doiddal.
Odroid, és Potato tök más U-Boot megvalósítása meg nem megy ezeken a boxokon, ezt már próbáltam. -
Pelican
őstag
Engem érdekel az S912D. Mi az?
S905X vs. S912:
Mindkettő van elég régóta, S912 nem tökéletes LE alatt, Android alatt meg szar (H96 Pro), pedig raktam rá mindenféle romot. Már hirdettem eladásra az S912-t mikor kijött rá az LE, de már bánom, hogy nem adtam el akkor, mert azóta se használom, csak ha új LE verzió jön azt tesztelem rajta és reménykedem (egyre kevésbé), hogy egyszer talán lesz rá rendes szoftver. -
Csicsóka
őstag
Hogy ez kiderült, ki is nyomoztam, hogy töltődnek be ezek a modulok. Mert ez csak olyan vason tölt be aminek ilyen tuner kártya lapul a gyomrában.
Ránéztem az az udev szabályokra, de ott nyoma sincs dvb modulok betöltésének.
Mi más tölthetné ezt még be mint a systemd, és igen van is az LE ben 2 service, amlogic-dvb.service, és wetek.dvb.service
Ez tölti be induláskor, az aml_fe modult, az meg berántja a többit.[Unit]
Description=Amlogic DVB module loader
ConditionPathExists=/proc/device-tree/dvbfe/dtv_demod0
[Service]
Type=simple
ExecStart=/bin/sh -c '[ `cat /proc/device-tree/dvbfe/dtv_demod0` = "Avl6211" ] && /sbin/modprobe aml_fe'
[Install]
WantedBy=basic.targetSzedd ki a modules-ből amit beírtál, és vagy másold ki az LE-ből ezt a service-t, vagy hozd létre a fenti tatalommal. OSMC-ben a rendes helyén van a systemd, a /lib/systemd alatt.
Ne feledd a systemctl enable amlogic-dvb.service parancsot kiadni.Reboot után így is indulni kell a dolognak, és akkor fixen be lehet tenni az OSMC-be, mert csak tuneres vasakon fog betöltődni, amiben nincs, ott nem, és ez így a szabályos.
Ha működik bekerül majd az 1.1-be, és akkor elmondhatjuk, hogy a belső DVB cucc is működik már. Így a masina használati értéke legkevesebb a duplája a Vero 4K-nak.
-
mexel
veterán
Ez jó hír az OSMC-vel, jövő héten szándékoztam kipróbálni éppen K1 pro-n
Leírod majd hogyan indult hogy ne kelljen majd kísérleteznem ha nekiállok?
Eddig csak a 905W-vel próbálgattam, ma is azzal szórakozok még kicsit, kíváncsi vagyok 905W-n javult-e egy-két nem tökéletesnek mondott videó lejátszása, ma egy jó tv-n nmegnézem.
Ha a Tvheadend menne k1-en az jó volna. ( 905W-n már megy a szerver csak a kliens nem települt, azért azt megpróbáltam de nem mélyedtem bele)
Az X11-launchert feltettem, megy is szépen, legalábbis az a kb 5 perc amit időhiány miatt eltöltöttem vele ment, de ha jól látom nincs gyorsítás, a Youtube nem ment a Chrome alatt, böngészésre nem is volt még időm mert nem volt billentyűzet. Plusz nem tudom megoldott lehet-e X-el indítani, stb, ezt még át kell nézniHa az megoldott lenne akkor egyértelműen csak OSMC LE helyett de még sok teszt kell hozzá.
Viszont úgy tűnt hogy hiába gyorsabb, mintha sokszor lettek volna hosszabb akadások menüben, egy-két fagyás is volt, de lehet hogy ez egyéni hiba vagy SD hiba, igaz gyors kártyán volt.
tesztelem még tovább, örülnék ha jó volna minden -
Csicsóka
őstag
Az eredeti OSMC kernel ilyen jellegű képességei messze elmaradnak az LE-től.
Alig van benne külső hw eszköz modul, és frimware. DVB egyáltalán nincs is. Szinte csak azok a hw elemek támogatottak, amiket hivatalosan is támogat. (vero, rpi, apple tV)
Hátha egyszer rájössz, hogy lehet feléleszteni ezt a tunert is. -
-
vargalex
Topikgazda
Típustól függetlenül LE alatt a CEC megvalósítás azonos nálad és nálam is. Szerintem a TV esetében is hasonlóan igaz ez, hiszen SimpLink-et nem találják ki újra egy-egy típusnál. Így nem értem a problémát. Leírnád pontosan a problémát, mert rákeresve a hozzászólásaid között nem nagyon találok érdemi infót... Ha a be/kikapcsolódás a problémád, mint előfordult már itt néhányszor, akkor annak nincs köze a CEC-hez.
Nálam egyébként egy 37LH3000 és egy 32LB5700 teljesít szolgálatot. -
dugesz77
őstag
Nekem is régi nagy tervem az egész miskulanciát belefaragni egy régi dvd lejátszó házába. Van egy fiókhibás Philips DVD963SA lejátszóm abban szépen elférne minden az infra ledet kivezetni a gyári helyére az eredeti dvd drive helyére meg is van már a külső házas BD meghajtó csak usb-n össze kell dugni. Szerencsére fiók nyitó gombbal nem kell foglalkozni azt LE menüből nyitható. Rakni rá értelmes hűtőbordát... Akár venni egy kijelzős boxot csak erre és akkor azt is lehetne használni rajta. Szépen össze lehetne hozni
-
blakey
titán
Ezt próbáltad? Az LE 8.2.3.1-hez fordítottak 64 bites verziót és néhány kiegészítőt, itt van TVHeadend is. LE 8.2 64 bit Add-ons
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
- Dell EqualLogic PS4210E (SAN) szerver, 12x SAS 6TB tároló, két PSU, két vezérlő kártya, RAID, iSCSI
- Asztali PC , i7 6700K , 1080 Ti 11GB , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 500GB HDD
- iMac27 5K, 2019, 3,7GHz, 1TB SSD, 32GB RAM, 8GB video - HIBÁTLAN - erősebbik kivitel
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest