Hirdetés
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Gurulunk, WAZE?!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT

AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
(9600X, 9700X, 9800X3D, 9900X, 9900X3D, 9950X, 9950X3D)
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Locutus
üzenetére
A senki az azért erős, de én is úgy tartom, hogy a Gigabyte jobb fehér színű lapokat csinál

Aztán most lesz nálam egy fehér gépház, fehér AIO (Alza - NZXT BF akció), a táp is fehér kábeles de a lap az bizony Tomahawk B850 és a VGA meg az Asus TUF.
Kíváncsi vagyok milyen lesz... De szerintem kicsi az esély a fehér alaplapra, mert ebből a vga-ból aztán nem nagyon fogok találni fehéret...

-
-
-
hoolla
aktív tag
válasz
Locutus
üzenetére
Cinebench R23 10 perc multi core alatti max package hofok 95c

CCD#0 max 96.5c.De ahogy keresgelek ez sajna eleg normalisnak hangzik ennel a procinal. A TPU tesztjeben raadasul ugyan ezt a hutot hasznaljak es nyilvan ott nincs haz meg valszeg az ambient temp is olyan 23 fok korul lehet es ott is 77.5 fokos a proci load alatt...
Egy Corsair icue h150i elite el vajon mennyire javulna a helyzet?Nevermind, ha drasztikus javulast szeretnek akkor custom loop kell.
-
ftamas0201
senior tag
válasz
Locutus
üzenetére
..és boogie84, deathcrow42 puco350.
Huhh, köszönöm a sok választ, ez azért nagy segítség.
Akkor így már valamelyest megnyugodtam, alaplap kérdésben még nem vagyok nagyon határozott így hogy az Asrock kikerül, ugye olvasom hogy sok esetben tilt SATA vagy PCI portokat a dolog ha több mindent kéne egyszerre használjak, igazából jelenleg 1db m2 nvme van 1tb, egy 1db m2 sata wd blue 1tb, 1db 1tb-os SATA 2.5" ssd és 1 2tb-os hdd van sata amiiket mindenképp szeretnék megtartani.
ATX méretben vásárolnék, igazából gigabyte nálam kizárt márka, azzal valahogy soha nem volt szerencsém, am4 fronton is két gyári hibás darabot fogtam ki egymás után, így azonnal kiléptem belőle. Mit gondoltok, melyik vonalon (márka, típus) illetve melyik chipsettel érdemes elindulni? olvasom az összefoglalóban hogy gyakorlatilag a b650 és x670 azok lényegében megegyeznek a 8xx chipsetekkel pár felszereltséget tekintő minimális követelményekkel (wifi7, hang és ethernet port kvalitások).
Szóval akkor nyugodtan lehet inkább azok felé kacsintani ebben az esetben és nem szükséges a b850/x870 párosok közt nézelődni?
Nem vagyok nagy tuningos, így ezen a téren nincsenek elvárásaim de azért legyen meg egy kellő minőség viszont ne kerüljön csilliárdokba szükségtelenül
Egyelőre a VGA is megy tovább a jelenlegi a 6900XT OC Formula, nagyon örlődtem hogy kerüljön-e bele 9070XT előbb mint a platform váltás de még erről nem teljesen győztem meg magam hogy az szükséges plusz lenne bármilyen szempontból, talán jövőre érkeznek jobbak is AMD-től. 
-
Ájszii
tag
válasz
Locutus
üzenetére
Azt nem értem, hogy te miért nem vagy képes egy minimális logikával 4 angol szóból összerakni a miértjét. Van egy 8 magos processzorod alapból a windows ad mondjuk 6 magot a játéknak. A játék terhelése fix tehát ha 6 magot adtál neki akkor az mondjuk 80% tényleges terhelést jelent a 6 magnak ha oda adod neki mind a 8 magot akkor ugyanaz a terhelés 8 magon fog eloszlani tehát a játékban kevesebb terheltséget fogsz látni mert az ahoz viszonyít amennyi magot kapott. De egyébként ez a videó azért hülyeség mert pont a lényeget nem mondja el benne az ember ami pedig az, hogy csak annyi magot szabad neki adni hibrid architektúra esetén amennyi P-coreod van intel oldalon vagy amennyi 3dmagod van AMD oldalon mert ha odaadod neki az e-core okat meg a simákat AMD nél akkor persze lecsökken a terheltség de a teljesítmény is. Remélem ez így világos számodra.
-
Ájszii
tag
válasz
Locutus
üzenetére
Ez egy full bulls**t szerintem az első mapon ahol tesztel sokkal több épület van sokkal több rombolható objektum ami sokkal többet kér ki cpu oldalról.
A másodikon pedig alig van valami. Amit korábban írtam azt továbbra is relevánsnak tartom. A videó megnézése után is. -
Ájszii
tag
válasz
Locutus
üzenetére
Igazából ez felbontás és fps függvénye. Ha nagyfelbontáson játszol 4k ban vagy felette 200+ fps el oda már indokolt a 9950 mert kevés lesz a 9800 én ugyanezért váltottam én is annó. bf 2042-ben konstans 80-100% között ment a procim amikor belekarcolt a 100% ba ott nyilván volt stutter is ami számomra nem elfogadható. 9950-el 30-40% on elvan.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Locutus
üzenetére
Ez már csak a kíváncsiság, annak tudatában, hogy mi a vége.
Amúgy inkább ingame lehet valamennyi, de ott sem sok, min-max fps, 1% low, ilyesmi.. ott esetleg számíthat.
Én ezért tudom, h 6600-on is tudnám használni, de nem stabil.. 6400-on ezzel a rammal nem megy jobban mint az előzővel, sőt azon setup-on is random vannak hibák.. 6200-on pedig jobban megy.
-
-
-
Zsohi
őstag
válasz
Locutus
üzenetére
Szerintem meg annyit se.
Annyira aggressziv LLC-t hasznal az AMD PBO mellett, hogy a jobb VRM szerintem semmit nem hoz, a statikus OC meg inkabb csak elvesz a teljesitmenybol. Melle a fogyasztas is alacsony. Komoly RAM OC-hoz viszont muszaj egy 2 dimm-es deszka, ami jol ossze van rakva.
-
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Locutus
üzenetére
Ez erősen felhasználásfüggő.. Párszor jártam már játék közben 30GB felett.

Persze ez a játék hibája is, de ez már részletkérdés.. Ha futtatsz közben dolgokat, nem csak a játék fut, akkor simán el lehet lenni 32GB felett is.
És még a melót nem említjük.
Tegyük hozzá, hogy a 11 is a mememóriamennyiséghez optimalizálja a memóriahasználatot, zár be, állít le process-eket, stb. -
Cifu
félisten
válasz
Locutus
üzenetére
Az FS 2024, a Tarkov, Star Citizen vagy a DCS "gyári" felállásban tudnak simán megenni 32GB+ RAM-ot...
Az volt a kérdés, mi kér 32GB felett és azt állítottad, hogy a 16GB-al is vígan lehet játszani.Majd beraksz egy képet arról, hogy amúgy elég sok játéknál már most is kevés a 16GB RAM, tehát ha ennyivel nyit valaki, és például felrakja Fortnite-ot, az már rögtön problémákba futhat.
Tehát a kérdésed kétszeresen is meg lett válaszolva, részben saját magad álltal. Nem, ma 16GB már kevés, ha csak nem dedikáltan kis igényű játékokkal tervezel játszani. Másfelől már most is több játéknál simán profitálhatsz a 32GB-nál több memóriából, és a tendencia nem úgy tűnik, hogy lassulna, vagyis ha most építesz gépet, célszerű már 48/64GB-ra lőni.
-
-
Cifu
félisten
válasz
Locutus
üzenetére
Például az agyon-modolt Cyberpunk 2077, a Flight Simulator 2024, Tarkov, DCS, Star Citizen.
Ezek a mostani játékok, de ha valaki gépet épít, akkor azt is célszerű nézni, hogy mi várható 1-2-3-4 éven belül. Márpedig a RAM igény szépen csúszik felfelé, 2 éve ugyanezt kaptam meg a Zen4 topicba, hogy a 16GB minden játéknak elég, a 32GB bőven elegendő tartalék hosszú távra is.
Én akkor 64GB-ot vettem, mert nagyjából 5 évre terveztem a jelenlegi gépemmel. Nos, mindössze 2 év után eljutottunk oda, hogy már nem nagyítóval kell keresni azokat a felállásokat, ahol a 32GB RAM már kevés lehet... -
omfgk
veterán
válasz
Locutus
üzenetére
Modokkal elég sok játék esetében kevés lehet a 32GB.
Stock Microsoft Flight Simulator az aminek kevés lehet a 32GB.
Ha a játék közben megy a háttérben egy Chrome, Discord, akkor az még változtat a képleten.
PS6 érkezésével szintén jöhetnek majd játékok, amik jobban zabálják a ramot.
-
válasz
Locutus
üzenetére
Röviden: nincs semmi nagyobb rizikó, szerintem.
Van, akinél a 4 pipás Aida a stabilitás mércéje, míg van, aki közel annyit sem tesztel (ebbe beletartozom én is, teszem hozzá)
Ha konzervatívan tolja az ember az OC-t és nem késhegyig tolja, akkor nagyjából csak annyit kell fejben tartani, hogy "Emlékezz bubu, hogy nem defaulton meg a procim, hanem CO -20-n megy meg +200Mhz-n".
Ha valami program nagyon nem szereti, akkor ki fog fagyogatni, ott ez jusson az eszedbe és vegyél vissza az OC-ból.
El kell fogadni, hogy nem mindenki tud beletenni 10-20-30 órát egy proci és memória kit kitesztelésébe, hogy kihozzon belőle +3-5% teljesítményt egyes programokban.
-
válasz
Locutus
üzenetére
Amúgy ha egyáltalán nem találok más tesztet a 4 pipás aidán kívül, ami elhasal, akkor ebben mi a rizikó, ha így hagyom? Se játékot, se más tesztet nem találtam, amivel hibát dobna. De még az aida sem, más kombinációban. (még egy SolidCAM maradékanyag szimulációt is rátoltam, ami futott vagy 4 órát, összes magon, telerakva a ramot is)
-
válasz
Locutus
üzenetére
Ez a 200Mhz ez 3.5-4% különbséget jelent, amikor van CPU bottleneck.
X3D esetén aránylag kevés GPU-val történik meg azért (5080, 4090, 5090), és mellé még a ram timing is faktor.
Arról meg nem is beszélek, hogy ilyen esetben 180 vs 185 fps van, vagy 350 vs 360 fps csgoban. Lehet felállítani a fontossági sorrendet: picit hűsebb proci vagy alkalmanként + pár fps
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Locutus
üzenetére
Vagy csak rakj egy magas prioritást az r23-ra, nézd meg úgy, hogy az hoz-e pontot.
ha 120w mellett hoz úgy pár %-ot, akkor engedjük el.
Ha ugyan annyi marad, akkor érdemes foglalkozni vele esetleg.Lődd rá kezdésnek a +200mhz-t max, és nézd meg úgy, hogy mi történik, és hogy stabil-e a beállított CO mellett. Ha ez oké, esetlegesen utána jöhet a ram.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Locutus
üzenetére
a scalar a boost kitartási idejét növeli.
elvileg a "FIT" azaz "failureoin time" értéket módosítja ; alap az 1x ; Zen2-Zen3 a 4x -et simán elviselte, én magasabbra nem próbáltam, ez is ilyen kisérletezős méricskélős pepecselős móka, amíg oké, addig egy pici plusz teljesítményt ad, ha emeled és nem változnak vagy a esnek a tesztpontszámok, esetleg fagy a gép, akkor sok. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Locutus
üzenetére
Fesz szabalyzas. Magasabb orajelhez magasabb feszt enged. Vagyis, nem teljesen hanem tudja tartani, inkabb.
A higher scalar allows the CPU to use more voltage and sustain higher frequencies for longer periods, potentially increasing performance at the cost of CPU longevity and warranty. Most users should leave the default 1x setting as increasing it may offer minimal performance gains and significantly reduces chip lifespan
a plusz mhz annyi h a max boost orajel tobb lesz ha pbo-zol, vagyis 5450, 5250 helyett.
-
-
válasz
Locutus
üzenetére
Próbálgatom most a CO-t, és -15ön már 71 fokon megmarad a CB23. Szóval -10 fok. Az azért nem szar javulás.
A pont 23120 helyett 22990.Lényegében fix allcore 5250Mhz-en hajtja végig a teszt alatt.
A kérdésem az lenne, hogy láttam hogy lehetne neki adni +200mhz-et, valami scalar értékkel, de ez aztán ahány helyen annyi féle. Mit csinál a scalar, és mire rakjam? Ez az MSI bios alapból 10X-re tette a PBO-ban, de én visszaraktam autora. -
omfgk
veterán
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Locutus
üzenetére
Ez mondhatni noctua ajanlas ebben a formaban szal annyira nem, bar lehet kicsit hatrebb kellene lennie. Illetve elorol tobb levego kene es minden jo lenne 😅

a felso befulyo nekem sincs mert gyakorlatilag ugy rosszabb.
a kabelezes nem tul idealis.. de ha mashol nem megy..
-
Floyd80
addikt
válasz
Locutus
üzenetére
Kompakt vízhűtés - PROHARDVER! Hozzászólások
Itt van az újabb felszerelés utáni teszt alatti hwinfo, 1200 körül megy a venti most vagy a Sys 3 vagy a sys 4, egyik a vrm a másik az AIO fan. Lehet az Arctic réztalp nem valami sima, csak erre tudok gondolni.

hackeeeee: kölön van kötve minden, most 75-ön jár a pumpa. Ha ezt a CPU PPT értéket kell nézni, 156-ig megy el, sinya85 is hasonlóról számolt a topicban, hogy neki is elment 95-ig akármit csinált, csak a CO segített. -
Floyd80
addikt
válasz
Locutus
üzenetére
Fehér konfigról indultam, így a ROG-STRIX-A, ez az MSI, a Giga Ice, Asrock Steel Legend, meg az Asus új fehér lapjai (Max Gaming) jöhettek szóba. De a lapból sok minden amúgy sem látszik a gépben, a VGA betölti a teret, a NYÁK fehér, a bordák ezüst, de nem tűnik ki egyáltalán.
Az MSI venti programja kicsit fura Asus után, Asusnál pl. a fix RPM-en belül bármit állíthattál, itt a görbével kell játszani, de egyelőre jónak tűnik a cucc, minden gyártó kb. ugyanazon feature-kel operál, csak más elnevezéssel.
Hogy on is legyen, kicsit meglepő, hogy 3DMark Steel Nomad alatt kevesebbet pontot dobott ki mint 5900X alatt, pedig PBO be van kapcsolva. Tudom, hogy VGA teszt, de másnál is sokkal többet dob ki X3D-vel.
-
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Locutus
üzenetére
Hát nézd, én a 9800x3d-t egy B850-I rogban hajtom.. Ha ATX-en maradtam volna vagy toma lett volna, vagy strix. Nem vagyok nagy MSI-s, de az a lap bejövős, és sok rosszat nem olvastam róla, és az itteni tapasztalatok is pozitívak.
Egyedül az eCLK OC igény a kérdés, hogy kell vagy sem.. én annó elengedtem.
Ahogy írják alattam is, pontosabb, és sokkal rugalmasabb tud lenni az OC, persze ennek van egy kis felára.. de hozhat a konyhára. Persze azt neked kell tudni, hogy szükség van-e rá. -
JasL
őstag
válasz
Locutus
üzenetére
Az eCLK azt jelenti, hogy az alaplap vagy az adott rendszer külső órajelgenerátort használ a CPU, RAM, PCIe és más komponensek órajelének meghatározására, nem pedig a CPU belső órajel-generátorát. Ez nagyobb rugalmasságot és pontosságot biztosít az órajelek finomhangolásához.
-
-
-
válasz
Locutus
üzenetére
Pár napja küldtem vissza az MSI X870E Carbont, teljesen megbgízhatatlan volt , volt hogy 10. indítás után tudott csak bebotolni.De akkor is 5-8 perc memory training után. Különböző random hibákat dobát . Postcode 00 /60 /61 /31 / AB stb, mikor mihez volt kedve . Restartra is vonatkozik . Expo OFF on is ugyanez. Gyári biossal + a 2 legutolsóval is pont ugyanezt csinálta.
2 RAM-al is kipróbáltam ( Gskill 7800 , Kingston Fury Beast ) CPU-t 3x ki-be raktam , lazítottam a leszorításon is , hátha túl van húzva ,de nem.
Majd 2hét szenvedés után ráuntam.
Lehet csak kifogtam egy hibás példányt , de elvette a kedvemet . Marad az Asus B650E amíg kijönnek az új CPUk, aztán majd úgyis kell új lap ,mert gondolom azokkal a CPUkal már menne a 9000+MT/S ,ha bírná a lap.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hardcore café
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Cyberpunk 2077
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Kompakt vízhűtés
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3481, 100% Akksi
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3536,100% Akkumulátor
- magyar billentyűzet - 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 - 4 év gar
- Apple iPhone 13 Pro Max Sierra Blue ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 128 GB Használt, szép,100%
- Wacom Bamboo One CTF-430 rajztábla
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

egyre több ilyen lesz sajnos ...

Az az igazság ha túl sokat olvassa az ember ezeket, teljesen beparáztatják az embert ilyen-olyan hibával
deathcrow42